Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μέτρα για τις τράπεζες που έχουν διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ

Εισήγηση Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο…


http://img.protothema.gr/9ED9684BF8E32B07413AF582C6D71C80.jpg
Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 12.00, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή. Συγκεκριμένα –μεταξύ άλλων- θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, που θα εισηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών έχουν απομείνει περί τα 3 δισ. ευρώ. Το θέμα θα συζητηθεί και μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των κορυφαίων στελεχών της τρόικας που έρχονται αύριο στην Αθήνα και τα οποία θα ζητήσουν να ενημερωθούν για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και για τους επικείμενους ελέγχους της
Black Rock.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι έλεγχοι της Black rock αυξήσουν δραματικά τις προβλέψεις για επισφάλειες των τραπεζών και οι βασικοί μέτοχοι δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες όπως φημολογείται μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τότε δεν αποκλείουν κάποιες από αυτές να αναζητήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).

Αυτό θα σημάνει ότι το κράτος θα έχει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας που θα υπαχθεί. Κορυφαίοι τραπεζίτες πάντως σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε ότι ο τράπεζες έχουν προστατεύσει τους ισολογισμούς τους με υψηλές προβλέψεις πάνω από 15 δισ. ευρώ και δεν θα υπάρξει ζήτημα από τους ελέγχους της Black Rock Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προστατεύσει τις τράπεζες ενεργοποίησε τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), για να παράσχει άμεση παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μια τράπεζα έχει τραβήξει ρευστότητα από τον μηχανισμό ενώ επίκειται και μια δεύτερη. Σχετικές αιτήσεις έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: