«Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, απευθύνθηκε στην Ομογένεια, μέσω Συνεντεύξεως Τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ», τονίζει ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ και πρόεδρος του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
«Ο Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε καλά ενημερωμένος για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, ειδικότερα των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού», αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ΣΑΕ, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αποτέλεσε όραμα για την ένωση, τη συνεργασία και το συντονισμό των δυνάμεων του Ελληνισμού, για τη διασφάλιση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών στις χώρες που διαβιούν, για διαρκή αλληλοϋποστήριξη και ωφέλεια του Ελληνισμού του Εξωτερικού και της Γενέτειρας. Υπήρξε και παραμένει ένα άριστο, σε προθέσεις, αλλά εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη εγχείρημα, λόγω των διαφορών και ιδιαιτεροτήτων του Ελληνισμού ανά γεωγραφική περιφέρεια. Κυρίως, όμως, των μεγάλων αλλαγών που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη σύνθεση, δομή και νοοτροπία της οΟμογένειας, αλλά και των ευρύτερων αλλαγών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.»
Στη συνέχεια, ο Συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ επισημαίνει ότι «στη δεκαετία του 1980 η συζήτηση για τη δημιουργία του ΣΑΕ στηρίχθηκε στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μεταναστών, στους τότε στόχους και ενδιαφέροντά τους και στις τότε οργανωτικές δομές της ομογένειας. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, τα δεδομένα αυτά ανατράπηκαν και η σύνθεσή της έχει αλλάξει ριζικά. Την πλειοψηφία της ομογενειακής κοινότητας απαρτίζουν Ελληνογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης, ακόμα και 6ης γενεάς στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπως ορθά επισήμανε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του. Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και κοινή αίσθηση της ομογένειας, ότι το ΣΑΕ στην πορεία του αυτή δεν πέτυχε την επιδιωκόμενη διείσδυση και επιρροή στη βάση της Ομογένειας και δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους ρόλους που προβλέπει ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία του. Στην πορεία του έχει υποστεί τις συνέπειες των διαρκών αλλαγών κυβερνήσεων και Υφυπουργών Εξωτερικών. Όλες οι περιφέρειες του ΣΑΕ έχουν επισημάνει τις αδυναμίες της λειτουργικότητάς του και έχουν καταθέσει, κατ’ επανάληψη, σχετικές προτάσεις, όπως έπραξαν εκ νέου μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.»
Καταλήγοντας, ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι «ο Γεώργιος Παπανδρέου ορθώς επεσήμανε ότι "πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και να εξετασθούν οι αδυναμίες του θεσμού, ώστε πράγματι να επιτευχθεί πολύπλευρη εκπροσώπηση σ’ αυτό." Επίσης, αναγνώρισε τις διαφορές και ιδιαιτερότητες του Ελληνισμού, ανά περιφέρεια, και το γεγονός ότι ιδίως στις ΗΠΑ η σύνθεση της Ομογένειας έχει αλλάξει. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, σε νέες βάσεις και προτεραιότητες, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, δεδομένης και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου πάνω στο θέμα καθίσταται αναγκαία, όσο ποτέ, και δεν χωράει αναβολή. Η δύναμη των Ελλήνων του Εξωτερικού, το ΣΑΕ, αλλά και οι αμέτρητοι φιλέλληνες ανά τον κόσμο, πολύτιμοι σύμμαχοι στην υπόθεση του Ελληνισμού, δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητοι. Γι΄ αυτό και απευθύνουμε έκκληση και παράκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ως ένα πρώτο βήμα, να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η αρμοδιότητα για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού (και όχι πλέον των Αποδήμων) σε υφυπουργό των Εξωτερικών. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η κάθε στιγμή που περνάει μετράει εις βάρος όλων μας».