Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Η κυβέρνηση πρέπει να πρoχωρήσει αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού"



Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και παρουσία του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, αποφασίστηκε ομόφωνα η κυβέρνηση να προχωρήσει αταλάντευτα «στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και...



... κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».



Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Αμερικανικό ενδιαφέρον για τον αγωγό...



Για πιθανή είσοδο Αμερικανικών εταιριών στο project κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κάνει λόγο ο διευθυντής του βουλγαρικού τμήματος της Trans-Balkan Pipeline Company (η διεθνής εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο του αγωγού) κ. P. Rusev.
Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Σόφιας, ο κ. Rusev επισημαίνει πως εταιρείες από τις ΗΠΑ, όπως η Chevron και η Exxon Mobil, ήδη έχουν βάλει στο


«μικροσκόπιο» το έργο του πετρελαιαγωγού και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί.
Μερίδια
Εάν
προχωρήσει η υλοποίησή του, τότε δεν αποκλείεται πληρώνοντας ακόμη και αδρό τίμημα να θελήσουν να αγοράσουν κάποια μετοχικά μερίδια από οποιαδήποτε από τις εμπλεκόμενες χώρες, ήτοι την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που τελικά με ευθύνη της Βουλγαρίας, δεν προχωρήσει το project, τότε η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία «χιονοστιβάδα» αποζημιώσεων.
Έτσι μπορεί να κληθεί να πληρώσει 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής κυρίως για έρευνες, ενώ ενδεχομένως να προκύψουν άλλα 200 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στην Ελλάδα και τη Ρωσία.
Όπως επισήμανε ακόμη ο κ. Rusev, ο μεγαλύτερος προβληματισμός στη Βουλγαρία έχει να κάνει με τους φόβους για μία πιθανή πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι του Μπουργκάς, που θα μπορούσε να καταστρέψει το τοπικό οικοσύστημα και την τουριστική βιομηχανία.
imerisia.gr


Read more...

Εικόνες απo τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα







Δείτε φωτογραφίες απο τις σημερινές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.







Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

«Καλά ενημερωμένος για την Ομογένεια ο πρωθυπουργός»


«Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, απευθύνθηκε στην Ομογένεια, μέσω Συνεντεύξεως Τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ», τονίζει ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ και πρόεδρος του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε καλά ενημερωμένος για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, ειδικότερα των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού», αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ΣΑΕ, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αποτέλεσε όραμα για την ένωση, τη συνεργασία και το συντονισμό των δυνάμεων του Ελληνισμού, για τη διασφάλιση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών στις χώρες που διαβιούν, για διαρκή αλληλοϋποστήριξη και ωφέλεια του Ελληνισμού του Εξωτερικού και της Γενέτειρας. Υπήρξε και παραμένει ένα άριστο, σε προθέσεις, αλλά εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη εγχείρημα, λόγω των διαφορών και ιδιαιτεροτήτων του Ελληνισμού ανά γεωγραφική περιφέρεια. Κυρίως, όμως, των μεγάλων αλλαγών που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη σύνθεση, δομή και νοοτροπία της οΟμογένειας, αλλά και των ευρύτερων αλλαγών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.»

Στη συνέχεια, ο Συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ επισημαίνει ότι «στη δεκαετία του 1980 η συζήτηση για τη δημιουργία του ΣΑΕ στηρίχθηκε στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μεταναστών, στους τότε στόχους και ενδιαφέροντά τους και στις τότε οργανωτικές δομές της ομογένειας. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, τα δεδομένα αυτά ανατράπηκαν και η σύνθεσή της έχει αλλάξει ριζικά. Την πλειοψηφία της ομογενειακής κοινότητας απαρτίζουν Ελληνογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης, ακόμα και 6ης γενεάς στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπως ορθά επισήμανε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του. Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και κοινή αίσθηση της ομογένειας, ότι το ΣΑΕ στην πορεία του αυτή δεν πέτυχε την επιδιωκόμενη διείσδυση και επιρροή στη βάση της Ομογένειας και δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους ρόλους που προβλέπει ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία του. Στην πορεία του έχει υποστεί τις συνέπειες των διαρκών αλλαγών κυβερνήσεων και Υφυπουργών Εξωτερικών. Όλες οι περιφέρειες του ΣΑΕ έχουν επισημάνει τις αδυναμίες της λειτουργικότητάς του και έχουν καταθέσει, κατ’ επανάληψη, σχετικές προτάσεις, όπως έπραξαν εκ νέου μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.»

Καταλήγοντας, ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι «ο Γεώργιος Παπανδρέου ορθώς επεσήμανε ότι "πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και να εξετασθούν οι αδυναμίες του θεσμού, ώστε πράγματι να επιτευχθεί πολύπλευρη εκπροσώπηση σ’ αυτό." Επίσης, αναγνώρισε τις διαφορές και ιδιαιτερότητες του Ελληνισμού, ανά περιφέρεια, και το γεγονός ότι ιδίως στις ΗΠΑ η σύνθεση της Ομογένειας έχει αλλάξει. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, σε νέες βάσεις και προτεραιότητες, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, δεδομένης και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου πάνω στο θέμα καθίσταται αναγκαία, όσο ποτέ, και δεν χωράει αναβολή. Η δύναμη των Ελλήνων του Εξωτερικού, το ΣΑΕ, αλλά και οι αμέτρητοι φιλέλληνες ανά τον κόσμο, πολύτιμοι σύμμαχοι στην υπόθεση του Ελληνισμού, δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητοι. Γι΄ αυτό και απευθύνουμε έκκληση και παράκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ως ένα πρώτο βήμα, να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η αρμοδιότητα για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού (και όχι πλέον των Αποδήμων) σε υφυπουργό των Εξωτερικών. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η κάθε στιγμή που περνάει μετράει εις βάρος όλων μας».

i-reportergr
Read more...

Eπεισόδια στο Σύνταγμα



Συμπλοκές αυτή την ώρα στο Σύνταγμα. Οι άνδρες των ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

8.900 υπεραιωνόβιοι- μαϊμούδες παίρνουν σύνταξη



ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ σχεδιάζει να κάνει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας, ενώ οι υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι εντοπίστηκαν 8.900 συνταξιούχοι άνω των 100 ετών!...



Στελέχη του υπ. Εργασίας τόνιζαν χθες ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τις μητέρες με ανήλικο τέκνο που συμπληρώνουν τη διετία 2011-12 τα έτη ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, όσες έχουν κατά την προσεχή διετία 18,3 έτη στο ΙΚΑ ή 20 και 25 στα ειδικά ταμεία και το Δημόσιο, αντίστοιχα, συν την ανηλικότητα του παιδιού, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οποτεδήποτε στο μέλλον με τα μεταβατικά όρια που θα ισχύουν αυτό το μεσοδιάστημα (2011-12).

Επίσης σημειώνεται ότι για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στα Ταμεία Τύπου διατηρείται η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μega» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι 8.900 πλασματικοί υπεραιωνόβιοι παίρνουν σύνταξη.

Επίσης επεσήμανε:

Για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου: Από 1/1/2011 θα ισχύσουν οι αναγνωρίσεις.«Μέχρι και 7 χρόνια μπορούν να αναγνωριστούν. Οταν αναγνωρίζουμε χρόνο χωρίς εξαγορά, αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση του δικαιώματος όχι όμως και για την προσαύξηση της σύνταξης». Οι αυξήσεις στις μικρές συντάξεις φτάνουν μέχρι και 30%. Για τις κατηγορίες που είναι άνω των 1.500 ευρώ αρχίζει η μείωση, η οποία μεγαλώνει για τις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ. Για κάποιον που θα πάρει σύνταξη το 2016 θα υπολογιστούν πέντε χρόνια με το νέο σύστημα και τα υπόλοιπα με το παλιό.

Για συνταγές- γιατρούς: όποιος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του θα διακόπτεται η σύμβασή του με τα Ταμεία. Η εισφοροδιαφυγή παραμένει ωρολογιακή βόμβα. Οι συνταγές που δεν έχουν ΑΜΚΑ από την 1η Ιουνίου και μετά δεν θα καλύπτονται.

Αυτός που θα έπαιρνε σύνταξη φέτος - σήμερα και έχει συμπληρώσει τα 35 χρόνια εργασίας δεν πλήττεται, αλλά θα πάρει προσαύξηση στη σύνταξή του.

tanea

troktiko


Read more...

Σύνταξη για όλoυς στα 65 από το 2013



Σε μία τριετία αλλά σταδιακά, άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 εξομοιώνονται ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Τα έτη υπηρεσίας για...


θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ορίζονται στα 25 από τα 17, που ισχύει σήμερα. Δηλαδή η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17 ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά κ.λπ. αυξάνεται στα 20 έτη το 2011, σε 22 το 2012 και σε 25 το 2013. Η ρύθμιση δεν θίγει ουσιαστικά τις γυναίκες αυτές, αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010.

tanea


Read more...

ΑΠΟ 5-15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Παρατείνεται από πέντε έως 15 χρόνια η ημερομηνία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο και ήλπιζαν, ως μητέρες ανηλίκων, να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Στο εξής το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας. Η σταδιακή εξίσωση δεν αφορά μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και τον...
χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει εξίσωση των ορίων από το 2011 έως το 2013, ως εξής: - Για άνδρες και γυναίκες υπάλληλους που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 η εξομοίωση θα γίνει σταδιακά. Τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ορίζονται στα 25, από τα 17½ που είναι σήμερα. Η εξίσωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία τριετία. Δηλαδή η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17½ ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών με παιδιά αυξάνεται στα 20 έτη το 2011, στα 22½ το 2012 και σε 25 το 2013. Οσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται. - Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλ. να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι. - Για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1. 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1.1.1983 μέχρι 31.12.1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας: - το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας, δηλ. για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011 το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ο, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος. - το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία). Σήμερα το όριο ηλικίας για τις γυναίκες είναι το 50ό και για τους άνδρες το 65ο. Συνεπώς επεκτείνεται το δικαίωμα και στους άνδρες παράλληλα όμως με την αυστηροποίηση των κανόνων αναγνώρισης ανικανότητας και αναπηρίας. - το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1-1-1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31/12/2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, - στο 63ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013. - Τριετής περίοδος προβλέπεται και για μειωμένη σύνταξη. Το ισχύον μέχρι 31/12/2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής αυξάνεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013. - Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν 3 και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Υπάγονται στις ρυθμίσεις που ισχύουν για μητέρες με ανήλικα, ως εξής: Ετος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας το 52ο έτος. Ετος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας το 55ο έτος. Ετος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας το 65ο έτος.
Read more...

ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στο πρώτο τεστ υψηλού ρίσκου για την κάλυψη δανειακών αναγκών ύψους 4 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας εντός του Ιουλίου θα υποβληθεί η ελληνική οικονομία μετά τρεις μήνες απουσίας από τις αγορές και εν αναμονή της δεύτερης δόσης του δανείου από Ε.Ε- ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο. Την «έξοδο» στις αγορές για δανεισμό επιβεβαίωσαν χθες με...
δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα ενημέρωσης τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης όσο και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου, την ώρα που τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων φλερτάρουν με τις 800 μονάδες βάσης και το εγχείρημα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από διεθνείς αναλυτές. Αναλυτές και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η κάλυψη ή μη των εκδόσεων αλλά κυρίως το κόστος άντλησης δανειακών κεφαλαίων θα έχει ευθεία επίδραση πλην της ελληνικής οικονομίας και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που βρέθηκαν επίσης στην αιχμή του δόρατος των κερδοσκόπων. «Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο τζογάρισμα, καθώς μια άσχημη πορεία της δημοπρασίας θα πλήξει την εμπιστοσύνη και μάλιστα σοβαρά. Το μεγάλο τεστ είναι πόσο υψηλό επιτόκιο θα κληθεί να πληρώσει η Αθήνα προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές. Ιδιαίτερα υψηλό premium θα αποτελέσει «συναγερμό» για τους επενδυτές και θα πλήξει την εμπιστοσύνη» έγραφαν χθες οι «Financial Τimes», ενώ ο επικεφαλής αγορών σταθερού εισοδήματος της ΗSΒC, Steve Μajor, τόνιζε: «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη προς το παρόν και οποιαδήποτε κακά νέα από την Ελλάδα μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω κρίση». Τραπεζίτες έλεγαν επίσης ότι «εάν η δημοπρασία είναι κακή για την Ελλάδα, μπορεί να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έκτακτη βοήθεια όπως η Ελλάδα». Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος, πέραν αυτής όμως έχει ήδη ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή καμπάνια αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας μέσω παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε πολυάριθμο κοινό ξένων επενδυτών στο Λονδίνο, ενώ αντίστοιχες παρουσιάσεις «τρέχουν» και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Επιβεβλημένη η έξοδος Παρ΄ ότι επισήμως στο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα (Ε.Ε- ΕΚΤ- ΔΝΤ) δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε επιβεβλημένη κάλυψη μέρους των δανειακών αναγκών βραχυχρόνιας διάρκειας μέσω προσφυγής στις αγορές, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως υπάρχει άτυπη συμφωνία για κάλυψη των αναχρηματοδοτήσεων εντόκων γραμματίων ύψους 8 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από πίνακα που περιλαμβάνεται στην αμερικανική έκδοση του Μνημονίου και τον οποίο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τον πίνακα προκύπτει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει από μόνη της φέτος λήξεις ύψους 4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και επιπλέον 4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Στο ίδιο διάστημα θα «τρέχουν» και οι εκταμιεύσεις των δόσεων από τον μηχανισμό των 110 δισ. ευρώ- υπό την προϋπόθεση της κατά γράμμα τήρησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου- οι οποίες για φέτος αναλύονται σε 20 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο (έχουν ήδη ληφθεί), 9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Ομοίως το 2011 η Ελλάδα θα λάβει από τον μηχανισμό στήριξης αθροιστικά 40 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλύψει μόνη της δανειακές αναχρηματοδοτήσεις εντόκων γραμματίων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό υποχωρεί στα 24 δισ. ευρώ και η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει 18 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων και 25,1 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Ιουλίου θα εκδοθούν εξάμηνα και ετήσια έντοκα γραμμάτια με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν στις 23 Ιουλίου με έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΕΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μέτρα για να μπει φρένο στις τιμές της βενζίνης εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τη στιγμή που λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από την Πέμπτη η αμόλυβδη γίνεται ακόμη πιο ακριβή φτάνοντας στα 1,52 ευρώ, μειώνοντας κι άλλο την κατανάλωση και δημιουργώντας έδαφος για κερδοσκοπικά...
παιχνίδια. Δύο- τρία επιπλέον λεπτά στις τιμές της αμόλυβδης σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση για τις πωλήσεις που, ούτως ή άλλως, τον Μάιο ήταν 20% κάτω από τα περυσινά επίπεδα, ενώ στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου είχαν φτάσει το-23% (οι πρατηριούχοι μιλούν για πτώση ακόμη και πάνω από 30%). Στο μεταξύ έκτακτα μέτρα για την αγορά καυσίμων προκειμένου να πέσουν οι τιμές ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων Μανιάτη για τη νοθεία. Τα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, κινούνται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών στις οποίες αγοράζουν οι βενζινοπώλες από τις εταιρείες και ο δεύτερος τη βελτίωση της πρόσβασης των ανεξάρτητων βενζινοπωλών (όσων δεν φέρουν το σήμα κάποιας εταιρείας) στα διυλιστήρια. Αλλαγές στις συμβάσεις Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει να παρέμβει στις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ εταιρειών εμπορίας και βενζινοπωλών, οι οποίες αναλογούν σε ποσοστό που υπερβαίνει ακόμα και το 80% του συνόλου των πρατηρίων. Οι συμβάσεις αυτές είναι συνήθως πενταετείς και δεν αφήνουν περιθώρια ευελιξίας στον πρατηριούχο καθώς όταν για παράδειγμα αγοράζει καύσιμα σε τιμή χονδρικής η οποία προσεγγίζει τη λιανική τιμή που πουλάει άλλος συνάδελφός του, τότε ο βενζινοπώλης αυτός δεν μπορεί να συντελέσει στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Αντίθετα είναι δέσμιος της κατάστασης με αποτέλεσμα πουλώντας ακόμη και με ελάχιστο κέρδος να είναι ακριβότερος- και με διαφορά- από άλλους συναδέλφους του που πωλούν μέχρι και 20 λεπτά φθηνότερα από αυτόν. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το τίμημα το καθορίζουν μονομερώς οι εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να θεσπιστεί κάποια τιμή αναφοράς επί της οποίας οι εταιρείες θα καθορίζουν το κέρδος τους ώστε να γνωρίζουν οι πρατηριούχοι από την αρχή μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους πώς θα διαμορφώνεται η τιμή χονδρικής. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ένα περιθώριο κέρδους το οποίο θα προστίθεται στην εκάστοτε τιμή διυλιστηρίου και θα προκύπτει η τιμή χονδρικής. Απευθείας από τα διυλιστήρια Το δεύτερο μέτρο αφορά την πρόσβαση των ανεξάρτητων πρατηριούχων στα διυλιστήρια, δυνατότητα που νομοθετικά είναι ρυθμισμένη αλλά στην πράξη είναι απαγορευτική. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε στελέχη του υπουργείου, οι συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ρυθμίσεις εξοντωτικές με αποτέλεσμα οι βενζινοπώλες να αποφεύγουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας που έχουν για απευθείας προμήθεια καυσίμων από τα διυλιστήρια. Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση της διάταξης, το 2005, και από τους 8.000 περίπου πρατηριούχους το πολύ δύοτρεις (!) να έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βενζινοπωλών. Κατά τις πληροφορίες και αυτές οι συμβάσεις θα απλοποιηθούν αφήνοντας το περιθώριο αγοράς καυσίμων σε τιμές απαλλαγμένες από τα εμπορικά κέρδη των εταιρειών εμπορίας. Στόχος του υπουργείου είναι τα ανεξάρτητα πρατήρια να μπορέσουν να πωλούν καύσιμα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές που σαφώς θα ενεργοποιήσουν τον ανταγωνισμό.
Read more...

ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Δύο συσκέψεις έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποκτήσει ενιαία γραμμή απέναντι στον κίνδυνο ακραίων εκδηλώσεων από τους διαδηλωτές και αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά. Τα μηνύματα που έφθαναν στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου από την κοινωνία αλλά και από τον χώρο των...
συνδικαλιστών ήταν ανησυχητικά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και οργισμένος, ακραία στοιχεία (από δεξιά και αριστερά) προετοιμάζονται για βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία, οι καταλήψεις υπουργείων δεν αποκλείονται, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα φρουρούν τη Βουλή. Στελέχη της Αστυνομίας ομολογούσαν ότι στην προηγούμενη μεγάλη διαδήλωση δυσκολεύθηκαν πολύ να περιφρουρήσουν τη Βουλή από θερμόαιμα στοιχεία και, φυσικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αστυνομία επιθυμούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να χαθούν ξανά ζωές. Η μεγάλη μάχη όμως θα δοθεί στον Πειραιά. Σε αυτό το κλίμα συνεδρίασαν το πρωί οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης , Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη . Στη σύσκεψη αυτή διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές των προηγούμενων ημερών στον Πειραιά ούτε να επιτραπούν φαινόμενα όπως π.χ. καταλήψεις υπουργείων ή άλλων δημόσιων κτιρίων. Επίσης αποφασίστηκε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί στις περιπτώσεις που διαπράττονται παρανομίες αλλά και ότι η Αστυνομία θα πρέπει να δράσει προληπτικά. Αλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν ότι υπάρχουν ο νόμος και τα μέσα καταστολής για να αντιμετωπιστούν ακραίες συμπεριφορές. Το απόγευμα εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης . Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς τον ενημέρωσε για την απόφαση να τηρήσει σκληρή γραμμή η κυβέρνηση στην περίπτωση που διαταραχθεί η ηρεμία. Ο ίδιος είναι γνωστό ότι κινείται στη βάση άλλης «γραμμής» και δεν επιθυμεί να προκαλέσει άσκοπες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, καθώς πιστεύει ότι η ανάμειξη της Αστυνομίας μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για βίαια επεισόδια. Επίσης, εκτιμά ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν προσφέρεται επιχειρησιακά για κινήσεις απώθησης των διαδηλωτών. «Θα κάνω ό,τι έκανα και στις προηγούμενες διαδηλώσεις. Γιατί να αλλάξω τακτική;» λέει σε όσους τον ρωτούν και αφήνει αιχμές για όσους συναδέλφους του ζητούν να μετατρέψει σε πεδίο μάχης το λιμάνι, όπως ζητούσαν να επέμβει αποφασιστικά και στην απεργία των πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή. «Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. O δικός μου στόχος είναι να διατηρήσω την κοινωνική ειρήνη, όχι να αιματοκυλήσω την πόλη. Ο κόσμος περνάει άσχημα, δεν θα του απαγορεύσουμε να απεργήσει και να διαδηλώσει» σημειώνει. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τη σημερινή κινητοποίηση: Να προστατευθεί η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία ώστε να μην υπάρξουν καταστροφές στην πόλη και να μην κινδυνέψουν ζωές. Επίσης, θα περιφρουρηθούν συγκεκριμένα κτίρια, όπως, π.χ., τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το Κοινοβούλιο κ.ά.

Read more...

DIMOIΙ NEWS Έλενα Ζέρβα Πράσσινο Γαλάτσι 28-6-2010



Read more...

"Νεκρώνει" δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

"Νεκρώνει" κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού.

Η απεργιακή συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή- Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος


Read more...

Σε Προανακριτική 5 πρώην υπουργοί, εκτός ο Κιλτίδης

Σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική), η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση του Βατοπεδίου, παραπέμπονται πέντε πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μυστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της πρότασης για τους κύριους Κοντό, Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Δούκα και Μπασιάκο, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για τον κ. Κιλτίδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στις ψήφους ανά πρόσωπο, ενώ από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν σε όλες τις περιπτώσεις κατά της πρότασης μολονότι το κόμμα τους δεν υποστήριξε της σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για την περίπτωση Κιλτίδη η συντριπτική πλειονότητα τάχθηκε κατά της πρότασης για παραπομπή του.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας- Συνολικά ψήφισαν 282 βουλευτές

Για τον Θ. Ρουσόπουλο
: 198 ψήφισαν υπέρ, 73 κατά, 7 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Για τον Γ. Βουλγαράκη: 167 ψήφισαν υπέρ, 91 κατά, 17 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 1 λευκό και έξι άκυρα ψηφοδέλτια.

Για τον Ευ. Μπασιάκο: 194 ψήφισαν υπέρ, 81 κατά, 2 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 4 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.

Για τον Αλ. Κοντό: 186 ψήφισαν υπέρ, 77 κατά, 4 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 15 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για τον Π. Δούκα: 177 ψήφισαν υπέρ, 81 κατά, 13 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για τον Κ. Κιλτίδη: 49 ψήφισαν υπέρ, 212 κατά, 16 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 5 άκυρα ψηφοδέλτια.
Read more...