Την πλήρη αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες περικοπές των συντάξεων, διατυπώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Ειρήνη Γιανναδάκη και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν...ότι για το έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά το κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες, η μείωση των μισθών, κ.λπ.
Κατ΄αρχάς, οι δύο πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων αναφέρουν ότι η πορεία της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, και οι σχεδιασμοί που προαναγγέλλονται, δείχνουν ότι «επιχειρείται για πολλοστή φορά περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων».
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν η κυρία Γιανναδάκη και ο κ. Τζαβέλλας, «η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υπόστασης (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, παροχές υγείας), αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου».
Μάλιστα, οι δύο δικαστικοί λειτουργοί επικαλούνται την νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα την υπ΄ αριθμ. 2288/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, πάνω στο ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.
Παράλληλα, τονίζουν ότι οι μέχρι σήμερα ασφαλιστικές επιλογές της Πολιτείας, επέφεραν μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων της τάξεως του 50%, με μόνο κριτήριο την συμβολή τους στη μείωση των δαπανών και τη «δημοσιονομική προσαρμογή».
Αυτό όμως, είχε ως συνέπεια, «την επιδείνωση σε σημαντικό βαθμό του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, οι οποίοι εκτός από τις περικοπές των συντάξεων υπεβλήθησαν παραλλήλως και στο σύνολο των γενικής φύσεως οικονομικών και φορολογιών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος».
Τέλος, επισημαίνουν οι δύο πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων, ότι για το έλλειμμα ρευστότητας στην κοινωνική ασφάλιση «δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι που κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους, αλλά το Κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στην πολύ υψηλή ανεργία, την μείωση των μισθών, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία».