Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Αυτό είναι το έγγραφο - ντοκουμέντο της διαπλοκής κομμάτων και τραπεζών

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_702.html


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ (ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ)


Με αυτό το έγγραφο - ντοκουμέντο τα μεγάλα θέματα είναι δύο!

Δείτε πόσα χρήματα έχουν πάρει δάνεια σχεδόν όλα τα κόμματα από τις τράπεζες για επιχορηγήσεις που ΘΑ τους έδινε το κράτος μέχρι το 2015! Πήραν δηλαδή τα χρήματα που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν για να πάρουν!!!

Και το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει δάνεια από την Πειραιώς και την ΑΤΕ οι οποίες έχουν συμφωνήσει για να γίνει η συγχώνευση. Με ...


απλά λόγια, όποιος αντιδράσει στην συμφωνία ας...κοπιάσει! Με τόσο μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει και φθάνουν τα 100 εκ. ευρώ που θα βρούν να κάνουν διακανονισμούς από την στιγμή που η κάνουλα για τον φτωχό πολίτη έχει κλείσει; Είναι δυνατόν να έχουν πάρει χρήματα μέχρι το 2015 για ποσά που εγκρίθηκαν προ ΔΝΤ; Που ήξεραν ότι θα καταφέρουν να πάρουν από τις επιχορηγήσεις τόσο μεγάλα ποσά και έσπεθσαν να πάρουν δάνεια;


Read more...

Ψηφίστηκε και στα άρθρα του το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου


Με την ψήφισή του, και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

Ύστερα από... ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 2,3,4,6 και 7, καθώς και το άρθρο 10, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

Η τροπολογία για τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρα 20 και 21, ψηφίστηκε, επίσης, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 (ΠΑΣΟΚ), κατά 128 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης) και «παρών» ο Γ. Δημαράς.

Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου, Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδης.


Read more...

Ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων



Από τον υπ. Άμυνας, Ευ. Βενιζέλο

Σε νέα βελτιωτική αλλαγή για τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάνοντας δεκτή... σχετική τροπολογία, που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, την οποία ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός κατέθεσε τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:

Σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί έως τις 31/12/1995 και είναι μεγάλης ηλικίας, δίνεται πλασματικός χρόνος τριών ετών με την καταβολή εισφορών για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια, που απαιτούνται με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη.
Read more...

Χθες βράδυ ,λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές,ο συνδυασμός "Πράσινο Γαλάτσι", συναντήθηκε στο μεζεδοπωλείο Λιθόστρωτο.








Η Έλενα Ζέρβα για μια ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη για "αλλαγές στη πόλη και την ζωή μας"
και ανακοίνωσε τα ονόματα των πρώτων υποψ.
Δημοτικών Συμβούλων με τον συνδυασμό "Πράσινο Γαλάτσι".



  • Ασημακοπούλου - Βερούλη Παναγιώτα (Επιχειρηματίας)
  • Κασκαντίρη Ευγενία (Ιδιωτική Υπάλληλος, Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου)
  • Κιούπης Χρήστος (Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ)
  • Κορρές Ιωάννης (Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων)
  • Κοσμίδης Αθανάσιος (Καθ. Φυσικής Αγωγής, Εθνικός Ομοσπονδ. Προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής)
  • Λάζαρη-Βαγγελάτου Φρόσω (Οικονομολόγος)
  • Μάτσιας Παναγιώτης (Μηχανολόγος – Μηχανικός Αεροναυπηγός)
  • Μαχαίρα Ελένη (Ιδιωτική Υπάλληλος)
  • Μιχαηλίδη Μαρία (Φοιτήτρια Νοσηλευτικής)
  • Παπαδόπουλους Ιωάννης (Οικονομολόγος, Νομαρχιακός Υπάλληλος, Πρόεδρος Αρκάδων Συλλόγου Παναγιάς)
  • Σιδέρη Ειρήνη (Επιχειρηματίας)
  • Τόλης Ιωάννης (Καθ. Φυσ. Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου)

Read more...

Έλενα Ζέρβα: «Το Γαλάτσι αλλάζει σελίδα!»


Η υποψήφια Δήμαρχος κα Έλενα Ζέρβα ευχήθηκε καλές διακοπές στους φίλους, συνεργάτες και στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής της παράταξης «Πράσινο Γαλάτσι», χθες το βράδυ στο μεζεδοπωλείο «Λιθόστρωτο». Η ατμόσφαιρα ζεστή, αισιόδοξη και με διάχυτο το αγωνιστικό προεκλογικό …πνεύμα. Η υποψήφια Δήμαρχος χαιρέτησε τους καλεσμένους της τονίζοντας ότι «το Γαλάτσι αλλάζει σελίδα». Με την ευκαιρία αυτή η κα Ζέρβα παρουσίασε τους πρώτους 12 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της που είναι οι:


Ασημακοπούλου - Βερούλη Παναγιώτα (Επιχειρηματίας)
Κασκαντίρη Ευγενία (Ιδιωτική Υπάλληλος, Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου)
Κιούπης Χρήστος (Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ)
Κορρές Ιωάννης (Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων)
Κοσμίδης Αθανάσιος (Καθ. Φυσικής Αγωγής, Εθνικός Ομοσπονδ. Προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής)
Λάζαρη-Βαγγελάτου Φρόσω (Οικονομολόγος)
Μάτσιας Παναγιώτης (Μηχανολόγος – Μηχανικός Αεροναυπηγός)
Μαχαίρα Ελένη (Ιδιωτική Υπάλληλος)
Μιχαηλίδη Μαρία (Φοιτήτρια Νοσηλευτικής)
Παπαδόπουλους Ιωάννης (Οικονομολόγος, Νομαρχιακός Υπάλληλος, Πρόεδρος Αρκάδων Συλλόγου Παναγιάς)
Σιδέρη Ειρήνη (Επιχειρηματίας)
Τόλης Ιωάννης (Καθ. Φυσ. Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου)
Όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρη πηγή, το προεκλογικό κέντρο της κας Ζέρβα νοικιάστηκε και θα λειτουργήσει σύντομα, σε κεντρικό σημείο στην αρχή της Λεωφ. Βεΐκου.g-magazine.gr

Read more...

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς



«Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο...



Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».


Read more...

Π. Παναγιωτόπουλος: Θετική εξέλιξη οι συγχωνεύσεις τραπεζών



"Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, σε κάθε σύγχρονη χώρα και στην Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για να μπορεί να λειτουργήσει η oικονομία"...


Tα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm o Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του μεριδίου του Τ.Τ. που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

"Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να έχουν εν πολλοίς δίκαια παράπονα από τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά οφείλουμε όλοι να ξέρουμε ότι χωρίς ένα σωστό τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη οικονομία. Άρα, το ερώτημα είναι, πως οι τράπεζες στην Ελλάδα, θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτές, από την κρίση που μας δοκιμάζει όλους. Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, από τη στιγμή που γίνονται με τους σωστούς όρους και τις σωστές προϋποθέσεις και μέσα στα περιθώρια που ορίζουν οι νόμοι, είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη -και αυτό οφείλουμε να το πούμε".


Read more...

«Μπατίρηδες» με... λιμουζίνα


6.000 κάτοχοι πολυτελών Ι.Χ. δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ



Στην απόχη του ΣΔΟΕ πιάστηκαν οι κάτοχοι 6.000 πολυτελών αυτοκινήτων που είχαν το θράσος- με την ανοχή του συστήματοςνα δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας λαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τώρα τους περιμένουν μπελάδες με πόθεν έσχες, τεκμήρια, διαφυγόντες φόρους, δασμούς και πρόστιμα. Ειδικά κλιμάκια του ΣΔΟΕ ....


πραγματοποίησαν στο δίμηνο Απριλίου- Μαΐου 802 ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια στην Αττική και δεκάδες ακόμα σε Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Εντόπισαν 449 παραβάτες με 23.021 παραβάσεις και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στα δέκα πρώτα λουκέτα. Οι ελεγκτές όμως δεν στάθηκαν μόνο στην καταγραφή φορολογικών παραβάσεων των ιδιοκτητών- κυρίως μη έκδοση αποδείξεων- αλλά πήγαν και ένα βήμα παραπέρα. Κατέγραψαν τις πινακίδες των πολυτελών αυτοκινήτων που κοσμούν την είσοδο των νυχτερινών κέντρων και στη συνέχεια προχώρησαν σε διασταύρωση των αριθμών κυκλοφορίας με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους τα τελωνεία και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Το λαβράκι που έβγαλαν είχε δύο όψεις. Αφενός, οι ιδιοκτήτες 6.000 πολυτελών αυτοκινήτων δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και αφετέρου, εκατοντάδες από αυτούς φαίνεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο εισαγωγής 435 Ι.Χ. μεγάλης αξίας με υποτιμολογημένα παραστατικά προκειμένου να γλιτώσουν δασμούς και φόρους. Από τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι εισαγωγική εταιρεία μέσω υποτιμολογημένων παραστατικών εισήγαγε 435 πολυτελή Ι.Χ. εμφανίζοντάς τα ως μεταχειρισμένα με πολλά έτη παλαιότητας. Με τον τρόπο αυτό, δασμοί και φόροι καθηλώνονταν ενώ οι ιδιοκτήτες τους παρέκαμπταν τον σκόπελο τεκμηρίων και πόθεν έσχες. Το δεύτερο λαβράκι βγήκε από μια απλή διασταύρωση με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών αυτοκινήτων. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξαν ότι σε 6.000 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ήταν κυριολεκτικά... μπατίρηδες για τα «μάτια» της Εφορίας, αφού δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 10.000 ευρώ ίσα που φτάνουν για να καλύψουν μόνο τα έξοδα κίνησης και συντήρησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου, πόσω μάλλον που ορισμένοι εκ των φορολογουμένων είχαν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός πολυτελή Ι.Χ.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4584498

troktiko.


Read more...

Ανδρέας Παπανδρέου 1977....το όραμα ενός Λαού που για τόσα χρόνια αγωνίζεται για να είναι Λεύτερος και για να διαφεντεύει το σπίτι του...



.... είναι το όραμα ενός Λαού που για τόσα χρόνια αγωνίζεται για να είναι Λεύτερος και για να διαφεντεύει το σπίτι του ... αυτή την πίστη και αυτόν τον Αγώνα κανένα μέλος και κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προδώσει......Ανδρέας Παπανδρέου 1977

Read more...

Απογραφή από τα ...παλιά!


Από το http://valaoritoy.blogspot.com/
Όπως φαίνεται εις το απόκομμα, το κράτος χρησιμοποιεί νέες μεθόδους, καινοτομικές ιδέες, η φαντασία στην εξουσία για να κάνει την απογραφή. Αντε και καλό ιδιώνυμο...

Read more...

Το ψήφισμα των απεργών της ΑΔΕΔΥ...


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. που συμμετέχουμε στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη Βουλή.
Διαπιστώνουμε ότι:
Η Κυβέρνηση και η Τρόικα μετά το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ψήφισαν στη Βουλή και αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, συγκεκριμενοποιεί και εξειδικεύει τις...
αντιλαϊκές επιλογές της για το Δημόσιο.
Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις που ήδη ψηφίστηκαν, καταργείται το σύνολο των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Η Κυβέρνηση, μπροστά στο στόχο της να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα περιφρονεί το Σύνταγμα και τις Δ.Σ.Ε., αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που έχουν κρίνει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές.
Έτσι μετά την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός μας με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μετά τα νέα φορολογικά βάρη, με πρόσχημα την κρίση καταργεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από κοινωνικό και αλληλεγγύης το μετατρέπει σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Αντί να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία, να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίσει νέους πόρους τα οδηγεί σε διάλυση.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, δεν θα αυξήσει τις εισφορές και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας όχι μόνο δεν υλοποιούνται αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα.
Με τις επιλογές της Κυβέρνησης :
Μειώνονται δραματικά οι συντάξεις μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση τον τελευταίο μισθό ή της πενταετίας που ισχύει σήμερα, αλλά με βάση όλο τον εργάσιμο βίο και την επαναφορά του Λ.Α.Φ.Κ.Α.
Περιορίζεται και προοπτικά καταργείται η συμμετοχή του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη.
Αυξάνονται τα χρόνια εργασίας από 35 σε 40.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια παραμονής στην υπηρεσία.
Η επικουρική ασφάλιση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο οδηγείται σε διάλυση αφού εξαιτίας της κλοπής των αποθεματικών, του χρηματιστηρίου, του παγώματος των προσλήψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κανένα Ταμείο δεν θα είναι βιώσιμο και το Κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα. Με τις επιλογές αυτές το Τ.Π.Δ.Υ., το Μ.Τ.Π.Υ. που ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα αλλά και το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. οδηγούνται σε διάλυση και οι εισφορές που έχουμε καταβάλλει για 30 και 35 χρόνια είναι στον αέρα.
Από 1-1-2011 εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι του Δημοσίου στο Ι.Κ.Α.
Οι επιπτώσεις από τις αντιασφαλιστικές επιλογές της Κυβέρνησης θα είναι δραματικές για ΟΛΟΥΣ. Για τους ήδη συνταξιούχους, γι’ αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πολύ περισσότερο για τους νέους.
Για τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. μέσα από την επαναφορά του Λ.Α.Φ.Κ.Α. με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με το πάγωμα και την μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Για όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι συντάξεις μας θα μειωθούν δραματικά και θα γίνουν προνοιακά επιδόματα.
Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Ο αγώνας ενάντια στις αντιασφαλιστικές επιλογές και τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι διαρκείας.
Θα συνεχίσουμε παραπέρα τον αγώνα με συγκέντρωση και πορεία στη Δ.Ε.Θ. και την κήρυξη και νέας απεργιακής κινητοποίησης.
Τα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά μέτρα δεν θα περάσουν.
Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Read more...

"Ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο"


Στο Συμπόσιο της Σύμης συζητήθηκαν και την Τετάρτη θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, διαπιστώθηκε και πάλι ότι " μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο, το οποίο έχει εθιστεί απλώς να αναπαράγει την πελατειακή λογική" και χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας" την απογραφή, που γίνεται, ώστε να ξέρει το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει. Έγινε, επίσης, λόγος για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την επιτάχυνση της συμμετοχικής διαδικασίας. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η τουριστική πολιτική με κεντρικό άξονα τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που σημαίνει τη σταδιακή μετάβαση από τον φθηνό και μαζικό τουρισμό, στον ποιοτικό και εξειδικευμένο.

Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο της Σύμης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θέλησαν και ατομικά ο καθένας και ως δίκτυο, να αναλάβουν να προβάλουν την Ελλάδα, ως χώρο τουριστικού προορισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένας ιδανικός τόπος για εκπαίδευση, π.χ. για καλοκαιρινές σπουδές, αν τα πανεπιστήμιά της ήταν ανοιχτά. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα αναπτυξιακών διαδικασιών, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Ετέθη, επίσης το πώς μπορούν αυτές -και ποιές- μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιες αγορές μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα για τις εξαγωγές της και για τις δικές της επενδύσεις.

.i-reportergr
Read more...

Η κερδοφόρα "ΔΩΔΩΝΗ" πωλείται στους Τούρκους;

Μεγάλο είναι το άγχος της κυβέρνησης για να εισπράξει χρήμα. Και αυτό το άγχος την οδηγεί σε επιλογές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο γιατί η εταιρία είναι κερδοφόρα.

Υπάρχει και ένας άλλος, πολύ σοβαρός, λόγος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση συζητά την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ σε Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι συνόδευαν τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν αυτός επισκέφθηκε την Αθήνα.

Πριν από δύο εβδομάδες η Αγροτική Τράπεζα κοινοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών ΖΩ-ΔΩ στα Ιωάννινα, που είναι θυγατρική της εταιρείας «Δωδώνη» και στη συνέχεια σειρά έχει η ίδια η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, όπως φέρεται να έχει δηλώσει ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Η ΑΤΕ κατέχει το 67,8% της εταιρείας «Δωδώνη».

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μπορεί να αποτραπεί αν οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου καταθέσουν ένα βιώσιμο επιχειρησιακό πλάνο στην ΑΤΕ, που να υποστηρίζεται από ένα φερέγγυο συνεταιριστικό σχήμα. Εχουν, ωστόσο, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να το επιτύχουν, καθώς τους έχει δοθεί διορία έως τις 19 Σεπτεμβρίου, πριν ο μεγαλομέτοχος αναζητήσει άλλες λύσεις.

Οι Ενώσεις Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, με κτηνοτρόφους των τριών νομών, είχαν μια πρώτη συνάντηση το Σάββατο για να καθορίσουν τις κινήσεις τους και αποφάσισαν ως πρώτη αντίδραση να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο την Πέμπτη έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

i-reportergr
Read more...

Με Κακλαμάνη στην Αθήνα η ΝΔ

Την εκ νέου υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας, ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τα προγράμματα του Κέντρου, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει δωρεάν σίτιση σε περισσότερους από 4.000 συμπολίτες μας, ενώ επισκέφθηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, πως η κρίση χτυπά τους φτωχότερους Έλληνες και εξήρε το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

Αναφερόμενος στον Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως διαπίστωσε και πάλι τη σοβαρότητα, την ετοιμότητα και την αξιοπιστία του κ. Κακλαμάνη, με την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα διεκδικήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αθήνας.

"Σε αυτή την προσπάθεια, θα έχετε τη συνεργασία της ΝΔ και πιστεύω πως θα μας κάνετε να αισθανθούμε περήφανοι, συνεχίζοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε, πως το κοινωνικό έργο του δήμου είναι, ουσιαστικά, η υλοποίηση στην πράξη της βασικής αξίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού που πρεσβεύει η ΝΔ, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά, να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι πολίτες, οι πολιτικοί φορείς, οι κοινωνικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φτιάξουν ένα δείκτη κοινωνικής προστασίας και ας μη χρειαστεί, όπως υπογράμμισε. Με τρομάζει η ιδέα πως μπορεί να έρθουν δύσκολες μέρες, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Read more...

Διασφαλίστηκε 13ος-14ος, μικρές αυξήσεις από το 2011

nooz.gr
Στην υπογραφή της νέας τριετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν εργοδότες και εργαζόμενοι, μετά από συνάντηση τους στα γραφεία του ΣΕΒ. Αποφασίστηκε το πάγωμα των μισθών για το 2010 και αυξήσεις στο όρια του ευρω-πληθωρισμού το 2011 και το 2012. Διατηρείται ο 13ος και 14ος μισθός.

Συγκεκριμένα, το 2011 η αύξηση θα είναι στο 1,5% και το 2012 1,7%. Σημειώνεται ότι η αύξηση θα μπει και στις δύο περιπτώσεις από 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που το 2010 λαμβάνει 740 ευρώ μεικτά, το 2011 θα λάβει 750 ευρώ και το 2012 763 ευρώ.

Για το επίμαχο ζήτημα της διαιτησίας, στο οποίο υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να μείνει εκτός συλλογικής σύμβασης και να συζητηθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο.

Δηλώσεις Παναγόπουλου


"Διασφαλίζεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σπάμε το μνημόνιο που ήθελε πάγωμα μισθών για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε στον flash 96 ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

"Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε συμφωνίες που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι", τόνισε- κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους καταγγέλλοντας τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη συλλογική σύμβαση.
Read more...

10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Πλασματικός χρόνος από 1 έως 5 χρόνια παρέχεται σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν από 1 έως 3 παιδιά, ενώ κερδισμένες κατά δύο χρόνια βγαίνουν οι γυναίκες του Δημοσίου, που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι «10» αλλαγές της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκαν στη Βουλή, επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν γυναίκες, τους έχοντες παιδιά, τις άγαμες θυγατέρες, που φέτος...
συμπληρώνουν το 50ό έτος ηλικίας, τους ανάπηρους, όσους έκαναν μεταμόσχευση και τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που σήμερα ψηφίζεται επί του συνόλου από την Ολομέλεια, «Το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο», σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα. Διευκρινίζεται δε, ότι με την εισφορά του ΛΑΦΚΑ θα καλυφθούν τα ελλείμματα των κλάδων κύριας σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι «10» καίριες αλλαγές: 1Κερδίζουν δυο χρόνια οι γυναίκες του Δημοσίου, που υπάγονται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, καθώς θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος της ηλικίας τους, αντί 60ού, αρχικώς. Περιορίζεται κατά έναν χρόνο στο 54ο έτος (από 55ο έτος αρχικά) από το 2011 η ηλικία συνταξιοδότησης, για το 2012 αυξάνει κατά 2 έτη (αντί 2,5 ετών) στο 56ο έτος (αντί 57,5 ετών), το 2013 στο 58ο (αντί 60ού). 2Αναγνωρίζεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (ακόμα και ασφαλισμένους από το 1993 και μετά) πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί, που ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί και σε 2 έτη για κάθε επόμενο και μέχρι το τρίτο παιδί. Ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπ' όψιν για τη θεμελίωση και την προσαύξηση της σύνταξης, με την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει 15 χρόνια πραγματική δημόσια υπηρεσία. Εν τούτοις, θα κοστίζει ακριβά, καθώς απαιτείται καταβολή του 20% επί του συνόλου των αποδοχών. 3Στο 50ό έτος και όχι στο 55ο η συνταξιοδότηση για όσους έχουν ανίκανα για βιοποριστική εργασία παιδιά κι εφόσον έχουν 25ετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. 4Δικαίωμα συνταξιοδότησης εκτός των άγαμων θυγατέρων και των άπορων άγαμων αδελφών έχουν και οι άγαμοι γιοι ή αδελφοί. Αφορά τα ανήλικα παιδιά ή προστατευόμενα που σπουδάζουν. 5Κατ' εξαίρεσιν, οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες που αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από γονείς (εντάσσονται και όσοι κατατάχθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας ή στο Πυροσβεστικό) που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31/12/1982 δικαιούνται σύνταξη, εφόσον πληρούν αθροιστικά τρεις προϋποθέσεις: δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή επίσης μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου αναγόμενο σε ετήσια βάση και στις 31/12/2010 να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Η σύνταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου. 6Χορήγηση πλήρους σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας και για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρων, ενός άνω ή ενός κάτω άκρου, εκτός όσων πάσχουν από αιμορροφιλία Α ή Β, μυασθένεια-μυοπάθεια. Ενώ απαλείφθηκε το ποσοστό αναπηρίας 67%. 7Εντάσσονται στο ευνοϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφρά) ή πάσχουν από αιμορροφιλία Α ή Β, μυασθένεια-μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρων, ενός άνω ή ενός κάτω άκρου. Ειδικά για μεταμόσχευση μυελού οστών ή συμπαγών οργάνων ισχύει αναδρομικά από το 2007 (δημοσίευση Νόμου 3 620). 8Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πάνε από 1.1.2011 και όσοι υπηρέτησαν οπλίτες ή εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης (ΟΠΥ ή ΕΠΥ) και μετά κατατάχθηκαν σε Σώματα Ασφαλείας ή Πυροσβεστικό Σώμα ή διορίστηκαν στο Δημόσιο. Αφορά τους διοριζόμενους από 1/1/2011. 9Στον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προσμετράται και ο ελάχιστος χρόνος σπουδών στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής, για την απόκτηση ενός πτυχίου ΑΕΙ ημεδαπής ή αλλοδαπής, εφόσον δεν λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Αφορά ουσιαστικά το δεύτερο κ.ο.κ. πτυχίο. 10 Με ειδικό νόμο και όχι με απλές υπουργικές αποφάσεις, θα καθορίζονται οι μονάδες και οι υπηρεσίες, στις οποίες ο χρόνος πραγματικής υπηρέτησης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και μέχρι 5 έτη. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται με βάση την αποζημίωση, πέραν του πενθημέρου που έχει οριστεί με τον Νόμο 1249/1982.
Read more...

ΒΟΜΒΑ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο Μ. ΣΑΛΛΑΣ
Σκάει βόμβα με μια πολύ μεγάλη είδηση για την Ελληνική Οικονομία. Από πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο ο Ν. Χατζηνικολάου, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε 1.30 ώρα από τώρα, ο Μ. Σάλλας θα καταθέσει επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου! Εάν η...
πρόταση γίνει αποδεκτή τότε η Πειραιώς θα αναπτυχθεί σες τέτοιο βαθμό που θα πλησιάζει τα δεδομένα της Εθνικής...

Read more...

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ...


Νέους μηχανισμούς παρακολούθησης του προϋπολογισμού ενεργοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγκαιρων στατιστικών στοιχείων για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που...
απορρέει από το Μνημόνιο και θεσμοθετείται πλέον με το σχέδιο νόμου για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει ήδη σε πιλοτική λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των δαπανών. Το σύστημα φέρει την ονομασία «Ενιαία Υλοποίηση Διαφάνειας Ηλεκτρονικών Μητρώων Οικονομικών Συστημάτων» (ΕΥΔΗΜΟΣ) και αποτελεί μετεξέλιξη προτάσεως Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος που είχε επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη. Το σύστημα ΕΥΔΗΜΟΣ αναπτύχθηκε το 2003 ως μηχανισμός ελέγχου των δαπανών στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από το 2004 αναβαθμίσθηκε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε, ώστε να περάσουν στον έλεγχό του οι δαπάνες υπουργείων, περιφερειών, Δήμων, Κοινοτήτων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και ΔΕΚΟ. Στόχος του νέου συστήματος είναι με τυποποιημένο τρόπο να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να δημοσιοποιούνται μισθοί, προμήθειες, επιδοτήσεις και κάθε άλλο έξοδο που βαρύνει τον Προϋπολογισμό του κράτους. Η δαπάνη θα καταγράφεται με τον κωδικό της, θα παρακολουθείται σε όλα τα στάδια πληρωμής της και θα αναρτάται στο Διαδίκτυο ακόμη και με τα στοιχεία του δικαιούχου. Από το ΕΥΔΗΜΟΣ θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις αμοιβών, επιδομάτων και υπερωριών δημόσιων υπαλλήλων, των οποίων τα στοιχεία θα παρακολουθούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών οι σχετικοί μηχανισμοί εποπτείας να είναι πλήρως λειτουργικοί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη δομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού αλλά μηδενικές αυξήσεις για φέτος και μικρές (1%-1,5%) τη διετία 2011-2012, προβλέπει η συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφεται σήμερα...


Ακόμη, έως τα τέλη Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι δύο διατάξεις στα εργασιακά σχετικά με τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (σ.σ. είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο Λοβέρδου), γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στην ήδη προβληματική αγορά εργασίας με «θύματα» τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και παρά τη ρητή αναφορά του μνημονίου για τριετές (2010-2012) πάγωμα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις βρήκαν τη «χρυσή τομή» και συμφώνησαν στα εξής:

Κατοχυρώνεται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα με ρητή αναφορά στη σύμβαση ότι οι δύο αυτοί μισθοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Για φέτος δεν προβλέπονται αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια ενώ για το 2011 και το 2012 θα προβλέπονται αυξήσεις στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (περίπου 1,50%). Επεκτείνονται και στους συγγενείς εξ αγχιστείας οι ειδικές άδειες (γάμου, θανάτου κ.ά.). Κάθε εργοδότης θα καταβάλλει από 20 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο ώστε μελλοντικά να παρέχεται η δυνατότητα να πηγαίνουν στην κατασκήνωση τα παιδιά των ανέργων.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει σήμερα ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Τονίζεται ότι κατά της συμφωνίας τάσσονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίζεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας δεν επηρεάζονται από το μνημόνιο και είναι στην ευχέρεια των δύο πλευρών η σύναψη συμβάσεων με αυξήσεις μισθών.

Οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, έρχονται και οι ανατροπές στα εργασιακά (μειωμένη αποζημίωση λόγω απόλυσης ύστερα από έγγραφη προειδοποίηση και αλλαγή στις ομαδικές απολύσεις) αφού εντός του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ο νέος ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου.

Σημειώνεται ότι ομαδικές θεωρούνται οι απολύσεις: α) Μέχρι έξι εργαζομένων για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους. β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

Οι αλλαγές στις συντάξεις των ενστόλων

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ενστόλων βρέθηκε χθες το απόγευμα η Βουλή. Αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ψηφιζόμενες σήμερα διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού για το Δημόσιο, που αλλάζει άρδην το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται και προκαλούν την αντίδραση των ενστόλων, το νομοσχέδιο: 1.Καταργεί τη διάταξη της θεμελίωσης και καταβολής σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. 2.Αυξάνει με τη δημοσίευση του νόμου από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, τα οποία απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και καταβολής σύνταξης των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (π.χ. ιπτάμενοι, πυροτεχνουργοί, ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ κ.λπ.).

Οπως υποστηρίζουν οι ένστολοι, με το νέο καθεστώς όσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2014 υποχρεούνται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους, ενώ όσοι έχουν υπηρετήσει σε ειδικές υπηρεσίες επιβαρύνονται με επιπλέον 5 έτη, εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες, ειδάλλως παραμένουν πέραν των 5 ετών και τα υπόλοιπα έτη που χρειάζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν κάθε φορά (δηλ. από 1 έως 15 έτη).

Οπως λένε όμως, όλοι οι στρατιωτικοί εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, Σαββατοκύριακο, απόγευμα, νύχτα, εν συγκρίσει με τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη φύση του επαγγέλματος των στρατιωτικών, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας στην ενεργό υπηρεσία κατά 75% εν συγκρίσει με τους λοιπούς υπαλλήλους και με ποσοστά θανάτων ένεκα ή μη υπηρεσίας κατά 25% αυξημένα, ενώ όπως αναφέρουν ο μέσος όρος ζωής των στρατιωτικών και ιδιαίτερα των αστυνομικών είναι κατά 8 έτη μικρότερος σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν σήμερα μέσο όρο τα 74 έτη.

Read more...