Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

"Χρυσός" στη Μόσχα ο Ηλιάδης!...


Παγκόσμιος στη Μόσχα ο ΗλιάδηςΆλλη μια διάκριση για τα ελληνικά χρώματα με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο της Ρωσίας από τον Ηλία Ηλιάδη.

Για τρίτη φορά στην...
καριέρα του ο «Mr Ippon» κατακτά το χρυσό μετάλλιο και την πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των 90 κιλών.

Ο Ηλιάδης με τέσσερις νίκες και με ippon απέναντι στον Ούγγρο Κριστιάν Τοτ στον τελικό του αθλήματος, κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιού πρωταθλητή και το χρυσό μετάλλιο, επαναλαμβάνοντας τις επιτυχίες του Τόκιο το 2010 και του Παρισιού το 2011...
filathlos.gr

Read more...

"Μαύρη μέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία"...


Τμήμα του βόρειου τείχους στην αρχαία Αμφίπολη, από την έκδοση του ΥΠΠΟ, 1993Ως «μια μαύρη μέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία» χαρακτήρισε τη χθεσινή (Πέμπτη) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) που...
δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014. Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι οι Εφορίες Αρχαιοτήτων συρρικνώνονται, ενώ εμπλέκονται πλέον στο αρχαιολογικό έργο εξωυπηρεσιακοί παράγοντες που «δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς».

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» κατά 40% που ζητάει η «τρόικα» και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει ο ΣΕΑ.

Επίσης, σημειώνει ότι ιδρύονται πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο υπουργού, όπως η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης», η οποία, κατά τον Σύλλογο, «φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Επιπλέον, καταγγέλλει ότι καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις «σε ένα υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο» και ότι τίθενται «σε ομηρία» οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, «αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και ο υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες υπηρεσίες κατά το δοκούν».

Τέλος, κάνει λόγο για «τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκατ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ», ενώ πληροφορεί ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το οργανόγραμμα...
efsyn.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σηκώνει το γάντι ο Γιώργος Παπανδρέου...


GAP1

Σηκώνει το γάντι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο λόγος για το δημόσιο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου να μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη, που έγινε δεκτό από τον πρώην πρωθυπουργό. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι...
από τη στιγμή που υπάρχει αίτημα να απευθύνει χαιρετισμό, το αίτημα γίνεται δεκτό και μάλιστα σχετική πρόταση θα απευθυνθεί και στον Κώστα Σημίτη. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να θεωρηθεί ότι αποκλείεται ο κ.Σημίτης, αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν εξ αρχής στις προθέσεις τους. Και αν στις αρχικές προσκλήσεις που είχαν αποσταλεί στους κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλο δεν γινόταν τέτοια νύξη, ήταν επειδή είθισται στα εγκαίνια μίας έκθεσης να μην υπάρχουν ομιλίες.
Στον αρχικό σχεδιασμό, προγραμματιζόταν να προλογίσει μόνος ο κ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στα μηνύματα της έκθεσης διαχρονικά, τους αγώνες του λαού, του κινήματος και της παράταξης, αλλά πλέον αυτό άλλαξε και εφόσον θα δοθεί ο λόγος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρήθηκε σωστό να γίνει σχετική πρόταση και στον πρώην πρωθυπουργό. Οι ίδιες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν, πως θα είναι απολύτως στην δική του διακριτική ευχέρεια το αν θα θελήσει να πάρει τον λόγο ή όχι και χωρίς η όποια απόφασή του να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Έτσι, το ενδιαφέρον τώρα, στρέφεται στο περιεχόμενο των δύο ομιλιών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου τη Δευτέρα στο Ζάππειο, δύο ημέρες πριν από την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ενώ στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται προσωπικές επιστολές και χειρόγραφα του ίδιου, αφίσες και υλικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΠΑΚ νωρίτερα και ιστορικές φωτογραφίες, από την πορεία ενός κόμματος που έμελλε να αλλάξει την Ιστορία του τόπου.

matrix24.gr

Read more...

Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ...




Μεγάλη πτώση της ΝΔ...
Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου  ο ΣΥΡΙΖΑ (25,8%) έναντι της ΝΔ (17,7%) που σημειώνει εντυπωσιακή πτώση, αποτέλεσμα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από άλλες...
ερωτήσεις της πρώτης δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Πολύ  χαμηλά ποσοστά για ΠΑΣΟΚ(3%), Ποτάμι(2,3%), ΚΚΕ(3,5%) ΑΝΕΛ(2,5%). Σταθερή η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7% Το Tvxs.gr συνεχίζει την  συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.
H μεγάλη πτώση της ΝΔ οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ένα μέρος από τους οποίους αποχωρεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ(6%), την Χρυσή Αυγή(5%) και λιγότερο τους ΑΝΕΛ(2%).

Οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ, που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την ΝΔ(6%) αλλά προς όλα τα άλλα κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεις της(πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές) επειδή παρουσιάζει  μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων. Έχει απώλειες προς την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και την ΝΔ.

Την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αποτυπώνει και η παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά πολύ της ΝΔ. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο το 28% πιστεύει το ίδιο για το κυβερνών κόμμα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, τα δύο κόμματα σχεδόν ισοψηφούσαν στην παράσταση νίκης (41 έναντι 40%).


tvxs.gr

Read more...

«Για κάθε είδους οφειλές» ΥΠΑΝ: «Κόκκινη γραμμή» η προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό


ΥΠΑΝ: «Κόκκινη γραμμή» η προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η προστασία της κυριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων από πλειστηριασμό για οφειλές κάθε είδους αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, γεγονός που θα ξεκαθαρίσει και στις επαφές με την τρόικα, τονίστηκε στις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ν.Δένδια με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν αποκλείει να προχωρήσει και μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αυτή σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα γίνει σε δόσεις, με τη σχετική ρύθμιση για τα επιχειρηματικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο με τους βασικούς όρους του νέου πλαισίου διευθέτησης των κόκκινων δανείων έχει αποσταλεί ήδη στην τρόικα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να τεθεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ξεκινούν την Τρίτη, στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε ότι «κοινή θέση του υπουργείου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική πλευρά.

Σε δοσεις η ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί της ρύθμισης, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλαίσιο ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει διευθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το πλαίσιο ρύθμισης των στεγαστικών δανείων αναμένεται ότι θα έχει διαμορφωθεί για να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Φθινοπώρου.

Τα σχέδια για την προστασία της α' κατοικίας


Βασικό σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Εξ άλλου σε ό,τι αφορά τον «νόμο Κατσέλη», στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου, όπως είπαν, να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μετείχαν στην σύσκεψη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, ο «τομεάρχης» Ανάπτυξης, Θάνος Μωραϊτης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Καρύδης, ενώ, προφανώς υπό διττή ιδιότητα, μέρος στην συνάντηση πήρε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Νωρίτερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπό τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αθανάσιο Μπούρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Βολές» Ράσμουσεν κατά Μόσχας Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία


Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία
Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο, Ουκρανία
Με δημόσιες τοποθετήσεις τους την Παρασκευή, τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Ράσμουσεν εξαπέλυσε βολές κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα».

Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του Κιέβου να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την ρωσική επιθετικότητα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Κίεβο είχε τονίζει ότι «χρειάζεται βοήθεια».

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

Την ίδια ώρα, ο ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά και ζήτησε να γίνουν πιο σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κομισιόν για "μικρή ΔΕΗ": Ουδέποτε συμφωνήσαμε για μερική ή ολική πώληση δημόσιων εταιρειών

Εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποια ήταν η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν απαίτησε ποτέ από την ελληνική κυβένρηση την μερική ή πλήρη ιδωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών. Οι επίσημες αρχές της Κομισιόν, απαντωντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση. Δημιουργούν εκ των πραγμάτων, μείζον, πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση της ερώτησης του καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αποκαλύπτει, μάλιστα, πως «η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας» και πως «η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών».
Δήλωση Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Η κυβένηση οφείλει να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ηλεκτρικής εταιρείας της χώρας, μιας κερδοφοράς και υψηλού στρατηγικού τομέα επιχείρησης. Εκθέτει, δε, την ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρώπη, για μια ακόμη φορά, καθώς κάθε πολιτική της απόφαση επιδιωκει να την αιτιολογήσει με την δικαιολογία της «άνωθεν εντολής». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-005665/2014 προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού
Θέμα: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτική υποχρέωση να προβεί στην πώληση σε ιδιώτη του ενός τρίτου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Όμως, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ" (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ" (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) με το νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179).
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 209 ΣΕΚ) «η συνθήκη δεν προδικάζει µε κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη µέλη».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ’επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου;
β) Θεωρεί ότι οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη;
Απάντηση του κ. Kallas εξ ονόματος της Επιτροπής
Η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Επομένως, η εν λόγω απόφαση, δεν σχετίζεται με την μεταφορά και ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, όπως η προαναφερθείσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η οδηγία 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσω, μεταξύ άλλων, του διαχωρισμού των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς από τις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Νέες τιμές για εισιτήρια και κάρτες στα μέσα μεταφοράς...


Νέες τιμές για εισιτήρια και κάρτες στα μέσα μεταφοράςΣε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα οι νέες μειωμένες τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, με το ενιαίο εισιτήριο να κοστίζει 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ, αλλά να μειώνεται η...
διάρκεια του εισιτηρίου από τη μιάμιση ώρα που είναι σήμερα, στα 70 λεπτά.

Παρουσιάζοντας τη νέα καμπάνια των αστικών συγκοινωνιών, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ηγεσία των συγκοινωνιακών φορέων έκαναν λόγο για εισιτήριο ένα ευρώ το 24ωρο, με αφορμή τη μείωση της τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών -για όλα τα μέσα- στα 30 ευρώ τον μήνα. Αυτός μάλιστα είναι και ο τίτλος της σχετικής καμπάνιας «Με 1 ευρώ την ημέρα κινούμαι απεριόριστα στην πόλη».

Με το νέο σύστημα καταργείται η δεύτερη επικύρωση του εισιτηρίου, γεγονός που σημαίνει πως αν ένας επιβάτης μετεπιβιβαστεί σε δεύτερο μέσο μεταφοράς και δεν έχει φτάσει ακόμα στον προορισμό του μέσα στα 70 λεπτά της ώρας, θα πρέπει να ακυρώσει και δεύτερο εισιτήριο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών προς τους σταθμούς πρόσβασης στο μετρό, αλλά και μέτρα πάταξης της λαθρεπιβίβασης. «Ένα κράτος που θέλει να είναι δίκαιο, που προσπαθεί να είναι δίκαιο ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, πρέπει να προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες» τόνισε ο υπουργός. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη, στόχος της αναδιοργάνωσης του Ομίλου ΟΑΣΑ είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στο επιβατικό κοινό, βελτιώνοντας παράλληλα την οικονομική του θέση καθώς και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, με βάση συγκριτικά κριτήρια της Ε.Ε.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...
newsbeast.gr

Read more...

Μαρινάκης: "Μας αρέσουν τα δύσκολα...


...μπορούμε να περάσουμε"... 
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά και την κλήρωση για τους ομίλους του Champions League.
Όπως είπε, εάν οι «ερυθρόλευκοι» δείξουν το πάθος που πρέπει, τότε θα περάσουν στην...
επόμενη φάση.
Επιπλέον, τόνισε πως μπορεί η κλήρωση να είναι δύσκολη, όμως στον Ολυμπιακό αρέσουν τα δύσκολα!
Εν συνεχεία ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος εξαιτίας της εικόνας της ομάδας και στο ICC, όπου και τέθηκε αντιμέτωπη με δυνατές ομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πειραιώτες δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν, άλλες δυνατές και μεγάλες ομάδες, αφού παίζουν με ενθουασιασμό και κάνουν καλές επιθέσεις, με τις οποίες μπορούν να σκοράρουν!
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Σίγουρα είναι μία δύσκολη κλήρωση, με πάρα πολύ καλές ομάδες. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είναι μία νέα ομάδα, με μεγάλο ταλέντο και πάθος. Το είδαμε και στην προετοιμασία, που παίξαμε με πολύ δυνατές ομάδες. Πιστεύουμε ότι αν η ομάδα παίξει και βγάλει το ταλέντο της και δείξει το πάθος που χρειάζεται σε αυτή την διοργάνωση και κάνει τα λιγότερα δυνατά λάθη, θα περάσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι. Μας αρέσουν τα δύσκολα. Με τον κόσμο μας, τον προπονητή μας και την σωστή μας προετοιμασία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προκριθούμε. Θα το πολεμήσουμε», επεσήμανε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.
Γι’ αυτό και η σημαντική ενίσχυση, με δύο παίκτες σε κάθε θέση; Για να συνδυαστούν τα δύο ματς την εβδομάδα και με δύσκολους αντιπάλους;
«Σίγουρα έχει γίνει ένας σχεδιασμός. Με τον κύριο Μίτσελ είμαστε σε συνεχή επαφή, όπως και με ολόκληρο το επιτελείο. Και σας λέω και πάλι. Πιστεύουμε σε αυτή την ομάδα. Έχουμε νέα παιδιά, που ο κύριος Μίτσελ έχει αποδείξει ότι μπορεί να τους βγάλει τον καλύτερό τους εαυτό και είμαστε αισιόδοξοι».
Η φιλοδοξία των παικτών μπορεί να κάνει την διαφορά στον Ολυμπιακό για το Champions League;
«Όχι μόνο η φιλοδοξία! Δεν φτάνει μόνο η φιλοδοξία. Χρειάζεται και ταλέντο, πάθος, δύναμη. Τα έχουμε όλα αυτά. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Μας αρέσουν, όπως σας είπα, τα δύσκολα και πάμε για το καλύτερο»!
Γίνατε περισσότερο αισιόδοξος βλέποντας τον Ολυμπιακό στο τουρνουά ICC;
«Σίγουρα γιατί βλέπουμε το πως η ομάδα αντιμετωπίζει άλλες μεγάλες ομάδες, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με δύναμη, με πάθος! Δεν φοβάται. Κάνουμε επιθέσεις, με τις οποίες μπορούμε να σκοράρουμε. Βλέπουμε ότι όσο δυνατοί και να είναι οι αντίπαλοί μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το είδαμε και πέρυσι στο Champions League. Είδαμε και με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά. Είδατε τι έγινε και πως αποκλειστήκαμε. Στις λεπτομέρειες το χάσαμε. Σας λέω για άλλη μία φορά, είμαστε αισιόδοξοι».
Οδηγός η περσινή σεζόν συνεπώς. Για τους «16» και ενδεχομένως…
«Ας περάσουμε στους “16” και σιγά-σιγά. Step by step. Σκαλοπάτι-σκαλοπάτι».
Πέρυσι είχατε πει για δύο μεταγραφές από την ίδια θέση. Τώρα με το υπόλοιπο διάστημα που απομένει και με δεδομένη την κλήρωση, τι λέτε στον κόσμο του Ολυμπιακού;
«Όλοι λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θα δούμε…».
Ο Πρόεδρος της ομάδας μίλησε και στη ΝΕΡΙΤ, όπου τόνισε:
«Είμαστε σε ένα υψηλό επίπεδο. Έχουμε έναν προπονητή, ο οποίος προσπαθεί κάθε μέρα να βγάλει το καλύτερο από τους παίκτες μας. Το έχει καταφέρει. Έχουμε ενισχυθεί φέτος. Πιστεύω ότι αν οι παίκτες δείξουν σοβαρότητα, πάθος και δύναμη, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Είναι κάτι πολύ δύσκολο».
Για την δυσκολία των αντιπάλων:
«Πρώτα απ’ όλα είμαστε ρεαλιστές. Είναι μία πολύ δύσκολη κλήρωση. Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα, η οποία θέλουμε να προχωρήσει. Όλοι μαζί θέλουμε να προχωρήσουμε. Έγινε μία πολύ καλή δουλειά το καλοκαίρι, στην προετοιμασία μας και στον σχεδιασμό μας και είμαστε αισιόδοξοι».
Για τις πωλήσεις παικτών από τον Ολυμπιακό:
«Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι άλλες ομάδες ότι δεν κρίνεται το μέλλον του Ολυμπιακού ή μίας ομάδας από μία πώληση. Εμείς θα είμαστε το ίδιο ισχυροί, είτε πουλήσουμε είτε δεν πουλήσουμε. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως κάθε Έλληνας παίκτης που έρχεται στον Ολυμπιακό, νέος παίκτης, με όνειρα, με ταλέντο, το οποίο το δείχνει στο γήπεδο, μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει ένα πολύ καλό αύριο, παίζοντας στον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του στον Ολυμπιακό μεγαλώνει και από την στιγμή που θα βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να παίρνει το πρωτάθλημα και να πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, τότε και αυτός θα μπορέσει να έχει ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε παίκτη που έρχεται στον Ολυμπιακό, είτε ξένος είναι είτε Έλληνας.
Εμείς μιλάμε για τους Έλληνες παίκτες, αλλά όπως έχετε δει έχουμε πουλήσει και ξένους παίκτες σε πολύ καλές τιμές. Είναι σίγουρο ότι μπορούμε πλέον με αξιώσεις να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ καλούς, νέους, ταλαντούχους παίκτες, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία αντίρρηση να έρθουν στον Ολυμπιακό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο».
Για τις επαφές με μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου:
«Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει πολύ καλές σχέσεις με μεγάλες ομάδες και με μεγάλους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Είναι κάτι που συνεχίζουμε και κάνουμε. Μας ευχαριστεί. Και είμαστε αισιόδοξοι, ότι τα καλύτερα έρχονται».
Για ενδεχόμενο νέων μεταγραφών:
«Προσπαθούμε να ενισχυθούμε ακόμα περισσότερο. Μένουν δύο μέρες, κάτι θα γίνει».



Οι αντίπαλου του Ολυμπιακού, στο Champions League:

-Ατλέτικο Μαδρίτης
-Γιουβέντους

-Μάλμε

Read more...