Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Παζάρι με τις Βρυξέλλες

Την πρώτη "αναγνωριστική" συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για την Οικονομία Χαοακίν Αλμουνια είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ο έλληνας υπουργός αναμένεται να παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτιμούν το έλλειμμα για εφέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ και να ζητήσει έως και τετραετή παράταση για τη μείωσή του. Το επιτελείο Αλμούνια, όμως, αφήνει να "διαρρεύσει" ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.

Είναι πάντως βέβαιο ότι η Κομισιόν θα επιμείνει στη λήψη μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως ασφαλιστικό και εργασιακό, απορρίπτοντας τη λύση των εκτάκτων μέτρων.

Η Σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, πραγματοποιείται μετ' εμποδίων λόγω των κινητοποιήσεων των γαλακτοπαραγωγών στο Λουξεμβούργο. Υπολογίζεται ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν 2.000 συνδικαλιστές. Έτσι, η υπουργική Σύνοδος δεν πραγματοποιείται στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά σε πύργο στα προάστια της πόλης.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται δηλώσεις εκ μέρους του Επιτρόπου Αλμούνια αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού θα γίνουν είτε αργά το βράδυ της Δευτέρας, είτε το πρωί της Τρίτης.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία στο "ημερολόγιο" του υπουργού Οικονομικών είναι το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Είναι η ημερομηνία όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά.
.nooz.gr


Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ THΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ MEGA












fimotro



Read more...

ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ...


Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης πριν από λίγο έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε τον φάκελο του θανάτου του Πακιστανού Μωχάμαντ Καμεράν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός πριν από δέκα ημέρες στο σπίτι του. Ο Πακιστανός ήταν ύποπτος για δολοφονία αλλά εν συνεχεία δεν αποδείχθηκε τίποτα. Μετά τον θάνατό του έγιναν δυο νεκροτομές από τις οποίες δεν βρέθηκαν ίχνη κακοποίησης. Ο θάνατος του τότε αποδόθηκε σε πνευμονικό οίδημα. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν επιβεβαίωσε ότι τον δολοφόνησαν αστυνομικοί. Φαίνεται όμως ότι κάτι περίεργο υπάρχει, γιατί ο Χρυσοχοίδης θέλει να διερευνηθεί δικαστικά... Ο Χρυσοχοίδης εργάζεται. Δεν αστειεύεται και φαίνεται αυτό.
fimotro


Read more...

Κατσέλη: "Βασικός στόχος η προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων"

Την ενεργή προσέλκυση άμεσων ξένων παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα επιδρούν πολλαπλασιαστικά σε όλη την οικονομία, και οι οποίες θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας τόνισε ως έναν από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομίας η Λούκα Κατσέλη.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε η αρμόδια υπουργός κατά τη γενική συνέλευση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Υπενθύμισε ότι πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να γίνει και πάλι η Ελλάδα πόλος έλξης παραγωγικών επενδύσεων και καινοτομίας και να παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που να κερδίζουν μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων - όπως είπε - προωθείται άμεσα η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, από 14 έως 18 που κυμαίνονται σήμερα σε μόλις 4, προωθείται η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ) για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την υπηρεσιακή διαλειτουργικότητα του συστήματος μέσα από Υπηρεσίες μιας στάσης, με πρότυπο τα ΚΕΠ και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και οι διασυνδέσεις τους με τις πολιτικές του Invest in Greece, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

''Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι πολύ σημαντικός, τόσο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, όσο και για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, από το εμπόριο και τις υπηρεσίες, έως τη βιομηχανία και τη μεταποίηση" δήλωσε η υπουργός.

"Το δίκτυο των επιμελητηρίων, με τη γεωγραφική τους διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελεί βασικό μηχανισμό για την επιτυχή υλοποίηση μιας σειράς από πολιτικές για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων'' πρόσθεσε η υπουργός και κατέληξε ότι για το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί βασικό φορέα για την ανάπτυξη συνεργασιών με τις αγορές του εξωτερικού και για την ενεργή προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων.
nooz.gr

Read more...

Το πρόγραμμα της Τρίτης



Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην αρχιεπισκοπή με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'. Στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
.nooz.gr

Read more...

Σύμπτωση απόψεων Παπανδρέου- Χριστόφια

Πλήρης σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε στις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δηλώσεις Παπανδρέου


Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι όπως εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό, έτσι και τώρα θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων.

Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋποθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά. Και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Δηλώσεις Χριστόφια


Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον Γ. Παπανδρέου για την αναλήψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για την επίλυση του Κυπριακού και η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στη συζήτησή του με τον κ. Παπανδρέου "επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας".

Επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

"Δίπλα στην Κύπρο ενεργά"


Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.
nooz.gr

Read more...

Αυξάνεται στο 11% η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες


Αυξάνεται στο 11% η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες

Του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Ιδιαίτερα αποφασιστική εμφανίστηκε η νέα Υπουργός Ανγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή στις προγραμματικές δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Βουλή.

Η νέα υπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις της αναφερόμενη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αγρότες καθώς επίσης και στην φθίνουσα πορεία που έχει πάρει ο αγροτικός κλάδος.

Στη συνέχεια η κα. Μπατζελή κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για κακοδιαχείρηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων καθώς, όπως δηλώνει, «δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και ποιοτικής γεωργίας».

Πρόσθεσε δε πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η διαμόρφωση νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και αγρότη, πράγμα το οποίο η νέα υπουργός τονίζει από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου.

Η Υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα στο πλαίσιο ενός πακέτου πολλαπλών παρεμβάσεων που θα εξελιχθούν σταδιακά ξεκινώντας από τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος προχωρώντας σε:

  • Αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου
  • Στήριξη των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα με την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης

Η κα. Μπατζελή αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη.

Συγκεκριμένα μίλησε για αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 € για τον ένα και στα 950 € για το ζευγάρι αγροτών, άμεση αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ ήδη από 1η Οκτωβρίου 2009 καθώς και αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος ΟΓΑ στα πλαίσια της γενικότερης μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων.

Κλείνοντας, η κα. Μπατζελή τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και πως είναι πλέον ανάγκη να γίνουν τομές στον κλάδο. Χαρακτήρισε μάλιστα ως εθνικό στοίχημα το να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της υπαίθρου, της περιφέρεια
protothema.gr

Read more...

Θ. Πάγκαλος: «Ας κλάψουν όσοι εφοπλιστές θέλουν να ζήσουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου»…


Θ. Πάγκαλος: «Ας κλάψουν όσοι  εφοπλιστές θέλουν να ζήσουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου»…

του Μηνά Τσαμόπουλου

Λάβρος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος τόσο στη ναυτιλία όσο για το λιμάνι και τη σύμβαση παραχώρησης στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

"Στο λιμάνι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραδώσατε μία πολύ κακή σύμβαση που έχει σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τα ξανασυζητήσουμε. Είναι δική σας η ευθύνη για την κακή αυτή σύμβαση, για την έλλειψη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για την επικράτηση επιρροών και συμφερόντων και σ’ αυτήν την περίπτωση. Εμείς όμως αναγνωρίζουμε το διεθνές πλαίσιο που μας τίθεται και θα ενεργήσουμε μέσα στο πλαίσιο αυτό. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από την κυρία Κατσέλη, η απεργία απ’ ό,τι έμαθα ανεστάλη. Είμαστε σε μία καλή στιγμή. Τι νόημα έχει η χρησιμοποίηση αυτού του θέματος για να ασκηθεί κάποια κριτική; Γιατί δεν έχουμε άλλο θέμα;

Επίσης, η ναυτιλία στη σύγχρονη εποχή είναι πάνω απ’ όλα θέμα χρηματοπιστωτικό. Το θέμα είναι ποιος δίνει τα λεφτά. Δεν είναι θέμα σημαίας, συμβόλων και εθνικών παραληρημάτων. Και τα λεφτά είναι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Και οι πραγματικοί εφοπλιστές, όχι αυτοί που θέλουν να ζήσουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια παγκόσμια αγορά, αυτοί ενδιαφέρονται για υγιείς και ανοιχτές σχέσεις, με την ελληνική οικονομία –την ελλαδική οικονομία θα έλεγα επί του προκειμένου- και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιατί αυτή η μεταρρύθμιση που πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενοχλεί; Γιατί μερικοί εφοπλιστές είχαν Υπουργείο δικό τους, όπως είχαν και κόμματα δικά τους -ή προσπαθούσαν να έχουν τουλάχιστον κόμματα δικά τους- και πολιτικούς δικούς τους. Τελείωσε αυτή η εποχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελείωσε τι να κάνουμε;

Ας κλάψουν αυτοί οι εφοπλιστές, ας στεναχωρηθούν, τελείωσε η εποχή τους. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία απαξίωση συνολικά του εφοπλιστικού κεφαλαίου που τιμά την Ελλάδα, είναι βασικός παράγοντας της οικονομικής μας ανάπτυξης και που βεβαίως θα αποτελέσει σημαντικό τμήμα των ενασχολήσεων των αρμόδιων Υπουργών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

protothema.gr

Read more...

Συνάντηση της Τ. Μπιρμπίλη με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων

Με αντιπροσωπεία δέκα οικολογικών οργανώσεων είχε την πρώτη επίσημη συνάντησή της, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από εκπροσώπους της WWF, της Greenpeace, του Αρκτούρου και της Ορνιθολογικής Εταιρίας, οι οποίοι κατέθεσαν στην υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η κ. Μπιρμπίλη τους διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει την πρότασή τους και χαρακτήρισε τη συνάντηση- που ήταν η πρώτη επίσημη ως υπουργού- «πράξη συμβολική».

«Οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοιχτές για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία έκανε γνωστό ότι της κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Θα τις εξετάσουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις δράσεις μας», σημείωσε.



Read more...

Αρθρο για τον Γ. Παπανδρέου δημοσιεύει η εφημερίδα "Le Τemps"

Θετικό άρθρο για το "μεταρρυθμιστή" πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα "Le Τemps".

H Αγγελική Κουρούνη, από την Αθήνα γράφει ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες του όχι μόνον έδωσε τον τόνο της νέας κυβέρνησης αλλά και ελπίδα στους Έλληνες. "Δεν του είχα εμπιστοσύνη πριν τις εκλογές, δηλώνει ο κοινωνιολόγος Θάνος Ντόκος, αλλά η επιλογή των προσώπων και των προτεραιοτήτων, η αναδιοργάνωση των υπουργείων εκπλήσσει με την καλή έννοια ".

Μολονότι δεν πιστεύει ότι σε 100 ημέρες η χώρα θα ανασυνταχθεί, όπως υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ντόκος εκτιμά ότι "εάν διατηρήσει αυτό το ρυθμό και συνεχίσει να καταπιάνεται με τα πραγματικά προβλήματα που υποσκάπτουν τη χώρα, θα είναι πραγματικά ένα καλό σημάδι. "

Μερικά καλά "σημάδια", που επισημαίνει η δημοσιογράφος από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι ότι: τα δύο τρίτα των νέων υπουργών είναι κάτω των 40 ετών και το ένα τέταρτο είναι γυναίκες που για πρώτη φορά καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά, όπως η ενέργεια, η οικονομία, η γεωργία, η εκπαίδευση και η υγεία.

Άλλαξε επίσης το όνομα αρκετών υπουργείων εκπέμποντας ισχυρούς συμβολισμούς, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχε με εκτενή ομιλία και ο Συνήγορος του Πολίτη, που αποτύπωσε σημείο προς σημείο, υπουργείο προς υπουργείο, τις δυσλειτουργίες του κράτους και την έκταση της διαφθοράς, γεγονός που δεν είχε ξαναγίνει.

Ήδη από την επομένη, το υπουργείο Εσωτερικών, που τώρα ονομάζεται "Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ", έκανε γνωστό ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποστείλουν τα βιογραφικά τους μόνο μέσω του διαδικτύου, πράγμα που ισχύει και για 3.000 υποψήφιους επαγγελματίες οπλίτες.

Περικοπές εξαγγέλλονται παντού, όπως με τα κρατικά αυτοκίνητα. Αλλά αν ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρεται στο άρθρο, μπόρεσε με τα εντυπωσιακά αυτά μέτρα να πείσει τους συμπολίτες του ότι κάτι κινείται επιτέλους στη χώρα, χρειάζεται περισσότερα προκειμένου να υπερνικήσει την καχυποψία των Βρυξελλών για το μεγάλο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Προστίθεται ακόμη ότι, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η ΕΕ επέβαλε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο μια διαδικασία αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εδώ και χρόνια η χώρα είχε ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4% και έτυχε της οικονομικής στήριξης της ΕΕ. Αλλά, χτυπημένη από την κρίση, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι δύο κύριες πηγές της, ο τουρισμός και η ναυτιλία, έχουν πληγεί.

Η κυβέρνηση ζητά σήμερα μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της. Για τα διαρθρωτικά μέτρα που υπόσχεται, κλειδί είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τους πολίτες. " Σε 100 ημέρες θα τα έχουμε καταφέρει ", βεβαιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας "Le Τemps".
nooz.gr


Read more...

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό

Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός της σπατάλης στον τομέα της υγείας θα είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, δήλωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά της λίστας των φαρμάκων στα ταμεία. Ως προς το ζήτημα αλλαγών στο νόμο Πετραλιά, κυρίως ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών αλλά και τη μείωση των συντάξεων που προκύπτει μέσα από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και χρονοδιαγράμματα μόνο όταν θα είναι βέβαιος ότι αυτά θα τηρηθούν.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα συγκροτηθούν άμεσα δύο επιτροπές που θα οργανώνουν τον κοινωνικό διάλογο στα θέματα αφενός της άμεσης καταβολής των συντάξεων (προβλέπεται ότι θα έχει καταλήξει ως το Δεκέμβριο του 2009), αφετέρου στα θέματα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ως προς τις αλλαγές στα εργασιακά ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των εγγυητικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας δηλώνοντας και πάλι ότι τα stage θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα αλλά επίσης θα περιοριστούν στο ρόλο της μαθητείας δηλαδή στη διευκόλυνση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους νέους εργαζόμενους.

Για το θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου θα έχει συνάντηση αύριο με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε να αποκτήσει σαφέστερη γνώμη για τη διάσταση του προβλήματος και κατά συνέπεια για τις διαστάσεις των όποιων παρεμβάσεων. Πάντως ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι αλλαγές στα θέματα των stage (πχ μοριοδότηση δικαιούχων) προϋποθέτουν πρώτον την πληρέστερη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου αλλά επίσης τη συνολική γνώμη της κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι λόγω στις αλλαγές στο καθεστώς των stage θα έχει τουλάχιστον και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και πάλι στα ελλείμματα των ταμείων επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων στα μεγάλα ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Το τελευταίο διάστημα υπογράμμισε, η είσπραξη των εσόδων έχει αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008.
nooz.gr


Read more...

Καταργείται η θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία

Τέλος στη θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία σκοπεύσει να βάλει η κυβέρνηση. Πηγές του υπουργείου Άμυνας σημειώνουν ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί από πότε θα ισχύσει το μέτρο.

Προέχει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στα δύο Όπλα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, ενώ κατόπιν όλοι οι κληρωτοί να υπηρετούν στο στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα μείωσης της θητείας σε Ναυτικό και την Αεροπορία.

Σημειώνεται ότι σχετική δέσμευση υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο.

nooz.gr

Read more...

On line διαβούλευση για τα κρατικά αυτοκίνητα

http://www.nooz.gr/Image.ashx?fid=497615Αναρτήθηκε από το υπ. Εσωτερικών, στην ιστοσελίδα του, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν με όλες τις λεπτομέρειες το σχέδιο της υπουργικής απόφασης και να καταθέσουν, "blogάροντας", τα σχόλια, τις ενστάσεις και τις ιδέες τους επί του θέματος.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναρτήθηκε στο site του υπουργείου, ypes.gr και στην ιστοσελίδα opengov.gr/ypes και θα παραμείνει για δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, προκειμένου, όπου χρειάζεται, να συμπληρωθεί ή να βελτιωθεί, από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα διαδικασία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Γ. Ραγκούσης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σε σημείωμα του τονίζει: "Στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας που αποτελεί βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, αναρτάται στο διαδίκτυο η υπουργική απόφαση «Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις», προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έως 26/10/2009".

"Η απόφαση αυτή ρυθμίζει θέματα σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα και στοχεύει στην υιοθέτηση νέων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και στη μείωση του κόστους και την ορθολογική αξιοποίηση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνονται περιβαλλοντικά κριτήρια στην προμήθεια και τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοδιαχείρισης και σπατάλης δημοσίων πόρων και ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή εμπειρία" πρόσθεσε.

Οι βασικές ρυθμίσεις της απόφασης αυτής είναι:

1. Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού σε όλα τα κρατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 και 1.400 cc.
2. Κατάργηση της αποκλειστικής χρήσης κρατικών αυτοκινήτων από μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών
3. Περιορισμός των κρατικών αυτοκινήτων μέχρι πέντε ανά Υπηρεσία και αιτιολόγηση τυχόν ανάγκης διατήρησης περισσότερων.
4. Πάγωμα προμήθειας επιπλέον κρατικών αυτοκινήτων για την επόμενη τριετία και αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων με αυτοκίνητα είτε υβριδικά – ηλεκτρικά είτε νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων μέχρι 31/12/2010
5. Μείωση της επιτρεπόμενης κατανάλωσης καυσίμων.

"Στόχος της διαβούλευσης είναι η υποβολή συγκεκριμένων παρατηρήσεων και προτάσεων στο κείμενο της απόφασης από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία.

Με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη διακυβέρνηση είναι απαραίτητο στοιχείο επιτυχούς λειτουργίας της δημοκρατίας, που ενισχύει τη διαφάνεια και αξιοποιεί το σύνολο του δυναμικού της κοινωνίας, ζητούμε τη συμβολή όλων σε μία εποικοδομητική διαδικασία που ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών" καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.
nooz.gr

Read more...

«Ναι» Παπούλια για 2η θητεία

"Ναι" για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας είπε ο Κάρολος Παπούλιας, βάζοντας έτσι τέλος στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών. "Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας είχε ενημερώσει για την απόφαση του τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όσο και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής, τάχθηκαν κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή υπέρ της επανεκλογής Παπούλια.
.nooz.gr


Read more...

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο

"Η Ελλάδα είναι και πάλι ενεργή, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη δίπλα στην Κύπρο. Είμαι στο πλευρό σας, δίπλα στις επίμονες και άοκνες προσπάθειές σας και από εδώ και πέρα θα δουλέψουμε πολύ στενά μαζί και εδώ και στην Ευρώπη, για να πετύχουμε αυτό που επιθυμεί ο λαός της Κύπρου", είπε ο Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια λίγο πριν την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης τους στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

"Καλή επιτυχία στο έργο σας. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Είναι βάλσαμο για μένα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να επανενωθεί η Κύπρος και να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ έχω και τη βεβαιότητα ότι η παλιά φιλία μας και η συνεργασία μας αποτελούν εγγύηση για τη συνεργασία μας από εδώ και πέρα", απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί από το πρωί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ως πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Δ. Χριστόφιας, ενώ επιθεώρησαν άγημα καταδρομέων της Εθνικής Φρουράς, το οποίο απέδωσε τιμές.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Χριστόφια διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποιοι συμμετέχουν


Στην ελλαδική αντιπροσωπεία μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Τρύφων Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Χρήστος Παναγόπουλος.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης παίρνει μέρος ο κ. Μάρκος Κυπριανού υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Στέφανος Στεφάνου Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Τίτος Χριστοφίδης υφυπουργός παρά τω προέδρω και πρέσβεις συνεργάτες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. Το βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Παπανδρέου.

Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην αρχιεπισκοπή με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'. Στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής και στη συνέχεια, θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου θα αναχωρήσει στις 12:30 με ειδική πτήση για την Αθήνα.
nooz.gr


Read more...

ΕΙΠΕ ΤΟ ΝΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ!


Επιτέλους. Είπε το "ΝΑΙ" ο Κάρολος Παπούλιας. Πριν από λίγο στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Mega ο Α. Φουρλής επιβεβαίωσε πως "ο σημερινός Πρόεδρος πηγαίνει και για δεύτερη θητεία", άρα αυτά που έλεγε ο Καρατζαφέρης χθες το βράδυ στη Βουλή περί Μπίκα και άλλων συνεργατών ήταν λανθασμένη εκτίμηση. Τέλος στα ευτελή σενάρια για τον Καραμανλή. όπως γράψαμε και χθες ο Μεϊμαράκης έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Κατά συνέπεια οι διαδικασίες μπορεί να ξεκινήσουν και τώρα. προβλέπεται άλλωστε από το Σύνταγμα.



Read more...

Χοντρός καβγάς Γιακουμάτου - Τραγάκη...


Τον προειδοποίησε να μην προσπαθήσει να υφαρπάξει "μόνιμη" επανεκλογή του ως γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Σοβαρός καβγάς έγινε στο κυλικείο της Βουλής, αργά το βράδυ της Κυριακής, ανάμεσα στον Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον μέχρι τώρα γραμματέα της Κοιν. Ομάδας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη εν όψει της πρωινής συνεδρίασης της Κοιν. Ομάδας.
Ο κ. Γιακουμάτος κατηγόρησε τον κ. Τραγάκη ότι ενώ και οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί συμφώνησαν να παραταθεί, απλώς, η θητεία του ως γραμματέα μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός, εκείνος έκανε μεθόδευση ώστε να...

επανεκλεγεί από την Κοινοβουλειτική Ομάδα κατά τρόπο οριστικό και μάλιστα ως ο μόνος υποψήφιος για τη θέση.

Ο κ. Τραγάκης αντέδρασε ερειστικά λέγοντας στον βουλευτή "αυτή είναι η δική σου άποψη!", ο κ. Γιακουμάτος του απάντησε έντονα ότι αυτή είναι η συμφωνία των τριών υποψηφίων αρχηγών, ο συνομιλητής επέμενε στα δικά του και ο κ. Γιακουμάτος του ξεκαθάρισε ότι αν επιμένει στη μεθόδευσή του εκείνος θα αντιδράσει και θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...




Read more...

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΦΑΣΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhS8F8tPkIDUapiNIZoxqtPu7jwYi6Wue7P0M1FqVda1isVLgk-pVMBkRSd-ww10TO8mc5pyWaFjsPaZxuzMPAE_xUJD5HuyHQmWFxX2YlKpIhMkOpvznjL2Hf6nWi9kuT5ytkBnlUBzA/s320/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1+%CE%96%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1.jpgΑπό την Έλενα Ζέρβα

Η νέα κυβέρνηση από τα πρώτα της κιόλας βήματα δίνει το καλό παράδειγμα προχωρώντας στην καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών και βάζοντας σταδιακά μια σειρά στη διαχείριση του κράτους, γεγονός που είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Στοίχημα της νέας κυβέρνησης εκτός από τη σκληρή δουλειά είναι και η αλλαγή νοοτροπίας. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των κυβερνώντων και κατά συνέπεια των πολιτών δεν μπορεί να αλλάξει και η καθημερινότητά μας. Όπως φαίνεται καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μπουν σταδιακά όλα σε μια τάξη.

Αναμφισβήτητα όταν ο πολίτης διαπιστώνει καλή θέληση από τους κυβερνώντες δείχνει περισσότερη υπομονή και ανοχή αναμένοντας τα αποτελέσματα των δράσεων τους.

Οι κυβερνώντες συνεπώς επιβάλλεται να αποτελούν το λαμπρό παράδειγμα για τους πολίτες, ώστε να είναι σεβαστοί και να συμβάλλουν με τις πράξεις τους στην αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται.

Ήδη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου διαμορφώνει τη νέα δομή και λειτουργία του κράτους με καίριες αλλαγές σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, μετά τις θετικές αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, ο πρώτος άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή στο κράτος αφορά το εκλογικό σύστημα. Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της συμμετοχικότητας από την πλευρά των πολιτών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και στην ίδια τη λειτουργία του κράτους. Ο τρίτος άξονας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στόχο την παγίωση της χρήσης νέων πληροφορικών συστημάτων και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των συναφών υπηρεσιών, με στόχο τον έλεγχο και την εξοικονόμηση πόρων. Ενώ ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία είναι η διαφάνεια, η οποία περνά από νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση θα εγκαθιδρύσει μεθόδους δημόσιας διαβούλευσης επί των νομοσχεδίων και κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά το πέρας της διαδικασίας στις αρμόδιες επιτροπές.

Είναι δεδομένο ότι όλοι κρινόμαστε από τις καθημερινές μας πράξεις και γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουμε σε μικροπολιτικές και συμφεροντολογικές τακτικές, αλλά να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και όχι το εντυπωσιακό περιτύλιγμα.

Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση οι καθημερινές αποφάσεις των διοικούντων καθορίζουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών. Ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία μιας δημοτικής αρχής είναι η υλοποίηση των λόγων της. Δεν γίνεται να μένει στα λόγια και να περιμένει από τους δημότες ανοχή όταν δεν βλέπουν να γίνονται έργα όσα τους υποσχέθηκαν.

Κραυγαλέο παράδειγμα ο βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου Γαλατσίου. Πλέον θα λειτουργήσει μόνο ως παιδικός σταθμός, όταν βρεθεί το προσωπικό, καθώς μέχρι τότε θα παραμένει κλειστός αφήνοντας δεκάδες μητέρες στο έλεος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών με σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κούφιες υποσχέσεις. Αναντιστοιχία λόγων και έργων. Έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος. Έλλειψη σεβασμού στον πολίτη και κατ΄ επέκταση στο δημότη. Ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν στο Γαλάτσι τα λόγια μένουν λόγια και τα έργα μένουν στην καλύτερη περίπτωση μακέτες.

Λόγω λάθος χειρισμών το δημοτικό συμβούλιο αδυνατεί να παίξει το ρόλο του και να επιφέρει την τάξη και την ηρεμία. Αντιθέτως τα πνεύματα οξύνονται και λύσεις δεν βρίσκονται. Η τακτική «ήξεις-αφήξεις» στο θέμα της Αιγοσθενών που εφαρμόζεται από τους διοικούντες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σταθερές και ξεκάθαρες και αποφάσεις εξ αιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων, στο Δήμο μας.

Χωρίς σχεδιασμό δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος. Χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος. Η νέα κυβέρνηση βάζει μπροστά τον πολίτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πάντα μπροστά το δημότη.

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε για να πάει η χώρα μπροστά. Αρκεί να πιστεύουμε όσα λέμε και να τα κάνουμε πράξη. Αρκεί να είμαστε πιστοί στις αξίες μας και όχι κατ’ επίφαση.

Αλλάζουμε νοοτροπία. Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας. Αλλάζουμε πορεία για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον. Πρώτα ο πολίτης. Πρώτα εμείς.

Έλενα Ζέρβα


Read more...

Ντεμπούτο σε Eurogroup και Ecofin

Στη σημερινή του συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο υπουργό Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα κάνει λόγο για έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ.

«Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή.


Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ύφεση 1,5% και εκτόξευση του χρέους. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να δώσει λεπτομερή κατάλογο μέτρων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3%, ενώ ο κ. Παπακωσταντίνου από το βήμα της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον χρόνο, ίσως και 3 + 1 χρόνια. Θέλει, παράλληλα, τη θετική αντιμετώπιση των Βρυξελλών, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε «επίθεση» από τις αγορές ομολόγων που θα ανέβαζαν το κόστος δανεισμού.

Το επιτελείο Αλμούνια, όμως, αφήνει να «διαρρεύσει» ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.

Η επόμενη σημείωση του υπουργού Οικονομικών στο ημερολόγιό του γράφει Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Είναι η ημερομηνία όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά.
nooz.gr

Read more...

Την ξεσκέπασαν...


Αποδείχτηκε το πρωί στο Mega ότι κατηγορούσε με ψέματα τον Πάγκαλο...
Επιτέλους την ξεσκέπασαν και μια φορά. Ισχυριζόταν στην εκπομπή των Οικονομέα - Καμπουράκη το πρωί πως ο Πάγκαλος κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή απείλησε το ΚΚΕ. Βγήκε ο ίδιος ο Πάγκαλος στο τηλέφωνο και τη ρώτησε ευθέως "Που και πως σας απείλησα;"

Και η απάντηση της; "Αν έβλεπε κανείς χθες το ύφος, τον τρόπο και...

...το βλέμμα σας, θα καταλάβαινε". Εξοργίστηκε κι ο Καμπουράκης. "Μα από το βλέμμα του διαπιστώσατε ότι σας απειλούσε;".

Στην εκπομπή ακολούθησε το απόλυτο χάος. Η Κανέλλη υπερκάλυπτε με αγριοφωνάρες, ως συνήθως, τους πάντες και ο Πάγκαλος έκλεισε το τηλέφωνο τσαντισμένος, λέγοντας στους δύο παρουσιαστές "Ελπίζω κάποια στιγμή να βελτιωθεί το επίπεδο της εκπομπής σας".

Ανεξάρτητα πάντως από τον δικαιολογημένο θυμό του Πάγκαλου, Οικονομέας και Καμπουράκης προσπάθησαν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, ενώ ήταν καίριοι και στις ερωτήσεις τους...

nonews-news

Read more...

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΑΜΟΥΘ 56 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ 2010!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Το ένα τέταρτο του ΑΕΠ θα αναγκαστεί να δανειστεί το 2010 το Ελληνικό Δημόσιο, με το πρόβλημα υπερχρέωσης της χώρας να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα... δείχνουν ότι ο πήχυς του δανεισμού θα μπει τουλάχιστον στα 56 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Πρόκειται για ποσό ιδιαίτερα υψηλό, παρ΄ ότι χαμηλότερο από τα 65 δισ. ευρώ και πλέον που αναμένεται να ανέλθει φέτος ο δανεισμός του Δημοσίου λόγω του εκτροχιασμού του ελλείμματος στο επίπεδο του 12% του ΑΕΠ. Αντιστοιχεί μάλιστα στο 23,3% του προβλεπόμενου για φέτος ΑΕΠ των 240 δισ. ευρώ και δείχνει τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όπως άλλωστε την περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η εκρηκτική πορεία του δανεισμού, που έρχεται ως απότοκος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθιστά την Ελλάδα δέσμια στις διαθέσεις των αγορών, οι οποίες εξανάγκασαν φέτος το Δημόσιο σε πανάκριβο δανεισμό με επιτοκιακό καπέλο έως και 3 μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Όπως έχουν διαμηνύσει άλλωστε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο κίνδυνος και νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει, και για να υπάρξει μεταστροφή της στάσης τους θα πρέπει να μεσολαβήσουν σαφή και αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικού νοικοκυρέματος. Γολγοθάς πενταμήνου Οι δυσκολίες θα εμφανιστούν με το καλημέρα του νέου έτους, καθώς μόνο τον Ιανουάριο οι λήξεις ομολόγων, εντόκων γραμματίων και Εuro commercial papers (βραχυχρόνιος και διαρκώς ανακυκλούμενος δανεισμός) απαιτούν 3 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, χωρίς να υπολογίζονται οι τρέχουσες ανάγκες που απορρέουν από την υστέρηση των εσόδων έναντι των δαπανών του κράτους, το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε τόκους και χρεολύσια θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα από 23 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες πιέσεις ρευστότητας να εντοπίζονται τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου η πορεία των επιτοκίων ενδεχομένως και να έχει αντιστραφεί δεδομένου ότι σταδιακά η ευρωζώνη θα εξέρχεται από την ύφεση. Σήμερα το spread των ομολόγων, η επιτοκιακή διαφορά απόδοσης ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς δεκαετείς τίτλους που αντικατοπτρίζει και το καπέλο στο κόστος δανεισμού, έχει υποχωρήσει σημαντικά στην περιοχή του 1,3%. Είχε φτάσει όμως την περασμένη άνοιξη ώς το 3,15% για τα δεκαετή ομόλογα, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται πανάκριβα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Στους κόλπους της ευρωζώνης είχαν φτάσει να συζητούνται ακόμα και σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης χαμήλωναν τη βαθμολογία της χώρας τοποθετώντας τη στο χαμηλότερο σκαλί της κλίμακας πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης.
/fimotro


Read more...

7 ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΜΕΣΑΙΩΝΑ"...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Το εναρκτήριο λάκτισμα του κοινωνικού διαλόγου δίνει σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, παροχή κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ο διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να διεξαχθεί... σε δυο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν προς συζήτηση μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, καθώς και ζητήματα που έχουν ημερομηνίες εφαρμογής εντός του 2010. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που έχουν ημερομηνία εφαρμογής το 2013 και τα θέματα που απαιτούν αναλογιστικές ή οικονομικές μελέτες πριν από την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και θα διαμορφώσουν πλήρη ατζέντα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν θα ζητηθεί απλώς από τα συνδικάτα, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, να προτείνουν ενώ την ίδια ώρα η υπεύθυνη κυβέρνηση, και η οποία τελικά θα εισηγηθεί τις αλλαγές στη Βουλή, θα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τις εξής 7 παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής:
1Επαναφορά της ρύθμισης για συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 18 χρόνια και 4 μήνες (5.500 ένσημα) στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Ωστόσο, η παρέμβαση-βελτίωση θα περιοριστεί σε αυτή τη διάταξη του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά γιατί, διαφορετικά, η ανατροπή θα ισχύσει από το νέο έτος για το ΙΚΑ και κρίνεται ως αμέσου διορθώσεως προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν εργασία πριν από το 1993 και τα επόμενα χρόνια συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο των 18 ετών και 4 μηνών.
Μελετούν για τις γυναίκες μετά το '93
Για τις γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20ετία, σε αυτή την περίπτωση, στο 50ό και με τον ν. 3855 αυξήθηκε στο 55ο έτος, κρίνεται από την κυβέρνηση ότι υπάρχει χρόνος για μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση αφού τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν από το 2013 και μετά. Οπως εξάλλου και με το πέναλτι πρόωρης εξόδου (από 4% για κάθε χρόνο έγινε 6% με τον νόμο Πετραλιά), μέτρο για το οποίο το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να προσκομίσουν στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε στο Σύστημα.
2Καταργείται το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις (επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά). Εις το εξής κάθε Ταμείο θα δίνει συντάξεις με βάση τις καταστατικές αρχές και έπειτα από αναλογιστική μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα του Ταμείου και με την προϋπόθεση διασφάλισης των δικαιωμάτων και την επόμενης γενιάς (ήδη εργαζομένων).
Αυστηρές προϋποθέσεις για τους «ενοικιαζόμενους»
3Αλλάζει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων (έμμεσος εργοδότης) και θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τον δανεισμό εργαζομένων (συγκεκριμένης ειδικότητας) από επιχείρηση σε επιχείρηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών -τα οποία τώρα διαχέονται μεταξύ των παρένθετων εργοδοτών- και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν ευχερέστερα να ασκούν έλεγχο. Το καθεστώς «ενοικίασης» που ισχύει εδώ και μία δεκαετία (1998 - Μ. Παπαϊωάννου) προβλέπεται από κοινοτική οδηγία που δεν μπορεί να καταργηθεί.
4Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα έχουν την πρόσθετη υποχρέωση σε συλλογική έκφραση έτσι ώστε να μετάσχουν ως σύμβουλοι προς την πολιτεία και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου ή να μετέχουν σε αντίστοιχες προτάσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών για τη διευθέτηση εργασιακών και κοινωνικών προβλημάτων. Η κυβερνητική πρόβλεψη για την ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν γίνεται μόνο με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, πρωτοστατούσης της Εθνικής όπου ο πρόεδρός της, και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, ορίστηκε από την (προηγούμενη) κυβέρνηση, αλλά και γιατί πολλές άλλες εργοδοτικές ενώσεις αποφεύγουν τον διάλογο.
5Ανασυγκροτείται το Σώμα Επιθεώρησης και σε συνεργασία με το ΙΚΑ θα γίνονται κοινοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, ασφάλισης και τήρησης του εργατικού δικαίου.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος έθεσε ακόμη δύο προτεραιότητες.
520 ευρώ το επίδομα ανεργίας
6Τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού (520 ευρώ από 454 σήμερα) και
7Την απόδοση των συντάξεων εντός 3 μηνών μέχρι τα τέλη του 2010. Σήμερα ο χρόνος απόδοσης από ένα Ταμείο φτάνει τους 10 μήνες (ακόμη και στο Δημόσιο -Γενικό Λογιστήριο- ξεπερνά τους 8 μήνες), ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει τους 22 μήνες.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τετραετή παράταση διαπραγματεύεται από σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για να μπορέσει να μειώσει η κυβέρνηση το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, καθώς η τριετία ίσως να μην είναι αρκετή. Όπως είπε ο ίδιος... χθες στη Βουλή, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πάμε με καθαρούς λογαριασμούς» και στόχο τη «μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια σε μια περίοδο 3-4 ετών». Ο λόγος της επιδιωκόμενης παράτασης είναι ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός, όπως τον περιέγραψε χθες, με το έλλειμμα να προβλέπεται να φτάσει- αν δεν ξεπεράσειτα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή το 12% του ΑΕΠ, «μαζί με όλα τα κρυφά χρέη», όπως ανέφερε. Για το χρέος είπε ότι θα φτάσει τα 300 δισ. ευρώ ή τα 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή είναι η κατάσταση, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψέματα, χωρίς φτιασιδώματα», είπε. Άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε ότι, εφόσον χρειασθεί, θα καταφύγουμε σε επιπρόσθετο δανεισμό ώς το τέλος του χρόνου, τον οποίο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Financial Τimes» προσδιόρισε σε 5 δισ. ευρώ. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν έχει διασφαλισθεί ούτε καν η τριετία, την οποία η Ένωση έχει δώσει μέχρι στιγμής μόνο στην Ιρλανδία, με έλλειμμα επίσης 12% του ΑΕΠ της, αλλά χαμηλότερο χρέος. Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πιθανό να υπαχθεί η Ελλάδα, λόγω της ασυνέπειας που επέδειξε ώς τώρα, σε αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης (άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης), οι οποίες προβλέπουν έλεγχο ανά εξάμηνο από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο με όλη την ηγεσία της Ένωσης, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία, θα έλεγα την ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει δυστυχώς η Ελλάδα διεθνώς», είπε χθες μιλώντας στη Βουλή. Οι «καθαροί λογαριασμοί» που θα υποσχεθεί μεταφράζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένταξη στο έλλειμμα των οφειλών των νοσοκομείων, ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, αλλά με κατανομή τους και στα 2-3 προηγούμενα έτη. Έτσι, δεν επιβαρύνεται υπέρμετρα το φετινό έλλειμμα, κάτι που θα προκαλούσε ανησυχίες στις αγορές, αλλά- όπως αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.- είναι και τυπικά σωστό, αφού οι οφειλές εγγράφονται στις χρονιές που δημιουργήθηκαν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα υποσχεθεί επίσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο, «σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές» και ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για μεγαλύτερη αξιοπιστία.

fimotro

Read more...

ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη

Την πρόθεσή του να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο της νέας διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκαν ψήφο οι 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης. O Γιώργος... Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην πρακτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ., στελέχη των οποίων αμείβονταν πλουσιοπάροχα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις περιπτώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ με ετήσια αμοιβή 300.000 ευρώ, της ΕΡΤ με 340.000 ευρώ ετησίως και του ΟΠΑΠ με 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση της χρεοκοπημένης ΛΑΡΚΟ, η οποία το 2004 είχε 14 διευθυντές ενώ επί Ν.Δ. τους έκανε 52 με αμοιβές από 6.000 έως 10.000 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων από σήμερα με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι «δεσμεύομαι να χρησιμοποιήσω το απόθεμα αξιοπιστίας που δημιουργήσαμε με την ένταξή μας στην ΟΝΕ για να πείσουμε για το πρόγραμμά μας». «Η Ελλάδα χρειάζεται νοικοκύρεμα και τόνωση της Οικονομίας», είπε ο κ. Παπανδρέου και επέκρινε- όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου- τη Ν.Δ. που διπλασίασε το χρέος από τα 160 δισ. ευρώ στα 300 δισ. σε έξι χρόνια. «Άρα λεφτά υπήρχαν! Από δανεισμό. Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν υπήρχαν αλλά πού πήγαν τα λεφτά», τόνισε. «Μας λέτε τώρα να κόψουμε από μισθούς και συντάξεις. Γιατί; Για να γλιτώσουμε 500 εκατ. ευρώ; Να πληρώσουν δηλαδή τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα για την κρίση; Το θέμα είναι να είμαστε ευχάριστοι για ποιους και δυσάρεστοι για ποιους; Εσείς ήσασταν ευχάριστοι για τους δικούς σας και πολύ δυσάρεστοι για τον κόσμο». Και ζήτησε στήριξη λέγοντας: «Μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Ζητώ τη συμμετοχή και μαζί την ευθύνη όλων μας. Δεν μπορεί ο πολίτης να βλέπει υπουργούς να κάνουν οφ σορ για να γλιτώνουν φόρους». Αντιδράσεις για Καραμανλή Σιωπηλός παρακολούθησε τον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προτίμησε να μη δευτερολογήσει, όπως έκαναν οι άλλοι τέσσερις αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην ομιλία του ωστόσο το Σάββατο το βράδυ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προκάλεσε αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και σε στελέχη του κόμματός του με την άκρως συναινετική - όπως σχολίαζαν στο περιστύλιοτοποθέτησή του: «Ο φαύλος κύκλος τού να ανακυκλώνουμε διαφωνίες σε όλα πρέπει να σπάσει και είναι ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη τα δύο μεγάλα κόμματα, ειδικά σε δύσκολες συγκυρίες για τον τόπο, να λειτουργούν εποικοδομητικά στα πλαίσια του αναπόφευκτου ανταγωνισμού τους και όχι μηδενιστικά». Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίστηκαν στη δευτερολογία τους οι τρεις από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης που έλαβαν τον λόγο, καθώς ο Κ. Καραμανλής δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
fimotro


Read more...