Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο...Ελαφρά πτώση κατέγραψε η ανεργία τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 και ανήλθε στο 25,7% σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πάντως η Ελλάδα διατηρεί...
την «πρωτιά» στην ανεργία καθώς και την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών.


Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (25,7% τον Ιανουάριο), στην Ισπανία (23%) και στην Κύπρο (16%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,7%) και στην Αυστρία (5,6%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο του 2015 μειώθηκε στα 1,22 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 22,5% και στις γυναίκες στο 29,6%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) μειώθηκε στο 50,1%, έναντι 50,8% το Δεκέμβριο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία (50,1%) και ακολουθούν η Κροατία (45,5%) και η Ιταλία (43,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,2%), στην Αυστρία (10,5%) και στη Δανία και την Ολλανδία (10,8%).

Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2015 το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη (11,3%), όσο και στην «ΕΕ των 28» (9,8%). Ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2014 η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,7% και στην «ΕΕ των 28» ήταν 10,4%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Συνολικά, τον Μάρτιο του 2015 καταγράφονται 23,7 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,1 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Read more...

Ζητούν «συνέδριο επανεκκίνησης» της ΝΔ...


Επιστολή 15 στελεχών της ΝΔ προς Σαμαρά...
Επιστολή προς τον Αντωνη Σαμαρά απέστειλαν 15 στελέχη της ΝΔ, με επικεφαλής τον...
Ιορδάνη Τζαμτζή, ζητώντας την διεξαγωγή συνεδρίου για την «επανεκκίνηση της παράταξης».


Ολόκληρη η  επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε    

Έχουν συμπληρωθεί 41 χρόνια, από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η σύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ο σταθερός Ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, της έδωσαν κυρίαρχη θέση στην Ελληνική πολιτική ζωή. 

Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα βασικός πυλώνας της ελληνικής πολιτικής ζωής με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, δύναμη εμπιστοσύνης και ευθύνης, που διαχρονικά μπορούσε να εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου μας, εξασφαλίζοντας την ευημερία του λαού μας.

Η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε τους δημοκρατικούς θεσμούς στην χώρα μας και εδραίωσε την εθνική συμφιλίωση.

Η παράταξή μας τα τελευταία χρόνια, έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην κοινωνία και άσκησε πολιτικές πρακτικές αντίθετες προς την ιδεολογία της και την ιδρυτική της διακήρυξη.

Επειδή η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη,

Επειδή  πρέπει να  επαναβεβαιωθεί η ταυτότητα της παράταξης μας και να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη της πλειονότητας των Ελλήνων,
Επειδή όλοι ζούμε από κοντά την αγωνία των συμπολιτών μας για την πορεία της πατρίδας μας, αλλά και της ιστορικής παράταξής μας, αναλαμβάνουμε σήμερα την πρωτοβουλία,  να ζητήσουμε  ένα ευρύτατο διάλογο, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που οφείλει να εκφράζει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Η κατάληξη του διαλόγου αυτού απαιτεί και επιβάλλει διαδικασίες Συνεδρίου. Ενός Συνεδρίου ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς.

Επιβάλλεται και πρέπει να γίνει μία νέα δυναμική επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της παράταξης μας, μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και του Συνεδρίου.

Σ' αυτή την ενωτική προσπάθεια καλούμε πρώτος να ανταποκριθεί, ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς.

Καλούμε να ανταποκριθούν όλα τα στελέχη που αναδείχθηκαν απ αυτή την παράταξη και της οφείλουν την πολιτική τους ύπαρξη.
Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με γνώμονα την ενότητα του χώρου μας, να εργασθούμε συλλογικά για τη επόμενη μέρα.

Κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί  τη συνεισφορά του στο αύριο της παράταξης μας.

Η παράταξη, μας χωράει όλους.

Η παράταξη, μας έχει ανάγκη όλους.

Η παράταξη  μας, πρέπει να γίνει ξανά η μεγάλη, σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. 

Η παράταξη των μεγάλων επιλογών.

Η παράταξη του λαού.

Η παράταξη της ελπίδας.

Η παράταξη της Ελλάδας.

Οι υπογράφοντες

1.  Βλαχογιάννης Ηλίας
2.  Βογιατζής Παύλος
3.  Καρυπίδης Αναστάσιος
4.  Κόλλιας Κωνσταντίνος
5.  Κοντογιάννης Γιώργος
6.  Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
7.  Κουτσούμπας Ανδρέας
8.  Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
9.  Κωνσταντόπουλος Γιώργος 
1ο. Νταβλούρος Αθανάσιος
11. Παπασιώζος Κωνσταντίνος
12. Πατριανάκου  Φεβρωνία
13. Σολδάτος Θόδωρος
14. Τζαμτζής Ιορδάνης
15. Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Read more...

Ο Λαφαζάνης επέστρεψε στην «Ελληνικός Χρυσός» ...


Ο Λαφαζάνης επέστρεψε στην «Ελληνικός Χρυσός» τις μελέτες για το Στρατώνι – Βρήκε παραλείψεις και προβλήματα - Media
...τις μελέτες για το Στρατώνι ...
Με δύο επιστολές του προς την «Ελληνικός Χρυσός», το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέστρεψε, προς διόρθωση, στην εταιρεία τις τελευταίες τεχνικές μελέτες για την υπό κατασκευή μονάδα μεταλλουργίας και εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, στο Στρατώνι.

Από τις επιστολές του ΥΠΑΠΕΝ προκύπτει μια σειρά από...
παραλείψεις, κενά και σοβαρά προβλημάτα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καθώς και το περιβάλλον.

Επίσης, το υπουργείο ζήτησε από την εταιρία την άμεση συμμόρφωσή της στα ζητήματα που έθεσε.

Read more...

Το μήνυμα του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά...


"Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ με αφορμή...
τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

"Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους ανέργους, στους απόμαχους της δουλειάς, στις εργαζόμενες γυναίκες, στους νέους, σε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετεί και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ:

"Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους ανέργους, στους απόμαχους της δουλειάς, στις εργαζόμενες γυναίκες, στους νέους, σε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετεί και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην τάξη που είναι ο δημιουργός του κοινωνικού πλούτου, στην πρωτοπόρα κοινωνική τάξη, που μπορεί να ηγηθεί και να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση το 1917 απέδειξε ότι η εργατική τάξη είναι η επαναστατική δύναμη του καιρού μας, «γκρεμιστής και πλαστουργός της νιας ζωής» και ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός αναγκαιότητα και επίκαιρος όσο ποτέ.

Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου της Πρωτομαγιάς του 1886, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του Μάη του '44, τους καπνεργάτες του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, τα εκατομμύρια των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων και της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που επιτεύχθηκε χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες του πρώτου σοσιαλιστικού εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ, των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των εργατικών κινημάτων. Τα μηνύματά της παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και εμπνέουν τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννάει το φασισμό μαζί με την κρίση, τον πόλεμο και τον αντικομμουνισμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των αντιδραστικών καθεστώτων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και το θάνατο και έρχονται αντιμέτωποι με τους δουλεμπόρους, τα μέτρα καταστολής της ΕΕ, την αδιαφορία των κυβερνήσεων, το ρατσισμό που καλλιεργεί η Χρυσή Αυγή και άλλα αντιδραστικά κέντρα του συστήματος, για να διαιρούν την εργατική τάξη.

Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πώς ο κάθε εργάτης και η κάθε εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, βασικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της ΕΕ, των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, νόμους που τώρα συζητά πώς θα τους ενισχύσει με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από τις νέες συμφωνίες, τα νέα μνημόνια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, το άγριο φοροκυνηγητό για το λαό, που βαφτίζεται «πατριωτικό» καθήκον ενώ παραμένουν οι προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων που θα συμπαρασύρει πάλι τις συντάξεις προς τα κάτω, η ληστεία των αποθεματικών του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για να πληρωθούν «στην ώρα τους» οι δόσεις στους θεσμούς, αποκαλύπτουν σε όφελος ποιας τάξης διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην παίρνει ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Η επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα συνεχίζεται αμείωτη. Η μεταρρύθμιση που λέει ότι προωθεί η κυβέρνηση για τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του εργατικού εισοδήματος, αλλά σε μεγαλύτερες μειώσεις των κλαδικών μισθών. Η χιλιοειπωμένη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμπεται χρονικά όλο και πιο μακριά, δίνοντας το περιθώριο στη μεγαλοεργοδοσία να προσαρμόσει και να ρίξει το μέσο μισθό. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται αρκετά κάτω από τα 600 ευρώ, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να αυξάνονται ραγδαία. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει να υπηρετείται η στρατηγική του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Η αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα αποτελεί άγνωστη λέξης για την κυβέρνηση. Θεωρεί τις απώλειες «περασμένες - ξεχασμένες». Τον πλούτο, που στερήθηκαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια και κέρδισαν άκοπα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση τον χαρίζει. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες ζητούν ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, κάθε είδους επιδότηση των κερδών τους.

Η «σκληρή» και «περήφανη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης παραμένει η μεγαλύτερη διαφημιστική απάτη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύεται με στόχο την ανακούφιση των εργαζομένων, την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους στη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μέσω ενός διαφορετικού μείγματος διαχείρισης της βαρβαρότητας, επιδιώκει να στηρίξει τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους. Στο έδαφος αυτό, εξελίσσεται και η αντιπαράθεση εντός της ΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν αλλάζει, όπως ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει βαθιά αντεργατική, αντιλαϊκή, γιατί είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξουσίας και οικονομίας του κεφαλαίου, της αναγνώρισης του χρέους και αποπληρωμής του «στο διηνεκές», δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ του λαού. Αντίθετα, θα ενισχύονται τα τρομοκρατικά διλήμματα και οι εκβιασμοί και ο λαός θα καλείται να επιλέγει ανάμεσα στη «Σκύλλα και τη Χάρυβδη». Οποιοδήποτε ενδεχόμενο αντιπαράθεσης εντός της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, εκφράζοντας αντιτιθέμενα μεγάλα συμφέροντα, είναι ψευδεπίγραφη «ρήξη». Υπηρετεί τους στόχους μερίδας του κεφαλαίου που θα ωφεληθεί από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη και ένα πιο υποτιμημένο νόμισμα. Γι' αυτό η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο δίλημμα, αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή, με εσωτερική ή και εξωτερική υποτίμηση ή όποιο άλλο σενάριο ακούγεται.

Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, των διάφορων μνημονιακών νόμων, τη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, που σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατικό έλεγχο, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Μ' αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλιστεί η αναγκαία, προς όφελος του λαού, αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες.

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ"...
enikos.gr

Read more...

Πλησιάζουν τους 6.000 οι νεκροί στο Νεπάλ...


Πλησιάζουν τους 6.000 οι νεκροί στο ΝεπάλΆλλοι 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε Ινδία και Κίνα...
Μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το περασμένο Σάββατο το Νεπάλ. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που...
έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται στους 5.844.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή δόνηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter. Περίπου άλλοι 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία και την Κίνα.

Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη βαρύτερος, δεδομένου ότι οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε πολλά χωριά που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Κάποιες από αυτές τις κοινότητες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια και απέχουν από την πρωτεύουσα τέσσερις με πέντε ημέρες πεζοπορίας...
newsbeast.gr

Read more...

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Στις 6 Μαΐου η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας...


Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Στις 6 Μαΐου η επόμενη πληρωμή της ΕλλάδαςΗ επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε τόκους, δεν θα γίνει την 1η Μαΐου, αλλά στις 6 Μαΐου, λόγω...
της γιορτής της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΔΝΤ δεν έχει "λεπτομερή" εκτίμηση της κατάστασης ρευστότητας της Ελλάδας και ελπίζει να λάβει περισσότερες πληροφορίες κατά την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, αν και πάντα εξετάζει διάφορα σενάρια.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγει μια έξοδο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις...
enikos.gr

Read more...

Στο «σφυρί» ΟΛΠ και ΟΛΘ για να κλείσει η συμφωνία


olp
Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται για ακόμα μία μεγαλοπρεπέστατη… κωλοτούμπα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.
Τελικά όπως όλα δείχνουν από την υπερήφανη διαπραγμάτευση η χώρα οδηγείται σε μία άνευ όρων παράδοση.
H ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο “σφυρί” μεριδίου 51% των ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
“H oμάδα διαπραγμάτευσης θέλει μια συμφωνία με τους δανειστές και είμαστε πρόθυμοι να πουλήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης”, σημείωσε κυβερνητική πηγή.
“Αυτό δεν έχει αποφασιστεί, αλλά μπορεί να το κάνουμε ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, πρόσθεσε.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τελεσίγραφο Ευρωπαίων στον Τσίπρα : «Σου έμειναν μόνο λίγες ημέρες»


tsipras-skeptikos
Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει έστειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητώντας υποχωρήσεις σε κόκκινες γραμμές, ασφαλιστικό ή εργασιακά ώστε «να πληρωθεί πολιτικό κόστος», ενώ επισημαίνουν ότι η χώρα για να μην πέσει στα βράχια χρειάζεται ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης.
Η Ελλάδα έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές γιατί πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλυτώσει από την χρεοκοπία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
“Τα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης του EWG .
Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν την συμφωνία, σημειώνει το Reuters.
«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες”, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσει πάνω σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από μήνες συζητήσεων πάνω στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάνθηκαν πως οι διαπραγματεύσεις δεν “οδηγούν πουθενά”, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να “αναγκάζεται” σε ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα την Δευτέρα η ίδια πηγή σχολίασε “Αυτό που καταλαβαίνω από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως πλέον αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος τελειώνει. Αποφάσισε να ασχοληθεί προσωπικά και να πάρει πάνω του την ευθύνη των διαπραγματεύσεων”.
Το πολιτικό κόστος πρέπει να… πληρωθεί
Η Ελλάδα σχεδιάζει να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές σε μία συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη.
Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.
«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η συμφωνία θα είναι λεπτή υπόθεση, καθώς η ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να δεσμευτεί σε βασικές αλλαγές πολιτικής, οι οποίες πάνε ενάντια σε αυτό που έχουν υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
«Δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη [σ.σ. των διαπραγματεύσεων] αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά….θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».
Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο.
«Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου» είπε ο αξιωματούχος.
Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και άρα της εκταμίευσης της δόση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα.
«Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Read more...

Στις 14,5 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ...


Δύο στους τρεις δεν θέλουν εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου...

Συντριπτική νίκη Τσίπρα στις θετικές γνώμες… 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της GPO.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει...
ποσοστό 36,5%, η ΝΔ 22%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με ποσοστό 6,5%.

Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4%. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται πως διατηρεί τα ποσοστά που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές, με 1,8%.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τους δανειστές από τους πολίτες, το 37% υποστηρίζει πως «ναι/μάλλον ναι» πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, ενώ το 61,9% λέει «όχι/μάλλον όχι». Μόλις στο 1,1% όσοι απαντούν «δεν ξέρω/δεν απαντώ»...Read more...