Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο καπετάνιος του Τιτανικού Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλει ότι η χώρα πέφτει στα βράχια


tsipa
Ακόμα κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι είναι ο πολιτικά και ηθικά υπεύθυνος για την πορεία της χώρας προς στα βράχια.
Εκεί ρίχνει το καράβι που ονομάζεται «Ελλάς» με την πολιτική της κυβέρνησής του, η οποία ξεπερνά κάθε όριο αφού ακολουθείται μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν το ψευτό-μαρξιστικά γκρουπόσκολα της Κουμουνδούρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, της ικανοποίησης των προαναφερομένων μικρών ιδιοτελών ομάδων, μίλησε νωρίς το απόγευμα, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από ουσία… μηδέν!
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σκληρή μάχη κόντρα σε αγκυλώσεις, εμμονές, εκβιασμούς και χρηματοδοτική ασφυξία.
«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση». Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.  Η κυβέρνηση με την προσοχή της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατάφερε να πάρει μέτρα όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διευκόλυνση των οφειλετών, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.
Οι Θεσμοί, συμπλήρωσε, ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα. Τόνισε ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ολοκληρώθηκε η πενταμερής...


Τούσκ: Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα...
Συνάντηση για θέματα που σχετίζονται με την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη είχαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκέρ, του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι, του...
ευρωκοινοβουλίου Μ.Σούλτς , του ESM Κ.Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τούσκ. 

Το ελληνικό θέμα, πάντως, δεν συζητήθηκε σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντ.Τούσκ σε ερώτηση του ανταποκριτή της Realnews Θάνου Αθανασίου. «Όχι δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Τόμας Βίζερ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχώρησε χωρίς να κάνει καμία δήλωση...

Read more...

Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για το ελληνικό θέμα


Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για το ελληνικό θέμα
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για το περιεχόμενο των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα (γύρω στις 18:00) το Euro Working Group, συνεδρίαση που εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης, κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και ίσως καθοριστική για τις επόμενες εξελίξεις.

Κι αυτό γιατί εάν το EWG καταλήξει ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία Ελλάδα-θεσμών τότε πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, με την εκ νέου εμπλοκή στη διαδικασία των ηγετών της ευρωζώνης να θεωρείται σχεδόν βέβαια.

Για του λόγου το αληθές την ίδια ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνάντηση των πέντε προέδρων, παρά τη διάψευση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, επιβεβαιώνονται από νέες πηγές και οι πληροφορίες για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εάν το Eurogroup δεν βγάλει άσπρο καπνό για συμφωνία.

Εντωμεταξύ η αναταραχή στις ευαίσθητες αγορές ομολόγων είναι πλέον αισθητή, με τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης να βλέπουν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, κάτι που δικαιώνει όσους προειδοποιούν ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ότι οι συνέπειες της αποτυχίας Ελλάδας-θεσμών να συμφωνήσουν θα ήταν εκτός των άλλων οικονομικά καταστροφικές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την εύθραστη ακόμη οικονομία της ευρωζώνης.

Με το χρόνο δε να πιέζει πλέον ασφυκτικά το τι θα γίνει εάν φτάσει η 30η Ιουνίου χωρίς συμφωνία λογικά θα βρεθεί στο τραπέζι του EWG, που άλλωστε οι πληροφορίες ήθελαν στην προηγούμενη συνεδρίασή του να έχει συζητήσει σε «πολύ θεωρητικό επίπεδο» το ενδεχόμενο Grexit, κάτι που ωστόσο διέψευσε η ελληνική κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ που προετοιμάζουν την ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup θα ενημερωθούν το απόγευμα για τις θέσεις που κόμισε σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ η Ελλάδα και για τις αντιπροτάσεις των θεσμών.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να βρεθεί το τι θα γίνει στην περίπτωση που Ελλάδα και πιστωτές δεν οδηγηθούν σε συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου οπότε εκπνέουν τόσο η τρέχουσα δανειακή σύμβαση όσο και η προθεσμία καταβολής των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η ιστορία δεν ξεκίνησε το 2009


Για τις αιχμές του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί κυβέρνησης Καραμανλή, Βαγγέλη Αντώναρου κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Neo σας ενημέρωσε ήδη από χθες.
No 558196
Τώρα, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι οδηγούνται σε σύγκρουση, αφού στο στέλεχος της ΝΔ απαντά ο πρώην υπουργός και ανώτατο στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σήμερα, Μιχάλης Καρχιμάκης. «Ο κ.Αντώναρος καλό θα είναι να γνωρίζει ότι το ΔΝΤ, το επέλεξαν και το ενέπλεξαν στον μηχανισμό στήριξης οι δανειστές μας», λέει, θυμίζοντας ότι εκεί οδήγησε την χώρα η «καταστροφική πενταετία Καραμανλή» που ο ίδιος υπηρέτησε ως εκπρόσωπός της. «Η ιστορία δεν ξεκίνησε να γράφεται το 2009», θυμίζει, καλώντας τον κ.Αντώναρο να ανατρέξει φρεσκάροντας την μνήμη του στις δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα. «Καλό θα είναι να διαβάσει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», λέει, τονίζοντας ότι το έλλειμμα ανέβηκε στα 36 δις έλλειμμα από 8 δις το 2004 και το χρέος σε 340 δις το 2009 από 170 το 2004, αλλά και πως η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ξεκινήσει συζητήσεις με το ΔΝΤ.
«Γιατί άραγε;», ρωτά. Και αναμένει απάντηση…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παραλίγο να ξεχάσουμε ότι ο Ρουμελιώτης ήταν στο ΔΝΤ…


Τρεις παρατηρήσεις επί της χθεσινής διαδικασίας ακρόασης μαρτύρων από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, την οποία και χαρακτηρίζει «κωνσταντοπούλειο μόρφωμα που ονομάστηκε κατ’ ευφημισμόν ''Επιτροπή Αλήθειας'', κάνει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής.
roumeliotisdnt
Αφού σημειώνει ότι ο «σπουδαίος επιστήμων» Ερίκ Τουσσέν, αντί ερωτήσεων εξέφραζε την άποψή του περί τραπεζικών συνωμοσιών και η «ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα επιστήμων» Μαργκότ Σάλομον ρωτούσε για τυχόν συζήτηση γύρω από αυτά στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ο Γ. Πεταλωτής, μιλά για «σειρά ‘επιστημόνων’ της απολύτου επιλογής της Κωνσταντοπούλου» με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου σε μία επιτροπή που δεν προβλέπεται από πουθενά», οι οποίοι και ‘ανακρίνουν’ κατά βούληση πρόσωπα…
Όσο για τις παρατηρήσεις του; Ότι:
- αυτά γίνονται την ημέρα που η χώρα έχει απομονωθεί εντελώς,
- την ημέρα που, λόγω τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης που δήθεν διαπραγματεύεται, έφυγαν από τις τράπεζες 600 εκατομμύρια ευρώ
- οι απαντήσεις του κ. Ρουμελιώτη (φταίνε οι τράπεζες , φταίει το ΔΝΤ, φταίει η ΕΚΤ και ο Τρισέ, φταίνε οι Ευρωπαίοι...) θα μπορούσαν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι την περίοδο εκείνη ήταν αν. Εκτελεστικός Δντης του ΔΝΤ και αργότερα ανέλαβε αντιπρόεδρος συστημικής Τράπεζας, από αυτές που οι "κακοί πολιτικοί" έφεραν, όπως λέει, το ΔΝΤ για να τις προστατεύσουν ...
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται σχόλια…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ...


Εθεσε προ των ευθυνών τους εταίρους...
Αν στόχος (των δανειστων)  είναι ένα ακόμη αποτυχημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ, τότε δεν υπάρχει καμια επιλογή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να...
μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς, τόνισε ο πρωθυποργος, στέλνοντας μήνυμα προς τους εταιρους μας.
Και τους έθεσε προ των ευθυνων: Οι εταιροι πρεπει να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν λύση, ή επιθυμούν το ΔΝΤ στην συμφωνία, μαζί με το αποτυχημένο πρόγραμμα του. 
Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση δτην χώρα μας, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας...

Read more...

Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής...


"Ανοίξαμε την ΕΡΤ και αποκαταστήσαμε την μνημονιακή ντροπή"...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


"Γνωρίζαμε πως δεν υπήρχε για μας περίοδος χάριτος", τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, και παραδέχτηκε, πως, ολοκληρώνονται 5 μήνες, πολύ δύσκολοι για την κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε μια "ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε την ευθύνη". 

"Παρά τις παγίδες, πήραμε...
τα πρώτα μέτρα ανακούφισης", είπε και αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ΕΡΤ, λέγοντας, πως, "ανοίξαμε την ΕΡΤ και αποκαταστήσαμε την μνημονιακή ντροπή". 
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πως, η συμφωνία δεν μπορεί να είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Και, αναφερόμενος στο χρονικό της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε "παράλογες και εξωπραγματικές τις απαιτήσεις των δανειστών", ενώ τόνισε, πως, το ποιος θα πληρώνει φόρους είναι υπόθεση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν γίνεται να πληρώνουν μονο οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι...

Read more...

Στην Αγία Πετρούπολη ο Τσίπρας την Παρασκευή...



Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προγραμματίζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους ξένους ηγέτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Με...
τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή 19 Ιουνίου έχει προβλεφθεί συνάντηση εργασίας στο περιθώριο του φόρουμ» είπε ο κ. Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar-Tass, είπε ότι ο Βλ. Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Βαν Γιαν, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Τσιμεντιγίν Σαϊχανμπιλέγκ.

Ο Βλ. Πούτιν θα συναντηθεί και με πρώην ηγετικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι και άλλοι.

Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Βλ. Πούτιν στο Φόρουμ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συμμετεχόντων στις 19 Ιουνίου.

Read more...

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους ...


Μετά τις άγαμες θυγατέρες, σύνταξη και στους άγαμους γιους!
 ...οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών...
Δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου (ή συνταξιούχου) οι άγαμοι γιοι, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 4324/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως...
αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών, δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους και αυτό γιατί από τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων, εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

Εξάλλου, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., καταλήγει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας, αναφέρει:
«Οι διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων, ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφαση αναφέρεται:
«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση». 

Δείτε εδώ την απόφαση

πηγη protothema.gr

Read more...

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή ...


Greek Prime Minister Alexis Tsipras, second right, speaks with German Chancellor Angela Merkel during a round table meeting at the EU-CELAC summit in Brussels on Wednesday, June 10, 2015. Greece's prime minister was hoping to meet with the leaders of Germany and France in Brussels Wednesday, in the latest effort to break a bailout negotiation deadlock that has revived fears his country could default and drop out of the euro. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
...αν ναυαγήσει το Eurogroup...
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης θα συγκληθεί την Κυριακή, αν το Eurogroup της Πέμπτης οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για ...
μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα εν μέσω φόβων ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη στο Eurogroup, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους που μίλησαν στους "Financial Times" η ιδέα για Σύνοδο Κορυφής έχει πέσει στο τραπέζι από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το τελευταίο «σενάριο τρόμου» που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αν υπάρξει και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, τότε στη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί και δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταλήγει η εφημερίδα.

Λίγη ώρα αφ' ότου έγινε γνωστό το σενάριο τρόμου η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει σκέψη για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.

newsbeast.gr

Read more...

Η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή...


Aυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια κρίσιμη ώρα που απαιτεί ...
ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, έναν νέο πατριωτισμό. Το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο κόμμα συμβάλει σε αυτό. Να πάρει αποφάσεις με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Η καθυστέρηση κοστίζει. Η ρήξη δεν είναι λύση είναι καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία συμφωνία που να δίνει προοπτική»...

Read more...

Στα πράσινα η Φώφη, στα ροζ η Ντόρα...


Το τετ-α-τετ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...
Χαμογελαστή έφτασε, στα πράσινα, η Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έπεσε πάνω στον Σταύρο Θεοδωράκη.
 Είχαν ενα σύντομο διάλογο, προφανώς της έδωσε...
συγχαρητήρια για την εκλογή της στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την Φώφη, πάντως, να βιάζεται να φύγει.



Πριν από λίγο, το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, στα ροζ, όπου έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη της Φωφης Γεννηματα:


Δείτε το Βιντεο από την άφιξη της Ντόρας Μπακογιάννη:



Read more...

Θεοδωράκης: Δεξιά πάμε στο «Κούγκι»...


 Αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία. 
Αυτή τη στιγμή, "χάνουμε φίλους στην Ευρώπη"...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δηλώσεις εκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αμέσως μετα τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση οτι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η' δεξιά στο Κούγκι, ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία, είπε, χαρακτηρίζοντας και τους δύο δρόμους «δύσκολους».
Ο...
Θεοδωράκης ανέφερε, πως, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα, σημειώνοντας ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα όπως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη τη βοήθεια.

Βέβαια, δε δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας, πως, «κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας που στενεύουν απειλητικά. Να σκεφτεί την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσω της συνεχούς αναβολής συμφωνίας, όχι μόνο τα δικά της παιδιά».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο όπως είπε, έχει υπ' όψιν του ο πρωθυπουργός, «αλλά μάλλον δεν του δίνει την ίδια προτεραιότητα που του δίνω εγώ».
Στην επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο   Γιούνκερ υπενθύμισε, κατά τον Σταύρο,  πως, υπάρχουν επιπλέον 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, κάτι στο οποίο και το Ποτάμι πιστεύει πολύ, αλλά όπως είπε στον κύριο Θεοδωράκη «όλα αυτά δεν προβάλλονται στους Έλληνες». «Νιώθουμε ότι η καθυστέρηση μας προδίδει», ήταν η αποστροφή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον επικεφαλής του Ποταμιού. 

Επίσης, ο Θεοδωράκης δήλωσε, πως, με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, όμως το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ακολουθεί την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος και οι 17 βουλευτές θα ψηφίσουμε την συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας και θα έχει την υπογραφή του, αν μας κρατά στην Ευρώπη. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πεντασέλιδη πρόταση των εταίρων, ο   Θεοδωράκης σχολίασε πως «οι προτάσεις που έρχονται έχουν πολλά προβλήματα», όπως είχαν και οι προηγούμενες, που μας έφεραν και πάλι εδώ, αλλά το θέμα είναι «αν μπορείς να τις βελτιώσεις, να έχεις κάτι καλύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς». 

Ο Σταυρος τέλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως «υπάρχουν ακόμα 2-3 κινήσεις να κάνει και ελπίζει να τις κάνουν αποδεκτές οι Ευρωπαίοι φίλοι μας». Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί «η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης, υπάρχουν και τα ατυχήματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά...

Read more...

Τσίπρας: Πρέπει να έχουμε συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες...


Τσίπρας: Πρέπει να έχουμε συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες
-Eχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές στην Ευρώπη. Υπάρχει «μεγάλη αντίφαση».
-Θελουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδώρακη.
Σε εξέλιξη το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά...
Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του "Ποταμιού", Αλέξη Τσίπρα.

Περιγράφοντας το...
πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το IMF που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ο  Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν τις 10 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση, ενώ παρών ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αυτή την ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση της Φωφης Γεννηματα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου...



Read more...

Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος Παπανδρέου - Ρουμελιώτη...


papandreou
Ξαναφουντώνει ο «πόλεμος» μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με αφορμή τα όσα είπε ο τελευταίος χθες κατά τη διαδικασία ακρόασής του από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της χώρας, που...
συστήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
 Η τελευταία πάντως, επίσης δεν ξεφεύγει από τα πυρά του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών περιγράφει τον κ.Ρουμελιώτη,ως τον «άνθρωπο με τα πολλά πρόσωπα», στον οποίο η χώρα, εμπιστεύθηκε στις αρχέςτου 2010 την εκπροσώπησή της στο ΔΝΤ και άρα γνωρίζει πολύ καλά τις αγωνιώδειςκαι άνευ προηγουμένου προσπάθειες που έγιναν για να πειστούν διεθνείςοργανισμοί και κυβερνήσεις , ώστε να μην αφεθεί να καταρρεύσει η Ελλάδα.

Ενδεικτικόείναι το γεγονός ότι σε σειρά δηλώσεων του ιδίου στο παρελθόν, ο κ.Ρουμελιώτης εκθείαζετις προσπάθειες εκείνες ως εξής :

- Τον Νοέμβριο του 2010, δήλωνε: «δικαιώνομαι σιγάσιγά» από τα χειροπιαστά αποτελέσματα από την εφαρμογή μέχρι τότε του Μνημονίουκαι την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «είναι η τελευταίαευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα και να βρει το ρόλο της στο διεθνές γίγνεσθαι,αλλιώς θα βουλιάξουμε κυριολεκτικά».

- Το Δεκέμβριο του 2010, δήλωνε στο ρ/σ FLASH, ότι «η Ελλάδα προχωράειικανοποιητικά, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος τουγκρεμού, σερνόμασταν για δεκαετίες, ο Πρωθυπουργός (Γ. Παπανδρέου) επέδειξετεράστιο πολιτικό θάρρος που αναγνωρίζεται διεθνώς»

- Τον Φεβρουάριο του 2011, επικαλούνταν και παρουσίαζε μελέτες του ΔΝΤ,σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν έπρεπε ναπροχωρήσουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, διότι έτσι θα έκλειναν οιαγορές για πολλά χρόνια.

- Ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2011, εκθείαζε τα αποτελέσματα τηςδημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησηςΠαπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα δεν έχει υλοποιήσει πρόγραμμα σεποσοστό πάνω από 70% όπως έχει κάνει η Ελλάδα, πράγμα το οποίο του τοεπισήμαναν ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Κινήματοςμάλιστα, παραθέτουν και τις αντίστοιχες δηλώσεις, ή γνωστοποιούν ότι έχουν σταχέρια τους τα εν λόγω ντοκουμέντα, προκαλώντας τον έτσι να τα διαψεύσει αν τοεπιθυμεί, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Κατόπιν τούτου, σχολιάζουν ότι η κατάθεσήτου στην «κοινοβουλευτική οπερέτα έμπνευσης Κωνσταντοπούλου», όπως χαρακτηρίζουντην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, για την οποία σημειώνουν ότι «αποτελείόνειδος για την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας», ο κ.Ρουμελιώτης δεν βρήκεπαρά μία ακόμα ευκαιρία να εκτοξεύσει λάσπη εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φοράπου ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου. Δίνειόμως έτσι το έναυσμα για αναζωπύρωση μίας σύγκρουσης που κανείς δεν ξέρει πούθα καταλήξει…

matrix24.gr

Read more...

Δεν δίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα...


Δεν δίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΚΚΕ
...οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΚΚΕ...
Αρνούνται να εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων οι δήμαρχοι που στηρίζονται από το ΚΚΕ. 

Λένε «όχι» στην... υπόδειξη του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση προς τους ΟΤΑ να μεταφέρουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Οι δήμαρχοι που στηρίζονται από το ΚΚΕ, με κοινή τους επιστολή, η οποία θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σήμερα, Τρίτη, καλούν όλους τους δημάρχους «να μην υποταχθούν στις επιλογές της κυβέρνησης».

Η επιστολή των εκλεγμένων δημάρχων του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας,  Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος έχει ως εξής:

«Ο υπουργός Eσωτερικών κ. Ν. Βούτσης με το χαρακτηρισμένο ως επείγον έγγραφό του, που απεστάλη την 10.6.2015 στους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, απαιτεί "την αμελλητί συμμόρφωσή" τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ής Απρίλη 2015 "για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας"!!

»Γνωρίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ασφαλώς ότι η άρνηση μιας σειράς δήμων να πουν όχι στην ΠΝΠ που τους υποχρεώνει να διαθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας υπέρ της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και των δανειστών τα όποια διαθέσιμα έχουν, και μάλιστα για αόριστο χρόνο, δεν είναι απόφαση δημάρχων, αλλά απόφαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων. Επιλέγει ο αρμόδιος υπουργός να απευθυνθεί στους δημάρχους ώστε να εκφοβίσει και να εκβιάσει.

»Ας γνωρίζει ότι μια σειρά Δημοτικά Συμβούλια και μαζί τους και οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί η συγκεκριμένη Νομοθετική Πράξη βοηθά τον αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες, για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για τη δημιουργία του.

Γιατί υποχρεώνει τους δήμους μας να υπολειτουργούν και να παραμερίζουν τις ανάγκες των δημοτών μας.
Γιατί μας επιβάλλει να επιβαρύνουμε με επιπρόσθετους φόρους και τέλη τους δημότες μας.
Γιατί γνωρίζουμε από πρότερες αντίστοιχες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το PSI για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, ότι δρόμος επανάκτησης των απωλειών για το λαό σε διαπραγμάτευση τάχα με τους δανειστές δεν υπάρχει.
Γιατί τα αιματηρά πλεονάσματα που προαναγγέλλει και η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης θα τσακίσουν παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες και θα μετατρέψουν ακόμα πιο γρήγορα τους δήμους σε μηχανισμούς φοροεπιδρομής.
Γιατί είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού μας και όχι την αντιλαϊκή στρατηγική των ΕΕ - ΔΝΤ, κεφαλαίου.
»Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημάρχους της χώρας να μην υποταχθούν και να απορρίψουν τις κυβερνητικές απαιτήσεις και αιτιάσεις. Να αξιοποιήσουν τα όποια χρήματα του βαριά φορολογούμενου λαού για τις δικές του ανάγκες, που σήμερα είναι ζωτικές και ζοφερές. Είναι ο δικός του μόχθος, τα ψίχουλα της φτώχειας δεν του αρμόζουν».

πηγη in.gr

Read more...

Έκτακτη σύσκεψη των "5" για την Ελλάδα...


Έκτακτη σύσκεψη των 5 για την Ελλάδα (Video) - MediaBINTEO...
Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ των...
πέντε κορυφαίων ηγετών των ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι.
Δείτε το βίντεο...

topontiki.gr

Read more...

Οι λίστες των μέτρων Αθήνας και Βρυξελλών...


Οι λίστες των μέτρων Αθήνας και ΒρυξελλώνΧάος 2 δισ. ευρώ χωρίζει τις δύο πλευρές...
Σημαντικές διαφορές καταγράφονται μεταξύ Αθήνας και δανειστών με βάση τη λίστα μέτρων που έχουν προτείνει οι δύο πλευρές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Υπάρχουν αποκλίσεις τόσο στο...
ύψος του λογαριασμού όσο και σε αυτούς που καλούνται να τον πληρώσουν.

Η φορολογία και το Ασφαλιστικό αποτελούν τις δύο βασικές πηγές εσόδων και εξοικονόμησης πόρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Σε ορισμένα πεδία όπως ο ΦΠΑ συγκλίνουν, αλλά σε άλλα όπως το συνταξιοδοτικό καταγράφεται χαώδης διαφορά. Αν και η Αθήνα, με την τελευταία επικαιροποιημένη πρόταση, ανέβασε τον πήχη της δημοσιονομικής απόδοσης σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο η απόσταση με τους θεσμούς είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των διαφορών στις συντάξεις και τα επιδόματα.

Η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

Οι θεσμοί ζητούν μέτρα της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ και παρά τις επίσημες δηλώσεις, θέλουν μειώσεις στις συντάξεις.

Οι προτάσεις βασίζονται: πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί.

Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

Πέμπτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν ζητήθηκαν από την Ελλάδα περικοπές στις συντάξεις, η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ως «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων» προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά είχε προτείνει εξοικονόμηση μόλις κατά 0,04% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.

Τι δίνει η ελληνική πλευρά

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1εκατ. και τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 13% και 23% περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Προβλέπεται αύξηση και του συντελεστή φορολογίας των κερδών στο 29%.

Από τις αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ προβλέπονται έσοδα 680 εκατ ευρώ το 2015 και 1,360 δισ. ευρώ το 2016.

Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προβλέπονται εξοικονομήσεις 71 εκατ. ευρώ το 2016.

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει τα ακόλουθα:

Παραμετρικά έσοδα 1,195 δις ευρώ( 1,1% το ΑΕΠ) για το 2015 και 3,583 δις ευρώ ( 2% του ΑΕΠ) για το 2016

1. Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες με καθαρά κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Προσδοκώμενα έσοδα 600 εκατ ευρώ για το 2015 και 600 εκ για το 2016

2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29% με εκτίμηση εσόδων 450 εκατ. ευρώ για το 2016.

3. Αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με προσδοκώμενα έσοδα 220 εκατ.για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.

4. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες 200 εκατ ευρώ για το 2016.

5. Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση για αύξηση εσόδων 100 εκατ ευρώ 2015 και 100 εκατ ερώ για το 2016.

6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) με προσδοκώμενα έσοδα 35 εκατ ευρώ για το 2015 και 225 εκατ ευρώ για το 2016.

7. Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων με προσδοκώμενα έσοδα 50 εκατ ευρώ για το 2015 και 50 εκατ ευρώ για το 2016. (Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρος ακίνητης περιουσίας).

8. Τεχνικός έλεγχος οχημάτων ( ΚΤΕΟ) με εκτιμώμενα έσοδα 72 εκατ ευρώ για το 2015 και για το 2016 50 εκατ.

9. Ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται έσοδα 51 εκατ ευρώ για το 2015 και 40 εκατ ευρώ για το 2016.

10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβάνοντας και τα σκάφη αναψυχής με εκτιμώμενα έσοδα 47 εκατ ευρώ για το 2015 και 47 εκατ ευρώ για το 2016.

11. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με εκτιμώμενα έσοδα 680 εκατ ευρώ για το 2015 και 1, 360 δισ. ευρώ για το 2016..

12. Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση με εξοικονόμηση 71 εκατ ευρώ για το 2016.

13. Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη (rebate) με εκτιμώμενα έσοδα 140 εκατ ευρώ για το 2015 και 140 εκατ ευρώ για το 2016.

Διοικητικά μέτρα 1, 625 δισ. ευρώ ( 0.91% του ΑΕΠ ) για το 2015 και 2,361 δις ευρώ ( 1.31% του ΑΕΠ) για το 2016

1. Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων με προσδοκώμενα έσοδα 75 εκατ ευρώ για το 2015 και 300 εκατ ευρώ για το 2016.

2. Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς με προσδοκώμενα έσοδα 200 εκατ ευρώ για το 2015 και 500 εκατ ευρώ για το 2016.

3. Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ με προσδοκώμενα έσοδα 50 εκατ ευρώ για το 2015 και 700 εκατ ευρώ για το 2016.

4. Έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο ( e-gaming) με εκτιμώμενα έσοδα 160 εκατ ευρώ για το 2015 και 361 εκατ ευρώ για το 2016.

5. Εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για το περιβάλλον και την γεωργία με προσδοκώμενα έσοδα 276 εκατ ευρώ για το 2015.

6. Ελεγχος τριγωνικών συναλλαγών. Υπολογίζονται έσοδα για το 2015 24 εκατ.

7. Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες με εκτιμώμενα έσοδα 340 εκατ ευρώ για το 2015.

8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις με εκτιμώμενα έσοδα 500 εκ ευρώ για το 2015 και 500 εκατ ευρώ για το 2016...
tsantiri.gr

Read more...

H Ντόρα στο Μαξίμου, ο Σαμαράς σε… κρίση...


Η πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη να συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου έχει προκαλέσει ενόχληση στο...
επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ. 

Στην Συγγρού προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας 'ουδέν σχόλιο' ενώ δεν αποκλείεται κατά τη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου (στις 2 το μεσημέρι) , να σταλεί ένα γενικότερο μήνυμα προς όλα τα στελέχη- και όχι προσωπικά προς την ίδια την πρώην υπουργό - που θα θελήσουν να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες. 

Παράλληλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζουν τα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της ΝΔ στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος στην Κρήτη. 

«Κάποιοι τη Ν.Δ. την πολεμάνε... μερικοί, ελάχιστοι, και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν το συγχωρεί κανείς» είχε πει χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί, εμφανίζεται προς το παρόν, αντίθετος στο να ζητήσει ο ίδιος συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
πηγή real.gr

Read more...