Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ...


ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ
Δυο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις δημοσιεύσει στο πρωτοσέλιδό του το Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Η πρώτη αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει πίσω τον ΦΠΑ στα εστιατόρια. Η εφημερίδα όμως διευκρινίζει ότι αυτό θα εφαρμοστεί μόνο για 4 μήνες! Πως θα γίνει κάτι...
τέτοιο, μόνο ο Βενιζέλος μπορεί να μας εξηγήσει। Η δεύτερη είδηση αφορά μια ακόμα υπουργοποίηση 2 μήνες μετά τον ανασσχηματισμό. Του βουλευτή και φίλου του Ε. Βενιζέλου Κ. Καρτάλη. Το ρεπορτάζ είναι σωστό., Ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του βουλευτή από τη Μαγνησία. Ανασχηματισμός με... δόσεις; Ή πιέσεις από τον Βενιζέλο να αξιοποιηθούν οι δικοί του άνθρωποι;
fimotro.

Read more...

Συμπλοκή στα Ζωνιανά με έναν αστυνομικό τραυματία


newpost.gr
Συμπλοκή στα Ζωνιανά με έναν αστυνομικό τραυματία
Επεισόδιο σημειώθηκε στις 7 περίπου το πρωί, μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων των Ζωνιανών στην διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τόν εντοπισμό και την εκκρίζωση χασισοφυτείας. Από την συμπλοκή δύο αστυνομικοί φέρονται να τραυματίστηκαν από Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Πιο συγκεκριμένα, πρωινές ώρες σήμερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε αγροτική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζωνιανών του Δήμου Μυλοποτάμου, για τον εντοπισμό φυτείας κάνναβης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πενήντα περίπου αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. περίπου, όπου άγνωστα άτομα είχαν εκριζώσει και καταστρέψει τα δενδρύλλια κάνναβης. Ακολούθησε εξερεύνηση του χώρου από αρμόδιο συνεργείο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών και βρέθηκαν κατεστραμμένα δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία κατασχέθηκαν.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από το χώρο της φυτείας, όπου αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει μπλόκο σε αγροτική οδό που οδηγούσε στο χώρο της φυτείας, 33χρονος ημεδαπός, οδηγώντας Ι.Χ. φορτηγό όχημα με συνεπιβάτες έναν 31χρονο ημεδαπό και ένα άγνωστο άτομο, επιχείρησε με επικίνδυνους και συνεχείς ελιγμούς να διασπάσει το μπλόκο, κινούμενος κατά των αστυνομικών με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων αστυνομικών, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε ελαφρά.

Παρά την προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιηθεί το φορτηγό με βολές στα ελαστικά του, ο οδηγός του οχήματος, επιχειρώντας επικίνδυνους ελιγμούς, κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται μαζί με τους δύο συνεπιβαίνοντες. Από αστυνομικό που συμμετείχε στην επιχείρηση, διαπιστώθηκε η ύπαρξη όπλου εντός του οχήματος.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, Αστυνομικός Διευθυντής χειροδίκησε κατά Υπαστυνόμου που συμμετείχε στην επιχείρηση, καθότι αδυνατούσε να κατανοήσει και εκτελέσει τις εντολές του.

Σε βάρος του οδηγού του οχήματος σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη φθορά, παράβαση του Νόμου περί όπλων και παράβαση Κ.Ο.Κ., ενώ για τους δύο συνεπιβαίνοντες για αντίσταση, εξύβριση και απειλή. Επίσης, δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος ενός ακόμη 50χρονου ημεδαπού για εξύβριση και απειλή κατά των αστυνομικών, καθώς και κατά αγνώστων δραστών για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων κάνναβης.

Προανάκριση ενεργείται, υπό την εποπτεία και παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.


Καταγγελίες από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών καταγγέλει προσπάθεια "κουκουλώματος" της υπόθεσης και αναφέρει- μεταξύ άλλων, ότι προκειμένου να αποτραπεί μία σύλληψη Αστυνομικός Διευθυντής χαστούκισε αλλον αξιωματικό.


Read more...

Επιμένει στην απελευθέρωση των ταξί ο Ραγκούσης


newpost.gr
Επιμένει στην απελευθέρωση των ταξί ο Ραγκούσης
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες ταξί, πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι άδειες είναι δημόσια περιουσία, στέλνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει πως η κυβέρνηση "θα κινδυνεύσει αν ολιγωρήσει ή συμβιβαστεί με συμφέροντα και ομάδες πίεσης" και όχι αν συγκρουστεί με συντεχνιακά προνόμια. Στην τελική ευθεία για την παρουσίαση των προτάσεών του για το θέμα των ταξί, ο υπουργός απαντώντας στην κριτική που του ασκείται ακόμα και εντός του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κρατά, τονίζει πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν όλες εκείνες οι δομικές αλλαγές.

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα των προτάσεών του, ο υπουργός Υποδομών ξεκαθαρίζει πως θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή και στην ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τονίζει πως η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τη συνολική αναβάθμιση του επαγγέλματος τόσο στις συμβατικές του μορφές, όσο και στις νέες μορφές υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τουρισμός.

Βασικός στόχος μάλιστα, όπως τονίζει, είναι η τόνωση της απασχόλησης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή ίσων ευκαιριών για όλους. Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει πως η κατάσταση στην οικονομία παραμένει οριακή και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίησή της.

"Πρέπει να σταματήσουμε κάθε ωραιοποίηση. Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση και αυτό που απαιτείται είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας. Μόνος δρόμος, ο ανήφορος των μεταρρυθμίσεων", είναι το μήνυμα του κ. Ραγκούση.

Read more...

Οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι κάλπες, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός

Τέλος στα σενάρια εκλογών

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τιμήσουμε την εντολή τετραετίας, λέει ο πρωθυπουργός
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τιμήσουμε την εντολή τετραετίας, λέει ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει πως θα τιμήσει στο έπακρο την εντολή που έχουν δώσει οι πολίτες, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που βλάπτει τη χώρα, αλλά και την ίδια τη ΝΔ.

«Ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης και έχει αποφασίσει να καθίσει στις κερκίδες και να πετά φωτοβολίδες».

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα και στους υπουργούς, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

«Η κοινωνία απεχθάνεται τα ημίμετρα και διψά για πραγματικές δίκαιες αλλαγές. Αυτός είναι ο στόχος μας, πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού» τονίζει χαρακτηριστικά ενώ αφήνει αιχμές για όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως λέει- θα χάσουν προνόμια τα οποία και απολάμβαναν χρόνια σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται σίγουρος πως η Συμφωνία για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι καταθέσεις είναι εγγυημένε,ς καθώς πλέον η χώρα μας διαθέτει το πιο εγγυημένο και διασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα σε όλη την ευρωζώνη.

Βάζοντας τέλος στα σενάρια για έξοδο από το ευρώ, επισημαίνει πως «αν όλοι κάνουμε τη δουλειά μας, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε το επείγον των αποφάσεών μας».

Παράλληλα τάσσεται και πάλι υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν τον φοβίζει η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με ένα βαθύτερο εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αντιδράσεις από τη συνέντευξη

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επισημαίνει ότι δεν προκύπτει τίποτα το καινούργιο, χαρακτηρίζει όμως κωμικό και τραγικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διερωτάται αν η ΝΔ επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Τέτοια παιδαριώδη πυροτεχνήματα δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια μιας κυβέρνησης της οποίας ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές της, όπως έκανε σήμερα ο κ. Γρηγοράκος, ζητούν εκλογές, ακριβώς γιατί και εκείνοι βλέπουν το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα ο κ. Παπανδρέου.»

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολίασε τα περί πρόωρων εκλογών: «Κάποιοι θέλουν να κάνουν ‘ευθανασία’ στην Ελλάδα και κάποιοι άλλοι επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο που έχουν τα 'κοράκια'. Σε πείσμα της επικρατούσας αλλοφροσύνης στον πολιτικό κόσμο ο ΛΑΟΣ επιμένει στην ανάγκη κυβέρνησης οικουμενικής ευθύνης.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σχεδιασμοί εν όψει Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός στο «Βελλίδειο» το περασμένο έτος
Ο πρωθυπουργός στο «Βελλίδειο» το περασμένο έτος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο να μην εκφωνήσει την καθιερωμένη βραδινή ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός -σύμφωνα τουλάχιστον με συνεργάτες του που επικαλείται το Mega.

Αντίθετα, θα δοθεί κανονικά η επίσης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες που επικαλέστηκε το κανάλι, ο πρωθυπουργός θα κάνει κανονικά τα εγκαίνια και θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, διατυπώνεται η σκέψη να μην εκφωνήσει την ομιλία από το «Βελλίδειο», ομιλία η οποία συνήθως αποτελεί και τον «Οδικό Χάρτη» για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο.

Εξίσου λιτό αναμένεται να είναι και το κλιμάκιο της κυβέρνησης, το οποίο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Κατά πληροφορίες, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν αποκλειστικά και μόνο υπουργοί που έχουν σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά για την κυβέρνηση που περιμένει ένα θερμό φθινόπωρο

Αγωνία για την οικονομία


Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τις αντοχές της θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι την περιμένει ένα φθινόπωρο για γερά νεύρα. Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις εξελίξεις, ωστόσο πίσω από τη δηλωμένη αισιοδοξία κρύβεται έντονη αγωνία για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες με επίκεντρο την οικονομία και τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε τις δυσκολίες στην πρόσφατη σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής τονίζοντας ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει και το 4,5% την ώρα που η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο για 3,8%.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, μια τέτοια προοπτική σε συνδυασμό με το ασαφές τοπίο γύρω από τη νέα δανειακή σύμβαση, τις πιέσεις των ευρωπαϊκών χωρών να αποσπάσουν εγγυήσεις, τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα ερωτηματικά γύρω από τη δόση του Σεπτεμβρίου δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, στον σχεδιασμό δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει υπονοήσει σε συνομιλητές του ότι αν τα πράγματα έρθουν σε οριακό σημείο, δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επηρεάσουν τον πολίτη.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες του κράτους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια

Τον Σεπτέμβρη ξεκινά ο δημόσιος διάλογος


(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Τρία και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση της ελεύθερης, εκτός γάμου συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση προχωρεί στη νομική αναγνώριση της συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει επεξεργαστεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επεκτείνουν, στο όνομα της ισότητας των πολιτών και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα υπογραφής συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, ενισχύουν το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, που αποδείχθηκε ανεπαρκές, δεδομένου ότι δεν παρέχει ούτε στα ετερόφυλα ζευγάρια δικαιώματα σε ασφαλιστικά και εργατικά θέματα.

Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, που θα έχει αναδρομική ισχύ, όσοι δεν επιλέγουν τα δεσμά του γάμου, αλλά την ελεύθερη συμβίωση, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι σύζυγοι.

Το συνολικό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει και σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, αναμένει την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για να τεθεί σε δημόσιο διάλογο τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, προωθείται η κατάργηση της σαρίας που ισχύει για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης -αν και στην Τουρκία έχει καταργηθεί από το 1926-, ενώ καταργείται και η αντισυνταγματική ρύθμιση που όριζε ότι, αν δεν υπήρχε άλλη συμφωνία μεταξύ των γονέων, το παιδι έπαιρνε το επίθετο του πατέρα αυτομάτως.

Τώρα ορίζεται ότι το παιδί θα παίρνει τα επίθετα και των δύο γονέων. Πρώτο στο σύνθετο επίθετο θα αναφέρεται αυτό που αρχίζει από γράμμα που εμφανίζεται πρώτο στο αλφάβητο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έρχεται το ενιαίο εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος

Εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι, καθώς θα αρχίσουν οι αποστολές ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, αν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέσα στον Αύγουστο, όπως επιδιώκεται, αυτό σημαίνει ότι οι πιο... τυχεροί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υπόχρεοι στις έκτακτες εισφορές, θα αποστείλει σημειώματα ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι (π.χ. άνεργοι), οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του.

Η ΓΓΠΣ εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω από 300 ευρώ.

Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο γαλλογερμανικό ραντεβού στο Παρίσι, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών

Για την ερχόμενη Τρίτη

Από τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Τρίτη
Από τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Τρίτη (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπαρουέν, στόχος της είναι «να τεθούν σε εφαρμογή οι φιλόδοξες αποφάσεις» που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο, δηλαδή το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός «χρυσός κανόνας» στην Ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Στη συνάντηση των Παρισίων, Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν την τακτική συνάντηση των υπουργών οικονομίας των δύο χωρών στην αρχή κάθε ευρωπαϊκού εξάμηνου με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση των στόχων των δύο οικονομιών.

Όπως είπε ο Σαρκοζί, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις τους που θα κατατεθούν στις αρχές του 2012 σε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Πιέσεις προς την κατεύθυνση του ευρωομολόγου μπορεί να ασκήσει η Κομισιόν

Υπαινιγμοί από τον Όλι Ρεν

Ο επίτροπος Όλι Ρεν
Ο επίτροπος Όλι Ρεν (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς την Γερμανική πλευρά για την ανάγκη υιοθέτησης του ευρωομολόγου, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ακόμη και σχετικές νομοθετικές προτάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψαν την περασμένη Τρίτη το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων στο ορατό μέλλον, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να είναι κατάληξη μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι η αρχή της.

«Τι σημαίνει ευρωομόλογο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί. «Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της Ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους».

Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν σε δήλωσή του που προηγήθηκε της γαλλογερμανικής συνάντησης των Παρισίων, αφήνει ανοιχτό να παρουσιαστεί από την Κομισιόν ακόμη και νομοθετικές προτάσεις για τα ευρωομόλογα.

Μία τέτοια κίνηση, όπως είπε ο επίτροπος απαντώντας γραπτώς -στις 12 Αυγούστου- σε ερώτηση ευρωβουλευτή, μπορεί να συνοδεύει έκθεση που προετοιμάζει η Κομισιόν για τη δυνατότητα ύπαρξης κοινών ομολόγων στην Ευρωζώνη και η οποία αναμένεται «προς τα τέλη του έτους».

«Η έκθεση, αν κριθεί πρέπων, θα συνοδεύεται από νομοθετικές προτάσεις» δήλωσε η Όλι Ρεν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Τα ευρωπαϊκά αυτά χρεόγραφα θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ενδυνάμωση της σταθερότητας του ζώνης του ευρώ στις αγορές», πρόσθεσε.

Γεγονός πάντως είναι ότι η προώθηση νομοθετικών προτάσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Όπως φάνηκε στο Παρίσι, όμως, Μέρκελ και Σαρκοζί, δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Εντούτοις, η δήλωση του Όλι Ρεν δείχνει μία σαφή μεταστροφή της Κομισιόν στο ζήτημα των ευρωομολόγων, τουλάχιστον σε σχέση με την ξεκάθαρα αρνητική στάση που τηρούσε στις αρχές του έτους.

Οι πιέσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης εντίνονται καθώς οι κεφαλαιαγορές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους και το Βέλγιο -διά του υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς- πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνους που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έλλειμμα 15,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο λόγω ύφεσης

Μείωση εσόδων, αύξηση δαπανών

Η υστέρηση εσόδων φτάνει στο επτάμηνο τα 3,45 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών το 1,1 δισ. ευρώ
Η υστέρηση εσόδων φτάνει στο επτάμηνο τα 3,45 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών το 1,1 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,571 δισ. ευρώ. έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 992 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,846 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών». Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 104 εκατ. ευρώ.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Παράλληλα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

·στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ.
·στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,691 δισ. ευρώ,
·στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και
·στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% ή κατά 1.390 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Ένα βήμα πίσω


Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να κλείσει το εσωκομματικό «μέτωπο», λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο, και ιδιαίτερα οι διατάξεις για τη διοίκηση των Ιδρυμάτων, συνάντησε την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών. Από την άλλη πλευρά, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, -όπως οι κ.κ. Κ.Καρτάλης και Σπ.Βούγιας- πρότειναν το τελευταίο διάστημα σειρά αλλαγών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν κυρίως στις εξουσίες που συγκεντρώνει ο νεοεισαγόμενος θεσμός του Συμβουλίου Διοίκησης των Ιδρυμάτων, που αποτελεί και τη βασική μεταρρυθμιστική πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει αποκλείσει να υιοθετηθούν προτάσεις οι οποίες δεν θα αλλάζουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία των προωθούμενων αλλαγών, φέρεται να εξετάζει τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στη σύνθεση του 15μελούς Συμβουλίου Διοίκησης των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του υπουργείου, η σύνθεση του Συμβουλίου ήταν 7 πανεπιστημιακοί, 7 εξωπανεπιστημιακοί και 1 εκπρόσωπος των φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η αναλογία γέρνει πλέον υπέρ των πανεπιστημιακών, οι οποίοι θα έχουν 8 εκπροσώπους στο Συμβούλιο.

Με την πλειοψηφία αυτή εκτιμάται ότι αποφεύγεται ο πρύτανης να είναι εξωπανεπιστημιακός. Επίσης, φαίνεται να αναβαθμίζεται ο ρόλος της Συγκλήτου, καθώς αναλαμβάνει όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα, ενώ το Τμήμα παραμένει βασική πανεπιστημιακή μονάδα και όχι Σχολή, όπως ήθελε το υπουργείο Παιδείας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη. Εν όψει της συζήτησης, πανεπιστημιακοί έχουν διοργανώσει για την Κυριακή και τη Δευτέρα διήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...