Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Υποψήφιας Δημάρχου Γαλατσίου Έλενας Ζέρβα


http://2.bp.blogspot.com/_sguelzIRyFc/TKpSFV0UvSI/AAAAAAAACCs/BQAL628hiR8/s1600/04102010669.jpg


Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κος Μιχάλης Γεωργάκης, παρουσίασε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης και προλόγισε την υποψήφια δήμαρχο, κα Έλενα Ζέρβα, η οποία φανερά συγκινημένη από την ενθουσιώδη παρουσία του κόσμου...

http://4.bp.blogspot.com/_sguelzIRyFc/TKpQuSn2GOI/AAAAAAAACCM/wlKpR2TLhhE/s1600/04102010675.jpg

...και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και στήριξης προς την ίδια και τους συνεργάτες της, ευχαρίστησε θερμά όλους και τους παρότρυνε να αγωνισθούν μαζί για τη μεγάλη ανατροπή , στα πρόσωπα , στις πελατειακές σχέσεις και στις ψεύτικες υποσχέσεις. Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Πολιτών Πράσινο Γαλάτσι» πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους δημοτών, που είχαν από νωρίς κατακλύσει το χώρο μέσα και έξω από το εκλογικό κέντρο επί της οδού Βεΐκου 7.

«Ξεκινάμε όλοι μαζί τη χάραξη μιας νέας αυτοδιοικητικής πορείας , δίκαιης , κοινωνικής , ποιοτικής, αλλά πάνω από όλα ανθρώπινης και αποτελεσματικής και ελπίζουμε, με τη βοήθεια της κοινωνίας και τη δύναμη του Θεού, στις 7 Νοεμβρίου, το Γαλάτσι να ξεφύγει, από τη μέγγενη της χρόνιας πολιτικής ομηρίας και των κατεστημένων τοπικών συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά η υποψήφια δήμαρχος.

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «το Γαλάτσι πρέπει να προχωρήσει σε μια νέα αρχή και εποχή, να αφήσουμε πίσω την εικόνα μιας απρόσωπης πόλης, να δώσουμε αξίες και αρχές στη δημιουργία , στη συμμετοχή, στη διαφάνεια, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στον πολιτικό πολιτισμό. Να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας! Ο δικός μας αγώνας είναι για την ουσία και όχι για την εξουσία! Μια νέα εποχή αρχίζει για το Γαλάτσι !

Ήρθε η ώρα της ανατροπής!»

Αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχεται, έκανε σαφές ότι: «δε μας πτοούν οι επιθέσεις, ούτε οι υβριστικές τοποθετήσεις και οι κακόβουλες προσωπικές αναφορές. Αυτά κάνουν μόνο όσοι έχουν αδυναμία αντιπαράθεσης και πολιτική ανικανότητα».

Για την απερχόμενη δημοτική παράταξη είπε μεταξύ άλλων: «τέσσερα χρόνια, η σημερινή δημοτική και απερχόμενη αρχή, βυθισμένη στην ανικανότητα, στις πελατειακές σχέσεις, χωρίς πρόγραμμα , χωρίς σχέδιο, βύθισε το δήμο στη χρεοκοπία και στην πολιτική και κοινωνική απαξίωση . Το Γαλάτσι υπήρξε -εκτός από σύγχρονη πόλη- και ολυμπιακός δήμος, πριν αναλάβει η παράταξη του κ. Τσίρου. Σήμερα, το 2010, το Γαλάτσι μας έχει γυρίσει 100 χρόνια πίσω! Και όλα αυτά με τις ψεύτικες υποσχέσεις ,τα ψεύτικα λόγια, την καταστρατήγηση της εντολής του λαού της πόλης μας, που δημιούργησαν ένα δήμο, που θα χρειασθεί καιρό για να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης και ουσιαστικής δημιουργίας!».

«Και η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπηρή, χωρίς μια ουσιαστική πρόταση , αδρανοποιημένη ως παράταξη , χωρίς ηγετική παρουσία, δεν αντέδρασε δυναμικά ούτε μια φορά στην τετραετή χρεοκοπημένη πορεία του δήμου». Για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «το Γαλάτσι, κύριοι, και γνωρίζει και θυμάται!» .

Στη συνέχεια, η κα Έλενα Ζέρβα αναφέρθηκε εκτενώς στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γαλάτσι, διαβεβαιώνοντας ότι: «στη δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική κρίση που διανύουμε, ως δημοτική αρχή θα γίνουμε αρωγοί, με καθημερινό αγώνα , και θα προβούμε σε καταγραφή, όλων εκείνων που πλήττονται σοβαρά από τα μέτρα , όχι, όμως, με λογικές φιλόπτωχου ταμείου, αλλά ουσιαστικής ενίσχυσης, υλικής, ψυχολογικής , ενταξιακής , μέχρι να περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος . Σας ζητώ να είστε αρωγοί και συνοδοιπόροι , να γίνουμε γροθιά κοινωνικής αλληλεγγύης, που είναι το μοναδικό όπλο στις κοινωνικές αναταράξεις! Τα αυτονόητα, τα απλά , τα ανθρώπινα, για την καθημερινή ποιότητα της γειτονιάς μας, για την καθαριότητα, για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για τον επαρκή και ασφαλή φωτισμό, για τη διαρκή και καθημερινή ασφάλεια των πολιτών, για τη νεολαία, για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, είναι χρέος μιας ειλικρινούς δημοτικής αρχής, να τα υλοποιεί .

Χωρίς πελατειακή σχέση ,

Χωρίς ανταλλάγματα,

Είναι χρέος μας και καθήκον

Και προσωπικό μου χρέος, να σας υπηρετώ, όχι να με υπηρετείτε

Να λογοδοτούμε καθημερινά με σεβασμό και αγάπη στο συνάνθρωπο!

Η πόρτα του δημάρχου θα είναι ανοιχτή, χωρίς μεσάζοντες και ηλεκτρονικά μέτρα».

Κλείνοντας την ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος κάλεσε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, λέγοντας: «να στηρίξετε την προσπάθεια μας , να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα, να κλείσετε τα αυτιά στις σειρήνες της διαπλοκής και της συκοφάντησης , στους αρωγούς του ψέματος και των φαύλων λόγων , στους διδάκτορες των πελατειακών σχέσεων , στους χαράκτες των πρόσκαιρων λογικών και στους εκφραστές των απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Σας καλώ να στηρίξτε νέα, άφθαρτα και δημιουργικά πρόσωπα, με γνώση, εμπειρία, θέληση, και όρεξη για δουλειά και νοικοκύρεμα!

Το Γαλάτσι μας αλλάζει σελίδα!

Είμαστε όλοι εδώ, γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα,

Να αλλάξουμε την πόλη μας

Να αλλάξουμε τη ζωή μας!!!!

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν και οι υποψήφιοι του συνδυασμού πρωτοβουλία πολιτών πράσινο γαλάτσι, κ.κ. Τόλης Ιωάννης, Μαχαίρα Ελένη, Πασπαλάς Τάσος, Λάζαρη Βαγγελάτου Φρόσω και Γιάννης Παπαδόπουλος.

Εκτός του πλήθους των δημοτών, παραβρέθηκαν οι:
Τηλέμαχος Χυτήρης, Αν. Υπουργός Πολιτισμού, Άννα Νταλάρα, Υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Καστρινάκης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας, Κόκκαλης Βασίλης, Αντινομάρχης Αθήνας, πρόεδρος ομοσπονδίας ΙΚΑ, Βασίλης Χρονόπουλος, Αντινομάρχης Αθήνας, Νίκος Λύκος, δημοτικός σύμβουλος Δάφνης, Γιάννης Αμοιρίδης, βουλευτής Πιερίας, Γιώργος Πολυχρονόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος εργαζομένων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Δόλγιρας Ηλίας, μέλος εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ,
Γιώργος Μότσιος, Γ. Γραμματέας συλλόγου εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας και Μάρκος Καλφάκης, πρόεδρος τεχνικών ΗΛΠΑΠ.


Read more...

Την Παρασκευή συζητείται στο ΣΤΕ η αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου...


Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά του Μνημονίου και όλων των εκτελεστικών του πράξεων, που έχει καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ και 22 ιδιώτες.
Η αναβολή της συζήτησης είχε αποφασιστεί καθώς τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά το...
υπουργείο Οικονομικών δεν απέστειλαν στο ΣτΕ τις θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να σχηματίσουν οι εισηγήτριες πλήρη νομική εικόνα των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.
Οι προσφέυγοντες στρέφονται ευθέως κατά του μνημονίου αλλά και κατά των περικοπών των μισθών, των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Read more...

Παίρνουμε κάτω από τη βάση στα… πολιτιστικά!

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

http://img.protothema.gr/
Μπορεί να ζούμε στην κοιτίδα του πολιτισμού, μπορεί οι ένδοξοι πρόγονοί μας να έκαναν διάσημο το ελληνικό πνεύμα στον αιώνα τον άπαντα, η σύγχρονη εκδοχή τους πάντως δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση με αυτά τα πράγματα. Για την ακρίβεια, μεγάλη πανελλαδική έρευνα έβγαλε τους Ελληνες πολιτιστικά «αναλφάβητους»!

Οι αριθμοί είναι άκρως απογοητευτικοί: Το 94,6% των Ελλήνων δεν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου τους, ενώ δεν πηγαίνουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε ποσοστό που προσεγγίζει το 74%. Ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά όσων δεν παρακολουθούν ποτέ εκδηλώσεις, κυρίως χορού, λογοτεχνίας και εικαστικών. Συχνότερα εμφανίζονται να παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις (πχ. συναυλίες, φεστιβάλ) και κινηματογράφο, ενώ, το καλοκαίρι αναδεικνύεται η περίοδος κατά την οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (43,8%) οι ερωτηθέντες παρακολουθούν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην ερώτηση «ποιος είναι υπουργός Πολιτισμού της χώρας» στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες (90,1%) δηλώνουν άγνοια. Μόλις 9,9% αναγνωρίζουν τον Παύλο Γερουλάνο! Επίσης, στο ερώτημα ποια θεωρούν πολιτιστική εκπομπή στην τηλεόραση, οι περισσότεροι αναφέρθηκαν σε παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης, όπως «Έχει γούστο», «Στα άκρα» και «Στην Υγειά μας»!

Αναφορικά με την ενημέρωση, 63,9% επιλέγουν να ενημερωθούν κυρίως από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται, και δευτερευόντως από τις εφημερίδες (54%) και τα περιοδικά. Το Ίντερνετ (24,7%) «κερδίζει» τις προτιμήσεις των ατόμων νεότερης ηλικίας, ενώ από φίλους (15,1%) ενημερώνονται συχνότερα οι γυναίκες.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων γονέων στην έρευνα, ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά (57%) εκείνων, που δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά την προοπτική η Ελλάδα να επενδύσει στον πολιτισμό ακόμα και σε περιόδους οικονομικής στενότητας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (89,2%), εμφανίζεται θετική.

Στην ερώτηση αν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας, οι περισσότεροι (58,4%) απάντησαν αρνητικά, ενώ αρκετοί (22,4%) δήλωσαν άγνοια. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες (54,6%) θεωρούν ότι πρέπει ν’ αλλάξει το μοντέλο κρατικών επιχορηγήσεων των διαφόρων πολιτιστικών παραγωγών.

Σε ποσοστό 86,6% θεωρούν ότι το κράτος δεν επενδύει επαρκώς στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, στηρίζοντας δημιουργούς και παραγωγούς. Σε ποσοστό 80% υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά στο χώρο του πολιτισμού, ενώ τα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα, όσο αυξάνεται η ηλικία και βελτιώνεται το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πιο αξιόλογοι Ελληνες στον τομέα τους αναδείχθηκαν οι:

Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Θύμιος Καρακατσάνης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κική Δημουλά και Δομίνικος Θεοτοκόπουλος


Στον κινηματογράφο ξεχώρισαν οι Θανάσης Βέγγος, Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Φούντας και Δημήτρης Χορν.

Στη μουσική οι Μίκης Θεοδωράκης, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μάνος Χατζιδάκις.


Στο θέατρο οι Κάρολος Κουν, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Μπέζος, Κώστας Χατζηχρήστος, Δημήτρης Χορν και Πέτρος Φιλιππίδης.

Στον χορό οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Φώτης Μεταξόπουλος.

Στη λογοτεχνία και την ποίηση οι Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Σεφέρης.

Τέλος, από τις εικαστικές τέχνες ξεχώρισαν ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.

Τα αποτελέσματα είναι από την πρώτη πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Σφυγμός Πολιτισμού». Πρόκειται για δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ SRM με πρωτοβουλία της εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Χίλια πεντακόσια άτομα άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα, που έλαβε μέρος στη τηλεφωνική δημοσκόπηση και αφορά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2010.

Read more...

Εγκλωβισμένοι ασθενείς σε νοσοκομεία χωρίς… υλικά!

Αναβάλλονται επεμβάσεις επ’ αόριστον

http://img.protothema.gr/
Σε νέο «εμπάργκο» υγειονομικού και ιατρικού υλικού προς τα νοσοκομεία προσανατολίζονται οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του ΕΣΥ προς τις εταιρίες που το τροφοδοτούν με τα αναγκαία υλικά (αναλώσιμα, ορθοπεδικά κα) σε συνδυασμό με τα προσκόμματα που καταγράφονται στην ολοκλήρωση των κεντρικών διαγωνισμών υλικών από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι αποθήκες έχουν αδειάσει από πολλά απαραίτητα για δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις υλικά, οι γιατροί αναβάλλουν επ’ αόριστον προγραμματισμένα χειρουργεία, οι διοικητές εγκρίνουν μόνο τις απολύτως επείγουσες προμήθειες. Εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την κατάσταση οι ασθενείς υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, όταν βεβαίως δεν εκτίθενται η ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο από τις πράξεις ή τις παραλείψεις των υπευθύνων του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Χωρίς υλικά τα νοσοκομεία

Σωρηδόν αναβάλλονται οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις όπως η αντιμετώπιση του καταρράκτη καθώς στις αποθήκες των νοσοκομείων δεν υπάρχουν ενδοφακοί. Σε πολλές περιπτώσεις όπως πχ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας τα οφθαλμολογικά υλικά για την επέμβαση εξασφαλίζονται μεν αλλά με κριτήριο όχι την καταλληλότητά τους για την επέμβαση αλλά κυρίως την τιμή τους. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με γιατρούς ότι χρησιμοποιούνται, πχ ράμματα παλαιάς τεχνικής, τα οποία είχαν σχεδόν καταργηθεί στην νοσοκομειακή πρακτική την τελευταία δεκαετία. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται μια απλή και σύντομη στην εποχή μας ιατρική πράξη όπως ο καταρράκτης σε επέμβαση… διαρκείας ενώ και οι ασθενείς υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία μετεγχειρητικά.

Στο «κόκκινο» είναι οι ελλείψεις και στα υλικά για τους νεφροπαθείς. Στο Γενικό Νοσοκοµείο Νικαίας, οι γιατροί εκτιμούν ότι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης επαρκούν για το επόμενο διήμερο, ενώ ανάλογες ελλείψεις αντιμετωπίζουν νεφρολογικές μονάδες σε νοσοκομεία όλης της χώρας, από την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη έως την Πελοπόννησο.
Το ίδιο δυσεύρετα με τα ακριβά ιατρικά υλικά φαίνεται ότι είναι και τα ταπεινά αναλώσιμα, όπως γάντια, γάζες και χαρτί υγείας. Αυτό καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Ιπποκράτειο.

Εμπάργκο από τους προμηθευτές

Εντός της ημέρας αναμένεται η τελική απόφαση του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας για την αναστολή παραδόσεων υλικών ενώ τις κινήσεις τους κλιμακώνουν και άλλες εταιρίες προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας όπως τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ).

Σύμφωνα με τους προμηθευτές, η κατάσταση έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο καθώς τα νοσοκομεία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για εξόφληση των χρεών, όχι μόνο δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα των προηγούμενων χρόνων αλλά δεν πληρώνουν ούτε για τις παραλαβές του τρέχοντος έτους. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του χρόνου τα µέλη του ΣΕΠ έχουν λάβει µόνο το 4,5% του ποσού που τους αναλογεί βάσει των παραδόσεων. Επίσης, ανεξόφλητο παραμένει το 90,2% των προμηθειών που έχει κάνει το ΕΣΥ από Πανελλήνιος Σύλλογος Προµηθευτών Εµφυτεύσιµου Ορθοπεδικού Υλικού.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας έχει 189 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΕΣΥ προμηθεύοντας με υλικά πάσης φύσεως, από γάντια μέχρι στεντ, τα νοσοκομεία της χώρας. Στον ΠΑΣΥΠΟΥ εντάσσονται 75 εταιρίες πώλησης ορθοπεδικών ειδών -η αναστολή της παράδοσης των εταιριών αυτών προς τα δημόσια νοσοκομεία «τινάζει» στον αέρα όλα τα προγραμματισμένα ορθοπεδικά χειρουργεία και «μπλοκάρει» τη λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων όπως το ΚΑΤ.

Read more...

Φόροι-φωτιά και στα εκτός σχεδίου ακίνητα

Τι αλλάζει με το νέο έτος…

http://img.protothema.gr/
Αλλάζει από το 2011 ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, θα εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και φορολόγησης τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Με τον τρόπο αυτό από το 2011 θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά φόρου οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζονταν ως τώρα το ΕΤΑΚ ή η τιμή ζώνης της εφορίας ήταν εξωπραγματικά χαμηλή σε σχέση με την εμπορική τιμή του ακινήτου τους.

Το μέτρο θα συνδυαστεί με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από την 1ή του νέου έτους για να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 200.000.000 από το 2011 και μετέπειτα.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή, οι αντικειμενικές αξίες θα μεταβάλλονται κάθε χρόνο με βάση ένα νέο σύστημα προσδιορισμού που θα επιλέγει ώστε να προσεγγίζουν τις αγορές.

Αντίστοιχα θα μεταβάλλονται επίσης και τα αφορολόγητα ποσά και όρια που ισχύουν για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κτλ
Read more...

Δήλωση Γ. Πεταλωτή σχετικά με την ομιλία Α. Σαμαρά


"Σήμερα, για ακόμα μια φορά, ο κ. Σαμαράς απέδειξε στους πολίτες πως δεν έχει αντιληφθεί - ή δεν θέλει να αντιληφθεί - την κατάσταση, στην οποία άφησε η παράταξή του τη χώρα, φυγομαχώντας από τα προβλήματα, ένα χρόνο πριν", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς, "δέσμιος του κομματικού του παρελθόντος, θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ τα είχαν όλα καλώς καμωμένα και έρχεται σήμερα για να συνεχίσει το “έργο” τους", δήλωσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: " Έρχεται σήμερα, αμετανόητος, ο κ. Σαμαράς ενώπιον του ελληνικού λαού να προτείνει δήθεν λύσεις. Προτείνει ένα “άλλο μείγμα πολιτικής” τόσο αόριστο και γενικό που μόνο ο ίδιος αντιλαμβάνεται.

Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή μηδενίζει, με τρόπο μαγικό, το έλλειμμα και μάλιστα χωρίς θυσίες, εξαλείφοντας την ύφεση. Αυτά είναι τα μαγικά για τα οποία δεν μπορεί ούτε καν την παράταξή του και τα στελέχη του να πείσει ο κ. Σαμαράς". Η χρονιά που μας πέρασε -είπε ο κ. Πεταλωτής- ήταν μόνο το πρώτο βήμα προς μια διαφορετική Ελλάδα, ανταγωνιστική, δίκαιη, με επιτελικό κράτος, φιλικό προς του πολίτες. "Απέναντι στις “χειροπιαστές ελπίδες” του κ. Σαμαρά και της ΝΔ εμείς προτάσσουμε τις ρεαλιστικές, συνεπείς και αποτελεσματικές πολιτικές μας και τη δίψα των πολιτών μας για ουσιαστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Read more...

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον Α. Σαμαρά


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Σαμαράς επεχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και να πλήξει το προφίλ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, με τις κατά καιρούς υποσχέσεις του πρωθυπουργού, όπως το λεφτά υπάρχουν, οι υποσχέσεις του για αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η άρνηση της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Σαφής στόχος του Α. Σαμαρά είναι να εμφανίσει τον πρωθυπουργό "αναξιόπιστο και αδύναμο που σύρεται από τις εξελίξεις".

Το βίντεο έκλεινε με το σύνθημα "δώσε ένα καλό μάθημα με τη ψήφο σου στην κυβέρνηση".

Ο κ. Σαμαράς έκανε αρνητική αποτίμηση του ενός χρόνου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι ένα κόμμα που είπε ψέματα για να βγει, μετά έκανε τα αντίθετα από αυτά που υποσχόταν και μετά έστησε εξεταστικές επιτροπές, προκάλεσε πρωτοφανή κρίση δανεισμού και υπέγραψε το μνημόνιο δένοντας χειροπόδαρα την χώρα.

"Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, που εξελίσσεται στην χειρότερη της τελευταίας 30ετίας", είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε αναφέροντας ότι "το ΠΑΣΟΚ είπε ψέματα ότι δεν γνώριζε την κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε το εκλογικό σώμα τάζοντας σε όλους λαγούς με πετραχήλια, παρέλυσε τον δημοσιονομικό μηχανισμό και κατέρρευσαν τα έσοδα, ενώ έκανε και αλχημείες φουσκώνοντας το έλλειμμα".

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση άρχισε να διασύρει την χώρα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα σπρέντς, δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα που χρειάζονταν και μετέτρεψε το πρόβλημα του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την απειλή του ότι θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τώρα στήνουν εξεταστική και για την οικονομία και ήδη έχουν επεκτείνει την έρευνα κάτω από τις πιέσεις μας από το 2000 και μετά. Αυτό που δεν σκέπτονται είναι να την επεκτείνουν και στο 2010. Μην σας νοιάζει θα το κάνουμε εμείς, θα κάνουμε εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο, πώς στήθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τις εκλογές και μετά".

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν και έχουν ελλείμματα, αλλά "μόνο η δική μας κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησης στην τρόικα και έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό".

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με το λάθος μίγμα οικονομικής πολιτικής το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς και το έλλειμμα δεν θα μηδενισθεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι της έχουν ξεφύγει τα έσοδα και οι δαπάνες, εξαγγέλλουν - είπε - προυπολογισμό με πρόσθετους φόρους και περικοπές δαπανών, με ύφεση και με ανεργία στο 15%.

"Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας", είπε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε στις διαρθωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι πολλές από αυτές που παλαιότερα τις αρνιόταν το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητες και γι αυτό εμείς τις στηρίζουμε.

Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον φαύλο κρατισμό και στην εξαπάτηση του κόσμου.

Μίλησε για τους δικούς του στόχους, λέγοντας ότι "εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να υποσχεθούμε τίποτε που η χώρα δεν αντέχει. Θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Θα δημιουργήσουμε μία επιτελική και ευέλικτη κυβέρνηση, που θα φέρει αποτελέσματα στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, θα δώσουμε προτεραιότητα στις άμεσες επενδύσεις. Θα αποκαταστήσουμε τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας και θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης. Θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα μπούμε στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης".

Στα εξωτερικά θέματα είπε ότι δεν θα κάνει διαπραγματεύσεις από θέση αδυναμίας. Ο χρόνος του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται με πέντε φράσεις: "από το λεφτά υπάρχουν, στο μαζί τα φάγαμε", είπε ο κ. Σαμαράς.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον κ. Παπανδρέου και στην πρόσφατη βράβευσή του στη Γερμανία: "Πρόσφατα η γερμανική τράπεζα βράβευσε τον πρωθυπουργό για την ειλικρίνειά του, σύντομα θα τον ανταμείψει και ο ελληνικός λαός για την ειλικρίνειά του, κυρίως για το "λεφτά υπάρχουν"".-
Read more...

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΖΗΤΑ Ο ΛΑΟΣ


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, από το 1996 μέχρι τον Μάιο του 2010. Ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει ότι η διερεύνηση ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας θα πρέπει να επεκταθεί και στην παλαιότερη αλλά και την τρέχουσα κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ...
Τονίζει μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πως το θέμα αλλοιώσεως των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, προκύπτει από την περίοδο μετά το 1996, σημειώνοντας ότι η τότε κυβέρνηση διαχειρίστηκε το στόχο ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αναφέρει ακόμη, ότι για την αδυναμία δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, «προφανώς έχει παίξει ρόλο και η περίοδος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009».

Read more...

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ


Το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών οριστικοποίησε τον κατάλογο των εκλογέων. Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν 9.899.177 Έλληνες και Ελληνίδες με τις γυναίκες να υπερτερούν με 5.062.218 ψηφοφόρους έναντι 4.746.959 ανδρών...

Τα «πρωτάκια», δηλαδή όσοι ψηφοφόροι άνω των 18 ετών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά, ανέρχονται στις 112.552, από τα οποία 57.890 είναι άνδρες και τα 54.662 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και 12.583 μετανάστες τρίτων χωρών ενώ οι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ είναι 14.961. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα ψηφίσουν συνολικά περίπου 2.800.000 από τους οποίους το 1.390.346 είναι ψηφοφόροι της Β΄ Αθηνών.
Read more...

ΠΑΣΟΚ : ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΞΩ Ο ΔΗΜΑΡΑΣ!


Από το : Real.gr
Στην Ιπποκράτους αρχίζουν και σκέφτονται σοβαρά να υποστηρίξουν μέσω κλειστών κομματικών ομάδων την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια! Φαίνεται απίστευτο είναι όμως αληθινό. Όπως έμαθε το real.gr προχθές το βράδυ σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών της...
Αττικής στην Ιπποκράτους, τέθηκε στο τραπέζι ο προβληματισμός όλων για το ενδεχόμενο να εισέλθει στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ο Γιάννης Δημαράς. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αναζητηθεί τρόπος να στηρίξουν ορισμένα κομματικά στελέχη και τοπικές την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια ώστε να εισέλθει αυτός στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης και να τον κερδίσει σίγουρα ο Σγουρός. Ποιός θα περίμενε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε υποψήφιο από τον μισητό αντίπαλο της Ν.Δ. για να μείνει έξω ο Γ. Δημαράς, ο οποίος –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- κερδίζει σε όλες τις περιπτώσεις τον Γ. Σγουρό.

Read more...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ


Την απόφασή της να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έλαβε η Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να συμβάλει η Εκκλησία στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας...
Η συμμετοχή θα γίνει μέσω δανεισμού. Νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στο σώμα της Ιεραρχίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κρίση. Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κατά της πολιτικολογίας ιεραρχών λέγοντας «όταν εμείς οι ιεράρχες πολιτικολογούμε ή καλλιεργούμε εντάσεις και υποθάλπουμε ιδεολογικές αντιπαλότητες είναι βέβαιο ότι αυτό εν τέλει διευκολύνει το παιχνίδι της πόλωσης και αυτούς που την επιθυμούν και την εκμεταλλεύονται».

Read more...

ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΚΟΜΒΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS


Κλήση σε απολογία για το κακούργημα της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα απέστειλε η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens Μ. Νικολακέα στη δικαιούχο κομβικού λογαριασμού ελβετικής τράπεζας Αντωνία Μάρκου...


Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, μέσω του επίμαχου λογαριασμού φαίνεται να διακινήθηκαν από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια μάρκα, μεταξύ των οποίων και τα 450.000 που πιστώθηκαν στον λογαριασμό «Α.ROCOS». Η κατηγορουμένη έχει υποστηρίξει πως δεν γνώριζε ότι μέσω του λογαριασμού της -που έκλεισε το 2003- κινήθηκε «μαύρο χρήμα». Με την κλήση προς την κ. Μάρκου, οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης ανοίγουν τον κύκλο των απολογιών προσώπων που φέρονται να έχουν κεντρικό ρόλο στη διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Read more...

TON ΕΚΟΨΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ!...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Κόβεται. Η απόφαση είναι οριστική. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετεί στην θέση του αντι-περιφερειάρχη τον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού Χρήστο Χρήστου και πετάει έξω από τις περιφερειακές εκλογές τον Π. Φασούλα. Σήμερα ενημερώθηκε από την Ιπποκράτους και έβγαζε αφρούς, απειλώντας...
θεούς και δαίμονες ότι θα κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά και ας λάβει μόνο 5%! Τώρα αρχίζει η χοντρή φάση στο λιμάνι...
Read more...

ΜΙΧΑΛΟΣ : "ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"


Στις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά αναφέρθηκε σήμερα , Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Re+d Business Forum: Riding Out the Storm». Ο Κ. Μίχαλος επεσήμανε στην ομιλία του πως η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη σκιά μιας...
πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, η οποία έχει μεταβάλει δραματικά τις συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στον κλάδο κατασκευών και βέβαια στην αγορά ακινήτων. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι ολοένα και πιο ανησυχητικά. Τολμώ να πω ότι είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Καταστήματα ακόμα και σε γνωστές εμπορικές συνοικίες κλείνουν, εμπορικά ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, επί μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες νεόδμητες κατοικίες είναι στα αζήτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μίλησε δε για «συνθήκες ασφυξίας στην αγορά», τις οποίες απέδωσε στον πανάκριβο και δυσεύρετο δανεισμό και στην έλλειψη ρευστότητας, που συνεπάγεται, η άνοδος των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση του ΦΠΑ και οι υπόλοιπες αυξήσεις, που ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να απορροφήσει για να αποφύγει την περαιτέρω συρρίκνωση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 επιβάλλει πρόσθετους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ σε μία αγορά που κυριολεκτικά έχει γονατίσει τιμωρώντας με έκτακτες εισφορές τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, και περικόπτοντας κατά 1,5 δισ. ευρώ τις δαπάνες». Ειδικότερα για την αγορά ακινήτων, είπε πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε τον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και σήμερα χαρακτηρίζεται από απραξία και στασιμότητα με χιλιάδες επαγγελματίες να οδηγούνται στην ανεργία.
Read more...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΙΑ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Σωσίβιο» για τη μείωση του ελλείμματος στο 7% του AEΠ το 2011 αναζητεί το οικονομικό επιτελείο στους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και στην... παγίωση της έκτακτης εισφοράς που θα πληρώσουν...
οι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Kι όλα αυτά τη στιγμή που το δημοσιονομικό πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Eurostat είναι έτοιμη να ανεβάσει τον πήχη για το «γαλάζιο» έλλειμμα του 2009 στο 14,5% του AEΠ ή ακόμη και υψηλότερα από 13,8% που ήταν η τελευταία εκτίμησή της. Πιο αναλυτικά, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο συζητήθηκε χθες στο Yπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ο υπουργός Oικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το κατέθεσε στη Bουλή, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται: Eμμεσοι φόροι, δηλαδή φόροι στην κατανάλωση ύψους 34,76 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 9,4% ή 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Mόνο από τον ΦΠA το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα της τάξης των 19,32 δισ. ευρώ (αύξηση 10,2%). Eξ αυτών τα 2,62 δισ. ευρώ αφορούν στις εισπράξεις από τον ΦΠA καυσίμων. Aπό τη φορολόγηση των ακινήτων, μετά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αναμένονται έσοδα 965 εκατ. ευρώ. H έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις ανέβηκε στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο μνημόνιο. Aυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου θα επέλθουν αλλαγές, καθώς ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠA 11%, αλλά και επειδή πολλές προβλέψεις για τα προσδοκώμενα έσοδα είναι ιδιαίτερα... φιλόδοξες. O νέος στόχος που τίθεται με το μνημόνιο είναι το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στο 7% έναντι 7,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου από 7,8% φέτος. Aυτό θα επιτευχθεί μέσω και της νέας μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 780 εκατ. ευρώ ή 1,5%. Aντίθετα οι δαπάνες για την πληρωμή των τόκων θα εξακοντιστούν. Θα φθάσουν τα 15,8 δισ. ευρώ. Eίναι χαρακτηριστικό πως του χρόνου το Eλληνικό Δημόσιο θα πληρώσει για τόκους περισσότερα απ’ ό,τι για τους μισθούς των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης. Παρουσιάζοντας το προσχέδιο, ο υπουργός Oικονομικών τόνισε πως «κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα για να συμμαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, για να βάλουμε τις βάσεις για μια στέρεη ανάπτυξη που δημιουργεί επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Τι προβλέπεται Νέα φορο-βάρη 5,31 δισ. Επιβάρυνση 1,6 δισ. από τα μέτρα του 2010 Νέα φοροκαταιγίδα ύψους 5,31 δισ. ευρώ έρχεται το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 1,6 δισ. ευρώ από τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 2010 (διπλή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, τριπλή αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα). Το βάρος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2011 πέφτει: στις επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη του 2009 εφόσον αυτά υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για βιομηχανικούς ρύπους (πράσινα τέλη) στα ακίνητα με την πρώτη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, την επιβολή προστίμων στα αυθαίρετα και την είσπραξη του τέλους για τους ημιυπαίθριους σε όλους τους καταναλωτές με την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες σε όλους τους φορολογούμενους με την ενεργοποίηση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης από τα οποία το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ . Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011: Οι έμμεσοι φόροι, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,4% ή κατά 2,977 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Συνολικά θα διαμορφωθούν στα 34,764 δισ. ευρώ από 31,787 που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2010. Από τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάει ότι θα εισπράξει 19,32 δισ. ευρώ. Δηλαδή 1,78 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να είναι αυξημένοι σε σχέση με φέτος κατά 937 εκατ. ευρώ από τα οποία 239 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον ΕΦΚ στα καύσιμα και 476 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα ποτά. Οι φόροι στην περιουσία θα είναι αυξημένοι σε σχέση με το 2010 κατά 41,9% στα 965 εκατ. Στοιχεία Μαχαίρι σε μισθολογικές δαπάνες και επιχορηγήσεις στα Ταμεία Νέο «μαχαίρι» σε μισθολογικές, λειτουργικές καταναλωτικές δαπάνες αλλά και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών οργανισμών προβλέπεται βάσει του προσχεδίου. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τόκους αλλά και εξοπλιστικά προγράμματα. Ως αποτέλεσμα το σύνολο των δαπανών ανέρχεται στα 67,65 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 2,2% ή 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος. Πιο αναλυτικά για αποδοχές και συντάξεις το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2011 είναι μειωμένο κατά 810 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από τη θετική επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος αλλά και από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2011, για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα βοηθήσουν ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 354 εκατ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν περαιτέρω κατά 4,2% ή 500 εκατ. ευρώ περίπου στα 9,9 δισ. ευρώ. Ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα δουν τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά 7,1% και 5,9% αντίστοιχα. Για το ΕΚΑΣ θα δοθεί 1,04 δισ. ευρώ από 895 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Για δεύτερη στη σειρά χρονιά περιορίζονται δραστικά οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το 2011 θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 8,22 δισ. ευρώ έναντι 8,7 δισ. ευρώ φέτος. Εξ αυτών τα 2,37 δισ. ευρώ αφορούν σε καταναλωτικές δαπάνες (-10,7%). Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση πόρων 300 εκατ. ευρώ από τον δραστικό περιορισμό μετακινήσεων, προμηθειών και άλλων καταναλωτικών δαπανών. Στο μέτωπο των τόκων το 2011 θα έχουμε αύξηση της τάξης του 19,6%, καθώς θα φτάσουν τα 15,8 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ εντός του 2010. Τέλος τα εξοπλιστικά προγράμματα αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ στα 1,6 δισ. ευρώ. Αγκάθι η υστέρηση εσόδων Απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ - Ερχεται ψαλίδι στα εξοπλιστικά Η μεγάλη φετινή υστέρηση των εσόδων αποτελεί? νάρκη στα θεμέλια του προϋπολογισμού του 2011. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα δημόσια έσοδα θα αποκλίνουν φέτος από τον αρχικό στόχο κατά 2,4 δισ. ευρώ. Αναμένεται να εισπραχθούν τελικά περί τα 52,7 δισ. ευρώ από 55,1 που είχαν προϋπολογισθεί. Ωστόσο, για να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος, θα πρέπει τους τρεις τελευταίους μήνες να εισπραχθούν περίπου 16,2 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 5,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό και το υπουργείο προχωρεί σε δραστική μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του 2010. Ετσι, σύμφωνα με το προσχέδιο για τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα δοθεί 1,1 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Επίσης δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «το αποτέλεσμα του 2010 θα καθορίσει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει το 2011». Σύμφωνα με σημερινά δεδομένα: από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το Δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα έσοδα ύψους 530 εκατ. ευρώ. από τον φόρο στην περιουσία 265 εκατ. ευρώ λιγότερα. από τον ΦΠΑ 1,4 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. από τους ΕΦΚ λιγότερα έσοδα ύψους 597 εκατ. ευρώ. Στόχος το 1 δισ. ευρώ Γρίφος ο συντελεστής 11% για τον ΦΠΑ Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα στο προσχέδιο να μη γίνεται η παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή 11%. Επίσης ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα προχωρήσει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο γι’ αυτό και δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Το βασικό ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι η ανεύρεση 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε «ισοδύναμο» μέτρο και από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, αφού έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει πολλές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει. Τη μετάταξη ορισμένων βασικών αγαθών (π.χ. γάλα, ψωμί κ.ά.) από το 11% στο 5,5%, γεγονός που σημαίνει πως θα υποχωρήσουν και οι τιμές τους. Ο κύριος όγκος αγαθών και υπηρεσιών από το 11% θα πάει στο 13%. Ορισμένα προϊόντα «πολυτελείας» θα πάνε από το 11% στο 23%. Το σύνθετο αυτό μοντέλο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει την Επιτροπή και περιμένει απάντηση αν οι παρεμβάσεις που θέλει να κάνει εμπίπτουν σε περιορισμούς της κοινοτικής νομοθεσίας. Επίσης θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, κλιμάκιο της οποίας θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. Στο μέτωπο του πετρελαίου, η εξίσωση των φόρων σε θέρμανσης και κίνησης το πιθανότερο είναι να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2011. Στο -2,6% η ύφεση Εφιάλτης 14,5% για την ανεργία «Eκρηξη» της ανεργίας έρχεται το 2011. Tο οικονομικό επιτελείο μέσω του προσχεδίου ανεβάζει τον πήχη στο 14,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από 750.000 ανέργους εντός του επόμενου έτους από 590.000 σήμερα. Παράλληλα, η απασχόληση θα εμφανίσει νέα μείωση κατά 3% έναντι υποχώρησης 2,6% εντός του τρέχοντος έτους. H έξαρση της ανεργίας και η κάμψη της απασχόλησης είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ύφεση, η οποία οριοθετείται για το 2011 στο -2,6%, όπως ακριβώς προβλέπει και το μνημόνιο. H ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 4,5% έναντι 3,5% φέτος και οι επενδύσεις θα κάνουν νέα βουτιά της τάξης του 7%. Στον αντίποδα αναμένεται ανάκαμψη των εξαγωγών με ενίσχυσή τους κατά 6,1%. O πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,2% από πρόβλεψη για αρνητικό πληθωρισμό στο μνημόνιο. Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 330,13 δισ. ευρώ ή το 142,2% του AEΠ (έναντι 145,1% του AEΠ που αναγραφόταν στο μνημόνιο τον Mάιο), από 313,29 δισ. φέτος. Αντιδράσεις Βολές από την αντιπολίτευση Eντονα επικριτική εμφανίστηκε η αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό του 2011, με αφορμή το προσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ έκανε λόγο για προσχέδιο «οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο» και σημείωσε ότι περιλαμβάνει νέες περικοπές, πρόσθετους φόρους και μεγαλύτερες θυσίες. Eντονα αντέδρασε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, «η κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα επιδεινώνεται διαρκώς και δεν πρόκειται να αλλάξει με όποια ψίχουλα δοθούν στο μέλλον για τους πιο εξαθλιωμένους». Για «ανελέητη κατεδάφιση» κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε βάθυνση της ύφεσης αναφέρεται αντίστοιχα ο ΛΑΟΣ σε δελτίο Τύπου του κόμματος. Κ. Μίχαλος Σε λάθος κατεύθυνση Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό κάνει ο πρόεδρος του EBEA K. Mίχαλος. Yπογραμμίζει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς επιμένει στις έκτακτες και νέες φορολογήσεις εφαρμόζοντας εχθρική πολιτική απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. «H κυβέρνηση επιμένει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Eπιμένει να αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, να τον επιβαρύνει με μια σειρά από νέες και έκτακτες φορολογήσεις, να τον οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και ύφεση. Eξακολουθεί να εφαρμόζει μια εχθρική πολιτική, την ώρα που θα έπρεπε αντίθετα να στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας λιγότερους φόρους, προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του EBEA.

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ!...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις της τάξεως του 25% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα στην τριετία 2011- 2013 όσοι έχουν χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλην εκείνων που θα ενταχθούν στο Κοινωνικό...
Οικιακό Τιμολόγιο. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις μεσαίες καταναλώσεις 801- 1.600 κιλοβατώρες, όπου και η πλειονότητα των καταναλωτών (περίπου 2 εκατομμύρια), θα είναι στα επίπεδα του 5%, το οποίο επίσης θα «σπάσει» σε βάθος τριετίας. Τα ποσοστά αυτά φαίνεται ότι προέκυψαν έπειτα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ΥΠΕΚΑ από κοινού με τη ΡΑΕ, με τις τελικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται πιθανώς και εντός της εβδομάδας και με την ακριβή ημέρα να εξαρτάται από την πολιτική διαχείριση που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα τιμολόγια αντιμετωπίζονται ως ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές οι αυξήσεις αυτές; Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό στην κατηγορία ώς 800 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 65 ευρώ το τετράμηνο (χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται χρέωση ΕΡΤ και δημοτικά τέλη), μετά την αύξηση θα πληρώνει 81 ευρώ. Σε ετήσια βάση, από 195 ευρώ θα χρεώνεται με 243 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 170 ευρώ το τετράμηνο (510 ευρώ τον χρόνο) μετά την αύξηση θα καταβάλει 179 ευρώ ή 537 ευρώ ετησίως. Τα νέα τιμολόγια αντανακλούν τη διαφορά από τα σημερινά επίπεδα στα οποία βρίσκονται σε σχέση με εκείνα που θα έπρεπε να βρίσκονται ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος (υποχρέωση της χώρας που απορρέει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο) και αφού προηγήθηκε η μετακύλιση μιας σειράς χρεώσεων από τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις στις μεγαλύτερες, ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι επιβαρύνσεις, κατόπιν μεθοδολογίας που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ. Χωρίς αυτήν οι αυξήσεις στις πιο αδύναμες κατηγορίες, με βάση τη διαφορά τους από τα σημερινά επίπεδα κόστους, θα έφταναν στο 48%. Τόσο η γνωμοδότηση επί της πρότασης της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της όσο και οι άλλες γνωμοδοτήσεις για την ανακατανομή των τριών χρεώσεων πρόκειται να εγκριθούν από την ολομέλεια της ΡΑΕ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Αμέσως μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Ανακατανομή των χρεώσεων Με βάση αυτό το μάλλον τελικό σενάριο, το τέλος ΑΠΕ μειώνεται σημαντικά στις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες, περισσότερο στην Υψηλή Τάση (βιομηχανία) και εν συνεχεία στη Χαμηλή Τάση (οικιακοί) και στη Μέση (εμπορικοί- βιομηχανικοί πελάτες). Η απώλεια εσόδων που μέσω του ΔΕΣΜΗΕ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς έργων ΑΠΕ και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές έτος, θα αναπληρωθεί από τη δημοπρασία των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2). Στην περίπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ στα εμπορικά ο ΕΦΚ θα παραμείνει ως έχει (5 ευρώ/μεγαβατώρα), αφού οι πελάτες αυτοί έτσι κι αλλιώς θα απολαύσουν μειώσεις στις νέες χρεώσεις του ρεύματος. Μειώσεις θα έχουμε και στην περίπτωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, της χρέωσης που καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής και του υψηλού κόστους, που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η παραγωγή ρεύματος για τα νησιά. Στο εξής όσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχει κανείς τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι ΥΚΩ. Η διαφοροποίηση αυτή υπήρχε ήδη, αλλά στο εξής γίνεται πιο έντονη. Στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες οι ΥΚΩ είναι ούτως ή άλλως μηδενικές, ενώ στην αμέσως επόμενη των 801- 1.600 κιλοβατωρών θα μειωθούν γύρω στο 30%. Τα τιμολόγια που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές σε κάθε κατηγορία, εκτός από τα οικιακά- εμπορικά και τα αγροτικά όπου επίσης αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις.

Read more...

ΠΗΡΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ


Νέες διαδηλώσεις οργής για την οικονοµική κατάσταση της Ισλανδίας αναµένονται σήµερα πέριξ του «Αλθινγκι», του ισλανδικού Κοινοβουλίου, µε αφορµή προγραµµατισµένη οµιλία της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σιγκουρντατοτίρ. Την Παρασκευή, ηµέρα της επίσηµης έναρξης των εργασιών της Βουλής, έως και 2.000 διαδηλωτές πέταξαν αυγά και ντοµάτες στους πολιτικούς που προσέρχονταν στο κτίριο – ένα αυγό,...
µάλιστα, κατέληξε στην κόµη της πρωθυπουργού – υποχρεώνοντάς τους να µπουν, τελικά, από την πίσω πόρτα. Εχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το τραπεζικό σύστηµα της Ισλανδίας κατέρρευσε, συµπαρασύροντας την οικονοµία της χώρας. Η Ισλανδία βρίσκεται σήµερα υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, από όπου και λαµβάνει βοήθεια. Η λαϊκή οργή, επισηµαίνει στην «Guardian» ο συγγραφέας Χαλγκρίµουρ Χέλγκασον, έχει φουντώσει εκ νέου, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να παραπέµψει σε ειδικό δικαστήριο, µε την κατηγορία της «αµέλειας» στην άσκηση των καθηκόντων του, επειδή δηλαδή δεν απέτρεψε την κρίση, µόνο έναν άνθρωπο: τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε.
Read more...

ΑΛΜΑ ΦΟΡΩΝ 5,3 ΔΙΣ. - ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 14,5%


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Με αντίπαλο την ύφεση που προκαλεί έκρηξη της ανεργίας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει το 2011 πρόσθετα έσοδα από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ προκειμένου να σταθεροποιήσει το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ. Μετά τα επώδυνα μέτρα του 2010 που...
οδήγησαν όμως στη σημαντική μείωση του ελλείμματος από 13,8% του ΑΕΠ στο 7,8%, η κυβέρνηση θέτει τώρα στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, καθώς και να περάσει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βγει από την κρίση. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στη φορολογική επιβάρυνση της οικονομίας, καθώς το 2011 τίθεται στόχος να εισπραχθούν 56,3 δισ. έσοδα, και πολύ λιγότερο στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, όπου η μείωση είναι χαμηλότερη, μόλις κατά 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια η είσπραξη των φόρων θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία που βρίσκεται σε δίνη. Εφέτος το ΑΕΠ σε πραγματικές τιμές θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ το 2011 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2,6%. Το αποτέλεσμα είναι η ανεργία να εκτιναχθεί στο 14,5% το 2011 και να ανέβει το 2012 στο 15%. Η υποχώρηση θα αρχίσει από το 2013, στον βαθμό που η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, και η κυβέρνηση προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό των δομών της αγοράς. Αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω της κρίσης κόβεται για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ. Ετσι το βάρος της ανάκαμψης πέφτει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος όμως επιβαρύνεται και άλλο από τη φορολογία και οι ελπίδες εναποτίθενται στις ξένες επενδύσεις και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 11% σε 13% σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στην ενεργοποίηση των τεκμηρίων και στην επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις στηρίζεται κατά κύριο λόγο η προσπάθεια αύξησης των εσόδων κατά 5,3 δισ. ευρώ το 2011. Το γεγονός ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 τα έσοδα του κράτους κινούνται πολύ κάτω από τον στόχο, με συνέπεια τη δημιουργία «μαύρης τρύπας» περίπου 2 δισ. ευρώ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το επόμενο έτος το βάρος για την είσπραξη φόρων θα περιέλθει κυρίως στο ΣΔΟΕ και στους φορολογικούς ελέγχους καθώς και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, με ανακατατάξεις προϊόντων μεταξύ των συντελεστών. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11% θα μεταφερθεί στον νέο αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ ενδέχεται ορισμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα το γάλα, το ψωμί, το αλεύρι, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο κτλ. να μεταταχθούν στον χαμηλό συντελεστή 5,5% ή στο 6%. Εσοδα δύο δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ Μόνο από τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ που έχουν σημειωθεί το 2010 και τη διεύρυνση της βάσης ΦΠΑ με την αλλαγή των παραπάνω συντελεστών το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να εισπράξει ως πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος 2 δισ. ευρώ. Επίσης προσδοκά να εισπράξει περίπου 600 εκατ. ευρώ ως πρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, από τις επιχειρήσεις μέσω της έκτακτης εισφοράς που έχει θεσπισθεί εφέτος και αφορά τα εισοδήματα του 2009 θα εισπράξει το επόμενο έτος 1 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά είναι τα ποσά που αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, αν και εμφανίζονται μειωμένα με βάση τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου. Συγκεκριμένα από τους ημιυπαίθριους χώρους τα έσοδα που προβλέπεται να εισπράξει το Δημόσιο είναι 600 εκατ. ευρώ, ενώ από την είσπραξη προστίμων αυθαιρέτων κτισμάτων 500 εκατ. ευρώ, σύνολο 1,1 δισ. ευρώ. 700 εκατ. ευρώ φέρνουν τα τεκμήρια Η τσιμπίδα των τεκμηρίων αναμένεται να πιάσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες καθώς βάσει υπολογισμών και προβολών, που έχει πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα δημόσια ταμεία, μπορούν να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι 700 εκατ. ευρώ. Ακόμη στις επιχειρήσεις θα επιβληθούν «πράσινα τέλη» ύψους 300 εκατ. ευρώ για εκπομπές ρύπων, ενώ από τις άδειες και δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών θα εισπραχθούν άλλα 700 εκατ. ευρώ. Αρκετά χαμηλά έθεσε τον πήχη για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την είσπραξη φόρων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν τμηματικά σε βάθος τριετίας ώστε να αποδώσουν στο Δημόσιο την περίοδο 2011-2013 περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, θετική επίδραση στα έσοδα θα επέλθει από: Την επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων φορολόγησης. Την πλήρη απόδοση των ρυθμίσεων για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Την πλήρη απόδοση της αναμόρφωσης της φορολογίας κλη ρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής του ΕΦΚ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών καθώς και της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια. Την επιτάχυνση της είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων για την αυθαίρετη δόμηση. Αύξηση 5,8% στους άμεσους φόρους Τα έσοδα, προ μείωσης επιστροφών, για το 2011 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 61,14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8% έναντι του 2010. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 6,6%, λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών αλλά και της ένταξης όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα καθώς και στην εφαρμογή των νέων τεκμηρίων φορολόγησης ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 18,3%, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία προβλέπονται αυξημένα κατά 41,9%, λόγω της προβλεπόμενης αναπροσαρμογήςαύξησης των αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση θα είναι 30% μέσα στο 2011 και αυτό θα επηρεάσει και την φορολογία των ακινήτων. Το υπουργείο περιμένει ακόμη έσοδα από την πλήρη απόδοση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών κτλ. Από άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών προβλέπεται να εισπραχθούν 2,43 δισ. ευρώ, μειωμένα συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισπράξεις του έτους 2010, κυρίως λόγω της απουσίας από τα έσοδα του 2011 των ανείσπρακτων υπολοίπων του ΕΤΑΚ προηγούμενων ετών. Στα ύψη οι έμμεσοι φόροι Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 34,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010. Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 10,2% και να ανέλθουν σε 19,3 δισ. ευρώ, λόγω της πλήρους απόδοσης των εντός του τρέχοντος έτους αναπροσαρμογών των συντελεστών ΦΠΑ, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης καθώς και του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,27 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,2%, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών και των πρόσθετων επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 13,28 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης των ΕΦΚ στα καύσιμα, στα καπνά και στα ποτά καθώς και των προβλεπόμενων εσόδων από την είσπραξη ετήσιων δικαιωμάτων από τη διενέργεια τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών. Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 18% αναμένει η κυβέρνηση από τους λοιπούς έμμεσους φόρους, η οποία θα προέλθει από την αύξηση του αριθμού των προστίμων με την εντατικοποίηση ελέγχων. Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ρητά ότι το 2011 θα δοθεί βάρος στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, με έμφαση ιδίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα. Επίσης θα επιβληθεί η υποχρεωτική τήρηση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ενώ θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών και Δημοσίου, με άμεση πρόσβαση των φορολογικών αρχών στα αρχεία των ηλεκτρονικών στοιχείων. Οπως είναι γνωστό οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται χωρίς μετρητά, με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή επιταγών. Αλλα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής είναι και τα εξής: Δημιουργείται περιουσιολόγιο από τη ΓΓΠΣ ως βάση διεξαγωγής διασταυρώσεων. Επιβάλλεται η ηλεκτρονική υποβολή μέσω Διαδικτύου όλων των φορολογικών δηλώσεων. Συνδέονται τα εκκρεμή χρέη προς το Δημόσιο με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με τη δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς για την υλοποίηση κατασχέσεων λόγω χρεών. Προβλέπεται έλεγχος του συστήματος διακίνησης πετρελαιοειδών και παρακολούθηση της διακίνησης βυτιοφόρων οχημάτων, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου. Θα επιβάλλονται επιτόπου πρόστιμα από τα ελεγκτικά όργανα για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται και δεν αμφισβητούνται (π.χ. μη έκδοση φορολογικών στοιχείων).
Read more...

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Νέο «ψαλίδι» στα επιδόματα των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων για την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ (μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών), αλλά και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 100 εκατ. ευρώ προβλέπει...
το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παρά τη συνολική μείωση των δαπανών για την κοινωνική προστασία κατά 12,2%, στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι 100 εκατ. ευρώ (αντί για 11 εκατ. ευρώ εφέτος) ως έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θα δοθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων» . Πρόκειται για την επαναφορά του κονδυλίου που «έκοψε» η τρόικα το 2010 και το οποίο είχε προβλεφθεί να δοθεί ως επίδομα 200 ευρώ σε τρεις δόσεις (50 ευρώ το Πάσχα, 50 ευρώ το καλοκαίρι και 100 ευρώ τα Χριστούγεννα). Παράλληλα θα αυξηθεί κατά 16,2% (ήτοι 145 εκατ. ευρώ) το κονδύλι για το ΕΚΑΣ. Στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση της δαπάνης για μισθούς της κεντρικής διοίκησης κατά 273 εκατ. ευρώ, από τα 11,63 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 2010 στα 11,36 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2011. Πέρα από την περικοπή στο ύψος των μισθών (100 εκατ. ευρώ), το υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει στους υπολογισμούς και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής του κανόνα των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε πρόσληψη. Συνολικά, τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 προβλέπουν περικοπή δαπανών κατά 1,4 δισ. ευρώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την επίτευξη του στόχου δρομολογείται το «πάγωμα» των υψηλών συντάξεων για την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης αναμένεται εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ, από τον «Καλλικράτη» 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους (ΠΔΕ). Παρά το σκληρό πρόγραμμα περικοπών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από πέρυσι τον Μάιο, αλλά και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν το 2011, η τελική επίπτωση στις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου θα είναι μόνο 783 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του κράτους. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 2011 προβλέπεται μείωση για τις δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για τους τομείς της περίθαλψης και της κοινωνικής προστασίας. Το «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων φτάνει το 4,2% και αφορά κυρίως τον ΟΓΑ (-7,1%) τον ΟΑΕΕ (-5,9%) και το ΤΑΠ-ΟΤΕ (-4,1%). Οι συνολικές (πλην χρεολυσίων και εξοπλιστικών προγραμμάτων) πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν το 2011 στο 29,1% του ΑΕΠ από 28,0% του έτους 2010 και 30,2% του έτους 2009. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα κονδύλια για μετακινήσεις, καταναλωτικές δαπάνες, δημόσιες σχέσεις και προμήθειες του Δημοσίου θα είναι μειωμένα το 2011 κατά 475 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2010 και κατά 1,25 δισ. σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009. Για το 2010 προβλέπεται συνολική μείωση δαπανών κατά 7,8%, που υπερβαίνει τον στόχο μείωσης κατά 5,5%, ενώ την επόμενη χρονιά προβλέπεται αύξηση 2,2%. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο που αναμένεται να καταγράψουν οι δαπάνες για τόκους (19,6%) οι οποίες και εφέτος θα ξεπεράσουν τον στόχο, σημειώνοντας αύξηση 7,2% έναντι στόχου για αύξηση 5,6%. Το μαχαίρι των περικοπών μπαίνει βαθιά στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς για το 2011 το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 300 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ θα διαμορφωθούν το 2010 σε 9 δισ. ευρώ και του χρόνου θα υποχωρήσουν σε 8,7 δισ. ευρώ. Σε ποσοστά οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 3,3% το 2011, ενώ και εφέτος μειώθηκαν κατά 6,1% υπερβαίνοντας τον στόχο για μείωση 4%. Οι δαπάνες του ΠΔΕ για το 2011 αντιπροσωπεύουν το 3,7% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6,2 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 2,5 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11.30 το πρωί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου. Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για ένα νέο γύρο κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων...
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στο δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτικό κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης. Ο κ. Παπασπύρος δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄αρχήν των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και γενικότερα αναφέροντας τις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που ζητούσαν να κριθεί η συνταγματικότητα κυβερνητικών μέτρων όπως προέκυψαν από το μνημόνιο. Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησαν το κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι οδηγεί σε αύξηση των φόρων, σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των μισθών πολιτική που κατά τον κ. Παπασπύρο οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, σε συρρίκνωση των υπηρεσιών, σε συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ΑΔΕΔΥ στις αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9 ως 7%) ενώ αυτή η σταθερότητα μειώθηκε τουλάχιστον κατά 10% την περασμένη χρονιά ενώ με όρους πραγματικού εισοδήματος η μείωση που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προσεγγίζει το 25%. Σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα κάποιες υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία με στόχο να ενοχοποιήσει το τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς. Σημειώνει επίσης ότι η ΑΔΕΔΥ πάντα ήταν υπέρ της αύξησης των βασικών μισθών με ενσωμάτωση των επιδομάτων σε αυτούς ώστε να ορθολογικοποιηθεί το σύστημα αμοιβών. Σημειώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαχωρισμό στα μισθολογικά δικαιώματα μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων στο δημόσιο. Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν επίσης τον κίνδυνο για τις δημόσιες υπηρεσίες κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις (εκτιμούν ότι θα υπερβούν τις 35.000 ως το τέλος του χρόνου), ανακατανομές αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών ανάμεσα στα υπουργεία, μετατάξεις κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα ουσιαστικής λειτουργίας. Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον επόμενο χρόνο 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το ανάλογο του 2009 για τη δαπάνη μισθοδοσίας.

Read more...

Ερευνα: "Μόνο τα χρειώδη" αγοράζουν οι καταναλωτές


Λόγω «υπαρκτού οικονομικού προβλήματος» βάζουν μαχαίρι στα έξοδά τους σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές, που δήλωσαν ότι κάνουν περικοπές στις καταναλωτικές τους δαπάνες (ποσοστό 59%, έναντι 49% το 2008), στο πλαίσιο επίκαιρης έρευνας της εταιρίας «Focus-Bari».

Για το υπόλοιπο 41%, το οικονομικό πρόβλημα μπορεί να μην είναι ακόμη πιεστικό, αλλά οι περικοπές γίνονται για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της «Focus Bari» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 900 νοικοκυρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Private-Label, που διοργάνωσε η Helexpo, στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, πάνω από τους μισούς καταναλωτές (ποσοστό 56%) δηλώνουν πως αγοράζουν πλέον μόνο τα χρειώδη.

Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα-ποτά, οι περικοπές έφτασαν στο 34% το καλοκαίρι του 2010, έναντι 21% το 2008, ενώ στα προϊόντα σούπερ μάρκετ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 32%, σε σχέση με 25% πριν δύο χρόνια, όταν είχε γίνει από την εταιρία η τελευταία αντίστοιχη έρευνα.

Πάντως, οι καταναλωτές φαίνεται ότι κάνουν πλέον πιο συνειδητές αγοραστικές επιλογές, καθώς σε ποσοστό 75% απαντούν πως προσέχουν πολύ περισσότερο τις τιμές σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα το 77% δηλώνει πως ευχαρίστως θα επέλεγε ανάμεσα σε διάφορες μάρκες, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-οφέλους.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) αποκτούν ενισχυμένη αναγνωρισιμότητα σε αυτό το σκηνικό, καθώς -λόγω των δελεαστικών τιμών τους- το καταναλωτικό κοινό, σε ποσοστό 58%, τα αναγνωρίζει σήμερα σε πολύ περισσότερες κατηγορίες, σε σχέση με παλαιότερα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της εταιρίας Nielsen σε 55 χώρες (στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από ομιλητές στην ίδια ημερίδα), τα υψηλότερα ποσοστά δυνητικών αγορών private-label από καταναλωτές καταγράφονται στις χώρες Κολομβία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, με ποσοστά 80%, 79%, 74% και 70% αντίστοιχα.

Read more...

Με ΦΠΑ 23% το …σουβλάκι!

Θα “τσιμπήσει” περί τα 15 λεπτά το καλαμάκι


http://img.protothema.gr/
Τους νέους συντελεστές ΦΠΑ 6%,13% και 23% που θα ισχύσουν από τα τέλη του 2010 ή τις αρχές του 2011 συζήτησαν –ανεπίσημα- στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το τέλος του οποίου κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση να προχωρήσει σε ανακατατάξεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές:

- στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% (αντί 5,5% που ισχύει σήμερα) θα μεταταγούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (όπως είδη διατροφής, ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά).
- προϊόντα και υπηρεσίες που ανήκουν στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11%, θα φορολογούνται στο εξής με 13%.
- ορισμένα είδη και υπηρεσίες (όπως πχ το junk food και … το σουβλάκι, που θα “τσιμπήσει” έτσι γύρω στα 15 λεπτά ) θα μεταταγούν από τις δύο προηγούμενες ομάδες στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο και θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με τις Βρυξέλλες.

Read more...

Χαρακόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά παραπλάνησε τους πολίτες


Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχετικά με τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα χρόνο μετά τις Εκλογές οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου συνειδητά τους παραπλάνησε.
Οι άνθρωποι που από τα προεκλογικά μπαλκόνια έλεγαν «λεφτά υπάρχουν» και έταζαν στους πάντες τα πάντα, τελικά έσυραν τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου και την τριμερή επιτήρηση».

Read more...

Ντ. Ρόβλιας: Καμία διάκριση μεταξύ προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμων


«Η πολιτεία ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων που τίθενται προς κατανάλωση χωρίς καμία διάκριση μεταξύ προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμων. Οι ευθύνες απέναντι στον καταναλωτή είναι ίδιες». Αυτό δήλωσε στα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (Private Label) ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια.

Την 1η Έκθεση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (Private-Label) εγκαινίασε ο υφυπουργός στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO Palace, στο Μαρούσι και στο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η οικονομία μας βρίσκεται σε δραματική ύφεση. Ως υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχουμε δύο βασικές υποχρεώσεις. Πρώτον, να αναθερμάνουμε την αγορά και δεύτερον, να προστατεύσουμε το εισόδημα του καταναλωτή. Είμαι εδώ σήμερα διότι πιστεύουμε ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συμβάλλουν και συνεισφέρουν και στα δύο. Δηλαδή και στην τόνωση της αγοράς, και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή.

Και βέβαια το μυαλό μας και η σκέψη μας προσανατολίζεται εξίσου και προς τις εξαγωγές, αφού τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι προϊόντα, που μπορούν να ενισχύσουν τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας.

Η αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι δυναμική και η ποιότητά τους υψηλή. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά. Αυτό βέβαια, αν θέλετε, ενισχύεται και από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών. Των καταναλωτών που επί χρόνια ήταν διστακτικοί στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, προτιμώντας τα επώνυμα. Αυτή όμως η διστακτικότητά τους τελικά βοήθησε και οδήγησε στην βελτίωση και σταθεροποίηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, προς όφελος του κλάδου.

Βεβαίως η πολιτεία ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων που τίθενται προς κατανάλωση χωρίς καμία διάκριση μεταξύ προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμων. Οι ευθύνες απέναντι στον καταναλωτή είναι ίδιες. Το υπουργείο μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και ταυτόχρονα στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην τόνωση της Ελληνικής αγοράς και στην προστασία του εισοδήματος του καταναλωτή μέσω του υγιούς ανταγωνισμού».

Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ψάχνουμε να βρούμε τη λιγότερο επώδυνη λύση


Αθλο, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος πάνω από 12 με 13 δισ. ευρώ. Αρχίζουμε επιτέλους να έχουμε σοβαρά δημόσια οικονομικά και βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Eρωτηθείς για τις μετατάξεις προϊόντων σε ανώτερα κλιμάκια ΦΠΑ τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το Νοέμβριο και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο μαζικών μετατάξεων στους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Αντίθετα, επισήμανε ο υπουργός, θα υπάρξουν μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μικρές αυξήσεις μία-δύο μονάδων σε άλλα προϊόντα. Ψάχνουμε να βρούμε τη λιγότερο επώδυνη λύση για το θέμα του ΦΠΑ, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας, πάντως, ότι σε κάποια είδη πολυτελείας ο ΦΠΑ θα ανέβει από το 11 στο 23%.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει συσσωρευμένα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ. Κάποιες ζημιογόνες γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται θα κλείσουν. Ενώ, αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις, ώστε να πάμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο στην αναδιάρθρωση. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από το τέλος του 2003 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό.

Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε υπαλλήλους που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία. Θα υπάρξει συζήτηση σε βάθος με την ΑΔΕΔΥ για να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο μισθολόγιο, που θα αντανακλά τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει σίγουρα για τους νεοεισερχόμενους, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έρθει ένα συνολικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του τρέχοντος έτους.

Read more...

Καμία αλλαγή στο όριο των απουσιών για τους μαθητές...Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής του ορίου απουσιών για τους μαθητές, σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή το θέμα του έχει δημιουργηθεί.

«Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει...
καμία πρόθεση αλλαγής του ορίου απουσιών για τους μαθητές», σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την έκτακτη προσαύξηση του 30% που -όπως διευκρίνισε- ίσχυσε ειδικά και μόνο για τη περσινή σχολική χρονιά, εξαιτίας των αυξημένων απουσιών από τα κρούσματα του ιού την νέας γρίπης Η1Ν1.

Σχετική εγκύκλιος που υπεγράφη από την υφυπουργό και αποστέλλεται σε όλα τα σχολεία της χώρας, ορίζει ό,τι ισχύει με το Προεδρικό Διάταγμα του 1982. Συγκεκριμένα, τα όρια των απουσιών ανά κατηγορία σχολείων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν ως εξής:

Γυμνάσια: 50 δικαιολογημένες, 64 αδικαιολόγητες

Εσπερινά Γυμνάσια: 50 δικαιολογημένες, 80 αδικαιολόγητες

ΓΕ.Λ.: 64 δικαιολογημένες, 50 αδικαιολόγητες

Εσπερινά ΓΕ.Λ.: 80 δικαιλογημένες, 50 αδικαιολόγητες

ΕΠΑ.Λ.: 64 δικαιολογημένες, 50 αδικαιολόγητες

Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.: 80 δικαιολογημένες, 50 αδικαιολόγητες

ΕΠΑ.Σ.: 40 δικαιλογημένες, 40 αδικαιολόγητες.


Read more...

Ο Β.Έξαρχος νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ...Ο Βασίλης Έξαρχος, βουλευτής Λάρισας, εξελέγη τη Δευτέρα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Παπουτσή που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Τον κ. Έξαρχο είχε προτείνει για τη θέση του γραμματέα ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.

Από...
τους 144 βουλευτές του κόμματος, οι 137 ψήφισαν υπέρ του κ. Έξαρχου και επτά ψήφισαν λευκό. Τέσσερις βουλευτές δεν ψήφισαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και εννέα επειδή λείπουν στο εξωτερικό.

Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά την εκλογή νέου γραμματέα αναμένεται εντός της εβδομάδας...


Read more...