Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εγκλωβισμένοι ασθενείς σε νοσοκομεία χωρίς… υλικά!

Αναβάλλονται επεμβάσεις επ’ αόριστον

http://img.protothema.gr/
Σε νέο «εμπάργκο» υγειονομικού και ιατρικού υλικού προς τα νοσοκομεία προσανατολίζονται οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του ΕΣΥ προς τις εταιρίες που το τροφοδοτούν με τα αναγκαία υλικά (αναλώσιμα, ορθοπεδικά κα) σε συνδυασμό με τα προσκόμματα που καταγράφονται στην ολοκλήρωση των κεντρικών διαγωνισμών υλικών από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι αποθήκες έχουν αδειάσει από πολλά απαραίτητα για δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις υλικά, οι γιατροί αναβάλλουν επ’ αόριστον προγραμματισμένα χειρουργεία, οι διοικητές εγκρίνουν μόνο τις απολύτως επείγουσες προμήθειες. Εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την κατάσταση οι ασθενείς υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, όταν βεβαίως δεν εκτίθενται η ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο από τις πράξεις ή τις παραλείψεις των υπευθύνων του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Χωρίς υλικά τα νοσοκομεία

Σωρηδόν αναβάλλονται οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις όπως η αντιμετώπιση του καταρράκτη καθώς στις αποθήκες των νοσοκομείων δεν υπάρχουν ενδοφακοί. Σε πολλές περιπτώσεις όπως πχ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας τα οφθαλμολογικά υλικά για την επέμβαση εξασφαλίζονται μεν αλλά με κριτήριο όχι την καταλληλότητά τους για την επέμβαση αλλά κυρίως την τιμή τους. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με γιατρούς ότι χρησιμοποιούνται, πχ ράμματα παλαιάς τεχνικής, τα οποία είχαν σχεδόν καταργηθεί στην νοσοκομειακή πρακτική την τελευταία δεκαετία. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται μια απλή και σύντομη στην εποχή μας ιατρική πράξη όπως ο καταρράκτης σε επέμβαση… διαρκείας ενώ και οι ασθενείς υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία μετεγχειρητικά.

Στο «κόκκινο» είναι οι ελλείψεις και στα υλικά για τους νεφροπαθείς. Στο Γενικό Νοσοκοµείο Νικαίας, οι γιατροί εκτιμούν ότι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης επαρκούν για το επόμενο διήμερο, ενώ ανάλογες ελλείψεις αντιμετωπίζουν νεφρολογικές μονάδες σε νοσοκομεία όλης της χώρας, από την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη έως την Πελοπόννησο.
Το ίδιο δυσεύρετα με τα ακριβά ιατρικά υλικά φαίνεται ότι είναι και τα ταπεινά αναλώσιμα, όπως γάντια, γάζες και χαρτί υγείας. Αυτό καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Ιπποκράτειο.

Εμπάργκο από τους προμηθευτές

Εντός της ημέρας αναμένεται η τελική απόφαση του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας για την αναστολή παραδόσεων υλικών ενώ τις κινήσεις τους κλιμακώνουν και άλλες εταιρίες προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας όπως τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ).

Σύμφωνα με τους προμηθευτές, η κατάσταση έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο καθώς τα νοσοκομεία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για εξόφληση των χρεών, όχι μόνο δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα των προηγούμενων χρόνων αλλά δεν πληρώνουν ούτε για τις παραλαβές του τρέχοντος έτους. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του χρόνου τα µέλη του ΣΕΠ έχουν λάβει µόνο το 4,5% του ποσού που τους αναλογεί βάσει των παραδόσεων. Επίσης, ανεξόφλητο παραμένει το 90,2% των προμηθειών που έχει κάνει το ΕΣΥ από Πανελλήνιος Σύλλογος Προµηθευτών Εµφυτεύσιµου Ορθοπεδικού Υλικού.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας έχει 189 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΕΣΥ προμηθεύοντας με υλικά πάσης φύσεως, από γάντια μέχρι στεντ, τα νοσοκομεία της χώρας. Στον ΠΑΣΥΠΟΥ εντάσσονται 75 εταιρίες πώλησης ορθοπεδικών ειδών -η αναστολή της παράδοσης των εταιριών αυτών προς τα δημόσια νοσοκομεία «τινάζει» στον αέρα όλα τα προγραμματισμένα ορθοπεδικά χειρουργεία και «μπλοκάρει» τη λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων όπως το ΚΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: