Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ψάχνουμε να βρούμε τη λιγότερο επώδυνη λύση


Αθλο, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος πάνω από 12 με 13 δισ. ευρώ. Αρχίζουμε επιτέλους να έχουμε σοβαρά δημόσια οικονομικά και βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Eρωτηθείς για τις μετατάξεις προϊόντων σε ανώτερα κλιμάκια ΦΠΑ τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το Νοέμβριο και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο μαζικών μετατάξεων στους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Αντίθετα, επισήμανε ο υπουργός, θα υπάρξουν μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μικρές αυξήσεις μία-δύο μονάδων σε άλλα προϊόντα. Ψάχνουμε να βρούμε τη λιγότερο επώδυνη λύση για το θέμα του ΦΠΑ, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας, πάντως, ότι σε κάποια είδη πολυτελείας ο ΦΠΑ θα ανέβει από το 11 στο 23%.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει συσσωρευμένα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ. Κάποιες ζημιογόνες γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται θα κλείσουν. Ενώ, αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις, ώστε να πάμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο στην αναδιάρθρωση. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από το τέλος του 2003 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό.

Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε υπαλλήλους που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία. Θα υπάρξει συζήτηση σε βάθος με την ΑΔΕΔΥ για να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο μισθολόγιο, που θα αντανακλά τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει σίγουρα για τους νεοεισερχόμενους, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έρθει ένα συνολικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του τρέχοντος έτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: