Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Στο πλαίσιο αξιοποίησης 46 λιμανιών Έναρξη διαγωνισμών για τους λιμένες Χίου και Πύλου ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ


Έναρξη διαγωνισμών για τους λιμένες Χίου και Πύλου ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ


Αθήνα
Ξεκινούν αύριο (Παρασκευή) δύο δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Χίου, καθώς και της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Πύλου.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια αξιοποίησης 46 τουριστικών λιμένων της χώρας, μέσω παραχωρήσεων (μακροχρόνιες μισθώσεις).

Και αυτό, επισημαίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η εθνική τουριστική υποδομή και ιδιαίτερα ο θαλάσσιος τουρισμός.
.in.gr


Read more...

Για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ Έλεγχοι και στα δημόσια νοσοκομεία από ιδιωτικές εταιρείες


Έλεγχοι και στα δημόσια νοσοκομεία από ιδιωτικές εταιρείες
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο κλινικός έλεγχος, αρχικά σε ιδιωτικές κλινικές και σταδιακά και στα νοσοκομεία τους ΕΣΥ, με τους ιδίους όρους, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση τους προς τους δημοσιογράφους. Ο έλεγχος θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και θα έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Η εφαρμογή του μέτρου και στα δημόσια νοσοκομεία ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ενώ έγινε σαφές ότι, ακόμη και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ αν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης. Ο τρόπος επιστροφής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Όπως είπε επίσης σήμερα ο υπουργός Υγείας, με άμεσες διαδικασίες θα προχωρήσει ο αναπροσανατολισμός νοσοκομείων, δηλαδή η αλλαγή του χαρακτήρα τους και του ρόλου τους. Το σχέδιο θα ξεκινήσει από την 1η και 2η ΥΠΕ (Αττική) και περιλαμβάνει την αλλαγή χαρακτήρα 6 νοσοκομείων (μετατροπή σε αστικού τύπου κέντρα υγείας), καθώς και τη μετακίνηση των εργαζομένων που θα προκύψουν ως πλεονάζον προσωπικό, σε άλλες υγειονομικές δομές όπου υπάρχει ανάγκη.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος. «Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον προσωπικό και τους πόρους για το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε. Στις μετακινήσεις θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν π.χ. ως νοσηλευτές και σήμερα ασκούν καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου. Αυτοί θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.
Άλλη δεξαμενή ενίσχυσης με προσωπικό των υγειονομικών δομών είναι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν από το υπουργείο Παιδείας. Και γι’ αυτούς ετοιμάζεται δεύτερο σχέδιο υποδοχής τους.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έως το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τόσο για την αλλαγή του χαρακτήρα νοσοκομείων όσο και για την κινητικότητα των υπαλλήλων. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν αλλά ούτε και θα καθυστερήσουμε», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας μελετά το υπουργείο Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πολύ σύντομα θα έχει έτοιμο ανάλογο σχέδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στο σχεδιασμό εξετάζεται και το ενδεχόμενο ένταξης και των Κέντρων Υγείας.
Όπως έγινε επίσης σήμερα γνωστό, μέχρι το τέλος του μήνα θα τιμολογηθούν όλα τα γενόσημα φάρμακα με επιπλέον έκπτωση 5% και θα ξεκινήσει η σταδιακή ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στη λίστα. Όσον αφορά στα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), αυτά θα μπορούν να πωλούνται στο Διαδίκτυο μόνο από όσους έχουν άδεια φαρμακοποιού.
Η απελευθέρωση της τιμής τους και ο χώρος διάθεσής τους βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου από την τρόικα.

Read more...

«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε» Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, όχι για τις επανορθώσεις ο Β.Σόιμπλε


Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, όχι για τις επανορθώσεις ο Β.Σόιμπλε
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Διαλλακτικός σε ό,τι αφορά το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου στην Γερμανία εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Αντίθετα απέρριψε την οποιαδήποτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις, θέμα που, όπως είπε, ρυθμίστηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Απέφυγε δε να κάνει οποιοδήποτε σχόλια για την σχετική συνάντηση για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων και του δανείου που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, απάντησε ότι «εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ».

«Πράγματι» πρόσθεσε «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο».

Αποκλείοντας όμως το θέμα των επανορθώσεων έσπευσε να προσθέσει, «όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».

«Ακουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον ΠτΔ αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν, αλλά ακόμη και αν μου έλεγαν δεν θα το σχολίαζα σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ».
 .in.gr

Read more...

Άσμουσεν: Συνολικά 6,8 δισ. ευρώ στα ταμεία της Ελλάδας εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Τι δήλωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, αλλά και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος
Περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν συνολικά ως τον Οκτώβριο για την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον εκπληρωθούν οι όροι της τρόικας, δήλωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιεργκ Άσμουσεν και πρόσθεσε ότι, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των προϋποθέσεων για την εκταμίευση των χρημάτων, ο κ. Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post», αναφέρει τις μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και την ψήφιση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το φόρο εισοδήματος και την αναμόρφωση του οικονομικού τομέα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ. Άσμουσεν δηλώνει ότι «οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για "κούρεμα" δεν βοηθούν, καθώς παρεκκλίνουν από το ζητούμενο, το οποίο είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Αναγνωρίζει, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης και σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις, τόσο στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο της διάλυσης της Ευρωζώνης.
«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας δεκαετίας προσαρμογής και θα ήταν άστοχο να εφησυχάσουμε», προειδοποιεί ο Γερμανός τραπεζίτης.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Περαιτέρω έρευνα για το "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα
Ανοίγει ξανά ο φάκελος για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα. Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών
Περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση της δήλωσης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα διέταξε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.
Το βούλευμα κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση για την υπόθεση και να κληθεί ο πραγματογνώμονας της Βουλής προκειμένου να εξηγήσει εάν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού που δεν δηλώθηκαν δικαιολογούνται βάσει των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που είχε καταθέσει τα προηγούμενα έτη.
Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη καθώς η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Βουλής διαπίστωσε μείωση της περιουσίας του κ. Δούκα κατά 1 εκατομμύριο ευρώ από το 2009 μέχρι το 2010.
Ο πρώην υπουργός αρνείται ότι προέβη σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και έχει ισχυριστεί ότι το επίμαχο ποσό είχε μεταφερθεί από καταθετικό σε επενδυτικό λογαριασμό, ενώ τονίζει ότι η κίνηση δικαιολογείται απόλυτα από τις δηλώσεις του των προηγούμενων ετών.

Πηγή: ΑΠΕ
 http://news247.gr/

Read more...

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο παρά πέντε για «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς...

Πέντε νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τέσσερις αφορούν βελτιώσεις στο πλαίσιο για τις μετατάξεις των...
εκπαιδευτικών από την τεχνική εκπαίδευση. Η πέμπτη τροπολογία αφορά τους εκπαιδευτικούς της Σιβιτανίδειου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων. Οι εκπαιδευτικοί των υπό κατάργηση ειδικοτήτων της εν λόγω σχολής μετατάσσονται υποχρεωτικά εώς τις 22 Ιουλίου σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας κατηγορίας, είτε ως εκπαιδευτικό προσωπικό του ΙΕΚ του Ιδρύματος, είτε ως διοικητικό προσωπικό στις υπηρεσίες της Σχολής.

Εν τω μεταξύ, όπως επανέλαβε και στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός, οι μαθητές της Β' τάξης των ΕΠΑΣ και της Γ' τάξης του ΕΠΑΛ, οι οποίοι έχουν επιλέξει και παρακολουθήσει μία από τις 46 υπό κατάργηση ειδικότητες, θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, την επόμενη σχολική χρονιά, με ωρομίσθιους καθηγητές.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, μετατάσσονται υποχρεωτικά στην Διεύθυνση εκπαίδευσης στην οποία υπάγονται, σε συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού, της ίδιας κατηγορίας. Ενδέχεται, όμως, οι εκκρεμείς μετατάξεις των εκπαιδευτικών να διενεργούνται και σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές συναινούν προς αυτό.

Σύμφωνα με τις νέες βελτιωμένες διατάξεις ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και ο υπολογισμός του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που πρόκειται να μετατεθεί ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υλοποιείται με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου, έπειτα από εισήγηση της γενικής διεύθυνσης προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης...
BHMA

Read more...

"Καμπάνα" 5 εκ. ευρώ από το ΣΔΟΕ σε ιατρό...


Πρόστιμο ύψους σχεδόν 5 εκ. ευρώ (4.980.000 €) καταλόγισε το ΣΔΟΕ σε ιατρό, στην Κρήτη, για σειρά φορολογικών παραβάσεων που εντόπισε σε έλεγχο του ιδίου και των εταιρειών τις οποίες εκπροσωπεί.

Παράλληλα, κατέσχεσε από τον....
ίδιο, ιδιωτικό σκάφος 27 μέτρων (θαλαμηγό) γιατί δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή του.

Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο των ελέγχων κατά την θερινή περίοδο των τουριστικών προορισμών πραγματοποίησε, από 15/06/2013 έως 15/07/2013, 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλασσίων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία, καθώς επίσης και σε αδήλωτους εργαζόμενους.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήσαν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις.

"Πρωταθλήτρια" η Ρόδος

Τα ηνία της παραβατικότητας εξακολουθεί να κρατά η Ρόδος, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 84,62% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 80,00%, η Σαντορίνη με 77,14%, η Τήνος με 72,73%, η Πάρος με 68,18%, η Σύρος με 57,89%, η Αίγινα με 37,14%, η Αργολίδα με 45,45%, η Μεσσηνία με 44,44%, η Κορινθία με 40,00%, η Μύκονος με 43,33% και η Χαλκιδική με 37,00%.

Βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ., την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης.

Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:

Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.

Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.

Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.

Read more...

H κόρη του Άκη εκχωρεί τα ακίνητα της στο Δημόσιο...

Συμβόλαιο, με το οποίο εκχωρεί στο Ελληνικό Δημόσιο τα τρία ακίνητα που κατέχει και της καταλογίζεται ότι απέκτησε με «παράνομο χρήμα» του πατέρα της, προσκόμισε σήμερα στο δικαστήριο η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή.
Η κατηγορουμένη, μέσω του...
συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, παρέδωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στο Δημόσιο, για το ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους και για τα δύο ακίνητα της οδού Κεφαλληνίας, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μείνει στην Ελλάδα με τα τρία παιδιά της και να είναι «ξεκάθαρη με τους συμπολίτες της».

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, «η Αρετή Τσοχατζοπούλου δίνει στο Ελληνικό Δημόσιο τα τρία ακίνητα για τα οποία κατηγορείται. Δεινοκράτους, Κεφαλληνίας 40 και 38. Η εντολέας μου είναι αθώα. Έχει τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα έχει σοβαρότατο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Θέλει να μείνει στην Ελλάδα και θέλει, απέναντι στους συμπολίτες της, να είναι ξεκάθαρη».

Πρόεδρος: Ναι, μα είναι δεσμευμένα αυτά.

Δημητρακόπουλος: Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα είναι αναξιοποίητα για μία δεκαετία. Χρειάζονται αμετάκλητες αποφάσεις. Εμείς το δίνουμε τώρα, με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς, ώστε να ακολουθήσει η αποδοχή. Το ίδιο έκανε και ο Λάκης Γαβαλάς, που ήταν επίσης δεσμευμένα, αλλά η Δικαιοσύνη το εκτίμησε.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ο πρόεδρος ζήτησε να ξεκινήσουν οι απολογίες την 29η Ιουλίου, με πρώτη αυτή του βασικού κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Τόσο ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος όσο και η υπεράσπιση του, ωστόσο, δεν συμφώνησαν με το πρόγραμμα του δικαστηρίου, ζητώντας περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία τους, κάτι που δεν δέχθηκε ο πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα τους είπε χαρακτηριστικά:

«Ακυρώστε τα εισιτήρια σας, δεν θα διακόψουμε, αν δεν έχουμε φτάσει στο πέρας των απολογιών»...
 www.nooz.gr/

Read more...

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης Σόιμπλε (ΦΩΤΟ)crimenet.gr

Με μοσχαρίσιο φιλέτο ικανοποίησε την όρεξή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την ομιλία του στο Χίλτον, την ώρα που η ασφάλειά του έβαζε «στοπ» στα φωτογραφικά φλας.
Ένα...
λιτό γεύμα πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο γνωστό ξενοδοχείο και πριν την προγραμματισμένη ομιλία του.
Στο τραπέζι κάθισαν μαζί του ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χανς Γιοακίν Φούχτελ, ενώ το γεύμα περιελάμβανε ένα πιάτο με μοσχαρίσιο φιλέτο, συνοδευμένο από σαλάτα με προσούτο.
Λίγο μετά, η ασφάλεια του κ. Σόιμπλε – η οποία αποτελείται από 30 άτομα- ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να φανούν διακριτικοί, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός ανέβαινε με τη βοήθεια της μπάρας στο βήμα από όπου μίλησε για τα δρώμενα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Creating the right environment for Growth».
Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι ιθύνοντες του Ελληνογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, του παρέδωσαν ένα στεφάνι από ελιά.
elia1
elia2

Read more...

Ο Καψής δίνει διορία 48 ωρών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ......για να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο.
Tι δήλωσε σήμερα, από το βήμα της βουλής...
Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής τόνισε ότι αν δεν εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότεροι από...
500 εργαζόμενοι. Οπως αναφέρει και το Εθνος στη συνάντηση με τα μέλη του κλιμακίου της EBU, ο κ. Καψής είδε εκ νέου τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ (των δημοσιογράφων και της ΠΟΣΠΕΡΤ), στους οποίους αποσαφήνισε ότι αν δεν εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο εντός 48 ωρών, τότε το μεταβατικό σχήμα της ΔΤ δεν πρόκειται να αξιοποιήσει περισσότερους από 500 εργαζομένους από το σύνολο των 2.000 που θα επιλεγούν από όλες τις ειδικότητες (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί).
Σήμερα ο κ.Καψής από το βήμα της Βουλής είπε «Φοβάμαι ότι υπάρχει μία ομάδα συνδικαλιστών και ενδεχομένως πολιτικών στελεχών, που είναι αποφασισμένη να μην φύγει από το κτίριο ΕΡΤ». «Υπάρχει συγκεκριμένη συνδικαλιστική ομάδα αποφασισμένη να μείνει μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης, θα βρεθούν έξω και αυτό θα είναι αρνητικό».
Απαντώντας στο ερώτημα «αν μπορούσε να γίνει διαφορετικά», ο κ. Καψής υποστήριξε ότι «η για να αναδιοργανωθεί έπρεπε να αναδιοργανωθεί εκ του μηδενός», καθώς «υπήρχε κουλτούρα αναξιοκρατίας, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», «ήταν πλέγμα παγιομένων δομών που εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργικής δουλειάς» και γι' αυτό τώρα το νομοσχέδιο προβλέπει θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ ήταν μία συλλογή ανεξάρτητων φέουδων. Έχω φωνάξει τον διευθυντή του αρχείου και διαβεβαιώνω ότι δεν κινδυνεύει. Η ΕΡΤ όμως έχει πέντε αρχεία, ενώ χρειάζεται ένα» είπε ο Υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.


iefimerida.gr
 

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου...Στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελος Βενιζέλο  στο πλαίσιο του ραντεβού που είχαν κλείσει σε τυχαία συνάντησή τους στον διάδρομο της βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.
Επισήμως η...
συνάντηση έγινε για θέματα εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας και της προηγούμενης θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο σε μια αρκούντως συμβολική μέρα αφού έρχεται στη χώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην πραγματικότητα όμως η συνάντηση αναμένεται να είναι εφ όλης της ύλης, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και του πορίσματος των ελεγκτικών εταιρειών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που έχει στα χέρια του ο Ε. Βενιζέλος.


matrix24.gr

Read more...

Ρύθμιση σε 102 δόσεις Μειώσεις προστίμων στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Μειώσεις προστίμων στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με οφέλη που εντοπίζονται στη διευκόλυνση της καταβολής του προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

«Ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε: «Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».
Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, θα καταβάλουν το 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ, θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Τέλος, οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).
Καταβολή προστίμου σε 102 δόσεις
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:
- Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
- Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.
- Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ.
- Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.
Απαντώντας ο κ. Καλαφάτης σε ερώτηση για αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, τόνισε ότι και όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και του 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση.
Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.
Με τον νέο νόμο, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός δεν θέλησε να δώσει τις εκτιμήσεις του υπουργείου, για τον αριθμό των ενδιαφερόμενων θα προστρέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη που δεν επιτρέπει προβλέψεις.
Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο.

Read more...

Παραπέμπει αποφάσεις στο μέλλον Ανοιχτός σε νέα βοήθεια -υπό αυστηρούς όρους- ο Β.Σόιμπλε


Ανοιχτός σε νέα βοήθεια -υπό αυστηρούς όρους- ο Β.Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Α) με τον ομόλογο του Γιάννη Στουρνάρα (Δ) μετά την συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μπορούμε να συζητήσουμε προς το τέλος του 2014 για νέα βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, εφόσον η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι το μήνυμα που έφερε ο Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα, όπως το διατύπωσε και στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι δεν συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα το φθινόπωρο ούτε για το χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας όμως εντατικοποίηση των προσπαθειών, κυρίως σε ό,τι αφορά το Δημόσιο

Εθίγησαν όλα τα θέματα και εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση της ανάπτυξης είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας με την γερμανική επενδυτική τράπεζα, KfW, για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου.

Νωρίτερα ο Σόιμπλε -που δεν πρέπει να λησμονείται ότι κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς- απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέους κουρέματος χρέους, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να μην συνεχίσει τη συζήτηση αυτή γιατί «δεν είναι προς όφελος σας».

Και αν η απόρριψη του ενδεχόμενου νέου κουρέματος ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται προ εκλογών και κάτι τέτοιο θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί πολίτες, εντούτοις προβλημάτισε κάποιους αναλυτές ο κατηγορηματικός τόνος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο γερμανός υπουργός νωρίτερα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ακόμη.

«Εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Σόιμπλε.

«Δεν συζητήσαμε για νέα μέτρα»

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες».

Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της Ελλάδας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια.

Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5- 7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Γ.Στουρνάρας: η ανάπτυξη είναι η μεγάλη πρόκληση

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του χαιρέτισε την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε με τον οποίο «είχαν σημαντικές συζητήσεις, όπου και εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

Επίσης, «εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.»

» Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».
 .in.gr

Read more...