Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αβραμόπουλος: Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας

"Μας ενώνει ο κοινός στόχος", δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Πρόσθεσε ότι "θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας".

Ο ίδιος μίλησε για "μία εγκάρδια, φιλική και γόνιμη συνεργασία για το μέλλον, την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της παράταξης".

Πρόσθεσε ότι "μέσα από ένα δυναμικό αντιπολιτευτικό ρόλο θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να επιστρέψει κυρίαρχη στην πολιτική σκηνή η καινούρια ΝΔ".

Ερωτηθείς για το αν θα αναλάβει κάποιο ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος, ο απάντησε ότι τους ρόλους και τις αποστολές τις ανακοινώνει και τις αναθέτει ο πρόεδρος του κόμματος και πρόσθεσε ότι όλοι έχουν θέση και ρόλο στη ΝΔ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στη Βουλή τον Γιάννη Τραγάκη ο οποίος του παρέδωσε το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Κώστας Καραμανλής.

Άνοιγμα Καρατζαφέρη

Πρόταση συνεργασίας με στόχο τις εκλογές το Μάρτιο με αφορμή την προεδρική εκλογή, έκανε προς τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Σε δηλώσεις του στο Alter, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει κοινή δράση με το ΛΑΟΣ.

"Ελάτε να κάνουμε εκλογές το Μάρτιο", είπε ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην υπάρξει ουσιαστική ανατροπή του αποτελέσματος του Οκτωβρίου, ωστόσο μπορεί η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τις 10 μονάδες να μειωθεί σε 1 έως 2. "Ας μην αφήσουμε τον Γ.Παπανδρέου να αλωνίζει με 160 βουλευτές", πρόσθεσε.
nooz.gr


Read more...

Απειλεί να τινάξει τη Γερμανική Σχολή Θεσ/νίκης

Ένταση επικρατεί στη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αστυνομία, οπλισμένος άνδρας εισέβαλε στο σχολείο λίγο μετά τις 12 και απειλεί να τινάξει το κτίριο εάν δεν του καταβληθεί χρηματικό ποσό που ζητάει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Αραμπατζή, ο οποίος είχε εισβάλει και πάλι πριν από δύο χρόνια στη ίδια σχολή.

Σε πρώτη φάση απείλησε τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή της σχολής, λέγοντας ότι εάν δεν του δοθεί το χρηματικό ποσό που ζήτησε θα τινάξει στον αέρα τη Σχολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά 10 εκατομμύρια ευρώ. Υποστηρίζει ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

Στο κτίριο δεν υπάρχουν μαθητές, ενώ και οι δύο διευθυντές εξήλθαν αφότου ο Αραμπατζής τους γνωστοποίησε τα αιτήματα του.

Επί τόπου έσπευσαν ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ.

.nooz.gr

Read more...

Από σήμερα οι αιτήσεις απόσυρσης



Mε ανακοίνωσή της η Nομαρχία Aθηνών ενημερώνει τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων οι οποίοι τα απέσυραν πως μπορούν από σήμερα να επισκεφθούν τις Διευθύνσεις Mεταφορών ώστε να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ώστε να εισπράξουν τα οικονομικά κίνητρα.
Σύμφωνα με την Kοινή Yπουργική Aπόφαση οι πολίτες που επιθυμούν να εισπράξουν μόνο το επίδομα της απόσυρσης θα πρέπει να συμπληρώνουν την αίτηση που θα τους δίνει ο αρμόδιος υπάλληλος όπου εκτός των άλλων θα αναγράφουν και λογαριασμό τραπέζης, ώστε να πιστωθεί με ανάλογο ποσό από την Δ.O.Y. και να έχουν τη βεβαίωση για την απόσυρση του οχήματος


Read more...

Μήνυμα Δρούτσα προς Σκόπια

Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία στηρίζει και σε αυτή τη διαδικασία γίνονται όλες οι ενέργειες.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι απ' ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. "Εμείς πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε".

Ερωτηθείς αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.

"Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας", τόνισε. Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, είπε ότι "είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία".

Συνάντηση με Στάινμπεργκ

Η συζήτηση των δύο αντρών διήρκεσε περίπου μία ώρα και αφορούσε πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.

Τον ενημέρωσε επίσης για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν επίσης την πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 30.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ενημέρωσε επίσης τον αμερικανό συνομιλητή του για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Δρούτσας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έγινε, δε, γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν δεν θα δοθεί σήμερα.
nooz.gr

Read more...

Νταβούτογλου: Οι προκλήσεις ασφάλειας ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα

Για προκλήσεις ασφάλειας που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν συλλογικές απαντήσεις έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την ομιλία του στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Τόνισε δε ότι η εμπειρία και οι αρχές του ΟΑΣΕ μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση πως η διαδικασία της Κέρκυρας προσφέρει την πλατφόρμα για να συζητηθεί η πρόταση Μεντβέντεφ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συλλογικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης έχουν θέσει τη μετανάστευση πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και η αντιμετώπισή της χρειάζεται ισχυρή συνεργασία. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινα όντα, των οποίων πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, σημείωσε πως όλοι έχουμε συμφέρον για ένα σταθερό Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσφέρει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στον ΟΑΣΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.

Τόνισε επίσης ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, κατονομάζοντας το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, εξακολουθούν να απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια για τη διευθέτησή τους.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι θεμελιώδη για την οικοδόμηση της ασφάλειας, όπως και η εφαρμογή της συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα.

nooz.gr


Read more...

Αποπέμφθηκε γραμματέας υπουργείου μόλις τοποθετήθηκε

Αποπέμφθηκε μια ημέρα μετά την τοποθέτησή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ, Ανδρέας Κουτούπης.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση ο κ. Κουτούπης είχε εκφραστεί προσφάτως με υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα στην σελίδα που διατηρεί στο facebook .
Ο κ. Κουτούπης επιλέγηκε βάσει του βιογραφικού του το οποίο είχε αποστείλει και μάλιστα είχε κληθεί δύο φορές στο υπουργείο Οικονομικό για συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να τον γνωρίσει.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της Γ.Γ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αναφέρονται: «Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να στελεχώσει τις θέσεις ευθύνης στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, απευθυνόμενη στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που επιθυμούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της. Χωρίς αποκλεισμούς, με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια.

Ο κ. Ανδρέας Κουτούπης, συμμετείχε με δική του πρωτοβουλία στην ανοικτή διαδικασία επιλογής στελεχών με την κατάθεση του βιογραφικού του σημειώματος.

Το βιογραφικό του κρίθηκε αντικειμενικά και αξιοκρατικά ως αξιόλογο και για το λόγο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου -ο οποίος δεν τον γνώριζε προσωπικώς- τον κάλεσε δύο φορές σε συνέντευξη.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας επελέγη για τη θέση του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της κυβέρνησης, ο κ. Κουτούπης έχει έως και το πρόσφατο παρελθόν εκφραστεί συνεχώς και επωνύμως μέσω του διαδικτύου με χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισμούς για την Κυβέρνηση την οποία ζήτησε να υπηρετήσει από θέση ευθύνης.

Οι προσωπικές του στοχεύσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, βρίσκονται σε πλήρη απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Η στάση αυτή αποδεικνύει πως, ανεξάρτητα των τυπικών του προσόντων, ο κ. Κουτούπης όχι μόνο στερείται των στοιχείων της εμπιστοσύνης και του ήθους που είναι απαραίτητα για να υπηρετεί Έλληνας πολίτης σε δημόσια θέση αλλά είναι επίσης, έκθετος και υπόλογος. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει αυτή ή άλλη δημόσια θέση.

Ο τρόπος επιλογής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι, τηρούνται όλα τα κριτήρια της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Το σημαντικότερο προσόν που θέτει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση η παρούσα Κυβέρνηση, για την ανάληψη δημόσιας θέσης από οποιονδήποτε συμπολίτη μας, είναι το ήθος, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός της εντολής του Ελληνικού λαού.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανοικτή διαδικασία επιλογής στελεχών για τις θέσεις κρατικής ευθύνης, χωρίς καμία έκπτωση στα στοιχεία της αξιοσύνης και του ήθους που είναι απαραίτητα για δημόσιους λειτουργούς».
nooz.gr


Read more...

KΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...



fimotro

Read more...

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
(από την Καθημερινή)

Ολοι περιμένουμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα πάει το ματς ανάμεσα στο παλιό βαθύ και το νέο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όπως εύστοχα επισημαίνει έμπειρο και βαρύ στέλεχος του κυβερνώντος κομματος, «έχουμε απέναντί μας τρία κόμματα αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το βαθύ ΠΑΣΟΚ». Οι γραμμές έχουν χαραχθεί εκατέρωθεν και δεν είναι πάντοτε ιδεολογικές. Βεβαίως και ζει και βασιλεύει ένα λαϊκό ή λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται να καταλάβει ότι υπάρχει δημοσιονομική...
κρίση στη χώρα ή ότι χρειάζονται πράγματι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύει αντιθέτως, πως και το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό λύνονται χωρίς πόνο και αυξάνοντας απεριόριστα τη φορολογία. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που στάθηκε απέναντι στις προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και το οποίο βρήκε απέναντί του ο κ. Κώστας Σημίτης όταν πήγε να ανοίξει το ασφαλιστικό.
Αυτό, τέλος, είναι το ΠΑΣΟΚ όπως το εκφράζουν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και που θα μπορούσε άνετα να παίζει παλιές μαγνητοταινίες από αντίστοιχα όργανα του 1980 και κάτι. Πέραν, όμως, των ιδεολογικών διαφορών υπάρχουν και τα προσωπικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ αντιπαθεί σφόδρα δύο ειδών κυβερνητικά στελέχη: τους ανθρώπους της «προεδρικής φρουράς» στους οποίους εμπιστεύθηκε ο κ. Παπανδρέου κρίσιμα πόστα και τα λίγα επιτυχημένα στελέχη που ανέδειξε η διακυβέρνηση Σημίτη. Το ζήτημα είναι απλό και έχει να κάνει με θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς οι κομματικές «καραβάνες» δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν βρίσκονται οι ίδιοι στα υπουργικά έδρανα.
Το μεγάλο ζήτημα είναι πως ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε και τα κυβερνητικά στελέχη που θέλουν πράγματι να παράγουν έργο μπορούν να το κάνουν αγνοώντας εντελώς το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Ηδη το σκορ είναι 2-0 υπέρ του τελευταίου, αν σκεφθεί κανείς τη νίκη Παπουτσή και το άδειασμα Μπιρμπίλη στην υπόθεση του Αχελώου. Και στις δύο περιπτώσεις επικράτησαν οι παλιοί καλοί πελατειακοί κομματικοί υπολογισμοί.
Από εδώ και πέρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Υπάρχει βεβαίως και η παλιά ανδρεϊκή μέθοδος σύμφωνα με την οποία «μιλάμε αριστερά, ενεργούμε όμως ρεαλιστικά», που απεδείχθη σωτήρια σε κρίσιμες περιστάσεις. Σίγουρα, πάντως, δεν αρκεί αυτό το «στηρίζουμε όλοι Παπακωνσταντίνου» αν δεν συνοδευθεί με έμπρακτη στήριξή του όταν προτείνει κάτι που δεν αρέσει στον Β ή στον Γ μέσα στο κόμμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ηδη οι υπουργοί που δεν ήθελαν ουσιαστικά να σπάσουν αυγά γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος, τρίβουν τα χέρια τους γιατί θεωρούν ότι έχουν μαζί τους τον πρωθυπουργό. Και αντιστοίχως οι υπουργοί που θέλουν να πάρουν ρίσκα και να αφήσουν έργο, φοβούνται μήπως δεχτούν γκολ, γιατί δεν θα έχουν κανέναν πίσω τους. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δώσει το προσωπικό, δικό του, αυστηρό μήνυμα την επόμενη φορά που θα συγκρουσθούν οι δυνάμεις του στάτους κβο με τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης.

fimotro

Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Ετοιμη να γυρίσει σελίδα στον εκλογικό νόμο είναι η κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα που ακολουθεί το γερμανικό. Ο δεκάλογος των αλλαγών που αποφασίστηκε να προωθηθούν έχει ως εξής:
- Σταυρός προτίμησης τέλος!
- Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
- Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
- Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται...
στο 40,20%.
- Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
- Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
- Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
- Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.
- Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.
- Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.
Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.
Επειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της. Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό, καθώς και τις έδρες που θα μοιράζονται στις 15 ή 11 περιφέρειες, ανάλογα με το σενάριο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή (πίνακας 1 και 2). Παραθέτει, ακόμη, και την κατανομή των εδρών, όπως θα γινόταν αν ίσχυε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο νέος νόμος (πίνακας 3).
Η αρμόδια επιτροπή (Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος, Σ. Δώδος, Η. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδοπούλου, Φ. Σπυρόπουλος), από κοινού με τους Γ. Σωτηρέλη και Θ. Χατζηπαντελή της επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αντιστάθηκε στις πιέσεις για ολιγοεδρικές περιφέρειες και προτείνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών σε μονοεδρικές.
Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η περίπτωση της Αθήνας που θα διαιρεθεί σε 36 μονοεδρικές, της Θεσσαλονίκης που θα σπάσει σε 14 και του Πειραιά που θα βγάζει 7. Τελειώνουν έτσι οι βουλευτές-βαρόνοι και η ανάγκη εξάρτησης των υποψηφίων από δαπάνες και προσβάσεις προβολής.
Η συναίνεση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε ο νέος νόμος να εφαρμοστεί άμεσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν προκαταβολικά πως η Ντ. Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος και αναμένουν τη θέση του Α. Σαμαρά.
Το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο είναι ένα από τα βασικά χαρτιά που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στον διάλογο που θα ξεκινήσει για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην οικονομία, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. «Με την κατάργηση του σταυρού απελευθερώνουμε το πολιτικό σύστημα από τις δουλείες του ρουσφετιού και του μαύρου πολιτικού χρήματος» σημείωσε στο «Εθνος» χειριστής του σχετικού φακέλου.



Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ...


Έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το γερμανικό μοντέλο. Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι βασικές αλλαγές που αποφασίστηκε.... να προωθηθούν είναι οι εξής:
- Τέλος στον σταυρός προτίμησης
-Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
-Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
-Η αυτοδυναμία τοποθετείται στο 40,20%.
-Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
-Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
-Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
-Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί).

-Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.
-Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.

fimotro

Read more...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 1.600 ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ...


Μετά τους 151 μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τώρα 1.600 νυχτερινά κέντρα και μπαρ, εταιρείες parking και εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Οι φορο-ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, θα επισκεφθούν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν φορολογικές παραβάσεις και εισοδήματα
που αποκρύπτονται. Μάλιστα από τα στοιχεία που έλαβε η ΥΠΕΕ από τη Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων προκύπτει ότι 3 στα 4 κέντρα διασκέδασης και μπαρ είτε δηλώνουν ζημίες είτε δηλώνουν... καθαρά κέρδη κάτω από 15.000 ευρώ το χρόνο!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2008 αποκαλύπτουν ότι:
1. Από τα 1.600 νυχτερινά κέντρα και μπαρ:
831 εμφάνισαν ζημιές.
361 κέντρα διασκέδασης δήλωσαν ότι είχαν καθαρά έσοδα έως 15.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από το μέσο μισθωτό.
311 νυχτερινά κέντρα και μπαρ εμφάνισαν καθαρά έσοδα πάνω από 15.000 ευρώ και έως 80.000 ευρώ.
Μόνο 97 κέντρα διασκέδασης παρουσίασαν καθαρά κέρδη πάνω από 80.000 ευρώ.
2. Το 70% των εταιρειών parking δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα από 10.000 έως 12.000 ευρώ.
3. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων παραγωγής διαφημίσεων εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα μικρότερα από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.

fimotro

Read more...

"ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ"...


ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Ηannah Devlin
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ολόκληρες χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του. Αυτό το σενάριο Αποκάλυψης προβλέπει νέα έκθεση για το κλίμα υπό το ορατό ενδεχόμενο να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 1,4 μ. έως το 2100. Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Έρευνα...
στην Ανταρκτική (SCΑR) βασίστηκε στα συμπεράσματα 100 κορυφαίων επιστημόνων και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Κόλιν Σάμερχεϊς, περιγράφει «την αργή καταστροφή του πλανήτη με την οποία είμαστε αντιμέτωποι». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει με τη θερμοκρασία στους ωκεανούς και τη στάθμη της θάλασσας, ενώ ο Ήλιος φαίνεται να έχει πολύ μικρή συμβολή σε αυτό που βλέπουμε». Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την έκθεση, παράκτιες πόλεις θα πρέπει να μετατραπούν σε οχυρά για να αντιμετωπίσουν την πολύπλευρη επίθεση του νερού. Η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Βενετία θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα πρέπει να δαπανήσουν 156 δισ. δολάριαπερίπου το 3% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος- για να προστατεύσουν το αμερικανικό έδαφος από τις πλημμύρες σε περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο- επισημαίνεται στην έκθεση- περίπου 100 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπισθούν στην Ασία, 14 εκατ. στην Ευρώπη και 8 εκατ. στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Σώστε τη Γη με 2 ευρώ την ημέρα
ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στις καθημερινές τους συνήθειες και δύο ευρώ την ημέρα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έρευνα. «Δεν χρειάζονται μόνο επενδύσεις, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής», σημειώνει η Σόνια Μάγιερ μέλος των Φίλων της Γης Ευρώπης, μιας οργάνωσης που ανέθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. «Αλλαγές στον τρόπο ζωής» σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά 10% μέχρι το 2020 και τη χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων κατά 4%.
Παράλληλα, θα πρέπει να αυξήσουν τα ταξίδια με τρένο κατά 9% και συγχρόνως να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 60%. Όσον αφορά τα 2 ευρώ την ημέρα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε κάθε Ευρωπαίο για τα 2 τρισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

fimotro

Read more...

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα)


«Κυκλωτικές» κινήσεις στους υποστηρικτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και στην ίδια επιχειρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, επιδιώκοντας να αποδείξει στην πράξη ότι βασικός στόχος του είναι η ενότητα της παράταξης και ότι έτσι θα πορευθεί για την αναδιοργάνωση και την ανασύνταξη του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς, με τη λογική της σύνθεσης απόψεων, συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν χθες το μεσημέρι με την κυρία Μπακογιάννη επί 45 λεπτά και συζήτησε την πορεία του κόμματος το επόμενο διάστημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το πολιτικό σύστημα. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε...
ότι προφανώς δεν συμφωνούν σε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά αποφάσισαν να έχουν στενή επικοινωνία.
Αν και αρκετά στελέχη επιμένουν ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν τελειώνουν εύκολα, η χθεσινή συνάντηση έβαλε τυπικά τέλος σε αυτή την ιδιότυπη πολιτική βεντέτα. Ωστόσο στην πορεία θα φανεί εάν- και πότε - θα υπάρξει υπονόμευση και αμφισβήτηση των κινήσεων του νέου προέδρου από τους υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη και την ίδια. Βεβαίως η κίνηση του κ. Σαμαρά να καλέσει την κυρία Μπακογιάννη ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσημη παραλαβή των «κλειδιών» του κόμματος από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Κ. Καραμανλή είναι μια απόδειξη πως κάνει πράξη την προεκλογική εξαγγελία του ότι θα συνεργαστεί με όλες τις πλευρές και ότι όλοι είναι «συμμαχητές» του, αρκεί να μην υπάρχει υπονόμευση της νέας ηγεσίας, η οποία έχει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση της κοινωνικής βάσης του κόμματος. Στο γραφείο του στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε με θέρμη την κυρία Μπακογιάννη, η οποία τού ευχήθηκε «καλή δύναμη» και «καλή επιτυχία» στο έργο του. Η συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως έλεγαν και οι δύο πλευρές, ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να εξετάσουν το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα στις δύσκολες μάχες που θα ακολουθήσουν, στο επίπεδο της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων και των κοινωνικών ζητημάτων. Η κυρία Μπακογιάννη έθεσε στον νέο πρόεδρο πολιτικά ζητήματα, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά σε ρόλους και αξιώματα ούτε από την ίδια ούτε από τον κ. Σαμαρά.
Η πρώην υπουργός επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι ζητούμενο για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ είναι η σύνθεση απόψεων και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Παράλληλα έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον κ. Σαμαρά για το πώς θα κινηθεί η ΝΔ στα εθνικά θέματα, επειδή οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τα ελληνοτουρκικά, και ειδικά για το αν το κόμμα θα αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επίσης η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε στην οικονομική πολιτική, θέτοντας το ερώτημα αν η ΝΔ θα παραμείνει ένα αστικό κόμμα στη λογική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ δεν έθεσε ζητήματα οργανωτικά.
Από την πλευρά του ο κ. Σα μαράς, ο οποίος είχε επισημάνει προεκλογικά την πρόθεσή του για σύνθεση απόψεων με την παράλληλη δέσμευση για αξιοποίηση των στελεχών της ΝΔ χωρίς αποκλεισμούς, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα το κόμμα σε οργανωτική αναδιοργάνωση και να δώσει τη μάχη σε πολιτικό επίπεδο, ασκώντας αξιόμαχη αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν στον χρόνο που πρέπει και ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων. Οπως έλεγαν από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, αυτή ήταν μια πρώτη συνάντηση των δύο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά σταθερή επικοινωνία και συνεργασία.
«Είχα μια πρώτη πολιτική συζήτηση με τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Κουβεντιάσαμε τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ. Κουβεντιάσαμε τον κοινό μας στόχο, ο οποίος είναι μια μεγάλη Κεντροδεξιά, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, και πιστεύω ότι για αυτόν τον στόχο θα δουλέψουμε όλοι μαζί» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και αρνήθηκε ότι της προτάθηκε ειδικός ρόλος για την επόμενη ημέρα. «Είμαι στρατιώτης αυτής της παράταξηςχρόνια τώρακαι θα παραμείνω στρατιώτης αυτής της παράταξης» είπε με έμφαση, ενώ λίγο αργότερα οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν ότι δεν έγινε συζήτηση για αξιοποίηση της πρώην υπουργού, η οποία συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους επιχείρησε να εξουδετερώσει τα διάφορα σχόλια περί ψυχρότητας την επόμενη ημέρα και αδυναμίας συνεργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο κόμμα είμαστε, αλίμονο, δεν θα κάνουμε δουλειά μαζί;».
fimotro


Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την πρώτη ανάσα, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες έντονων πιέσεων από τις Βρυξέλλες και κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις αγορές, πήρε χθες η κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τής αναγνώρισε ότι έχει κάνει το πρώτο βήμα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και διαβεβαίωσε- για δεύτερη φορά- ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει...
από χρεοκοπία. «Η Ελλάδα δεν είναι, ούτε πρόκειται να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας.
Ωστόσο, η ανάσα που δόθηκε χθες στο Συμβούλιο είναι υπό όρους, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ από 9,1% του ΑΕΠ το 2010.
Η κυβέρνηση έδωσε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων που προηγήθηκαν. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη να λάβει η χώρα πρόσθετα μέτρα.
«Ντιλ» υπό αίρεση
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο και αν χρειαστεί θα τροποποιήσει και τον προϋπολογισμό. Κατόπιν αυτών, οι δύο πλευρές έφτασαν σε «ντιλ», το οποίο, όμως, τελεί πάντα υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα» με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010, αλλά «χρειάζεται να υιοθετήσει και άλλα μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της».
Τι περιμένει η Κομισιόν
Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, τα περαιτέρω βήματα που περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει εξειδικεύσει ακόμη, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για την οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Και πρόβλημα της ευρωζώνης
Ο ίδιος μίλησε, για πρώτη φορά αφ΄ ότου ξέσπασε η κρίση, για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις πρέπει να συνεχιστούν» για να διασφαλιστεί ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της ευρωζώνης και η επιτυχής αντιμετώπισή του θα είναι προς όφελος της ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας.
Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί πως η κυβέρνηση εξελέγη μόλις πρόσφατα και ότι δεν είχε παρά ελάχιστο χρόνο για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"





Read more...