Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Νταβούτογλου: Οι προκλήσεις ασφάλειας ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα

Για προκλήσεις ασφάλειας που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν συλλογικές απαντήσεις έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την ομιλία του στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Τόνισε δε ότι η εμπειρία και οι αρχές του ΟΑΣΕ μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση πως η διαδικασία της Κέρκυρας προσφέρει την πλατφόρμα για να συζητηθεί η πρόταση Μεντβέντεφ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συλλογικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης έχουν θέσει τη μετανάστευση πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και η αντιμετώπισή της χρειάζεται ισχυρή συνεργασία. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινα όντα, των οποίων πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, σημείωσε πως όλοι έχουμε συμφέρον για ένα σταθερό Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσφέρει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στον ΟΑΣΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.

Τόνισε επίσης ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, κατονομάζοντας το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, εξακολουθούν να απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια για τη διευθέτησή τους.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι θεμελιώδη για την οικοδόμηση της ασφάλειας, όπως και η εφαρμογή της συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: