Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Α. Τσοχατζόπουλος: Προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...



Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του σε συνέντευξη Τύπου.

Ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο ... καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής, είπαν στη συνέντευξη ότι η προσφυγή του πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων».

Όπως τόνισαν οι δύο νομικοί, η προσφυγή αφορά την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και σχετίζεται με δηλώσεις δύο βουλευτών μελών της εν λόγω επιτροπής.

Σύμφωνα με την προσφυγή, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος πριν την έκδοση πορίσματος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις υπέρ της ενοχής τού πρώην υπουργού, γεγονός που «προσέβαλε και έτρωσε το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».

Στην προσφυγή τού πρώην υπουργού τονίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει την ιδιότητα και τις εξουσίες που έχει και η εισαγγελική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι «το τεκμήριο αθωότητας απαιτεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους τα μέλη του δικαστηρίου να μην ξεκινούν έχοντας ήδη σχηματίσει τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε αξιόποινη πράξη».

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, το άρθρο για το τεκμήριο της αθωότητας απαιτεί, «οι εκπρόσωποι του κράτους-δικαστές που κρίνουν μία υπόθεση κατά πρώτον, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων αρχών που ασκούν δημόσια εξουσία, να απέχουν από διαπιστώσεις ότι ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος είναι ένοχος τέλεσης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται πριν διαπιστωθεί νομίμως η ενοχή του από το δικαστήριο».

Όπως εκτίμησαν οι κύριοι Χειρδάρης και Κοτσαλής, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δύο χρόνια.
newscode.gr



Read more...

Βγαίνουν εντάλματα για την τραγωδία της Κύπρου...



Δραματικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας να προχωρήσει στην... έκδοση ενταλμάτων σύλληψης υψηλόβαθμων στελεχών τόσο της Εθνικής Φρουράς, όσο και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, χωρίς να αποκλείεται και η σύλληψη προσωπικοτήτων που έχουν σχέση με την υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην οικονομία του νησιού.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύλληψης τριών αξιωματικών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και πέντε ανώτατων στελεχών της Εθνικής Φρουράς, ενώ δεν αποκλείεται πριν από την σύλληψη τους, τα πρόσωπα αυτά να τεθούν και υπό διαθεσιμότητα.

Για κάποιους μάλιστα από τους εν δυνάμει συλληφθέντες, εξετάζεται και η δράση τους μετά την φονική έκρηξη.
Δηλαδή, διερευνάται το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να προχώρησαν σε ενέργειες που αποσκοπούσαν σε παραποίηση εγγράφων που ενδεχομένως να τους «έκαιγαν».



Read more...

Νέα αναδιάρθρωση, νέα υποβάθμιση βλέπει η S&P!

Δεν καταλαβαίνουν από... Βρυξέλλες

http://img.protothema.gr/401F15DD9CC33919FA7BE76CEE8EAFB6.jpg
Μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να συμβεί εντός της επομένης διετίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, την Τρίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι "σχεδόν βέβαιη".

"Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι" είπε ο Ντέϊβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Η Ελλάδα κατέστη στις 13 Ιουνίου η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως, από την S&P. "Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι πιστεύουμε πως μια βραχυπρόθεσμη υποβάθμιση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα" σύμφωνα με τον ίδιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, ο κ. Μπίαρς, είπε ότι "τούτο, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε όμως εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια".

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αντίθετη στη χορήγηση "λευκής επιταγής" στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτήτας για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Γιώργος και Αντώνης έτοιμοι για σκληρό ροκ

newpost.gr
Γιώργος και Αντώνης έτοιμοι για σκληρό ροκ
Υπάρχουν πολλοί που δεν ξαφνιάστηκαν από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην προχωρήσει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να παραπέμψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον- ίσως.

Όχι, η πολιτική της συναίνεσης δεν άλλαξε, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κέρδιζε τίποτα από τέσσερις συναντήσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα ισάριθμους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των Βρυξελλών- ο καθένας από διαφορετική σκοπιά, αλλά να διαφωνούν.

Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ αρχίζει να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, αν θα πρέπει να σηκωθούν οι τόνοι και η κυβέρνηση να απαντήσει στο… σκληρό ροκ σε ανάλογους τόνους… σκληρού ροκ.

Αφορμές υπάρχουν - η στάση έναντι των ταξιτζήδων είναι μια από αυτές. Αλλά και να μην υπήρχαν, θα μπορούσαν να βρεθούν - εύκολο είναι στην πολιτική να σηκώσεις τους τόνους. Για παράδειγμα- λέμε τώρα, θα μπορούσε το σκληρό ροκ να είναι επωδός της βούλησης για συναίνεση. Εύκολα. Δεν συναινείς γιατί θέλεις την καταστροφή της χώρας και ποντάρεις στην χρεοκοπία για μικροκομματικά οφέλη, π.χ.

Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, στα φοιτητικά τους χρόνια στην Αμερική, μετείχαν στο ίδιο μουσικό συγκρότημα. Και εκείνα, ήταν τα χρόνια που το ροκ κυριαρχούσε
Read more...

Νέοι έλεγχοι από τρόικα για να πει «ναι» το ΔΝΤ


newpost.gr
Νέοι έλεγχοι από τρόικα για να πει «ναι» το ΔΝΤ
Νέους ελέγχους αρχίζει από την Τετάρτη κλιμάκιο της τρόικας το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, το κλιμάκιο της τρόικας δεν αποκλείεται να προτείνει νέα μέτρα εξαιτίας της μαύρης τρύπας που έχει ξεπεράσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις (χθες έγινε γνωστό ότι θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο για το «Ελληνικό», ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα ζητούνται έσοδα ύψους 1,7 δις. ευρώ) και το «κλείσιμο» της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα των αλλαγών στον δημόσιο τομέα.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 90 οργανισμών του Δημοσίου, με την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» για τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θεωρούνται κρίσιμοι ενόψει των αποφάσεων που πρέπει να λάβει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στη συμφωνία νέας βοήθειας προς την χώρα μας, στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ξεκινά και η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κλιμάκιο των «μεγάλων» της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου για την επίσημη αξιολόγηση που θα κρίνει και την ομαλή εκταμίευση της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου.
Read more...

Συνταγή Γιώργου για …καλούς υπουργούς

Επιστολές με προτεραιότητες ανά υπουργείο


http://img.protothema.gr/C25F41DE492E7EA0DA587115AE5AF1D1.jpg

Τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο ξεχωριστά επεσήμανε με επιστολή του στους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι προτεραιότητες αυτές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει ή ακόμα και να έχουν διευθετηθεί ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ανέφερε στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, επιθυμεί να επισκεφτεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου με συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, στη βάση της προσπάθειας «να αλλάξουμε φυσιογνωμία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος εχθές.

Από το παρακάτω πίνακα εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι οι φέτος οι υπουργοί θα πρέπει να ξεχάσουν τις διακοπές και να ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.


Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

  1. Ενιαίο μισθολόγιο (σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ) – βαθμολόγιο, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής προσωπικού
  2. Σχέδιο για συγχωνεύσεις φορέων
  3. Αναμόρφωση λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και σύνδεσή του με προσπάθεια μεταφοράς τεχνογνωσίας από χώρες της ΕΕ.

Υπουργείο Εσωτερικών

  1. Θεσμικό πλαίσιο για διενέργεια δημοψηφισμάτων
  2. Αλλαγή τρόπου ελέγχου «Πόθεν Έσχες»
  3. Πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ


Υπουργείο Οικονομικών

  1. Θέσεις μας για εθνικό διάλογο για νέο φορολογικό σύστημα.
  2. Σχέδιο δράσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  3. Σχέδιο για αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής σε outsourcing.
  4. Σχέδιο δράσης για πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων.

Υπουργείο Άμυνας

  1. Ναυπηγική πολιτική
  2. Σύνδεση στρατιωτικών νοσοκομείων με ΕΣΥ

Υπουργείο Ανάπτυξης


  1. Σχέδιο επιτάχυνσης και ανμόρφωσης ΕΣΠΑ, με βάση και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με ΕΕ.
  2. Σχέδιο νόμου για άρση εμποδιών για επιχειρηματικότητα.
  3. Ναυτική πολιτική (σε συνεργασία με υπ. Εθνικής Αμυνας)

Υπουργείο Περιβάλλοντος

  1. Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων (με έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ) – δραστική μείωση του όγκου των φακέλων που εκκρεμούν προς έγκριση
  2. Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης
  3. Οριστικό σχέδιο ρύθμισης για τα αυθαίρετα
  4. Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή τόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών
  5. Σχέδιο για Κερατέα

Υπουργείο Παιδείας

  1. Προώθηση μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκαπίδευση.
  2. Σχέδιο για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  3. Συμπεράσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία.


Υπουργείο Υποδομών
1. Αντιμετώπιση εμπλοκών στην προώθηση των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.
2. Συνεπής εφαρμογή σχεδίου για εξυγίανση συγκοινωνιακών φορέων.

Υπουργείο Εργασίας

1. Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των μορφών.
2. Ολοκλήρωση διαδικασιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
3. Εφαρμογή σχεδίου για εισφοροδιαφυγή – αντιμετώπιση της περίπτωσης των μεγάλων οφειλετών/ πρώτα αποτελέσματα
4. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας.

Υπουργείο Υγείας

1. Προώθηση της μεταρρύθμισης για σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας – ολοκλήρωση του ΕΟΠΥΥ.
2. Υλοποίηση της λίστας φαρμάκων και περαιτέρω μείωση τιμών
3. Σχέδιο για την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία.
4. Οριστικό σχέδιο για συνενώσεις νοσοκομείων
5. Σχέδιο δράσης για μείωση λίστας αναμονής ΟΚΑΝΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

1. Πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής και αλλαγής αγροτικού ισοζυγίου.
2. Ριζική απλοποίηση αδειοδότησης αγροτικών – κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
3. Χρήση αξιοποίησης γεωργικής γης
4. Σχέδιο για σχολή για αγροτικά στελέχη

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Κατάθεση σχέδιο νόμου για fast track για μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

1. Εφαρμογή σχεδίου για Κέντρο Αθήνας
2. Προώθηση κέντρων υποδοχής μεταναστών.
3. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπ. Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας.
4. Βελτίωση λειτουργίας συστήματος ασύλου.


Υπουργείο Πολιτισμού

1. Εφαρμογή σχεδίου για την εξυγίανση ποδοσφαίρου – πλαισίο για την επόμενη χρονιά.
2. Εξέταση της σκοπιμότητας τροποποίησης νόμου για κρουαζιερόπλοια (σε συνεργασία με Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότηατς & Ναυτιλίας)

Υπουργείο Επικρατείας

1. Σχέδιο Αναδιοργάνωσης κρατικής τηλεόρασης
2. Σχέδιο για νέο νομικό πλαίσιο για ΜΜΕ.
Read more...

Tέλος στο φθηνό φυσικό αέριο από Οκτώβριο


newpost.gr
Tέλος στο φθηνό φυσικό αέριο από Οκτώβριο
Καταργείται από 1ης Οκτωβρίου η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.

Με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, και με την αύξηση της φορολογίας τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο από τον προσεχή Οκτώβριο η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής οδηγεί σε αύξηση της τιμής καταναλωτή κατά 5 %. Συγκεκριμένα:

-Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα, είναι 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, αν εφαρμοζόταν σήμερα, και με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον προσεχή Οκτώβριο, το φυσικό αέριο θα κόστιζε 62,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όμως η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά μέχρι τότε, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με καθυστέρηση τριών μηνών.

Παρουσιάζοντας τη νέα τιμολογιακή πολιτική ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ κ. Χ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αν εφαρμοζόταν τον νέο σύστημα την περασμένη χειμερινή περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν 9 έως 28 % φθηνότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16 %, έναντι 18 % που προβλέπει το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν άλλαζε η τιμολογιακή πολιτική, και διατηρείτο η σταθερή έκπτωση 18 % σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις την επόμενη διετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο εφέτος σε 330 ευρώ το 2013. Για τους επαγγελματίες οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες (της τάξης του 58 %) και θα ίσχυαν άμεσα, από το φετινό Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση από το φετινό χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες για τη θέρμανση των χώρων της επιχείρησης θα αγοράζουν πετρέλαιο σε τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Η ΕΠΑ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει την ισχύουσα τιμολογιακή φόρμουλα και, εφόσον αυξάνεται λόγω φορολογίας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, να αυξηθεί ανάλογα το ποσοστό έκπτωσης για τους καταναλωτές αερίου.

Σημειώνεται ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική στην Αττική εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία από τις αντίστοιχες ΕΠΑ, ήδη από την έναρξη λειτουργίας τους.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική την περασμένη χειμερινή περίοδο (από το Νοέμβριο του 2010 ως το Μάιο του 2011) αυξήθηκε κατά 32 % (από 0,04677 σε 0,061936 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ακολουθώντας τις αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή σήμερα είναι 0,05878 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ ανέφερε ότι και στον τομέα του αερίου παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών καθώς οι καταναλωτές λόγω κρίσης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι η εταιρία θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες νέα κίνητρα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου και στο φυσικό αέριο, ανάλογα με αυτό που ισχύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για το ηλεκτρικό.
Read more...

«Ο Σαμαράς θα γινόταν πρωθυπουργός ακόμα και σε Ελλάδα της δραχμής»

newpost.gr
«Ο Σαμαράς θα γινόταν πρωθυπουργός ακόμα και σε Ελλάδα της δραχμής»
Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του προέδρου Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά- χωρίς να τον κατανομάσει- για μικροκομματική πολιτική, σημειώνοντας ότι επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και σε μια «Ελλάδα της δραχμής».

Κατηγόρησε, εμμέσως, τον κ. Σαμαρά ότι για να υπηρετήσει τα εκλογικά του ποσοστά δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Η ΝΔ είπε, έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος, ενώ δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν η κυβέρνηση μπορούσε να μοιραστεί με την αντιπολίτευση την επιτυχία των Βρυξελλών. Διότι, όπως είπε, «τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά, αν καταστρέφεται η χώρα»; Και πρόσθεσε ότι αφήνει σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί με κάθε τρόπο.

Σχετικά με το ζήτημα της συναίνεσης, επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για μηδενιστική κριτική «στη φωτιά που εκείνοι έβαλαν».

Σκληρή απάντηση της ΝΔ

«Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στη Νέα Δημοκρατία.

Και πρόσθεσε: «Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση».

«Ιστορικής σημασίας η Σύνοδος Κορυφής»

«Δείξαμε σοβαρότητα και ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «σε τέτοιες εποχές αυτό χρειάζεται η χώρα και όχι βουλευτές που υπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα».

«Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Με βασικό μας όπλο τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και την πεποίθηση ότι θα τις εφαρμόσουμε, πετύχαμε όλα όσα εκείνα η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν διαπραγματευόμαστε και ακόμα περισσότερα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι τώρα η χώρα πρέπει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, με πρώτο στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία ώστε να πάψει η αιμορραγία των ελλειμμάτων.

Απευθύνοντας προσκλητήριο στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν, προσθέτοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν «σοφία και σύνεση», κλείνοντας τ' αυτιά τους στις «σειρήνες του λαϊκισμού και της ευκολίας», «άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι» σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μίλησε επίσης για ετερόκλητες δυνάμεις οι οποίες συνασπίσθηκαν με στόχο να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια και να επικρατήσει πλήρες χάος.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι οι εποχές που ζούσαμε με δανεικά, οι εποχές των ελλειμμάτων, έχουν τελειώσει και ο στόχος είναι να μηδενιστούν τα ελλείμματα και να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «η χώρα έκανε ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής» αφού διασφαλίστηκαν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.
Read more...

Κανονικά οι πτήσεις σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο

Αναστολή κινητοποιήσεων της ΥΠΑ


Οι κινητοποιήσεις είχαν εξαγγελθεί για τον Αύγουστο
Οι κινητοποιήσεις είχαν εξαγγελθεί για τον Αύγουστο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εσωτερικού σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, καθώς η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι μετά την παρέμβαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις δεσμεύσεις του ότι θα εγκριθούν οι ανάλογες πιστώσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, από αργίες και εξαιρέσιμα και, επίσης, την έγκριση ανάλογων πιστώσεων για την πληρωμή έως και τον Οκτώβριο.

Μετά την υπουργική παρέμβαση, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, ως κίνηση καλής θέλησης τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τον «αιμοδότη» της οικονομίας μας τον τουρισμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει πάντως ότι αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στήριξη Παπανδρέου σε Γ.Ραγκούση για τους χειρισμούς στο θέμα των ταξί

«Με διάλογο, αλλά το επάγγελμα θα ανοίξει»

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των ιδιοκτητών στο Σύνταγμα
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των ιδιοκτητών στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παρέμβαση για το θέμα των ταξί έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το πρωί της Τετάρτης. Ο Γ.Παπανδρέου, στηρίζοντας την επιλογή του Γ.Ραγκούση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ταξί υπεύθυνη στάση. «Θα γίνει διάλογος και θα προχωρήσουμε με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ταξί» σημείωσε. Συνάντηση από τον πρωθυπουργό ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Είναι σταθερή η θέση μας για απελευθέρωση με κανόνες. Και είναι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το διάλογο. Θα ακούσει η κυβέρνηση. Καλώ τους ιδιοκτήτες να συνεργαστούν σε μια κρίσιμη περίοδο. Δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Θα προχωρήσουμε με στόχο να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών των ταξί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουγός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν φοβήθηκε να τα βάλει με συντεχνίες και συμφέροντα που κρατούσαν τη χώρα αλυσοδεμένη.

Λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οι ιδιοκτήτες ταξί ζήτησαν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματα και τις θέσεις τους, σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα των ταξί τάσσεται με το μέρος των αυτοκινητιστών και έστειλε έγγραφο μήνυμα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ζητώντας συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Λυμπερόπουλος επανέλαβε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, προσθέτοντας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του για να μην γίνουν επεισόδια».

Προανήγγειλε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία έχει βάλει δικηγόρους, προκειμένου να ερευνήσουν όλα τα ενδεχόμενα και να καταθέσουν αγωγές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών σε περίπτωση που περάσουν οι προτάσεις του Γιάννη Ραγκούση.

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην οδό Μάρνη, έχουν συγκεντρωθεί οι πρόεδροι των Σωματείων από όλη σχεδόν τη χώρα, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση του κλάδου και πιθανόν συνέχιση των αφνιδιαστικών ενεργειών, τουλάχιστον για σήμερα.

Υπουργείο Μεταφορών: «Δεν υποκύπτουμε στις συντεχνίες»

Απαντώντας στον ΣΑΤΑ, το υπουργείο Μεταφορών επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα εφαρμοστεί και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις του υπουργείου.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν την απεργία και να προσέλθουν στον διάλογο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει σε συντεχνίες».

Nέα σφοδρή επίθεση από τη ΝΔ

Δριμύτατη επίθεση στον Γιάννη Ραγκούση, εξαπέλυσε και πάλι η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιτέκτονα του χάους», ενώ παράλληλα τον κατηγόρησε ότι «θεωρεί το υπουργείο προσωπικό του τσιφλίκι».

«Μπροστά σε όλα αυτά, καλούμε -άλλη μια φορά- τον πρωθυπουργό, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, βρίζει τη ΝΔ και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και να πάρει θέση στο θέμα των ταξί.

»Να καταλάβει, επιτέλους, τις συνέπειες της κυβερνητικής ανευθυνότητας στην οικονομία, τον τουρισμό, την καθημερινότητα των πολιτών και την προς τα έξω εικόνα της πατρίδας μας.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...