Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μεγάλες αυξήσεις έρχονται από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω των αυξήσεων που αναμένεται να επιβληθούν στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, πρώην τέλος ΑΠΕ…
Σύμφωνα με εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) -θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ-, τριπλασιάζεται το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα...
στο λογαριασμό του, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ ζητεί να αυξηθεί το εν λόγω τέλος από 9,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh=1.000kWh) που ισχύει σήμερα, στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σήμερα σε 317 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσει, το Δεκέμβριο του 2014, στο 1,471 δισ. ευρώ, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Χαρακτηριστικά, ο ΛΑΓΗΕ στο μηνιαίο δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύει, υπογραμμίζει: «Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ, που θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές από 1/7/13 μέχρι 31/12/14, για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος της περιόδου, με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, είναι περίπου 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα (περίπου τριπλάσιο του ισχύοντος), εφόσον δεν υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για μείωση του ελλείμματος.
Το μέγεθος αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται, εφόσον οι απαιτήσεις πληρωμών προς παραγωγούς ΑΠΕ μεταβάλλονται συγκριτικά με τις προβλέψεις ή εξευρίσκονται πρόσθετοι πόροι του λογαριασμού».
Σύμφωνα με υπολογισμούς, για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, που είναι η μέση οικιακή κατανάλωση, το νοικοκυριό, από 18,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα κληθεί να πληρώσει 54,6 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή 36 ευρώ παραπάνω.
Εάν τελικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υιοθετήσει το αίτημα του ΛΑΓΗΕ, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού θα αυξηθούν σημαντικά από την 1η Ιουλίου, καθώς αναμένεται και η τρίτη φάση αναπροσαρμογής των τιμών ρεύματος, με βάση το τρίτο μνημόνιο. Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, είναι οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος να επιβληθούν σε τρεις δόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2013: Η πρώτη από 1/1, η δεύτερη από 1/5 και η τρίτη από 1/7/2013.
Απελευθέρωση
Από την 1η Ιουλίου, απελευθερώνονται πλήρως και τα τιμολόγια ρεύματος στη Χαμηλή Τάση, καθώς στη Μέση και Υψηλή Τάση έχουν ήδη απελευθερωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει πλέον στη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, και η ΡΑΕ θα είναι ο μόνος ρυθμιστής.
Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

Πεταλωτής: Μυθοπλασίες όσα λέγονται για τον Παπανδρέου...



Ακούστε το ηχητικό... 
«Μυθοπλασίες» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής τα όσα διαρρέονται για τον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο...
Radio Marconi του Βόλου.

«Σαφώς δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που παρουσιάζεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ. Κι εγώ που είμαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχω διακρίνει ποιά είναι η τακτική και ποιά είναι η στρατηγική», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Όπως τόνισε ο ίδιος «αντί να ασχοληθούμε με τα πολύ σοβαρά ζητήματα της χώρας, ασχολούμαστε με τις διαρροές, οι οποίες υπάρχουν κατά κόρον και απ' όσο μπορούμε να ξέρουμε, φαίνεται ότι περιέχουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μυθοπλασία, για το ποιά έξοδα έκανε ο Παπανδρέου ή ποιά έξοδα γίνονταν στο ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Παπανδρέου, λες και πριν το 2004 δεν υπήρχε ή μετά το 2010 δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ».

«Τίθεται το ερώτημα ποιός είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σήμερα, πώς μπορούμε να εκφράσουμε τα όποια μέλη έμειναν στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως πώς μπορούμε να πούμε ότι εκφράζουμε την κοινωνία. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσει η ηγεσία. Νομίζω ότι περί άλλων τυρβάζουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε πού πάμε και τί μας γίνεται», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «φτάσαμε να εκπροσωπούμαστε στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Σαμαρά».

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «διοχετευμένη απαξίωση» τις κατηγορίες κατά του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης μίας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες σήμερα που δεν εκφράζονται. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, που ανήκε σε αυτό που ονομάζαμε μεγάλη δημοκρατική παράταξη που δεν εκφράζεται δημοσκοπικά, αλλά που μπορεί να αποτελέσει το σπέρμα έτσι ώστε να υπάρξει μία μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, μέσα από τη συνένωση υγειών δυνάμεων, όχι απλώς μία συνάντηση κορυφής δύο κομμάτων για να κατεβούν στις ευρωεκλογές για να βγάλουν έναν ευρωβουλευτή ίσως και περισσότερους».



Ακούστε το ηχητικό:



πηγη e-volos.gr

Read more...

Τι είπε ο Κινέζος πρεσβευτής Ελαιόλαδο, κρασί, γούνες και μάρμαρο από την Ελλάδα θέλουν οι Κινέζοι



Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου.

Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen. 

Ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας.

Το γεγονός αυτό, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη Σαμαρά να δώσει «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

Παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα τέσσερα δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Du Qiwen, που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του. 

Κάλεσε, εξάλλου, τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά Κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO. 

Αναφερόμενος στην τελευταία, έκανε λόγο για «αρμονία» και «win-win» (αμοιβαίο όφελος) στη φιλοσοφία των Κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας (συνδρομή στα συσσίτια και τη θέρμανση τοπικών σχολείων). 

O Κινέζος πρεσβευτής αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, «χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει το ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο»
.protothema.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά του



Χρέος και όχι "μαύρη τρύπα" το έλλειμμα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος. Δραστική μείωση δαπανών και αυτοχρηματοδότηση των τοπικών οργανώσεων

Μετά από αρκετές μέρες συγκρούσεων, διαρροών και ανταλλαγής ανακοινώσεων, σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος... αποφάσισε ότι δεν υπάρχει "μαύρη τρύπα" 110 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά πρόκειται για το χρέος του κόμματος.
Αυτό αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, σημειώνοντας ότι από το ποσό αυτό είναι πολύ λίγες οι δαπάνες εκείνες που δεν συνοδεύονται από παραστατικά.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι υπάρχει θέμα χρέους και ελλείμματος στο ΠΑΣΟΚ, "όπως και σε όλα τα κόμματα, αλλά το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτό το ζήτημα".
Νωρίτερα είχε προκαλέσει αίσθηση η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προέτρεψε τον Γ. Παπανδρέου, αν θίγεται να πάει στη δικαιοσύνη.
Επίσης, τόνισε ότι από το 2003 μέχρι το 2011, το ΠΑΣΟΚ έμπαινε μέσα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του γενικού διευθυντή του Κινήματος Νίκου Σαλαγιάννη αφενός για την παραδοχή του οικονομικού προβλήματος "που δεν το κρύβουμε κάτω απ' το χαλί, αλλά το αντιμετωπίζουμε θεσμικά στα όργανα με διαφάνεια" και, αφετέρου, για την πρόταση εξόδου από αυτό.
Η απόφαση για την έξοδο από το οικονομικό πρόβλημα περιλαμβάνει τον "δραστικό περιορισμό των λειτουργικών δαπανών", την πολύ λιτή διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο, καθώς επίσης και την αυτοχρηματοδότηση των τοπικών οργανώσεων.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι οι διαρροές σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο Κίνημα.
Ακόμη, δεν έγινε συζήτηση για επιστροφή στα ιστορικά γραφεία της Χ. Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον αυτή αποκλείεται ενώ αντίθετα δεν αποκλείεται η παραμονή στα γραφεία της Ιπποκράτους εφόσον συμφωνηθεί μειωμένο μίσθωμα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει να δυναμώνει...




crimenet.gr

Της Έρρικας Βαλλιάνου



Η φράση-κλειδί σήμερα του Άκη Τσοχατζόπουλου, που μιλώντας στους δημοσιογράφους σε μία διακοπή της δίκης, έδειξε τις προθέσεις του να...
πάει τα πράγματα μέχρι τα άκρα, να μιλήσει για τα εξοπλιστικά και ευθύνες του ΚΥΣΕΑ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που έγινε στη Βουλή. Δεν προχώρησε η έρευνα για τα εξοπλιστικά. Και αυτές είναι ευθύνες του ΚΥΣΕΑ. Τους αφορά όλους.

Το σκάνδαλο είναι ότι η σύμβαση δυστυχώς σταμάτησε σε συμφωνία με τους Γερμανούς και σταμάτησαν επίσης όλα τα αντισταθμιστικά στο Σκαραμαγκά».

Οι εισαγγελείς της έδρας μίλησαν ουσιαστικά για παράνομη πράξη της Βουλής, να ασκήσει δίωξη στον Τσοχατζόπουλο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τα υποβρύχια, λέγοντας ότι η αρμοδιότητα είναι του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να συνεχίσει τις διώξεις για το ξέπλυμα.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος έδειξε την πρόθεση πως δεν διαφωνεί να έρθουν στο δικαστήριο τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Ωστόσο ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, κ. Παγορόπουλος σταμάτησε λέγοντας ότι θα θέσει ο ίδιος το θέμα αυτοτελώς.

Read more...

Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο Αν. Παπαδόπουλος...




Απαντηση στον Βενιζέλο...
Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, απαντώντας στην πρόσκληση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο..
Ο...
κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Βήμα fm, εκτίμησε πως οι προσκλήσεις του κ. Βενιζέλου «εντάσσονται περισσότερο στα εσωκομματικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα» και πρόσθεσε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα έχει την αυτόνομη κάθοδό της στις ευρωεκλογές και αναζητούμε συμμαχίες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά έχουν πάρει σημαντικές αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είπε «το σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούμε, είναι ανεξάρτητο από τις συμμαχίες. Σας θυμίζω ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια ευρωομάδα, για παράδειγμα. Θα το αντιμετωπίσουν τα όργανα του κόμματός μας και θα υπάρξει και συνεδριακή απόφαση. Στο συνέδριο θα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί η ΔΗΜΑΡ».
ethnos.gr

Read more...

ΤΟ REUTERS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


«Η ελληνική ανεργία ξεπέρασε το 60% για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, γεγονός που αντανακλά τον πόνο που έχει προκληθεί από την ύφεση μετά τα τόσα χρόνια λιτότητας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης», αναφέρεται σε δημοσίευμα...
του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. «Εξαιρετικά τρομακτικό», είναι το σχόλιο του συντάκτη του ρεπορτάζ.
Το Reuters επισημαίνει ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 2009 και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανήλθε στο 12,1% τον Μάρτιο. Το Reuters στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσοστό του 64,2% το Φεβρουάριο από 59,3% τον Ιανουάριο του 2013. ΚΙ αυτό παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών έχει μειωθεί κατά 32%, σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο διακηρυγμένος στόχος της παροχής κινήτρων για να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι.
Όπως αναφέρει το Reuters, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, έχει κακοποιηθεί από τις αυξήσεις φόρων, από τις περικοπές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Με το υψηλό ποσοστό ανεργίας, επομένως, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν προβλέπονται αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον της οικονομίας.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/reuters.html

Read more...

''ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ''...


Την επιλογή του να υπάρξει οικονομικός έλεγχος στο ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό συμβούλιο του κόμματος...
Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, όπως την παρέλαβε μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.
Συγκεκριμένα, είπε ότι τα μισθώματα των ενοικίων δεν είχαν καταβληθεί επί καιρό, οι προμηθευτές πίεζαν να πληρωθούν, ενώ το ύψος των δανείων ήταν γνωστό. Είπε μάλιστα ότι για την εξυπηρέτηση των δανείων είχε εκχωρηθεί η κρατική χρηματοδότηση πολλών ετών. Οι ετήσιες δαπάνες υπερέβαιναν κατά 30% τα έσοδα κάθε χρόνο, υπογράμμισε και πρόσθεσε με έμφαση ότι η τακτική επιχορήγηση είναι εκχωρημένη για τις επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ έμπαινε μέσα 10 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι από το 2003 μέχρι το 2011 δημιουργήθηκαν χρέη 80 εκατ.ευρώ!

Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο κ. Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε ότι κατανοεί την αντίδρασή του, αλλά δεν καταλαβαίνει τι εννοεί όταν εκείνος αναφέρεται στο εσωτερικό του κόμματος.

Επίσης προέτρεψε όποιον αισθάνεται ότι θίγεται από τα δημοσιεύματα και πρωτίστως τον Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Ο κ. Βενιζέλος επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα «μαύρης τρύπας» στα Οικονομικά, όμως, συμπλήρωσε πως έχει εντοπιστεί για κάποια κονδύλια η ανάγκη συμπλήρωσης των παραστατικών.

 Ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης των Οικονομικών, είπε ότι την προηγούμενη περίοδο τα ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης στα όργανα και δήλωσε ότι η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα του κόμματος είπε ότι ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Σαλαγιάννης θα ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ τον ενημερωτικό φάκελο τον έθεσε στη διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε μαζί του.

Η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών θα έχει δύο σκέλη: ελεγκτικό και προγραμματικό. Η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών θα τεθεί υπ όψιν του Πολιτικού Συμβουλίου

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των υπόλοιπων κομμάτων είπε ότι τα άλλα κόμματα δεν θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τη σταθερή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να οικοδομήσει σχέση ειλικρίνειας με την κοινωνία.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο έλεγχος από τις εταιρείες είναι οικειοθελής και δεν αμφισβητεί τον έλεγχο της Βουλής.

Σχετικά με τις δικές τους κινήσεις εξορθολογισμού των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι προεκλογικές δαπάνες ήταν περιορισμένες κατά 80% και συγκεκριμένα η δαπάνη για τη μετακίνηση στελεχών μειώθηκε κατά 95%. Επιπλέον είπε ότι καταβλήθηκαν οι μισθολογικές αποζημιώσεις των εργαζομένων και δόθηκαν κίνητρα αποχώρησης, ώστε να μείνει ο απολύτως αναγκαίος αριθμός εργαζομένων. Επίσης είπε ότι τα μισθώματα των ενοικίων μειώθηκαν κατά 50%. Δίνοντας στοιχεία για τη σχέση εσόδων εξόδων, ανέφερε ότι τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ ήταν 20 εκ ετησίως και τα έξοδα 30 εκατ. ευρώ. 
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_640.html

Read more...

Δεν συμφωνούν για την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 760€...




Αδιέξοδο στην επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 760 ευρώ, αλλά φως στα θεσμικά ζητήματα διαπιστώθηκε σήμερα στη δεύτερη συνάντηση που είχε η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η συνάντηση έγινε απουσία της...
Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), της ΔΑΣ (ΚΚΕ) αλλά και του ΣΕΒ ο οποίος επικαλέστηκε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.



Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων της τελευταίας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχε συναφθεί το 2010.

Στο περιεχόμενο των θεσμικών αιτημάτων συμφώνησαν τόσο οι έμποροι όσο και οι βιοτέχνες, ενώ ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανικών έλαψε δια της απουσίας του επικαλούμενος "ανειλημμένες υποχερώσεις". Νέα συνάντηση αναμένεται πριν τις 15 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία η εθνική σύμβαση βγαίνει από το καθεστώς της μετενέργειας, με συνέπεια να περικοπεί ένα επιπλέον 10% του οικογενειακού επιδόματος σε 300.000 περίπου εργαζόμενους που αμείβονται με τους κατώτατους μισθμούς και τα ημερομίσθια του ιδιωτικού τομέα.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Οι εργοδοτικοί φορείς είναι αντίθετοι στην προοπτική την οποία προτάσσει η ΓΣΕΕ να οριστεί ο κατώτατος μισθός στα 760 ευρώ, όπως και σε κάθε άλλη επιβάρυνση του κόστους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι επιμένουν στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανήκουν σε εργοδοτικές ενώσεις και προβάλλουν αιτήματα που αφορούν στους θεσμικούς όρους της σύμβασης (π.χ. άδειες λοχείας ή θανάτου).

Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν μέχρι τις 14 Μαϊου, που λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ, θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα που η Ελλάδα θα μείνει χωρίς Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (η ΕΓΣΣΕ θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 με αναγκαστικό νόμο).

Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στις 23 Μαΐου.

Read more...

Νέο κούρεμα μισθών κατά 10% έως 20% για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα...


Σε νέο κούρεμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% έως 20% αναμένεται να οδηγήσει η λήξη της μετενέργειας, στις 14 Μαΐου, για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις...
14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε λήξει την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός.

Ετσι, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.

Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρείες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Οι μισθοί μπορεί να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω από αυτό το όριο.

Για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν τον μισθό μαζί με τις τριετίες.

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, έναντι 27,2% που είναι σήμερα.

Στο μεταξύ νέα, την τρίτη κατά σειρά, συνάντηση θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των εργοδοτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς την Πέμτη δεν προσήλθε στις συζητήσεις ο ΣΕΒ, ενώ απουσίες υπήρχαν και από συνδικαλιστικές παρατάξεις που διαφωνούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.Από τους εργοδοτικούς φορείς προσήλθαν στη συνάντηση η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (έμποροι) και ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις).

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι επιμένει και διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης που θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου στον κόσμο της μισθωτής εργασίας «και θα σώζει ότι η κυβέρνηση δεν κατέστρεψε κάνοντας πράξη τις μνημονιακές επιταγές».

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμφωνήσουν στη διασφάλιση του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων, για τα οποία, όπως λέει, «σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί το επιχείρημα των μνημονιακών εντολών».

Για τον λόγο αυτό, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του οποίου δεν προσήλθαν σήμερα παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.Γι΄αυτή τη στάση, σημειώνει η ΓΣΕΕ, «ο ΣΕΒ είναι υπόλογος στους εργαζόμενους που καθημερινά πλήττονται από τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας».

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παπαγόπουλος κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στις παρατάξεις των συνδικάτων «που μονίμως κατ εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ».

Τέλος για την Παρασκευή εχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. ..

Read more...

Ιδρύεται η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού στην Ελλάδα...


Στη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών προχωρά ο σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με σκοπό να σωθούν ακόμη περισσότερες παιδικές ζωές, αλλά και να μειωθεί το κόστος εισαγωγής μοσχευμάτων από...
το εξωτερικό.

Την ανακοίνωση έκαναν σήμερα η πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η τράπεζα θα στεγάζεται στο ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» καθώς έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη για διαμόρφωση των νέων χώρων. Το κόστος αναλαμβάνει ο σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και η λειτουργία του τμήματος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 εθελοντές τα πρώτα πέντε χρόνια.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες, που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού από την Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη.

Διευκρινίζεται πώς μέχρι σήμερα οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν 15.000 ευρώ για μόσχευμα από τράπεζα της Ευρώπης και 30.000 ευρώ για μόσχευμα από τράπεζα της Αμερικής.

Εκτός όμως από την τράπεζα, ο σύλλογος προχωρά στην υλοποίηση ακόμη δύο σημαντικών προγραμμάτων.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, πνευμόνων και νεφρών. Τα παιδιά τα οποία μέχρι τώρα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, θα μπορούν στο μέλλον να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, η «ΕΛΠΙΔΑ» θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί την εξειδίκευση του προσωπικού στο εξωτερικό για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια.

Το τρίτο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Στόχος του προγράμματος είναι να χορηγούνται, για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών, συγκεκριμένες πρωτοποριακές θεραπείες σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία διεθνώς. Όπως είπε η κ. Βαρδινογιάννη, κλείνοντας την ομιλία της, «στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύεται το 80% των παιδιών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα και από αυτό το ποσοστό τρία στα τέσσερα παιδιά θεραπεύονται».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τα ένθερμα συγχαρητήριά του αλλά και την ευγνωμοσύνη του στην κ. Βαρδινογιάννη, και σημείωσε: «Το έργο σας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και μας διδάσκει». Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι «υπάρχει, ήδη, ο χώρος που θα αναμορφωθεί για τις νέες δομές αλλά και το προσωπικό που θα σταλεί στο εξωτερικό για εκπαίδευση».

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» Ε. Παπασάββας έκανε λόγο για έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, και ανέφερε ότι στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του ογκολογικού νοσοκομείου έχουν νοσηλευτεί 7.000 παιδιά, ενώ, έχουν πραγματοποιηθεί 37.000 ημερήσιες νοσηλείες. Επίσης, χαρακτήρισε «ορόσημο» την υπογραφή αυτής της νέας σύνδεσης...
ΝΕΑ

Read more...

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές....


Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών...
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τον ν. 4144/2013, που αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, τα ληξιαρχεία θα πρέπει να...
προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων.

Έτσι, από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου, οι μεταβολές τους, καθώς επίσης και το σύμφωνο συμβίωσης θα περιλαμβάνουν αναγκαία και υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου, που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή.

Βασικό ρόλο στο σύστημα αυτό επιτελούν η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και οι ληξίαρχοι, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου, έχουν την κεντρική ευθύνη για την αξιόπιστη και ακριβή συλλογή και καταχώρηση των βασικών στοιχείων ταυτοποίησης των πολιτών.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις θανάτου, οι ληξίαρχοι θα εκδίδουν μηχανογραφικά τη ληξιαρχική πράξη, η οποία είναι πλέον αδύνατο να εκδοθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, με την ταφή είναι αναγκαία πια μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου και καθίσταται σαφές ότι τα κεντρικά στοιχεία ταυτοποίησης του θανόντος, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ, πρέπει να δηλώνονται στους ληξιάρχους, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραλείψεων σε δηλώσεις, οποιουδήποτε υπευθύνου, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα...
voria.gr

Read more...

Εκπρόσωπος κόμματος με μισθό από την ΕΡΤ!...



Ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου έθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου για τον Αντώνη Λιάρο, μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής, στον «Real Fm». Ο δημοσιογράφος, αναρωτήθηκε για…
τον Αντώνη Λιάρο, ο οποίος είναι σύμβουλος της ΕΡΤ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Πως γίνεται ο έμμισθος σύμβουλος της ΕΡΤ Αντώνης Λιάρος που πληρώνεται με 3.500 ευρώ το μήνα, να εμφανίζεται ως… εκπρόσωπος κόμματος (ΠΑΣΟΚ) σε πολιτικές συζητήσεις άλλου καναλιού, και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ;»..
 trelokouneli.gr

Read more...

Ανακοινώθηκε... MVP της φετινής Ευρωλίγκα ο Σπανούλης! (Infographic)


 

Aθήνα
Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της φετινής αγωνιστικής περιόδου όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωλίγκα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του φάιναλ φορ του Λονδίνου που ξεκινά την Παρασκευή με τους δύο ημιτελικούς, Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Ο Ελληνας διεθνής αναδεικνύεται για πρώτη φορά MVP της περιόδου στη διοργάνωση.


«Νιώθω πολύ καλά. Όλα είναι καλά όταν η ομάδα μου πετυχαίνει τους στόχους της. Πρέπει να είμαστε σε πνευματική ισορροπία, να διορθώνουμε τα λάθη και να βελτιωνόμαστε συνεχώς για να πετύχουμε τους στόχους μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπανούλης.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπανούλης έχει κατακτήσει δύο φορές το βραβείο του MVP σε φάιναλ φορ. Μία στο Βερολίνο με την φανέλα του Παναθηναϊκού και μία το 2012 στην Πόλη με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκα για την περίοδο 2012-2013 ήταν οι: Σπανούλης, Ρούντι, Τόμιτς, Κρστιτς και Διαμαντίδης, με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να μη δίνει το παρών στην εκδήλωση.

Παράλληλα βραβεύτηκε ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ανακηρύχθηκε rising star της διοργάνωσης, αλλά και ο πρώτος σκόρερ της σεζόν Μπόμπι Μπράουν.

Απουσίαζε ο Στέφαν Λάσμε που ήταν ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θεωρείται ασύμφορο οικονομικά Δεν κατεβαίνει στο Champions League ο Ολυμπιακός


  (Φωτογραφία:  Intime )

Πειραιάς
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ότι κούπα βρήκε μπροστά του στο βόλεϊ των ανδρών και ως πρωταθλητής τη συμμετοχή του στο Champions League της νέας χρονιάς.

Ωστόσο, η διοίκηση της ομάδας θεωρεί ότι οικονομικά είναι ασύμφορη η συμμετοχή της ομάδας στη διοργάνωση και για τον λόγω αυτό την απέσυρε περιμένοντας τη wild card για συμμετοχή στο Challenge Cup.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Το ΤΑΑ Ολυμπιακός, με έγγραφο που έστειλε στην ΕΟΠΕ, ενημέρωσε πως δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο Champions League της αγωνιστικής περιόδου 2013-14. Μετά από ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, εκτιμήθηκε πως η συμμετοχή στο Champions League είναι ασύμφορη. Ο Ολυμπιακός θα αναμένει πλέον την απόφαση της CEV για wild card στο Challenge Cup 2013-14».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μετά τις εικόνες ντροπής.... Τετράμηνη παράταση της προθεσμίας απογραφής στον ΟΠΑΔ για την Αττική


  (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου, η προθεσμία απογραφής για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Μετά τις εικόνες ντροπής με τις ατελείωτες ουρές και την απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που ήταν υποχρεωμένοι να προσέλθουν στο μοναδικό μέχρι σήμερα σημείο εξυπηρέτησης, αυτό της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΑΔ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στο συγκεκριμένο μέτρο.

Σημειώνεται ότι η παράταση ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους της Αττικής ενώ για τους υπόλοιπους παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες προθεσμίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με την προωθούμενη ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ και τη διεύρυνση του δικτύου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Δημοσίου από τις δομές του ΙΚΑ στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί οριστική λύση και θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση από ενοίκια και λοιπές λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες, σημειώνει.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν απαιτείται ορισμός νέας διοίκησης (προέδρου και μελών ΔΣ) στον ΟΠΑΔ, καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες θα ασκούνται πλέον από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Η παράταση της απογραφής αποτελεί προσωρινή λύση έως ότου λειτουργήσει το διευρυμένο δίκτυο των καταστημάτων του ΙΚΑ σε όλη την Αττική (τουλάχιστον 25 σε πρώτη φάση).

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι η απογραφή στον ΟΠΑΔ και για το σύνολο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του 50% των δικαιούχων του, δηλαδή περίπου 587.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.

Έως σήμερα επίσης, έχουν ήδη διαγραφεί 37.327 βιβλιάρια ασθενείας για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις παροχής τους (π.χ. θάνατος κυρίως ασφαλισμένων, ενηλικίωση τέκνων κ.λπ.)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μικρή διακοπή στη συνεδρίαση Τελικές αποφάσεις λαμβάνει η ΟΛΜΕ, στο βάθος απεργία


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ξεπερνιέται, όπως όλα δείχνουν, το διαδικαστικό πρόβλημα που είχε προκύψει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο καλείται να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών. Το συνδικαλιστικό όργανο, έπειτα από μικρή διακοπή, θα αποφασίσει την τελική πρόταση προς τα μέλη των τοπικών ΕΛΜΕ για απεργία ή μη εντός της περιόδου των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως φαίνεται, η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) πιθανότατα θα αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία με κάλπες από τις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους που θα γίνει στις 15 Μαΐου, προκειμένου να ξεπεραστεί το διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε στην διάρκεια της συνεδρίασης των καθηγητών.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συμφώνησε μόνο σε μια 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου (οι εξετάσεις ξεκινούν στην 17 του μήνα) αλλά διαφωνεί με την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στην εξεταστική περίοδο.
Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ διακόπηκε το απόγευμα και θα συνεχιστεί σύντομα, ώστε να αποφασιστεί η τελική στάση της ηγεσίας των καθηγητών και η τελική πρόταση προς τα μέλη τους.
Την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που επίσης έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανακοίνωση ΕΣΠΕΚΜ για μη συμμετοχή της στην Πανθεσσαλική συγκέντρωση της 30-5-2013 των ε.α. συναδέλφων



Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας

Από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ενότητα χωρίς εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και ειλικρίνεια δεν είναι ενότητα.

Ανακοινώνουμε/γνωρίζουμε στα μέλη μας από την Πιερία ότι δεν θα συμμετάσχουμε στη Πανθεσσαλική (+Πιερίας) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ που διοργανώνεται στη Λάρισα την 30 Μαΐου 2013 και ώρα 18:00΄.
sysmed.gr

Read more...

Το «Λάθος» του ΓΛΚ και το Νέο Μισθολόγιο του Απόστολου Παπαπαρίση

Η συγκρότηση της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο των ΕΔ όπως και η συμμετοχή των Ενώσεων Αποστράτων σε αυτήν είναι πλέον γεγονός. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: [1] Στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ 2013 – 2016 για το έτος 2014 περιλαμβάνεται μείωση στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ 88,2 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 78 εκατ ευρώ) και για τα εν αποστρατεία στελέχη 161,8 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 66,5 εκατ ευρώ). [2] Η ανακάλυψη από τους αποστράτους του «λάθους» του ΓΛΚ... το οποίο σε εφαρμογή του ν.4093/2012 αντί να τους παρακρατήσει 66,5 εκατ ευρώ, τους …υπεξαίρεσε 200 και πλέον εκατ ευρώ και μάλιστα από 1 Αυγούστου 2012, ενώ το ίδιο «λάθος» συνέβη και στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. [3] Οι παλαιότερες αδικίες με βάση τα ηλικιακά κριτήρια και τον τρόπο αποστρατείας και οι νεότερες αφού οι απόστρατοι υπέστησαν διπλές περικοπές σε σχέση με άλλους συνταξιούχους που πληρώνονται από το Δημόσιο. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το κύριο διαπραγματευτικό όπλο για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ αλλά και το επιχείρημα για την τρικοματική κυβέρνηση όχι μόνο να μη προβεί σε περαιτέρω περικοπές αλλά και να άρει τις παλαιές αδικίες είναι το «λάθος» του ΓΛΚ. Αξίζει λοιπόν να αναλυθεί πως οι απόστρατοι και αργότερα τα εν ενεργεία στελέχη μετέτρεψαν την υποψία για υπερβολικές περικοπές σε βεβαιότητα. Η αρχή έγινε στις 8 Δεκ 2012, όταν ο Σμήναρχος ε.α. Ιωάννης Θάνος και Αντισμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Πασιονίκος συνάντησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στην γενέτειρα του τη Λαμία. Είχε προηγηθεί επικοινωνία μέσω άλλου απόστρατου συναδέλφου από τη Λήμνο με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Λάρισας Απόστολο Παπαπαρίση, ο οποίος τους «όπλισε» με επιχειρήματα. Λόγω της ιδιομορφίας και εξειδίκευσης του θέματος ο κ. Σταϊκούρας τηλεφώνησε στον Δντη του ΓΛΚ κ. Ντούσκα και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Η απάντηση του ΓΛΚ στάλθηκε στον κ. Υπουργό στις 18 Δεκ 2012 και λίγες μέρες μετά δόθηκε στους δύο παραπάνω συναδέλφους, που με τη σειρά τους την έστειλαν στην ΕΑΑΣ Λάρισας και αναρτήθηκε στις 27 Δεκ 2012 στο ομώνυμο blog. Ήταν η αρχή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συμπεράσματα βγήκαν από αυτό το επίσημο έγγραφο (θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση). Εδώ μπαίνει στο «παιχνίδι» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος, ο οποίος πρώτος αποκρυπτογράφησε το προαναφερόμενο έγγραφο. Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς διαπιστώθηκε ότι αφού το δημοσιονομικό όφελος του κράτους από την εφαρμογή της αναπροσαρμογής της σύνταξης στους αποστράτους των ΕΔ και των ΣΑ ανέρχεται στα 66,5 εκατ ευρώ και οι απόστρατοι είναι 120.000, θα έπρεπε ο καθένας μας κατά μέσο όρο να είχε συνολική μείωση 554 ευρώ για τους 17 μήνες (1 Αυγ 2012 έως 31 Δεκ 2013) ή 33 ευρώ μηνιαίως. Από έρευνα που έγινε όμως ουδείς απόστρατος δεν είχε μείωση κάτω από 40 ευρώ ενώ υπήρχαν μηνιαίες μειώσεις πάνω από 200 ευρώ. Θεωρήσαμε, όχι αυθαίρετα, ως μέσο όρο μηνιαίας μείωσης τα 100 ευρώ, οπότε η παρακράτηση από αποστράτους ανήλθε σε ποσά πάνω από 200 εκατ ευρώ (100 ευρώ μηνιαίως Χ 17 μήνες Χ 120.000 απόστρατοι = 204 εκατ ευρώ). Στις 5 Φεβ 2013 ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε εκπροσώπους 20 και πλέον φορέων αποστράτων για το θέμα που προέκυψε σε συγκέντρωση της ΕΑΑΣ, όπου συμμετείχαν. Στις 9 Φεβ 2013 ενόψει των συναντήσεων του Συντονιστικού των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό και της ΠΟΣ με τον κ. Σταϊκούρα αναρτήθηκε στο blog της ΕΑΑΣ Λάρισας άρθρο με τίτλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - "Βόμβα" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός του προέδρου της ΠΟΣ για τις περικοπές των Συντάξεων των Αποστράτων των ΕΔ και των ΣΑ. Οι συναντήσεις έγιναν στις 11 Φεβ 2013 και το κοινό σημείο των δύο συναντήσεων ήταν το «λάθος» του ΓΛΚ. Στις υπερσυνδέσεις που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις από τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό και από τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα. Ο μίτος της Αριάδνης ξετυλίχθηκε. Από δω και πέρα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τελευταίως ακόμη και ΜΜΕ της Αθήνας άρχισαν να ψελλίζουν για αδικίες που έχουν υποστεί τα εε και εα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Μην ξεγελαστούμε όμως, ο αγώνας συνεχίζεται… Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως το τέλος… Η επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ε.ε. και των ε.α. Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, θα γίνει στη Λάρισα στις 30 Μαίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00. Παράλληλα περί τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους αποκαλύφθηκε ότι αντίστοιχο «λάθος», όχι σε τόσο μεγάλη έκταση όμως, έγινε και στα εν ενεργεία στελέχη. Το «λάθος» στα εν ενεργεία στελέχη περιορίσθηκε λόγω του τρόπου μείωσης των βασικών μισθών (αύξηση 2% στο βαθμό του Λοχία - μείωση 23% στου Α/ΓΕΕΘΑ). Επειδή οι απόστρατοι Υπαξιωματικοί (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) είναι ελάχιστοι, όπως ήταν φυσικό, αυτή η προσέγγιση – τακτική των μειώσεων επηρέασε περισσότερο τους αποστράτους. Αποστόλης Παπαπαρίσης Πρόεδρος ΕΑΑΣ Λάρισας Υ.Γ. Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος ήταν ανάρτηση δημοφιλούς site όπου υποστήριζε ότι το θέμα αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΜΤΣ (άρα όχι από τον πρόεδρο της ΠΟΣ). Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ (με την άδεια τους) στην προσπάθεια συναδέλφων της περιφέρειας όπως των Παναγιώτη Πασιονίκα και Ιωάννη Θάνο (Λαμία) και ενός που δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση (σεβαστό) του ονόματος του (Λήμνο). http://eaaslarisas.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html Αναρτήθηκε από kranos kranos

Read more...

ΓΑΠ: "Θα τρίζουν τα κόκαλα του Βίλι Μπραντ"

"Θα τρίζουν τα κόκαλα του Βίλι Μπραντ", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου δίνοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο απάντηση στα σχέδια των Γερμανών Σοσιαλιστών να συγκροτήσουν μια οργάνωση "ανταγωνιστική" της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας ότι... αναπαράγουν μια αβάσιμη δικαιολογία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν έκανε τίποτα την περίοδο της κρίσης και κάνει λόγο για σκοπιμότητες και συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός απαριθμεί το τι συνέβη από την αρχή της κρίσης από το 2008 υπογραμμίζει ότι "ο Γκάμπριελ και η ομάδα του, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ ,προσπαθούν να ηγεμονεύσουν στην οικογένεια των Σοσιαλιστικών κομμάτων προκαλώντας έτσι ποικίλες αντιδράσεις". Παράλληλα κάνει λόγο για "δορυφόρους" των Γερμανών και για πρόσωπα που προσπαθούν "να προωθήσουν τους στόχους τους, μέσω της επιρροής τους σε κόμματα...της περιφέρειας". Και ο κ. Παπανδρέου καταλήγει "ας τα σκεφτούν καλά όλα αυτά οι κατά τα άλλα υπερασπιστές της αλήθειας και του δημόσιου συμφέροντος". Προσθέτωντας " ας αναλογιστούν, αν μαζί με την στοχοποίηση του Παπανδρέου, που κατά την ημερήσια συνήθειά τους υπηρετούν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη στοχοποίησης όχι μόνον του λαού μας, αλλά των λαών και των συνανθρώπων μας σε κάθε γωνία του πλανήτη». Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: «Στις μέρες μας, οι εξελίξεις "τρέχουν" με ασύλληπτη ταχύτητα. Τα γεγονότα, τις περισσότερες φορές, παρουσιάζονται "ξερά" και αποκομμένα από τις πραγματικές τους διαστάσεις, αλλά και από τις παραμέτρους που τα "ολοκληρώνουν", ώστε οι πολίτες, αναγνώστες, ακροατές και θεατές, να αποκτούν πραγματική ενημέρωση και να κατανοούν την πραγματική τους σημασία, όπως και την επίδρασή τους στις γενικότερες εξελίξεις, εξελίξεις που αφορούν το μέλλον όλων μας. »Πολύ περισσότερο, σε έναν κόσμο που τα σύνορα δεν οριοθετούν προβλήματα αλλά τα διεθνοποιούν, ενώ οι διεθνείς παίκτες πολλαπλασιάζονται. »Αν σε όλα αυτά προστεθούν δύο ακόμη παράγοντες, όπως οι σκοπιμότητες και τα συμφέροντα, τότε εύκολα το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, η αλήθεια και το ψέμμα, χάνουν μονομιάς την αξία τους. »Και τελικά, με μαθηματική ακρίβεια, οι (δήθεν) υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος και όσοι (υποτίθεται) ότι προασπίζονται το καλό, μετατρέπονται σε υπηρέτες όλων εκείνων τους οποίους με ευκολία στοχοποιούν σε κάθε ευκαιρία, στο όνομα της Πατρίδας και του λαού! »Αυτό συνέβη και τις τελευταίες ημέρες, όταν με αφορμή ένα δημοσίευμα του γερμανικού Focus, το οποίο μας ενημέρωνε ότι, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του SPD συγκροτούν μια οργάνωση "ανταγωνιστική" της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μάλιστα, αναπαρήγαγαν και ένα από τους βασικούς λόγους που υποτίθεται ότι τους οδήγησε σε αυτή τους την επιλογή. »Ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής παρέμεινε βουβή την περίοδο της κρίσης σε ό,τι αφορά τις αγορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δηλαδή, μας προσέφεραν ως λόγο, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβη και όλοι γνωρίζουν. Προφανώς οι του SPD, έχουν τους λόγους τους. »Τα ΜΜΕ, τι λόγους έχουν να αναπαράγουν αμάσητη την δικαιολογία; Μήπως δεν γνωρίζουν ότι με απόφαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου, συγκροτήθηκε από το 2008 επιτροπή για την Κρίση και την Οικονομία, που κατέληξε σε συμπεράσματα και προτάσεις που αποτέλεσαν και προτάσεις προς την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς; »Μήπως δεν γνωρίζουν τους αγώνες του Παπανδρέου για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών και του χρηματοποστωτικού συστήματος και τις συνεχείς προτάσεις του για να μπει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους; »Μήπως δεν γνωρίζουν την πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υποργών Οικονομικών της ΕΕ και τώρα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εφαρμοστεί; Μήπως δεν είναι γνωστή η απόφαση του Παπανδρέου σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών; »Όλα γνωστά είναι και χιλιοειπωμένα, άλλα ίσως είναι αυτές οι θέσεις που δημιουργούν πρόβλημα. Και βεβαίως, διαμορφώνουν και την πραγματική διαφορά μεταξύ προόδου και συντήρησης, αλλά και το πρόσημο στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. »Με δεδομένα όλα αυτά, ας δούμε τώρα τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την ... κίνηση των Γερμανών του SPD. »Πολλοί Γερμανοί σοσιαλιστές κάποιας ηλικίας, που γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, λένε εμπιστευτικά σε συνομιλητές τους, ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Βίλυ Μπραντ, με τα καμώματα της σημερινής ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. »Και πράγματι, ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ και η ομάδα του, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, προσπαθούν να ηγεμονεύσουν στη οικογένεια των σοσιαλιστικών κόμματων προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. »Μάλιστα, οι αντιδράσεις εντείνονται και ενόψει των προσεχών Ευρωεκλογών. Ήδη οι Γερμανοί ελέγχουν την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Μάρτιν Σουλτς που φιλοδοξεί να γίνει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την Προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ελέγχουν την Σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του Προέδρου της, του Αυστριακού Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη του Μάρτιν Σουλτς. »Ελέγχουν επίσης, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Βούλγαρος Σεργκέι Στάνισεφ, στενός φίλος των Σουλτς και Σβόμποντα και Γραμματέας ο Άχιμ Πόστ που εξακολουθεί να διατηρεί παράλληλα και τη θέση του Διεθνή Γραμματέα του SPD. Η μόνη οργάνωση που δεν κατάφεραν προς το παρόν να ελέγξουν οι Γερμανοί στο χώρο των σοσιαλιστών είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής. »Όταν δημιουργήθηκε η Σοσιαλιστική Διεθνής με τη σύγχρονη μορφή της αποτελούνταν κυρίως από μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ο Βίλυ Μπραντ είχε το όραμα μιας οργάνωσης με πραγματική διεθνή εμβέλεια και ξεκίνησε την διεύρυνση που σταδιακά έκανε τη Σοσιαλιστική Διεθνή την μεγαλύτερη πολιτική Οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 160 κόμματα - μέλη. »Ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος του SPD, δεν έκρυψε την αντίθεση του απέναντι σε μια οργάνωση όπου οι ανερχόμενες χώρες άλλων ηπείρων θα άρχιζαν σιγά σιγά να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. »Διαφώνησε με τη φιλοσοφία του Γιώργου Παπανδρέου, που πιστός στο όραμα του Βίλυ Μπραντ, πρέσβευε ότι η Διεθνής πρέπει να είναι ένα πρότυπο οργάνωσης όπου όλοι, ανεξαρτήτως μεγέθους, επιρροής και οικονομικής δύναμης, πρέπει να έχουν τα ίδια δημοκρατικά δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων. »Στόχος του Γκαμπριελ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη του σε γερμανικό περιοδικό το 2010, ήταν η δημιουργία μιας νέας ευρωκεντρικής Διεθνούς με πολύ λιγότερα μέλη. Το SPD, μέσω και του ιδρύματος Φρήντριχ Έμπερτ, έκανε μεγάλες προσπάθειες και δαπάνησε σημαντικούς πόρους για να πείσει έναν ικανό αριθμό κομμάτων για τη δημιουργία της νέας Διεθνούς. »Δεν το κατόρθωσε, και τότε προσπάθησε να ελέγξει την οργάνωση από τα μέσα, προωθώντας την Σουηδή Μόνα Σαλίν στη θέση του Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Συνέδριο που έγινε στη Νότιο Αφρική, τον Αύγουστο του 2012. Στο Συνέδριο αυτό, με εισήγηση Παπανδρέου, για πρώτη φορά η ηγεσία και τα όργανα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα εκλέγονταν με ανοιχτές εκλογές. »Οι Γερμανοί, επικουρούμενοι από κάποιες πλούσιες Βόρειες ευρωπαϊκές χώρες έβαλαν όλες τους τις δυνάμεις για να "πάρουν το Συνέδριο" αλλά η κάλπη διέψευσε τις προσδοκίες τους. Ήδη το θέμα είχε γίνει ιδεολογικό και πολιτικό. »Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης και η έλλειψη δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επηρέασαν καθοριστικά τις επιλογές των κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. »Μετά την ήττα τους στη Νότιο Αφρική, οι Γερμανοί άλλαξαν πλώρη και προσπάθησαν να προωθήσουν ένα άλλο σχέδιο. Σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα Προοδευτικό Δίκτυο κομμάτων που να λειτουργεί παράλληλα με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. »Οι ίδιοι και οι δορυφόροι τους, σκόπευαν να παραμείνουν στην οργάνωση μειώνοντας μονομερώς τις οικονομικές συνδρομές τους ώστε να την φθείρουν σταδιακά. Τον Δεκέμβριο του 2012, έγινε η πρώτη συνάντηση του Δικτύου στη Ρώμη, όπου ο Σίγκαρ Γκάμπριελ είπε στην ομιλία του: "εμείς θέλουμε μια οργάνωση με έδρα το Βερολίνο". »Οι συμμετέχοντες ήταν λίγοι και διστακτικοί κι έτσι το γεγονός είχε ελάχιστη προβολή. Η επόμενη συνάντηση του Δικτύου έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 Μαΐου στη Λειψία, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 150 χρόνια του SPD. »Oι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν να ρίξουν όλο τους το βάρος ώστε να συναινέσουν όσον το δυνατόν περισσότεροι ηγέτες από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην επετειακή εκδήλωση για να προσυπογράψουν την ίδρυση του Δικτύου, που όπως ανακοινώθηκε θα συντονίζεται από τους... Γερμανούς και θα χρηματοδοτείται από εθελοντικές συνεισφορές κομμάτων. Η γεωπολιτική πίεση, κάνει πολλούς ευρωπαίους και μη, να δυσανασχετούν και φοβούνται ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν τμήμα της ευρύτερης πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη. »Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί ακόμη και στη Γερμανία, σχετικά με τις κινήσεις της ηγεσίας του SPD, είναι και η στάση κάποιων που προέρχονται από τα σπλάχνα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Μέχρι τον Αύγουστο του 2012, οπότε και πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νότιο Αφρική, στην Επιτροπή της Οργάνωσης για την Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή, προήδρευε ο Christoph Zopel, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περίοδο των κυβερνήσεων Schroeder, τον οποίο είχε προτείνει το SPD. »Ο Zopel, λοιπόν, όχι μόνον είχε υιοθετήσει πλήρως τις εκθέσεις και τις προτάσεις της υπό τον Stiglitz Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την Κρίση και την Οικονομία, αλλά και είχε εκφράσει δημόσια την διαφοροποίησή του για την στάση του SPD έναντι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. »Και κάτι ακόμη. Οι παροικούντες την πολιτικοεπιχειρηματική ευρωπαϊκή πιάτσα, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με ιστορίες που αφορούν τις δουλειές που κάνουν πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους για λογαρισμό μεγάλων επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού βορά. Και δεν είναι τυχαίο ότι, στο σύνολο σχεδόν αυτών των ιστοριών πρωταγωνιστούν πρόσωπα που κατά τα άλλα κόπτονται για την διαφάνεια και βάλουν κατά της διαφθοράς! »Τώρα, κάποια από αυτά τα πρόσωπα, προσπαθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να προωθήσουν τους στόχους τους, μέσω της επιρροής τους σε κόμματα της ... περιφέρειας. »Ας τα σκεφτούν καλά όλα αυτά οι κατά τα άλλα υπερασπιστές της αλήθειας και του δημοσίου συμφέροντος. »Και ας αναλογιστούν, αν μαζί με την στοχοποίηση του Παπανδρέου, που κατά την ημερήσια συνήθειά τους υπηρετούν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη στοχοποίησης όχι μόνον του λαού μας, αλλά των λαών και των συνανθρώπων μας σε κάθε γωνία του πλανήτη». Γιατί κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη». crimenet.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...