Αδιέξοδο στην επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 760 ευρώ, αλλά φως στα θεσμικά ζητήματα διαπιστώθηκε σήμερα στη δεύτερη συνάντηση που είχε η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η συνάντηση έγινε απουσία της...
Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), της ΔΑΣ (ΚΚΕ) αλλά και του ΣΕΒ ο οποίος επικαλέστηκε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων της τελευταίας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχε συναφθεί το 2010.
Στο περιεχόμενο των θεσμικών αιτημάτων συμφώνησαν τόσο οι έμποροι όσο και οι βιοτέχνες, ενώ ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανικών έλαψε δια της απουσίας του επικαλούμενος "ανειλημμένες υποχερώσεις". Νέα συνάντηση αναμένεται πριν τις 15 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία η εθνική σύμβαση βγαίνει από το καθεστώς της μετενέργειας, με συνέπεια να περικοπεί ένα επιπλέον 10% του οικογενειακού επιδόματος σε 300.000 περίπου εργαζόμενους που αμείβονται με τους κατώτατους μισθμούς και τα ημερομίσθια του ιδιωτικού τομέα.
Οι θέσεις των δύο πλευρών
Οι εργοδοτικοί φορείς είναι αντίθετοι στην προοπτική την οποία προτάσσει η ΓΣΕΕ να οριστεί ο κατώτατος μισθός στα 760 ευρώ, όπως και σε κάθε άλλη επιβάρυνση του κόστους εργασίας.
Οι εργαζόμενοι επιμένουν στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανήκουν σε εργοδοτικές ενώσεις και προβάλλουν αιτήματα που αφορούν στους θεσμικούς όρους της σύμβασης (π.χ. άδειες λοχείας ή θανάτου).
Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν μέχρι τις 14 Μαϊου, που λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ, θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα που η Ελλάδα θα μείνει χωρίς Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (η ΕΓΣΣΕ θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 με αναγκαστικό νόμο).
Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στις 23 Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου