Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΝΔ: Ο Παπανδρέου φταίει για την καταστροφή της χώρας

Σκληρή απάντηση Μιχελάκη στον πρώην πρωθυπουργό




Ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης η ΝΔ μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης καταφέρεται εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου χρεώνοντάς του την “καταστροφή της χώρας” ενώ παράλληλα προαναγγέλλει Εξεταστική Επιτροπή για την διόγγωση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς και για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο αμέσως μετά τις εκλογές.

Απαντώντας στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχελάκης αναφέρει: «Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη, βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη” αναφέρει ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει: “ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον Τόπο έως πρόσφατα, ξέχασε ότι αυτός – μετά από μυστικές διαδρομές – οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ ό,τι το 2009, ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια, όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες”.

Τον κατηγορεί ακόμη ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές, ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις όπως επίσης ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης: “Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα;

Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της Πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Με αφορμή την αποστολή στην Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ. από την Δικαιοσύνη ο κ. Μεχελάκης αναφέρει ότι “δικαιώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα”.

Προσθέτει ότι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών, επιβάλλεται να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.

Αναφέρει τέλος ότι η έρευνα αυτή αποτελεί, αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας που -όπως ήδη έχει τονίσει ο k. Σαμαράς- θα αφορά στο ερώτημα “πως φτάσαμε στο Μνημόνιο”».

Η δριμεία επίθεση μία ημέρα πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκαλεί εντύπωση και ορισμένοι λένε ότι “πρόκειται για αντιπερισπασμό από την πλευρά του κ। Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και πρέπει να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους αλλά και στους κομματικούς παράγοντες την ρεαλιστική στροφή της ΝΔ”.
protothema.gr
Read more...

Κρίσιμη συνάντηση Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με την τρόικα για μισθούς και επικουρικές

Επιπλέον όπλο η συμφωνία των εταίρων

Σκληρή αναμενεται η μάχη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα για τη σωτηρία του κατώτατου και του 13ου -14ου μισθού.
Σκληρή αναμενεται η μάχη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα για τη σωτηρία του κατώτατου και του 13ου -14ου μισθού. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:00 το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για σοβαρά εργασιακά ζητήματα και για τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως έχει καταστήσει σαφές η τρόικα η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για το νέο δάνειο και κατ' επέκταση για το «κλείσιμο» του PSI.

Με τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά στενά, αφού στόχος είναι το βράδυ της Κυριακής να είναι σχεδόν όλα έτοιμα, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού.

Στη φαρέτρα τους προστέθηκε το απόγευμα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη αναμένεται σκληρή, αφού η τρόικα εμφανίζεται μέχρι τώρα αμετακίνητη στις απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με το όπλο να σημαδεύει κυρίως στον κατώτερο μισθό, για ανατροπές στο πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις πχ κατάργηση μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης μετά τη λήξη της για έξι μήνες) για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς σε ΔΕΚΟ, για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και για περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως εάν υπάρξει συμφωνία στη συγκεκριμένη συνάντηση, αυτή θα τεθεί υπόψη και της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να δεσμευτούν και τα κόμματα έναντι της τρόικας.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Παπανδρέου απειλεί να τινάξει τη συμφωνία με την Τρόικα

Βενιζέλος: Καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να πείσουν τους δανειστές



Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την έξοδο από την κυβέρνηση και ενώ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός και της προεδρίας του κόμματος αποφάσισε να τα βάλει με τις τράπεζες, θέτοντας ωστόσο σε κίνδυνο τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σήκωσε την …παντιέρα κατά των τραπεζών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ενίσχυσή τους να γίνει χωρίς την έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου, πράγμα που ουσιαστικά οδηγεί στην κρατικοποίησή τους, την οποία όμως έχει αποκηρύξει κατηγορηματικά η Τρόικα.

“Θα επιμείνουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα σε αυτό το θέμα, είναι δέσμευσή μας προς τον λαό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα για μία ακόμη φορά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις του με τα συμφέροντα. «Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, αλλά μαριονέτα δεν ήμουν και δε θα γίνω» είπε και δήλωσε πως μετάνιωσε που δεν προχώρησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Έτσι, και ενώ οι διαπραγματεύσεις Τρόικας με την κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκονται σε οριακό σημείο, με αφορμή τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προστίθεται ένα νέο αγκάθι, το οποίο θα απασχολήσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως “η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την μέθοδο που θα επιλεγεί αναφορικά με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των κοινών μετοχών “όπως δήλωσε και νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”, προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι επ’ αυτού καλούνται να αποφασίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να πείσουν τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή λύση – κάτι που θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως την Κυριακή.

Ανάλογη και με …φανατισμό άποψη υποστήριξε το πρωί και ο κ. Χάρης Καστανίδης, ενώ ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο μίλησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση, καθώς νωρίς το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με εργαλεία που δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.

Ειδικότερα, ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει από την πλευρά της τρόικας, το οποίο θέτει ως ζήτημα προς συζήτηση όχι την χρήση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά προτείνει τη χρήση νέων εργαλείων τα οποία μπορούν να δώσουν το δικαίωμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας να έχει αυτά τα εργαλεία τα οποία ενδεχομένως να είναι ομόλογα μετατρέψιμα χωρίς δικαίωμα ψήφου και με τα οποία θα μπορέσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και πρόσθεσε ότι «αυτό όμως είναι θέμα προς διαπραγμάτευση».

Βέβαια, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη… η κυβέρνηση δεν έχει ενδώσει, διαπραγματεύεται έχοντας όμως πάντοτε στο νου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και να πετύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης από τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε για την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Από την άλλη ο κ। Παπαδημούλης ανέφερε ότι «έχουμε το δόγμα : όταν υπάρχουν κέρδη, ιδιωτικοποιούνται και όταν υπάρχουν ζημιές, κοινωνικοποιούνται».
.protothema.gr
Read more...

Επίσπευση διαδικασιών για την εκλογή προέδρου και αυτοκριτική ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και αυτοκριτική από τα κορυφαία στελέχη ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπαν αλήθειες, αλλά αυτό δεν φτάνει. «Χρειάζεται σωστή αυτοκριτική, για να ακούσει ο λαός και να αναγνωρίσει την αλήθεια που λέμε» είπε. Με αναφορά στην ρήση του Καρλ Μαρξ ότι «ο γαλλικός λαός είπε το 1848 πως καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά φρίκη χωρίς τέλος», ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση το μην πεθάνει κανείς, αλλά να διατυπωθεί ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου. Επίσης, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

Στη παρέμβασή του, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι, ως βουλευτής, δεν δίνει λευκή εξουσιοδότηση στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ούτε, όπως είπε, λευκή εξουσιοδότηση σε μια κρίσιμη περίοδο να προχωρήσει μια συμφωνία που δεν θα την αποφασίσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά από συζήτηση.

Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η «νεοφιλελεύθερη εμμονή να εξολοθρέψουμε και να συμπιέσουμε τα εισοδήματα», καθώς μια τέτοια προοπτική οδηγεί σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να αλλάξει η απόφαση να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, απόφαση «που διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον».

Η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ πέτυχε πολλά και πρέπει να αναδειχθούν». «Μπαίνει» τόνισε «εκβιαστικό δίλλημα: ή ψηφίζετε τα μέτρα ή δεν έχει δάνειο και PSI».

Στράφηκε εναντίον των Ευρωπαίων πιστωτών, λέγοντας πως «κάποιοι θέλουν την δημοκρατία μας στο απόσπασμα, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου» και ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου «να μην υπάρχει καμία δέσμευση σας χωρίς διάλογο των βουλευτών». Πρότεινε να διασφαλιστεί το PSI με κοινές μετοχές και τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα.

Η κ. Κατσέλη προειδοποίησε για το θέμα της ηγεσίας ότι δεν θα αποδεχθεί να επικρατήσουν οι παρέες, αλλά η ανάδειξη των ικανών να ανασυγκροτήσουν το ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με δική του πρωτοβουλία, να επισπεύσει τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας και από όσους είναι υποψήφιοι να θέσουν την παράταξη πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Επίσης πρότεινε να υπάρχει μια υποψηφιότητα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί ενωμένο έστω κι αν θα είναι πάρα πολύ συρρικνωμένο.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι το «ΔΝΤ θέλει βαλκανιοποίηση της Ελλάδας» και υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξουν κακοί και καλοί βουλευτές στην ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό ισχύει και για τη ΝΔ και θα πρέπει να το έχουν κατά νου και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να το αναδείξουν».

Ο Ντίνος Βρεττός ανέφερε ότι για να ανακοπεί η φθορά του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να υποστηριχθεί μία μόνο υποψηφιότητα για την προεδρία κι όλοι να συσπειρωθούν σ' αυτήν.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας στην τοποθέτησή του εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες, αν δεχθούμε τέτοια μέτρα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η εξαθλίωση δεν είναι ο καλύτερος παράγων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με την τρόικα.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου τού είπε πως «έχεις ευθύνη γιατί κάποιοι πέτυχαν στον εκβιασμό 'ή κόβεται το οξυγόνο της χώρας ή δεν καταβάλλεται η 6η δόση'. Έγινε αντί τον Οκτώβριο τον Δεκέμβριο, αφού είχες παραιτηθεί. Και πρέπει να πεις στον ελληνικό λαό τι συνέβη». Ο κ. Κακλαμάνης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου και την ευθύνη για έλλειψη εσωτερικού διαλόγου παρ' ότι η ΚΟ ψήφισε και σωστά, όπως είπε, τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν πτώχευσε η χώρα, ενώ εκτίμησε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την «πέμπτη φάλαγγα» και τους «θρασύδειλους», όπως είπε, «που στο εσωτερικό της χώρας υπονόμευαν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι επιδιώκεται να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη του ομολόγου 14,5 δις στα μέσα Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πρόσθετη βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα εκτιμά ο Ρεν

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση



Ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια και χρηματοδότηση , ακόμα και μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους της με τους ομολογιούχους-δανειστές της, αφήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Μιλώντας ενώπιον του ολλανδικού Κοινοβουλίου, ο κύριος Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά σημείωσε πως παράλληλα οι τράπεζες και οι υπόλοιποι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν «σημαντική» συμβολή για το ελληνικό χρέος, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε δε ότι όταν αυτές οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος της πρόσθετης βοήθειας που η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειάζεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της»…

Read more...

Κυρώθηκε η συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης

Σε ισχύ τον Ιούλιο


(Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Στην υπογραφή της συνθήκης που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, προχώρησαν τα μέλη της Ευρωζώνης. Ο μηχανισμός θα τέθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο του Μηχανισμού ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ. Πέραν των προγραμμάτων στήριξης σε μέλη της Ευρωζώνης -με την υπογραφή Μνημονίων μακροοικονομικής προσαρμογής, κατά το ιρλανδικό και πορτογαλικό προηγούμενο- ο ESM θα έχει επίσης στο οπλοστάσιό του τη χορήγηση «προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής».

Στη Συνθήκη ορίζεται επίσης ρητά πως ο ESM μπορεί να παράσχει δάνεια σε κράτος της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κοινό «όχι» εργοδοτών - ΓΣΕΕ σε μείωση των μισθών

ψώνουν «τείχος» στις απαιτήσεις της Τρόικας


Αμετακίνητη η ΓΣΕΕ, αποκρούει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, των ωριμάνσεων, αλλά και των αποδοχών που διαμορφώνονται από τις κλαδικές συμβάσεις, αίτημα που βάζουν και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς, ενώ στα υπόλοιπα κεντρικά ζητήματα υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Οι τέσσερις πλευρές (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ. ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) συμφώνησαν ότι δεν πρεπει να θιγούν ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και ο 14ος, καθώς και η «μετενέργεια», δηλαδή η δυνατότητα ισχύος της σύμβασης, έξι μήνες μετά τη λήξη της, που θεωρείται η τελευταία ασπίδα προστασίας για τον Έλληνα εργαζόμενο.

Η μίνιμουμ συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. ώστε να ισχυροποιήσει η κυβέρνηση τη θέση της έναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.

Επιπλέον, οι εταίροι ζήτησαν να αρχίσει τριμερής διάλογος με την κυβέρνηση για το θέμα της μείωσης των εισφορών και τη λύση των προβλημάτων που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τη φορολογία και αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Έπειτα από τρεις ώρες συζητήσεων στα γραφεία του ΣΕΒ, οι κοινωνικοί εταίροι διέκοψαν, για να ενημερώσουν για τη συμφωνία τους, ενώ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να αποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας. Δε δεχόμαστε το πάγωμα, γιατί οι μισθοί δεν ευθύνονται για την ανταγωνιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και επέμενε να μη δοθούν οι αυξήσεις και οι τριετίες, ενώ αφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία και για τους ανέργους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ। Ασημακόπουλος, τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι «δε θα τα κάνουν θάλασσα», όπως οι κυβερνήσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Κορκίδης, υπερασπίστηκε το πάγωμα των μισθών και επισήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δίνουν ένα όπλο στην κυβέρνηση εναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.
protothema.gr

Read more...

Τα νέα μέτρα στο επίκεντρο της συνάντησης του Λ. Παπαδήμου με τον Ευ. Βενιζέλο

Κρίσιμες αποφάσεις

Τα πρόσθετα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011 και το 2012 θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης
Τα πρόσθετα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011 και το 2012 θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύουν τη συμφωνία για το PSI.

Επί τάπητος βρέθηκαν και τα πρόσθετα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ περίπου (2% του ΑΕΠ) που ζητεί η τρόικα για το 2011 και το 2012.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών δεν έγιναν δηλώσεις.

Αργότερα εντός της ημέρας ο κ. Βενιζέλος ενδέχεται να συναντηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το μεγαλύτερο τμήμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο απομένουν ανοικτά ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής, δήλωσε για το θέμα των μισθών ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο -όπως είπε- «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».

«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες.

Ο κ. Καψής επισήμανε ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Όπως είπε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο πιθανότατα να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί «αν προλάβουμε» και απόψε, Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, πρέπει να είναι έτοιμα το σχέδιο για το «προ-Μνημόνιο» ή προσωρινό Μνημόνιο, οι δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου (είναι ανοικτό ακόμα αν αυτές οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι γραπτές), το σχέδιο για το PSI, καθώς και τα έγγραφα για το νέο Μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους -τουλάχιστον- 130 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Βόμβα» Πούτιν για το ελληνικό δράμα

Παίρνει εμμέσως θέση υπέρ της δραχμής


Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ «Ρωσία 2012».

«Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο» είπε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι, κατ' αυτόν τον τρόπο, απέμεινε μόνο μία διαθέσιμη οδός.

Ποια ήταν αυτή; «Η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτήν τη βάση... Γιατί, για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας, χωρίς επενδύσεις, είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και ότι «στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Αντίθετα, εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι «εκεί (στην Ελλάδα) δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία। Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».
protothema.gr

Read more...

"Σώσαμε τη χώρα, η καταστροφή έμεινε στη θεωρία", λέει ο Γιώργος!

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ



Για μάχη εντός και εκτός Ελλάδας μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και υπερασπίστηκε την επιλογή του να ταξιδέψει στην Κόστα Ρίκα και το Ισραήλ. «θεωρώ προσωπική μου τιμή το ότι ηγούμαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς» είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε σε μέσα ενημέρωση για «ισοπεδωτική και εύκολη κριτική». «Προεδρεύω σε διεθνείς διαδικασίες και προβάλλω της ελληνικές θέσεις» υπογράμμισε με έμφαση.

«Έλεος με την εύκολη απαξίωση των πάντων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται. Επιμένοντας να μιλά σε πρώτο πρόσωπο είπε ότι «εγώ έχω καθήκον να δουλεύω για την Ελλάδα των ονείρων μας». «Εγώ δεσμεύομαι να συνεχίζω ανά την υφήλιο να προβάλλω την Ελλάδα» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στη ΝΔ και τους συντηρητικούς στην Ευρώπη. Κατηγόρησε τους βόρειους για επιχείρηση πατρωνίας μέσω του επιτρόπου την οποία χαρακτήρισε γελοιότητα. «Εάν επιμείνετε δε θέλουμε τα χρήματά είπα πριν από έναν χρόνο» υπενθύμισε.

Διμέτωπος κατά ΝΔ και Αριστεράς

Είπε ακόμη ότι οι συντηρητικοί τιμωρούν τους νότιους αντί να δουλεύουν για την ανάπτυξη. «Αν το πρόγραμμα είναι ξένο θα αποτύχει, δε θα στηριχθεί» διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις. Με αυτές τις θέσεις έστρεψε τα πυρά του στην αριστερά που αρνείται και αντί να καταθέτει προτάσεις γκρεμίζει. «Το κόμμα τους θέλουν να ενισχύσουν και τον έλεγχό τους επί των λαϊκών κινημάτων» κατήγγειλε.

Υπερασπίστηκε και την τακτική των δύο προηγούμενων ετών, που ήταν πρωθυπουργός. «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «ποιο ήταν το συμφέρον του συνταξιούχου και του εργαζόμενου; Να χάσει κάτι ή να τα χάσει όλα»; «Εμείς προλάβαμε να μην υπάρξει η καταστροφή» που υποστήριξε ότι έμεινε στις θεωρίες. Ζήτησε δε από τους βουλευτές του να είναι περήφανοι για το βάρος που σήκωσαν. «Αν κοιτούσαμε το πολιτικό μας μέλλον θα χρεοκοπούσαμε και θα τα φορτώναμε στη ΝΔ» είπε και ζήτησε από τα στελέχη της να ευγνωμονούν το ΠΑΣΟΚ. «Μαζί με τη χώρα, σώσαμε και τη ΝΔ από τον πολιτικό αφανισμό, δε θα τους επιτρέψουμε να αφανίσουν τη δημοκρατική παράταξη» συνέχισε.

«Ύστατη μάχη»…

Αναφερόμενος στα ερχόμενα σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ιστορικής σημασίας. Θα δείξουν αν θα ξεπεράσουν τον κάβο ή αν θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε». Είπε ότι οι θυσίες είναι ένα αναγκαίο στάδιο για να περάσει η χώρα σε φάση ανάπτυξης. «Ο λαός θα πρέπει να είναι συνδημιουργός» τόνισε και διέψευσε ότι είχε μιλήσει για διεφθαρμένο λαό.

Χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ύστατη μάχη. Και έθεσε το δίλημμα: επώδυνα μέτρα ή καταστροφική πορεία; Πρώτα το συμφέρον της χώρας και μετά οι δημοκρατικές μας διαδικασίες για να παραμείνει το Κίνημα ενωμένο και εγγυητής της πορείας της χώρας, επισήμανε.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα με εκτίμηση του πολιτικού συμβουλίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του καθώς απαιτείται “ισχυρή δική μου διακυβέρνηση στη βάση των αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσο διαρκεί η κυβέρνηση συνεργασίας οι υπουργοί πρέπει να διαβουλεύονται και με τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ» είπε, αφήνοντας αιχμές για τα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ναι στην αυτοκριτική, αλλά δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός»

Δεν κάνω απολογισμό, κάνω το αυτονόητο να υπερασπίζομαι τη δουλειά μας, προσέθεσε και ζήτησε από όλους να μη λησμονούν τις επιτυχίες.

«Δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός» είπε με νόημα, αναφερόμενος στα στελέχη που διαχωρίζουν τώρα τη θέση τους από τις επιλογές του μνημονίου. «Κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να απαξιώνουν την προσπάθειά μας και να δικαιώνουν την κριτική της ανευθυνότητας και της δημαγωγίας των άλλων κομμάτων» επέμεινε στο σκεπτικό του.

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, μιλώντας πάντα για την προσωπική του στάση. «Παρέδωσα την πρωθυπουργία για να διασφαλίσω τη συμφωνία του Οκτωβρίου και όχι γιατί αποτύχαμε» διευκρίνισε. «Έχω συνηθίσει στην αρχή να δέχομαι κριτική και μετά να δικαιώνομαι» υπογράμμισε.

Ζήτησε, τέλος, από όλους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. «Συντεταγμένα και ενωμένα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» ολοκλήρωσε την ομιλία του.
protothema.gr
Read more...

Εμμένει ο Γ.Παπανδρέου στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με κοινές μετοχές

Σκληρή στάση απέναντι στις τράπεζες

(Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου και όχι μέσω προνομιούχων ή άλλων τρόπων που πιέζει η τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Με την επιμονή του στη θέση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο που φαίνεται διατεθειμένος - προφανώς και υπό την πίεση της τρόικας- να υιοθετήσει την πρόταση για επανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι είναι κατοχικό φαινόμενο»









«Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι είναι κατοχικό φαινόμενο»
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και την απελπισία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με αιχμηρή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος κρούει των κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Από την κριτική του δεν λείπουν και οι δανειστές της Ελλάδας για τις ύποπτες και αποτυχημένες συνταγές που έχουν προτείνει.


«Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων- φαινόμενο κατοχικών εποχών- παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους.

Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους».

«Στις δύσκολες και- αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς- και συνεχίζουν να προκαλούν- ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος, προβλέποντας ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει.

«Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαΐ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους», αναφέρει και τονίζει:

«Δυστυχώς, όμως, όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο αρχιεπίσκοπος για τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν και τα οποία θα είναι σκληρότερα, όπως λέει, κάνει λόγο για υποθήκευση του εθνικού μας πλούτου και τονίζει ότι οι Έλληνες απαιτούν ειλικρινείς απαντήσεις.

«Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας. Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία. Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας», λέει ο αρχιεπίσκοπος και σημειώνει ότι «στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά».

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό. Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι. Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης» τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και καταλήγει με δραματικό ύφος:

«Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. Έχοντας, πάνω απ' όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα».

Με πληροφορίες από το romfea।gr
http://newpost.gr

Read more...

Εξώδικα ΠΟΕΣΥ, ΒΕΑ και ΒΕΘ προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την απομείωση των αποθεματικών

Κινήσεις χωρίς ενημέρωση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε άμεση παρέμβαση για τη διασφάλιση των αποθεματικών τους, προχώρησαν η ΠΟΕΣΥ (για to ΕΤΑΠ - ΜΜΕ/ ΕΔΟΕΑΠ), όπως και τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας (ΒΕΑ) και Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με εξώδικα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) να απομειώσει τα αποθεματικά, λόγω απωλειών της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά δήλωση της ΤτΕ χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση.

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει την κίνηση ως αντισυνταγματική και καλεί στο εξώδικό της την ΤτΕ να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κεφαλαίων, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαίωματός της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια: το ΒΕΘ καλεί επίσης την ΤτΕ να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του, επιφυλασσόμενο για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας χαρακτηρίζει την κίνηση άδικη, αυθαίρετη και αμφιβόλου νομιμότητας. Παράλληλα επισημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους νομικούς του συμβούλους, ώστε να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαδοχή τον Φεβρουάριο ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Παπανδρέου









Διαδοχή τον Φεβρουάριο ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Παπανδρέου
Την επίσπευση των διαδικασιών στα τέλη του Φεβρουαρίου έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρωινή του συνάντηση με το Γιώργο Παπανδρέου τονίζοντας ότι οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση το επιτρέπουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να δεσμευθεί να απαντήσει επί του θέματος. Ωστόσο, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κ.Ο του κόμματος τόνισε ότι στη διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα θα τηρηθούν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση Βενιζέλου.

Ωστόσο, από την πλευρά των στελεχών που ασκούν κριτική, ενόχληση έχει προκαλέσει η παρουσία του Φίλιππου Πετσάλνικου, τον οποίο κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι παρών στο πρωινό τετ α τετ.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο ΠΑΣΟΚ θα κυλούσε ήρεμα κάποιοι, ανάμεσα στους οποίους η Βάσω Παπανδρέου και ο Πέτρος Ευθυμίου, ετοιμάζονται να... σηκώσουν στόλους.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ συναντήθηκαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
http://newpost.gr
Read more...

Το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις


Ο Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής
Ο Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το PSI και όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ωρών, με δεδομένη και την άφιξη του προέδρου της Bundesbank στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκρόσωπος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε για το θέμα των μισθών ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο -όπως είπε- «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».

«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες.

Ο κ. Καψής επισήμανε ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Όπως είπε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο πιθανότατα να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί «αν προλάβουμε» και απόψε, Πέμπτη.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα της σύσκεψης.

Τα τρία αγκάθια


Μισθοί: Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για μείωση κατώτερου μισθού και για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρουν ότι η ΝΔ θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει μείωση κατώτερου μισθού, όχι όμως για 13ο και 14ο μισθό, ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τέτοια διάταξη.

Επικουρικές: Η ΝΔ επιμένει στο να μην υπάρχει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%.

Τράπεζες: Δύο είναι τα ζητήματα που συνδέονται με το PSI. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να διασωθούν από το «κούρεμα» τα φυσικά πρόσωπα, που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, όχι για να κερδοσκοπήσουν, αλλά ως εναλλακτική λύση αποταμίευσης. Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές ή με προνομιούχες. Ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να υιοθετεί τη θέση της τρόικας για μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ωστόσο ο Γ.Παπανδρέου επιμένει στην αρχική θέση για κοινές μετοχές. Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Newsroom ΔΟΛ



Read more...

Αποφασίζει για το Δίστομο η Χάγη ...



Στις 11 αύριο το πρωί, ώρα Ελλάδος θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

Η ... απόφαση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου www.icj-cij.org.

Το χρονικό του δικαστικού αγώνα
Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες στο Δίστομο.

Το 1997 εκδίδεται η υπ’ αριθ 137/97 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαιώνει τους Διστομίτες και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν.

Εκδίδεται η υπ΄ αριθ. 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου.

Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τα ποσά που διά της ως άνω δικαστικής αποφάσεως οφείλει και έτσι ο Ιωάννης Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

Το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή (το 2002). Η ανακοπή γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο και ως εκ τούτου οι Διστομίτες δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Το 2004 ο Ι. Σταμούλης επικαλείται τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυνάμει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.

Επιλέγει την Ιταλία προκειμένου να κινήσει αυτή τη διαδικασία και το Νοέμβριο του 2008 (μετά από τετράχρονο αγώνα και στην Ιταλία) κηρύσσεται εκτελεστή η απόφαση της Λιβαδειάς στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.
metrogreece.gr



Read more...

Αλέξανδρος Ζαχαρής, το «γκανιάν» του Ιπποδρόμου που έπαιξε και... έχασε 84 εκατ. ευρώ









Αλέξανδρος Ζαχαρής, το «γκανιάν» του Ιπποδρόμου που έπαιξε και... έχασε 84 εκατ. ευρώ
Η πρώτη ίσως σύλληψη διευθύνοντα συμβούλου Δημόσιου Οργανισμού για χρέη προς το Δημόσιο, και μάλιστα υπέρογκα, είναι γεγονός από το μεσημέρι της Τετάρτης. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), Αλέξανδρο Ζαχαρή.

Και μπορεί οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας να έτριβαν τα μάτια τους όταν υπολόγισαν το ακριβές ποσό του χρέους του Οργανισμού που διευθύνει ο κ. Ζαχαρής, που ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ ( εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά σε μη απόδοση ΦΠΑ από τον ΟΔΙΕ), ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έπεσαν από τα σύννεφα…

Ο συλληφθείς κ. Ζαχαρής έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πολλάκις από συναδέλφους του για… αντιδεοντολογικές πρακτικές στον ΟΔΙΕ. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Σεφτελής, είχε κατηγορήσει σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τον κ. Ζαχάρη για οικονομικές σπατάλες, για δημιουργία «κλίκας» στο διοικητικό συμβούλιο που στήριζε τις όποιες αποφάσεις του, για υψηλές γνωριμίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και για ύποπτες προσλήψεις.

Στην πραγματικότητα το παρασκήνιο στον ΟΔΙΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θα φανταζόταν και ο κ. Σεφτελής.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή, όταν ο κ. Ζαχαρής θέλησε να προσληφθεί στον Οργανισμό. Γνωρίζοντας ότι σπάνια «στέριωναν» οι επικεφαλείς του ΟΔΙΕ, καθώς είθισται να τοποθετούνται νέοι σύμβουλοι με κάθε αλλαγή κυβέρνησης έστειλε το βιογραφικό του στο OpenGov όταν άνοιξε ο διαγωνισμός για τη νέα θέση του διευθύνοντα συμβούλου το 2009. Επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες ωστόσο η γνωριμία του με την διευθύντρια του γραφείου του υπουργείο Πολιτισμού (ο ΟΔΙΕ εξάλλου υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο) κυρία Κατερίνα Χατζοπούλου θα εκληφθεί αρχικώς ως απλή σύμπτωση.

Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα και με καταγγελίες συναδέλφων του, η γνωριμία του με την κυρία Χατζοπούλου εκτυλίχθηκε σε στενή φιλία εκτός από συνεργασία λόγω της αρμοδιότητάς του. Όπως υποστήριξε ο κ. Σεφτελής η αξιολόγηση του συλληφθέντα πλέον δεν έγινε με διαφανή τρόπο μέσω του OpenGov, αλλά τις διαδικασίες «έσπρωξε» ο κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης επικεφαλής της Egon Zehnder (εταιρεία που ειδικεύεται στην επιλογή στελεχών) και πρώην συνεργάτης του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου καθώς και η κυρία Χατζοπούλου, επίσης συνεργάτιδα του κ. Γερουλάνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυρία Χατζοπούλου (χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο) είχε «αξιολογήσει» και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΙΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να είναι φιλικά προσκείμενα στην ίδια και στον κ. Ζαχαρή. Προηγούμενες καταγγελίες, ακόμη, μελών του Δ.Σ. έκαναν λόγο για πιέσεις έξωθεν στα μέλη ώστε να ψηφίζονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η δε εποπτεία (ή επιρροή) του συνδετικού κρίκου ΟΔΙΕ- Γερουλάνου, της κυρίας Χατζοπούλου, στις αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν τέτοια που της επέτρεπαν ακόμη και να παρίσταται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (τρείς καταγράφει ο κ. Σεφτελής). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε και ο διορισμός συμβούλων-φίλων της κυρίας Χατζοπούλου στον Οργανισμό.

Και ενώ οι «παρεμβάσεις» στον ΟΔΙΕ καλά κρατούν, ο κ. Ζαχαρής από την αρχή της θητείας του αρχίζει να υποκύπτει σε διάφορα «αμαρτήματα»…

Ο κ. Ζαχαρής φαίνεται ότι κατά διαστήματα είχε αναλάβει διαφόρων ειδών… πρωτοβουλίες αφού δεν είχε τίποτα να φοβηθεί λόγω των υψηλών του διασυνδέσεων. Όπως φημολογείται είχε «προσλάβει» διαφόρων εθνικοτήτων υπαλλήλους στον Οργανισμό, οι οποίοι με την σειρά τους παραχωρούσαν καταλύματα σε ομοεθνείς τους και εισέπρατταν ενοίκιο.

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες ότι επί δυο ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταβάλει στα ταμεία του ΟΑΚΑ το προβλεπόμενο αντίτιμο για το αντιντόπινγκ κοντρόλ το οποίο διενεργείται συχνά στα άλογα του Ιπποδρόμου, ενώ λέγεται ότι συχνάζει σε γνωστή λέσχη της οδού Κηφισίας με κάποιους αναβάτες γεγονός εξόχως αντιδεοντολογικό. Στις 24/01/2012 ο ΟΔΙΕ μετά από εισήγηση του κ. Ζαχαρή αποφάσισε να εγκρίνει κονδύλι 120.000 ευρώ για την μεταφορά αλόγων από το εξωτερικό στον Ιππόδρομο, όταν τα οικονομικά του Οργανισμού κατέρρεαν.

Αληθείς ή ψευδείς οι κατηγορίες στο σύνολο τους για τον «πολυπράγμονα» κ. Ζαχαρή εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός στον οποίο είναι επικεφαλής χρωστάει 84 εκατ. ευρώ στον εργοδότη του, δηλαδή στο ίδιο το Δημόσιο.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ενδεχόμενη άγνοια ή την πιθανή γνώση του κ. Γερουλάνου για τα χρέη. Διότι θα θεωρούσαμε ιδιαίτερα δύσκολο ο αεικίνητος υπουργός να μην γνωρίζει τι συμβαίνει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του.

Πόσο μάλλον όταν ο Ιππόδρομος βρίσκεται από πέρυσι στη λίστα με τους οργανισμούς υπό αποκρατικοποίηση! Ο ΟΔΙΕ δια του λόγου το αληθές όχι μόνο χρωστάει στο Δημόσιο, αλλά ως ελλειμματική επιχείρηση χρήζει άμεσης αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο.

Και ενώ ο ζημιογόνος αυτός Οργανισμός αποτελούσε και αποτελεί «αγκάθι» στις προσπάθειες της κυβέρνησης για εύρεση πόρων, ο κ. Ζαχαρής –τραγική ειρωνεία- στα τέλη του 2011 διαβεβαίωνε δημοσίως το αρμόδιο υπουργείο ότι ο ΟΔΙΕ χάρη στον ίδιο έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης. «Αυξάνονται τα έσοδα με την εισαγωγή στοιχημάτων από τις γαλλικές ιπποδρομίες και ο οργανισμός έχει αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο ΟΔΙΕ κατατάσσεται στην τρίτη θέση με βάση τον υψηλότερο μέσο μισθό ανά εργαζόμενο (47.608 ευρώ) ανάμεσα στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ ανεπηρέαστος παρέμεινε ο παχυλός μισθός του κ. Ζαχάρη, ο οποίος ζούσε μια πολυτελή ζωή στα Βόρεια Προάστια. Όπως και να έχει, μάλλον παρηγοριά στον «άρρωστο» έδωσε η χτεσινή σύλληψη του κ. Ζαχαρή καθώς από ό,τι φαίνεται δεν χάνουν μόνον όσοι παίζουν στον Ιππόδρομο αλλά και όσοι «παίζουν» με τον Ιππόδρομο…


Αναστασία Γαλάνη
http://newpost.gr


Read more...

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το προφητικό πρωτοσέλιδο του Economist το 1988 ...



Μοιάζει προφητικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Economist, του 1988, που έκανε λόγο για παγκόσμιο νόμισμα με την κωδική ονομασία «Φοίνικας» και χρονιά υλοποίησης το... 2018.

Ελάχιστοι έδωσαν σημασία, το 1988, στο πρωτοσέλιδο άρθρο του «Economist», που παρουσίασε το λεγόμενο «σχέδιο Φοίνιξ», με χρόνο υλοποίησής του το 2018, ενώ οι περισσότεροι μίλησαν τότε για συνωμοσιολογία.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για τον «Φοίνικα», την κωδική ονομασία ενός παγκόσμιου νομίσματος, διότι η γέννησή του θα προερχόταν από το θάνατο του παλαιού νομισματικού συστήματος και θα θύμιζε την αναγέννηση του αρχαίου Φοίνικα από τις στάχτες του.
mediagate.gr



Read more...

Γελοιότητες και προσβολή τα περί πατρωνίας από επιτρόπους, είπε ο Γ.Παπανδρέου

Στο βήμα ο πρόεδρος


Ο Γιώργος Παπανδρέου στο βήμα
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο βήμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Οι αποφάσεις που θα λάβει η Βουλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινώντας την ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτήρισε γελοιότητες και προσβολή της Ελλάδας την πρόταση για πατρωνία από επιτρόπους.

«Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την Ελλάδα ανά την υφήλιο» πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτό έκανε στην Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και τις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται να δώσουμε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό. Πρέπει να τον πείσουμε για την αναγκαία θυσία, κάνοντάς τον συνδημιουργό της αυριανής Ελλάδας» τόνισε.

«Ποτέ δε μίλησα για διεφθαρμένο λαό. Οι έννοιες αυτές για μένα είναι ξένες για μένα» είπε.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανη για το βάρος που σηκώσε και που δεν της αναλογουσε» υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τη ΝΔ, κατηγορώντας την για εμπαιγμό του ελληνικού λαού. «Οι της ΝΔ θα πρέπει να μας ευγνωμονούν γιατί σώζοντας τη χώρα έτυχε να σωθούν και αυτοί από τον πολιτικό αφανισμό» είπε. Τόνισε, ακόμη, ότι η ΝΔ πέτυχε τον διασυρμό της χώρας και την εγκατέλειψε σε πορεία χρεοκοπίας.

Η ενότητά μας είναι αδήρητη ανάγκη, τόνισε αναφερόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο. Είναι το δικό μας καθήκον. Είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα» ανέφερε.

«Υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη αλλά εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα της οικονομίας. Αναταράξαμε τα νερά. Μέσα στη διετία έσκασε όλη η φούσκα του παρελθόντος, αλλά εμείς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς » πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ο κ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι: «Τις επόμενες ημέρες θα προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα πριν τις εκλογές». Άσκησε, μάλιστα, σκληρή κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι ζητά Εξεταστική, αλλά μετά τις εκλογές.

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Κώστα Σκανδαλίδη.

Νωρίτερα, ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν παρών και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και πέραν της ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Βενιζέλου συζητήθηκαν και τα πιθανά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των συμφωνιών, αλλά και το νομοθετικό έργο που απορρέει από την σύναψη των συμφωνιών.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κάτι το νεότερο, πέραν των ήδη γνωστών.

Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλα στελέχη.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν αναμένεται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από κάποιον να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθούν θέματα από μεμονωμένους βουλευτές, οι οποίοι είναι πιθανό να επιρρίψουν ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα συγκλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί η αρνητική εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία άρθρων του πολυνομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύσταση εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009 θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Επιθετική απάντηση στη ΝΔ

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος.

Ο τέως πρωθυπουργός άσκησε μάλιστα δριμύτατη κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι ζητά Εξεταστική, αλλά μετά τις εκλογές.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε κάνει λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, με αφορμή την αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή δικαιώνει τις θέσεις της ΝΔ, ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών και μάλιστα ζητεί αυτό να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.

Ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για έρευνα για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο και σε αυτή τη λογική εκτιμά πως η έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος θα αποτελέσει αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...