Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η απειλή εξαπλώνεται Ο «Έμπολα των ελαιόδεντρων» έφτασε και στην Ισπανία


Ο «Έμπολα των ελαιόδεντρων» έφτασε και στην Ισπανία
Μολυσμένο ελαιόδεντρο στην Απουλία (Πηγή: Ε.Μ.)  Μαδρίτη
Ένα ξενόφερτο βακτήριο που ρήμαξε εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, εντείνοντας τις ανησυχίες για επιδημία στον ευρωπαϊκό νότο.

Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν τώρα μέτρα κατά της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa,  μεταξύ άλλων επιβάλλοντας απαγόρευση στη μετακίνηση φυτικού υλικού σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων.

Όπως αναφέρει το BBC, η επιδημία στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 20% το 2015.

Το Xylella fastidiosa, αμερικανικής προέλευσης, θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου και η εκρίζωσή του από τις προσβεβλημένες περιοχές είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Η ασθένεια, η οποία έχει χαρακτηριστεί «μείζων απειλή» από τις ευρωπαϊκές αρχές, εμφανίστηκε στην Απουλία της Ιταλίας πριν από τρία χρόνια, και έχειεπίσης ανιχνευθεί στη νότια Γαλλία Γαλλία. Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξή του υπάρχει υπάρχει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:


Το βακτήριο προσβάλλει πολλά είδη φυτών εκτός από τα ελαιόδεντρα, από οπωροφόρα δέντρα μέχρι την πικροδάφνη, τη λεβάντα και το πολύγαλα.

Το θετικό είναι ότι το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη Μαγιόρκα έχει βρεθεί να προσβάλλει μόνο κερασιές και πικροδάφνες, αν και το ενδεχόμενο προσβολής άλλων ειδών δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Mundo, η οποία βάφτισε το βακτήριο «Έμπολα των ελαιόδεντρων», η ασθένεια ανιχνεύθηκε σε τρεις κερασιές, στη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας σε φυτώριο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Αλιείας των Βελεαρίδων Νήσων.

Το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Λόγω της απειλής για άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν ζήτησε πέρυσι από την Ιταλία να καταστρέψει τα μολυσμένα δέντρα, να δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης. Ακτιβιστές και αγρότες αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία δεν οφείλεται στο Xylella, και η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε τον Δεκέμβριο τη διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στο Ευρωδικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η λήψη μέτρων είναι σκόπιμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Είχαν προηγηθεί εξάλλου τρεις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (διαθέσιμες εδώεδώ και εδώ) οι οποίες στηρίζουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου και ενοχοποιούν το Xylella για την επιδημία.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογεί το 73% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και το 66% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου...


Ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι η Κατερίνα ΜάρκουΤην απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από το Ποτάμι ανακοίνωσε με επιστολή της στον Σταύρο Θεοδωράκη η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου εκφράζοντας τη...
διαφωνία της με την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Επικαλούμενη την αναφορά του επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του την Κυριακή στη ΜΕΣΥΑ «να κατευθυνθούμε στις άγονες γραμμές» η κυρία Μάρκου υποστηρίζει ότι «είναι μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη».

Διαβάστε την επιστολή της πρώην πλέον βουλευτού του Ποταμιού:  

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ·ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2016 

Αγαπητέ Σταύρο, 
Η χθεσινή σου τοποθέτηση στην ΜΕ.ΣΥ.Α αντιλαμβάνομαι πως επιβεβαιώνει στην ουσία την απόφαση που έχεις λάβει για πολιτικά αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Το κάλεσμα σου να βρούμε καινούργιους συμμάχους στην κοινωνία και να κατευθυνθούμε στις άγονες γραμμές είναι μεν θεμιτό αλλά, φοβούμαι, αναποτελεσματικό, χωρίς πιθανότητες πια επιτυχίας.
  
Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο, και η στιγμή απαιτεί ρεαλιστική εξέταση της κατάστασης, πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία έχει γονατίσει και κάθε, μα κάθε επιφύλαξη πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών –από όπου κι αν προέρχονται- μοιάζει ασήμαντη μπροστά στο διακύβευμα της διάσωσης της χώρας. Έχω πει πολλές φορές μέσα στα όργανα αλλά και δημοσίως ότι η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία και ζήτησα, στο πλαίσιο αυτό, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, να αναγνωριστεί με γενναιότητα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και το Ποτάμι δεν μπορεί να θέτει όρους – ούτε βέβαια όμως και να παραδίνεται. 

Έμεινα σταθερή στην άποψη αυτή, όπως και στην πολιτική μου στάση από την πολύ αρχή απέναντι στην κυβέρνηση, επιμένοντας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στην ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας του προοδευτικού κέντρου και της συμμαχίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων ευρύτερα σε μια μετεκλογική προοπτική, με όλες τις αποχρώσεις μέσα. Επέμεινα στη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου αλλά δεν εισακούστηκα. Η ύπαρξη και η ενίσχυση του χώρου αυτού είναι όρος σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, στη δεδομένη, μάλιστα, πόλωση που υπάρχει. Είναι, όμως, και αναγκαία προϋπόθεση για να προλάβουμε την Ελλάδα ακόμη όρθια και την κοινωνία ζωντανή.

Ασφυκτιώ πλέον, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, μέσα στο Ποτάμι, σε ένα χώρο που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες και κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του. Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη.  

Από την άλλη, αν και οπωσδήποτε με στεναχωρεί ανθρώπινα η απόφασή μου να ανεξαρτητοποιηθώ σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, είμαι βέβαιη ότι όχι μόνο κάνω αυτό που πιστεύω αλλά κάνω και αυτό που μου ζητούν μετ’ επιτάσεως εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες της περιφέρειάς μου που σταθερά με εκλέγουν βουλευτή τα τελευταία 4.5 περίπου χρόνια. Να συνεχίσω να προσπαθώ με τις όποιες δυνάμεις μου να βρει γρήγορα ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος την ενιαία πολιτική έκφραση, την κοινή πολιτική συνισταμένη που του αξίζει. 

Με εκτίμηση,   
Κατερίνα Μάρκου...

protothema.gr

Read more...

Μια 28χρονη αντικαθιστά τον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη...


notoloupou1
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κτίριο του ΥΜΑΘ για να είναι έτοιμο το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένονται να γίνουν τα εγκαίνια από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το...
thessnews.gr, το γραφείο θα λειτουργεί τόσο ως σύνδεσμος του Μεγάρου Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη, όσο και ως υπεύθυνο σε ζητήματα που αφορούν την συμπρωτεύουσα, ενώ διοικητικά θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Όπως αναφέρει το thessnews.gr, υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ποια είναι

Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.

Στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, «μπήκε» κατευθείαν στα βαθειά. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», όπου στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014 είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπου τύπου της παράταξης.

Με ενεργό συμμετοχή στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης. Έχει υλοποιήσει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Read more...

Γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου...


Γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 24 ΝοεμβρίουΣυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, ημέρα κατά την οποία έχει...
προκηρύξει 24ωρη Γενική Απεργία. Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ γίνεται με φόντο τα εργασιακά για τα οποία, όπως υποστηρίζει, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση-κάλεσμα η ΑΔΕΔΥ, διανύεται μια περίοδο κατά την οποία εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου, μεταξύ άλλων, στο Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών που σταδιακά με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ προτάσσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για:

1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

2. Σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις.

3. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών.

4. Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς - συντάξεις - κοινωνικά επιδόματα.

5. Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...

Read more...

Mέσα στην εβδομάδα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ...


Φωτογραφία: SOOCΤην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ προανήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χρήστος Στεφανίδης και μάλιστα εντός της...
εβδομάδας παραχωρώντας συνέντευξη στο πρακτορείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως αυτό δεν θα γίνει τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας αλλά τις αμέσως επόμενες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η διαδικασία διευθέτησης των οφειλών λόγω ΦΠΑ, ύψους 18 εκατ. Ευρώ που οφείλει το δημόσιο προς τον Οργανισμό , κινείται πιο αργά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πρόσθεσε όμως πως αυτό γίνεται «μέσα στο πλαίσιο των ορίων ανοχής των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ». Παράλληλα, σημείωσε πως πιστεύει ότι εντός της εβδομάδας θα καταβληθεί η πρώτη δόση, έτσι ώστε να καταβληθούν και οι δύο μισθοί που χρωστούνται στους εργαζόμενους.

Ο κ. Στεφανίδης επισήμανε πως η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τη ρύθμιση του ζητήματος έχει ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς. «Τώρα περιμένουμε να μας ενημερώσουν πότε και πώς θα μας καταβληθεί το ποσό. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και εκτιμώ ότι δεν θα βρεθούμε προ αρνητικών εκπλήξεων», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε πως έχει οριστεί συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης και του ιδίου με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 13.00.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στη συνάντησή μας θα μπουν στέρεες βάσεις, προκειμένου να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στο θέμα του ΟΑΣΘ, ώστε η επιχείρηση να λειτουργεί ομαλά» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει εκπονήσει σχέδιο για τη λειτουργία του Οργανισμού, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων και αύξηση του κομίστρου από την 1η Ιανουαρίου του 2017...

iefimerida.gr

Read more...

Κακουργηματική ποινική δίωξη σε 11 στελέχη του ΥΠΕΞ...


 της περιόδου 2004-2006, για χρηματοδότηση αμερικανικής ΜΚΟ...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για ακόμη μία παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ από την...
Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004-2006.

Η δίωξη σε βάρος των στελεχών του ΥΠΕΞ αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, η υπόθεση σχετίζεται με ποσό 600 χιλιάδων ευρώ που πιστώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» την επίμαχη περίοδο, με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Η χρηματοδότηση στην ΜΚΟ, που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «ενισχύει την συνεργασία διατλαντικά στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ» εγκρίθηκε για αναπτυξιακή δράση.

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με διάταξη που προέβλεπε δαπάνες βοήθειας προς ξένες

χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων. Επιπλέον, κατά τους εισαγγελείς Διαφθοράς, η αναφερόμενη «αναπτυξιακή δράση» της ΜΚΟ δεν προσδιορίζεται, δεν υπήρξε έλεγχος των αρμοδίων αρχών για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα από την αμερικανική οργάνωση. Στο πόρισμα των εισαγγελέων επισημαίνεται, πως τα χρήματα δόθηκαν και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής.

Η υπόθεση ανατέθηκε στους ανακριτές Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία οι έντεκα κατηγορούμενοι, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στην Βουλή...


left.gr

Read more...

Συνάντηση Αχτσιόγλου με εργοδοτικούς φορείς...


 Συνάντηση Αχτσιόγλου με εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά - Mediaγια τα εργασιακά...

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι...
εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επανέλαβαν τις διατυπωμένες θέσεις τους όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις 19 Ιουλίου του 2016 στην κοινή δήλωση των Κοινωνικών Εταίρων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και στις 26 Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Στη συμφωνία της Γενεύης οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της ΔΟΕ ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, ενώ στη συμφωνία του Ζαππείου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων... 

Read more...

«Είχαν μάθει σε υπάκουους γείτονες» Έντι Ράμα: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μείνουμε σιωπηλοί


Έντι Ράμα: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μείνουμε σιωπηλοί
«Οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές» δήλωσε ο Έντι Ράμα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Τίρανα, Αλβανία
«Οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές, όμως εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε» δήλωσε την Κυριακή σε προκλητική γραμμή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι' αυτό παραμένει σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτές οι σχέσεις χρειάζονται σήμερα να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια εναπομείναντα ζητήματα» είπε ο Ράμα.

«Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, μαζί με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά με εποικοδομητικό πνεύμα και να δούμε το μέλλον, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές. Έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια, καθόλου εύκολη, αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που δεν είναι προς όφελος αυτής της στρατηγικής σχέσης γειτονίας, που έχουμε με την Ελλάδα» προσέθεσε για να διαμηνύσει στη συνέχεια:

«Όμως δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές που έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και για θέματα που δεν μπορεί να αγνοηθούν και για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχουν» δήλωσε ο Ράμα μετά από ερώτηση Αλβανού υπηκόου που ζει και εργάζεται επί 25 χρόνια στην Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εγκρίθηκε από τους δανειστές ο προϋπολογισμός...


Αύριο κατατίθεται στην Βουλή... 

Σε ένα κλίμα αγωνίας και ευρωπαικών πιέσεων κατατίθεται αύριο στη Βουλή και ο προϋπολογισμός και το κυβερνητικό βάρος μετατοπίζεται αναγκαστικά και στο...
εσωτερικό πολιτικό πεδίο, και δη στην προετοιμασία των βουλευτών της πλειοψηφίας για τα δύσκολα νομοθετήματα που θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ουσιαστικοί φόβοι για διαρροές δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με δεδομένη όμως τη μνημονιακή κόπωση και τα ανοιχτά τραύματα του ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να τονώσει και να συσπειρώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό επιχείρημα ότι η β’ αξιολόγηση αποτελεί και την «τελευταία μεγάλη δοκιμασία» πριν το «ξέφωτο» της λύσης στο χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι.

Η προσπάθεια αυτή θα γίνει εν μέσω δύσκολου συνολικά πολιτικού κλίματος καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξε και με τον σκιώδη ανασχηματισμό, επιλέγει τη μετωπική πόλωση και την κορύφωση της στρατηγικής «εκλογές εδώ και τώρα» - μιας στρατηγικής, ωστόσο, που στην κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει ημερομηνία λήξεως.

Εκτός εάν προκύψει δραματική ναρκοθέτηση της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές, και δη από την πλευρά Σόιμπλε - μια προοπτική, πάντως, που όπως εκτιμάται στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή δεν διευκολύνει και δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη…

πηγή: tvxs.gr

Read more...

Παραμένουν οι αποστάσεις στα εργασιακά...


Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τέσσερις ώρες, το «ραντεβού» των δανειστών με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για τις αλλαγές στα εργασιακά, από όπου περνά ο...
δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ -και η σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή που θέλει να εφαρμόσει στις εργασιακές σχέσεις- αποτελεί το «βαρίδι», προκειμένου να προχωρήσουν σε σύγκλιση οι δανειστές με την ελληνική πλευρά ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κ. Αχτσιόγλου έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενδεικτικό ότι οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες κι έτσι υπάρχει σημαντικός δρόμος που θα πρέπει να διαβούν αμφότεροι, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν στα εργασιακά, τότε δεν αποκλείεται το κομμάτι αυτό να βγει από την ατζέντα ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα και να εξεταστεί αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι και η δόση την οποία θα πάρει η Αθήνα θα είναι πολύ μικρότερη από 6,1 δισ. ευρώ που αναλογούσε στο αρχικό «πακέτο»...

Read more...

Προβάδισμα Ζιπέ, στην Γαλλία...


Έκλεισαν οι κάλπες για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γαλλία, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή, ενώ το...
αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στη 1 ώρα Ελλάδας.

Τα πρώτα ανεπίσημα exit polls δείχνουν προβάδισμα του Αλέν Ζιπέ και του Φρανσουά Φιγιόν έναντι του Νικολά Σαρκοζί αλλά οι διαφορές δεν είναι τέτοιες ώστε να μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα μισά εκλογικά κέντρα, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με ποσοστό 43,6%. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,7% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην τρίτη με 22,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, κερδίζει αυτομάτως το χρίσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου.

Πάντως, ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση των εκλογών επισήμανε ότι πρόκειται για πολύ προκαταρκτικά αποτελέσματα. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως για τα γαλλικά μέσα η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια πολιτών. Σημειώνεται πως κάθε ψηφοφόρος για να έχει δικαίωμα ψήφου έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 2 ευρώ. Αν τελικώς τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιωθούν η δεξιά στη Γαλλία θα έχει συγκεντρώσει περίπου 8 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αρκεί ώστε να πληρωθεί το ποσό που απαιτείται τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ο οποίος θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Η ανάλυση που παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την πολιτική αφετηρία των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη σημερινή διαδικασία. Αναλυτικά σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, το 63% προέρχεται από το κέντρο και τη δεξιά, το 15% από την αριστερά, το 8% από το εθνικό μέτωπο ενώ το 14% δήλωσε πως δεν έχει κομματική προτίμηση. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως μόλις 6 στους 10 ψηφοφόρους προέρχονται από την παραδοσιακή γαλλική δεξιά...

Read more...

Απεβίωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος...


Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε...
εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».

Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. 

Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985. 

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα. 

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο. Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική. 

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές). 

Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες. Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Ύπατα Αξιώματα : Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005. 

Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας...

Read more...