Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Και οι τρεις στην σύνοδο



Στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου θα παραστούν και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.

Read more...

H Μέρκελ προσκαλεί τον Σαμαρά


Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο για να συναντηθούν.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Στέφαν Ζάιμπερτ, η γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει τις ευχές και τα συγχαρητήριά της στον Αντώνη Σαμαρά.  Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζει ότι είναι σίγουρη πως θα έχουν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Read more...

Καλείται άμεσα στην Αθήνα η τρόικα για διαπραγματεύσεις...



Κύρια θέματα η επέκταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια και η επόμενη δόση...
Μέσα στο επόμενο 48ωρο η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. ...
Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Καταρχάς, οι τρεις επικεφαλής θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων. Θα μεταφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Διετής επέκταση, 16-20 δισ. επιπλέον

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.

Ζανιάς στο Eurogroup, Ράπανος στο ΥΠΟΙΚ
Εχοντας στις αποσκευές του το σημειωματάριο με τις βασικές κατευθύνσεις που θα του δώσουν τόσο ο νέος Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς όσο και οι δύο πολικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι κύριοι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς θα μεταβεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Παρών στην προπαρασκευαστική συνάντηση της Αθήνας θα είναι σύμφωνα πληροφορίες και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Β. Ράπανος.

Τη Δευτέρα προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης (στο πλαίσιο του Euro Working Group) στην οποία αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία ως και την Τετάρτη το απόγευμα σε όλους τους συμμετέχοντες ώστε να δηλώσουν οριστικά αν συμφωνούν να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) προς στην Ελλάδα. Το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν θετικό, με την εξαίρεση χωρών που συνεχίζουν αντιδρούν, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Η απόφαση για την έγκριση (η εκταμίευση ενδέχεται να καθυστερήσει) θα ληφθεί όπως όλα δείχνουν σήμερα το βράδυ από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το αργότερο αύριο από το Eurοgroup.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος από το 1δισ. ευρώ (περίπου 900 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ως το τέλος Ιουλίου, ενώ συνολικά η χώρα μας θα «βάλει» στο ESM 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χωρίς το 1δισ. ευρώ επαρκούν ως το τέλος Ιουλίου.

Ζητούν «λουκέτα» σε Οργανισμούς
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδα αναμένουν στο Eurogroup διευκρινίσεις για τρία ζητήματα. Αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions), όπως για παράδειγμα οι αλλαγές Υγεία, αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και την πάταξη φοροδιαφυγής και αν θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες για να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. «Στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του Δημοσίου τομέα με αιχμή την μείωση του αριθμού των φορέων και των Οργανισμών και την περικοπή και των δαπανών» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τι θα γίνει με απολύσεις και ειδικά μισθολόγια
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει και ευελπιστεί ότι η συζήτηση θα έχει ως βάση την παραδοχή ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών. Μένει να φανεί τι θα συμβεί με τις προγραμματισμένες βάσει μνημονίου περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια του Δημοσίου (ιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), οι οποίες σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται τελικά να μην πραγματοποιηθούν και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης σε άλλους τομείς.

Αναφορικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο η τρόικα φαίνεται να μη δέχεται την υποκατάσταση τους με το μέτρο της εφεδρείας. Ορισμένα στελέχη της τριμερούς σημειώνουν ότι το μέτρο δεν δούλεψε και ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν κλείνουν φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου οι υπάλληλοι μετατίθενται αντί να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα μπορούσε να αλλάξει στάση στο θέμα των απολύσεων εφόσον τροποποιηθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Η κατεύθυνση που προτείνεται είναι να ενισχυθεί ο κανόνας των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη, να υπάρξουν περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και να καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου από το υπάρχον προσωπικό αντί για νέες προσλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι στις ΔΕΚΟ εφαρμόστηκε με επιτυχία ο κανόνας 1 προς 20, αντί για 1 προς 5.

Από την ατζέντα δεν θα λείπει, τέλος, το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων καθώς τα στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις...
ΒΗΜΑ.


Read more...

Πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποψήφια για υπουργική θέση



Πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποψήφια για υπουργική θέση
Έντονα σενάρια για πιθανή τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές θέσεις κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της Ιπποκράτους.

Η πρωινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «μπορεί να γίνει κάποια οριακή εξαίρεση και να χρησιμοποιήσουμε στελέχη από περιφέρειες που δεν έχουν εκπροσώπηση» πυροδότησε τις φήμες, που αρχικά αναφέρονταν μόνο στο πρόσωπο του υποψηφίου βουλευτή στη Μαγνησία, Κώστα Καρτάλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θέλει να υπάρξει εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και από τις Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Για το λόγο αυτό, αυτή την ώρα ακούγονται έντονα και τα ονόματα του Δημήτρη Λιντζέρη, υποψηφίου στη Β΄Πειραιώς, του Δημήτρη Καρύδη, υποψήφιου στη Α΄Πειραιώς και από την Β΄Θεσσαλονίκης, της κυρίας Εύα Καϊλή και του κ. Χάρη Τσιόκα, οι οποίοι έμειναν εκτός Βουλής, αφού ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να κρατήσει την έδρα στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.http://newpost.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του ο Αντώνης Σαμαράς τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν αύριο.

Read more...

Νεκρός 28χρονος πυροσβέστης στη φωτιά της Ελευσίνας

Τραγική εξέλιξη


Τιτάνια είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν το μέτωπο της Ελευσίνας υπό έλεγχο, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι
Τιτάνια είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν το μέτωπο της Ελευσίνας υπό έλεγχο, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Ένας 28χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη φωτιά της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος πυροσβέστης ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο. Ο θάνατός του πιθανότατα προκλήθηκε από ανακοπή καρδιάς.

Άλλοι τρεις πυροσβέστες -από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα και τον Ασπρόπυργο- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το πύρινο μέτωπο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξέσπασε στα όρια Ελευσίνας-Ασπροπύργου. Κλειστή παραμένει για αρκετές ώρες η λεωφόρος ΝΑΤΟ, από τις φλόγες, που έφτασαν στο σημείο.

Η φωτιά στον Ασπρόπυργο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ξεκίνησε από την περιοχή Μελίσσια, πάνω από την Αττική Οδό, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα εμφανίστηκαν πολλές διαφορετικές εστίες στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στον εκεί καταυλισμό των τσιγγάνων, η οποία σβήστηκε άμεσα από τους πυροσβέστες. Ωστόσο, αμέσως μετά,  ξέσπασε η πυρκαγιά στα Μελίσσια και διαδοχικά σε άλλες εστίες περιφερειακά. Οι φλόγες απείλησαν αποθήκες, σπίτια, εργοστάσια και πέρασαν μέσα από αυλές πάνω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ενώ την περιοχή συνεχίζουν να διαβρέχουν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 και δύο CL-215.

Στην περιοχή επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 77 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ έως και πριν από λίγη ώρα τα αεροπλάνα ήταν οκτώ.

Πυρκαγιά ξέσπασε, επίσης, σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι Κοκκινιά Τροιζηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη είναι φωτιά και στη Σαλαμίνα, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν καεί και σπίτια στην περιοχή Βασιλικά.

Η φωτιά στη Σαλαμίνα εκδηλώθηκε στις 3 μετά το μεσημέρι στον Άγιο Αντώνιο, σε έκταση με χαμηλή βλάστηση μέσα στην κατοικημένη περιοχή και επεκτάθηκε στα Βασιλικά, όπου κάηκαν σπίτια. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στην περιοχή Καλογερικό στο Στεφάνι Κορινθίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τώρα- Η 1η σύσκεψη του Σαμαρά


Αυτή την ώρα ο νέος Πρωθυπουργός κατευθύνεται στην Βουλή προκειμένου να προεδρεύσει της σύσκεψης με τους Ζανιά και Ράπανο για την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup..enikos.gr

Read more...

Ο ΣΥΝ για τη νέα κυβέρνηση


Με αφορμή τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών. Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνισθεί από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά. Θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ελπίδα και να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών».enikos.gr

Read more...

Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς

Την Πέμπτη το πρώτο Υπουργικό


Από την τελετή ορκωμοσίας του πρωθυπουργού
Από την τελετή ορκωμοσίας του πρωθυπουργού   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Νέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο κ.Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Π.Πικραμμένος, ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τα τρέχοντα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Με τη σειρά του, ο νέος πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας που είχε με τον κ.Πικραμμένο απέκτησε μία πολύ καλή σχέση μαζί του και ευχήθηκε αυτή τη συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τον κ.Σαμαρά συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Μιχελάκης και ο κ.Μπούρας.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Σαμαράς είπε: «Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός από την κρίση. Θα ζητήσω από τους υπουργούς σκληρή δουλειά».

Στον αρχικό διάλογο που είχαν ο κ.Παπούλιας με τον κ.Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Ο μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη για μια μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στη χώρα», είπε ο κ.Σαμαράς.

«Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σας εύχομαι καλή επιτυχία γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα», είπε, με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της χώρας έχουν στρέψει το βλέμμα τους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν σε δεύτερο χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έφτασε στο αεροδρόμιο η φωτιά



Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 15:00 στον Ασπρόπυργο.
Ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή δεν βοηθάει στην κατάσβεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν φτάσει στην περίφραξη του Πολεμικού Αεροδρομίου, στην Ελευσίνα.
Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα της πυροσβεστικής, επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Μέσα από το αεροδρόμιο επιχειρούν με υδροφόρες δυνάμεις τη Πολεμικής Αεροπορίας.
Μέχρι στιγμής δεν απειλείται η Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρει η Πυροσβεστική.

Read more...

Αύριο η ορκωμοσία της κυβέρνησης


Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Read more...

Πρωθυπουργός ο Σαμαράς


Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ  έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με ένα τέταρτο καθυστέρησης. Είχε μία σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

"Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;" ρώτησε ο Κάρολος Παπούλιας τον Αντώνη Σαμαρά, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
"Απέδωσε την δεδηλωμένη, την αναγκαία προυπόθεση για μία μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στη χώρα", απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
"Δε μένει παρά να δεχθώ το σχηματισμό της κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτή την κυβέρνηση που θα έχει μπροστά πολλά και δύσκολα προβλήματα", του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup. Στη συνάντηση θα μετέχει και ο Βασίλης Ράπανος.enikos.gr

Read more...

Οι πέντε άξονες της συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση

Που συγκλίνουν τα τρία κόμματα, που υπάρχουν «αγκάθια»



 



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος της κρίσιμης διαβούλευσης της άτυπης τρικομματικής επιτροπής η οποία θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει σήμερα το κείμενο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου προκειμένου να δοθεί άμεσα στους τρείς πολιτικούς αρχηγούς και να το υπογράψουν ως δεσμευτική προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ το κείμενο θα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

-          Εύρος κυβερνητικού έργου
-          Διάρκεια κυβερνητικής θητείας
-          Τρόπος λειτουργίας υπουργικού σχήματος
-          Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
-          Αποτελεσματικότητα

Κάθε άξονας περιλαμβάνει επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο εύρος κυβερνητικού έργου
περιέχονται θέματα οικονομίας, φορολογίας, εργασιακά, ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης. Εδώ εντοπίζονται και οι περισσότερες διαφωνίες καθώς οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ζητούν μεγαλύτερες συγκλίσεις προς τις δικές τους θέσεις για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς, για την μετενέργεια (σ.σ. η ΝΔ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα το ερχόμενο Φθινόπωρο) , για αποκρατικοποιήσεις και για τα κεντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Επιπλέον η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην επιθυμεί την μείωση των φορολογικών συντελεστων για τις επιχειρήσεις. Πάντως, και οι τρείς πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών.

Παράλληλα, σύγκλιση επιτυγχάνεται για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε αρκετά θεσμικά ζητήματα όπως: αλλαγή νόμου περι ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, μείωση επιχορήγησης κομμάτων.
Στο θέμα της διάρκειας, η πλευρά της ΝΔ θέλει εξάντληση της τετραετίας ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν στο ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2014 παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με την ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου, το θέμα της άμεσης κατάθεσης νέου φορολογικού νομοσχεδίου τυγχάνει της καθολικής αποδοχής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ενώ ένα από τα κρίσιμα μέτρα που θα περιλαμβάνει είναι η μείωση ΦΠΑ για την εστίαση ώστε να αποδώσει στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Επιπροσθέτως εξετάζεται και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πάντως, από τα τρία στρατόπεδα εκφράζεται αισιοδοξία για το ότι οι διαφωνίες θα αντιμετωπιστούν, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και για το ότι θα υπάρξει σήμερα το τελικό πλαίσιο του κυβερνητικού έργου. Κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το κείμενο στους πολιτικούς του αρχηγούς ώστε αυτοί με την σειρά τους στην τελική συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και στο τελικό στάδιο  τότε Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης θα υπογράψουν το κείμενο που θα αποτελέσει και την δεσμευτική προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης. Πέραν αυτών, τα τρία επιτελεία εξηγούν ότι η άτυπη επιτροπή θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες επίσημο χαρακτήρα και με διαφορετικές συνθέσεις θα διαβουλεύεται για κάθε κρίσιμο κυβερνητικό θέμα.

Read more...

Τεχνοκράτες και Νεοδημοκράτες



Έντονο είναι το παρασκήνιο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργικό σχήμα. Ακόμα και αυτή την ώρα σβήνουν και γράφουν συνεχώς ονόματα, ενώ δεν λείπουν οι "καραμπόλες" της τελευταίας στιγμής.
Πάντως, είναι δεδομένο ότι η ΝΔ θα μετέχει στην κυβέρνηση με κομματικά στελέχη που θεωρούνται "άφθαρτα". Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος, θα μετέχει με τεχνοκράτες. Το ίδιο πρόκειται να πράξει και η Δημοκρατική Αριστερά.

Read more...

Τους μπέρδεψε ο Παπανδρέου



Την εισήγησή που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως  η τοποθέτησή του κ. Παπανδρέου δίχασε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι οι μισοί βουλευτές λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε με το μέρος του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ οι άλλοι μισοί πως ουσιαστικά διαφώνησε με τα λεγόμενά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Τρίτης επικοινώνησε με τον Ανδρεά Λοβέρδο αλλά και τον Κώστα Σκανδαλίδη για να ζητήσει τη γνώμη τους.

Read more...

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς
Nέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε τη διερευνητική εντολή και την ίδια στιγμή έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και ο κ. Θανάσης Μπούρας.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα παραλάβει από τον κ. Πικραμμένο και αμέσως μετά μαζί με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα έχουν συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζανιά με αντικείμενο την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στη συνάντηση θα παραβρεθεί και ο Βασίλης Ράπανος ο οποίος θα αναλάβει- όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτή τον κ. Ζανιά.

Τα ονόματα των νέων υπουργών, ωστόσο, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και η ορκομωσία τους να γίνει σήμερα. Αν υπάρξει πρόβλημα χρόνου, θα γίνει αύριο.

Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί, και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα».

Διάλογος Παπούλια - Σαμαρά

Στον καθιερωμένο διάλογο που είχαν ο κ. Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε «τι απέδωσε ο μαραθώνιος».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ο μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, την αναγκαία προϋπόθεση για μια μακρόπνοη κυβέρνηση, η οποία θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον ελληνικό λαό».

«Σας δίνω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας καθώς τα προβλήματα είναι πολλά», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

Read more...

«Κλειδώνουν» τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης

Μέσα στις επόμενες ώρες


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχουν βουλευτές, παρά μόνο τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής, τον Βασίλη Ράπανο να αναλάμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών με αναπληρωτή τον Γ.Ζανιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλος να αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κ.Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Γ.Στουρνάρα.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Μάριου Σαλμά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομασία από Προστασίας του Πολίτη) ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τζαβάρα.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Αντώνης Μανιτάκης.

Το υπουργείο Επικρατείας φέρεται να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δ.Σταμάτης, και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, κατά πληροφορίες δημιουργούνται ξεχωριστά υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της ΝΔ. Υπουργός Ναυτιλίας φέρεται να αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και υπουργός Τουρισμού η Όλγα Κεφγαλογιάννη.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ένα βήμα πίσω από τον Βενιζέλο- Εκτός κυβέρνησης οι κορυφαίοι, εντός πρώην βουλευτές

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ



Ένα βήμα πίσω από τον Βενιζέλο- Εκτός κυβέρνησης οι κορυφαίοι, εντός πρώην βουλευτές
Το περιβολάκι να είναι καλά και από κηπουρούς…
Με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος. Η συνεδρίαση υπήρξε θυελλώδης με έντονες διαφωνίες και εντάσεις, ωστόσο η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πέρασε με πλειοψηφία.


Η πρόταση του κ. Βενιζέλου αφορούσε στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξε οριακή εξαίρεση μόνον για τους πρώην βουλευτές που δεν εκπροσωπούνται οι Νομοί τους. Ο Βενιζέλος επέμεινε εξαρχής στη θέση του εις πείσμαν του Γιώργου Παπανδρέου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, οι οποίοι διαφώνησαν έντονα καθώς υποστήριξαν ότι η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση είναι αναγκαία.

Στο στρατόπεδο των διαφωνούντων προστέθηκαν οι Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Θεοδώρα Τζάκρη.

Η ένταση των διαφωνιών ήταν τέτοια που οδήγησε τον κ. Βενιζέλο στη δευτερολογία του, να ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών που δεν έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή. «Μπορεί να γίνει κάποια οριακή εξαίρεση, να χρησιμοποιήσουμε κάποια στελέχη από περιφέρειες που δεν έχουν εκπροσώπηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο Ζαννιάς, ο Στουρνάρας, ο Γιαννίτσης είναι τεχνοκράτες; Όχι είναι υπερπολιτικά πρόσωπα» απάντησε στα στελέχη που αντητάχθηκαν στο τεχνοκρατικό σχήμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι τρεις αρχηγοί, οι οποίοι αποφάσισαν να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών, πρέπει να καθίσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι και να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα συγκροτείται απ' ό,τι καλύτερο διαθέτουν τα κόμματά τους, αλλά και η χώρα γενικότερα. Ζητώ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτήν την αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης με απόλυτη ελευθερία, αξιοκρατικά δίχως επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας. Ως εκ περισσού η διευκρίνιση πως δεν αυτό-προτείνομαι. Επισημαίνω, όμως, πως στις πρωτοφανείς συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαράδεκτες».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση με το καλύτερο έμψυχο δυναμικό του και δεν μπορεί να το ΠΑΣΟΚ να είναι στα μετόπισθεν.

Ο Γιώργος Ντόλιος εξέφρασε την άποψη ότι «το πολιτικό σύστημα τιμωρήθηκε στο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούν να συμμετέχουν βουλευτές», ενώ ο κ. Κακλαμάνης αντιτάχθηκε λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποιοι από τους επιτυχημένους υφυπουργούς.

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Γραμματείας

Της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές ότι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν μέλη της ΚΟ και τέως υπουργοί.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ουσιαστικά ο Ευ. Βενιζέλος μειοψήφησε, καθώς υπέρ της άποψής του τάχθηκαν οι Κώστας Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου που επίσης συμφώνησε
με τους τεχνοκράτες έχει εκφράσει απόψεις παρόμοιες με των Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη- Ευθυμίου και άγνωστος «χ» παραμένει ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Η απόφαση να μεταφερθεί η ευθύνη της απόφασης στην ΚΟ που συνεδριάζει αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους ενδέχεται να γίνει μπούμερανγκ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ομοφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει και αν το θέμα τεθεί προς ψήφιση, η ενότητα του- μικρού πλέον- ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί και σίγουρα θα τραυματιστεί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμενε χθες στις απόψεις του (μιλώντας στο Mega), ενώ υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών τάχθηκε (στη ΝΕΤ) και ο Θάνος Μωραΐτης.
Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι και εκτιμάται ότι αν ο Ευ. Βενιζέλος επιμείνει, δεν αποκλείεται να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς στην ΚΟ υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι τον στήριξαν, αλλά δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να απεμπολήσουν την (πολιτική) ιδιότητά τους υπέρ κάποιων τεχνοκρατών οι οποίοι δεν εκτίθενται στη βάσανο του σταυρού.
Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στο κόμμα, καθώς υπάρχουν πολλοί και από όλες τις τάσεις οι οποίοι διατυπώνουν απόψεις ανάλογες με αυτές που εξέφρασαν τα τρία κορυφαία στελέχη της Γραμματείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης (στη ΝΕΤ) τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών.

Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου για αλλαγές εκ βάθρων στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Σε ότι αφορά τον σκληρό πυρήνα των βενιζελικών οι οποίοι συντάσσονται με την επιλογή τεχνοκρατών, ήδη ορισμένοι άρχισαν να τους παρομοιάζουν με τους κηπουρούς του Γιώργου…

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Read more...

Είπε ο Γιώργος τον Βενιζέλο... βλάκα!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ



Είπε ο Γιώργος τον Βενιζέλο... βλάκα!
Έχει πλάκα το ΠΑΣΟΚ! Τόσο μεγάλη που δεν σου κάνει καρδιά να μην το παρακολουθείς από κοντά.

Και αν αμφιβάλλετε, διαβάστε και αυτό:

Σε χθεσινές του τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Κώστα Σκανδαλίδη, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση και ρώτησε «γιατί ο Βαγγέλης κάνει τέτοιες βλακείες»!

Κοντολογίς, εμμέσως πλην σαφώς, τον αποκάλεσε βλάκα!

Ναι, ο Γιώργος Παπανδρέου του Ανδρέα και της Μαργαρίτας, γνωστός και ως ΓΑΠ. Εμμέσως πλην σαφώς αποκάλεσε τον Βενιζέλο βλάκα!

Άντε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το ΠΑΣΟΚ να δούμε…

ΘεΔα
 http://newpost.gr

Read more...

Ποιοι θα μπουν στη νέα κυβέρνηση

Από τη ΝΔ ο κορμός του νέου σχήματος



 



Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές με στόχο να αποτελείται από 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς και με τη Νέα Δημοκρατία να είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει θέσεις στους κυβερνητικούς της εταίρους.

Ένα από τα υπουργεία που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα είναι αυτό των Εξωτερικών, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποτελεί τον βασικότερο υποψήφιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών διεκδικεί ο κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος παίζει και για το Οικονομικών και για το Ανάπτυξης.

Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, καθώς είναι μετριοπαθής και η ισορροπιστική, πολιτική του συμπεριφορά εκτιμάται ως η καταλληλότερη για τη διαχείριση του δύσκολου, επτακομματικού χάρτη της νέας Βουλής. Την προεδρία της Βουλής, όμως διεκδικούν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την Ντόρα Μπακογιάννη που μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται ως υποψήφια υπουργός.

Η θέση του προέδρου της Βουλής θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, λόγω των πολλών κομμάτων αλλά και των λεπτών χειρισμών που θα απαιτούνται για την ψήφιση των νομοσχεδίων από την τρικομματική κυβέρνηση. Στα θετικά του κ. Μεϊμαράκη -ο οποίος διαπραγματεύεται τώρτα το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δύο άλλων κομμάτων- το γεγονός ότι συνέβαλε στη νίκη της ΝΔ από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Αν και το όνομά του είχε ακουστεί και για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως ο κ. Μειμαράκης δείχνει να μην ενδιαφέρεται και λέει ότι ο κυβερνητικός του κύκλος έχει κλείσει.
Την Προεδρία της Βουλής διεκδικεί πάντως και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.


Ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται ως βασικός υποψήφιος για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Γιάννη Στουρνάρα, υπηρεσιακού υπουργού σήμερα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένα στέλεχος της ΝΔ που φαίνεται να «κλειδώνει» στη νέα κυβέρνηση είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η προϋπηρεσία του οποίου στο υπουργείο Παιδείας έχει εκτιμηθεί ως επιτυχημένη.

Ακόμη δύο στελέχη που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι  Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι προορίζονται για τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών αντιστοίχως.

Για κάποιους, η πιθανή συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανόν να επηρεάσει και την υπουργοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Μεϊμαράκης σε περίπτωση που δεν προκριθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για παραμονή στην θέση αυτή του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού κ. Μανιτάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μειμαράκης πολύ πιθανόν να βρεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρά το επιτυχημένο πέρασμα του κ. Λευτέρη Οικονόμου.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Φραγκούλης Φράγκος.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού -δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ- κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας.Σκέψεις υπάρχουν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης στους οποίους συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά που αποφάσισε να μην συμμετέχει με κοινοβουλευτικά της στελέχη.

Πολλοί θεωρούν φαβορί για τη θέση της υπουργού Τουρισμού την Όλγα Κεφαλογιάννη, ανεξαρτήτως εάν η θέση αυτή αυτονομηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ή παραμείνει ως υφυπουργείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στεφανάδης ο οποίος έχει αποτελέσει πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αποτελεί προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για το υπουργείο Υγείας.

Σίγουρη θα πρέπει ακόμη να θεωρείται η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Αντώνη Σαμαρά, που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην τοποθέτηση στο ευαίσθητο αυτό υπουργείο του Αλέξανδρου Τουρκολιά, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.

Για την θέση του υπουργού Επικρατείας υπάρχει πιθανότητα για τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και για του κυβερνητικού εκπροσώπου του κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Το νέο οικονομικό επιτελείο

Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η "μάχη" της οικονομίας και άρα το ποιος θα αναλάβει την καυτή καρέκλα, όπως και τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργό, είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιάννης Στουρνάρας, δύο πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι έχουν προταθεί να αναλάβουν υψηλόβαθμους ρόλους στο νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Τον Βασίλη Ράπανο πρότειναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.  Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι συμφωνεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδημος είχε προτείνει στον κ. Ράπανο να αναλάβει υψηλή θέση δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι όμως που ο επικεφαλής της ΕΤΕ είχε αρνηθεί.

Ερωτηματικά προκαλούνται για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις υπόλοιπες θέσεις εκτός των επικεφαλής.  Άλλα πρόσωπα με εμπειρία, που εκτιμάται ότι μπορούν να στελεχώσουν συνολικά τα οικονομικά υπουργεία, λέγεται ότι είναι ο τέως διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου και οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης.

Read more...

Στις 6:30 μ.μ. ορκίζεται ο Σαμαράς


Στις 6:30 μ.μ., σύμφωνα με το MEGA, θα πραγματοποιηθεί τελικά η ορκωμοσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά..enikos.gr

Read more...

Ορκίζεται πρωθυπουργός



Στις 16.00 ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει τη διερευνητική εντολή και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα ορκιστεί πρωθυπουργός.
Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup.

Το νέο υπουργικό σχήμα

Μέχρι τις 19:00 πιθανότατα θα γίνει γνωστός και ο κατάλογος με τα ονόματα των νέων υπουργών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα Υπουργεία.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει και το ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ενέκρινε την στήριξη στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο την παρουσία στην κυβέρνηση εκλεγμένων πολιτικών στελεχών του κόμματος.
Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό  ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις σχετικές προτάσεις και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση  από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.
 Δεν αυτό -προτείνομαι, είπε ο κ. Λοβέρδος , αλλά αποκλείοντας τα πολιτικά στελέχη είναι  σα να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ ότι δεν διαθέτει ικανά στελέχη.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει οι τρεις ηγέτες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επιλέξουν τους καλύτερους για την κυβέρνηση.
Μετά τις σημερινές εξελίξεις είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν συμφωνήσει για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα έχει υπάρξει ήδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βασίλη Ράπανο προκειμένου να αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως γράφει το Έθνος, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.
Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:
Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.
Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.
Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.enikos.gr

Read more...

Οι δηλώσεις Βενιζέλου


Η Ελλάδα έχει από σήμερα κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Έχουν δημιουργηθεί, είπε, οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα διαθέτει τη δεδηλωμένη της Βουλής και η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι τα πρόσωπα που θα είναι μέλη της κυβέρνησης θα οριστούν μέχρι το βράδυ και ανακοίνωσε ότι στο Eurogroup η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, κ. Ζανιά, ως απερχόμενο, με τον οποίο θα έχουν συνάντηση και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Επίσης, ανέφερε ότι το κρισιμότερο ζήτημα και από τον σχηματισμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, από την οποία, όπως τόνισε, επέλεξε να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του οποίου ο ίδιος επιθυμούσε προκειμένου η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η πρώτη κρίσιμη μάχη, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα δοθεί δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, στις συζητήσεις που θα γίνουν στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, στο Λαϊκό και στο Σοσιαλιστικό. Εμείς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε καλά τι θα ζητήσουμε, από ποιους και με ποιον τρόπο.enikos.gr

Read more...

Θα πάνε μαζί στις Βρυξέλλες



Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες εκτός από τον κ. Σαμαρά θα παραβρεθούν  και οι δύο εταίροι της κυβέρνησης και ο κ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης για να εμφανιστεί η χώρα ενωμένη και με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επίσης σε σχέση με τη συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση αποφασίστηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real fm, να μην είναι κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, και από τις 27 ή 35 θέσεις υπουργών και υφυπουργών το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει με στελέχη του, μάξιμουμ  10 θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να σχηματιστεί άμεσα η Κυβέρνηση, η ορκωμοσία να γίνει ακόμη και τα ξημερώματα ώστε να πάει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup.enikos.gr

Read more...

Τώρα-Δηλώσεις Βενιζέλου


"O Γ.Ζαννιάς θα εκπροσωπήσει Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup ως απερχόμενος ΥΠΟΙΚ"
"Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup".
"Ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν επίσης  μέχρι το βράδυ".
"Είναι κρίμα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης"
"Αυτό το δίημερο στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη για την αναθεώρησης της σύμβασης"

Read more...

Λοβέρδος: «Πολιτική κυβέρνηση»


Με καθαρό τρόπο ο Ανδρέας Λοβέρδος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε στην κυβέρνηση τεχνοκρατών, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις σχετικές προτάσεις και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση  από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.
 Δεν αυτοπροτείνομαι, είπε ο κ. Λοβέρδος , αλλά αποκλείοντας τα πολιτικά στελέχη είναι  σα να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ ότι δεν διαθέτει ικανά στελέχη.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει οι τρεις ηγέτες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επιλέξουν τους καλύτερους για την κυβέρνηση.enikos.gr

Read more...

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την κυβέρνηση, λέει ο Φώτης Κουβέλης

«Εντός των επόμενων ωρών»


Ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια των δηλώσεών του
Ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια των δηλώσεών του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εκτίμηση ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθορισμός της προγραμματικής συμφωνίας για το νέο σχήμα, στο οποίο η Δημοκρατική Αριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Επανέλαβε και τους δύο βασικούς όρους που θέτει το κόμμα του: «Αρση των μέτρων που έχουν ματώσει την κοινωνία και αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον κ. Κουβέλη στις 14:30.

Αναμένεται, επίσης, και νέα συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής για τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσώπων των τριών κομμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ. Ως γνωστόν, μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ. «Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.
Από τη χθεσινοβραδινή τους συζήτηση παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψήφο εμπιστοσύνης...

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα δώσει η ΔΗΜΑΡ, όπως είπε πριν από λίγο ο Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Read more...

Επιμένει σε στελέχη «Β' κατηγορίας» ο Βενιζέλος

Απειλεί με διαγραφές



 



Λύση στη ρήξη που πήγε να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος στη νέα κυβέρνηση, φαίνεται πως δίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία τάσσεται στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το πρωί της Τετάρτης, πίσω από κλειστές θύρες, υπήρξε «θυελλώδης», ενώ κορυφαία στελέχη του Κινήματος εξακολουθούν να πιέζουν τον κ. Βενιζέλο να αλλάξει γνώμη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε από την πρώτη στιγμή προβάλλει την άποψή του ότι οι κορυφαίοι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ωστόσο οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου διαφώνησαν με την άποψη του κ. Βενιζέλου, απειλώντας να προκαλέσουν ακόμα και κώλυμα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να δίνει εν τέλει τη λύση, όπως προκύπτει από τη συνεδρίασή της, το πρωί της Τετάρτης, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο αν ο κ. Βενιζέλος θα προτείνει βουλευτές ή τεχνοκράτες με εμπειρία στα οικονομικά και πολιτικά πρόσωπα «χαμηλού προφίλ», ώστε να μην δημιουργηθούν προστριβές στο κυβερνητικό σχήμα.protothema.gr

Read more...

Κυβέρνηση μέχρι το 2014



«Η κυβέρνηση πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2014» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να είναι βιώσιμη και μέσα σε δύο χρόνια μπορούμε να δρομολογήσουμε την έξοδο από το Μνημόνιο».
«Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους εκτός πολιτικής που είναι πολύτιμοι, ανεξάρτητα εάν θα είναι σε υπουργεία, αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο υλικό πρέπει να αξιοποιηθεί» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
«Είμαι αισιόδοξος, είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, δεν έχουμε παιδεία συγκλίσεων» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η κυβέρνηση αυτή έπρεπε να υπάρχει από τις 7 Μαΐου. Αυτή την ώρα ανοίγει ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης γιατί αυτή η πολιτική οδηγεί την ευρωζώνη σε κατάρρευση».
«Μπορούμε να δρομολογήσουμε την έξοδο από το μνημόνιο, ο εθνικός στόχος της κυβέρνησης η αναδιαπραγμάτευση, τα παραμικρά μέτρα θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη» είπε ο πρώην υπουργός.enikos.gr

Read more...

«Νεκροθάφτης ο Λοβέρδος»


Την άμεση και έντονη αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντου, προκάλεσαν οι φήμες που ήθελαν τον Ανδρέα Λοβέρδο να επανακάμπτει στο υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Λουράντος με σημερινή του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ και εντολοδόχο πρωθυπουργό επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, ο κ. Λοβέρδος "υπέρμαχος της μνημονιακής πολιτικής, υπερβάλλοντας σε ζήλο ακόμα και την Τρόικα, κατέστρεψε στη θητεία του κάθε τι που αφορούσε τον κλάδο".
"Είναι σε όλους γνωστό το προσωνύμιο του ως Νεκροθάφτης της Υγείας", τονίζει χαρακτηριστικά.


Διαβάστε την επιστολή

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Από πληροφορίες που λαμβάνουμε, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πιέσεις για υπουργοποίηση εκ νέου του κ. Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε, όλον τον Υγειονομικό Κλάδο, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Λοβέρδος, υπέρμαχος της μνημονιακής πολιτικής, υπερβάλλοντας σε ζήλο ακόμα και την Τρόικα, κατέστρεψε στη θητεία του κάθε τι που αφορούσε τον κλάδο μας. Είναι σε όλους γνωστό το προσωνύμιο του ως «Νεκροθάφτης της Υγείας».
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η συνέχιση του «έργου» του θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, τουλάχιστον στο χώρο των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις εφευρέσεις και τις εμμονές του.
Επιφυλάσσομαι για τις αντιδράσεις αυτές, οι οποίες ενδεχομένως να μην μπορούν να ελεγχθούν».
Στο μεταξύ ο ΦΣΑ αποφασίζουν σήμερα για τις κινητοποιήσεις του.
Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση το απόγευμα. Εξάλλου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους περισσότερους Συλλόγους της χώρας και συνεχίζει τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι φαρμακοποιοί θα θέσουν στη συνέλευσή τους εκ νέου τα δεδομένα καθώς η αλλαγή της κυβέρνησης, τους κάνει να πιστεύουν ότι θα επέλθει -αν όχι η αποπληρωμή των οφειλών -τουλάχιστον ο συμψηφισμός με τις φορολογικές τους εκκρεμότητες."
Πηγή: iatropedia.gr
 .enikos.gr

Read more...

"Καραγκιόζηδες και τηλεπερσόνες"



Κάθετα αντίθετος σε "αδιάβαστους υπουργούς" και σε "τηλεπερσόνες σε στυλ Λοβέρδου" που "πολιτεύονται για ψηφαλάκια", δήλωσε, μιλώντας στον Sferikos 99,3, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, Θανάσης Ράσιος, και πρόσθεσε ότι, αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει τα κότσια, θα γράψει ιστορία.
Συμπλήρωσε δε πως, αν είναι έξυπνος ο Αντώνης Σαμαράς, θα εκκαθαρίσει και τον δικό του πολιτικό χώρο.
Ο κ. Ράσιος εξέφρασε την κρισιμότητα της κατάστασης και με πολιτικούς χαρακτηρισμούς όπως "καραγκιόζηδες της πολιτικής", τόνισε πως είναι ώρα να δουλέψουν όλοι για τον τόπο και ότι το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ.
Πηγή: sferikos.gr
enikos.gr

Read more...

To ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γίνει "συμπλήρωμα"...



"Με την απόφαση για συμμετοχή στη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μετατραπεί από κίνημα σε «συμπλήρωμα» των επιλογών και των σχεδιασμών όσων θέλουν μια χώρα εξαρτημένη, φοβική και αδύναμη", δήλωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφερόμενος στις ... προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παναγιωτακόπουλου έχει ως εξής:

"Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου είχα δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση. Σήμερα και μετά τη νέα εκλογική ήττα στις 17 Ιουνίου, επιμένω στη θέση μου, καθώς τίποτα δεν έχει διαφοροποιήσει την αρχική μου εκτίμηση. Για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: Καταδίκη της κυβερνητικής του πολιτικής, καταδίκη των πρακτικών που ακολουθήθηκαν, αποδοκιμασία των προσώπων που διαχειρίστηκαν την εξουσία.

Με την απόφαση για συμμετοχή στη Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μετατραπεί από κίνημα σε «συμπλήρωμα» των επιλογών και των σχεδιασμών όσων θέλουν μια χώρα εξαρτημένη, φοβική και αδύναμη.

Το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε «συνεργάτη» μιας πολιτικής με την οποία διαφώνησε και συνοδοιπόρος ενός κόμματος που στρέφεται σε ακόμη πιο συντηρητικές πολιτικές θέσεις.

Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του κομπάρσου από το ρόλο του πρωταγωνιστή που θα έπρεπε να έχει.
Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση και να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογεί για μια ακόμη φορά.

Αναρωτιέμαι γιατί ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα οι προτάσεις μας για Κυβέρνηση Συνευθύνης. Η απόφαση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με το μήνυμα της κάλπης αλλά και με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών μας και αποτελεί πολιτικό λάθος.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την προγραμματική σύγκλιση, από την πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει αλλά και από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις εξουσίας. Και πάντως, εκ του αποτελέσματος, για το λαό μας που είπε με καθαρό τρόπο ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα, άλλα χαράτσια και άλλη μονόπλευρη λιτότητα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για στελέχη μας που αναζητούν με μονότονο τρόπο τη συνέχιση της κυβερνητικής τους θητείας θα ήθελα απλά να πω: Φτάνει! Όχι άλλο κάρβουνο! Αρκετά με τους εθισμένους στη διαχείριση της εξουσίας. Δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και χρέωσαν την αποτυχία τους σε ένα ολόκληρο κίνημα. Φτάνει…".


Read more...

Ο Βενιζέλος κερδίζει την παρτίδα- Εκτός κυβέρνησης οι κορυφαίοι

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ



Ο Βενιζέλος κερδίζει την παρτίδα- Εκτός κυβέρνησης οι κορυφαίοι
Το περιβολάκι να είναι καλά και από κηπουρούς…
Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί το ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Πέτρο Ευθυμίου για το αν θα πρέπει να μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικά στελέχη ή τεχνοκράτες.

Ο Βενιζέλος- σύμφωνα με πληροφορίες, επέμενε στη θέση του και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε μαζί του, ενώ στους διαφωνούντες προστέθηκαν οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Βασίλης Κεγκέρογλου.
Της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές ότι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν μέλη της ΚΟ και τέως υπουργοί.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ουσιαστικά ο Ευ. Βενιζέλος μειοψήφησε, καθώς υπέρ της άποψής του τάχθηκαν οι Κώστας Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου που επίσης συμφώνησε
με τους τεχνοκράτες έχει εκφράσει απόψεις παρόμοιες με των Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη- Ευθυμίου και άγνωστος «χ» παραμένει ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Η απόφαση να μεταφερθεί η ευθύνη της απόφασης στην ΚΟ που συνεδριάζει αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους ενδέχεται να γίνει μπούμερανγκ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ομοφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει και αν το θέμα τεθεί προς ψήφιση, η ενότητα του- μικρού πλέον- ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί και σίγουρα θα τραυματιστεί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμενε χθες στις απόψεις του (μιλώντας στο Mega), ενώ υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών τάχθηκε (στη ΝΕΤ) και ο Θάνος Μωραΐτης.

Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι και εκτιμάται ότι αν ο Ευ. Βενιζέλος επιμείνει, δεν αποκλείεται να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς στην ΚΟ υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι τον στήριξαν, αλλά δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να απεμπολήσουν την (πολιτική) ιδιότητά τους υπέρ κάποιων τεχνοκρατών οι οποίοι δεν εκτίθενται στη βάσανο του σταυρού.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στο κόμμα, καθώς υπάρχουν πολλοί και από όλες τις τάσεις οι οποίοι διατυπώνουν απόψεις ανάλογες με αυτές που εξέφρασαν τα τρία κορυφαία στελέχη της Γραμματείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης (στη ΝΕΤ) τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών.

Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου για αλλαγές εκ βάθρων στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Σε ότι αφορά τον σκληρό πυρήνα των βενιζελικών οι οποίοι συντάσσονται με την επιλογή τεχνοκρατών, ήδη ορισμένοι άρχισαν να τους παρομοιάζουν με τους κηπουρούς του Γιώργου…


Θέμης Δαγκλής

Read more...

Με το σχηματισμό κυβέρνησης η επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα

«Θα δούμε αν υπάρχει πρόοδος ή καθυστερήσεις»



 
 



«Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, θα στείλω στην Αθήνα τα μέλη της αποστολής μας» δήλωσε από το Μεξικό και τη σύνοδο του G20 η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα δούμε επί τόπου, με την ελληνική κυβέρνηση, εάν έχει σημειωθεί πρόοδος ή υπάρχουν καθυστερήσεις, και με τι πρέπει να ασχοληθούμε πρώτα» υπογράμμισε επίσης.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να κινηθούμε γρήγορα, διότι έχουμε καθυστερήσει λόγω της εκλογικής διαδικασίας» (στην Ελλάδα) συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το ίδιο θα κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας (ΕΕ και ΕΚΤ), γιατί είναι προς το συμφέρον όλων να ενεργήσουν γρήγορα, προκειμένου να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις και οι προτεραιότητες του ελληνικού προγράμματος..protothema.gr

Read more...

Στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε «κουρευτεί» από τη δόση του Μαΐου θα προχωρήσει η ΕΕ

Κρίσιμο Eurogroup την Πέμπτη


Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ
Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Αθήνα
Άμεσα, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να προχωρήσει το θέμα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που είχε «παρακρατηθεί» από τη δόση του Μαΐου, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που επικαλούνται «Τα Νέα».

Αν δεν γίνει σήμερα, τότε κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται την Πέμπτη στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Η δόση από το δάνειο της τρόικας ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ, αλλά εκταμιεύθηκαν μόνο 4,2 δισ. ευρώ.

Το θέμα επανήλθε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, με πρόθεση να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί μετά την έγκριση της τρόικας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου.

Από τα 30 δισ. ευρώ, τα 25 προβλέπεται να δοθούν για το δεύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα 3,1 δισ. ευρώ για ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο και έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα υπόλοιπα για μισθούς και συντάξεις του Αυγούστου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στο επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Αναταραχή στην Ιπποκράτους


Στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ
Στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει για το πρωί της Τετάρτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν θα γίνει στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, και θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα τεθεί προς επικύρωση στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, είναι να μην μετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντρικά στελέχη ή πρώην υπουργοί. Η πρόταση αυτή όμως συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι επέμεναν ότι το κόμμα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Πέτρος Ευθυμίου, αλλά σε χαμηλότερους τόνους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης φέρονται να απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η πρόταση του κ. Βενιζέλου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση στην Ιπποκράτους είναι το «επεισόδιο» μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και του Μ.Ανδρουλάκη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε το πρωί της Τρίτης μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Λίνα Μενδώνη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τα ονόματα που "παίζουν"



Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτός δραματικού απροόπτου, η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών και υφυπουργών αποτελεί προϊόν ολονύκτιων διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων αλλά και στενών τους συνεργατών.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας και δεν δίστασε να υπαναχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις-προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία και στο επίπεδο των προσώπων.
Το γεγονός αυτό αλλά και η απόφαση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε «χρώμα» συναίνεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.
Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:
Στο υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του επικεφαλής «μπήκε στο τραπέζι» το όνομα του Γ. Στουρνάρα. Για τη θέση υπουργών αναπληρωτών, ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Γ. Ζανιάς και Γ. Μουρμούρας, ενώ υφυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Χρ. Σταϊκούρας.
Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.
Οι θέσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.
Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.
Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Έθνος
 .enikos.gr

Read more...

Ποια ονόματα έχουν «κλειδώσει» για τις υπουργικές θέσεις

ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ποια ονόματα έχουν «κλειδώσει» για τις υπουργικές θέσεις
Παρέλαση ονομάτων γίνεται από χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα πολιτικά πηγαδάκια, αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά! Παρά το γεγονός ότι από την Συγγρού επιμένουν μετ’ επιτάσεως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μπει ακόμη σε αυτό το στάδιο –κάτι που αναμένεται επισήμως να αρχίσει από σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων- υπάρχουν κάποια ονόματα που δείχνουν να έχουν «κλειδώσει».

Κυρίαρχη πάντως είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές –στόχος είναι να υπάρχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί- ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως προτίθεται να προχωρήσει σε ανατροπές ως προς την τελική επιλογή των προσώπων, σε συνεργασία βέβαια με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, με σαφή στόχευση την μακροβιότητα της κυβέρνησης.

Για το κομβικό υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσονται πλείστα όσα σενάρια. Από το να κρατήσει την εποπτεία ο νεος πρωθυπουργός, ορίζοντας αναπληρωτή και με τρικομματική εκπροσώπηση, μέχρι του να υπάρχει αυτόνομος υπουργός Οικονομικών.

Για τη θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Βασ. Ράπανου. Σε ρόλο αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο Γιάννης Μουρμούρας ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή σε ρόλο υφυπουργών των κ.κ. Σταϊκούρα και Μηταράκη.

Το όνομα του Κ. Χατζηδάκη «παίζει» όμως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο ακούγεται και εκείνο του κ. Γιάννη Στουρνάρα (κατά πληροφορίες υπήρξε και τηλεφωνική επαφή Σαμαρά- Στουρνάρα γπροκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις).

Με βάση την ξεκάθαρη από το παρελθόν, θέση Σαμαρά για επανασύσταση του υπουργείο Ναυτιλίας έχει ακουστεί το όνομα του Αλ. Τουρκολιά, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας ενώ, αντιστοίχως, εφ’ όσον αυτονομηθεί από το Πολιτισμού ο Τουρισμός, προωθείται η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Αξιοποίησή της πάντως θεωρείται δεδομένη ακόμη και στο ενδεχόμενο υφυπουργοποίησής της, υπό το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τους βέβαιους προς αξιοποίηση θεωρείται και ο Κων. Αρβανιτόπουλος, πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας –όπου διετέλεσε και κατά την πρωθυπουργία Παπαδήμου- εφ’ όσον το χαρτοφυλάκειο διατηρηθεί από την ΝΔ.

Ένα από τα ζητήματα προς αντιμετώπιση είναι αυτό των κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ονόματα των οποίων ακούγονται για το υπουργείο Περιβάλλοντος ή το υπουργείο Υποδομών. Η συμμετοχή, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ότι ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Μεϊμαράκης –το όνομα του οποίου «παίζει» και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- έντονα όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Μανιτάκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι από τα χαρτοφυλάκια που η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακούγεται ως πιθανότερος υπουργός.

Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, καθώς είναι μετριοπαθής και η ισορροπιστική, πολιτική του συμπεριφορά εκτιμάται ως η καταλληλότερη για τη διαχείριση του δύσκολου, επτακομματικού χάρτη της νέας Βουλής.

Η τελική λίστα της κυβερνητικής σύνθεσης αναμένεται να κλείσει σήμερα, κυρίως ως προς το θέμα των υφυπουργών, μετά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον κ. Βενιζέλο για τη μορφή συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά.


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Γεννημένος... υπουργός!...



Και μεγάλος ...καταστροφέας, επίσης (αυτός, όπως ο ίδιος είπε, δεν ήταν ένας από εκείνους που κατέστρεψαν την χώρα?)...
Από το πρωί περιφέρεται στα ραδιόφωνα ζητώντας - εκλιπαρώντας είναι το σωστό- να γίνει υπουργός. Δεν...διανοείται λέει, το ΠΑΣΟΚ να είναι θεατής, των όσων θα κάνει η νέα Κυβέρνηση.
Τι , άλλο, να του πεις!...


Read more...

Τσακώνονται και οι οικολόγοι



Άρχισαν τα όργανα και στους Οικολόγους Πράσινους για το αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος έκανε λόγο για λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα που εκπροσώπησαν το κόμμα και στην επιλογή της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
«Το κλίμα φαινόταν ξεκάθαρα πολωτικό και γι αυτό και κατατέθηκαν προτάσεις για συνεργασίες, που όμως απορρίφθηκαν. Είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες» τόνισε, χωρίς, όπως γράφει το Έθνος, να προχωρήσει περισσότερο και να αναφέρει ονόματα, κάτι που θα κάνει στα θεσμικά όργανα.enikos.gr

Read more...

Ποινική δίωξη στον Αμυρά



Ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος του Ιφικράτη Αμυρά για την υπόθεση της διαδικτυακής εκπομπής, στην οποία φέρεται να καλούσε σε ένοπλο αγώνα τους πολίτες, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Δραγάτσης.
Ο εισαγγελέας απήγγειλε σε βάρος του κ. Αμυρά την κατηγορία της πρόκλησης σε τέλεση κακουργημάτων και παρέπεμψε την υπόθεση με απευθείας κλήση στο ακροατήριο.
Για την υπόθεση, ο κ. Δραγάτσης διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου στις 11 Ιουνίου μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο με καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, στην επίμαχη εκπομπή ο παρουσιαστής Ιφικράτης Αμυράς, που κατά δήλωσή του ανήκει στην επαναστατική αριστερά και αυτοπροσδιορίζεται ως ανένταχτος, φέρεται να προέτρεπε τους πολίτες να αντισταθούν σε όσα συμβαίνουν στη χώρα με ένοπλη δράση.
Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Δραγάτση το υλικό της επίμαχης εκπομπής και υποστήριξε ότι ο κ. Αμυράς είχε αρχικά ενταχθεί στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αμυράς κλήθηκε σε κατάθεση ως ύποπτος από τον κ. Δραγάτση, αλλά δεν βρέθηκε στην διεύθυνση που του απεστάλη η κλήση. Έτσι ο εισαγγελέας έκλεισε την προκαταρκτική με την άσκηση ποινικής δίωξης.
Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Κλειδώνει η κυβέρνηση συνεργασίας έως το μεσημέρι

Οι τελευταίες πινελιές


O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη συνέχεια με τον Φώτη Κουβέλη για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη συνέχεια με τον Φώτη Κουβέλη για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Οι τελευταίες πινελιές φαίνεται να μπαίνουν στο κάδρο της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως όλα δείχνουν τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί και μένουν κάποιες μικρές εκρεμμότητες, που θα οριστικοποιηθούν έως το μεσημέρι. Στις 12:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα ακολουθήσει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Φώτη Κουβέλη. Ταυτόχρονα θα συνεδριάζει η τριμερής επιτροπή για τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ώστε η διερευνητική εντολή να μετεξελιχθεί σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξει και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συμπράξουν για το σχηματισμό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Τετάρτης. Μια τέτοια σύσκεψη αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο λόγω των παράλληλων διεργασιών σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ήδη, στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει ονόματα υποψηφίων υπουργών και όπως φαίνεται παράλληλα με την προγραμματική σύγκλιση, προχωρά και η σύγκλιση σε επίπεδο προσώπων.

Στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει θύελλα για την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην υπουργοποιηθούν κορυφαία στελέχη του κόμματος και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία της Ιπποκράτους το πρωί της Τετάρτης.

Όσον αφορά στην ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίαζε από το απόγευμα της Τρίτης έως τις 13:30 μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε να υπερψηφίσει -κατά πλειοψηφία της τάξης του 70%- την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χαροπαλεύει ο Μουμπάρακ



Με νεότερο τηλεγράφημά του το Ρόιτερς διευκρινίζει ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος αλλά όχι κλινικά νεκρός.
Λίγο νωρίτερα το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MENA, είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, είναι κλινικά νεκρός, κάτι που επιβεβαίωνε και νοσοκομειακή πηγή.enikos.gr

Read more...