Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πώς και πότε θα επιστρέφεται ο φόρος Δεν βαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι πισίνες επιχειρήσεων


Δεν βαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι πισίνες επιχειρήσεων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Πισίνες που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης ξεκαθαρίζει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η κ. Σαββαΐδου αποσαφήνισε ότι αν η πισίνα χρησιμοποιείται από τους ενοίκους επιπλωμένων δωματίων ή ξενοδοχείων, από την εκμετάλλευση των οποίων η επιχείρηση αποκτά εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ' κατηγορίας), το τεκμήριο χρήσης της πισίνας δεν βαρύνει τον επιχειρηματία.

Κατ' επέκταση, η κ. Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει πως στις πισίνες που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αφού αυτός επιβάλλεται πάνω στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πως στις περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να συμπληρώνονται οι πισίνες στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στις περιπτώσεις διαπίστωσης ελλιπών-λανθασμένων στοιχείων για την ορθή εκκαθάριση, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση-τροποποιητική δήλωση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που διαθέτουν και η εφορία θα προβαίνει σε νέα εκκαθάριση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην τέταρτη χειρότερη θέση στην ΕΕ Κάτω από το όριο της φτώχειας το 34,6% των Ελλήνων


Κάτω από το όριο της φτώχειας το 34,6% των Ελλήνων
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Αθήνα
Κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιούν 3.795.100 άτομα στην Ελλάδα, «επίδοση» που φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας.
  Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε σε 34,6% ή σε 3.795.100 άτομα.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%).
Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εμπλακεί σε Μνημόνια, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 30% των πολιτών στην Ιρλανδία, το 28,2% στην Ισπανία, το 27,1% στην Κύπρο και το 25,3% στην Πορτογαλία.
Οι πέντε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28», είναι η Ολλανδία (15%), η Τσεχία (15,4%), η Σουηδία (15,6%), η Φινλανδία (17,2%) και το Λουξεμβούργο (18,4%).
Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 24,8% και στην ευρωζώνη σε 23,3%.
Σημειώνεται, ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%. Παράλληλα, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Η δραματικότερη παρενέργεια» Κ.Παπούλιας: Η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα από την κρίση


Κ.Παπούλιας: Η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα από την κρίση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία στη χώρα υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 40ή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Κ.Παπούλιας τονίζει ότι καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα.

Κάνει, επίσης, εκτενή αναφορά στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από 40 χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης».

Υπογραμμίζει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».

Επισημαίνει ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι «απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό».

«Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και σε βολές που δέχθηκε ο ίδιος «για τις υπογραφές που έβαλα». Απαντά σε αυτές τις βολές, υποστηρίζοντας ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τονίζει, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού -στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

«Η πατρίδα μας πέρασε από τα 40 κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη» καταλήγει.

Τα μηνύματα των κομμάτων

Η ΝΔ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξέδωσε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται, στις 24 Ιουλίου, σαράντα χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας στον Τόπο που τη γέννησε. Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης.

»Αντλούμε, ταυτόχρονα, διδάγματα από την ιστορική εμπειρία. Διασφαλίζουμε τα μεγάλα δημοκρατικά επιτεύγματα της περιόδου εκείνης και την πορεία της Πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια που φέρουν τη σφραγίδα του ιδρυτή της Παράταξής μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

»Εργαζόμαστε για μια Νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος, που δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

»Μετά από πέντε χρόνια βαρύτατων θυσιών φτάνουμε τώρα στην έξοδο από την κρίση και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάταξης, της ανάπτυξης και της ελπίδας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε».

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε: «Σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μας επιτρέπουν πλέον να αξιολογήσουμε δίκαια και ψύχραιμα την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, υπήρξε η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

»Σήμερα, που κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν την ιδεολογία του μίσους και του φασισμού καλούμαστε και πάλι να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές που νοσταλγούν τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

»Συστράτευση, ενότητα και εθνική στρατηγική, μακριά από δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμούς είναι τα υλικά με τα οποία καλούμαστε να οικοδομήσουμε την εθνική μας προοπτική, ιδίως τώρα που η Πατρίδα μας, χάρις στις θυσίες και τον αγώνα του Λαού της, βγαίνει από τη κρίση.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

»40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με πρόσχημα τη μείωση του δημόσιου χρέους, επιβάλλονται αντιλαϊκές πολιτικές που περιθωριοποιούν πλατιά στρώματα της κοινωνίας και καταργούν αυτονόητα δικαιώματα και κατακτήσεις των πολιτών. Παρουσιάζονται ως μονόδρομος τα μνημόνια, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, η εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας.

»Ο δρόμος της λιτότητας και του αυταρχισμού επιλέγεται σε όλη την Ευρώπη από τις κυρίαρχες δυνάμεις, εξαθλιώνοντας τους λαούς. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

»Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απρίλη, το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα.

»Τα 40 χρόνια, που πέρασαν από την αλλαγή του Ιουλίου 1974, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την άμεση ανάμιξη των αμερικανονατοϊκών, καθώς και η εμπειρία όλων αυτών των δεκαετιών, δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία στους εργαζόμενους ότι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

»Όσα δραματικά βιώνουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια με την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν είναι ανεξάρτητα από εκείνα που προηγήθηκαν, καθ’ όλη την πορεία της λεγόμενης μεταπολίτευσης, δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης ή κάποιων αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος. Η μεταχείριση που έχουν από το κράτος και την εργοδοσία, οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι, το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν υπό την απειλή της απόλυσης, εργάζονται χωρίς μισθό, χωρίς ωράρια, χωρίς καμία ασφάλεια και προστασία, επιβεβαιώνουν για ποιους λειτουργεί η υπάρχουσα δημοκρατία. Αποδεικνύουν ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και γενικά το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Δεν γιατρεύεται ούτε εξανθρωπίζεται.

»Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ακόμα το πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται τον τυπικό χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν το ίδιο, ισχυριζόμενα ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί εκτροπή από αυτή τη δημοκρατία.

»Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθείται και στα τελευταία 40 χρόνια, θα φέρνει νέα αδιέξοδα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Διέξοδος υπάρχει μόνο με τη συμμαχία τους, την πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες που υπάρχουν, για να τα μετατρέψει από δυνάστη του σε εργαλεία για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

Η ΔΗΜΑΡ ανέφερε: «Σαράντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες των αγώνων και των θυσιών. Για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει σήμερα το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης, η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας και οι παρακαταθήκες της κοινωνικής αλληλεγγύης.

»Οι ισοπεδωτικές αναφορές στη μεταπολίτευση και η διόγκωση όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έζησε τη μακροβιότερη εποχή κοινοβουλευτισμού, πολυφωνίας και ελευθερίας. Σήμερα, που, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, πολλές από τις κατακτήσεις αυτής της περιόδου αμφισβητούνται και οι αρνητές της δημοκρατίας σηκώνουν κεφάλι, καθήκον όλων, πολιτικών δυνάμεων και πολιτών, είναι να περιφρουρήσουν το δημοκρατικό κεκτημένο και να αγωνισθούν για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπόθεση Χρυσή Αυγή: Κάνουν "καθυστερήσεις" για να περάσει το 18μηνο και να αποφυλακιστούν

Καθυστερεί το "πέρας της ανάκρισης" για τη Χρυσή Αυγή, εξαιτίας των προσφυγών που καταθέτουν κατηγορούμενοι, με ορατό τον κίνδυνο αποφυλακίσεων λόγω παρέλευσης 18μηνου, μεσούσης της δίκης
Οι προσφυγές που καταθέτουν κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθυστερεί το κλείσιμο της έρευνας της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά πλαίσια για τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης πριν λήξουν τα 18μηνα όρια προφυλάκισης.
Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υποβάλλουν κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής «δένουν» τα χέρια των εφετών ειδικών ανακριτριών οι οποίες αν και έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους για τη μεγάλη δικογραφία της δραστηριότητας της «εγκληματικής οργάνωσης» αδυνατούν να κηρύξουν το πέρας της. Έτσι, η δικογραφία αντί ήδη να βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης προς το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για το πόσοι και ποιοι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη, παραμένει στο γραφείο των δύο ανακριτριών ώστε προηγουμένως, όπως ορίζει η δικονομία, να έχουν κριθεί τα αιτήματα των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως σήμερα εκκρεμούν αιτήματα 10 κατηγορουμένων στην υπόθεση, που αφορούν είτε αποφυλακίσεις είτε αντικαταστάσεις περιοριστικών όρων.
Εφόσον αυτά τα αιτήματα κριθούν και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποβληθεί νέα, οι ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου θα καλέσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης των περίπου 80 κατηγορουμένων να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης.
Η υποβολή συνεχών αιτημάτων εκ μέρους κατηγορουμένων, που ωστόσο στηρίζεται στη νομοθεσία που δίνει σχετικό δικαίωμα στους κατηγορουμένους ανεξάρτητα αν προηγούμενο με ίδιο περιεχόμενο έχει απορριφθεί, εκτιμάται ότι ενδεχομένως στοχεύει σε καθυστέρηση της δίκης. Πλέον, στο Εφετείο πιθανολογούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να λήξουν 18μηνα προφυλάκισης πριν την ολοκλήρωση της δίκης για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Σημειώνεται, ότι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση είναι περίπου 30 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ τα πρώτα 12μηνα προσωρινών κρατήσεων συμπληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ, με διάταξη των ανακριτριών έγινε δεκτή προσφυγή που κατέθεσε η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, για την τροποποίηση του όρου του κατ' οίκον περιορισμού. Έτσι, σύμφωνα με τον συνήγορό της Αγγ. Αγγελέτο η βουλευτής, που μέχρι τώρα είχε δικαίωμα μετάβασης μόνο στη Βουλή, πλέον αποκτά δυνατότητα να επισκέπτεται μία φορά τον μήνα στις φυλακές τον σύζυγό της και να μεταβαίνει σε φαρμακείο και στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσεται, συνοδεία αστυνομικών.
 http://news247.gr/

Read more...

Eurostat: Στο 174,1% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος στο α’ τρίμηνο

Στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το α' τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.
Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2013 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 1%, ενώ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 13,5%.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 174,1% του ΑΕΠ, το 131,3% είναι δάνεια και το 42,4% άλλοι τίτλοι. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 314,8 δισ. ευρώ, από 318,7 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με την Eurostat, το α' τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε, και ακολούθησαν η Ιταλία με 135,6% και η Πορτογαλία με 132,9%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχε η Εσθονία με 10%, η Βουλγαρία με 20,3% και το Λουξεμβούργο με 22,8%.
egiakoumis.gr

Read more...

Νέο «κύμα» συλλήψεων στην Τουρκία...

ÔÏÕÑÊÉÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÔÇÓ ÐÑÏÅÊËÏÃÉÊÇÓ ÅÊÓÔÑÁÔÅÉÁÓ ÔÏÕ ÔÁÃÉÐ ÅÑÍÔÏÃÁÍ ÃÉÁ ÔÉÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ ÓÔÇ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα (Τρίτη) δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της παράνομης τηλεφωνικής παρακολούθησης και ...
της πλαστογραφίας, συνεχίζοντας τις διώξεις στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Τουλάχιστον 76 εν ενεργεία ή εν αποστρατεία αξιωματικοί της αστυνομίας συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Τουρκία, τουλάχιστον σαράντα από τους οποίους στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της πόλης, Ομέρ Κεσέ.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κατείχαν σημαντικές θέσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δηλώνει πως θεωρεί ότι η έρευνα για διαφθορά αποτελεί προϊόν συνωμοσίας για την ανατροπή του που οργανώθηκε από το «παράλληλο κράτος», το οποίο σύμφωνα με την Αγκυρα αποτελεί η οργάνωση Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Διαδοχικά κύματα διώξεων στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ακολούθησαν τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφοράς στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης και στο περιβάλλον του Ερντογάν και σύμφωνα με συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού, η εκστρατεία κατά της οργάνωσης Χιζμέτ θα συνεχισθεί εν όψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου.


Read more...

Εγκρίθηκε ο φιλικός διακανονισμός Πράσινο φως από την ΕΕ για την επένδυση της Cosco στον Πειραιά


Πράσινο φως από την ΕΕ για την επένδυση της Cosco στον Πειραιά
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Πειραιάς
«Πράσινο φως» άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για τη νέα επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου της Κομισιόν έκριναν το φιλικό διακανονισμό μεταξύ της θυγατρικής της Cosco και της ΟΛΠ ΑΕ.

Πρόκειται για τη συμφωνία της ΣΕΠ ΑΕ με τον ΟΛΠ, με την οποία δρομολογείται επένδυση, επιπλέον 230 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση αυτή θα έχει μεγάλα οφέλη για τη χώρα, καθώς διπλασιάζει όχι μόνο το ύψος της επένδυσής, αλλά και τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας άμεσα 700 νέες και άλλες περίπου 1.500 έμμεσες.

Σήμερα δρομολογείται η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, από την περίοδο της κρίσης. Η συγκεκριμένη κινεζική επένδυση είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνοκινεζική συνεργασία, καθώς η αναβάθμιση της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι αποτελούσε πρόκριμα για περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπό το φόβο ρουκετών Αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας διεθνείς πτήσεις στο Τελ Αβίβ


Αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας διεθνείς πτήσεις στο Τελ Αβίβ
Ακυρώνονται πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Νέα Υόρκη
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες για λόγους ασφαλείας. «Ισχυρή σύσταση» για την αποφυγή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβι εξέδωσε ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Σε ματαιώσεις των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προχώρησαν την Τρίτη η γερμανική εταιρεία Lufthansa και οι θυγατρικές της σε Αυστρία και Ελβετία, η ολλανδική KLM, η γαλλική Air France και η βελγική Brussels Airlines.

Και οι εταιρείες EasyJet και Air Canada ακύρωσαν τις πτήσεις τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το διεθνές αεροδρόμιο.

Tην ακύρωση της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 23 Ιουλίου πτήσης Α3929 από Τελ Αβίβ για Αθήνα, με ώρα αναχώρησης 07.00, ανακοίνωσε η Aegean Airlines.

Οι Κυπριακές Αερογράμμες ανακοίνωσαν ότι οι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 23η Ιουλίου πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώνονται λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Τουρκικό αεροσκάφος με προορισμό προς το Τελ Αβίβ επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι πτήσεις αναστέλλονται για ένα 24ωρο.

Στις ΗΠΑ, η απαγόρευση της FAA επηρεάζει τις τρεις αμερικανικές εταιρείες που πετούν προς Ισραήλ, Delta, United και US Airways.

Η Delta ήταν η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Αεροσκάφος Boeing 747 της Delta Airlines που είχε ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη πετούσε επάνω από τη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς το Τελ Αβίβ την Τρίτη όταν άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Παρίσι. Στην πτήση 468 επέβαιναν 273 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα.

Επίσης η εταιρεία US Airways, η οποία εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Φιλαδέλφεια-Τελ Αβίβ, ακύρωσε την πτήση της Τρίτης και το ταξίδι επιστροφής από το Τελ Αβίβ.

Στο δικτυακό τόπο της εταιρείας United Airlines ανακοινώθηκε επίσης ότι η πτήση της από το Νιούαρκ για το Τελ Αβίβ ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε «διαθέσιμο» αεροσκάφος.

Η FAA αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις επικαλούμενη πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Σμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ένα σπίτι υπέστη ζημιές από ρουκέτα στην περιοχή Κίριατ Όνο Γεχούντ που απέχει «μερικά χιλιόμετρα βορείως του αεροδρομίου»

Στην ανακοίνωσή της η FAA διευκρινίζει ότι η απαγόρευση αφορά μόνο τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Η ανησυχία έχει ενταθεί διεθνώς για την ασφάλεια των πτήσεων μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και το θάνατο των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για ακύρωση των πτήσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ισραηλινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μεταφέροντας τις δηλώσεις του.

«Ο υπουργός Ισραέλ Κατζ κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες για να τους εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας, ούτε για τα αεροσκάφη ούτε για τους επιβάτες, κατά την απογείωση ή την προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν» ανέφερε ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ακυρώσουν τις πτήσεις τους οι αμερικανικές εταιρείες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...