Read more...
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Οι κύριοι της ΔΕΗ...
Read more...
«Φρένο» σε όλες τις προσλήψεις από Ραγκούση
Tι ζητεί με εγκύκλιo ο υπουργός Εσωτερικών από υπουργεία και φορείς
Να μην προβούν σε διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού μέχρις ότου εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη των αναγκών, καθώς και των θέσεων, που θα εγκριθούν τελικώς ανά φορέα και υπηρεσία, ζητεί με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών από τα υπουργεία και όλες τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.
Ο κ. Ραγκούσης προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος στον προγραμματισμό των προσλήψεων και να μην αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο.
Η εγκύκλιος αφορά και όλους όσοι έχουν μετάσχει επιτυχώς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν έχουν ακόμη διοριστεί, λόγω του παγώματος των προσλήψεων.
Επισημαίνεται δε ότι η αυστηρή υπενθύμιση για την αναλογία «ένας προς πέντε» συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τα Σώματα Ασφαλείας.
Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών για να αποτραπούν ενδεχόμενες προσλήψεις από τις «χαραμάδες» του θεσμικού πλαισίου, απέστειλε την εγκύκλιο και στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των δοκιμίων, καθώς και στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την επισήμανση να μη δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ατομικές πράξεις διορισμού ή πρόσληψης οποιουδήποτε υπαλλήλου.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από τα υπουργεία και άλλους φορείς του δημοσίου έχουν υποβληθεί αιτήματα για περίπου 16.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ από αυτά θα ικανοποιηθούν μόνο τα 10.600, σύμφωνα με τη δέσμευση της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις.
Read more...
Το μεγάλο παζάρι για το νέο Μνημόνιο
Υπό τη “δαμόκλειο σπάθη” των 50 δισ...
Σήμερα αναχωρεί από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό σε Βερολίνο και Ελσίνκι, για το "μεγάλο παζάρι" που ξεκινά ενόψει των απανωτών συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, για το νέο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).
Γερμανία και Φιλανδία είναι χώρες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο, ενώ η Ελλάδα επενδύει σε αυτό τις ελπίδες της για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. αλλά και για να εξασφαλίσει νέα δάνεια που χρειάζεται για να επαναγοράσει μέρος του χρέους της.
Όπως όμως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr στο τραπέζι μπαίνουν πλέον:
- επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού του Μνημονίου ή
- αναχρηματοδότηση παλαιών και νέων δανείων της χώρας
- με νέα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
- με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια
- με «αντάλλαγμα» τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει ότι:
- το επιτόκιο 5% στο Μνημόνιο είναι υψηλό και η διάρκεια αποπληρωμής μικρή, αν και δικαιολογούνταν από τις συνθήκες του 2010, αλλά
- τώρα υπάρχει μια λίστα αποκρατικοποιήσεων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τους δανειστές της χώρας
- Οι συνθήκες βελτιώθηκαν, δεν υπάρχει τόσος μεγάλος κίνδυνος και αβεβαιότητα για την προοπτική της χώρας και έτσι
- τα επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μπορούν να μειωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν τα παλαιά δάνεια με νέα και φθηνότερα
- είναι ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές των χωρών που μας δανείζουν, να μετάσχουν στη «μοιρασιά» των 50 δισ. ώστε να εξασφαλίσουν θέσεις στην ελληνική αγορά και έτσι, και η ελληνική οικονομία να προσελκύσει κεφάλαια, και οι ξένοι δανειστές να περιβάλλουν με περισσότερη εμπιστοσύνη τη χώρα μας.
Ωστόσο, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσουν να αντισταθούν στις πιέσεις της Μέρκελ και των συμμάχων της στην ΕΕ για ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητος, προβάλλοντας το επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα περισσότερα από όσα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο υπό εκκόλαψιν «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος» που θέλει η Γερμανία να επιβάλει στην Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και η γερμανική πλευρά που επιθυμεί να προωθήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος που έχει συντάξει από κοινού με τη Γαλλία και το οποίο στηρίζεται κυρίως στη δέσμευση για τον καθορισμό ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατών-μελών, αλλά και τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης στα περισσότερα κράτη-μέλη.
Read more...
Σκηνικό πετρελαϊκής κρίσης!
«Τρέχει» η τιμή του μαύρου χρυσού
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί πλέον σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην «πετρελαιαποθήκη» του πλανήτη, αυξάνει την ανηχυσία για την ομαλή ροή μαύρου χρυσού προς τις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των συμβολαίων αργού παράδοσης Απριλίου που ήδη σημειώνουν αύξηση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων, ιδίως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του υιού του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου!
Η κρίση πρακτικά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τον πυρετό της λαϊκής εξέγερσης να κορυφώνεται σε Ιορδανία, Υεμένη, Μπαχρέιν, ενδεχομένως και σ’ αυτήν ακόμα την «καρδιά» του ΟΠΕΚ, Ιράν και Σαουδική Αραβία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς στη Βόρεια Αφρική βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο, με επιβεβαιωμένη παραγωγή της τάξης των 1,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, ποσότητα ίση με το 8% της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης των ΗΠΑ και το 36% της μέσης ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η Λιβύη ειδικότερα είναι η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και ήδη οι εταιρείες ΒΡ και Statoil ανακοίνωσαν τη διακοπή των εργασιών τους στη χώρα. Αναλυτικότερα, η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στη λιβυκή έρημο, σε μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει υπογράψει το 2007 με τη λιβυκή κυβέρνηση. Όσον αφορά στη νορβηγική πετρελαϊκή Statoil ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της και ανακαλεί τους εργαζομένους της.
Πρόκειται για δύο κολοσσιαίες εταιρείες και η απουσία τους από την παραγωγή θα κοστίσει σημαντικά στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία. Να σημειωθεί εδώ πως είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση της Shell για πλήρη αποχώρησή της από την αφρικανική αγορά, με την εκχώρηση των δραστηριοτήτων της σε ένα κονσόρτσιουμ μεταξύ της Ηelios Investments και της ενεργειακής εταιρείας Vitol.
Πάντως οι υπόλοιποι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν σε καθεστώς «business as usual». Ο λόγος για τη γαλλική Total, τη ρωσική Gazprom, την ισπανική Repsol και την ιταλική Eni που ανακοίνωσαν ότι οι λειτουργίες τους δεν έχουν επηρεαστεί από τις αναταραχές. Οι Gazprom και Eni ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν έχει εγκαταλείψει τις εργασίες του, ενώ η Total ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση "υψηλής ετοιμότητας", ακριβώς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία του πετρελαίου λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ήδη εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως.
Read more...
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Στρος - Καν
Από το σύνολο των κομμάτων
"Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο Ντομινίκ Στρος Καν εμφανίζεται να αποκαλύπτει ότι, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τού έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της ευρωζώνης.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει σχολίασε, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η προσπάθεια που κάνουμε να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα είναι πολύ λανθασμένη» και υποστηρίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός έχει παρέμβει με αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυριακάτικο δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «με τα δεδομένα που υπήρχαν, βρίσκει παράξενο να μην συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ΔΝΤ τέτοιου είδους ζητήματα».
Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ εμφανίζει λιγότερες απαιτήσεις σε σχέση με την ΕΕ, θέτοντας ως παράδειγμα το ζήτημα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Γ. Πεταλωτής: Aυτοί που λιποτάκτησαν, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εστίασε με χθεσινές του δηλώσεις στις τεράστιες, όπως είπε, προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει «με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009».
«Καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν», υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής και υπενθύμισε ότι αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, το κατόρθωσε η κυβέρνηση, επιχειρώντας, όπως είπε, «σ' ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η ΝΔ».
Για συνειδητή προσφυγή στην Τρόικα έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις διαρροές για τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2009.
«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και συμπλήρωσε πως «αυτό το "χρήματα υπάρχουν", το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην Τρόικα».
Βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτη. «Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έ-ΣΤΡΟΣ-ε ΚΑΝονικά τον κ. Παπανδρέου. Από ό,τι φαίνεται τώρα πια, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Οι κάλπες πρέπει να βγάλουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, τις οποίες δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.
«Ο κ. Παπανδρέου, όπως το Δεκέμβρη του 2009, ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ άλλα έλεγε, δημοσίως είχε πάει στον κ. Στρος Καν και ζήτησε από το ΔΝΤ να έρθει στη χώρα, έτσι και τώρα, ερήμην του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνίες με την κα. Μέρκελ κάτω από το τραπέζι» σχολίασε με αφορμή και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι φερόμενες δηλώσεις του κ. Στρος Καν αναδεικνύουν ότι ήταν βάσιμη η πολιτική της θέση, «πως η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν μονόδρομος και αποτέλεσε επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης».
Συμπληρώνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε σθεναρά μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».
Read more...
Σαρωτικές μετακινήσεις στο Δημόσιο ...
Τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο θα φέρει η οριστικοποίηση του ενιαίου μισθολογίου το καλοκαίρι, με στόχο να αναπτυχθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.Οι μισθολογικές διαφορές που υφίστανται σήμερα μεταξύ ... υπαλλήλων που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία, αλλά έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία αποτελούν τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη μετακίνηση και την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στο Δημόσιο θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, μετά τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις (αξιολόγηση από τις 16 ομάδες καταγραφής που έχουν οριστεί ανά υπουργείο και κατόπιν από τον ΟΟΣΑ), θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και θα περιγραφούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, τα οποία θα είναι κοινά για όλο τον δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι η μείωση που θα επέλθει στις οργανικές θέσεις και κυρίως στις θέσεις προϊσταμένων κατά 30% θα επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του χρόνου.
«Κλειδί» για τις επερχόμενες σαρωτικές μετατάξεις θα αποτελέσουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ηδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις των οργανισμών, την απογραφή του υπάρχοντος προσωπικού και των πραγματικών αναγκών σε υπαλλήλους, καθώς και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας.
Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος» στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού. Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι για να μη διαταραχτεί η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.
Το υπ. Εσωτερικών εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Ομάδες Διοίκησης Εργου σε διυπουργικές «ομάδες κρούσης», οι οποίες θα αποτελούνται από στελέχη με εξειδικευμένη μόρφωση και θα μπορούν να μετακινηθούν σε όλα τα υπουργεία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας ειδικά έργα. Η ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο αναμένεται να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των προσλήψεων. Θα επιφέρει, δε, σημαντικές επιπτώσεις και στις διαδικασίες προσλήψεων. Οι διαγωνισμοί του μόνιμου προσωπικού θα γίνονται μία φορά τον χρόνο ή τη διετία από το ΑΣΕΠ.
ΝΕΑ ΕΝΝΟΙΑ
«Κρατικός υπάλληλος»
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», που ουσιαστικά θα σπάει τον δεσμό που «ταυτίζει» τον υπάλληλο με το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο.
Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
Εκτιμήσεις για αποχώρηση 100.000 υπαλλήλων
Τα κίνητρα και τα εμπόδια για τις μετατάξεις
«Ενας υπάλληλος γνωρίζοντας ότι θα λάβει τις ίδιες αποδοχές και θα διατηρήσει τον βαθμό του εάν μετακινηθεί σε αντίστοιχη θέση άλλης υπηρεσίας, θα είναι πιο δεκτικός στην προοπτική μίας μετακίνησης ανά πενταετία, που θα βελτιώσει τη θέση του και θα ανανεώσει την καριέρα του», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους έως και 40%. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται συνολικά να αποχωρήσουν περίπου 100.000 υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την πραγματοποίηση των μετατάξεων στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, για τους υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές. Στη χώρα μας, ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεταθέσεις προσωπικού σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για αποσπάσεις που αφορούν συνυπηρέτηση δύο συζύγων, όταν ο ένας μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολη έως και αδύνατη η μετακίνηση του υπαλλήλου εντός των ορίων του νομού της παραμεθορίου περιοχής αν δημιουργηθούν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες. Ο καθορισμός των κοινωνικών κριτηρίων για την πραγματοποίηση μετάταξης δεν είναι γενικός και επαφίεται κυρίως στα υπηρεσιακά συμβούλια των οργανισμών.
Η μεταφορά των κονδυλίων για τη μισθοδοσία ενός μετατασσόμενου υπαλλήλου αποτελεί χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να πάρει και αρκετούς μήνες μέχρι να υλοποιηθεί.
Επίσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο επίπεδο της εξέλιξης, των μισθών και των ωραρίων εργασίας, όπως παρατηρείται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ μετά τις μετατάξεις του «Καλλικράτη». Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να αμβλύνουν και αυτές τις ανισσότητες με την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου.
ΧΑΡ. ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση
Μια νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει στο «Εθνος» ο Χαράλαμπος Κουτουλάκης, λέκτορας Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Χ. Κουτουλάκη, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα συμβάλει θετικά στους υπαλλήλους που θα βρουν ευκαιρίες να ανανεώσουν την καριέρα τους, ενώ το κράτος θα μπορεί να συντονίσει αξιόπιστα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος των πολιτών. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουτουλάκη, η καθολική εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, αλλά και στις ΔΕΚΟ, που σε συνδυασμό με ένα κοινό «προσοντολόγιο» μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για την αλλαγή του καθεστώτος μετατάξεων και μεταθέσεων στις κρατικές υπηρεσίες.
Τι προβλέπεται για τις αποδοχές
Εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις 52 ΔΕΚΟ
Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολόγιου και στις 52 ΔΕΚΟ, όπου το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών και οι εργαζόμενοι αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης). Υπολογίζεται ότι αν εφαρμοστεί το Μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ, οι 23.580 εργαζόμενοι των οργανισμών θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται προοπτικά έως και 15% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ είναι διπλάσιος (99,1%) του ιδιωτικού τομέα και αυξημένος κατά 44,1% έναντι του Δημοσίου. Τον υψηλότερο μέσο μισθό (56.554 ευρώ) εμφανίζουν οι ΗΣΑΠ και τον χαμηλότερο (28.609 ευρώ) το ΤΕΟ.
Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- λαμβάνουν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.800 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζονται οι υπερωρίες, η υπερεργασία και τα επιδόματα που αφορούν οδοιπορικά. Η ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές τους, αφού θα εξισωθούν με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο τομέα. Η εισαγωγή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Μέχρι την ψήφιση όμως του νέου Μισθολογίου μπαίνει μαχαίρι στις επιπλέον αμοιβές των μετατασσομένων. Μέχρι πρόσφατα οι μετατασσόμενοι από τον ΟΣΕ, για παράδειγμα, διατηρούσαν ως προσωπική διαφορά τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν στον μισθό τους από την προηγούμενη εργασία τους. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών επιβλήθηκε σε όλους τους μετατασσόμενους να λαμβάνουν μόνο τις αποδοχές που προβλέπει η νέα θέση τους. Αρκετοί πρώην υπάλληλοι του ΟΣΕ αλλά και υπάλληλοι που μετατάχθηκαν λόγω «Καλλικράτη» πιθανόν να δουν μείωση στις αποδοχές τους, εάν στις προηγούμενες θέσεις τους είχαν υψηλότερες αμοιβές.
«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 40.000 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας
Κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ συμφωνούν ότι η βάση για τη δημιουργία του ενιαίου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο είναι η δημιουργία του Ενιαίου Μισθολογίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η μελέτη που θα περιγράφει την αποτύπωση των μισθών και των επιδομάτων, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια προϋπηρεσίας και τομέα ευθύνης σε όλα τα υπουργεία. Eτσι αναμένονται μειώσεις στους μισθούς 40.000 υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα από 500 έως και 1.300 ευρώ που θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%. Αντίστοιχα οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 10-20%. Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιθυμούσαν να εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενοί του απολαμβάνουν επιδόματα που μερικές φορές ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ.
Ετσι ένας οικονομολόγος δεν θα επιδιώξει να μετακινηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να υπάρχουν κενές θέσεις, αφού οι αποδοχές είναι χαμηλότερες από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και 800 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, θα ενσωματωθούν τα κοινά επιδόματα στον βασικό μισθό και θα διατηρηθούν το επίδομα θέσης, το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών. Αναμένεται να καθιερωθεί επίδομα παραγωγικότητας το οποίο θα δίνεται εάν ο εργαζόμενος πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους μηνιαίως.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ.
ΕΘΝΟΣ
Read more...
Στα 340 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2010
Στα 7,1 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα
- (Φωτογραφία: ReutersCopyright Reuters
Reuters content is the intellectual property of Reuters Limited. Any copying, republication or redistribution of Reuters content, including by caching, framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters, Reuters Logo and the Sphere Logo are trademarks and registered trademarks of the Reuters Group of companies around the world. For additional information on Reuters photographic services, please visit the web site at
http://pictures.reuters.com
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στα τέλη του έτους ανήρχοντο σε 7,1 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο του δημοσίου χρέους το 70,7% αφορούσε σε δάνεια σταθερού επιτοκίου και το 29,3% σε δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου.
Το 84% του χρέους ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου διαπραγματεύσιμο, έναντι 16% που δεν διαπραγματευόταν. Από τα 340 δισ. ευρώ του χρέους το 98,2% αφορά σε δανεισμό σε ευρώ και μόλις το 1,8% σε νομίσματα εκτός ζώνης ευρώ.
Το ύψος των εγγυημένων δανείων από το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 25,8 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο χρέος αναλύεται ως εξής:
Ομόλογα και Βραχυπρόθεσμοι Τίτλοι 285,7 δισ. ευρώ.
Ομόλογα στην αγορά εσωτερικού 256,4 δισ. ευρώ.
Ομόλογα στις αγορές εξωτερικού 19,1 δισ. ευρώ.
Τιτλοποιήσεις στο εξωτερικό 695,12 εκατ. ευρώ.
Βραχυπρόθεσμοι τίτλοι 9,4 δισ. ευρώ.
Δάνεια 54,5 δισ. ευρώ.
Δάνεια Τράπεζας Ελλάδος 6,1 δισ. ευρώ.
Δάνεια λοιπά εσωτερικού 3,2 δισ. ευρώ.
Δάνεια ειδικά και διακρατικά 6,4 δισ. ευρώ.
Δάνεια Μηχανισμού Στήριξης 31,8 δισ. ευρώ.
Δάνεια λοιπά εξωτερικού 6,9 δισ. ευρώ.
Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του δημοσίου χρέους ανέρχεται στα 7,14 έτη. Συγκεκριμένα, από το συνολικό ποσό των 340 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμο χρέος (μέχρι 1 έτος) είναι 40,4 δισ. ευρώ ή το 11,9%, το μεσοπρόθεσμο (1 έως 5 έτη) ανέρχεται σε 144,9 δισ. ευρώ ή στο 42,6% του συνόλου και το μακροπρόθεσμο χρέος (άνω των 5 ετών) ανέρχεται σε 154,8 δισ. ευρώ ή στο 45,5% του συνόλου.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών στις εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος
Μέχρι 31 Μαρτίου
- Μέχρι τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των φοιτητών, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε σχολές του πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος, περιλαμβάνονται η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους-μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας, ενώ απαιτείται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ 25% ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 11ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010
Read more...
ΕΣΕΕ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 'ΛΟΥΚΕΤΑ' ΣΕ 120.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Read more...
Επιτέθηκαν στο σπίτι του Τοροσίδη – Ανησυχούν οι πολιτικοί για τα επεισόδια
Επίθεση με μπογιές και βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο σπίτι του Βασίλη Τοροσίδη. Οι δράστες προκάλεσαν φθορές στα αυτοκίνητα των ενοίκων της πολυκατοικίας που βρίσκονταν στην πυλωτή, θεωρώντας πως κάποιο από τα οχήματα ανήκε στον παίκτη.
Στην συνέχεια, αφού έγραψαν στους γύρω τοίχους υβριστικά συνθήματα για τον παίκτη και την οικογένειά του, αποχώρησαν πριν προλάβει να φτάσει στο εκείνο η Αστυνομία.
Ο διεθνής μπακ έλειπε από το σπίτι, καθώς βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Από χθες, ο ποδοσφαιριστής λάμβανε ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα.
Εν τω μεταξύ, θλίψη και ανησυχία έχουν προκαλέσει τα έκτροπα που σημειώθηκαν μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, το Σάββατο.
Έκκληση για συστράτευση εναντίον της βίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Είναι απαράδεκτο μία μικρή μειοψηφία να δημιουργεί επεισόδια, τα οποία αμαυρώνουν τον αθλητισμό. Εμείς λέμε ‘όχι’ στην βία στα γήπεδα, για να ξαναγυρίσει ο αθλητισμός όπως τον ζήσαμε εμείς οι παλιότεροι», τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Μιλώντας στο Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε να απαγορευτεί ισοβίως η είσοδος στα γήπεδα σε όποιον συλλαμβάνεται με βεγγαλικά.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς δήλωσε: «Αν το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν μαγαζί, θα έπρεπε να κλείσει σήμερα και να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις για να ξανανοίξει».
Εν τω μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από την Σούπερ Λίγκα εμφανίστηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μέλος του ΔΣ της ομάδας Μίμης Δομάζος.
Ανέφερε ότι οι πράσινοι δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα, γιατί δεν μπορεί μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να παίζει, όπως τόνισε, με τους αναπληρωματικούς. «Θα είμαι κατά μιας τέτοιας απόφασης στο συμβούλιο», ξεκαθάρισε.
Της υπόθεσης έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, καθώς η εισαγγελέας Πειραιά, Ειρήνη Μαρακάκη, διέταξε να πραγματοποιηθεί έρευνα από το Τμήμα Ασφάλειας Πειραιά για όσα συνέβησαν εντός του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Καραϊσκάκη μετά τη λήξη του αγώνα, να εξετασθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι υπαίτιοι των επεισοδίων και να συλληφθούν.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και επίσημη παρέμβαση από την ΓΓΑ και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σοβαρό θέμα αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο μετάδοσης των αμφισβητούμενων φάσεων.
Επίσης, άγνωστοι επιτέθηκαν στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας προκαλώντας υλικές ζημιές.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, παρουσίασε νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι θα απαγορεύεται για έξι μήνες η είσοδος στα γήπεδα σε όσους καταδικάζονται για πράξεις βίας.
Οι χούλιγκαν όχι μόνο δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά για όσο διαρκεί η απαγόρευση θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και θα παραμένουν εκεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα।
Read more...
Απεργιακό «μπλακάουτ» την Τετάρτη «Παραλύουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
«Ρολά» θα κατεβάσουν την Τετάρτη ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα.
Στις 11 το πρωί οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια οργανώνει το ΠΑΜΕ.
Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.
Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν:
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.
- Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.
- Οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία.
- Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
- Τρόλεϊ και λεωφορεία προσανατολίζονται σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, ενώ ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν όσοι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τη στάση τους.
- Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κάνουν στάση εργασίας.
- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.
- Κλειστά θα είναι τα καταστήματα, μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)।
Read more...
Αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση εμφανίστηκε από τα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
Στην επέτειο απελευθέρωσης
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Σήμερα, είπε ο κ. Παπούλιας, είναι μια εξαιρετική μέρα, μια μέρα τιμής, σεβασμού και περισυλλογής. Τιμής και σεβασμού στους ηρωικούς νεκρούς, τιμής και σεβασμού σε όλους όσους έτρεξαν να πυκνώσουν τις τάξεις του απελευθερωτικού αγώνα.
Μπορεί κανένας να κάνει μερικές συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση και περίοδο, ανέφερε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: «Δύσκολες οι συνθήκες τότε. Η οθωμανική αυτοκρατορία βραχνάς από πάνω μας. Ένα Μπιζάνι με πίστη και θέληση να απελευθερώσει την πατρίδα. Σήμερα η κρίση βραχνάς από πάνω μας. Πρέπει να δείξουμε την ίδια τόλμη, το ίδιο θάρρος και τον ίδιο πατριωτισμό που έδειξαν εκείνοι που πολέμησαν σε αυτές τις βουνοκορφές. Είμαι βέβαιος ότι τελικά θα επικρατήσουμε, γιατί έχουμε την θέληση να επικρατήσουμε. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι αγωνιστές δεν χάνουν ποτέ την ελπίδα. Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα. Αυτοί που αντέχουν λιγότερο, πρέπει να βοηθηθούν. Αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά θα νικήσουμε».
Λίγο νωρίτερα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, απαντώντας στην προσφώνηση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο κ. Παπούλιας επισήμανε: «Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο χαράκωμα και θα βγούμε νικητές όλοι μαζί, γιατί έχουμε την ίδια θέληση που είχαν αυτοί που πολέμησαν στο Μπιζάνι».
Οι σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη παρέλαση τμημάτων μαθητών, προσκόπων, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν παρήλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.
Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η παρέλαση με τμήματα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Μπιζανομάχων.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τη ΝΔ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος. Παραβρέθηκε επίσης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
Φλέγεται κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Λιβύης
Στη δίνη της βίας
- Στην καρδιά της Λιβύης έχει μεταφερθεί το κύμα βίας μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας (Φωτογραφία: ReutersCopyright Reuters
Reuters content is the intellectual property of Reuters Limited. Any copying, republication or redistribution of Reuters content, including by caching, framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters, Reuters Logo and the Sphere Logo are trademarks and registered trademarks of the Reuters Group of companies around the world. For additional information on Reuters photographic services, please visit the web site at
http://pictures.reuters.com
«Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προπαθούν να σβήσουν τη φωτιά» δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.
Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.
Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως «η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια 2 και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται».
Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.
Ο Σαίφ Καντάφι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αυξήσεις μισθών.
Στις δηλώσεις του κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα βίας που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters
Read more...
Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου στο Βερολίνο για τους όρους εξυπηρέτησης του δανείου
Εν όψει Συνόδου Κορυφής
- Η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγελάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κύκλο κρίσιμων επαφών ξεκινά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου. Ο Γ.Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη στην βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα διεκδικεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επαναγορά μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα διεκδικεί αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Σε αυτές περιλαμβάνεται:
- Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
- Η βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
- Η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.
Οι ανωτέρω θέσεις αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά στην συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία θα μετέχουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Γερμανός ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι κατά τη Συνοδό Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Μαρτίου να εξετασθεί ξεχωριστά η ελληνική περίπτωση από το συνολικό διαπραγματευτικό πλαίσιο που έθεσαν στην προηγούμενη Σύνοδος Γαλλία και Γερμανία και συγκεκριμένα να μην συνδυασθεί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Πάντως, δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας εξετάζει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Σόιμπλε, οι πιστωτές της Ελλάδας θα χάσουν μέρος των απαιτήσεών τους, είτε εάν το Ταμείο διάσωσης αγοράσει απευθείας ομόλογα σε τιμές αγοράς ή ακόμη και εάν διαθέσει στην ελληνική κυβέρνηση χρήματα προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Πάντως, ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους προβλέπει «ηπιότερες» διαδικασίες σε σχέση με όσα ζητεί η Γερμανία. Βάσει του σχεδίου της Κομισιόν, κράτη που έχουν πρόβλημα χρέους θα ξεκινούν διάλογο με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης. Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους θα προβλέπεται μόνον ως έσχατη διέξοδος και μάλιστα όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς.
Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη».
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και αρχηγούς κομμάτων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.
Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Εν συνεχεία, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας.
Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.
Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φινλανδή πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
Ασύμφοροι οι όροι της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευση, λέει ο Γ.Κωστόπουλος
«Κλείνει» το παράθυρο
Ο κ. Κωστόπουλος επισημαίνει ότι το ΔΣ έλαβε αυτή την απόφαση, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της τράπεζας.
Όπως σημειώνει, συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της πρότασης, «οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι».
Η Alpha Bank, συνεχίζει ο κ. Κωστόπουλος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, «αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός όμιλος με θετικές προοπτικές. Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».
Ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη», ωστόσο, «οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των μετόχων, η προτίμηση των πελατών και η εργατικότητα του προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες».
«Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Alpha kai καταλήγει λέγοντας ότι «με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί»..
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Αναγκαία η απόφαση για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, υπογράμμισε ο Δ.Δρούτσας
Ομιλία στην Αυστρία
- Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της με τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες ακόμη και χωρίς την κρίση, για να μπορεί να είναι η χώρα ανταγωνιστική, ενώ πρέπει να βελτιωθούν τα λάθη του παρελθόντος και αυτό συνδέεται με θυσίες των πολιτών που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά στενοχωρούνται με την άδικη κριτική από τα ΜΜΕ στο εξωτερικό.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα θα επιστραφεί, «μέχρι και το τελευταίο ευρώ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε δε πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την αλλαγή, για την οικοδόμηση μιας άλλης Ελλάδας.
Σε σχέση με τις παρεξηγήσεις από την πρόσφατη εμφάνιση των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πως είναι θέμα αποκλειστικά και μόνον της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης να αποφασίζει και να παρουσιάζει τις αποφάσεις στους πολίτες.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το ευρώ μπορεί, πρέπει και θα συνεχίσει να ζει και είναι σημαντικό ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Ευρωζώνης για τη στήριξη και ενίσχυσή του, «το ευρώ αποτελεί εμπλουτισμό της πολιτικής για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, το μέχρι τώρα σχετικό μήνυμα της ΕΕ προς τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ήταν επαρκώς πειστικό, για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να σταλεί προς αυτές το ταχύτερο δυνατό ένα σαφές μήνυμα πως υπήρξε σοβαρή και επαρκής συζήτηση ώστε να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Μαρτίου ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.
Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε την ανάγκη επενδύσεων στη γνώση και την ποιότητα, υποστήριξε τον συντονισμό των οικονομικών θεσμών και μια σταδιακή μετάβαση σε Οικονομική Διακυβέρνηση, ως μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και τους πολίτες της, απέρριψε ως μη σωστές τις μεμονωμένες ενέργειες και μη εποικοδομητικές τις πολιτικές κύρωσης, όπως αφαίρεση της ψήφου από χώρες, όπως αυτό είχε προταθεί πριν μήνες από τη γερμανική πλευρά.
Υπονοώντας τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε αραβικές χώρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να στρέψει η ΕΕ το βλέμμα της και προς άλλες χώρες και ηπείρους όπου, όπως είπε, η ίδια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εκεί προβλημάτων, ενώ, παραπέμποντας στο γεγονός, όπως είπε, ότι η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης μη έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη για 60 ολόκληρα χρόνια, συμπερασματικά, ο ίδιος κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».
Την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του ευρώ, όπως και του Μηχανισμού Στήριξης, υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους οι συνομιλητές του κ. Δρούτσα, που χαιρέτισαν τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας και των πολιτών της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ιδιαίτερα ένθερμη στην υποστήριξή της, για την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες - μέλη, τη μεταξύ τους ενότητα και ενιαία φωνή, την ενίσχυση των θεσμών, την ιστορική διάσταση της Ευρώπης ως κοινότητας αξιών 500 εκατομμυρίων πολιτών και την υλοποίηση της «Ευρώπης των πολιτών», ήταν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ.
Την εκδήλωση στο Μπουργκτεάτερ της Βιέννης συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο των Επιστημών του Ανθρώπου στη Βιέννη, το Ίδρυμα της αυστριακής Τράπεζας «Ερστε», το Μπουργκτεάτερ και η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», της οποίας η αρχισυντάκτρια Αλεξάντρα Φέντερλ - Σμιντ, συντόνισε την δίωρη ανοικτή συζήτηση.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από τη Βιέννη αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για τις Βρυξέλλες, προερχόταν από τη Νέα Υόρκη όπου το Σάββατο είχε συνάντηση και συνομιλίες με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το Κυπριακό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
Επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί άμεσα η ελεύθερη δημόσια περιουσία, τονίζει ο Κ.Παπούλιας
Παρέμβαση για την ακίνητη περιουσία
- (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Πληρώνουμε λάθη δεκαετιών και την αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει είναι μία εθνική στρατηγική μακράς πνοής, η οποία θα υπηρετηθεί με συνέπεια από την πολιτική τάξη και θα πείσει τους Έλληνες πολίτες
για την ορθότητα και την προοπτική της.
»Και θέλω να επισημάνω το εξής: Η ελληνική δημόσια περιουσία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάγραπτη και σε εγκληματικό βαθμό καταπατημένη. Η αξιοποίησή της, όπως και εκείνη των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι επιτακτική ανάγκη.
»Εθελοτυφλούμε όταν εξαντλούμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις, κινδυνολογία, συνθηματολογία, κυνήγι μαγισσών και άγονες αντιπαραθέσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις. Έχουμε φορτώσει ένα δυσβάστακτο χρέος στις πλάτες των παιδιών μας και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τώρα.
»Όση δημόσια περιουσία είναι καταγεγραμμένη και ελεύθερη πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και έχουμε την ιστορική ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε να απαλλάξουμε την επόμενη γενιά από ένα βάρος για το οποίο δεν ευθύνεται».
Για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ξέρετε τι θυμίζει αυτό; Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο και θα πολεμήσει αυτή την προσπάθεια.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...