Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Ρέππας θα αναλάβει το συμμάζεμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αναμένεται σκληρή τοποθέτηση Λοβέρδου για δημοψήφισμα

http://img.protothema.gr/520AE96BE615DBAE2406986EBA5CC101.jpg
Την ανάγκη της πιστής εφαρμογής του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης θα εκφράσει ο κ. Δημήτρης Ρέππας στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά και το έκτακτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Κάννες, την ασθένεια του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και την απουσία του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στην Κίνα, θα αναλάβει την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα μιλήσει γύρω στις 9 το βράδυ και αναμένεται να επαναλάβει τις ισχυρές ενστάσεις του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα πει ότι αποτελεί «λάθος» και θα εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη στάση.

Στο βήμα της ολομέλειας θα ανέβει και ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ο οποίος αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για την απόφασή του να προχωρήσει σε αλλαγή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος που θα πεί ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα έχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης αποτυπωμένα» ενώ θα ασκήσει κριτική στην ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν και θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα δείξει αν η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα ακολουθήσουν τέσσερις συνεδριάσεις, δύο την Πέμπτη (πρωινή – απογευματινή) και δύο την Παρασκευή ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένονται αύριο το απόγευμα.
Read more...

Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με τοποθετήσεις βουλευτών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης με τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ αύριο, Πέμπτη θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Η όλη διαδικασία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τόσο με την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, την έκφραση πρόθεσης για παρόμοιες κινήσεις άλλων βουλευτών, τις δηλώσεις βουλευτών (όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή και ο Μίμης Ανδρουλάκης) όσο και των επιστολών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ούτε ένα ευρώ όσο δεν υιοθετείται το σχέδιο, το «τελεσίγραφο» Σαρκοζί στον Παπανδρέου

Σκληρή στάση στις Κάννες

(Φωτογραφία: APE )


Παρίσι, Γαλλία
Με τίτλο: «Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου», η γαλλική Monde προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες.

«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: Θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;»

Αυτή είναι η θέση του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, απόψε, ακριβώς πριν από την έναρξη του G20.

Η Μonde αναφέρει ότι προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει «κλειδώσει» τις θέσεις του με την Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ).

Ολοι αυτοί θα θέσουν τον κ. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο οικονομίας, οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον χρήματα το αργότερο το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του Θαπατέρο ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα.

Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμά του, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα.

Βερολίνο: Πρέπει να μιλήσουμε με την Ελλάδα

Πρέπει να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση απόψε στις Κάννες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που εξετάζουν και πάνω από όλα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα θέσουν στο λαό -δεν το γνωρίζουμε αυτό και πολλά εξαρτώνται από αυτό- και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με το πακέτο βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα ούτε την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο κατά την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, συμπλήρωσε.

Σαφήνεια ζήτησε νωρίτερα σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό, αλλά για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και η συνάντηση απόψε θα βοηθήσει ακριβώς σε αυτό» σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο, πριν αναχωρήσει για τις Κάννες.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών Μίχαελ Κέμερ σημείωσε παράλληλα ότι αν και πρέπει να υπάρχει ευρεία έγκριση για μια απομείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα.

«Βέτο» Λαγκάρντ προς Παπανδρέου

Επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να τεθεί στο δημοψήφισμα.

H κίνηση του Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως προκάλεσε ανησυχία και απογοήτευση στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί και ευρωπαϊκής ηγεσίας με τον πρωθυπουργό στις Κάννες το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε από το Mega o Μ.Ιγνατίου, στο Ταμείο πιστεύουν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές, που είχαν στο μεταξύ ηρεμήσει -όπως λένε- δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Στο Ταμείο φέρονται, επίσης, να πιστεύουν ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης, όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της 1ης δόσης του προγράμματος αυτού.

Ερωτηματικά εγείρονται ως εκ τούτου γύρω από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στο Ταμείο ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στις Κάννες και η συνεδρίαση να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΕΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ!
Γελάει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την αιτία της έκτακτης εισαγωγής του Ε. Βενιζέλου στην ιδιωτική κλινική. Ένα... πουλάκι μετέφερε πριν από λίγο στο Fimotro, ότι ο υπουργός Οικονομικών υπεβλήθη σε μια τυπική εξέταση ούρων και... αίματος (!) και όλη την ημέρα καθόταν στο δωμάτιο με το ΙPad του τηλεφωνώντας σε υπουργούς και βουλευτές। Δουλεύει τον κόσμο ο Μπένι...
fimotro
Read more...

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΙΛΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Η κίνηση της Μιλένας δεν ήταν έκπληξη για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Χθες στο καφενείο της Βουλής ένα από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «η Μιλένα έχει μια…
κληρονομικότητα στην αποστασία!» Οι συνομιλητές του απόρησαν και τον ρώτησαν τι εννοεί. «Μα καλά δεν ξέρετε ότι ο συχωρεμένος ο πατέρας της δούλευε για χρόνια κοντά στον Μητσοτάκη;»
Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου της G20

Mπαράζ επαφών


Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει ο Γ.Παπανδρέου, o οποίος αναχωρεί για τις Κάννες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδοςε της G20.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε στη Σύνοδο τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να εξηγήσει το θέμα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με τους Μέρκελ και Σαρκοζί, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, αναφέρεται πως ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει την Τετάρτη στις Κάννες συνομιλίες «με τις ελληνικές Αρχές», χωρίς να γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γ.Παπανδρέου.

Εξαιτίας της παρουσίας του πωρθυπουργού στη Σύνοδο της G20, η προγραμματισμένη ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβάλλεται για την Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο στον Παπανδρέου από Μέρκελ και Σαρκοζί

Άμεση έγκριση της συμφωνίας απαιτούν Παρίσι και Βερολίνο

http://img.protothema.gr/9BDE148263ECE48F41136EF74BCB4AE0.jpg
Διορία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα δώσουν στον Γιώργο Παπανδρέου οι δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση της συμφωνίας. Σύμφωνα με γαλλογερμανικές πηγές που επικοινώνησαν με μέλη του υπουργικού συμβουλίου «το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει και το δημοψήφισμα». Ο πρωθυπουργός θα εκλάβει τη συγκεκριμένη διορία, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ως «πράσινο φως». Και οι επικριτές του, όμως, δεν είναι αρνητικοί σε ένα… σύντομο τέλος. Οι διαφωνίες, άλλωστε, είναι για το μετά. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να συνεχίσει, ενώ όσοι θεωρούν ότι δε μπορεί να συνεχίσει, του ζητούν και θα του ζητήσουν ξανά να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, δρομολογώντας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Αλλιώς, αν βέβαια το ΠΑΣΟΚ επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή, το θέμα θα τεθεί και πάλι από τους διεκδικητές της ηγεσίας και τους υποστηριχτές τους. Με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πρώτα στοιχήματα για την έκβαση της επικείμενης εσωκομματικής σύγκρουσης και το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος.

Ουσιαστικά, όπως προέκυψε από την κριτική που άσκησε δημοσίως και από τηλεοράσεως την Τρίτη ο κ. Σαρκοζί στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου καλείται στις Κάννες για να εξηγήσει τι... μύγα τον τσίμπησε και ανακοίνωσε δημοψήφισμα αιφνιδιάζοντας την τρόικα.

Η συνάντηση των ισχυρότερων κρατών του κόσμου εκ των πραγμάτων θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η πρωτοβουλία Παπανδρέου για την διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας με πρώτους τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας που εξάλλου ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν και στις δραματικές διαπραγματεύσεις που απέφεραν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την έγκριση του νέου δανεισμού της χώρας μας.

Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους πως θα απαιτήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ διόρισε σε περίοπτη θέση την κυρία Έλσα Παπαδημητρίου;









Το ΠΑΣΟΚ διόρισε σε περίοπτη θέση την κυρία Έλσα Παπαδημητρίου;

Προς έκπληξη της κοινής γνώμης χθες η κ. Έλσα Παπαδημητρίου-πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας- δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του επιχειρηματολογώντας ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αφεθεί να κάνει το έργο του.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε όλοι ότι η κυρία Παπαδημητρίου ήταν φίλη της κ. Μπακογιάννη.

Η στάση όμως της Ντόρας στο επίμαχο ζήτημα δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ότι είναι αντίθετη με την κ. Παπαδημητρίου. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι δυο κυρίες συνομίλησαν πριν την δήλωση της βουλευτού Αργολίδας. Αλλά και εάν έγινε υποθέτουμε βασίμως ότι η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρούσε να την αποτρέψει αφού είναι αυτή η οποία σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τι συνέβη όμως και η κ. Παπαδημητρίου προχώρησε σε αυτή την κίνηση;

Οι πληροφορίες λένε ότι όταν ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε τοποθετηθεί μαζί με τους κ.κ Μεϊμαράκη, Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ως αντιπρόσωπος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης. Μια θέση με πολλά ταξίδια, επαφές και τέλος πάντων μια θέση που δίνει κύρος και άλλα πολλά προνόμια σε όσους την κατέχουν. Όταν όμως έφυγε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να κατέχει πλέον και την θέση. Όμως διαπιστώσαμε οτι η κ. Παπαδημητρίου φιγουράρει στη λίστα των μελών της εν λόγω επιτροπής.

Αλήθεια ποιος την επαναδιορισε; Η Νέα Δημοκρατία; Πολύ αμφιβάλω. Μήπως το ΠΑΣΟΚ; Εδώ είναι το θέμα.

Γιατί εάν ο διορισμός της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης έγινε από το ΠΑΣΟΚ τότε προκύπτει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα μετά και την πρόσφατη πρωτοβουλία της κ. Παπαδημητρίου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η βουλευτής έχει χρέος να απαντήσει όπως και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε। Και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί πριν την Παρασκευή!

newpost.gr
Read more...

Συνάντηση των ηγετών πριν δουν τον Παπανδρέου

Με επίκεντρο το δημοψήφισμα


http://img.protothema.gr/A93FCDFA94CBA165A4129748B5191A2D.jpg

Συνάντηση θα έχουν το απόγευμα Μέρκελ-Σαρκοζί-Μπαρόζο-Ρομπάι-Γιουνκέρ και Λαγκάρντ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Οι ηγέτες θα έχουν μια πρώτη επαφή πριν βρεθούν τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα βρεθεί εκτάκτως στις Κάννες μετά από κάλεσμα του Νικολά Σαρκοζί.

Το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων τοποθετεί τη «σύνοδο διαβούλευσης» των Ευρωπαίων ηγετών με τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ στις 18:30 ώρα Ελλάδας και κατόπιν, στις 21:30, θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί, Draghi, Λαγκάρντ και Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε την Τρίτη το βράδυ σε δήλωσή του από το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων ο κ. Σαρκοζί, στο δείπνο που ο ίδιος και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν στις Κάννες με τον κ. Παπανδρέου «θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν θα μπορούσαν να διατηρηθούν».


Read more...

Ανένδοτο κατά της ανεύθυνης και επικίνδυνης κυβέρνησης κήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς

Ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ

O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για επικίνδυνη κυβέρνηση
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για επικίνδυνη κυβέρνηση (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το δημοψήφισμα αποτελεί απόδειξη ακραίας ανευθυνότητας και αδιεξόδου της κυβέρνησης, που είναι σε πανικό και πρέπει να φύγει το γρηγορότερο για να σταματήσουν οι ακραίοι τυχοδιωκτισμοί, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα είναι εκβιασμός κι όχι έκφραση του λαού. Κήρυξε, δε, «ανένδοτο αγώνα για να διώξουμε την ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση» και χαρακτήρισε τις εκλογές λύτρωση για τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που δεν εμπιστεύεται είναι τη δημοκρατία και το λαό, γιαυτό φοβάται τις εκλογές. «Δικό μας καθήκον είναι να ανοίξουμε το δρόμο για τις εκλογές. Να ανοιχθούμε στην κοινωνία. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι» σημείωσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι «το δημοψήφισμα είναι αυτό που προκαλεί την αστάθεια κι όχι οι εκλογές» και τόνισε: «Οι εκλογές είναι λύτρωση για τη χώρα από την ανεύθυνη κι επικίνδυνη κυβέρνηση. Όλοι οι Έλληνες προσβλέπουν σε μας να μην αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου να πάρει τη χώρα στο γκρεμό μαζί του».

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τη ΝΔ ως «εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας και ευρωπαϊκής προοπτικής και αξιοπρέπειας» και επισήμανε: «Δεσμεύομαι για πράγματα ταπεινά και για πράγματα μεγάλα. Τα ταπεινά είναι η ανάκαμψη και η κοινωνική συνοχή. Και τα μεγάλα είναι η προστασία του εθνικού συμφέροντος και η εθνική κυριαρχία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι προχωρά σε τυχοδιωκτισμούς στις πλάτες της Ελλάδας για το προσωπικό του συμφέρον. «Ακόμη και οι υπουργοί του τού λένε να φύγει, κι αυτός αρνείται. Επιτέλους, κ. Παπανδρέου, τι στόχο έχετε; Να μας καταστρέψετε; Εσείς δεν απασχολείται κανέναν πια, τα γεγονότα σας έχουν ξεπεράσει».

Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση, τόνισε πως είναι στον αέρα, όσο εκκρεμεί το δημοψήφισμα. «Όσο η δανειακή σύμβαση βρίσκεται υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος δεν θα "κλείσει", κι όσο δεν "κλείνει" δεν θα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή συμφωνία δεν υφίσταται. Πως οι τράπεζες θα δεχθούν το "κούρεμα" ή οι δανειστές να οριστικοποιήσουν τους όρους, αν η Ελλάδα δεν δέχεται τη σύμβαση;»

«Ένα "όχι" στο δημοψήφισμα θα κλονίσει τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Σκέφτεται κανείς μέσα σε αυτήν την κυβέρνηση;» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν την αντίδραση του λαού, που μάταια ελπίζει ότι θα έρθει κάτι καλύτερο και βλέπει την Ευρώπη να προτείνει τα πάντα εκτός από την ανάπτυξη. Έκανε, δε, λόγο για διαμαρτυρία του κόσμου κατά του πολιτικού συστήματος και κατά της ταπείνωσης.

«Χωρίς ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης, η οργή του δρόμου θα συνοδεύει τα βήματα και των 300 και θα γίνει το μόνιμο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι απέναντι στον κ. Παπανδρέου υπάρχει μια παράταξη που νοιώθει τα προβλήματα του κόσμου και ζητά την στήριξή του, γιατί μπορεί να προσφέρει έναν άλλο δρόμο.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρατήρησε ότι εάν η ΝΔ κερδίζει σε αξιοπιστία αυτήν την ώρα είναι γιατί δεν είπε όχι σε όλα, αλλά είπε όχι στο λάθος σθεναρά και αυτό ο λαός το αναγνωρίζει. Επέμεινε, δε, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στόχος της ΝΔ, είπε, είναι η προσπάθεια να πείσει το λαό για τα πλεονεκτήματά της και μετά η προσπάθεια να αλλάξει όλα αυτά που προκαλούν απελπισία στο λαό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας, λένε Γερμανία και Γαλλία

Σκληρή στάση από Βερολίνο και Παρίσι

(Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε.

«Θεωρούμε ότι το σύνολο αυτού του προγράμματος το οποίο συμφωνήσαμε την περασμένη εβδομάδα δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση», δήλωσε πρόσθεσε από την Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μία λύση. Για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πράξουμε τα πάντα (ό,τι μπορούμε)», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή κρίση.

«Επιδείξαμε πνεύμα αλληλεγγύης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υιοθετούμε την ιδέα ότι κάθε χώρα της ΕΕ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών τΒόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να άρει τις αμφιβολίες «το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του δεύτερου πακέτου στήριξης.

«Το σχέδιο που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, περιέχει στοιχεία-κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως», είπε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

«Θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», τόνισε.

Πιέσουν για ταχεία έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα ασκήσουν σήμερα πίεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να υποβάλει το σχέδιο διάσωσης της χώρας του σε ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από το «αμφιλεγόμενο» δημοψήφισμα, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται από την Ελλάδα, για να αποδεσμευτεί το επόμενο τμήμα των διεθνών δανείων για τα οποία έχει ήδη δοθεί υπόσχεση στην Αθήνα», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Αν η ψήφος εμπιστοσύνης της Παρασκευής περάσει» στο ελληνικό κοινοβούλιο, «μπορούμε να φανταστούμε πως οι Έλληνες βουλευτές θα υιοθετήσουν επισήμως το σχέδιο διάσωσης πριν από τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δημοψήφισμα θα πρέπει, όπως πιστεύουν οι εταίροι της Ελλάδας, «να αφορά το ευρύτερο θέμα της συμμετοχής ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανδρέας και Γιώργος, Ελλάδα και Ευρώπη...



«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται»: η φράση αποδίδεται, όσο θυμάμαι, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον άνθρωπο που γλίτωσε την Ελλάδα απ’ τη μοναρχία, που την... έκανε σταθερή δημοκρατία και που τη «φύτεψε» στην Ευρώπη αλλάζοντας τη μοίρα της για πάντα. Για πάντα, μέχρι που εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί, τελικά, άμα το σκεφτεί κανείς υπό το φως των δραματικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, αυτή η φράση είναι απόλυτη συμπύκνωση, το τέλειο επίγραμμα της ιστορίας του Ανδρέα και, κυρίως, με τραγικό τρόπο, του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ανδρέας είπε και δεν έκανε: έξω απ’ το ΝΑΤΟ, έξω απ’ την ΕΟΚ. Αντιθέτως, ο υιός του δεν το είπε, αλλά, με την απίθανη περιπέτεια του δημοψηφίσματος, και όχι μόνον, έφτασε πολύ κοντά στο να το κάνει…

Φυσικά, παρά την εμμονή του πρωθυπουργού, η καταστροφική έμπνευσή του, δεν θα «υλοποιηθεί» που θα λεγε κι ο πατέρας του. Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα δεν θα φτάσει ποτέ ούτε καν θα πλησιάσει σε αυτό το αδιανόητο και απόλυτα στρεβλό διχαστικό δημοψήφισμα, με το οποίο ο πρωθυπουργός κατάφερε, και μόνο με την απειλή του, να ενώσει τους πάντες απέναντί του: όλη την αντιπολίτευση, όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και, τέλος, αλλά, εν προκειμένω, το σημαντικότερο όλων, μια σειρά παράγοντες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμβάλουν στο έγκλημα.

Όμως ο Γιώργος πείσμωσε. Ολες αυτές οι ακυρωτικές της τρέλας αντιδράσεις, στις οποίες πρωταγωνιστεί πολιτικά το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έκανε την Ελλάδα κομμάτι της Ευρώπης (κι εδώ ας ξανασκεφτούν μερικοί ποιος είναι τελικά ο «επικίνδυνος» για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας όπως διαρκώς κατηγορείται ο Σαμαράς και ποιος την κρατά ζωντανή στην πιο κρίσιμη ώρα) και που απλώνονται από την Αλέκα Παπαρήγα για να καταλήξουν στον… Μπαράκ Ομπάμα, δεν λένε απολύτως τίποτα στον Παπανδρέου. Αυτός εκεί, επιμένει.

Και, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, χθες έβαλε και την ταμπέλα: όλοι αυτοί αντιδρούν επειδή… μειώνει το χρέος κατά εκατό δις και θίγονται τα συμφέροντά τους…

Όχι πως έχει κανένα νόημα να εξετάσει κανείς λογικά αυτή την απίθανη τυχοδιωκτική τοποθέτηση, αλλά, ένα απλό ερώτημα δεν μπορεί παρά να τεθεί: μα καλά, τότε, γιατί αντιδρούν, και μάλιστα τόσο σκληρά, ακόμα κι αυτοί που μείωσαν το χρέος;…

Γατί όμως, τριάντα χρόνια μετά την ώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός υποσχόμενος την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΟΚ, για την οποία ουδέποτε εργάστηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου απειλεί ουσιαστικά να τη φέρει ξαφνικά προ των πυλών, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την Ελλάδα;

Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι προφανώς πιστεύει ότι αν ταυτίσει τη μοίρα του με το ερώτημα «Ευρώπη ή όχι», γιατί αυτό επί της ουσίας θέτει, θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία. Άλλος λόγος δεν υπάρχει. Κανένας.

Ο Ανδρέας πήρε την εξουσία υποσχόμενος την έξοδο που ουδέποτε σκόπευε να κάνει πράξη. Ο Γιώργος προσπαθεί να μη χάσει την εξουσία, απειλώντας τη χώρα με βίαιη και οριστική αποευρωποίηση και μετάβασή της μισό αιώνα πίσω, αν ο ίδιος πέσει.

Ετσι είναι που βρεθήκαμε από προχθές σε αυτή την απίθανη περιπέτεια.

Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει ότι η φυσιολογική οδός, αυτή που όλοι του ζητούν, οι εκλογές, θα σημάνει το οριστικό του τέλος.

Όμως, αν αντί γι αυτές, θέτει το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας και του ελληνικού λαού, πιστεύοντας ότι θα έχει μια ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία, το μόνο άλλωστε που τον ενδιαφέρει.

Ευτυχώς, αυτή η ζαριά θανάτου της χώρας δεν του βγαίνει.

Ηδη ετοιμάζεται λοιπόν να φύγει από τον πατέρα του και να θυμηθεί τον… παππού του: μια καρικατούρα «αποστασίας» στήνεται από χθες, για το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την Παρασκευή την κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα πεταχτεί μέχρι τις Κάννες, όπου ελπίζει κανείς ότι δεν θα κάνει κι άλλη ζημιά στη «διεφθαρμένη» κατά τον ίδιο χώρα που ακόμα εκπροσωπεί.

Σε αυτό του το τελευταίο ίσως, πρωθυπουργικό ταξίδι, θα ήταν σκόπιμο να σκεφτεί για μια τελευταία φορά. Κοιτώντας την Ελλάδα από ψηλά, από τα παράθυρα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, έστω και την ύστατη ώρα, θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να καθαρίσει τη σκέψη του και να κάνει πίσω.

Να συνειδητοποιήσει ότι η σχέση του με το πολίτευμα είναι επικίνδυνα ταραγμένη: ότι η αληθινή δημοκρατία, δεν είναι αυτό που κατάλαβε ως «συμμετοχική». Στην αληθινή δημοκρατία, όλοι κάποτε φεύγουν. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αφήσουν πίσω τους ερείπια. Ετσι κι αλλιώς, άφησε ουκ ολίγα…Κυρίως, έτσι κι αλλιώς, κάποτε θα φύγει. Κι εκεί που φτάσαμε, αυτό αναμφίβολα θα γίνει πια από πολύ έως αρκετά σύντομα – πιθανότατα και αμέσως.

Ας φύγει λοιπόν, χωρίς να επιχειρήσει να κάνει την Ελλάδα Κούγκι. Ετσι κι αλλιώς, δεν θα του βγει. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και, κυρίως, ο ελληνικός λαός, δεν του το επιτρέπουν και δεν θα το πετύχει. Ας βρεθεί κάποιος χριστιανός να του το εξηγήσει…

Ολο αυτό τον καιρό, έζησε πολιτικά από την τραγωδία της Ελλάδας: αυτή ήταν η μαύρη δύναμή του. Αρκετά. Δεν χρειάζεται να επιχειρήσει να την καταστρέψει οριστικά για λίγους ακόμα μήνες εξουσίας που, έτσι κι αλλιώς, δεν θα τους έχει…
BHMA.



Read more...

Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα...



ΘΥΕΛΛΑ στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να προκαλεί η πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη διάσωση της Ελλάδας. Η μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού τελείωσε στις 3 το πρωί. Ομόφωνη ήταν η στήριξη του δημοψηφίσματος, παρά...

τις ενστάσεις


Αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στον σχεδιασμό του -τον "Οδικό Χάρτη"- ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και επιμένοντας στη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, προσήλθε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου.

"Την πρωτοβουλία αυτή δεν την πήρα στο κενό", τόνισε από την αρχή της ομιλίας του προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι αφενός δεν πρόκειται να εμφανιστεί με τη "σημαία της υποχώρησης" στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στις Κάνες με Μέρκελ, Σαρκοζί κ.ά. και αφετέρου ότι οι εταίροι ήταν ενήμεροι, "θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας".

Υπογραμμίζοντας ότι "εμείς δεν θα εφαρμόσουμε κανένα πρόγραμμα με το ζόρι", εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αντιπολίτευσης για την υποκριτική τους στάση, προέβλεψε ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι πρόσκαιρη κι ότι "η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας". Γιατί; "Γιατί ξέρουν ότι αν δεν είναι επιτυχές, θα χάσουμε όλοι και αυτοί βεβαίως μαζί - και αυτό το ξέρουν", είπε χαρακτηριστικά και "κυνικά" ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας με λίγα λόγια το δίλημμα του δημοψηφίσματος. Το δίλημμα είναι -εξήγησε στους υπουργούς- "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ".

Λυσσαλέες αντιδράσεις


Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εν συνεχεία για "λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν" το δημοψήφισμα, για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν την "αίσθηση του χάους" -"όπως είδαμε π.χ. στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας- και για το ότι ούτε ένας πολιτικός αρχηγός "δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας για τη συμφωνία, ούτε ένα πολιτικό κόμμα δεν βγήκε να πει στον κόσμο την αλήθεια". "Κρύβονται πίσω από τη δική μας πλειοψηφία, προκαλώντας ουσιαστικά τη διάλυση παντού και την επικράτηση της θολής και άνευ συγκεκριμένου περιεχομένου κριτικής", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, δε, ο πρωθυπουργός στον "θόρυβο" που ξέσπασε από τη συμφωνία και το δημοψήφισμα: "Είναι σαφές. Κατ' αρχάς, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Οσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή της δραχμής".
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

Κυβερνητικά στελέχη διέκριναν στην ομιλία του πρωθυπουργού και κάποια άλλα "καυτά" σημεία, όπου ξεκινά την "αφήγηση" με τους πολλούς υπαινιγμούς, αναφερόμενος σε "οργανωμένες αντιδράσεις": "Τώρα δείχνουμε ότι δεν αστειευόμαστε, όταν λέμε για την ευθύνη των τραπεζών και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στον χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων, για πρώτη φορά μιλάμε για ΜΜΕ που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς από πού βρίσκουν τα χρήματα", επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την αλυσίδα των βημάτων εξυγίανσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και στους φοροφυγάδες.

Ολονύχτια συνεδρίαση του Yπουργικού
Συμφωνίες και διαφωνίες υπουργών για το δημοψήφισμα

Σε μια -ακόμη- μαραθώνια συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν από χθες στις 8 το βράδυ μέχρι τις 3 το πρωί να προσεγγίσουν... αλήθειες και ψέματα γύρω από το δημοψήφισμα.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης και διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης και διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου


Ξεκινώντας από τη στάση των κομμάτων, περνώντας στο κρίσιμο πεδίο της Ευρώπης και επιστρέφοντας στα του εσωκομματικού μετώπου, διατύπωσαν τις απόψεις τους, τις διαφωνίες, τον "θυμό" για τον αιφνιδιασμό και σε έναν βαθμό εκτόνωσαν για άλλη μια φορά την ένταση.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε από την πρώτη κουβέντα ότι δεν υποχωρεί: ψήφος εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση στη συνέχεια. Ενδιαμέσως τους καθησύχασε ότι οι εταίροι γνώριζαν για την κίνησή του και υπονόησε ότι η σημερινή συνάντηση στις Κάνες με τους ισχυρούς της Ευρώπης -Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ και Ντράγκι- δεν πρόκειται να τον "διαψεύσει".
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

Εντονη, πάντως, ήταν η δυσφορία και η αντίδραση που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα σε δημοψήφισμα, που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια περιμένω να ακούσω το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, για να τοποθετηθώ. Τα θέματα εθνικής στρατηγικής δεν μπορεί να είναι θέματα τακτικής".

Η Αννα Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα να ανακοινωθεί δημοψήφισμα αυτήν τη στιγμή. "Αλήθεια, ποια ήταν η σκοπιμότητα να προχωρήσουμε αυτήν τη χρονική στιγμή σ' αυτή την πρωτοβουλία", είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία ούτως ή άλλως είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το δημοψήφισμα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

"Θα έπρεπε να ήμασταν ενημερωμένοι, ώστε να προχωρήσουμε ομογενοποιημένοι και όχι αιφνιδιασμένοι", ήταν η άποψη του υπουργού Αγροτιικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος όμως δεν επανέλαβε την άποψή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, που τασσόταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (κατέθεσε τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα), άφησε ανοιχτό τον... ορίζοντα της επίσπευσής του - και τον συνέδεσε με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στις Κάνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του δημοψηφίσματος ανοιχτά τάχθηκαν με τις παρεμβάσεις τους υπουργοί, όπως οι κ. Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Μπεγλίτης, Παπουτσής, Παπακωνσταντίνου και οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά. Η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες, μέσα στις οποίες και από αυτούς που συμφωνούσαν ακούστηκαν ενστάσεις και διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες, στα χρονικά περιθώρια και στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή.

Εγκυρες πληροφορίες, τέλος, λένε ότι δεν απέκλεισαν αιφνιδιασμούς νωρίτερα, ενώ υπουργοί ανέπτυξαν τη φράση του πρωθυπουργού "υπάρχουν και αυτοί που κινούνται στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής (σ.σ.: αναφερόμενος στις δηλώσεις της ΝΔ, της Ντόρας Μπακογιάννη, του ΛΑΟς και άλλων, που παρότρυναν ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης).

Ομόφωνη στήριξη

Με απόλυτη στήριξη στις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης, προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της 27ης Οκτωβρίου και την διενέργεια δημοψηφίσματος έληξε στις 3 το πρωί η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρά τις ενστάσεις και τους αστερίσκους που διατυπώθηκαν από κορυφαίους υπουργούς, η απόφαση ήταν ομόφωνη. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να συσταθεί ολιγομελής ομάδα που θα εισηγηθεί την πρόταση για το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Φόβοι Παπουτσή για επεισόδια την 17η Νοέμβρη

«Οι μέρες είναι πονηρές και οι καιροί δύσκολοι…»


http://img.protothema.gr/A0F42362481EB8BB5F6B6E07A107F6EC.jpg
Σοβαρές ανησυχίες ότι στην επέτειο για του Πολυτεχνείου η Αθήνα θα «καεί» εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αρχίζω ν’ ανησυχώ» τόνισε ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας πως: «Φτιάχνουμε λοιπόν τη βεβαιότητα της σύγκρουσης. Γι’ αυτό ανησυχώ… Θέλω λοιπόν να επιστήσω την προσοχή σε όλους και αυτό είναι το τέταρτο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω, ότι η ευθύνη μας αφορά και την αποτροπή τέτοιων γεγονότων».

Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε πως «πρώτα απ’ όλα άκουσα τον πολύ αγαπητό μου και σεβαστό –για πολλούς μπορεί να ξενίζει, αλλά η ουσία είναι έτσι- συναγωνιστή και τιμημένο αγωνιστή της Ελληνικής Αριστεράς, το Μανόλη Γλέζο, να προσπαθεί να δώσει τη δική του ερμηνεία στην 28η Οκτωβρίου. Την ερμηνεία όσον αφορά τα γεγονότα. Λέγοντας ότι αυτό αποτελούσε στην πραγματικότητα το πραγματικό νόημα του ΟΧΙ του ’40.

Κι επειδή υπάρχει μια τέτοια τάση αυτή την περίοδο, ακούω και πολλές συζητήσεις, πολλές ζυμώσεις γενικότερα, «να φτιάξουμε ένα νέο ΕΑΜ, οι συνθήκες ωριμάζουν, είναι έτοιμο να καταρρεύσει το κράτος» και διάφορα τέτοια, έχω την αίσθηση, το φόβο μάλλον, ότι ορισμένοι μπορεί να ονειρεύονται να δώσουν ένα καινούργιο νόημα στη 17η του Νοέμβρη.

Κι επειδή οι μέρες είναι πονηρές και οι καιροί δύσκολοι, γι’ αυτό σπεύδω να πω ότι η ευθύνη όλων μας, κι όταν λέω «όλων» εννοώ των πάντων, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι πολύ μεγάλη.

Το λέω αυτό γιατί: Θα διαβάσατε και θ’ ακούσατε, θ’ αξιοποιήσατε ενδεχομένως κάποιοι από εσάς, την πληροφορία που έπαιξε παντού, ότι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου πήρε την απόφαση ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι και τα υπόλοιπα.

Εγώ δεν ανησύχησα για την απόφαση. Ανησύχησα για την προβολή και για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύθηκε. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Τι είναι αυτή η απόφαση; Ουδείς είπε ότι είναι η ίδια η απόφαση η οποία λαμβάνεται διαρκώς, κάθε χρόνο από τη Σύγκλητο, από το 1997. Είναι το πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει η Σύγκλητος, οι Πρυτανικές Αρχές, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες, οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην ΕΦΕΕ και οι διάφοροι Σύλλογοι οι οποίοι συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή. Κανείς δεν το λέει αυτό. Κανείς. Αυτά αναφέρονται κάθε χρόνο, από το 1997.

Τώρα όμως, προεβλήθη περίπου ως κάλεσμα των Πρυτανικών Αρχών στην Αστυνομία, από τώρα, ν’ αναλάβει ευθύνη για τις ενδεχόμενες φθορές που μπορεί να υπάρξουν, την ευθύνη για τα έκτροπα που μπορεί να υπάρξουν μέσα στις Σχολές. Αυτό με ανησυχεί. Αυτή η προσπάθεια να προκαταλάβουμε από τώρα μια κατάσταση η οποία θα γίνει. Δηλαδή να προετοιμάσουμε την κατάσταση.

Άκουγα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση, σ’ ένα κανάλι, δεν έχει σημασία, έναν συνάδελφό μου στη Βουλή, δεν έχει επίσης σημασία, από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ο οποίος έλεγε μετά βεβαιότητος δυο και τρεις φορές «δε θα καεί η Αθήνα στις 17 του Νοέμβρη; Θα καεί». «Δε θα καεί;» Ξανά. Κι επειδή ενδεχομένως κάποιοι να μην το κατάλαβαν, επανήλθε. «Δε θα καεί η Αθήνα;» Με βεβαιότητα.

Φτιάχνουμε λοιπόν τη βεβαιότητα της σύγκρουσης. Γι’ αυτό ανησυχώ. Για την προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν βεβαιότητα σύγκρουσης. Και βεβαίως, υπάρχουν κι εκείνοι που ζουν πολιτικά από τη σύγκρουση, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για μαζική συγκέντρωση και τον καλύτερο δυνατό εορτασμό που θα τιμά πραγματικά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Γιατί αυτή η εκδήλωση δεν είναι για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, είναι για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Και αυτή η εκδήλωση έρχεται να θυμίσει την αξία του συλλογικού αγώνα, της μεγάλης προσπάθειας. Και εδώ η χώρα μας, αυτή την περίοδο, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, έναν συλλογικό αγώνα. Έναν αγώνα για την επιβίωσή της. Αυτό τον αγώνα κάνουμε σήμερα.

Εγώ, πραγματικά ανησυχώ από τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, από τώρα ν’ αξιοποιηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου για άλλους σκοπούς. Θεωρώ δε ότι λειτουργούν τελικά, εις βάρος της ίδιας της επετείου, εις βάρος του λαϊκού κινήματος, εις βάρος της ανάγκης των πολιτών να εκφραστούν τέτοιου είδους σχεδιασμοί οι οποίοι θέλουν να φέρουν από την πίσω πόρτα τη βία και στην πραγματικότητα ν’ απομακρύνουν τον κόσμο από τη συμμετοχή του σε μια τέτοια εκδήλωση που έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Θέλω λοιπόν να επιστήσω την προσοχή σε όλους και αυτό είναι το τέταρτο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω, ότι η ευθύνη μας αφορά και την αποτροπή τέτοιων γεγονότων. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, προκειμένου να λειτουργήσουμε από κοινού, πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους γεγονότα και τη δημιουργία κλίματος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις, που δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη ο τόπος».

Read more...

Εξηγήσεις στις Κάννες για το δημοψήφισμα









Εξηγήσεις στις Κάννες για το δημοψήφισμα

Σύσκεψη «κορυφής» για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ το οποίο υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις Κάννες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Αγκελα Μέρκελ με τους αξιωματούχούς της ΕΕ και του ΔΝΤ ενώ στις 21.30 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21.30 με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λόγω των εξελίξεων, η ομιλία του Πρωθυπουργού στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.


Πηγή: Ναυτεμπορική

newpost.gr

Read more...

Δημοψήφισμα -το συντομότερο- για την παραμονή στο ευρώ, αποφάσισε το Υπουργικό

«Ξεκάθαρη εντολή»

Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Διεξαγωγή δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα ώς το τέλος του χρόνου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη μαραθώνια συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ο Γ.Παπανδρέου επέμεινε στην απόφασή του να κριθεί από τους πολίτες η συμφωνία των Βρυξελλών για την αναδιάρθρωση του χρέους, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.

Το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, ει δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

«Ναι» ή «όχι» στο ευρώ

Μιλώντας στην πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

Αντίθετα, τόνισε, «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να εισπραχθεί η 6η δόση μέσα στο Νοέμβριο, για να υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της «σε ρυθμό ρελαντί».

«Θα στηρίξουν τις προσπάθειες»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εταίροι ανησυχούν σχετικά με το δημοψήφισμα και θα ήθελαν όλα να ήταν ήρεμα στην Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι ήταν όλοι ενήμεροι σχετικά και ότι «θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτεταμένη αναφορά στην απόφαση για το δημοψήφισμα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στη βάση της απαίτησης και της ανάγκης να πάει η χώρα μπροστά. Άλλωστε, όπως είπε, τα δημοψηφίσματα περιλαμβάνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποτελεί και ύψιστη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από του Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε πως εκείνοι που αντιδρούν «θέλουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση κινδύνων, ότι δηλαδή, αν αποφανθεί ο ελληνικός λαός υπάρχουν κίνδυνοι», χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» αυτή την αντίληψη.

«Κατεστημένα συμφέροντα»

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ. Όπως τόνισε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής». Και επισήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «έχουμε πάρει την απόφαση να επικρατήσει η ευνομία απέναντι στην ανομία, που αφορά ιδιαίτερα στα μεγάλα συμφέροντα και σε διάφορους προνομιούχους» και ότι αυτή η προσπάθεια χρειάζεται την ευρύτερη στήριξη του ελληνικού λαού.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επίσης το ερώτημα: «Τι άλλαξε και λύσσαξαν τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα»;

Η απάντηση που έδωσε ήταν: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή».

Και πρόσθεσε ότι «το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η Αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του».

Για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λεφτά κλεμμένα» από το λαό.

Το στοίχημα της κυβέρνησης, ανέφερε επίσης, είναι να αλλάξει την κοινωνία και αυτή είναι η ιστορική πρόκληση πέραν από τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, κάτι που όπως είπε, έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί. Και πρόσθεσε ότι σχετικά με την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα υπάρχουν ήδη δηλώσεις συμπαράστασης και από κυβερνήσεις αλλά και από ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.

Τόνισε επίσης ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι πρόσκαιρη και πρόσθεσε ότι η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας. Γιατί, όπως είπε, «όλοι θα κινητοποιηθούν για να είναι επιτυχής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε, τέλος, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την Παρασκευή. «Χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη» κατέληξε.

Ενστάσεις από υπουργούς

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κκ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Η υπουργός Παιδείας φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη.

Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μεταφορών, επίσης, ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νέα συνεδρίαση της ΚΟ


Στο Υπουργικό αποφασίστηκε, επίσης, να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε «προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Έλσα στηρίζει Γιώργο και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης!









Η Έλσα στηρίζει Γιώργο και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη Βουλή, η πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.


Η κίνηση της αυτή θα γίνει για να μη χάσει ο πρωθυπουργός την δεδηλωμένη και διαμηνύει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι λοιπόν, η κυρία Παπαδημητρίου είπε ότι θα ψηφίσει στην συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή।
newpost.gr

Read more...

Liberation: η Ελλάδα φέρνει ΧΑΟΣ στην Ευρωζώνη

Πρωτοσέλιδο - σοκ


http://img.protothema.gr/D7232F6DDBFA57E719A2615050A48D3F.jpg

«ΧΑΟΣ». Στα ελληνικά.

Με αυτό το πρωτοσέλιδο θα κυκλοφορήσει σε λίγες ώρες η γαλλική εφημερίδα Liberation αποτυπώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα συναισθήματα που προκαλούν στο μέσο Ευρωπαίο πολίτη οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι εκτός πάσης … πρόβλεψης για τους αναλυτές και τους «ειδικούς» κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή μη από τον λαό της συμφωνίας στήριξης της χώρας μας, το «κούρεμα» του χρέους, τη νέα δανειοδότησή της και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Η έγκριτη εφημερίδα γράφει πως η απόφαση για δημοψήφισμα επί της απόφασης της τελευταίας Συνόδου Κορυφής έσπειρε τον πανικό στις αγορές και απ΄άκρου εις άκρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά συνταράζει την Ευρωζώνη. Την οδηγεί στο … χάος.

Στο σχετικό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως η Αθήνα «παίζει κορώνα – γράμματα» το ευρώ (!) και οδηγεί τη συνοχή της Ευρωζώνης στο χείλος του γκρεμού.

Υπάρχει λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα που μεσολάβησαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα το βράδυ ως τη στιγμή που αποφασίσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να προσκληθεί στις Κάννες και στη σύνοδο των G20 ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά για να δώσει … εξηγήσεις στους εταίρους του για τις κινήσεις του και – όπως εξάλλου δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί από το προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία – να «συνεργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου».

Να σημειωθεί πάντως ότι πέραν από τη Liberation και η Le Monde κάνει λόγο για «Έκπληξη στα Ηλύσια και στην Ευρώπη» και το γερμανικό Der Spiegel για «φόβο στην Ευρώπη» …


Read more...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ!


ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΜΕΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ"!
Οι κακές γλώσσες λένε ότι μπήκε στην Κλινική για να είναι μακριά από τα γεγονότα. Είχε ένα μικροπρόβλημα η αλήθεια είναι, σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούσε την άμεση και έκτακτη εισαγωγή του στην ιδιωτική κλινική. Οι νοσοκόμες ορκίζονταν ότι το...
πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί και μια άλλη μέρα। Φαίνεται όμως ότι ο Μπένι το είχε αποφασίσει να στήσει κόλπο. Και να μετατρέψει το δωμάτιό του στην Κλινική σε στρατηγείο χωρίς κανένας να το καταλάβει...
fimotro
Read more...

Γιατί άλλαξαν τώρα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων

Νέα ηγεσία στο ΓΕΕΘΑ, τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία


http://img.protothema.gr/F71BDE0CFE276C8171034C447DBFF38E.jpg

Στο τέλος μιας μέρας όπου σε όλη την Ελλάδα το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το δημοψήφισμα, η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αποστρατεύσει και τους τέσσερις αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων.

Ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος (είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του στρατηγείου των ενόπλων δυνάμεων στις 6 Αυγούστου του 2009), ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος (επικεφαλής του στρατού ξηράς επίσης από τις 6 Αυγούστου του 2009), ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας (κι αυτός στο πηδάλιο της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 6 Αυγούστου του 2009) και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης (επικεφαλής των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού από τις 17 Φεβρουαρίου του 2010), όλοι ετέθησαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

Με τις σημερινές κρίσεις στην κορυφή της πυραμίδας των ενόπλων δυνάμεων αλλάζει -επί της ουσίας- η στρατιωτική ηγεσία που βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας εδώ και δυόμιση χρόνια. Στο διαδίκτυο αλλά και μεταξύ των αξιωματικών οι συζητήσεις εστιάζονται στο γιατί αντικαταστάθηκαν αυτή την ώρα και οι τέσσερις αρχηγοί.
Φήμες ότι οι αρχηγοί αντιδρούσαν σε όλες τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απίθανα κουτσομπολιά ότι μπορεί και να υπήρχε προπαρασκευή για κάποιου είδους "κίνημα" το οποίο ανακάλυψε η κυβέρνηση και γι' αυτό καρατόμησε τους υποτιθέμενους πρωταίτιους και άλλα απίστευτα, όλα στο πλαίσιο της παραδοσιακής ράδιο-αρβύλας κυκλοφόρουν στους διαδρόμους και διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα μέσω τηλεφώνου.

Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί (και χωρίς να θεωρηθεί καλαμπουρτζής) ότι οι στρατηγοί είχαν σχέδια να ρίξουν την κυβέρνηση. Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη και κάποιων εκ των -συνταξιούχων πλέον- αρχηγών για το θέμα της ανασυγκρότησης του στρατεύματος, ή τις ευθύνες που η πολιτική ηγεσία απέδωσε στους στρατηγούς για την πρόσφατη εισβολή εξαγριωμένων αποστράτων στο Πεντάγωνο, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν η απόφαση να αναδειχθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Κι αυτό διότι παρά τα όποια σύννεφα στη συνεργασία της πολιτικής με την στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, ουδείς τολμά να ισχυριστεί βασίμως ότι οι "ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" ανώτατοι αξιωματικοί τιμωρήθηκαν για κάποιο λάθος, παράλειψη ή αμέλεια. Η κυβέρνηση ήθελε να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης τοποθετώντας ως επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας νεότερους αξιωματικούς. Περισσότερο ίσως από τη διατήρηση των υπολοίπων, μέχρι τις τελευταίες ώρες "παιζόταν" η παραμονή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όμως αυτό που έγειρε την πλάστιγγα ήταν το γεγονός ότι ο πτέραρχος Γιάγκος βρισκόταν στη θέση του αρχηγού από το 2007 (στις 26 Ιανουαρίου του 2007 επελέγη ως αρχηγός ΓΕΑ και από τις 6 Αυγούστου μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ), συνολικά για περίπου πέντε χρόνια.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι κύριοι Παπανδρέου και Μπεγλίτης έσπευσαν να αλλάξουν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ενώ η διατήρηση της ίδιας της κυβέρνησης στην εξουσία είναι αβέβαιη, η απάντηση είναι απλή: ο πρωθυπουργός και το σύνολο της κυβέρνησης δεν έχουν την άποψη ότι διανύουν τις τελευταίες μέρες της άσκησης των καθηκόντων τους προτού προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για κάποια κυβερνητικά στελέχη αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας και η τοποθέτηση νέων αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ ενισχύει το μήνυμα που θέλει να αποστείλει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ότι δηλαδή στη χώρα δεν υπάρχει ακυβερνησία.

Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας τοποθετήθηκε ο προερχόμενος από το πυροβολικό αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, μέχρι σήμερα διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού ο οποίος προήχθη στο βαθμό του στρατηγού.
Νέος αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού επελέγη ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, αξιωματικός των τεθωρακισμένων που αποχωρεί από διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού διορίστηκε από το ΚΥΣΕΑ ο υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, διοικητής Διοικητικής Μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού προαγόμενος παραλλήλως στο βαθμό του Αντιναυάρχου.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επελέγη ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης, μέχρι σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ επισημαίνεται ότι οι νέοι αρχηγοί "είναι καταξιωμένοι ανώτατοι αξιωματικοί και οι μέχρι τώρα υπηρεσιακές τους εμπειρίες, σε συνδυασμό με την υψηλή επαγγελματική τους κατάρτιση εγγυώνται την επιτυχία τους".

ΟΙ επικεφαλής της νέας στρατιωτικής ηγεσίας θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό των αξιωματικών και υπαξιωματικών ενώ βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, παραλλήλως θα πρέπει να αυξήσουν το αξιόμαχο του στρατεύματος με λιγότερα χρήματα και χωρίς να ελπίζουν σε αγορές νέων οπλικών συστημάτων και κυρίως θα κληθούν να σχεδιάσουν ένοπλες δυνάμεις μικρότερες σε μέγεθος, με ισχύ πυρός ισοδύναμη αν όχι μεγαλύτερη και ικανότητα αντίδρασης αυξημένη. Διότι ο στρατός μπορεί να μην είναι εταιρεία υπό... εκκαθάριση, απαιτείται όμως να νοικοκυρευτεί και να αναδιοργανωθεί σε μικρότερο μέγεθος και όχι σε επίπεδα που παραπέμπουν σε εποχές ψυχρού πολέμου (εις ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών στρατοπέδων) ή σε στρατούς υπερδυνάμεων (αν συγκριθεί ο αναλογικά απίστευτα μεγαλύτερος αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών του ελληνικού στρατού σε σχέση με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Βρετανίας).

Με την επιλογή των νέων αρχηγών επτά αντιστράτηγοι, δύο αντιναύαρχοι και τρεις υποναύαρχοι, αρχαιότεροι των επιλεγέντων αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, συμπαρασύρονται στην αποστρατεία. Ειδικώς στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε βουτιά στην επετηρίδα, αφού ο υποναύαρχος Χρηστίδης ήταν ο 10ος στην ιεραρχία.

Read more...

Fitch: «Ένα όχι των Ελλήνων απειλεί τη βιωσιμότητα του ευρώ»

Γιούνκερ και Ζέλικ σε ανάμενα κάρβουνα



http://img.protothema.gr/D50AD7C586F586213DB2A926FFB7B702.jpg
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πως σε ενδεχόμενη αρνητική απάντηση των Ελλήνων σε ένα δημοψήφισμα για την νέα δανεική σύμβαση κινδυνεύει η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος. «Αν οι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής τότε μιλούμε στα σίγουρα για μια υποβάθμιση σε «selective default», αναφέρουν στελέχη του οίκου «Fitch» στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή «αλυσιδωτή αντίδραση» που ενδέχεται να προκαλέσει η κατάρρευση της Ελλάδας.

Ανάλογες εκτιμήσεις φιλοξένησαν τις τελευταίες ώρες οικονομολόγοι και διαχειριστές κεφαλαίων που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg και αρκετών ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Standard Chartered, Thomas Costerg, ότι «η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».
Ανάλογες και οι εκτιμήσεις του Mohamed El-Erian, διευθύνοντα συμβούλου της Pimco, του μεγαλύτερου οίκου επενδύσεων στις ομολογιακές αγορές διεθνώς.
Read more...

Η κυρά Κατίνα... Καϊλή...


Πλακώθηκε στην εκπομπή του ALPHA, με το συνάδελφό της, του ΠΑΣΟΚ, Οικονόμου, με όρους κατιναριού.
Διέκοπτε το συνομιλητή της, έκανε μορφασμούς δυσαρέσκειας κι έλεγε ασυναρτησίες, με ύφος κενόδοξης κυρίας-θαμώνος κομμωτηρίου.
"Τώρα το...

θυμηθήκαμε το δημοψήφισμα; Γιατί δεν το κάναμε με το ΔΝΤ; " .
Τι να της πεις! Πως το Δου Νου Του-ή, Μου Νου Του, στην περίπτωσή της-το είχε ψηφίσει ευπειθέστατη, ως συνήθως και η ιδία; ...



Read more...

Επιμένει στην απόφασή του για δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός

Στα δύο το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σταθερός στην απόφασή του να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν έλειψαν όμως οι φωνές κριτικής και οι αρνητικές προσεγγίσεις.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Χαρακτήρισε δε ως «θεσμική εκτροπή» τις φωνές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα οποία προέτρεπαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πουν «όχι» την Παρασκευή στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα και εξαπέλυσε επίθεση σε μέσα ενημέρωσης για την κριτική που άσκησαν σχετικά με το δημοψήφισμα.

Όσον αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε υπεκφυγή και υποστήριξε ότι τελικά, με την επιλογή αυτή, θα συρόμασταν προς τη χρεοκοπία. Σχετικά με το μήνυμα που αναμένει από τη G20, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι πως η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης σε όσα λέγονται ότι οι τράπεζες δεν προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους με το δημοψήφισμα να εκκρεμεί, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα είναι στο τραπέζι.

Θετικά για το δημοψήφισμα φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Κριτική στήριξη» παρείχε κατά τις ίδιες πληροφορίες η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρνητικός με το δημοψήφισμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ

Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Έτσι, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.

Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλιστεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της από το περιστύλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι αμέσως μετά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος και του ζητά να αναλάβει την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη διασφάλιση συμφωνίας Βρυξελλών απέστειλε η Εύα Καιλή.

Ενστάσεις για το δημοψήφισμα εκφράζει με επιστολή της στον πρωθυπουργό και η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία προτείνει συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. «Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο, ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία».

Αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε και η Τόνια Αντωνίου, που τόνισε ότι μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση, σημείωσε προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα.

Μίνι «Σύνοδος» στις Κάννες

Μετά την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα.

Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Κάννες, μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G20. Το παρόν θα δώσουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, και στη συνέχεια θα συναντηθούν στις 21.30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21.30 με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...