Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σενάριο διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ ...


Σενάριο διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο μετά το αλαλούμ 
...τον Σεπτέμβριο μετά το αλαλούμ...
Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μόνο για όσους θα επανεκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ, ισχύει η αναβολή καταβολής της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη όμως... δεν έχει αποφασιστεί αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι… διπλή, θα περιλαμβάνει δηλαδή και τη δόση του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, εκτός εάν οι ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού απαιτούν την καταβολή «διπλής» και όχι «μονής» δόσης.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή (δηλαδή αν θα συμπεριλαμβάνει και τη δόση του Αυγούστου), καθώς και ο τελικός αριθμός των δόσεων. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί απ’ όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση, αλλά στην κυβέρνηση περιμένουν τον υπολογισμό σχετικά με το εάν θα υπάρξουν ταμειακά προβλήματα τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που επεκταθούν οι δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αν οι ταμειακές ροές το επιτρέψουν εξετάζεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τις διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς, όπου το υπουργείο οικονομικών έκανε λάθη προκαλώντας εγκεφαλικά στους φορολογούμενους, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού διαπιστώνεται ότι δεν αρκούν αποφάσεις ή εγκύκλιοι, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν στο TAXIS μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα, θα εξεταστούν μια προς μια οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και η εφαρμογή των περσινών αξιών γης θα γίνεται μόνο όπου είναι προς όφελος των φορολογούμενων. 
 
newsbeast.gr

Read more...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου...


antarsia-sto-aigaio

Για πρώτη φορά από το 2010 που στήνονται κάλπες για την περιφέρεια, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
Μετά την ακύρωση της...
εκλογής της Χριστιάνας Καλογήρου, από τη θέση της περιφερειάρχη, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά», μετά τη σχετική ένσταση μελών της, κατακτά μία έδρα για τον επικεφαλής της, Αντρέα Μπάλλα.
Την έδρα χάνει, εν τέλει, ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης του Νάσου Γιακαλή. Ο Αντρέας Μπάλλας είναι γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση ως γραμματέας της ΕΛΜΕ Λέσβου. Εχει ενεργό δράση επίσης μέσα από το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων και είναι μέλος της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ).

Read more...

«Ραχοκοκκαλιά» το μετρό Αναδιάρθρωση του δικτύου των συγκοινωνιών από Σεπτέμβριο


Αναδιάρθρωση του δικτύου των συγκοινωνιών από Σεπτέμβριο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε πλήρη αναδιάρθρωση του δικτύου του σκοπεύει να προχωρήσει ο ΟΑΣΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία, από το φθινόπωρο, παράλληλα με την εφαρμογή του νέου μειωμένου εισιτηρίου από τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το Σάββατο, «ραχοκοκκαλιά» του νέου δικτύου θα αποτελεί το μετρό, αλλά και οι γραμμές κορμού των λεοφωρείων που θα διατρέχουν τους βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας χωρίς να εισέρχονται στα προάστια.

Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές τις οποίες επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η διοίκηση του ΟΑΣΑ:

  • Η μείωση του μήκους της διαδρομής αρκετών λεωφορειακών γραμμών, ώστε αυτές να μετατραπούν σε τρφοδοτικές γραμμές του μετρό αλλά και των γραμμών κορμού των λεωφορείων.
  • Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό
  • Η αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων, ώστε σε περιοχές όπου η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη να αυξηθούν και σε περιοχές που δεν υπάρχει ζήτηση να μειωθούν.
  • Η αλλαγή στον τρόπο που θα διανέμονται οι επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Πλήρης η συμπαράσταση της πολιτείας» Δέσμευση από το ΥΠΕΞ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς μετά το εμπάργκο


Δέσμευση από το ΥΠΕΞ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς μετά το εμπάργκο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση διά του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές προϊόντων.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε στενή συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε:

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους
εξαγωγικούς προορισμούς.

Το ΥΠΕΞ δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε «να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις», «εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες». «Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

«Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική  κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και  το επόμενο βήμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επίσης, πως οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

«Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte  στην ευρωπαϊκή  πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ. Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα - πολλά δυστυχώς - μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...