Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το ΙΚΑ με προσωρινό διακανονισμό οφειλών

Μέχρι το τέλος του 2012

To Ίδρυμα καλεί τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα διακονονισμού
To Ίδρυμα καλεί τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα διακονονισμού (Φωτογραφία: Motionteam )


Αθήνα
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ανατέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, που θα υπαχθούν στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ίδρυμα.

Με τις υπό ψήφιση διατάξεις του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι εργοδότες οφείλουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης στην οποία είχαν κατά το παρελθόν υπαχθεί.

Η δυνατότητα του διακανονισμού αφορά τόσο τους εργοδότες που εξακολουθούν να απασχολούν υπαλλήλους, όσο και αυτούς που δεν απασχολούν στο εξής, αλλά και αυτούς που οφείλουν εισφορές από οικοδομικές εργασίες.

Η υπαγωγή στον προσωρινό διακανονισμό γίνεται με σχετική αίτηση στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ και στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα.

Ο τρόπος εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών καθορίζεται ως εξής:

  • Οι οφειλές που αφορούν το έτος 2011 ρυθμίζονται σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις, αναλόγως του ύψους οφειλής
  • Οι οφειλές που αφορούν προηγούμενα έτη κεφαλαιοποιούνται στις 31/12/2010 και για την εξόφλησή τους καταβάλλεται ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μέσου όρου των τρεχουσών εισφορών του δ' τριμήνου του 2010
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο διακανονισμό είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών εκ μέρους των εργοδοτών.

Οι οφειλέτες οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν απασχολούν υπαλλήλους και οι οφειλέτες από οικοδομοτεχνικά έργα μπορούν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής για ποσά κατώτερα των 300.000 ευρώ και το 0,80% για μεγαλύτερα ποσά.

Επισημαίνεται, ότι εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 31/10/2011, θα παρέχεται έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Τέλος, στην ανακοίνωση του Ιδρύματος τονίζεται ότι στις περιπτώσεις οφειλετών, που δεν θα προσφύγουν στην αξιοποίηση των ως άνω ρυθμίσεων, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς ουδεμία εξαίρεση η πλήρης επιβολή των προβλεπομένων αναγκαστικών μέτρων και των λοιπών μέτρων είσπραξης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα υπόθεση αναπηρικών επιδομάτων-«μαϊμού», αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Μπόλαρη



Θεσσαλονίκη
Σαν... μανιτάρια φαίνεται ότι ξεφυτρώνουν οι υποθέσεις επιδομάτων «μαϊμού» σε όλη τη χώρα. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, αργά το μεσημέρι και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο έλεγχος για τα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, έδωσε στους δημοσιογράφους στοιχεία άλλης υπόθεσης, που αφορά την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) της Θεσσαλονίκης να ελέγξει το σύνολο των 1.157 πολίτων, που εντάχθηκαν, μόνο μέσα στο έτος 2010, στο σύστημα της ενίσχυσης των ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Το περίεργο είναι ότι η αύξηση των δικαιούχων των 13 επιδομάτων στη συγκεκριμένη νομαρχία έφθασε το 2010 το 8%, ποσοστό το οποίο είναι «απρόσμενο και αδικαιολόγητο και θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνον ως αποτέλεσμα εμπόλεμης κατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης και αποκάλυψε ότι το μηνιαίο κόστος των πληρωμών για τα 13 προνοιακά επιδόματα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανήλθε φέτος στα 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ για το 2010 και των 6,06 εκατ. ευρώ για το 2009.

Το αναμενόμενο συνολικό κόστος πληρωμών για τα ίδια επιδόματα στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης εκτιμάται στα 92,5 εκατ. ευρώ για φέτος, έναντι των 83,1 εκατ. ευρώ για το 2010 και των 72,7 εκατ. ευρώ για το 2009.

«Οι 1.157 πολίτες, που εντάχθηκαν στο σύστημα το 2010, είναι αδιακαιολόγητα πολλοί», σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή την εικόνα «θα είχαμε αν συμμετείχαμε στον πόλεμο του Βιετνάμ!».

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Μπόλαρης δείχνουν ότι ο αριθμός των δικαιούχων της «ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας» κινήθηκε από 14.510 το 2009 σε 15.667 το 2010 και 15.541 για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, αριθμός που κρίνεται τουλάχιστον ύποπτος για το υπουργείο Υγείας, το οποίο ξεκινά έρευνα σε βάθος.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες επιδομάτων, όπως σε εκείνα της κίνησης, όπου η αύξηση είναι 11% σε σχέση με το 2009 και στα αιματολογικά, όπου η αύξηση, που καταγράφεται, είναι κατά 7,5%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαγραφή φοιτητών εάν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχή εξάμηνα, λέει η Άννα Διαμαντοπούλου

«Υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται»

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους, όλα τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν εγγραφή
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους, όλα τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν εγγραφή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εάν δεν εγγραφούν οι φοιτητές σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγράφονται αυτομάτως, επανέλαβε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσας Αμανατίδου-Πασχαλίδου, για την εφαρμογή του νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε ότι με το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους «όλα τα παιδιά πλέον πρέπει να κάνουν εγγραφή» ξεκαθαρίζοντας «ότι δεν εγγράφονται μόνο οι πρωτοετείς, πρέπει να εγγραφούν όλοι οι φοιτητές όλων των εξαμήνων» και υπογράμμισε πως «εάν δεν υπάρξει εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα ο φοιτητής διαγράφεται αυτομάτως».

Η υπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι με βάση το νέο νόμο για να δώσει ένα παιδί εξετάσεις πρέπει να γίνουν 13 εβδομάδες μάθημα, αλλιώς δεν μπορεί να προσέλθει στις εξετάσεις, ενώ δεν μπορεί να γίνονται παράλληλα και εξετάσεις και μαθήματα.

«Είναι ρητά διατυπωμένο στο νόμο ότι για να αρχίσει η περίοδος των μαθημάτων πρέπει να τελειώσει η εξεταστική περίοδος. Γι' αυτό και όλοι οι συντελεστές της κοινωνίας μας, είτε Πανεπιστήμια, είτε κοινωνικές οργανώσεις, είτε φοιτητές, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν νόμοι στη χώρα οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Εάν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχουν επιπτώσεις. Γιατί αν δεν υπάρξουν επιπτώσεις, τότε οδηγούμαστε σε μία κοινωνία απόλυτης ανομίας, η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να επιλέγει αν θα εφαρμόσει ένα νόμο ή μια εγκύκλιο. Όταν κάποιος επιλέγει αντί να σεβαστεί το νόμο να ακολουθήσει την παρότρυνση της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκει -όσο σημαντική και αν είναι αυτή- παίρνει και την ευθύνη» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κτηματολόγιο:Παραδόθηκαν οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες των τριών πρώτων περιοχών


newpost.gr
Κτηματολόγιο:Παραδόθηκαν οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες των τριών πρώτων περιοχών
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποστήριξης της ανάρτησης δασικών χαρτών των Δημοτικών Κοινοτήτων Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα από την Κτηματολόγιο ΑΕ.


Το σύνολο των στοιχείων των περίπου 3.000 αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη παραδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου (6/9/2011) στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής σε ψηφιακή και έντυπη μορφή.

Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, αφορά στην κύρωση του δασικού χάρτη από τον Γενικό Γραμματέα της αρμόδιας Περιφέρειας για τις περιοχές στις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, θα ξεκινήσουν το έργο τους οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), στις οποίες παραδίδονται προς εξέταση οι αντιρρήσεις μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Στη συνέχεια, με βάση τις αποφάσεις των Επιτροπών, θα συμπληρωθεί ο δασικός χάρτης και θα υποβληθεί εκ νέου στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας προς τελική κύρωση.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες μέχρι την κύρωση του δασικού χάρτη θα πρέπει να απευθύνονται πλέον στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ συνέβαλε στην ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών στη χώρα με:

- την ηλεκτρονική ανάρτηση των δασικών χαρτών και την εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων μέσω του διαδικτύου,

- τη λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών στο Μαρκόπουλο Αττικής για την υποδοχή των πολιτών, την ενημέρωσή τους, την παραλαβή και καταχώρηση των αντιρρήσεων,

- τον έλεγχο και καταρχήν επεξεργασία των στοιχείων των αντιρρήσεων,

- την ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας της, έντυπου υλικού και τηλεφωνικά μέσω του Τμήματος Εξυπηρέτησης κοινού, και

- την υποστήριξη και ενημέρωση των ανωτέρω Δήμων για τις διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων.
Read more...

Ρευστότητα στις τράπεζες, όπως στην κρίση του 2008!

Αγωνιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες και παίρνουν μέτρα


Oι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, της US Fed Μπεν Μπερνάνκε και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ http://img.protothema.gr/FFBBBB1AD61894B59D0522CB1971D5E2.jpg

Oι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, της US Fed Μπεν Μπερνάνκε και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ

Σε συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής φαίνεται πως κατέληξε η έκτακτη συνάντηση των μεγαλύτερων τραπεζιτών του πλανήτη, που μπροστά στο φόβο ξεσπάσματος μιας νέας συστημικής «καταιγίδας», με αφετηρία την Ευρώπη και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει επαρκώς την οικονομική της κρίση.

Υπό την απειλή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος – εξέλιξη για την οποία ήδη προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ η Χρηματοοικονομική Επιτροπή της Κομισιόν – οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ, της FED και των τραπεζών Αγγλίας, Ιαπωνίας και Ελβετίας, να προχωρούν στην παροχή νέων «ειδικών πακέτων» ρευστότητας και να προωθούν περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Σύμφωνα με ειδικούς των αγορών αυτή η νέα παρέμβαση θα δομηθεί στα πρότυπα του προγράμματος TARP που εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση το 2008 για τις δικές της τράπεζες!

Eπισήμως πάντως, από την πλευρά της ΕΚΤ, αυτή η εξέλιξη «βαφτίζεται» … συνέχιση του «προγράμματος δανειοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια κατά το δ' τρίμηνο»!!!
Read more...

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Αυτοδίκαιη αργία για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Ο Δ.Ρέππας
Ο Δ.Ρέππας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Το νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται κατ' αρχάς το άρθρο 103 του Υπαλληλικού Κώδικα, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να τίθενται πλέον σε αυτοδίκαιη αργία, εφόσον στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία, ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης. Eπιπλέον, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, όταν παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.

Παρέχεται, ταυτόχρονα, η ευχέρεια στα πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία δεν θα μετέχουν πλέον οι συνδικαλιστές και διαχωρίζονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, να επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα και όχι μόνο για ορισμένα μόνον αδικήματα, όπως είναι η παράβαση καθήκοντος που ίσχυε ως τώρα, στο άρθρο 109 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Σε παύση, μάλιστα, τίθενται οι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις» και όχι «βάσιμες ενδείξεις», οι οποίες μπορεί να μην υπάρχουν από την αρχή των δίωξης, αλλά να προκύψουν μετά τη διεξαγωγή της πειθαρχικής διαδικασίας. Σε δυνητική αργία τίθενται και οι υπάλληλοι, εφόσον εκδοθεί σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης και απολύθηκαν με εγγύηση ή περιοριστικούς όρους.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στους υπαλλήλους που τελούν σε αργία ή αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους καταβάλλεται το 1/3 των αποδοχών τους, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι καταβάλλεται το 1/2 των αποδοχών τους. Κατ' εξαίρεση, όταν πρόκειται για το πειθαρχικό παράπτωμα της δωροδοκίας ή της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία προβλέπεται να καταβάλλεται το ένα τέταρτο των αποδοχών.

Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί και «η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπαλλήλου ή εξ αφορμής αυτών».

Με τη διατύπωση αυτή επιδιώκεται η αποδοκιμασία και τιμωρία πράξεων ή παραλείψεων του υπαλλήλου που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς. Ως πειθαρχικό παράπτωμα ορίζεται και «η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Παράλληλα, θεσπίζονται νέες πειθαρχικές ποινές, ενώ, από την άλλη πλευρά, καθίστανται πιο αυστηρές οι προβλεπόμενες στον ν. 3528/2007 πειθαρχικές ποινές. Οι νέες πειθαρχικές ποινές είναι η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα έως πέντε έτη, καθώς και η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου.

Ως προς το όριο της πειθαρχικής ποινής του προστίμου αυξάνεται από τρεις σε δώδεκα μήνες, η δε πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης μπορεί να φθάσει πλέον τους δώδεκα μήνες αντί των έξι μηνών που ήταν το όριο το οποίο είχε θέσει ο Υπαλληλικός Κώδικας. Επίσης η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού μπορεί να φθάσει τους δύο βαθμούς προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ακόμη ότι το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, όταν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις πειθαρχικού χαρακτήρα, μπορεί να επιβάλει και διοικητική κύρωση από 10.000 έως 30.000 ευρώ. «Όταν επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης για εμπλοκή σε θέματα διαφθοράς το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλει επιπλέον διοικητική κύρωση πειθαρχικής υφής από 10.000 έως 100.000 ευρώ».

Με τις νέες ρυθμίσεις, που τροποποιούν το άρθρο 112 του Υπαλληλικού Κώδικα, αυξάνονται και τα χρονικά όρια παραγραφής των πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία στον ν. 3528/2007 ήταν μικρά και επέτρεπαν την αποφυγή της τιμωρίας για υπαλλήλους που είχαν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Έτσι, η παραγραφή αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια η οποία αρχίζει από την ημέρα διάπραξης του παραπτώματος, ενώ για παραπτώματα για τα οποία δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κατώτερη του υποβιβασμού, η παραγραφή είναι δεκαετής λόγω της σοβαρότητάς τους. Στην περίπτωση παραπτώματος με οικονομικό περιεχόμενο η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία η υπηρεσία έλαβε γνώση της τέλεσης της πράξης και όχι από την ημέρα διάπραξης του παραπτώματος.

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 δίνεται η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής εξουσίας στον Υπουργό Εσωτερικών, πρώτον, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους, μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, άρνηση συνεργασίας με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και μη εφαρμογής των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και, δεύτερον, για τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Συνελήφθη στο Σούνιο ο Μάκης Ψωμιάδης

Καταζητούμενος από τις 23 Ιουνίου

Ο Μάκης Ψωμιάδης
Ο Μάκης Ψωμιάδης


Αθήνα
Στην σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη προχώρησαν οι Αστυνομικές Αρχές.

Ο «ισχυρός άνδρας» της ΠΑΕ Καβάλας, για τον οποίο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το καλοκαίρι, δεν είχε παρουσιαστεί στις δίκες για τα «στημένα» για το οποία θεωρήθηκε μαζί με τον Αχιλλέα Μπέο ως βασικός κατηγορούμενος.

Μάλιστα, δικάστηκε από τα αθλητικά δικαστήρια ερήμην και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε εντοπίσει εδώ και περίπου δέκα μέρες την περιοχή, στην οποία κρυβόταν ο Μάκης Ψωμιάδης.

Ο εντοπισμός του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιτεύχθηκε από την αξιοποίηση πληροφοριών και άλλων στοιχείων καθώς και από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια το σπίτι που κρυβόταν, μόλις βράδυ της Τετάρτης (14/09). Η βίλα, η οποία είχε νοικιαστεί σε άλλο όνομα, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ηλέκτρας και Ανθέων στο Σούνιο.

Την Πέμπτη (15/09), περίπου στις 4 το απόγευμα, έγινε συντονισμένη επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια κατά την οποία συνελήφθη ο καταζητούμενος, ο οποίος ήταν μόνος του στο σπίτι και δεν έφερε καμία αντίσταση. Αυτή την ώρα κρατείται στο Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:


Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας δεν τον κατονομάζει, αλλά τον φωτογραφίζει: «Υστερα από συντιονισμένες έρευνες και επιχειρήσεις της Δ.Α.Α και της ΔΑΕΕΒ συνελήφθη σήμερα ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπρατε εκβιάσεις απάτες δωροδοκίες και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τίτλοι τέλους για την ΕΤ1, 350 εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε εφεδρεία, αποφάσισε το Υπουργικό

Αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στην ΕΡΤ ύστερα από την έγκριση του σχεδίου για τη «Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Ως εκ τούτου, η ΕΤ1 θα κλείσει με τροπολογία που θα συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο κλείνουν με την πιο συνοπτική διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ το προσωπικό τους θα ενσωματωθεί στην ΕΡΤ για να μπει στη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας και της αξιολόγησης.

Από αξιολόγηση θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ 350 (10%) θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Επίσης εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για κατά 50% μείωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Η συχνότητα της ΕΤ1 παραμένει στην κυριότητα του δημοσίου, ενώ υπάρχει η σκέψη να «μετακομίσει» σε αυτή και να εκπέμπει και αναλογικά το ψηφιακό κανάλι Prisma+, που πιθανόν να εμπλουτιστεί και με εκπομπές από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«200 μουφτήδες στη Θράκη για 100 ιερείς σε όλη την Ελλάδα!»

Καταγγελία του μητροπολίτη Ρόδου


http://img.protothema.gr/8B4F6CA6E0424EF11F77197B2CDE4500.jpg
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο μητροπολίτης Ρόδου όσον αφορά στις ελλείψεις σε ιερείς που παρατηρούνται σε πολλές ενορίες της χώρας, την ώρα που, όπως υποστηρίζει, το αρμόδιο υπουργείο διορίζει χωρίς καμία φειδώ μουσουλμάνους μουφτήδες στη Θράκη.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Κύριλλος στη δήλωσή του αναφέρει πως «εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι στη Θράκη διορίστηκαν 200 μουφτήδες για να διδάξουν το κοράνι και την τουρκική γλώσσα και μόλις 100 χριστιανοί ορθόδοξοι ιερείς στις Μητροπόλεις όλης της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε ο κ. Κύριλλος, «εμείς σαν Μητρόπολη είχαμε ζητήσει να καλυφθούν τρεις οργανικές θέσεις, αφού έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μόλις ενημερωθήκαμε για τις αποφάσεις του υπουργείου, εκπλαγήκαμε».

Και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, στη Φθιώτιδα υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιερέων. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, τα μισά χωριά της Φθιώτιδας δεν θα έχουν παπά σε λίγα χρόνια. Ο ρόλος του ιερέα είναι ουσιαστικός και κυρίως στα μικρά χωριά, όπου ο "παπάς" αποτελεί συνδετικό κρίκο με την κοινωνία. Νομίζω ότι είναι και μία κοινωνική προσφορά και κάτι ευρύτερο».

«Αυτές τις αποφάσεις του υπουργείου, ως Εκκλησία δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε τα μέσα για να ανταποκριθούμε. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να το δει από άλλο πρίσμα. Η πρόσφατη απόφαση λοιπόν "μία θέση ανά μητρόπολη σε όλη την Ελλάδα", την στιγμή που μερικές δεκάδες ιερείς έχουν συνταξιοδιοτηθεί ή αποδημήσει, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες στη λειτουργία του κλήρου και της εκκλησίας» σημείωσε ο κ. Κύριλλος.

Read more...

Ο Μίμης «πυροβολεί» τον Μπένι: «Φαντασιώνεται ότι είναι πρωθυπουργός σε αναμονή»

newpost.gr
Ο Μίμης «πυροβολεί» τον Μπένι: «Φαντασιώνεται ότι είναι πρωθυπουργός σε αναμονή»
Μύδρους εναντίον του Βαγγέλη Βενιζέλου εξαπολύει ο Μίμης Ανδρουλάκης, με άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο (blog) υπό τον τίτλο «Μαθητευόμενος μάγος ή μεταρρυθμιστής για κλάματα»; Ο Μίμης Ανδρουλάκης, αν και δεν γράφει το όνομα του υπουργού Οικονομικών, το «φωτογραφίζει» με τρόπο που δεν αφήνει καμια αμφιβολία, για το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζει:

«Συνήθως φαντασιώνεται ότι είναι Δελφίνος. Πρωθυπουργός σε αναμονή. Ο δελφινισμός είναι το "μεταρρυθμιστικό" του κίνητρο. Η Ελλάδα είναι συχνά μόνο το πρόσχημα».
«Σπέρνει σιτάρι, φυτρώνει βρώμη ή κριθάρι. Αγνοεί τον Νόμο των Ακούσιων Συνεπειών και Πράξεών του. Πάντα κάτι άλλο προκύπτει. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε για τις αποτυχίες του».
«Δεν μαθαίνει ποτέ από τα σφάλματά του. Αν του δώσεις μπόλικο σκοινί θα βρει τρόπο να κρεμαστεί μόνος του. Αν πέσει σε λάκκο θα συνεχίσει να σκάβει. Παρόλα αυτά επιζεί, έχει πολύ ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης».
«Αγώνας για το αυτί και την εύνοια του εκάστοτε αρχηγού, είναι βασικός κανόνας επιβίωσής του. Θέλει ταλέντο να κάνεις τον αρχηγό συμμέτοχο στα σφάλματά σου. Αν δεν σε στηρίξει αδυνατίζει και τη θέση του. Όποιος χτυπά εσένα χτυπά και τον κηδεμόνα σου. Αυτό ισχύει και για τα ισχυρά ΜΜΕ που σε προωθούν. Αν σε ξεμπροστιάσουν όταν τα κάνεις μπάχαλο πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία».

Αναλυτικά το κείμενο του Μίμη Ανδρουλάκη από το ιστολόγιό του (http://mimisandroulakis.blogspot.com/):

Αγαπητοί φίλοι, αντί να απαντήσω σε επιμέρους σχόλιά σας για διάφορα πρόσωπα και πράγματα της τελευταίας περιόδου θα σας περιγράψω τα χαρακτηριστικά ενός φανταστικού γενικού πολιτικού τύπου που καμώνεται «μεταρρυθμιστής» με διαφορετικά χρώματα. Ο μαθητευόμενος μάγος δεν είναι συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ένας τύπος. Ένα στυλ που συμπυκνώνει μερικές παθολογίες της εποχής, ειδικά της τελευταίας δεκαετίας που μας οδήγησαν στην κρίση.

* Ηθελημένη άγνοια. Δεν ξέρει τι δεν ξέρει. Υιοθετεί βιαστικά όποια μπαλαφάρα μπορεί πρόσκαιρα να εντυπωσιάσει δίχως να νοιάζεται για τις τελικές συνέπειες των επιλογών του. Παραμυθιάζεται από αυθεντίες και κάθε είδους κόλακες - συμβουλάτορες.

* Χάνει τη μάχη από τα αποδυτήρια. Αυτοϋπονομεύεται από την αντιπολιτευτική τακτική του. Περιφρονεί όλες τις προειδοποιήσεις κινδύνου. Πουλά πριν τις εκλογές ειδυλλιακές εικόνες που συγκρούονται με την πραγματικότητα. Είτε συνειδητά, αν είναι κυνικός, για να μπει πάση θυσία στο κάδρο της εξουσίας ή γιατί έχει λίγο μυαλό και παίρνει πάντα το επιθυμητό για πιθανό ή πραγματικό.

* Αν δεν μπορείς να τα κάνεις καλύτερα, λέει η αλφαβήτα, τουλάχιστον μην τα κάνεις χειρότερα. Κατά κανόνα δείχνει μια ασύλληπτη επινοητικότητα στο δεύτερο. Μεγαλοπιάνεται. Φαντασιώνεται μεγαλειώδεις «μεταρρυθμίσεις» , χάνει τη μάχη στα πιο αναγκαία και στοιχειώδη.

* Κάνε κάτι όσο γίνεται πιο απλά και γρήγορα με την ελάχιστη παρέμβαση της γραφειοκρατίας και των υπερρυθμίσεων. Κι όμως είναι ταλέντο στο να τα μπερδεύει, να ανακατεύει, να επινοεί Ταμεία, Παρατηρητήρια, ΜΚΟ, Αρχές, Επιτροπές, Ινστιτούτα, «open και πράσινα», μηχανισμούς, να βρίσκει πάντα την πιο περίπλοκη διαδρομή.

* Συγκέντρωση στα τελικά αποτελέσματα, ειδικά εν μέσω κρίσης, κι όχι κυνήγι των εφήμερων εντυπώσεων με λαμπρούς «νόμους» στα χαρτιά και περίτεχνες εγκεφαλικές «μεταρρυθμίσεις». Η αδιαφορία για τα πρακτικά αποτελέσματα είναι η δεύτερη φύση του.

* Νόμοι! Νόμοι! «Αχ! Σάκη», είπα κάποτε στον μακαρίτη Πεπονή. «Όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι ονειρεύονται ένα νόμο που θα μείνει στην ιστορία με το όνομά τους».

* Σπέρνει σιτάρι, φυτρώνει βρώμη ή κριθάρι. Αγνοεί τον Νόμο των Ακούσιων Συνεπειών και Πράξεών του. Πάντα κάτι άλλο προκύπτει. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε για τις αποτυχίες του.

* Ο χρόνος είναι το παν στη διαχείριση μιας καταστροφικής κρίσης αλλά ο χρονικός του ορίζοντας δεν ξεπερνά τις επόμενες εκλογές, καμιά φορά την επόμενη δημοσκόπηση. Είναι εντυπωσιακή η ηθελημένη τυφλότητά του ενώπιον της επερχόμενης κρίσης τα κρίσιμα ειδικά χρόνια 2007-10.

* Ο άνθρωπος μιλά αφ’ υψηλού, από καθέδρας. Μας κάνει και χάρη που είναι υπουργός ή αξιωματούχος. Είναι «φωταδιστής», θέλει να σώσει, να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, αλλά σιχαίνεται τους καθυστερημένους και διεφθαρμένους Έλληνες. Ναι, ένα ατύχημα της ιστορίας τον έκανε πολιτικό ή διοικητή ή συμβουλάτορα σε λάθος γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη.

* Αγνοεί ότι ένα αυθεντικό, ανανεωτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτυγχάνει αν δε γειωθεί, μεταβολιστεί, μεταστοιχειωθεί στο βιωματικό, συναισθηματικό, μυθικό υπόβαθρο της λαϊκής ψυχής. Για αυτό έχουμε πλημμύρα από καθέδρας «μεταρρυθμιστών» χαμένων ή αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων. Οι «μεταρρυθμιστές» θριαμβεύουν, η Ελλάδα πέφτει σε βαθιά χαράδρα που είναι αδύνατο και τον πάτο να δεις.

* «Ωραίο σχέδιο, παντελώς ανεφάρμοστο», είναι η ειδικότητά του.

* Από το Α υπό προϋποθέσεις πας στο Β, υπό άλλες στο Γ. Μέχρι εκεί μπορείς να κάνεις βάσιμες προβλέψεις. Αυτός μόλις δει το Α, φωνάζει Ω, δίχως να το γνωρίζει. Ένα φτιαχτό Ω που θέλει σώνει και καλά να το φορέσει απ’ έξω καπέλο στην πραγματικότητα η οποία σύντομα το ξεβράζει ή αλλοιώνει το νόημά του. Σχεδίασε ρε φίλε το Α, Β, Γ, άντε πήγαινε μέχρι το Δ, κι άσε το χρόνο, τη δύναμη της προσαρμογής και της αλλαγής, την πρωτοβουλία των ανθρώπων, τον πειραματισμό, την ίδια τη μορφογενετική δύναμη των υποσυστημάτων να σου δείξουν τα επόμενα βήματα.

* Έπαιρνε πάντα τη Φούσκα και την αντεστραμμένη πυραμίδα με τα δανεικά σαν Σύγκλιση με την Ευρώπη. Ανήκει στο λαμπρό Κλάμπ της Σύγκλισης.

* Δεν μαθαίνει ποτέ από τα σφάλματά του. Αν του δώσεις μπόλικο σκοινί θα βρει τρόπο να κρεμαστεί μόνος του. Αν πέσει σε λάκκο θα συνεχίσει να σκάβει. Παρόλα αυτά επιζεί, έχει πολύ ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης.

* Αγώνας για το αυτί και την εύνοια του εκάστοτε αρχηγού, είναι βασικός κανόνας επιβίωσής του. Θέλει ταλέντο να κάνεις τον αρχηγό συμμέτοχο στα σφάλματά σου. Αν δεν σε στηρίξει αδυνατίζει και τη θέση του. Όποιος χτυπά εσένα χτυπά και τον κηδεμόνα σου. Αυτό ισχύει και για τα ισχυρά ΜΜΕ που σε προωθούν. Αν σε ξεμπροστιάσουν όταν τα κάνεις μπάχαλο πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία. Γι’ αυτό κανείς δεν χάνεται στην αγορά των μαθητευόμενων μάγων.

* Μην τον υποτιμάς. Έχει δυνατή μύτη στις ανακατατάξεις ισχύος, μυρίζεται από μακριά τα ισχυρά κέντρα, φροντίζει να είναι στη σωστή θέση, τη σωστή ώρα. Καταγγέλλει το παλαιοκομματικό μικρό-ρουσφέτι αλλά επιδεικνύει εκπληκτική ικανότητα να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε επίλεκτες θέσεις, να χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά «προγράμματα» και το δημόσιο χρήμα για την αυτοπροώθησή του, την οικοδόμηση των «συμμαχιών» του και των μοντέρνων πελατειακών του δικτύων. Τα open gov αυτός τα μασάει.

* Συνήθως φαντασιώνεται ότι είναι Δελφίνος. Πρωθυπουργός σε αναμονή. Ο δελφινισμός είναι το «μεταρρυθμιστικό» του κίνητρο. Η Ελλάδα είναι συχνά μόνο το πρόσχημα.

Read more...

Οδηγίες για την εφαρμογή του εργόσημου στον αγροτικό τομέα από τον ΟΓΑ

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Το εργόσημο εφαρμόζεται στους εργάτες γης που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις  (ατομικές ή με μορφή Ο.Ε. - Ε.Ε.) και οι οποίοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι
Το εργόσημο εφαρμόζεται στους εργάτες γης που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (ατομικές ή με μορφή Ο.Ε. - Ε.Ε.) και οι οποίοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οδηγίες για την εφαρμογή του εργόσημου για τους αυτοτελώς απασχολούμενους εργάτες γης, παρέχει με την υπ' αρ. 9/12-0-2011, εγκύκλιο ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας.

Όσον αφορά στον ΟΓΑ, το εργόσημο εφαρμόζεται στους εργάτες γης (ημεδαπούς, αλλοδαπούς), που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις - εκμεταλλεύσεις (ατομικές ή με μορφή Ο.Ε. - Ε.Ε.) και οι οποίοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι.

Στο εξής, η ασφάλιση των προσώπων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά και υποχρεωτικά βάσει των διατάξεων περί εργοσήμου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του εργοσήμου δεν έχουν εφαρμογή στους απασχολούμενους με αμοιβή στην πρωτογενή αγροτική δραστηριότητα σε επιχειρήσεις με μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ, στους απασχολούμενους σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις - εκμεταλλεύσεις ενσταυλισμένου τύπου (βουστάσια, ιπποφορβεία, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων και παρεμφερείς προς αυτά επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις) καθώς και στους αλιεργάτες της παράκτιας και μέσης αλιείας.

Οι ημέρες εργασίας των εργατών γης υπολογίζονται ανά έτος με βάση τις αμοιβές τους (τις οποίες έχουν λάβει με εργόσημο) και προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών δια του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη τής 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, θεωρούνται δε ως πραγματοποιηθείσες κατά το μήνα εξόφλησης των εργοσήμων.

Οι απασχολούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει 150 ημέρες εργασίας και άνω κατ' έτος -υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις- ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος.

Για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει ημέρες εργασίας λιγότερες των 150 κατ' έτος -υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις-, ο χρόνος ασφάλισής τους υπολογίζεται σε μήνες, οι οποίοι προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των ημερών εργασίας δια του 25.

Υπόλοιπο ημερών εργασίας άνω των 12, ανά έτος, λογίζεται ως μήνας.

Οι ασφαλιζόμενοι αυτής της κατηγορίας, κατατάσσονται αυτεπάγγελτα, για κάθε έτος απασχόλησής τους, στη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλιστική κατηγορία του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, ανάλογα με το συνολικό ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει εντός του έτους.

Ημέρες εργασίας άνω των 300 κατά έτος, υπολογισθείσες κατά τα ανωτέρω, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μεταφέρονται σε άλλο έτος.

Οι παρακρατούμενες εισφορές για εργόσημα του ΟΓΑ (για τους εργάτες γης) έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες ασφάλισης κάθε έτους, υπολογίζονται με βάση τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν κατά το συγκεκριμένο έτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του απασχολούμενου. Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε έτους εξοφλούνται από τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί, εντός του έτους, από τα εργόσημα του απασχολούμενου.

Επίσης, ισχύουν τα ακόλουθα ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος ασφαλίζεται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος ή μέχρι πέντε (5) μήνες ετησίως:

* Ασφάλιση στον ΟΓΑ ολόκληρο το έτος (ασφάλιση 150 ημερών και άνω ετησίως).

Στην περίπτωση των απασχολουμένων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος (δηλαδή έχουν εντός του έτους 150 ημέρες εργασίας και άνω) και εφόσον τα παρακρατούμενα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών ολόκληρου του έτους, οι υπόλοιπες οφειλόμενες για το έτος αυτό εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά.

Για την καταβολή των υπόλοιπων οφειλόμενων εισφορών θα αποστέλλεται από τον ΟΓΑ στον ασφαλισμένο, στις αρχές του επόμενου έτους, ειδική ειδοποίηση καταβολής εισφορών.

* Ασφάλιση στον ΟΓΑ μέχρι 5 μήνες το έτος (ασφάλιση κάτω των 150 ημερών ετησίως).

Στην περίπτωση των απασχολουμένων με χρόνο ασφάλισης κάτω των έξι (6) μηνών ετησίως, εάν τα παρακρατηθέντα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών ασφάλισης του έτους, ισχυροί μήνες ασφάλισης θεωρούνται μόνο οι εξοφλημένοι μήνες και δεν αναζητούνται από τον ΟΓΑ οι εισφορές για τους υπόλοιπους μη εξοφλημένους μήνες του έτους.

Οι εισφορές αυτές (για τους μη εξοφλημένους μήνες) μπορούν να εξοφληθούν, σύμφωνα με τα
ισχύοντα κατά το χρόνο καταβολής ποσά εισφορών, μόνο κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία πρέπει να υποβληθεί πριν από την επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου.

Η παράβαση των διατάξεων περί εργοσήμου και η μη πληρωμή με εργόσημο συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με το 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το οποίο επιβάλλεται από τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Ως δικαιολογητικό για την έκπτωση συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση η ετήσια απολογιστική κατάσταση που αποστέλλεται από το Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον εργοδότη και στον εργαζόμενο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία

Με παράκληση να εξετασθεί ως επείγον

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αποστέλλεται την Πέμπτη προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την παράκληση εξέτασής του κατά προτεραιότητα, ως επείγον.

Υπενθυμίζεται ότι το 10% του προσωπικού που περνάει στην εφεδρεία θα επαναπροσληφθεί στο Δημόσιο, το 30% θα απορροφηθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ένα ακόμη προοστό θα (επανα) προσληφθεί ως εποχιακό προσωπικό και ένα μέρος του, που δεν εκπληρώνει τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, θα απολυθεί.

Το προσωπικό που θα ενταχθεί στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, που θα ανανεώνονται σε τακτικά διαστήματα, θα λαμβάνει επί 12 μήνες το 60% των αποδοχών του.

Το σχέδιο ΠΔ έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την αξιολόγηση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του προσωπικού που τυχόν χαρακτηριστεί ως πλεονάζον από τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ και την κατάταξή του σε πίνακες κατά κατηγορία και ειδικότητα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά σύμφωνα με το νόμο σε θέσεις τακτικού προσωπικού σε φορείς του δημόσιου τομέα ή η επιλογή τους για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, με αδιάβλητο και απολύτως διαφανή τρόπο, κατά τη σειρά προτεραιότητας των πινάκων.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, εφόσον οι φορείς χαρακτηρίσουν προσωπικό ως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών.

Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα και τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό και συντάσσει ανά φορέα πίνακα κατάταξης κατά κατηγορία και ειδικότητα.

Η κατάταξη γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία, τον χρόνο εργασίας στον φορέα, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρία, τους έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.

Το ΑΣΕΠ ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Εξαιρετικά για το πρώτο έτος η ενοποίηση γίνεται κάθε τρίμηνο.

Από τον ενοποιημένο πίνακα και κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, με βάση τη σειρά κατάταξης θα γίνεται η μεταφορά του προσωπικού σε θέση τακτικού προσωπικού στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, καθώς και σε θέσεις εποχιακού προσωπικού έως ποσοστό 30% των θέσεων που προκηρύσσονται. Για την επιλογή σε θέση μερικής απασχόλησης οι κατατασσόμενοι στον Πίνακα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είσπραξη φόρων, αναμόρφωση ΕΣΥ και ηλεκτρονική διακυβέρνηση οι στόχοι του Ράιχενμπαχ

Οι βασικές προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης

O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ
O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στους στόχους που έχει θέσει η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Όπως είπε οι τρεις βασικές προτεραιότητες του κλιμακίου είναι:

1. Αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός εδικά στο σκέλος της συλλογής των φόρων
2. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική δημόσια διοίκηση και να συμβάλει στην εμπέδωση της διαφάνειας

3. Αναμόρφωση συστήματος υγείας

Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι βασικός στόχος είναι η ανάκτηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της απασχόλησης.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια η ύφεση έχει επιδράσει στον ελληνικό πληθυσμό και ανέφερε πως με την καλύτερη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ θα μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν έχει μαγικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα περίοδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συνδρομή της Ομάδας Δράσης δεν σχετίζεται με τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργεί η τρόικα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλήρης αναδιοργάνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας...



Τροπολογία που «ξηλώνει» όλα τα μέλη της Εθνικής Στατιστικής Αρχής εκτός του προέδρου της εξήγγειλε ότι θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον των μελών της... επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ένα από τα θέματα είναι η εκ του νόμου λήξη της θητείας των μελών της εθνικής στατιστικής αρχής, πλην του προέδρου της για να επιτευχθεί η ομαλή συνεργασία του προέδρου με τα μελή του ΔΣ που έχουν επιλεγεί με την διαδικασία open gov.

Επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία η μόνη λύση δυστυχώς είναι αυτή για να αποκατασταθεί ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας που απαιτείται». Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε πως θα κατατεθεί τροπολογία που θα ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή του δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα γίνει μέσω κοινών μετοχών καθώς και η τροπολογία για το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα. Να σημειωθεί ότι, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει και τις συγκεκριμένες τροπολογίες αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
protothema.gr



Read more...

Παραιτείται ο Κώστας Σκανδαλίδης;

newpost.gr
Παραιτείται ο Κώστας Σκανδαλίδης;
Μεγάλες σκοτούρες έχει αυτές τις ημέρες ο κ. Σκανδαλίδης. Από τη μία «οι μπάστακες»- ή αλλιώς ομάδα δράσης- που τελικά του έφεραν άρον- άρον στο υπουργείο του, από την άλλη οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν λίγο καιρό και είχαν γίνει πρωτοσέλιδο, προειδοποιώντας πως εάν έρθει «μπάστακας» στο υπουργείο του θα παραιτηθεί.

«Δέχομαι μόνο "μεταφορά τεχνογνωσίας". Να έρθει μπάστακας έξω από το γραφείο μου δεν το αποδέχομαι. Είναι απλό. Αν έρθει επίτροπος από πάνω μου, να μου πει τι θα κάνω θα παραιτηθώ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Και οι σύμβουλοι της Κομισιόν ήρθαν τελικά... και ο ίδιος θέλει μάλλον θέλει να ξεχάσει την δήλωση που έκανε σε
στιγμή «επικοινωνιακού» οίστρου.

Είναι προφανές πως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης είναι εξόχως συνεπής πολιτικός. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η ιδεολογική του ταυτότητα και οι σοσιαλιστικές του ιδέες θα τον οδηγήσουν- πάραυτα στην οικειοθελή έξοδο από το υπουργείο...

Εκτός αν τα «αλλάξει» τελευταιά στιγμή και χαρακτηρίσει τοποτηρηρές, τους «μπάστακες» και τεχνικές συμβουλές, τις διαταγές της Κομισιόν.
Read more...

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Κωστής Στεφανόπουλος

Διατηρεί τις αισθήσεις του

Ο Κωστής Στεφανόπουλος
Ο Κωστής Στεφανόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, καθώς υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κ. Στεφανόπουλος διατηρεί τις αισθήσεις του και οι γιατροί εκφράζουν αισιοδοξία για την κατάστασή του.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στην Αίγινα, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία. Από εκεί μεταφέρθηκε με ιπτάμενο δελφίνι στον Πειραιά, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Βοήθησέ μας να ξαναφτιάξουμε το κράτος!"

Έκκληση Ρέππα σε Ράιχενμπαχ


http://img.protothema.gr/9C4E07B318F5874B501E3485A57574BF.jpg
Οι θεσμικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το «νέο κράτος» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης έφτασε στο κτίριο του υπουργείο εχθές το απόγευμα στο πλαίσιο συναντήσεων με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρέππας αφού τον υποδέχτηκε, έκανε εκτενή ανασκόπηση των αλλαγών που έχουν γίνει στο δημόσιο και αναφέρθηκε σε όσα προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή του δημοσίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα είναι το βασικό κομμάτι της ατζέντας του κ. Ρέππα από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε πολλά σημεία έχει διαπιστωθεί από συνεργάτες του ότι χρειάζεται τεχνογνωσία την οποία οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι δεν διαθέτουν. Η εμπειρία από το εξωτερικό κάνει πολλούς συνεργάτες του υπουργού να πιστεύουν πως θα ολοκληρωθούν και θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα σχέδια της κυβέρνησης για αποτελεσματικότερο και πιο ευέλικτο κράτος. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση πως «για την υλοποίηση του νέου κράτους, συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας και πόρων για την εξειδίκευση των δράσεων και την παρακολούθηση της πορείας τους σε σχέση με τους στόχους, καθώς η ακρίβεια των εκτιμήσεων του χρόνου και του κόστους των δράσεων που θα αποφασιστούν και η επικοινωνία με τα απαραίτητα θεσμικά όργανα του μηχανισμού στήριξης» Ο κ. Ράχενμπαχ άκουσε με προσοχή τον κ. Ρέππα, ενώ σημείωνε συνεχώς όσα του έλεγε. Έφυγε από το υπουργείο αφήνοντας πίσω του θετικές εντυπώσεις.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών παρευρέθηκαν επίσης οι κύριοι Ρόβλιας και Τζωρτζάκης, υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η κα Ζωρζέττα Λάλη, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Read more...

Ιερώνυμος: «Δεν ζητήσαμε εξαίρεση από το έκτακτο τέλος»

Προς αποφυγή παρανοήσεων…


http://img.protothema.gr/887809B7EBE48C151E69A78374F094F0.jpg
Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει ζητήσει την απαλλαγή της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι "προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Δίκαιο και αναλογικό το τέλος ακινήτων, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Θα περάσει από την Ολομέλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εντός της προθεσμίας, ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια, θα κατατεθεί η τροπολογία για το τέλος ακίνητης περιουσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην αναγκαιότητα του νέου μέτρου χαρακτηρίζοντας το ως τον μόνο δίκαιο άμεσο αναλογικό τρόπο, με την μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη φάση που βρίσκεται η χώρα.

Αλλαγές στην ΕΛΣΤΑΤ

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη διακοπή της θητείας των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Αρχής, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν προβλήματα δυσλειτουργίας μεταξύ τους.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υψηλό κύρος και συνεργάζεται με την Eurostat, ενώ συμφώνησε με το αίτημα βουλευτών να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της ενισχύει τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδος, ενώ έκανε λόγο και για αυτοκαταστροφικά φαινόμενα στα ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε διογκώνουν, αναπαράγουν και εξάγουν φήμες κύκλων του εξωτερικού.

«Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης, ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα 'ντου' να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε» τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η επιβάρυνση με βάσει τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα».

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε ότι έιναι άδικο να εφαρμόζεται το μέτρο ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι «πολύτεκνοι, ανάπηροι ή βαρυνόμενοι με ανάπηρο ή μακροχρόνια άνεργοι θα πληρώσουν μόνο 0,50 ευρώ όπου και αν μένουν, εκτός από πολυτελή προάστια».

Απαντώντας στους τομεάρχες της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννης Βρούτση που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ακολουθεί λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με ορατά και μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

«Αν πιστεύουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης πως θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση από εμένα και ο κ. Σαμαράς καλύτερη από τον πρωθυπουργό να το πουν στο λαό να το αξιολογήσει. Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτόν τον τόπον, να ξανασυστηθούμε, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για μην μιλάμε αόριστα και απρόσωπα» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σοκ! 810.000 οι άνεργοι, επισήμως…

Το τέλος της ελληνικής κοινωνίας…


http://img.protothema.gr/134F03B40A267C96E18D9EB94BE8C66E.jpg

Όποιες λέξεις και να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αποδεικνύονται φτωχές. Μιλάμε κυριολεκτικά για έναν αργό, βασανιστικό θάνατο…

Να μιλήσουν τα νούμερα, όμως:

-Για πρώτη φορά, οι άνεργοι στην χώρα έχουν ξεπεράσει επισήμως τις 800.000 – για την ακρίβεια είναι 810.821 με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β’ τρίμηνο της χρονιάς.

- Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 36,5% (!) σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010.

-Το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%, έναντι 15,9% του προηγούμενου τριμήνου και 11,8% του αντίστοιχου τριμήνου 2010.

-Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,1% σε σχέση με το Β΄ Τρίμηνο του 2010.

- Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (20,0%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (13,7%).
-Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (32,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 38,3%.

- Από το σύνολο των ανέργων, το 90,1% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 50,2% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 42,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

-Ένα ποσοστό ανέργων (6,7%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,9%),

β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (26,5%),

γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,4%).

-Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (18,0% έναντι 16,2%). Επίσης, το 73,0% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,8%.

-Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με
23,1% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στη Κρήτη με 13,4%.

Όλα αυτά, όταν είναι κοινή παραδοχή πως η πραγματική εικόνα στην καθημερινότητα είναι ακόμη πιο δραματική…
Read more...

Πειθαρχικό δημοσίων υπαλλήλων και ΕΡΤ επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει το μεσημέρι

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων και η τροπολογία για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης είναι μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Πριν από την συνεδρίαση, συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε δυο εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα θέματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό είναι:

  • Σχέδιο νόμου: Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Σχέδιο νόμου: Σύσταση Οργανισμού «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις.
  • Τροπολογία: Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης.
  • Επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις, η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009.
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2009/38/ΕΚ/6.5.2009.
  • Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α' 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕΕ όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18.3.2010)».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί με το νέο τέλος ακινήτων - Δείτε παραδείγματα υπολογισμού της εισφοράς

Σπαζοκεφαλιά ο νέος φόρος

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στους καταναλωτές το τέλος για τα ακίνητα που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος για όποιους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος. «Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θα κάνουμε παραβάσεις» είπε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν ο νόμος προβλέπει ότι η διακοπή ρεύματος δεν θα εφαρμόζεται για ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι και οι άνεργοι, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει το νόμο.

Ο κ.Ζερβός είπε ότι με το μέτρο αυτό θα υπάρχουν πιθανότατα επιπτώσεις στον αριθμό των ανεξόφλητων λογαριασμών. «Προφανώς θα αυξηθούν οι επισφάλειες» είπε.

Ανέφερε ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί από οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κράτος χρωστά στη ΔΕΗ 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση των συνδικαλιστών να εμποδίσουν την έκδοση των λογαριασμών και να μην υλοποιούν τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι καταναλωτές έχουν προθεσμία 45 ημερών για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προκειμένου να μην κοπεί η ηλεκτροδότηση.

Στην πράξη, η προθεσμία είναι λίγο μεγαλύτερη, καθώς η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της που δεν έχουν πληρώσει τον προηγούμενο λογαριασμό με ειδικό μήνυμα που αναγράφεται στον επόμενο, ο οποίος εκδίδεται μετά από δύο μήνες. Μετά την ειδοποίηση αυτή η διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει χωρίς άλλη ειδοποίηση.

«Δεν επιβλήθηκε ένα φορολογικό μέτρο με βάση το τι είναι δίκαιο, τι είναι λογικό και μπορεί πράγματι να πληρώσει ο πολίτης, αλλά ο υπολογισμός έγινε με βάση το πόσα μας λείπουν» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

«Είναι πολύ σημαντικό η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά το τίμημα είναι πάρα πολύ ακριβό και μένει να δούμε πώς θα μπορέσουν μεγάλες ομάδες πολιτών, φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε όλα αυτά» τόνισε ο ίδιος, κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά σε όσους έχουν ακίνητα, δεδομένου ότι εκκρεμεί το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχουν σταλεί τα σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011.


Παραδείγματα υπολογισμού έκτακτης εισφοράς ακινήτων

  • Διαμέρισμα: 100 τ.μ., ηλικίας 15 ετών στους Αγίους Αναργύρους με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 100 τ.μ. Χ 1,1 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 5 ευρώ (εισφορά) = 550 ευρώ
  • Διαμέρισμα: 50 τ.μ., ηλικίας 3 ετών στον Άλιμο με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 50 τ.μ. Χ 1,25 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 6 ευρώ (εισφορά) = 375 ευρώ
  • Μονοκατοικία: 120 τ.μ., ηλικίας 25 ετών στο Χαλάνδρι με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 120 τ.μ. Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 6 ευρώ (εισφορά) = 756 ευρώ
  • Διαμέρισμα: 80 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στο Περιστέρι με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 80 τ.μ. Χ 1,15 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 4 ευρώ (εισφορά) = 368 ευρώ
  • Μεζονέτα: 150 τ.μ., ηλικίας 5 ετών στο Μαρούσι με τιμή ζώνης 1.850 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 150 τ.μ. Χ 1,20 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 6 ευρώ (εισφορά) = 1.080 ευρώ
  • Μονοκατοικία: 350 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 2.800 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 350 τ.μ. Χ 1,15 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 10 ευρώ (εισφορά) = 4.025 ευρώ
  • Διαμέρισμα: 90 τ.μ., ηλικίας 20 ετών στην Καλλιθέα με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 90 τ.μ. Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 5 ευρώ (εισφορά) = 472,5 ευρώ
  • Διαμέρισμα: 60 τ.μ., ηλικίας 30 ετών στο Παγκράτι με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 60 τ.μ. Χ 1 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 6 ευρώ (εισφορά) = 360 ευρώ
  • Μονοκατοικία: 130 τ.μ., ηλικίας 20 ετών στο Χολαργό με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 130 τ.μ. Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 8 ευρώ (εισφορά) = 1.092 ευρώ
  • Διαμέρισμα: 75 τ.μ., ηλικίας 30 ετών στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ
    Έκτακτη εισφορά: 75 τ.μ. Χ 1, (συντελεστής παλαιότητας) Χ 5 ευρώ (εισφορά) = 375 ευρώ

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με ευρεία ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο

Πλήθος νομοθετημάτων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Επί τάπητος θα τεθούν αναλυτικότερα τα εξής νομοσχέδια:

  • Σχέδιο νόμου: Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Σχέδιο νόμου: Σύσταση Οργανισμού «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις.
  • Τροπολογία: Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης.
  • Επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις, η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009.
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2009/38/ΕΚ/6.5.2009.
  • Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α' 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕΕ όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18.3.2010)».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πειθαρχική δίωξη εις βάρος του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα σχολικά βιβλία

Στο ΣτΕ διαβιβάζεται η αγωγή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πειθαρχική δίωξη εις βάρος του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα για παράβαση καθήκοντος και για συμπεριφορά που δεν συνάδει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, θα ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η δίωξη θα ασκηθεί, πρώτον για την καθυστέρηση δεκάδων αποφάσεων του Τμήματός του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτές που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, όπως και δύο ακόμη αποφάσεων που αφορούν το διαγωνισμό για την ανάθεση είσπραξης του ΕΤΑΚ σε εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων.

Η τελευταία περίπτωση αφορά το πληροφοριακό σύστημα και την προμήθεια λοιπών υποδομών και υπηρεσιών για την εφαρμογή του ΕΤΑΚ.

Και δεύτερον για μια επιστολή που απέστειλε ο κ. Αγγελάρας στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την υπόθεση των βιβλίων και για μια άλλη που απέστειλε στον υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη αναφορικά με υπόθεση την οποία χειρίστηκε και που αφορούσε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Η αγωγή θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικράμμενο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...