Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βλέπει Βενιζέλο και Τρόικα ο Παπανδρέου

Ξεκαθαρίζει τη στρατηγική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

http://img.protothema.gr/2406C371DE138FFA13658E5A93C346CC.jpg


Την Πέμπτη η Τρόικα, της ΕΕ και του ΔΝΤ και όχι του ΠΑΣΟΚ θα δει τον Γιώργο Παπανδρέου. Ενόψει αυτής της συνάντησης, αλλά και του πολιτικού συμβουλίου που θα ακολουθήσει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στο γραφείο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν τρία θέματα:

* Η κατάσταση της οικονομίας.
* Η πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
* Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα επισημάνει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι ο χρόνος πιέζει. Και ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή, πέρα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι θέσεις αυτές προκύπτουν από τις εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο, τις διαπραγματεύσεις για το PSI, αλλά και τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Μια γεύση του τι ζητούν οι δανειστές μας θα πάρει την Πέμπτη ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα τους δεχθεί στο γραφείο του.

Ακολούθως θα συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, λένε οι συνεργάτες του, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του Κινήματος.
Read more...

Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση Βενιζέλου στο τέλος Ιανουαρίου









Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση Βενιζέλου στο τέλος Ιανουαρίου
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας ανάγκασαν τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να παραδεχτεί ότι «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος - του μνημονίου - δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον».

Η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών είναι πασίδηλο ότι υποδηλώνει τις προθέσεις του σχετικά με τις κινήσεις του στο αμέσως προσεχές διάστημα.

«Αν θέλετε να σας περιγράψω τους πεντέμισι-έξι μήνες που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για μια διαρκή, εναγώνια προσπάθεια, για ένα θρίλερ, προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι» εξομολογήθηκε ο κ. Βενιζέλος. Συνεπώς -όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν στενοί του συνεργάτες- έφτασε η ώρα να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έλθουν σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχει ήδη καταλήξει για το πώς θα κινηθεί και όπως φαίνεται αυτές οι κινήσεις θα είναι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών επιμένουν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από το προμήνυμα των όσων θα συμβούν στο πολιτικό σκηνικό αμέσως μετά τις μέρες των εορτών και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» των ομολόγων.

Ο κ. Βενιζέλος θα περιμένει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί το PSI και αμέσως μετά θα κινηθεί φεύγοντας πρωτίστως από το κυβερνητικό σχήμα και οργανώνοντας τις επόμενες κινήσεις του με στόχο την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Σαρανταπέντε χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον»...



Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω...
μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.
Σαρανταπέντε χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον»
Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Λέστερσαϊρ», για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων, μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων. Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην κραταιά εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου («Typaldos Lines») και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρει το agorapress.gr για τη μετατροπή του σε οχηματαγωγό είχε απαιτηθεί η αφαίρεση των υποκαταστρωμάτων και έρματος βάρους 200 τόνων για να γίνει το γκαράζ, με αποτέλεσμα την ανύψωση του μεσοκεντρικού βάρους και τη μείωση της ευστάθειάς του. Πάντως, είχε πάρει άδεια πλοϊμότητας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ψυγείο-φορτηγό φορτώθηκε βιαστικά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 7:20 το βράδυ, με καπετάνιο των Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος.

Ο καιρός ήταν βροχερός και στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ, σύμφωνα με το σήμα που έφθασε στο Λιμεναρχείο Χανίων στις 8 το βράδυ. Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου. Την ώρα αυτή βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, στα όρια του Κρητικού με το Μυρτώο Πέλαγος, και ο κλυδωνισμός του πλοίου έγινε έντονος.

Το βαρύ φορτηγό - ψυγείο, που ήταν λυμένο, παλινδρομεί εγκάρσια και συγκρούεται με δύναμη με τα πλευρικά τοιχώματα και την πόρτα εισόδου, μέχρι που με ένα δυνατό χτύπημα σπάει τη μία από τις δύο μπουκαπόρτες, δημιουργώντας ένα ρήγμα 17 τ.μ. Τα νερά εισβάλουν ορμητικά και ο ασυρματιστής μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52´ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή. Το πλοίο βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά σε βάθος 600 - 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα.

Το σήμα κινδύνου κινητοποιεί πολεμικά και εμπορικά πλοία, αλλά φτάνουν αργοπορημένα στο σημείο του ναυαγίου, λόγω της θαλασσοταραχής. Γύρω στις 10 το πρωί μια «Ντακότα» με συγκυβερνήτη τον βασιλιά Κωνσταντίνο υπερίπταται του σημείου του ναυαγίου και εντοπίζει το μοιραίο φορτηγό - ψυγείο να επιπλέει. Ο Τύπος θα μιλήσει για κίνηση εντυπωσιασμού του βασιλιά, αλλά υπάρχει και η εκδοχή ότι πήγε αυτοπροσώπως στο σημείο για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι η Ελλάδα αδυνατεί να παράσχει βοήθεια σε κινδυνεύοντα σκάφη στο Αιγαίο. Τα συνεργεία διάσωσης και τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή και κατορθώνουν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, όλη η Ελλάδα γνωρίζει για το τραγικό συμβάν και δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου σε Χανιά και Πειραιά για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (3η κυβέρνηση «Αποστατών») κηρύσσει πένθος για μία εβδομάδα.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της ημέρας αναφέρονταν στην αποδοκιμασία του Γεώργιου Παπανδρέου προς τον Ανδρέα για τη στάση του σε σχέση με τους Λαμπράκηδες, στη δίκη του «Ασπίδα», στις απολογίες των Εμμανουηλίδη και Κοτζαμάνη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε βιομηχανικό λιμάνι. Αμέσως, όλες σχεδόν οι εφημερίδες κυκλοφορούν έκτακτα παραρτήματα για το τραγικό συμβάν.

Η βύθιση του σκάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρξε ακαριαία, λόγω παραλείψεων στους όρους ασφαλείας: κακή φόρτωση των αυτοκινήτων, ελλιπής κατασκευή του συστήματος ασφάλειας της «μπουκαπόρτας», έλλειψη συστήματος εκροής των εισερχομένων υδάτων και υψηλή ταχύτητα του πλοίου πάρα τη θαλασσοταραχή, για τη διατήρηση της φήμης του ως του ταχύτερου οχηματαγωγού της γραμμής Κρήτης.

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία. Το ναυάγιο προκάλεσε την κατάρρευση της Typaldos Lines, που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα, ενώ μπήκαν οι πρώτες ιδέες για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.

Η δίκη των κατηγορουμένων άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Είχε προηγηθεί μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με βαρύτατες ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του σκάφους. Στο εδώλιο κάθισαν τέσσερα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

H απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη στις 21 Μαρτίου του ιδίου έτους. Με ποινές φυλάκισης από πέντε ως και επτά έτη τιμωρήθηκαν ο εκ των ιδιοκτητών του «Ηράκλειον» Xαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος και δύο αξιωματικοί του πλοίου. Οι ποινές ξεσήκωσαν αντιδράσεις από την πλευρά των συγγενών, οι οποίοι τις θεώρησαν πολύ επιεικείς. Στις 9 Ιανουαρίου 1969 ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης έκλεισε οριστικά, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των τεσσάρων, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα.

Η 8η Δεκεμβρίου είναι ημέρα διπλού πένθους για τα Χανιά. Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες...



Read more...

H ανησυχία Παπαδήμου, η τούμπα Βενιζέλου και το... διψήφιο έλλειμμα









H ανησυχία Παπαδήμου, η τούμπα Βενιζέλου και το... διψήφιο έλλειμμα
Όλο και δυσχερέστερα εξελίσσεται η κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν υπό το βάρος της αμφισβήτησης των οίκων αξιολόγησης (κυρίως των Standard & Poor’ s και Moody’s ) και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο να «διαλύεται» χθες Δευτέρα, στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων 22 ετών.

Έντονες είναι οι ανησυχίες ακόμη και στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, με τον Λουκά Παπαδήμο να εμφανίζεται αίφνης προβληματισμένος περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον περίπου ένα μήνα διακυβέρνησης.

Η αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εύλογα ενδιαφέρεται διακαώς για το πολιτικό του μέλλον, προβλημάτισε περισσότερο επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς. Η εκ των έσω ενημέρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το φλέγον θέμα του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι δυσκολίες που συναντάει το PSI λόγω της άτεγκτης στάσης της Άγκελα Μέρκελ που φέρεται να έχει εξοργίσει τους ιδιώτες επενδυτές και τα μεγέθη που δεν βγαίνουν, προοιωνίζουν εξελίξεις.

Μάλιστα δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη και πολιτικές ανατροπές, με εξελίξεις μεγάλης σημασίας, συντομότερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί. Ο εκτροχιασμός των μεγεθών προς διψήφια ποσοστά (το Μoneypost.gr έγκαιρα είχε αναφερθεί στον κίνδυνο υπέρβασης ακόμη και του 10%, αλλά και οι ισχυρότατες πιέσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις -στο στενό δημόσιο μετά μάλιστα και το φιάσκο (έχουμε χάσει πλέον τον λογαριασμό) της εφεδρείας- φαίνεται να ενεργοποιεί εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης.

Πλέον το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών μιλά ανεπίσημα για έλλειμμα 9,5%-10,0%, μόλις δέκα μέρες μετά την προηγούμενη χαμηλότερη πρόβλεψη, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό θέμα του Moneypost.gr.

Για αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, καλά ενημερωμένοι επιχειρηματικοί και επενδυτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενη άμεση εφαρμογή ενός Σχεδίου Β. Οι ίδιοι τις τελευταίες μία-δύο ημέρες εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι από την τροπή που έχουν λάβει μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες αρρυθμίες.

Οι δανειστές- Tρόικα και IIF- από την πλευρά τους διερευνούν ήδη εξονυχιστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων. Επιδίωξη τους, τουλάχιστον με όσα διαρρέονται από χθες το πρωί, η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Ο Γιώργος συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο για να δηλώσει «παρών»









Ο Γιώργος συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο για να δηλώσει «παρών»
Τη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Όσοι όμως πιστεύουν ότι με τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα ανοίξει και ο δρόμος για αλλαγή στην ηγεσία, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, θέλει να μιλήσει για τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ και να δηλώσει ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι διαθέσεις των στελεχών οι οποίες θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανότατα τη Δευτέρα 19 του μηνός, αν και υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να συγκληθεί την Παρασκευή.

Γνωρίζουμε όμως ότι οι υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου τον θεωρούν εγγυητή της ενότητας και δεν διστάζουν να τονίζουν ότι σε περίπτωση αποχώρησής του σε αυτή τη χρονική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ θα γίνει… η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου।
http://newpost.gr

Read more...

Δείτε την τεράστια λίστα με τα πρατήρια όπου έχουν νοθευμένα καύσιμα...



Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικά 219 πρατηριούχοι έχουν πιαστεί να νοθεύουν καύσιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και να κοροϊδεύουν τους οδηγούς - πελάτες τους, οι οποίοι...
καλούνται από τη μία να σηκώσουν το βάρος από το υψηλό κόστος....

αγοράς των καυσίμων και από την άλλη να πληρώσουν οποιαδήποτε ζημιά τυχόν προκύψει στο όχημά τους λόγω της νοθείας.

Όπως θα δείτε και από τη σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο, τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων έχουν βεβαιώσει σημαντικές παραβάσεις και έχουν επιβάλει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι… πρατηριούχοι αυτοί έχουν... ανταποκριθεί στις ποινές που τους έχουν επιβληθεί, που αγγίζουν ακόμα και τα 506.225 ευρώ. Δείτε τη σχετική λίστα εδώ

on-news.gr



Read more...

Σαμαράς: Στόχος η καθιέρωση δυνατότερων δεσμών με το Ισραήλ









Σαμαράς: Στόχος η καθιέρωση δυνατότερων δεσμών με το Ισραήλ
Επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ντάνι Αγιάλον, πραγματοποιώντας δηλώσεις σε ισραηλινή εφημερίδα, στις οποίες τόνισε την πρόθεση του για σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ.

Παράλληλα, στην αυξημένης γεωπολιτικής σημασίας η επίσκεψη του, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε στο Μνημείου του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post είπε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει τις πολιτικές Παπαπανδρέου υπέρ των Ισραηλινών.

«Για δεκαετίες το κόμμα μου, η ΝΔ, στηρίζει μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην Μέση Ανατολή. Η καθιέρωση δυνατότερων δεσμών με το Ισραήλ είναι μία από τις πολύ λίγες πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού που εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης στηρίξαμε με όλη μας την καρδιά. Στην πραγματικότητα τον ενθαρρύναμε δημοσίως στο κοινοβούλιο να το πράξει. Και όταν το έπραξε σταθήκαμε δίπλα του σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε στην εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς.



Πηγή: real.gr/Νewpost.gr
http://newpost.gr

Σχετικές φωτογραφίες:



1736473.jpg1736469.jpg1736466.jpg

Read more...

«Ψαλίδι» στη σύνταξη των υπαλλήλων που αποφεύγουν την εφεδρεία...



Στην περικοπή της σύνταξης για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία), παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, προβλέπει εγκύκλιος που...

εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Το ποσό που θα παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβεί το 1/4 της καταβαλλόμενης σύνταξης. Διαβάστε όλη την εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται πως εάν δημόσιος υπάλληλος παρότι πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να μπει σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο κατά την συνταξιοδότησή του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διενεργήσει έλεγχο προκειμένου να του παρακρατήσει ποσά που εισέπραξε κατά τη διάρκεια όπου κανονικά θα έπρεπε να είχε τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο Σαχινίδη αναφέρεται:

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 60 του Π.Δ. 169/2007 (κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), σε περίπτωση που υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει όταν ήταν στην ενέργεια αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται παρακρατούνται συμψηφιστικά με δόσεις από τη σύνταξή του ή από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σε αυτά.

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Συντάξεων ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών για το ποσό που καταβλήθηκε επιπλέον.

Το ποσό που παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβεί το 1/4 της σύνταξης που καταβάλλεται.

2. Κατόπιν των ανωτέρω, αυτονόητο είναι ότι, εάν υπάλληλος, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 33 του ν. 4024/2011, δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η Υπηρεσία μας κατά τη συνταξιοδότησή του θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της Υπηρεσίας του, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος αυτός έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

3. Για τις ανάγκες εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4024/2011 και μόνο, ως «πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία» νοείται:

α) Η υπηρεσία που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καθώς και η υπηρεσία που αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια, με βάση ειδικές διατάξεις (άρθρο 155 παρ. 4 του Υ. Κ.).

β) Η υπηρεσία που έχει διανυθεί στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και είναι συντάξιμη (μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που έχει διανυθεί με ασφάλιση σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., με την εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών).

Επισημάνσεις:

α. Προκειμένου για υπαλλήλους που έχουν επαναπατριστεί από πρώην «ανατολικές χώρες», μη μέλη της Ε.Ε., από την προϋπηρεσία τους σε αυτές, η οποία έχει αναγνωριστεί για τη μισθολογική τους εξέλιξη, θα ληφθεί υπόψη μόνο εκείνη που τυχόν έχει μεταφερθεί (ως χρόνος ασφάλισης) σε ασφαλιστικό φορέα της χώρας και θα αξιοποιηθεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά με τις διατάξεις της «διαδοχικής ασφάλισης».

β. Στις προαναφερόμενες υπηρεσίες της περ. β’ δεν περιλαμβάνεται η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται ως συντάξιμη με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1405/1983 (δηλαδή με την καταβολή συμπληρωματικής εισφοράς εξαγοράς).
NEA



Read more...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: «Όταν θα μιλούν με απρέπεια στον Γιώργο, θα επεμβαίνω...»...



Συνέντευξη επί παντός επιστητού έδωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ξεκαθαρίζοντας – με αφορμή και την... επίθεση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον Γιώργο Παπανδρέου – πως «...όταν ο πολιτικός λόγος ξεπερνά τα όρια της πολιτικής και ανθρώπινης ευπρέπειας και ειδικά απέναντι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του κόμματος έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί».
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, επιμένει και λέει πως ο Γιώργος Παπανδρέου «...όχι μόνο έχει να προσφέρει ακόμα στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και είναι υποχρέωσή του να διατηρηθεί ως πρωταγωνιστής στον πολιτικό στίβο». Ερωτηθείς για αλλαγή... συμβόλων και ονόματος που ακούγεται έντονα το τελευταίο καιρό για το ΠΑΣΟΚ, είπε πως δεν... έχει ακούσει για κάτι νέο ενώ για πρώτη φορά εξηγεί σε συνέντευξή του γιατί δεν συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος τους τελευταίους μήνες, καταλήγοντας με την εξής φράση: «Τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια ξεψυχισμένη και χρεοκοπημένη Ελλάδα;»

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη:

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ σε κρίση», «υπό διάλυση το ΠΑΣΟΚ» κοκ. Είναι μερικοί τίτλοι που διαβάζετε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αλήθεια, μήπως ζείτε ημέρες 2007 στην Ιπποκράτους;
Mα και οι μέρες του 2007, κύριε Νάννο, αποτελούν τιμητικό κομμάτι για την πορεία του Κινήματος, το οποίο μέσα από τους κλυδωνισμούς που πέρασε το κόμμα και μέσα από βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες έδωσαν τον πρώτο λόγο στο λαό, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο βγήκε ενωμένο και πιο δυνατό, αλλά και οδήγησε τη χώρα κατά την πιο δραματική διετία των νεότερων χρόνων, με αποτέλεσμα αυτή να κρατηθεί όρθια, σε συνθήκες παγκόσμιων ρίχτερ. Σήμερα, στον απόηχο αυτής της περιπέτειας μπορεί να υπάρχουν τα εν λόγω δημοσιεύματα τα οποία δεν λογοδοτούν και σε κανέναν για την ορθότητά τους, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Όταν παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον υποδεχθήκατε στην Ιπποκράτους με χειροκροτήματα. Πιστεύετε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να προσφέρει στην πολιτική ζωή του τόπου ή οριστικά έχει κλείσει ο κύκλος που ξεκίνησε το 2004 με το θαμπό δακτυλίδι που πήρε από τον Κώστα Σημίτη;
Δεν ξέρω τι εννοείτε με τον προσδιορισμό ‘’θαμπό’’, αλλά εκτός από μένα είναι πολλά τα ιστορικά στελέχη που θεωρούν ότι πρόεδρος ο οποίος είναι εκλεγμένος δύο φορές από τη βάση και ο πρωθυπουργός που εξασφάλισε πρωτοφανή διαφορά από το δεύτερο κόμμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και που έπιασε πυρωμένο σίδερο για να κρατήσει τη χώρα ζωντανή σ’ αυτή την παγκόσμια δίνη, όχι μόνο έχει να προσφέρει ακόμα στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και είναι υποχρέωσή του να διατηρηθεί ως πρωταγωνιστής στον πολιτικό στίβο.

Σας είδα ιδιαίτερα σκληρό στις απαντήσεις σας στους φερόμενους ως δελφίνους και ιδιαίτερα στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που μίλησε για αποικίες. Αυτή θα είναι και η τακτική που θα ακολουθήσετε από εδώ και στο εξής, εφόσον οι φερόμενοι ως δελφίνοι συνεχίζουν να ασκούν επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου;
Ο Γραμματέας του κόμματος δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ο χωροφύλακας των στελεχών ή ο λογοκριτής τους. Όμως, όταν ο πολιτικός λόγος ξεπερνά τα όρια της πολιτικής και ανθρώπινης ευπρέπειας και ειδικά απέναντι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του κόμματος έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί.

Πολλοί μιλάνε για διάσπαση, άλλοι για ΠΑΣΟΚ plus κοκ. Είστε υπέρ σε μια λογική που λέει πως το νέο που θα δημιουργηθεί πρέπει να γίνει με αλλαγή συμβόλων, ακόμα και ονόματος;
Ξέρετε κάτι για νέο κόμμα που πρόκειται να δημιουργηθεί, γιατί εγώ δεν ξέρω.

Επειδή επιμένετε και λέτε πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα μείνει και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αυτό θα γίνει με νέα εκλογή του από τους ψηφοφόρους του κόμματος σε όλη την Ελλάδα με κάλπη;
Κύριε Νάννο, όπως και άλλα στελέχη και υπουργοί είπαν, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τα εσωκομματικά μας, ενώ η Ελλάδα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, δίνει τη μάχη για την επιβίωσή της.

Τελευταία ερώτηση: Είστε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, αυτό το Όργανο, έχει μείνει στο περιθώριο; Ποτέ δεν ρωτήθηκε για τα μνημόνια, με αποτέλεσμα στελέχη να φεύγουν σε άλλες κομματικές πολιτείες...
Κοιτάξτε. Όλοι μας αποτελούμε πλήρεις πολιτικές οντότητες, μηδαμώς εξαιρουμένων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι σε μια τέτοια κορυφαία σε σημασία συγκυρία όπου η χώρα βρέθηκε σ’ αυτή τη δεινή θέση, όλοι, πολίτες και πολιτικοί, δεν ήταν δυνατόν να μη διαμορφώναμε από μόνοι μας μία αντίληψη για το τι συμβαίνει γύρω μας. Πολλώ δε μάλλον τα μέλη των Οργάνων του κόμματός μας. Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση ακροβατούσε κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις πρωτοφανείς έκτακτες και δύσκολες συνθήκες και όταν οι αποφάσεις έπρεπε να παρθούν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια γιατί αλλιώς θα κινδύνευαν ζωτικά εθνικά συμφέροντα, αντιλαμβάνεστε ότι εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσε να είχε γίνει κάπως αλλιώς.
Και εδώ ισχύει ένα ρητορικό ερώτημα το οποίο με εκφράζει απόλυτα και δεν διστάζω να ξαναλέω. Τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια ξεψυχισμένη και χρεοκοπημένη Ελλάδα;
apospasma.gr



Read more...

ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητήσαμε ακόμα νέα μέτρα για το 2012

Τον Ιούνιο η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο


http://img.protothema.gr/A4F1DEC90257B380D25ACB36B0C91825.jpg

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα για το 2012» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των συζητήσεων με την Τρόικα.

Αντιθέτως, τονίζουν, επιβεβαιώθηκε πως η εξειδίκευση των νέων μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2015 θα γίνει κατά τον Ιούνιο του 2012.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, πολλά πράγματα παραμένουν αβέβαια, προέκυψαν έκτακτες καταστάσεις και κανείς δεν είναι σίγουρο πού ακριβώς θα κλείσει το έλλειμμα φέτος, γιατί πρόκειται για μία περίοδο μεγάλης ρευστότητος σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τώρα, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, η Τρόικα έχει δει μέχρι τώρα μόνον έναν υπουργό, τον κ. Δ. Ρέππα, με τον οποίο συζήτησε για θέματα δημόσιας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της εφεδρείας.

Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην πορεία των αλλαγών στο δημόσιο ενώ ανησυχεί και για την εντεινόμενη ύφεση, την οποία συνδέει με θέματα της αγοράς. Για αυτό την Τετάρτη η Τρόικα θα συναντηθεί με τον κ. Βορίδη (κλειστά επαγγέλματα), τον κ. Χρυσοχοΐδη (για θέματα ανταγωνισμού και κοινοτικών κονδυλίων) αλλά και τον κ. Κουτρουμάνη (για τα εργασιακά, τους μισθούς και τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα).

Με τον υπουργό Οικονομικών προβλέπεται να έχει και νέα συνάντηση την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρουσία και του Πρωθυπουργού, με τον οποίο και θα κλείσει ο κύκλος αυτός των προκαταρκτικών επαφών ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη φάση, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αφορά μία γενική επισκόπηση γύρω από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 ενώ συζητήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων για το νέο πρόγραμμα.
Read more...

Στα 20,5 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11μηνο

Στα 3,2 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»

Στα 3,2 δισ. ευρώ αυξήθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και πλέον τα πρόσθετα μέτρα έρχονται πιο κοντά
Στα 3,2 δισ. ευρώ αυξήθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και πλέον τα πρόσθετα μέτρα έρχονται πιο κοντά (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Στα 20,516 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριου - Νοεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.

Η «μαύρη τρύπα» έχει αυξηθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, φέρνοντας πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα, καθώς στο σύνολο του 2011 το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.

Για να επιτευχθεί ο εφετινός στόχος, πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο οι δαπάνες να παραμείνουν στάσιμες και οι εισπράξεις να αυξηθούν κατά 7,5 δισ. ευρώ, όταν κατά μέσο όρο το πρώτο ενδεκάμηνο εισπράττονται 3,9 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ο στόχος, όπως είχε αναθεωρηθεί στον προϋπολογισμό του 2012, ήταν για έλλειμμα 21.063 εκατ. ευρώ (9%), έναντι ελλείμματος 19.516 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της τρόικας για έλλειμμα 6,5% στα τέλη του 2012 ή 14.916 εκατ. ευρώ. Ο φετινός στόχος που είχε τεθεί ήταν 7,6% κι αν τελικά ξεπεράσει το 9,5%, όπως φαίνεται, τότε η απόκλιση του 2% είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα μέτρα, δεδομένης μάλιστα της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση.

Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το ποσοστό της οποίας κυμαίνεται από 1% έως 5%, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Από τον Οκτώβριο, οι καταναλωτές καταβάλλουν και το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν όμως να αυξήσουν τα καθαρά έσοδα από φόρους, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση το εντεκάμηνο στα 43,833 δισ. ευρώ, έναντι πτώσης 4,1% στο δεκάμηνο.

Μάλιστα, στα στοιχεία ενδεκαμήνου το υπουργείο συμπεριέλαβε και ειδικά έσοδα ύψους 785 εκατ. ευρώ από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, συγκεκριμένα από τον ΟΠΑΠ και την πώληση συχνοτήτων για κινητή τηλεφωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι οι στόχοι για το 2011 είναι ακόμα επιτεύξιμοι. «Η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί τον μήνα Δεκέμβριο με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Εεπενδύσεων) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 739 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 43.833 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση.

Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,

- στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ που υπερέβη τη μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.

Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

- τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1.583 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ. ευρώ και το ΝΑΤ κατά 42 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

- ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και

- τα νοσοκομεία κατά 1.059 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του 2011, καθώς δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή την κεντρική κυβέρνηση και όχι τη γενική. Δεν αφορούν δηλαδή το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, βάση των οποίων προσδιορίζεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά ESA95, που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι “4” συμφωνούν: Δεν είναι λύση οι εκλογές!

Απάντηση στις χθεσινές αιτιάσεις Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/F6A487F56A145BB6575D97234DBDBE34.jpg

Κοινή στάση σε όλα τα θέματα που προκύπτουν από τούδε και στο εξής αποφάσισαν να κρατούν οι τέσσερις της «μεταρρυθμιστικής» ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Ραγκούσης και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Οι τέσσερις συναντήθηκαν το πρωί και από τη συνάντησή τους προέκυψε ότι πρέπει να εκφράζουν μια κοινή γραμμή στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως διαμορφώνονται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Έτσι από την συζήτηση που είχαν αναδείχθηκε η άποψη ότι τη δεδομένη στιγμή οι εκλογές δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η άποψη αυτή έρχεται ως απάντηση στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους οικονομικούς συντάκτες υποστήριξε ότι χρειάζεται «νωπή λαϊκή εντολή».

Ο κ. Βενιζέλος είπε συγκεκριμένα: «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού».

Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δημιουργείται ένας τρίτος δυναμικός πόλος από τους «μεταρρυθμιστές», απέναντι στην «προεδρική» και «βενιζελική» ομάδα και ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις επιλογές των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αισθάνονται κοντά στην «τετράδα» εξέφραζαν την άποψη ότι η κίνησή τους θα έπρεπε να λάβει πιο στέρεα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές πίεζαν να αναδειχθεί άμεσα αρχηγός ανάμεσα στους τέσσερις. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο ενδεχόμενο παίρνει παράταση, αφού θεωρήθηκε πως είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή και ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έχει μιλήσει ακόμα, να γίνουν τέτοιου είδους κινήσεις και αναφορές.
Read more...

Μας «φέσωσε» 92.000 ευρώ ...




Θέμα έχει προκύψει για το εάν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ πλήρωσαν τον ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου με το οποίο κυκλοφορούν στην χώρα μας.

Με ερώτηση του, ο βουλευτής του... ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης επανήλθε στο θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κατέθεσε νέα ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το Κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000€. Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον Ελληνικό Λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους» καταλήγει στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ
real.gr



Read more...

Μετά την αστυνομία, «όχι» και της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συμμετοχή στις επιτροπές για την εξαίρεση από το χαράτσι της ΔΕΗ

Μείον δύο οι τριμελείς επιτροπές

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Κάθετα αντίθετη στη συμμετοχή εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιτροπές εξέτασης αιτήσεων εξάιρεσης από το χαράτσι της ΔΕΗ δηλώνει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ και καλεί τους εργαζόμενους να μην συμετάσχουν στις τριμελείς επιτροπές. Επίσης, καλεί τους συλλόγους-μέλη της να λάβουν μέτρα προστασίας από κάθε αυθαίρετη πίεση που θα ασκηθεί από τους δημάρχους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή αστυνομικών στις τριμελείς επιτροπές.

«Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, ας φορολογήσει όσους έχουν στην κατοχή τους δεκάδες ακίνητα μη δηλωθέντα ή σε «off shore» εταιρείες. Ας εισπράξει τους φόρους από όσους δεν τους αποδίδουν εδώ και χρόνια» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Και καταλήγει: «Οι αιρετοί, αν συμφωνούν και συντάσσονται με την απόφαση της ΚΕΔΕ να στηρίξει τις επιτροπές και το έργο τους, ας συμμετάσχουν οι ίδιοι για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την εξαθλίωση που βιώνουν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της ακραίας, βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που δυστυχώς πολλοί από τους αιρετούς την ασπάζονται».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ενημέρωσε τον Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός

Συνάντηση μίας ώρας

Από τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Παπαδήμο
Από τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Παπαδήμο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για περίπου μία ώρα ενημέρωνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις εξαιτίας σοβαρού κρυολογήματος του πρωθυπουργού.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 20,516 δισ. ευρώ.

Η «μαύρη τρύπα» έχει αυξηθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς στο σύνολο του 2011 το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και η εξεύρεση ρευστότητας.

Την ιδια ώρα, η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα φέρεται να ζητεί σαρωτικές παρεμβάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις των ελεγκτών με τους υπουργούς την Δευτέρα.

Στο Δημόσιο, ζητούν τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015, μείωση η οποία θα απαιτήσει και απολύσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 40.000 άτομα.

Στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα απαιτεί τη μείωση του κατώτατου μισθού. Στο τραπέζι παραμένει -παρά τις διαψεύσεις- και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ζητούν ουσιαστικά, όπως λένε τα συνδικάτα, την κατάργηση της υπογραφείσας ΕΓΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις 1,7% το 2012.

Τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές τη δυσκολία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011, όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις, θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μακελειό με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο Βέλγιο

Χειροβομβίδες και πυρά στα τυφλά

Στην πλατεία επικράτησε πανικός όταν ο δράστης πέταξε τρεις χειροβομβίδες πριν αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως
Στην πλατεία επικράτησε πανικός όταν ο δράστης πέταξε τρεις χειροβομβίδες πριν αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως (Φωτογραφία: Reuters )


Λιέγη, Βέλγιο
Το θάνατο σκόρπισε 33χρονος σε κεντρική πλατεία στη Λιέγη στο Βέλγιο, όταν έριξε χειροβομβίδες στην στάση λεωφορείων της πλατείας πριν αρχίσει να πυροβολεί στα τυφλά σε υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη αγορά. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και δύο έφηβοι, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 75.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται ένας 15χρονος και μία 17χρονη. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης πως ένα δίχρονο κοριτσάκι κρατιέται μετά βίας στη ζωή ενώ αρκετοί άλλοι από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, ο άνδρας εμφανίστηκε στην πλατεία Σαν Λαμπέρ και ανέβηκε σε εξέδρα που είχε στηθεί, από όπου πέταξε τρεις χειροβομβίδες σε στάση λεωφορείου. Έπειτα, άνοιξε πυρ στο πλήθος πριν βάλει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Η Αστυνομία ταυτοποίησε τον δράση ως τον 33χρονο Νορντίν Αμρανί, κάτοικο της πόλης, που είχε ποινικό μητρώο και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα που αφορούν οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Τα κίνητρά του δράστη, ο οποίος θα έπρεπε την ίδια ημέρα να παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα, δεν έχουν γίνει ακόμη ξεκάθαρα αλλά η βελγική αστυνομία δεν έχει προς το παρόν ενδείξεις πως πρόκειται για τρομοκρατική πράξη.

Στην πλατεία, όπου έχει στηθεί και μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά, βρίσκονται και τα δικαστήρια της Λιέγης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαγωνισμός για το Ελληνικό: Το πάρτυ έχει στηθεί αλλά λείπουν οι καλεσμένοι...









Διαγωνισμός για το Ελληνικό: Το πάρτυ έχει στηθεί αλλά λείπουν οι καλεσμένοι...
Τα νομικά προβλήματα, το ζήτημα με το διάδρομο και τη χρήση του αεροδρομίου και η διστακτικότητα των Αράβων του Κατάρ απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη μεγαλύτερη επενδυτική προσδοκία.

Χωρίς να έχουν αρθεί ουσιαστικά εμπόδια και εκκρεμότητες προχωρούν οι συναρμόδιοι φορείς στην επανεργοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το επενδυτικό πρόγραμμα των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Αυτή τη φορά μάλιστα οι φορείς προχώρησαν στην δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για ξένους επενδυτές.

Όμως καίριο παραμένει το ερώτημα εάν πρόκειται για το πρώην αεροδρόμιο ή μήπως αυτή η ουσιώδης λεπτομέρεια δεν έχει διευθετηθεί νομικά. Αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση 1938/2010 η περιοχή θεωρείται αεροπορική εγκατάσταση.

Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό αίτημα ιδιωτών πιλότων να ακυρωθεί η προηγούμενη εφαρμογή του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να καταργήσει ολικά τον αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριου του 2008. Μετά την απόφαση του ΣτΕ και μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί-κατά παράβαση της, όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Θεοχάρης(δικηγόρος παρά Αρείω Πάγω) - η λειτουργία του αεροδρομίου.

Σημειωτέον, πως στον χώρο των μόνιμων εγκαταστάσεων (του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών) λειτουργεί το ΚΕΠΑΘ, απ’ όπου ουσιαστικά ελέγχεται το FIR Αθηνών αλλά και συναφείς υπηρεσίες.

Η νομική εμπλοκή είναι μία από τις πολλές, που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός των τριών συναρμόδιων φορέων, που έχουν αναλάβει τον διαγωνισμό αξιοποίησης της περιοχής
.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας μπορεί να προχώρησε στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., τα πάσης φύσεως εμπόδια όμως παραμένουν. Όμως εκτός από την εκκρεμότητα με το θέμα της χρήσης του παλιού αεροδρομίου οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά μηχανικά-κατασκευαστικά προβλήματα. Παράγοντας του κατασκευαστικού κλάδου σημείωνε, πως οι διάδρομοι του αεροδρομίου με προδιαγραφές διεθνών πτήσεων είναι δύσκολο να ανασκαφούν ή αξιοποιηθούν ανάλογα. Λόγω των στατικών αναγκών έχουν γίνει τεχνικές εργασίες (επιχωμάτωση, τσιμέντωση κ.λ.π ) σε βάθος πέντε-έξη μέτρων γεγονός, που καθιστά δυσχερή την αλλαγή χρήσης ενός διαδρόμου (υποδοχής υπεραντλαντικών πτήσεων ) μήκους άνω των 2.000 μέτρων.

Όσον αφορά στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Κατάρ και το fund του εμίρη Αλ Τάνι, καλά ενημερωμένη πηγή επιμένει πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των αράβων. Σημειώνει δε κατηγορηματικά, πως όσο παραμένει σε αμφισβήτηση η θέση της χώρας (πρακτικά όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ) πολύ δύσκολα- τουλάχιστον- το Κατάρ θα εκδήλωνε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του Ελληνικού ή άλλα επενδυτικά σχέδια, που τους ενδιαφέρον σοβαρά.

Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά, την αξιοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού της Βουλιαγμένης (τα 82 στρέμματα της Εκκλησίας, ο Αστέρας που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό για την Μαρίνα της Βουλιαγμένης από τον όμιλο EFG Eurobank). Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό, πως ο εμίρης θεωρεί «διαμάντι» τον Αστέρα, εξαιρετικές τις εγκαταστάσεις του ενώ έχει ίδια αντίληψη των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς έχει μείνει δύο τρεις φορές στο ξενοδοχείο, τη μία μάλιστα ινκόγκνιτο προκειμένου να γνωρίσει από τα μέσα χρήσιμες λεπτομέρειες.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Έρχεται διψήφια αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012

Ακριβότερο το ρεύμα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μέσα στην εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, καθώς, όπως λέει, διαφορετικά η ΔΕΗ θα περάσει σε ζημίες και δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποκρατικοποίηση της.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Νέοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Τρίτη, το νέο, αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που υιοθετήθηκε από τις 26 χώρες της ΕΕ, έχει στόχο να αποτραπούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Κομισιόν.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, που παρουσίασε την Δευτέρα το «πακέτο των έξι», εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν κατέστη, τελικώς, δυνατό να συμφωνήσουν οι «27» σε αλλαγή της Συνθήκης και διευκρίνισε ότι η πλειονότηταα των μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να εισαχθούν στα εθνικά δίκαια, μέσω παράγωγου δικαίου.

Το «πακέτο των έξι» έχει ένα διορθωτικό σκέλος, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή με το που μία χώρα εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ της και ένα «προληπτικό» σκέλος με πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3%.

«Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να ισχύουν ήδη από το προληπτικό σκέλος και να κλιμακώνονται σταδιακά, εφόσον οι χώρες δεν αναλάβουν δράση για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους», είπε ο κ. Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι το Μάρτιο θα επανεξεταστεί το όριο των 500 δισ. ευρώ για τους μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM.

Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν πέντε κανονισμούς και μία οδηγία, που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα νέα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν μέχρι την άνοιξη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και με τις δύο νέες προτάσεις της Κομισιόν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες σε θέματα κατάρτισης και υλοποίησης των εθνικών προϋπολογισμών.

Από τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα, τα τέσσερα αφορούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ και στοχεύουν στην ενίσχυση της εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών, θεσπίζοντας διατάξεις για εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.

Οι άλλες δύο προτάσεις στοχεύουν στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αναμένεται ότι θα καταστήσει το Σύμφωνο αυστηρότερο, επεκτείνοντας τη χρήση των κυρώσεων.

Για παράδειγμα, θα επιβάλλονται ενδεχομένως κυρώσεις στα κράτη σε περίπτωση σημαντικής απόκλισής τους από την καθορισμένη πορεία προσαρμογής τους για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων τους.

Προκειμένου οι κυρώσεις να επέρχονται με πιο αυτόματο τρόπο από ό,τι σήμερα, θεσπίζεται ο κανόνας της επονομαζόμενης «αντεστραμμένης πλειοψηφίας», σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής για την επιβολή ποινής θα θεωρείται εγκριθείσα εκτός εάν το Συμβούλιο την απορρίψει με ειδική πλειοψηφία.

Δύο κανονισμοί στοχεύουν στην επέκταση της ασκούμενης εποπτείας επί των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, μέσω της θέσπισης ενός μηχανισμού πρόληψης και διόρθωσης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Με αυτά, θεσπίζεται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών» και καθιερώνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Βενιζέλος τώρα θέλει εκλογές χωρίς να βιάζεται να διεκδικήσει την προεδρία








Ο Βενιζέλος τώρα θέλει εκλογές χωρίς να βιάζεται να διεκδικήσει την προεδρία
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που μίλησε για το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Χθες έγινε και ο πρώτος εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά είπε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν την Άνοιξη- περίπου εκεί που τις τοποθετεί χρονικά και η ΝΔ.

Ας δούμε πρώτα πως έκανε τη στροφή: Δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις και εκτελεστεί ο υπάρχων προϋπολογισμός, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ήδη υπάρχει τρύπα πάνω από 2 δισ. Άρα είναι κομμάτι δύσκολο- απίθανο θα λέγαμε να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Ταυτοχρόνως ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος νέων μέτρων. Κοντολογίς είπε- εμμέσως πλην σαφώς- ότι τα νέα μέτρα καλό είναι να τα πάρει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις κάλπες.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Βενιζέλος, μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το περίφημο PSI- βλέπε κούρεμα των ομολόγων, θα είναι ο πρώτος που θα δείξει κάλπες. Οι οικονομική πολιτική δεν του βγαίνει και η τακτική της προσήλωσης στον ρόλο του αντιπροέδρου και υπουργού του Παπαδήμου, φαίνεται (και δημοσκοπικά) ότι φθείρει το προσωπικό του πολιτικό προφίλ.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Βενιζέλος, δείχνοντας τον δρόμο προς τις κάλπες έχει ταυτοχρόνως αποφασίσει να αγωνιστεί για να διαδεχθεί τον Γ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές. Ούτε καν και σε σχήμα ιδιότυπης διαρχίας.

Και αυτό γιατί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό ο επικεφαλής- πρόεδρος ή μη, του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές θα υποθηκεύσει το πολιτικό του μέλλον. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να σκέφτεται ότι δεν είναι κακή ιδέα να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου και μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να αρχίσει η κούρσα διαδοχής. Γι αυτό όμως, θα πρέπει να πείσει και τους βουλευτές που τον στηρίζουν και δείχνουν να είναι… ασυγκράτητοι.


ΑΣΚ
http://newpost.gr

Read more...

Στο «τραπέζι» η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα









Στο «τραπέζι» η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Θέμα κατώτατου μισθού και εισφορών θέτει εκ νέου η τρόικα, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν διασώζονται τα δώρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την εθνική συλλογική σύμβαση, τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των εισφορών.

Καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει η τρόικα αύριο με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε τις πρώτες επαφές για θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χθες εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε πως οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί να «παρακαμφθεί» η εθνική συλλογική σύμβαση και να μειωθεί ακόμα και ο κατώτατος μισθός, είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (δηλαδή εργοδοτών και συνδικάτων) είτε με νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα προβάλλει το επιχείρημα πως δόθηκαν υψηλές αυξήσεις στους μισθούς το καλοκαίρι (σημειώνεται πως η αύξηση ήταν 1,6%).

Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού Εργασίας θα επισημανθεί στην επικείμενη συνάντηση πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Σημειώνεται πως για τη ΓΣΕΕ το θέμα των κατώτερων μισθών αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ αρνητικές στο ενδεχόμενο κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι και εργοδοτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, θέμα που εξετάζει σοβαρά και το υπουργείο και έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για τις καταβαλλόμενες εισφορές, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν ακόμα και με τον τζίρο ή τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ θα εξεταστεί και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων συζητούνται τα εξής:
  • Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου και η «έκπτωση» στις εισφορές θα είναι 10%.
  • Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
  • Η σύνδεση των εισφορών είτε με τον τζίρο είτε με τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.
Τέλος φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μια σειρά οργανισμών (π.χ. σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία), ενδεχομένως και στα επικουρικά ταμεία.


Πηγή: ethnos.gr
http://newpost.gr
Read more...

Σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ ...



Σήμερα γίνεται η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του... ΣΤ' διμήνου 2011.

Τα επιδόματα θα δοθούν σε 421.899 οικογένειες με πίστωση λογαριασμού τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές ανέρχεται στο ποσό των 117.175.494,87 ευρώ...



Read more...

Ερχονται λίστες καταθετών από την Ελβετία...



«Γενιές Ελλήνων ψάχνουν να βρουν τι γίνεται με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία. Τώρα, επί των ημερών μου στο υπουργείο Οικονομικών, θα συναφθεί επιτέλους η συμφωνία με την Ελβετία. Είναι ζήτημα ημερών, είναι... έτοιμο το σχέδιο για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συμβάσεων που έχουν υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελβετία για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων.

«Οσοι επί χρόνια περιμένουν να δουν πόσες είναι αυτές οι ελληνικού ενδιαφέροντος καταθέσεις στην Ελβετία θα το δουν τώρα και το Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ως φόρο επί των κατατεθειμένων στην Ελβετία χρημάτων» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε: «Αρκεί βεβαίως αυτά να είναι ελληνικά, να έχουν προέλθει από την Ελλάδα και να είναι φορολογήσιμα στην Ελλάδα. Και επίσης θα δούμε μήπως εκεί υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπίπτουν στο χώρο της διεθνούς εγκληματικότητας»

Θα δημοσιοποιηθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι οι τράπεζες απέστειλαν στοιχεία για τα εμβάσματα εξωτερικού του 2009 και του 2010 ενώ αναμένονται και τα στοιχεία του 2011.

«Αυτά τα στοιχεία είναι επεξεργασμένα με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο. Είναι επεξεργασμένα με βάση το ύψος του ποσού, ώστε να είναι στη διάθεσή μας ας πούμε όλα τα εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου, αν θέλουμε μπορούμε να κατεβάσουμε το όριο και να έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και έχουμε και εμβάσματα τα οποία είναι πολύ υψηλότερα από ότι δικαιολογεί το δηλωμένο και φορολογούμενο εισόδημα και η δηλωμένη περιουσία» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι καταστάσεις είναι στη διάθεση της Βουλής και θα δημοσιοποιηθούν μόλις δοθεί άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά μόνο «στο μέτρο που υπάρχει παράβαση νόμου», διευκρίνισε ο Υπουργός, διότι «μπορεί να δικαιολογούνται αυτά τα ποσά από το εισόδημα και την περιουσία».

Λίστα φυσικών προσώπων στο Διαδίκτυο

Για τις λίστες των μεγάλων οφειλετών ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι παρήλθε η προθεσμία που είχε τεθεί προκειμένου να ζητήσει κάποιος την διαγραφή του από τις λίστες αυτές. «Εχουμε τώρα μια νομική δυσκολία γιατί μας έχει πει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ότι πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να μείνει κάποιος στην λίστα, να έχει απορριφθεί δηλαδή με τελεσίδικη απόφαση η τυχόν προσφυγή του και τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν μπορούν να διακρίνουν την προσφυγή από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης» σημείωσε αναφερόμενος στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα το αποσαφηνίσουμε μέσα στις επόμενες πολύ λίγες μέρες, ώστε να αναρτηθεί και αυτή η λίστα των φυσικών προσώπων στο διαδίκτυο»...
BHMA.



Read more...

“Γιώργο, κέρδισε χρόνο με την κυβέρνηση Παπαδήμου”…

Νέες εισηγήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/2F6CF6FBDFBCEA098A6EFD46C856886C.jpg

Η πολύωρη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και η συνεργασία του με ανώτερα κομματικά στελέχη, φούντωσαν τη φημολογία ότι εντός των ημερών αναμένεται πρωτοβουλία του προέδρου του Κινήματος σχετικά με το θέμα της ηγεσίας.

Ο κ. Παπανδρέου είχε μάλιστα κατ’ ιδίαν συνάντηση αρκετής ώρας με τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, με τον οποίο φαίνεται ότι συζήτησαν το χρόνο σύγκλησης των συλλογικών οργάνων, καθώς και την ατζέντα των συνεδριάσεων.

Όλοι αναμένουν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκαλέσει κατ΄αρχήν το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος για να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις. Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται αναπόφευκτη πριν τις εκλογές, αφού ορισμένα μέλη του, αλλά και άλλα μέλη του εθνικού συμβουλίου σχεδιάζουν να τη ζητήσουν με γραπτό αίτημα.

Το κλίμα πάντως στο εσωτερικό του κόμματος είναι βαρύ, ιδίως μετά τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις και φήμες για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποσαφηνίσει τις επιδιώξεις του, τότε είναι πιθανό να προκύψει κρίση και ένας νέος κύκλος δημόσιων αντιπαραθέσεων, αλλά και κλιμάκωση των αποχωρήσεων από το κόμμα, όπως ήδη έγινε με τον πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη Νίκο Μπίστη.

Πάντως συνεργάτες του κ. Παπανδρέου του εισηγούνται να κερδίσει χρόνο με κάθε τρόπο, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, όπως η διαφαινόμενη παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.


Read more...

Πληθαίνουν τα «όχι» βουλευτών σε διεκδικήσεις αναδρομικών μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

«Δεν θα πάρουμε αυτά τα χρήματα»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι αξιώσεις των πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να παραιτείται από τη διεκδίκησή τους.

Με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις πολλοί βουλευτές τονίζουν ότι δεν θα πάρουν αυτά τα χρήματα ή ότι παραιτούνται του δικαιώματός τους, ωστόσο κανείς δεν παραιτείται ουσιαστικά και μόνιμα του δικαιώματός του να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε μία προσπάθεια να άρει τις αρνητικές εντυπώσεις, σε ανακοίνωσή του σχολίασε ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών. Και όπως δηλώνεται «τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να «παγώσει» κάθε σχετική διαδικασία, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο όταν έγινε γνωστό ότι συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με προσφυγές τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου και εκκρεμούν μέχρι σήμερα.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε ότι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση, να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας».

Η ΝΔ διά του γραμματέα της ΚΟ, Κωνσταντίνου Τασούλα, «άδειασε» όσους πρώην και νυν βουλευτές επιμένουν στη διεκδίκηση, τόνισε ότι όλοι οι νυν βουλευτές του κόμματος έχουν παραιτηθεί της διεκδίκησης και χαρακτήρισε «προκλητική και απαράδεκτη» την επιμονή ορισμένων να ζητούν τα χρήματα αυτά την ώρα που η χώρα διανύει μια από τις χειρότερες κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το χαράτσι της ΔΕΗ κρίνει τα νέα μέτρα

Κρέμεται από την είσπραξη του τέλους ο προϋπολογισμός


http://img.protothema.gr/F75823AFE16274400AD88D59BB928772.jpg

Αν δεν βγουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό και δεν εισπραχθεί το χαράτσι ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα «κατά δικαίων και αδίκων». Αυτό καθιστούν πλέον ξεκάθαρο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσοτέρων του ενός κομμάτων μεταθέτει και σε άλλους (πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου) την ευθύνη να υποδείξουν αξιόπιστες λύσεις.

Από το χαράτσι στα ακίνητα η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 700 εκατ. φέτος και άλλα 2,9 δισ. το 2012. Με την ύφεση όμως να αγγίζει ήδη το 6% αντί 5,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, η «μαύρη τρύπα» ανοίγει διαρκώς και η ανάγκη να εισπραχθούν οι φόροι μεγαλώνει.

Ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν μια υστέρηση της τάξεως των 2-3 δισ.; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Τρόικα, αλλά οι λύσεις είναι πολλές, άδικες και ήδη βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει νέα εισπρακτικά μέτρα, σε περίπτωση αποτυχίας στους στόχους που θέτει το Μνημόνιο θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί και πάλι:

- στην επιβολή νέας (μεγαλύτερης) έκτακτης εισφοράς σχεδόν σε όλους
- στην αυξηση των φόρων στα τσιγάρα αλλά και στα ποτά
- στις αυξήσεις τιμολογίων των κρατικών ΔΕΚΟ

Επί της ουσίας όμως, για να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα η υστέρηση εσόδων αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη και πιο δραστική περικοπή κρατικων δαπανών. Αυτό σημαίνει:

- κόψιμο της χρηματοδότησης και περισσότερα «λουκέτα» σε φορείς του δημοσίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό
- διεύρυνση της εφεδρείας
- απολύσεις προσωπικού
- οριζόντιες μειώσεις μισθών πέραν όσων προβλέπει το ενιαίο μισθολογιο
- μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις
Read more...

Ο καθένας ήθελε να αποδράσει για τους δικούς του λόγους, λέει ο δικηγόρος του Π.Βλαστού

Απορρίπτει τα περί σχέσεων με το αντάρτικο πόλης

(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Στόχος τόσο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, όσο και των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν η απόδραση, αλλά ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο συνήγορος του Π.Βλαστού και του Μιχ.Νικολόπουλου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα περί απόδειξης για όσμωση μεταξύ ποινικών κρατουμένων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία.

Ο δικηγόρος του βαρυποινίτη και του ενός εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» τόνισε ότι δεν κρατήθηκαν όμηροι και πως κανένας δεν κινδύνεψε στη διάρκεια των γεγονότων στις φυλακές Κορυδαλλού.

Παρατήρησε ότι αφού η απόπειρα απόδρασης απέτυχε, οι κρατούμενοι προσπάθησαν να διασφαλίσουν την παράδοσή τους. Σημείωσε ότι ο Π.Βλαστός δήλωσε ότι επιθυμεί να παραδοθεί και ζήτησε να μεταβεί στις φυλακές ο δικηγόρος του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν κρατήθηκαν όμηροι, αλλά κάποιοι εγκλωβίστηκαν στο χώρο, όταν οι κρατούμενοι έκλεισαν την πόρτα, βλέποντας πως η απόπειρά τους απέτυχε και ότι απ' έξω υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Όσον αφορά την παράδοση λίστας με αιτήματα, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι ήταν μια κίνηση ανεξάρτητη, προκειμένου να καταδειχθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Ο Φρ.Ραγκούσης τόνισε πως καθένας από τους κρατουμένους είχε τους δικούς του λόγους να θέλει να αποδράσει και ειδικότερα για τον Π.Βλαστό ανέφερε πως έχει απογοητευθεί και δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν έχει δικαστεί γι' αυτά που έχει κάνει, αλλά για όσα θέλουν να του φορτώσουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο τουλάχιστον κατά 150.000 έως το 2015

Συνάντηση Ρέππα-τρόικας

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (στη φωτ. ο Ματίας Μορς της Κομισιόν)
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (στη φωτ. ο Ματίας Μορς της Κομισιόν) (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ο στόχος για μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο κατά τουλάχιστον 150.000 επανεπιβεβαιώθηκε στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππα, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται η μελέτη για τον σχετικό προγραμματισμό αποχωρήσεων και προσλήψεων.

Δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστή η αντίδραση της τρόικας στην πορεία του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας Ματίας Μορς, Μαρκ Φλαάναγκαν και Μπομπ Τράα ενημερώθηκαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Δ,Ρέππα, παρουσία των υφυπουργών Ντ.Ρόβλια και Π.Τζωρτζάκη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Έγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και τις συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία, σημειώνει το υπουργείο, «δεν ήταν ωστόσο δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό κράτος».

Ο υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο της εφεδρείας «το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών» και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά «ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων».

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Κράτος μέχρι το 2015 «κατά 150 χιλιάδες, τουλάχιστον», με τη μελέτη για τον προγραμματισμό να αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα το υπουργείο ανακοίνωσε τα στοιχεία προσλήψεων, μεταφορών και αποχωρήσεων για τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού (μόνιμου και αορίστου χρόνου) έφτασε τις 5.939. Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού έφτασαν τις 1.645 και ο συνολικός αριθμός μεταφορών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τις 47.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση Γιαννίτση-Ράιχενμπαχ την Τρίτη για ζητήματα μεταρρυθμίσεων

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην ατζέντα

Ο υπουργός Εσωτερικών. Τάσος Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών. Τάσος Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη στις 11:00 στο γραφείο του με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι θέματα μεταρρύθμισης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετανάστευσης, ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο και διαχείρισης αποβλήτων.

Νωρίτερα, στις 9:45, ο υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Η συνάντηση αφορά θέματα που απασχολούν το Δήμο Αθηναίων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αίσιο τέλος είχε «θρίλερ» ομηρίας στις φυλακές Κορυδαλλού

Κρατούσαν επί ώρες δεσμοφύλακες

Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί για αυτοκίνητα και πεζούς
Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί για αυτοκίνητα και πεζούς (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Θετική έκβαση είχε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ πολύωρο «θρίλερ» με ομήρους στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους, κράτησαν ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους, υπό την απειλή όπλου, έπειτα από απόπειρα απόδρασης.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε στο Mega ότι το περιστατικό έληξε, παρεδόθησαν πιστόλι και τρία μαχαίρια, ελευθερώθηκαν όμηροι και εγκλωβισμένοι και οι κρατούμενοι-πρωταγωνιστές του συμβάντος πάνε στα κελιά τους.

«Είναι σημαντικό για εμάς ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και δεν κινδύνευσε κανείς» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις κρατούμενοι παρέδωσαν έγγραφο με τα αιτήματά τους που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, με το καθεστώς χορήγησης αδειών κ.λπ.

Νωρίτερα και για αρκετή ώρα συνομιλούσαν με τη διεύθυνση των φυλακών και τον αρμόδιο εισαγγελέα. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ βγήκαν από τον χώρο των φυλακών τέσσερις γυναίκες, συγγενείς κρατουμένων που ήταν μεταξύ των εγκλωβισμένων.

Το ιστορικό


Όλα άρχισαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όταν ο Π.Βλαστός επιχείρησε να αποδράσει μαζί με τους άλλους κρατούμενους. Όταν η προσπάθειά τους αυτή απέτυχε, λόγω της κινητοποίησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι κρατούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ως ομήρους τρεις φύλακες του Κορυδαλλού.

Ένας εκ των τεσσάρων, ο Μιχάλης Νικολόπουλος, κρατούμενος για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς, παρενέβη στο δελτίο του ΑΝΤ1 όπου παραδέχτηκε ότι προηγήθηκε μία αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πέντε κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες» και ο Βλαστός.

Ο Μ.Νικολόπουλος πρόσθεσε ότι συντάσσουν αιτήματα που θα παραδώσουν στον διευθυντή φυλακής και στον εισαγγελέα και με αυτούς θα διαπραγματευτούν και όχι με τους αστυνομικούς. Τα αιτήματα αφορούν τις συνθήκες ζωής στις φυλακές, όπως τις αναστολές, τις ασαφείς προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών.

Σε ό,τι αφορά στο όπλο που έχουν στην κατοχή τους, ο Νικολόπουλος διέψευσε ότι πέρασε από συγγενή κρατουμένου. «Όπλα και κινητά όλα τα βρίσκουμε από εδώ πέρα» δήλωσε.

Μόλις παραδώσουμε τα αιτήματα -συμπλήρωσε- θα αποχωρήσουν οι 25 επισκέπτες συγγενείς κρατούμενων και οι τρεις δεσμοφύλακες. «Προϋπόθεση για την απεγκλώβηση των ομήρων να αρχίσει η διαπραγμάτευση» είπε. «Δεν έχουμε σκοπό να βλάψουμε κανένα. Αν η αστυνομία δεν κάνει κανένα λάθος να μπει εδώ πέρα, οι επισκέπτες δεν μπορούν να πάθουν τίποτα» πρόσθεσε.

Το συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέπτες απλώς παραμέναν στο κτίριο, λόγω του αποκλεισμού του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και οι κρατούμενοι δεν τους θεωρούν ομήρους. Ανάμεσα στους επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν ήταν συγγενείς κατηγορουμένων για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Π.Βλαστός, κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, δικάζεται αυτήν την περίοδο για την υπόθεση και ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ποινή των ισοβίων για τη συμμετοχή του στην απαγωγή, αλλά και σε μία δολοφονία που εκδικάζεται στην ίδια δίκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επέμβασης στις φυλακές. Όλοι οι γύρω δρόμοι είχαν αποκλειστεί και απαγορεύτηκε η διέλευση αυτοκινήτων και πεζών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...