Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«Αδύνατη η έξοδος από το Ευρώ»



Η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.
 «Όσοι βρίσκονται στην ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε ο Σουλτς στο περιθώριο της σημερινής άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Read more...

ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΜΗΝΥΣΕΩΝ


ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΟΤΙ "ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ"...
ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΠΛΕΥΡΗΣ, ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεννοημένοι όλοι μαζί. Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, Βελόπουλος, Μαρκάκης και άλλοι πολλοί που έφυγαν από τον ΛΑΟΣ. Σήμερα ήταν όλοι στα τηλέφωνα. Ο Καρατζαφέρης δεν...
έχει (ούτε θα έχει μετά τις επόμενες εκλογές) ασυλία, ευκαιρία λοιπόν, να τον στείλουν αδιάβαστο. Τα όσα είπε σήμερα στο Βήμα fm έχουν ήδη κρατηθεί και αποδελτιωθεί. Θα κληθεί λίαν συντόμως να αποδείξει αυτά που είπε ότι οι πρώην βουλευτές του "τα πιάνουν από τη Νέα Δημοκρατία". Χωρίς να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή. Απευθείας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών! Έτσι λένε τα πρώην στελέχη του. Για να το λένε κάτι θα ξέρουν...http://fimotro

Read more...

Υπέρ του διαλόγου για τα εργασιακά αλλά «με θεσμικές εγγυήσεις» έμποροι και ΓΣΕΒΕΕ

Χρειάζεται «νέο εργασιακό πλαίσιο»

Από τις συναντήσεις των φορέων τον Ιανουάριο
Από τις συναντήσεις των φορέων τον Ιανουάριο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Θετικά ανταποκρίθηκαν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ στην πρόταση του ΣΕΒ για διάλογο στα εργασιακά, και κυρίως τον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια. Η ίδια η ΓΣΕΕ πάντως αντιπρότεινε την άμεση σύγκληση των επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης ώστε η διαβούλευση να γίνει σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και οι αποφάσεις της να δεσμεύουν τους πάντες.
«Δεν νοείται πάγωμα νόμου με κοινωνική συμφωνία ή μορατόριουμ, παρά μόνο, με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα, όμως, που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση» απαντά από την πλευρά της ΕΣΕΕ ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο Β.Κορκίδης αναφέρει πως «θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται, εάν δεν προηγείται ειλικρινής διάλογος, που θα σταθμίζει με ακρίβεια τις επιδράσεις της συγκυρίας και θα οδηγεί σε μία κοινά αποδεκτή λύση».
Οι κοινωνικοί εταίροι, συνέχισε ο πρόεδρος της Ένωσης, «πρέπει να ξεφύγουν από τις παλαιές, ευάλωτες και ασταθείς συμφωνίες και να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρή συλλογική σύμβαση που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές».

Έτσι, υποστηρίζει, θα δημιουργηθεί «ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις για πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και περαιτέρω μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».
Η ΕΣΕΕ, τονίζει, επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της «μετενέργειας» και σημειώνει ότι αποδέχονται οι έμποροι την πρόσκληση του ΣΕΒ για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, «όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Θετική ήταν και η ανταπόκριση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία ανέφερε πως «είναι απαραίτητες όσο ποτέ, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες (κλονισμός βιωσιμότητας επιχειρήσεων, αδυναμίας καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, μεγάλης ανεργίας, δραστικής συρρίκνωσης αγοραστικής δύναμης, μεγάλης ανασφάλειας για το πολύ άμεσο μέλλον) να βρεθούν, συζητηθούν και προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας χωρίς κανιβαλισμούς».

H ΓΣΕΒΕΕ ζητά χρονική επέκταση της μετενέργειας, διαμόρφωση του κατώτατου μισθού «με αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων» και κατάργηση της διάταξης που φαιρεί τη δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας για επέκταση συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν στη σύμβαση εργασίας.

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης «δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαγκωνισμών» ανέφερε η Συνομοσπονδία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το παλαιό πλαίσιο οδήγησε σε λογικές και διαδικασίες γραφειοκρατικές και εκβιαστικές συρρικνώνοντας την έννοια της διαπραγμάτευσης και της συλλογικής ευθύνης, αλλά και το νέο σε μεγαλύτερο βαθμό καθιστά άκυρη την υπεύθυνη διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών.

«Υπό τις παρούσες βέβαια συνθήκες και έως ότου η νέα κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες, θεωρούμε απαραίτητο εργαζόμενοι και εργοδότες, εδώ και τώρα, να βρουν την χρυσή τομή και να υπογράψουν συμβάσεις, άμεσα, είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, σε αυτό το μεσοδιάστημα, να ακυρωθούν στην πράξη διατάξεις του Μνημονίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις έως ότου αποσαφηνιστούν οι οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές» τονίζει.

Κάλεσε δε τους κοινωνικούς διαπραγματευτές και ιδιαίτερα αυτούς που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση «και έχουν ενσωματωμένη και αποδεδειγμένη κουλτούρα διαπραγμάτευσης και κοινωνικής ευθύνης» να διαμορφώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων, «και πάντως έως τις εκλογές» όπως τονίζει, μια νέα πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διάλογο για τα εργασιακά σε εθνικό θεσμικό επίπεδο αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ

Για να δεσμεύουν τους πάντες οι αποφάσεις




Αθήνα
Την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος» αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ απαντώντας στο κάλεσμα του ΣΕΒ για διάλογο σχετικά με τον κατώτερο μισθό, τη μετενέργεια και το εργασιακό κόστος.

Άλλωστε, «επικείμενη συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν οι οποίες με νόμους κατέληξαν στο καλάθι των απορριμμάτων» προσθέτει η ΓΣΕΕ εκφράζοντας καχυποψία απέναντι στις καλές προθέσεις των εργοδοτών, που οι τελευταίοι νόμοι τους δίνουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολές στον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στις οποίες τεκμηριώνεται η απόφαση της Συνομοσπονδίας να μην προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αντιπροτείνοντας την σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι δεσμευτικές για τους πάντες.

Στην επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, η ΓΣΕΕ τον παρακαλεί να συγκαλέσει αμέσως την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, τονίζοντας ότι:

«αυτές οι Επιτροπές έχουν τη θεσμική υπόσταση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, ώστε να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας και διαπραγματεύσεων και συλλογικής αυτονομίας που τόσο πολύ έχει κακοποιηθεί στη χώρα με ορατό αποτέλεσμα και στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως στην απασχόληση η οποία έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά στην κατάρρευση».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, «ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας».

«Γι' αυτό, η πρόταση που κάνουν οι εργοδότες δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα. 'Άλλωστε, όταν συμφωνήσαμε και στείλαμε και κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Λέγαμε να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές συμβάσεις διαλύθηκαν» πρόσθεσε.

«Μία είναι η λύση: καλώ τον Υπουργό Εργασίας να συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ώστε σε θεσµικό επίπεδο να υπάρξει διάλογος και συµφωνίες που θα δεσµεύουν πολιτικά και ηθικά την επόµενη κυβέρνηση και θα αποκαθιστούν το εργατικό δίκαιο που βάναυσα έχει καταπατηθεί στη χώρα
µας» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε όσον αφορά την πρόσκληση του ΣΕΒ, στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς που κατά δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Εργασίας, πίεζαν την τρόικα για να επιβάλλει με τη σειρά της μια σειρά εργατοκτόνων διατάξεων, ζητούν σήμερα και αφού έχουν διαλύσει τους εργαζόμενους με τη λογική "νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού" συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, για να... καταργηθούν οι νόμοι».

«Καλή η προσπάθειά τους να θολώσουν τα "νερά" τώρα που αυτά γίνονται "κρυστάλλινα και διαυγή" όμως δεν αρκεί», πρόσθεσε ο κ. Κιουτσούκης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ του διαλόγου υπό το φως της ημέρας και όχι στα “σκοτάδια” των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ δωματίων. Μόνον ένας διάλογος στην εθνική επιτροπή απασχόλησης με ισχυρές δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν τα καταστρεπτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα, μας βρίσκει σύμφωνους» είπε.

«Άλλωστε, αυτοί που δεν τίμησαν τις υπογραφές τους στην κοινή συμφωνία, δεν είμαστε εμείς… Είμαστε λοιπόν άκρως επιφυλακτικοί σε προκλήσεις και προτάσεις των εργοδοτών οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, αλλά και τη λέξη “ΔΥΝΑΤΑΙ”… που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και αυτοί οι επαίσχυντοι νόμοι τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους…» κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.

Στην επιστολή της στον ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ αφού υπενθυμίζει τη συνάντηση που είχε προηγηθεί πριν τη θέσπιση του νόμου από την κυβέρνηση Παπαδήμου με τον οποίο «ανετράπη κυριολεκτικά το εργατικό δίκαιο της χώρας» προσθέτει ότι ««τίποτα δεν προοιωνίζει ότι επανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας θα φέρει αποτελέσματα».

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ στην επιστολή της, «στη χώρα μας βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όπως αυτή του κοινωνικού διαλόγου και της συλλογικής αυτονομίας όχι απλά έχουν παραβιαστεί, αλλά πλέον έχουν καταργηθεί.»

» Ως εκ τούτου επανάληψη του εγχειρήματος χωρίς δεσμεύσεις από την Εκτελεστική Εξουσία είτε θα φέρει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα είτε θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό τέχνασμα με διαφορετικές στοχεύσεις, όπως η εμπειρία μας δείχνει, από τους κομματικούς φορείς. Άλλοι θα χαιρετίζουν και άλλοι θα λοιδορούν…!».

«Προτείνουμε λοιπόν» συνεχίζει η ΓΣΕΕ «και αυτό ζητάμε από τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας κ. Α.Ρουπακιώτη, να συγκληθούν αμέσως οι Εθνικές Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, ούτως ώστε σε εθνικό θεσμικό επίπεδο να υπάρξει διαβούλευση για όλα τα ζητήματα (προστασία ανέργων, πολιτικές απασχόλησης, ΣΣΕ, μισθολογικό, μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων, Εργατική Εστία και Κατοικία, κ.λ.π.) και να υπάρξουν συμφωνίες δεσμευτικές σε τριμερές επίπεδο (εργαζόμενοι – εργοδότες – Κράτος).»

«Θεωρούμε ότι με την πρότασή μας – στην οποία δεν χωρούν 'αλλότριες παρεμβάσεις' καθώς αναφέρεται σε δημόσια και θεσμική διαδικασία – μπορούν να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις ώστε η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να δεσμεύεται τουλάχιστον ηθικά, αφενός ν΄αντικαταστήσει όσα τερατώδη και αντεργατικά έχουν νομοθετηθεί και αφετέρου να έχει διαπραγματευτικά όπλα έναντι της Τρόικα προκειμένου ευρύτερα ζητήματα, που
και οι εργοδοτικοί φορείς θέτουν, ν΄αντιμετωπιστούν» καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΕ.

Επίθεση σε ΣΕΒ και ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ

Ως «συνέταιρους» που «προσπαθούν να μαντρώσουν τους εργαζόμενους για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών» παρουσιάζει το ΠΑΜΕ τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.

Για τον ΣΕΒ αναφέρει ότι το «συλλογικό όργανο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτοί που στόχος τους ήταν το πετσόκομμα των μισθών, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτοί που κάθε μέρα πίνουν το αίμα του εργάτη με τραγικές μειώσεις μισθών, απλήρωτους εργαζόμενους. Αυτοί που κάθε μέρα στέλνουν στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενου, τώρα επιδιώκουν να σαρώσουν ότι έχει απομείνει από εργατικό δικαίωμα».

«Από την άλλη η ΓΣΕΕ» συνεχίζει το ΠΑΜΕ «απαντά με τη γραμμή που ζημίωσε την εργατική τάξη, του κοινωνικού διαλόγου, της συναίνεσης και διαμαρτύρεται γιατί δεν έχουν συγκληθεί οι θεσμοί του κοινωνικού διαλόγου».

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ για το τι κίνημα χρειάζεται. Γερό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, με ποδάρια στους χώρους δουλειάς. Για να εμποδίσουμε τις προσπάθειες να χτυπήσουν τη ζωή της εργατικής τάξης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις, τις απεργίες. Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι βήμα πίσω δεν κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής τάξης [...] Οργάνωση παντού, ταξική ενότητα, μαζικά σωματεία και δυνάμωμα του ΠΑΜΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σαμαράς: Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει σε αυτήν

ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ



Σαμαράς: Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει σε αυτήν
eurokinissi
«Για κρίσιμες στιγμές σε Ελλάδα και Ευρώπη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, στην οποία είχε σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε:  «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησα μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Ούτε να πιάσει τους στόχους της.

Ζήτησα, λοιπόν, πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν. Για να σταματήσει η ύφεση. Για να μειωθεί η ανεργία. Για να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας -που μέσα σε δυο χρόνια- τα έχασαν όλα.

Ταυτόχρονα ζήτησα μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά.

Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται Ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Γι αυτό και δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου. Για να μην καταστραφούν όσα κερδίσαμε τόσα χρόνια.

Είμαστε ένας λαός που αντέχουμε στα δύσκολα. Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να σηκώνεται στα πόδια του. Να παλεύει και να αναγεννάται. Το Μέτωπο ευθύνης είναι η μόνη εγγύηση. Γι αυτό και προχωράμε με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, με σταθερότητα, με σχέδιο και -πάνω απ΄ όλα- με πίστη στις δυνάμεις μας!».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ είχε, σήμερα, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μάρτενς, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Κοέλιο.

Αύριο το πρωί ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι.http://newpost.gr

Read more...

Ο Σκανδαλίδης «αδειάζει» την Διαμαντοπούλου


Ο Σκανδαλίδης «αδειάζει» την Διαμαντοπούλου
eurokinissi
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, με ανακοίνωσή του αδειάζει... μεγαλοπρεπώς την Άννα Διαμαντοπούλου κάνοντας λόγο για «αδιανόητη και παράλογη σπέκουλα», σχετικά με φημολογίες για επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στην Α΄ Αθήνας, περιφέρεια στην οποία είναι ο μόνος υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο του κόμματός του που εξελέγη στις εκλογές τις 6ης Μαΐου.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «ο λαός της Αθήνας για τέταρτη συνεχόμενη φορά με εξέλεξε πρώτο βουλευτή. Εδώ και μερικές μέρες επιχειρείται μια αδιανόητη και παράλογη σπέκουλα για δήθεν λάθη, για εκπρόθεσμες επανακαταμετρήσεις από τρίτους, για “ηθικούς νικητές” και άλλα γλαφυρά».

«Δεν συνηθίζω ούτε να κρύβομαι, ούτε να εκπροσωπούμαι από τρίτους, ούτε να λειτουργώ με διαρροές. Παρακαλώ να σταματήσει πάραυτα η σπέκουλα γιατί κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στην παράταξη τη στιγμή που ενωμένη πρέπει να δώσει τη μάχη της Αθήνας για να αυξήσει τα ποσοστά και τις έδρες της», καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Διαμαντοπούλου δεν εξελέγη στην ίδια περιφέρεια.

Read more...

Kόντρα Βενιζέλου- ΣΕΒ



Kόντρα Βενιζέλου- ΣΕΒ
Αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών περί «διγλωσσίας» του ΣΕΒ για τα εργασιακά.

Κύκλοι του ΣΕΒ ανέφεραν: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννόησε ο κ. Βενιζέλος, όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τρόικα την μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος είχε διανοηθεί».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση- απάντηση στην οποία ανέφερε:

«Το ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνο κόμμα, δεν απαντά σε κύκλους του ΣΕΒ. Απαντά μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις, τις οποίες η κρατική τηλεόραση έχει υποχρέωση να ζητήσει. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει».

Read more...

Daniel Cohn-Bendit: «Είναι τρελό και ηλίθιο το πρόγραμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα» (Βίντεο)



Daniel Cohn-Bendit: «Είναι τρελό και ηλίθιο το πρόγραμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα» (Βίντεο)
eurokinissi
Πλήρως απαξίωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και εκ των ηγετών του Μάη του '68, Daniel Cohn-Bendit, σε  συνέντευξη τύπου από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο γαλλογερμανός αριστερός πολιτικός χαρακτήρισε «τρελό και ηλίθιο» το πρόγραμμα της αριστεράς στην Ελλάδα κατακρίνοντας την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προβλέπει την ακύρωση των μειώσεων των μισθών και κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι πρότειναν σήμερα να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για να συμμορφωθεί στα οικονομικά μέτρα που της έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να «δοθεί ελπίδα στον λαό».

Ο κ. Cohn-Bendit ανέφερε ότι «το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δημόσιων πιστωτών της, του ΔΝΤ και της ΕΕ, πρέπει να προσαρμοστεί χωρίς να επηρεαστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι Πράσινοι προτείνουν και άλλα μέτρα, όπως μια «νέα πράσινη συμφωνία» για επενδύσεις στην Ελλάδα, ολοκληρωτικό πάγωμα των στρατιωτικών επενδύσεων και ανάληψη από την ΕΕ της ευθύνης των ατόμων που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα.

«Η ΕΕ θα πρέπει να φροντίσει για τη μείωση του κοινωνικού σοκ από τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη χρονιά, διότι η μείωση κατά το ήμισυ των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε μεταξύ άλλων.

Η αναβολή για δύο χρόνια των στόχων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, από το 2014 στο 2016, θα στοιχίσει 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ, πόσο που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) κατά τον αριστερό πολιτικό.http://newpost.gr

Read more...

Συναντήσεις σε «θετικό κλίμα» είχε ο πρωθυπουργός με Μέρκελ και Ολάντ

Επαφές στις Βρυξέλλες


O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος
O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Και οι δύο ήταν, όπως αναφέρουν, σε «θετικό κλίμα» και συζήτησαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τη κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το μεσημέρι ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Μοναδική πρόταση που ίσως περάσει συμβολικά από τη σύνοδο είναι εκείνη των ομολόγων για αναπτυξιακά έργα (project bonds) καθώς σε αυτό συγκλίνουν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις»

Το μήνυμα ότι έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κανει μια σημαντική επιλογή στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Γαλλία επιθυμεί οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και την ίδια ώρα η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που τόνισε την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλό η Ελλάδα να κρατήσει το λόγο της. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, και πρέπει και οι δύο πλευρές να κρατήσουν τις θέσεις τους» δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη επηρεάζει τη χώρα μας και φυσικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποφασιστικό σχέδιο για την Ελλάδα και χρειαζόμαστε και αποφασιστικά σχέδια ώστε να αρχίσει η ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

KKE: Κύριος στόχος του ΣΕΒ είναι η συντριβή του μέσου μισθού και το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης



KKE: Κύριος στόχος του ΣΕΒ είναι η συντριβή του μέσου μισθού και το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης
Επίθεση στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων εξαπέλυσε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

«Ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις» αναφέρει.

«Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών. Το αν θα ισχύσει τώρα ή λίγους μήνες αργότερα η μετενέργεια είναι λεπτομέρεια για τους βιομηχάνους. Το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης, ο κατώτατος μισθός της εξαθλίωσης είναι μόνο το πρώτο βήμα στην μισθολογική και εργασιακή κόλαση που θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους οι μεγάλοι καπιταλιστές, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την ταξική τους ενότητα και δύναμη και την ψήφο τους» επισημαίνει το Κομουνιστικό Κόμμα.http://newpost.gr

Read more...

Το ΣΔΟΕ «ξετινάζει» 500 πολιτικούς και αιρετούς άρχοντες

Στα ίχνη του νέου "Άκη"...

 
 
Τη σημαία της κάθαρσης σηκώνει το ΣΔΟΕ που έχει βάλει στο στόχαστρο το «πόθεν έσχες» περίπου 500 προσώπων από τον χώρο του δημόσιου βίου με μεγάλη περιουσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην υπουργοί, βουλευτές, αιρετοί άρχοντες αλλά και διατελέσαντες ως επικεφαλής κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.


Η έρευνα περιλαμβάνει και έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα συμβόλαια αγοραπωλησιών, στα σκάφη αναψυχής και στις δραστηριότητες εταιριών όπου μετέχουν σαν μέλη οι ελεγχόμενοι ή και συγγενικά τους πρόσωπα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις κινήσεις αυτές ενημέρωσε προχθές τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών καθ. Γιώργο Ζανιά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Διώτης.


Οι έλεγχοι αυτές «τρέχουν» παράλληλα με τις διαταχθείσες από τον οικονομικό εισαγγελέα έρευνες του ΣΔΟΕ για υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη (Ζήμενς, υποβρύχια κλπ), προκειμένου να αποκαλυφθεί τυχόν εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.


«Δεν είναι μόνο ο Άκης» αναφέρουν με νόημα ανώτατα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπονοώντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση και όχι μόνο σε έναν πολιτικό χώρο, έστω και αν τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με καταγγελίες ή μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή φοροδιαφυγής που έχουν ήδη αποκαλυφθεί.protothema.gr

Read more...

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΗΘΙΝΑ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στην Κοζάνη)

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΗΘΙΝΑ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


Η χώρα, η Κοινωνία δεν μπορεί να ανακτήσει μια αυθεντική παραγωγική σχέση με την πολιτική διαμέσου της ανακύκλωσης της νομενκλατούρας της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. κλπ.. Η ανακύκλωσή τους σημαίνει ανακύκλωση των αδιεξόδων και της αυτοκαταστροφικότητας. Επί δύο δεκαετίες περίπου Εξωθεσμικοί και Εξωελλαδικοί κύκλοι ανακύκλωναν κομμάτια της νομενκλατούρας του ΚΚΚΑΣΟΡ, ό,τι πιο παλιό υπήρχε, παρουσιάζοντάς το ως νέο. Αυτό σημαίνει Σημίτης, Ψευτοεκσυγχρονισμός, Γιωργάκης. Η ανακύκλωσή τους, η επιβολή τους ταυτίσθηκε με την πορεία της χώρας προς το Βάραθρο. Μετά την εξάντληση αυτού του γραφειοκρατικού καριερίστικου, μη παραγωγικού μορφωτικού πολιτικού υλικού, παρασιτικού υλικού, άρχισε η ανακύκλωση των εφεδρειών των διαφόρων κομματιών της μεταπολιτευτικής νομενκλατούρας της λεγόμενης αριστεράς. Δεν χρειάζεται έρευνα. Είναι πολύ ορατό ότι η νομενκλατούρα αυτή είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με αυτήν του ΚΚΚΑΣΟΡ. Ίδιο γενετικό, κύρια μορφωτικό υλικό. Έτσι εξηγούνται οι πολύμορφες ορατές και αόρατες συγκλίσεις τους. Ίδιες είναι και οι μέθοδοι ανακύκλωσής τους από τους ίδιους κύκλους. Είναι η τρίτη, μάλλον η τέταρτη προβολή του ίδιου φιλμ.
Η χώρα,όμως, δεν μπορεί να διανύσει ακόμη έναν αυτοκαταστροφικό κύκλο άλλων δέκα ή είκοσι χρόνων, ανακυκλώνοντας το παλιό, ένοχο, σκουριασμένο, άχρηστο υλικό που το παρουσιάζουν ως νέο, με νέο look. Διατηρώντας τις ίδιες παρασιτικές κλεπτοκρατικές δομές που την βύθισαν και την βυθίζουν στην καταστροφή.
Άλλες είναι οι ανάγκες και οι προσδοκίες της Ελλάδας και άλλες αυτών των δομών και κύκλων.
Η χώρα έχει ανάγκη μια αυθεντική πολιτική αναγέννηση από νέες πολιτικές δυνάμεις, από νέα, αληθινά νέα πολιτικά κινήματα, νέα πολιτικά κόμματα. Αυτό λέει η Επιστήμη. Αυτό θέλει η ιστορία.
Θέλει εκφραστές μιας πλούσιας Πολιτικής Παιδείας, μιας Ελληνικής Παιδείας. Σε ποιο από τα υπαρκτά κόμματα-μη κόμματα, κόμματα ταμεία, Δημόσια ταμεία, διακρίνει κανείς αυτά τα χαρακτηριστικά; Σε κανένα. Τι πρόβλεψαν, τι πραγματοποίησαν, τι πρότειναν, τι προτείνουν; Αφωνία, Απραξία, Φλυαρία και Πυροτεχνήματα. Οι ηθοποιοί αυτού του φτωχού έως κωμικού,πολιτικού λεγόμενου προσχεδιασμένου Θιάσου πρέπει να αποσυρθούν αντί να ανακυκλώνονται. Υλικά καταστροφής δεν μπορούν να γίνουν υλικά δημιουργίας.
Όταν το 40% των πολιτών, ένα μέρος είναι το πλέον καλλιεργημένο πολιτικά και μορφωτικά,απέχει από τις εκλογές. Ένα άλλο εξ ίσου καλλιεργημένο κάνει διασπορά της ψήφου του σε μικρές ομάδες για να μην σταθεροποιήσει, κρυσταλοποιήσει τις εφεδρικές νομενκλατούρες της μεταπολίτευσης και τις υποστεί ή ψηφίζει κατά, διαμαρτυρόμενο και όχι υπέρ, τότε είναι ορατό ότι η μπλοκαρισμένη από τις ολιγαρχίες δημοκρατία μας στερείται αντιπροσώπευσης, πολιτικών θεσμών, πολιτικών κομμάτων.
Η χώρα πρέπει να λύσει το εσωτερικό της πρόβλημα για να λύσει το εξωτερικό της.



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Read more...

Εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση - Μάχη για την 2η θέση μεταξύ ΝΔ - Ανεξάρτητων Ελλήνων


Στο 12,5% η ΝΔ, στο 8% το ΠΑΣΟΚ!
Ιδού γιατί το σύστημα εξαπολύει συνεχή πυρά εναντίον Σύριζα και Ανεξαρτήτων Ελλήνων τις τελευταίες ημέρες! Σε νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του Extra3...
που διενεργήθηκε απο την δημοσκοπική ομάδα του τμήματος στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών για τον Νομό Αττικής, δείχνει οτι ο κόσμος πλέον δεν μασάει απο τους εκβιασμούς και την καταστροφολογία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Να τονίσουμε οτι ο καθηγητής του τμήματος στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο άνθρωπος που κατέγραψε με απόλυτη επιτυχία τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου...

Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων με πρόθεση ψήφου:

1. ΣΥΡΙΖΑ: 28.9%
2. ΝΔ: 12,5%
3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 11,6%
4. ΠΑΣΟΚ: 7,9%
5. ΚΚΕ: 6,2%
6. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5,3%
7. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5%
8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 3,2%
9. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,1%
10. ΛΑΟΣ: 2,7%
11. ΔΡΑΣΗ: 2,3%
12. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 1,1%
13. ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 0,5%
14. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: 0,4%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 3,5%
ΑΛΛΟ: 4,5%


Με την αναγωγή των αποτελεσμάτων προκύπτουν τα εξής:

1. ΣΥΡΙΖΑ: 31.9%
2. ΝΔ: 13,8%
3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 12,8%
4. ΠΑΣΟΚ: 8,7%
5. ΚΚΕ: 6,8%
6. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5,8%
7. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5,5%
8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 3,5%
9. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,4%
10. ΛΑΟΣ: 3%
11. ΔΡΑΣΗ: 2,5%
12. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 1,2%
13. ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 0,6%
14. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: 0,4%

tro-ma-ktiko

Read more...

Επιμένει η Μέρκελ στο «όχι» στα ευρωομολόγα, «δεν θα πάρουμε αποφάσεις στη Σύνοδο»

Ζητούμενο «οι προοπτικές ανάπτυξης»


«Για εμάς, τα ευρωομόλογα δεν θα συμβάλλουν στην ανάτπυξη» επανέλαβε η Μέρκελ προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο
«Για εμάς, τα ευρωομόλογα δεν θα συμβάλλουν στην ανάτπυξη» επανέλαβε η Μέρκελ προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βρυξέλλες
Την αντίθεση της Γερμανίας στα ευρωομολόγα επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως δεν θα συνέβαλλαν στην προώθηση της ανάπτυξης. «Δεν θα αποφασιστεί τίποτε, θα προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο του Ιουνίου» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι οι «προοπτικές ανάπτυξης» μαζί με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στην «καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» με στόχο την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη δομικές μεταρρυθμίσεις, η καγκελάριος ζήτησε στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως, ανέφερε ενδεικτικά, τα συστήματα πρόνοιας και η ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σε ερώτηση για τα ευρωομολόγα και την κοινοτικοποίηση των χρεών, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές Συνθήκες απαγορεύουν την "ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης", στην οποία κατά την άποψή μας εμπίπτουν τα ευρωομολόγα».

Η καγκελάριος υποστήριξε επιπλέον πως τα ευρωομολόγα δεν θα συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, λέγοντας πως τα αρκετά παρόμοια επίπεδα επιτοκίων που υπήρχαν στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια «οδήγησαν ουσιαστικά σε σημαντικές στρεβλώσεις».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Σαμαράς επιμένει στην ανάπτυξη

Την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου προσανατολισμού για την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στη χώρα μου η ύφεση και η ανεργία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Γι ΄ αυτό το λόγο, τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την ανάπτυξη είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς.enikos.gr

Read more...

Μαίνεται ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

"Υπενθυμίζουμε στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ότι τις μειώσεις μισθών και συντάξεων τις έχει νομοθετήσει ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών και έχει δεσμευτεί με την επιστολή του στην Τρόικα να εφαρμόσει το μνημόνιο της ύφεσης και της καταστροφής, στο ακέραιο", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:
"Δεν αποτελεί υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού η υποταγή στους δανειστές και την τρόικα, αλλά η σύγκρουση με την πολιτική που υπονομεύει το μέλλον του συνόλου των ευρωπαϊκών λαών".enikos.gr

Read more...

Χρηματισμό στελεχών του για να φύγουν από τον ΛΑΟΣ καταγγέλλει ο Γ.Καρατζαφέρης

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ


«Ερχονται βουλευτές και μου λένε "ήρθαν και μου είπαν, τι λογαριασμό έχω σε κάθε τράπεζα, τι χρωστάω σε κάθε τράπεζα και πως θα μηδενιστεί"» είπε ο κ.Καρατζαφέρης
«Ερχονται βουλευτές και μου λένε "ήρθαν και μου είπαν, τι λογαριασμό έχω σε κάθε τράπεζα, τι χρωστάω σε κάθε τράπεζα και πως θα μηδενιστεί"» είπε ο κ.Καρατζαφέρης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Βαρείς υπαινιγμούς για πιέσεις που περιελάμβαναν ακόμη και χρηματισμό στελεχών του προκειμένου να φύγουν από τον ΛΑΟΣ διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης στον Βήμα 99,5.
 O Γ.Καρατζαφέρης στον ΒΗΜΑ 99,5


«Βεβαίως και μιλάω για χρηματισμό. Ποιός είπε όχι. Πόσα τους υποσχέθηκαν, είπαν σε βουλευτές θα σου δώσουμε τόσα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Άλλος πουλάει τον εαυτό του για 5.000-6.000 κι άλλος για 500 εκατομμύρια. Είναι οι εύκολοι. Εγώ δεν ξέρω με αυτούς που έφυγαν τι έγινε. Ξέρω τι είπαν σε αυτούς που δεν έφυγαν».

»Ερχονται βουλευτές και μου λένε "ήρθαν και μου είπαν, τι λογαριασμό έχω σε κάθε τράπεζα, τι χρωστάω σε κάθε τράπεζα και πως θα μηδενιστεί". Δηλαδή αυτά δεν μπορεί να τα ξέρει ένα κόμμα, σαφώς τους τα δώσανε. Και ο κύριος Σαμαράς που ήξερε να εξυπηρετεί τους Αμερικανούς στο παρελθόν, θυμίζω το 1993, που βγήκε ο Κριστόφερ, ο υπουργός Εξωτερικών και είπε "εκλογές 10 Οκτωβρίου" και είχαμε εκλογές 10 Οκτωβρίου, χρησιμοποίησαν τον πρόθυμο κύριο Σαμαρά. Άρα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι γίνεται πως γίνεται και γιατί γίνεται».

Χαρακτήρισε, επίσης, «αποστασία» την αποχώρηση των βουλευτών του, ενώ για τη ΝΔ πρόσθεσε: «Δεν τους ενδιαφέρει πώς θα μαζέψουν ψήφους, αλλά πώς θα διαλύσουν τον Καρατζαφέρη».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η ΝΔ βολιδοσκόπησε και το στενό του συνεργάτη και πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Γ.Γεωργίου και έκανε λόγο για «πολιτική αγυρτεία, αλητεία και ανικανότητα» από την πλευρά της ΝΔ. «Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει να μαζέψουν ψήφους. Τους ενδιαφέρει πώς θα διαλύσουμε τον Καρατζαφέρη».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σφραγίστηκε η Πειραϊκή Πατραϊκή, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα οι μετανάστες

Νέα κινητοποίηση στο λιμάνι


Εικόνα από τα επεισόδια
Εικόνα από τα επεισόδια   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Πάτρα
Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν αυτή την ώρα κάτοικοι της Πάτρας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο του λιμανιού, ζητώντας να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή τους. Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη, αποχώρησαν και οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας, Κώστας Πλατυκώστας, όλα τα κτίρια σφραγίστηκαν, ενώ εδώ και καιρό έχει διακοπεί η παροχή ύδρευσης ως μέσο πιέσεις προς τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Συμπλήρωσε ότι οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής φυλάσσονται καθημερινά από υπαλλήλους εταιρείας σεκιούριτι και εργαζόμενους του ΟΛΠΑ, ενώ γίνονται και εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί κυρίως στην περίφραξη.

Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Λευτέρης Οικονόμου δήλωσε: «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αποτελεί αυστηρά αρμοδιότητα της Aστυνομίας σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, όπως η ελληνική.  Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης υπάρχουν συνάνθρωποι μας και γι’ αυτό φαινόμενα αυτοδικίας, έλλειψης νηφαλιότητας και εκδήλωσης ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

O δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Πάτρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκπροσώπων φορέων που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Δημαράς ανέφερε τα εξής: «Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα για να κατευνάσουμε τα πνεύματα και να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της πόλης, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ο δήμαρχος τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας», διότι όπως προσέθεσε «είναι ένα θέμα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και την ΕΕ που δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «θα απαιτήσουμε σε πολύ υψηλούς τόνους να ασχοληθούν με την Πάτρα».

Για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το μήκος της περιοχής του νοτίου διαμερίσματος όπου κινούνται μετανάστες, με συνεχείς περιπολίες καθ’ όλο το 24ωρο.

Επίσης οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Πάτρα με επιπλέον προσωπικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί η ΕΛ.ΑΣ. στις αυξημένες απαιτήσεις. Ακόμη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε «να απαιτηθεί από τη νέα κυβέρνηση, αμέσως μόλις αναλάβει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να δώσει λύση στο πρόβλημα των μεταναστών».

Ενίσχυση της αστυνόμευσης μέσα και έξω από το λιμάνι της Πάτρας και περιπολίες αστυνομικών, σε μόνιμη βάση, τόσο στην περιοχή των Ιτεών, όπου έγιναν τα επεισόδια, όσο και στις γειτονικές περιοχές των Ζαρουχλέικων και της Παραλίας, όπου έχει καταγραφεί αυξημένη παρουσία μεταναστών, ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Η Αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αποτροπή τυχόν νέων επεισοδίων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι δυνάμεις της.

Αφορμή για τα επεισόδια που ξέσπασαν στην περιοχή είναι η δολοφονία ενός 30χρονου από τρεις νεαρούς Αφγανούς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης έξω από τις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της «Πειραϊκής- Πατραϊκής», ενώ αναζητούνται και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στις συμπλοκές.

Στο εργοστάσιο βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και οι οποίοι προσπαθούν να επιβιβαστούν σε πλοίο για να φύγουν στην Ιταλία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιστολή Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη προς τα κόμματα της Αριστεράς


Η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Τ. Κατσέλη , στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Στελεχών του κόμματος, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και προς την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, τονίζοντας την «ανάγκη  συνεννόησης και συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη την απαίτηση της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει ως εξής:
« Η Κοινωνική Συμφωνία, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υποστήριξε  ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων  :
α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.
β) Πρόταξη ενός  ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που μπορεί ν’ αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εταίρους μας, και
γ) Συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.
Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη συνεννόησης και συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη την απαίτηση της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ, χωρίς χρονοτριβή, να συναντηθούμε με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνεννόηση, προγραμματική σύγκλιση και, γιατί όχι, κοινή δράση».

Read more...

Διαψεύδει κατηγορηματικά το ΥΠΟΙΚ ότι ζητήθηκαν σχέδια για πιθανό Grexit

«Δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατηγορηματικά διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη-μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το Euro Working Group (EWG) αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, «τo Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ».

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Γεννηματά για τον κατώτατο μισθό


Στο θέμα που προέκυψε με την πρωτοβουλία που λαμβάνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του δεύτερου μνημονίου αναφέρεται σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.

«Το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες, με επιστολή που έστειλε προς όλους τους παραγωγικούς φορείς και αποτελεί ένα από τα έξι σημεία της πρότασής μας για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:
«Τα έξι αυτά σημεία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα έθεσε χθες υπ’ όψιν του κ. Ολάντ και, σήμερα, στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις.

Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε».

Read more...

Επίθεση Τσίπρα στον Βενιζέλο


Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που έφερε το δεύτερο μνημόνιο και με αιχμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξ ονόματος του ελληνικού λαού.

«Απ΄ ό,τι έμαθα με περισσή αλαζονεία λέει ότι, παρά το 13% που έχει, μιλάει εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, ως διαπραγματευτή του δευτέρου μνημονίου, να κατονομάσει «ποια ήταν αυτά τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα αυτούς τους νόμους που σήμερα μειώνουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα από 25 έως 50%».

«Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, αντεργατικούς αυτούς νόμους;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει όλους τους νόμους του μνημονίου που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν σε μειώσεις μισθών.

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ανοίγει ένας δρόμος, ανοίγουν δυνατότητες». «Θα έχουμε απέναντί μας αντιπάλους που θα μας χτυπούν με λύσσα, ανοίγει ένας δρόμος, όμως, όχι επειδή εμείς είμαστε οι σωτήρες, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός παίρνει τις τύχες στα χέρια του», κατέληξε.  

Read more...

«Δεν υπάρχουν Σαμαράς και Βενιζέλος»

«Εμείς δεν συναινούμε στις συνταγές του Μνημονίου, για εμάς δεν υπάρχει ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Βενιζέλος είπε ο Πάνος Καμμένος στο Κεντρικό Δελτίο του Real fm, αναφερόμενος σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι οι πολίτες που επιθυμούν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διεκδικήσουμε τα δίκαια του ελληνικού λαού, εμείς θα είμαστε οι ρυθμιστές και θα εγγυηθούμε την ομαλή πορεία της Ελλάδας έξω από τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Επίσης τόνισε ότι στα ημερολόγια του Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρεται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Read more...

“Ανεπιθύμητος” στην Ηλεία ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης

Συνεδριάζει σήμερα η ΝΟΔΕ που αντιδρά

 
 
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ από την συνεργασία με το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στο νομό Ηλείας όπου η κ. Μπακογιάννη ζήτησε στις προσεχείς εκλογές να μπει στην δεύτερη θέση της λίστας το στέλεχος του κόμματος κ. Γιώργος Κοντογιάννης που σημαίνει ότι θα χάσει την έδρα η κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου που εξελέγη μετά τον κ. Κώστα Τζαβάρα. Ήδη υπάρχουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας στην λεωφόρο Συγγρού ενώ σήμερα συνεδριάζει και η ΝΟΔΕ Ηλείας που διαφωνεί.

Ο κ. Κοντογιάννης εκλεγόταν πρώτος στο νομό Ηλείας όταν πολιτευόταν με τη ΝΔ. Η αποχώρησή του όμως από τη ΝΔ και η προσχώρησή του στην ΔΗΣΥ απογοήτευσε τους νεοδημοκράτες της Ηλείας. Βλέποντας το κλίμα ο κ. Κοντογιάννης στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε στην Β΄ Αθήνας. Τώρα και μετά την συνεργασία ΝΔ και ΔΗΣΥ θέλει να επανέλθει στην Ηλεία αφού δεν υπάρχει θέση στην Β΄ Αθήνας. Πάντως οι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας λένε ότι δεν είναι πια δημοφιλής όπως και η ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ενώ η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 23% το κόμμα της κ. Μπακογιάννη πήρε 1,5% και 1540 ψήφους ενώ στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Κοντογιάννη, το Βαρθολομιό πήρε 61 σταυρούς. Ήδη χθες υπήρξε η πρώτη παραίτηση στελέχους της ΝΟΔΕ του κ. Θανάση Κατσίμπελη λόγω της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Read more...

Μήνυμα Μπαρόζο στον Πικραμμένο


Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, μετέφερε ο Ζοζέ Μπαρόζο στον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να ενημερωθεί για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τoν κ. Μπαρόζο ότι η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές σε ήρεμο κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση των πόρων για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων μέσω του ειδικού μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 6,5 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο βοήθειας.   

Read more...

ΕΚΤ:Έτοιμη για την έξοδο


H γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί  μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το Γερμανικό Πρακτορείο.  .enikos.gr

Read more...

Τσίπρας: Ο Βενιζέλος νομίζει ότι με το 13% μιλάει εξ ονόματος του λαού



Τσίπρας: Ο Βενιζέλος νομίζει ότι με το 13% μιλάει εξ ονόματος του λαού
Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που έφερε το δεύτερο μνημόνιο και με αιχμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξ ονόματος του ελληνικού λαού.

«Απ΄ ό,τι έμαθα με περισσή αλαζονεία λέει ότι, παρά το 13% που έχει, μιλάει εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, ως διαπραγματευτή του δευτέρου μνημονίου, να κατονομάσει «ποια ήταν αυτά τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα αυτούς τους νόμους που σήμερα μειώνουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα από 25 έως 50%».

«Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, αντεργατικούς αυτούς νόμους;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει όλους τους νόμους του μνημονίου που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν σε μειώσεις μισθών. Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ανοίγει ένας δρόμος, ανοίγουν δυνατότητες».

«Θα έχουμε απέναντί μας αντιπάλους που θα μας χτυπούν με λύσσα, ανοίγει ένας δρόμος, όμως, όχι επειδή εμείς είμαστε οι σωτήρες, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός παίρνει τις τύχες στα χέρια του», κατέληξε. http://newpost.gr

Read more...

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου



Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου
Εξονυχιστικό έλεγχο στις καταθέσεις και τα έσοδα της τέως βουλευτή της ΝΔ, Φεβρωνίας Πατριανάκου, έχει ξεκινήσει το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες. σε απόρρητο έγγραφο της 2ας Μαϊου, το ΣΔΟΕ ζητά από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών της τέως βουλευτού.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως θα πρέπει να προχωρήσει σε έλεγχο των λογαριασμών από τον Γενάρη του 2004, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή υπήρξε οποιοσδήποτε λογαριασμός σε οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης.

Το ΣΔΟΕ ζητά επίσης να μάθει εάν διακινήθηκαν χρηματικά ποσα ανάμεσα σε τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού ή αν υπάρχουν θυρίδες ή αγορές ομολόγων και άλλων εναλλακτικών μορφών εισοδήματος, ενώ καθιστά σαφές προς την Ένωση Τραπεζών ότι είναι απαραίτητη η γνωστοποίηση ύπαρξης κοινού λογαριασμού με κάποιον δεύτερο καταθέτη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι λόγοι που οδήγησαν το ΣΔΟΕ στην αναζήτηση των οικονομικών στοιχείων της κυρίας Πατριανάκου, ωστόσο προσφάτως έχουν υπάρξει καταγγελίες εναντίιον της για διαγωνισμούς που είχε κερδίσει η εταιρεία Helesi σε δήμους της επικράτειας , και αφορούσαν την προμήθεια κάδων απορριμάτων μεγάλης αξίας.

Η εν λόγω εταιρεία έχει ως βασικό μέτοχο της τον σύζυγο της κ. Πατριανάκου, ενώ και η ίδια κκατέχει μετοχές.http://newpost.gr

Read more...

Επίθεση Φ.. Γεννηματά σε Αντ. Σαμαρά - Αλ. Τσίπρα ...



Επίθεση τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και παράλληλα χαρακτήρισε μεγάλη την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου «να ... εξασφαλίσει συμμαχίες στην Ευρώπη, με στόχο την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

«Την ίδια στιγμή», συμπλήρωσε, «ο κ. Σαμαράς, με διαρκείς αντιφάσεις, χωρίς ουσιαστική πρόταση για τη χώρα, ενδιαφέρεται μόνο να επαναδιαπραγματευθεί την εξουσία του στο εσωτερικό της δεξιάς».

Είπε ακόμη ότι «ο κ. Τσίπρας, με ανεύθυνες συμπεριφορές, κλωτσά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για το λαό μας, βάζοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή».

«Το ΠΑΣΟΚ κοιτάει μπροστά, δείχνει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, της Κεντροαριστεράς της λογικής, με μια πρόταση που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
naftemporiki.gr


Read more...

Άκης σε Σμπώκο: Με κοροϊδεύεις, ενώ έμαθα ότι καθάρισες για τον ΓΑΠ!

Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Άκης σε Σμπώκο: Με κοροϊδεύεις, ενώ έμαθα ότι καθάρισες για τον ΓΑΠ!
Σχεδόν καθημερινή ήταν η επικοινωνία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου τον μήνα Σεπτέμβριο του 2011 με τον συνεργάτη του, Γιάννη Σμπώκο. Οι δύο άνδρες αντήλασαν συχνά ηλεκτρονική αλληλογραφία με αποκορύφωμα τα αγωνιώδη mail που έστελνε ο Άκης στον «Γιάννη», όπως τον ανέφερε και στα ημερολόγια του. 

Εκείνη την περίοδο η συζήτηση στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια για το σκάνδαλο με τα υποβρύχια, τις μίζες του Άκη, και το πανάκριβο ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγοράστηκε μέσω offshore μετατρεπόταν σε καυστικά πρωτοσέλιδα, ενώ η σύλληψη και η επιβολή ποινής κάθειρξης στον πρώην υπουργό θεωρούνταν από πολλούς γεγονός.  Ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος δείχνει ιδαίτερα ανήσυχος και ζητά βοήθεια από τον πρώην συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο. 

Εξού και στις 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσοχατζόπουλος στέλνει στον Σμπώκο μηνύματα απελπισίας ζητώντας του να συναντηθούν επειγόντως. «Συνάντηση σήμερα στο ίδιο σημείο και ώρα όπως πρόσφατα. Επείγον» του γράφει.

Έχει προηγηθεί επικοινωνία στις 14 του ίδιου μήνα για την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος κράτησε την εξής σημείωση: «Μου είπε όχι. Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου τελικά η συνάντηση».

Οι δύο άνδρες που συνήθιζαν να βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά και συγκεριμένη ώρα φαίνεται ότι δεν έτρεφαν την ίδια αγωνία για τα γεγονότα, καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέμενε σε κατεπείγουσες συναντήσεις τις οποίες ο «Γιάννης» ενίοτε ακύρωνε. Μάλιστα, σε άλλο του μήνυμα στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρώην υπουργός γράφει στον Σμπώκο ότι «πέρασε και αυτή η Πέμπτη. Χωρίς αποτέλεσμα»! Εξ ου και ο Άκης σημειώνει στο ημερολόγιο, βάζοντας στο κάδρο και τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:«Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας που έψαχνες για διάφορες λύσεις «μεταφοράς» δεν μου έστειλες τίποτα. Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον Γ.Α.Π!» …

Και σε άλλο σημείο, σημειώνει: «Ανέχεσαι ρε Σμπώκο εσύ που σε είχα τόσα χρόνια μαζί και κάνω αποτελεσματική δουλειά μπαίνοντας μπροστά σε όλα να έχω βρεθεί σήμερα στο 0 στον πάτο στον δρόμο. Ζητιάνος;»


Αν και ο πρώην υπουργός στα mail του ήταν λιτός και προσεκτικός, όπως φαίνεται και παραπάνω, στις σημειώσεις του όμως κατέγραφε αναλυτικά τις  σκέψεις και τις κινήσεις του, οι οποίες αφορούσαν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του εξωτερικού.  

Εκτός, δε, των σημειώσεων που αφορούσαν στον «Γιάννη»- οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι απευθύνεται στον Γιάννη Σμπώκο, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον «καθηγητή». Οι αναφορές του κ. Τσοχατζόπουλου στον «καθηγητή» τον οποίο φαίνεται να συναντά συχνά πυκνά από κοντά είτε στο γραφείο του στην οδό Ομήρου είτε στο κτίριο της Κόμνα Τράκα  δίχως την παρουσία τρίτου προσώπου ούτε καν του δικηγόρου του είναι τόσο συχνές που καθιστούν το εν λόγω άγνωστο μέχρι στιγμής πρόσωπο υψίστης σημασίας.   

Στο ημερολόγιο εμφανίζεται αραιά και το όνομα «Boskos» με τον οποίο είχαν οριστεί προκαθορισμένα ραντεβού για... επιχειρηματικές συναλλαγές. Και το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές μέχρι στιγμής, ενώ θεωρείται δύσκολο το Boskos να είναι αναγραμματισμός του «Σμπώκος», μιας και το όνομα του πρώην συνεργάτη του σε άλλα σημεία γράφεται κανονικά.   

Ι
διαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε πολλά σημεία των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε ώστε να επιτύχει παρέμβαση στις εισαγγελικές αρχές και συγκεκριμένα στην Ελένη Ράικου και Ελένη Σίσκου που είχαν αναλάβει την υπόθεσή του: «Φρόντισα επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».

Ο πρώην υπουργός ωστόσο, δεν παραλείπει να εκφράσει και γραπτώς τον ενθουσιασμό του για την κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρώντας ότι η υπόθεση του θα λάβει θετική τροπή με την νέα κυβέρνηση και ο «μεσολαβητής» θα μπορούσε να παρέμβει ευκολότερα.

Τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε ραντεβού που πραγματοποίησε με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου στο σπίτι του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Aναστασία Γαλάνη

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ προς Μπόμπολα: Αν νομίζετε ότι θα ξεχάσουμε τις άδειες, κάνετε MEGAλο λαθος...



Συνέχεια στη κόντρα Τσίπρα- MEGA...
Νέο επεισόδιο φαίνεται πως ξεκινά στην κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει ο Γιώργος Μπόμπολας, εκδοτης του Εθνους, καθώς ο Νίκος Παππάς, διευθυντής στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα έκανε σήμερα ένα ... πολύ αιχμηρό σχόλιο στο Twitter του.

Συγκεκριμένα, ο προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού, και γιος του παλιού στελέχους του ΚΚΕ Εσωτερικού, Στέλιου Παππά, έγραψε σήμερα στο Twitter του:

Νίκος Παππάς ‏@nikospappas16 Εάν η διαπλοκή του Έθνους νομίζει ότι θα κάνουμε γαργάρα το θέμα τηλεοπτικών αδειών και της δεοντολογίας κάνει MEGAλο λάθος. Proxy war...

Την ανάρτηση του διεθυντή του Γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ο γνωστος δημοσκόπος Χριστόφορος Βερναρδάκης:

«Τι αλλαζονεία είναι αυτή κύριε!! και έχετε μόλις 17 τα εκατό. δηλαδή στα 25 τι θα κάνετε;»

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί πρόσφατα να μετάσχει σε δελτίο ειδήσεων του MEGA, αφορμή για να ξεσπάσει ένα μίνι πόλεμος δηλώσεων και διαρροών. Αιτία ήταν η άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο τηλεοπτικός σταθμός είχε «αποκλείσει» τον ίδιο και το κόμμα του το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το δελτίο ειδήσεων.
iefimerida


Read more...

Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου: Μια συζήτηση εκτός πλαισίου



Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου: Μια συζήτηση εκτός πλαισίου
Αυτά που είπε ο Γκάμπριελ στον Τσίπρα ήταν τα αναμενόμενα. Αν δεν τηρήσετε το πρόγραμμα δεν θα σας δώσουμε μια. Η Ελλάδα έχει να λαμβάνειν από το πρόγραμμα άλλα 100 δισ ευρώ.

Όσοι αντιλαμβάνονται τα ευρωπαϊκά δρώμενα δεν είχαν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Ακόμα και μια απλή χαλάρωση ή παράταση του προγράμματος κατά ένα χρόνο σημαίνει καινούργια κονδύλια - έστω και μικρά, σε σχέση με τα 160 δισ του πακέτου  - για την Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εγκριθούν από 16 κοινοβούλια. Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει διάθεση για κάτι τέτοιο.   

Η συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης που άρχισε στην Αθήνα την επομένη των εκλογών ήταν ευθύς εξαρχής στον αέρα και παραμένει εξωπραγματική. Οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με άλλα, βλέπουν ένα πρόγραμμα που σιγά-σιγά ξεφεύγει από τους στόχους. Στη δημόσια ελληνική συζήτηση λέμε ότι τα 2 δισ. πρωτογενές έλλειμμα κάπως θα καλυφθούν. 

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βλέπουν ότι και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωράει και άρα δεν θα εισπραχτούν τα προϋπολογισμένα 3 δισ. Βλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται και ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι και άρα τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα. Πόσο μεγάλη θα είναι η τρύπα στο τέλος του χρόνου;  

Ούτε ο Ολάντ έχει διάθεση να βουλώσει ελληνικές τρύπες. Ο Βενιζέλος δεν είπε κουβέντα, το μήνυμα όμως πρέπει να το πήρε. Το μνημόνιο δεν αλλάζει εκτός αν έχουμε να βάλουμε κάτι στη θέση του που αξιόπιστα να επιτυγχάνει τους ίδιους στόχους. Και εν πάση περιπτώσει, να μην απαιτεί νέα χρήματα. Κάποια αναπτυξιακά μπορεί να γίνουν ειδικά για την Ελλάδα που είναι μια νεκρή αγορά. Ωστόσο και αυτά ευρωπαϊκά χρήματα θα είναι. Για να εκταμιευτούν, θα πρέπει πρώτα να έχουμε πείσει ότι μπορούμε.  

Τα 100 δισ. για την Αθήνα θα παραμείνουν παγωμένα ως τις εκλογές. Σε αυτά περιλαμβάνεται το δεύτερο πακέτο για τις τράπεζες, τα 6 δισ. για επιστροφές φόρων και οφειλές του δημοσίου, ακόμα και λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ως τον Αύγουστο, που λήγουν τα επόμενα ομόλογα. Η επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι θα βρεθεί από την πρώτη μέρα με το πιστόλι στον κρόταφο και χωρίς καμιά άνεση χρόνου.

Αυτός είναι ένας παράγοντας που τείνουμε να τον υποτιμούμε όσο τρέχει η τεχνητή ανάπαυλα λόγω εκλογών. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι προτιμάμε να αγνοούμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει απέναντι της τον Τόμσεν και την παρέα του, σε ότι προσπαθήσει να διαπραγματευτεί. Το θεσμικό πλαίσιο των μηχανισμών βοηθείας είναι κι’ αυτό δεδομένο και εξαιρετικά δύσπιστο απέναντι σε αυτά που θα ακούσει. Το τηρείστε τις δεσμεύσεις σας αλλιώς ακούγεται απειλητικό, κενό γράμμα πάντως δεν είναι…


Θέμης Δαγκλής  
http://newpost.gr

Read more...

Για τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τον Πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο»


O Πρόεδρος υποδέχεται τον Πέτρο Μολυβιάτη
O Πρόεδρος υποδέχεται τον Πέτρο Μολυβιάτη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τους χαιρετισμούς του Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε στον Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αλλά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Η Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού συμμάχων και εταίρων», ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης και συμπλήρωσε ότι «όλοι με διαβεβαίωσαν πως θα σταθούν δίπλα μας για να ξεπεράσουμε την κρίση».

«Το χρειαζόμαστε και πρέπει να πάρουν γρήγορα αποφάσεις στις Βρυξέλες» είπε ο κ. Παπούλιας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναταραχή από δηλώσεις Παπαδήμου για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ...



Αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο πρακτορείο DJ Newswires, καθώς θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος έσπευσε με νεότερες δηλώσεις του να... ξεκαθαρίσει τι εννοούσε.

Η αρχική δήλωση του κ. Παπαδήμου είναι: «Αν και αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να ανασχεθούν οι πιθανές επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμιζε στη συνέντευξή του ότι «ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά από το κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

Η συνέντευξη είδε το φως της δημοσιότητας περίπου στις 22:00. Αρχικά, δημοσιεύθηκαν μόνο δύο γραμμές, που όπως φάνηκε ήταν αρκετές για να προκαλέσουν αναστάτωση: «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πραγματικός» και «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Υπό εξέταση προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Όπως μεταφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης έως εκείνη την ώρα η Γουόλ Στριτ κινούνταν σε θετικούς ρυθμούς, ενώ μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 100 μονάδες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παπαδήμου, ο οποίος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του στο CNBC επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Όπως τόνισε, δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το εάν χώρες ή ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε στο CNBC ότι δεν μπορεί «να αποκλείσει την πιθανότητα» να γίνονται σχετικές προετοιμασίες από χώρες, λόγω του αυξημένου φόβου που υπάρχει, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ «είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί». Επίσης έκανε λόγο για «ανεπιθύμητο σενάριο».

Πάντως, οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διευκρινίσεις, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές: το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών στην Ασία, ενώ πτώση κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Παράλληλα, την Τετάρτη, το ευρώ βρίσκεται στο 1,2642 στο χαμηλότερο σημείο του 4μήνου, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Τι είπε ο Λουκάς Παπαδήμος

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, την προηγουμένη εβδομάδα, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα έχει «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και ευρείες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Μολονότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό είτε για την Ελλάδα είτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι γίνονται προετοιμασίες για τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

«Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με δύο σκέλη: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Έτσι, ο κίνδυνος η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται επί της ουσίας από το εάν οι Έλληνες θα στηρίξουν τη συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος» είπε ο κ. Παπαδήμος.

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη -το χρηματοοικονομικό της σύστημα αλλά και την πραγματική οικονομία- θα είναι βαθύτατες και το σχετικό κόστος σημαντικό και ευρύ, ενώ θα επηρεαστούν και οικονομίες εκτός ευρωζώνης» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ 550 δισ. ευρώ και ενός τρισ. ευρώ, και αφορά τόσο τις αγορές όσο και το φαινόμενο της μετάδοσης της κρίσης από τη μια χώρα στην άλλη, γεγονός που θα πλήξει την πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχει όφελος από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από ευρώ, είπε ο κ. Παπαδήμος, καθώς οι επιπτώσεις από την ευθεία υποτίμηση του νέου νομίσματος θα εξαλείψουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα υπάρξει στο εξωτερικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί υπό ακραία πίεση και ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων θα είναι παρατεταμένος.

Το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί καθώς θα είναι πλέον εκφρασμένο στο νέο νόμισμα και τότε υψηλότερα επιτόκια θα είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Ορισμένοι υπολογισμοί που έχω δει καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 30% ή ακόμη και στο 50%...» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι αυτή η πληθωριστική δίνη θα ακύρωνε τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη υπάρξουν από την υποτίμηση του νέου νομίσματος στην ανταγωνιστικότητα, από πλευράς τιμών.

«Συνολικά, οι οικονομικές συνέπειες.... θα ήταν καταστροφικές. Επιπλέον, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν βαθιές και μακροπρόθεσμες» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
in.gr


Read more...

Αρχισαν τα "όργανα" στη ΝΔ...




Έντονες αναταράξεις προκαλεί στους βουλευτές της ΝΔ η συμφωνία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Ειδικά μάλιστα η «θυσία» τριών νεοδημοκρατών που κέρδισαν έδρες, υπέρ άλλων τη... Δημοκρατικής Συμμαχίας που δεν μπήκαν στη Βουλή! Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα πολιτικά χρονικά.

Οι βουλευτές της ΝΔ που θα μείνουν εκτός Βουλής θεωρούν ότι είναι "unfair" να τους πάρουν τις έδρες προκειμένου να μπουν σε εκλόγιμες θέσεις στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Λένε ότι όλοι όσοι εξελέγησαν θα πρέπει να διασφαλιστούν και τα στελέχη της ΔΗΣΥ να μπουν αμέσως μετά την τελευταία εκλόγιμη θέση έτσι ώστε αν φέρουν δικούς τους ψήφους να μπουν στην Βουλή. Οι υποψήφιοι της ΝΔ που δεν εξελέγησαν δεν έχουν λόγους να διαμαρτύρονται.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στην Ηλεία όπου η ΝΔ εξέλεξε δύο βουλευτές: Τον κ. Κώστα Τζαβάρα και την κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται στις προσεχείς εκλογές η δεύτερη και βέβαιη θέση να δοθεί στον κ. Γιώργο Κοντογιάννη. Στο ενδεχόμενο αυτό όμως αντιδρά η κομματική βάση του νομού. Τόσο οι τοπικές όσο και η νομαρχιακή της ΝΔ έχουν διαμηνύσει στην λεωφόρο Συγγρού ότι δεν συμφωνούν. Είναι δε εκατοντάδες τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο αντί να αυξήσει την δύναμή της η ΝΔ να την μειώσει λόγω των αντιδράσεων και αντί να βγάλει τρεις βουλευτές την επόμενη φορά να χάσει και τον δεύτερο.
Ο κ. Κοντογιάννης έχει μεν καταγωγή από την Ηλεία αλλά στις εκλογές είχε κατέβει στην Β΄ Αθήνας. Όμως στην Β΄ Αθήνας η κ. Μπακογιάννη θέλει να κατεβάσει τον κ. Γιάννη Οικονόμου, στην επόμενη μετά τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου θέση. Έτσι, η κυρία Αυγερινοπούλου θεωρείται το εύκολο θύμα προκειμένου να χωρέσει ο κ. Κοντογιάννης.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην Κρήτη. Στα Χανιά συζητείται να μπει πρώτος στην λίστα ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε βάρος του κ. Μανούσου Βολουδάκη και να μείνει έξω ο κ. Κώστας Γύπαρης. Όμως ο κ. Βολουδάκης ήταν ο μόνος που στήριζε τον κ. Σαμαρά σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, το προπύργιο της οικογένειας Μητσοτάκη, όταν μάλιστα ο κ. Μαρκογιαννάκης δύο χρόνια συνεχώς έβριζε τον αρχηγό της ΝΔ.

Στο Ηράκλειο αντιδρά ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννη στην ένταξη στο ψηφοδέλτιο του κ. Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και ο κ. Δεικτάκης που θα χάσει την έδρα. Ο δε κ. Σενετάκης που ήταν δεύτερος επίσης δεν θέλει να μπει στην τρίτη θέση μετά τους κ.κ. Κεφαλογιάννη και Αυγενάκη.

Στις τοπικές κοινωνίες η νεοδημοκρατική βάση δεν υποδέχεται θετικά τους υποψηφίους οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από τη ΝΔ έκαναν πόλεμο στο κόμμα τους και στο αρχηγό. Ενδέχεται στις περιφέρειες που θα μπουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας να προκληθούν αντιδράσεις και να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων αλλά και κομματικών στελεχών της ΝΔ προς όμορους πολιτικούς χώρους κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.


Αντιδράσεις στην Ηλεία

Εντείνονται οι αντιδράσεις της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηλείας για το ενδεχόμενο της τοποθέτησης του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Γιώργου Κοντογιάννη, στη δεύτερη και εκλόγιμη θέση στη «γαλάζια» λίστα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος σε τοπικό επίπεδο είναι το γεγονός πως τα δυσαρεστημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν σελίδα-ανοιχτή ομάδα στο facebook με τίτλο, «ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ τον ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ(ΣΤΗ ΘΕΣΗ 2 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ)», η οποία στις μόλις 8 ώρες λειτουργίας της αριθμεί περισσότερα από 1360 μέλη. Στην ιδιότυπη σελίδα με link (http://www.facebook.com/groups/456227021057546/) εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια κομματικών στελεχών αλλά και απλών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για την διαφαινόμενη αλλοίωση, όπως υποστηρίζουν, της βούλησης του ηλειακού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κατατεθεί η ανοιχτή διαφωνία της ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ με τον πρόεδρό της, κ. Γιώργο Χήνο, να δηλώνει ότι στην «πατρίδα και η παράταξη της ΝΔ έχει ανάγκη από μαχητές και όχι από κατ' απονομή βουλευτές», ενώ έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του ο τομεάρχης υγείας της οργάνωσης, κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση Κοντογιάννη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Ηλείας της ΝΔ».
protothema.gr



Read more...