Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Πασόκοι αλλά αγανακτισμένοι


Δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου εντός του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να δημιουργηθεί συντονισμένα εδώ και λίγο καιρό από μη κυβερνητικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους νέοι, που διαφώνησαν εξαρχής με την πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων.
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συμμετέχουν και στις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων.
Την περασμένη Τρίτη στην Καλλιθέα συγκεντρώθηκαν περίπου 200 μέλη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική (την οποία χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερη) και ότι θα αγωνιστούν για ν' αλλάξει.
«Κάνουμε μια προσπάθεια σχηματισμού αριστερής πτέρυγας, με δημοκρατική διάρθρωση και δομή και με πολιτική και οργανωτική επάρκεια, τέτοια που θα της επιτρέψει να κερδίσει την πολιτική-ιδεολογική ηγεμονία και το συσχετισμό δύναμης μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και στο κοινωνικό πεδίο, σε συνεργασία με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο Θέμης Τζήμας, μέλος του Ε.Σ.
Οσο για το στόχο τους, δεν κρύβουν ότι είναι..
«να χτυπηθούμε με τη δεξιά κλίκα που καθοδηγεί την κυβέρνηση και έχει βάλει πόδι και στο κόμμα».
Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος έχουν παρέμβει ήδη καταθέτοντας συλλογικά κείμενα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, και συνέχισαν με ανοιχτές συνελεύσεις, με χαρακτήρα αυτοοργάνωσης, αναζητώντας προοδευτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Πριν από λίγες μέρες οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με ομιλητές τον βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστο και τους καθηγητές Ν. Κοτζιά και Α. Καζάκο.
Στην προσπάθεια για τη δημιουργία της αριστερής πτέρυγας συμμετέχουν και κάποια ρεύματα, όπως αυτά του «Νέου Αγωνιστή» και των «Νέων Σοσιαλιστών».
Ο «Νέος Αγωνιστής» είναι μία κίνηση που δημιουργήθηκε το 2006 γύρω από το περιοδικό με ομώνυμο τίτλο. Ενα περιοδικό μελών του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτων σοσιαλιστών -όπως αυτοπροσδιορίστηκαν τότε-, που θέλησαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο πυρήνας του αποτελείται από 15-16 άτομα (Βασίλης Ασημακόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Κώστας Τσουκαλάς, Βαγγέλης Καραγρηγορίου, κ.ά). Πανελλαδικά είναι γύρω στα χίλια άτομα, πολλοί εκ των οποίων όμως πρόσφατα δήλωναν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
«Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει άμεσα να καταγγείλει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με άρνηση πληρωμής του απεχθούς μέρους του» αναφέρει η Νίνα Κασιμάτη, από το «Νέο Αγωνιστή», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
«Συμμετέχουμε στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους και τις πλατείες ενάντια στο μνημόνιο, μοιράζουμε προκηρύξεις και αναρτήσαμε πανό στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα "Δεν πουλάμε τη χώρα μας. Φύγετε. Λαϊκή Μεταπολίτευση". Η Νίνα Κασιμάτη αναφέρει επίσης ότι πιστεύουν «στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος, γιατί το παλιό αυτοκαταργήθηκε, όταν καταλήφθει από τους εντός και εκτός της χώρας πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους του (νέο)φιλελευθερισμού, της ολιγαρχίας και του χρηματιστικού κεφαλαίου».
Οι «Νέοι Σοσιαλιστές» είναι ένα από τα ρεύματα (αριστερής) αντιπολίτευσης με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σακελάρη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αντώνη Ελευθεριάδη. Υπάρχει εδώ και 7 χρόνια με επιρροή κυρίως στα νεότερης ηλικίας μέλη.
«Θέλουμε να συγκροτήσουμε μία πραγματική αριστερή πτέρυγα που δεν θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών, αλλά στην επικράτηση μιας σύγχρονης αριστερής πολιτικής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό» αναφέρει ο Δ. Σακελλάρης που εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ήταν εκτός λίστας και κατέβηκε κόντρα στην ηγετική γραμμή.
Κι ενώ οι «γιάφκες» των αριστερών (αλλά και των υπολοίπων) αντιπολιτευτικών τάσεων του ΠΑΣΟΚ μαζεύουν όλο και περισσότερο κόσμο, τα γραφεία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ παραμένουν κλειστά τις περισσότερες μέρες και μόνο πού και πού ανοίγει τα γραφεία ο εκάστοτε γραμματέας της οργάνωσης με δυο-τρεις φίλους του. Αλλωστε τελευταία τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν «ζώνες υψηλού κινδύνου», καθώς ενδέχεται να γίνουν στόχος αγανακτισμένων, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Απογοήτευση, οργή και αντιρήσεις όμως, εκφράζονται και από τα ίδια τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που κόβουν τους δεσμούς με το κυβερνών κόμμα.
Στην Α' Θεσσαλονίκης, που είναι η μεγαλύτερη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ (με περίπου 50.000 εγγεγραμμένα μέλη), η έλλειψη μαζικότητας στις κομματικές εκδηλώσεις είναι πρωτοφανής. Σε μια κοινή διαδικασία του πρώτου, δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και της οργάνωσης Τριανδρίας (με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη) στις αρχές Ιουνίου, προσήλθαν μόλις 25 άτομα, όταν προ μνημονίου προσέρχονταν τουλάχιστον 250, όπως αναφέρουν στελέχη της Θεσσαλονίκης. Στην οργάνωση ΠΑΣΟΚ Τούμπας και 5ου διαμερίσματος, από τις εξίσου πολύ μαζικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, προσήλθαν μόλις 35. Μετά τη φιλοκυβερνητική εισήγηση της Μαρίας Παυλίδου, μέλους του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε θύελλα αντικυβερνητικών καταγγελιών.
Στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Αργυρούπολης, όπου μιλούσε πριν από λίγο καιρό ο Γ. Πεταλωτής (και συνέβησαν τα γνωστά επεισόδια), στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «μέσα, στην ομιλία ήμασταν καμιά τριανταριά άνθρωποι -παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες- ενώ ο κόσμος ήταν απ' έξω».
«Τα μέλη δεν πατάνε πια, τα γραφεία ερημώνουν» αναφέρει στέλεχος από τη Β' Πειραιά.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Στις εκδηλώσεις είμαστε εμείς κι εμείς» δηλώνει ο γραμματέας της οργάνωσης Αγίων Αναργύρων, Α. Δημητρόπουλος. «Ο κόσμος δεν έρχεται και έχουμε και οικονομικά προβλήματα καθώς κανείς δεν πληρώνει εισφορές για το κόμμα, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μην έχουμε λεφτά για εκδηλώσεις. Ακόμα και τα μέλη μας διαμαρτύρονται για το μνημόνιο και τα αποτελέσματά του».
enet

Read more...

Επίκαιρος Ανδρέας Παπανδρέου..


«Η Εθνική Ανεξαρτησία βασικός στόχος», του Ανδρέα Παπανδρέου, στην εφημερίδα Εξόρμηση, 18-3-1977
«Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη “φωνή του κυρίου της’’ » […]
Ο «διεθνισμός» του καπιταλισμού με την προοδευτική ενσωμάτωση της παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμια κλίμακα στα πλαίσια των πολυεθνικών εταιριών, ο «διεθνισμός» της Δύσης γίνεται ολοένα και περισσότερο σύμμαχος του παγκόσμιου καπιταλισμού. Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΟΚ και ο ΟΟΣΑ, προωθούν τον «διεθνισμό» του μονοπωλιακού καπιταλισμού – αποτελούν δηλαδή φαινόμενα της ιμπεριαλιστικής φάσης του καπιταλισμού. […] Χαρακτηριστικά της εξάρτησης σ’ αυτή τη νέα μορφή, τα βασικά χαρακτηριστικά της επίσημης αποικιακής σχέσης εξαφανίζονται. Η πολιτεία μιας εξαρτημένης χώρας αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικά ανεξάρτητης χώρας. Η εξάρτηση όμως, η ουσιαστική εξάρτηση, προωθείται σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής δομής : τον οικονομικό (νομισματικό και πιστωτικό σύστημα, επενδύσεις, τεχνολογία, δομή εξωτερικού εμπορίου, οικονομική και δημοσιονομική πολιτική) τον πολιτικο-στρατιωτικό (εθνική άμυνα, εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, πολιτική απέναντι στον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση- και γενικότερα τη δομή της πολιτείας) και τον κοινωνικοπολιτιστικό (παιδεία, νοοτροπία, ήθη και έθιμα, σύστημα προτιμήσεων για καταναλωτικά αγαθά και γενικότερα «τύπο διαβίωσης»).
Το εξαρτημένο κράτος, αποτελεί στα πλαίσια της σύγχρονης μορφής της εξάρτησης της περιθωριακής χώρας από τα μητροπολιτικά κέντρα του σύγχρονου καπιταλισμού, το υποκατάστατο της ανοιχτής πολιτικής επικυριαρχίας της εποχής της αποικιοκρατίας. Δύο βασικά είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα μητροπολιτικά κέντρα για την άσκηση ελέγχου επάνω σε δορυφορικά κράτη. Πρώτο η διάβρωση, δεύτερο, η σύναψη διμερών συμφωνιών κι η ένταξη της χώρας σε στρατιωτικές ή οικονομικές συμμαχίες. Η διάβρωση είναι βέβαια το κλειδί. Αποβλέπει στην επισήμανση προσώπων που παίζουν ή – με την κατάλληλη προώθηση θα παίξουν- σημαντικό ρόλο σε θέσεις-κλειδιά της πολιτικής ζωής του τόπου και ακολουθά ο προσεταιρισμός τους και η κατάλληλη εκπαίδευσή τους με στόχο την ένταξή τους (συνειδητά ή όχι) στους μηχανισμούς ελέγχου.
Η Ελλάδα έχει πολύ πικρή πείρα, γιατί είναι ίσως η πρώτη χώρα της μεταπολεμικής περιόδου που διαβρώθηκε συστηματικά από τις υπηρεσίες των Η.Π.Α. στα πλαίσια του Δόγματος Τρούμαν. Αποτελεί μάλιστα «πειραματόζωο» για τους Αμερικανούς, που μάθανε την τέχνη της διάβρωσης στην χώρα μας και την εφήρμοσαν με τόση επιτυχία στα πέρατα του κόσμου. [....] Οι «προσεταιρισμένοι» Βέβαια θα ήταν λάθος να νομιστεί ότι οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες είναι πράκτορες. Αυτή είναι άλλη υπόθεση που δεν απαιτεί βαθύτερη ανάλυση παρά την αναμφίβολη πρακτική της σημασία. Οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες έχουν «πεισθεί» ότι το εθνικό μας συμφέρον ταυτίζεται με την πολιτική του μητροπολιτικού κέντρου- δηλαδή των Η.Π.Α. ή του υποκατάστατου της, της Δυτικής Γερμανίας και γενικότερα της Δυτικής Ευρώπης. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση της Ελλάδας ή δεν είναι νοητή γι’ αυτούς σαν ρεαλιστική λύση ή αποτελεί εθνικά ύποπτη υπόθεση. Η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, μιας τέτοιας κυρίαρχης ιδεολογίας, είναι απαραίτητος όρος για τη διάβρωση τόσο των πολιτικών φορέων της περιθωριακής χώρας όσο και των κρατικών λειτουργών της. Στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος και ο απόηχος του πρόσφερε το απαραίτητο υπόβαθρο για τη διαμόρφωση της «ραγιάδικης» νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ηγέτιδα τάξη της χώρας μας και προλείανε το έδαφος για την αποτελεσματική διάβρωση των πολιτικών φορέων και των κρατικών λειτουργών. Η αντικειμενικότητα θα αντικαταστήσει την «εθνικοφροσύνη»
Γενικότερα, για να εδραιωθεί το εξαρτημένο κράτος, τα μητροπολιτικά κέντρα πρέπει να ελέγχουν τους μηχανισμούς επιλογής κρατικών λειτουργών στις περιθωριακές χώρες. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα ο μηχανισμός επιλογής λειτουργούσε με βάση την «εθνικοφροσύνη». Έτσι δομήθηκε το γνωστό εξαρτημένο κράτος της Δεξιάς. Με τη «λήθη» του παρελθόντος – όταν έρθει η ώρα – και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ – εφ’ όσον πραγματοποιηθεί- η «εθνικοφροσύνη» θα αντικατασταθεί σιγά-σιγά από την τεχνοκρατία.
Στα πλαίσια εισαγμένων προτύπων από το εξωτερικό και τη διαμόρφωση «αντικειμενικών» κριτηρίων τόσο για την επιλογή όσο και για την εκπαίδευση των κρατικών λειτουργών, θα προωθηθεί η στελέχωση του κράτους από «ευρωπαϊστές», Έλληνες που με τη νοοτροπία τους και με τη μέθοδο δουλειάς που διδαχτήκαμε, θα κρίνουν κάθε θέμα με βάση το συμφέρον του ευρύτερου χώρου στο οποίο «ανήκει» η Ελλάδα, το συμφέρον δηλαδή της Δύσης κι όχι με κριτήρια «τοπικιστικά», δηλαδή ελληνικά. Στόχος : η Παιδεία Αλλά πέραν απ’ τους μηχανισμούς επιλογής κρατικών λειτουργών, απώτερος αλλά κρίσιμος στόχος ελέγχου από τα μητροπολιτικά κέντρα, είναι η Παιδεία. Κι αυτό όχι μόνο για να διαμορφωθεί επαγγελματικά το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών μονοπωλίων, αλλά και για να απολιτικοποιηθεί ο νεολαιϊστικος χώρος στα πλαίσια μια τεχνοκρατικής νοοτροπίας [...]

Read more...

Στόλισαν» την ταμπέλα του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Κιλκίς Θ. Παραστατίδη


Με απειλές και βρισιές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική, οι «αγανακτισμένοι» του Κιλκίς. Στόχος αυτή τη φορά ήταν το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παραστατίδη.

Συγκεκριμένα η εξωτερική ταμπέλα του γραφείου, η οποία όπως βλέπετε και στην εικόνα, απέκτησε άλλη μορφή γεμίζοντας με βρισιές και «αισθητικές-αντιαισθητικές» παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: KILKISTODAY


Read more...

Πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα αναλάβει η Αθήνα

Ξεκινούν άμεσα επαφές

Το πλοίο Audacity of Hope αγκυροβολημένο στο λιμάνι Κερατσινίου
Το πλοίο Audacity of Hope αγκυροβολημένο στο λιμάνι Κερατσινίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ακινητοποίηση, στα ανοικτά του Πειραιά, του πλοίου που μετείχε στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν άμεσα επαφές με τον ΟΗΕ, και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές και σταθερές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού, με τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ. Οι θέσεις αυτές έχουν καταστεί σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

»Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων, η Ελλάδα δηλώνει εκ νέου τη βούλησή της και προτείνει να αναλάβει η ίδια, με ελληνικά πλοία ή με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο, τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω των υφιστάμενων διαύλων, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν άμεσα επαφές από ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση της αποστολής από τη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά την ακινητοποίηση του πλοίου «Θάρρος της Ελπίδας» (Audacity of Hope) το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η απαγόρευση του απόπλου πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση «έχοντας πρωτίστως ως μέλημά της την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». Καλεί, τέλος, όλους «να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Αμπάς για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ενημέρωση για την πρωτοβουλία μέσω ΟΗΕ

Το πλοίο Θάρρος της Ελπίδας παραμένει αγκυροβολημένο στο Κερατσίνι
Το πλοίο Θάρρος της Ελπίδας παραμένει αγκυροβολημένο στο Κερατσίνι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την επεισοδιακή απαγόρευση απόπλου από το Πέραμα πλοίου που μετείχε στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Ανακοίνωση του Λιμενικού

Διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποιες απαγορεύθηκε ο απόπλους του Θάρρος της Ελπίδας και συνελήφθη ο πλοίαρχος έδωσε με ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια απόπλου από τις λιμενικές αρχές, ενώ υπήρχαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του σκάφους.

«Η χώρα μας ως κατεξοχήν ναυτικό έθνος και παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποχρεούται να τηρεί και τηρεί απαρέγκλιτα την εφαρμοστέα εθνική και διεθνή νομοθεσία πού αφορά σε ελέγχους και επιθεωρήσεις πλοίων που καταπλέουν και παραμένουν σε ελληνικά λιμάνια και αγκυροβόλια.

»Ειδικότερα, καθόσον οι έλεγχοι αυτοί και επιθεωρήσεις συνδέονται αιτιωδώς με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη ναυτική ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται η απαγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή για απόπλου πλοίων από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα, ενώ επισημαίνεται ότι ανάλογες αποφάσεις, που εδράζονται στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, έχουν λάβει κι άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία.

Όσον αφορά στον κατηγορούμενο πλοίαρχο, ο 60χρονος παραμένει στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου και πρόκειται να απολογηθεί την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων στην Αλβανία...Αυξήσεις 5% σε μισθούς και συντάξεις αποφάσισε η κυβέρνηση Μπερίσα.
Παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ, που υποστηρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι αύξησης του δημοσίου χρέους, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες αυξήσεις.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι... οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις είναι αποτέλεσμα του οικονομικού προγράμματος, που εφαρμόζει η κυβέρνηση από το 2005.

Κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής είναι η μείωση του δημοσίου τομέα, αλλά και των κρατικών δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος μισθός στην Αλβανία φτάνει στα 400 ευρώ.Read more...

Τρόικα: Σημαντικοί κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων


Τρόικα: Σημαντικοί κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων
Η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστική εφαρμογή του, υπογραμμίζεται στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση από την Τρόϊκα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που εξέδωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε τη βάση για την απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Στα συμπεράσματα της έκθεσής της, η Επιτροπή εισηγείται την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και παράλληλα τον καθορισμό βασικών παραμέτρων ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση 173 σελίδων της Επιτροπής, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του συνολικού προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόϊκα θα διασφαλίσει την περαιτέρω πρόοδο με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την οικονομική σταθερότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής το φιλόδοξο Μεσοπρόθεσμο καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να διατηρήσουν σε τροχιά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, όπως καταλήγει η έκθεση, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του προγράμματος για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητα του χρέους. Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την επιτυχία της διαδικασίας προσαρμογής. Αναλυτικότερα, αναφέρεται στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και το χαρακτήρα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η πολιτική και κοινωνική συναίνεση παραμένει προαπαιτούμενο για την επιτυχία του προγράμματος, υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία σημειώνει ότι οι αδυναμίες σε θεσμικό επίπεδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενισχυμένη τεχνική βοήθεια .

Στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και περαιτέρω το 2015 και να υπάρξει πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, αναφέρει η Επιτροπή. Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων η ελληνική κυβέρνηση έχει εντοπίσει μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2014 και πάνω από 11% έως και το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Μεσοπρόθεσμο έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει βασικές αδυναμίες των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η επιτυχής εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου υπόκειται σε ορισμένους σημαντικούς κινδύνους. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου αντανακλούν τις αυξανόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης να διατυπώσει και να ενισχύσει συλλογικά τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η ίδια έκθεση. Αναφέρεται επίσης ότι οι επιπτώσεις των μέτρων με υψηλούς κινδύνους για την εφαρμογή τους , που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τα δύο πρώτα έτη του προγράμματος (2011-13).Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση της φοροδιαφυγής και η κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι έχουν συμφωνηθεί σημαντικά βήματα για την ενίσχυση και επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη). Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά έσοδα ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις με ελλείμματα αποτελούν πηγή κόστους, σημειώνει η Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι η ιδιωτικοποίησή τους θα συμβάλει στη μείωση του χρέους με σχεδόν μικρή επιβάρυνση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις ξένες επενδύσεις. Η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί βασικά περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση και έχει συμφωνηθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Τονίζεται ότι προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας θα δημιουργηθεί σύντομα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται ανεξάρτητο και επαγγελματικό συμβούλιο, Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η θέσπιση ενός νέου κριτηρίου τριμηνιαίας ποσοτικής αξιολόγησης της συνολικής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων θα συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει "εύθραυστος", καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τα επίπεδα των καταθέσεων μειώνονται, ενώ έχει επηρεαστεί αισθητά και η ρευστότητα των τραπεζών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αντανακλούν τους περιορισμούς της δημόσιας διοίκησης και τα εμπόδια στον πολιτικό συντονισμό. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επίσημης διαχείρισης προγραμμάτων, κυρίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διατυπώθηκαν συστάσεις ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων (''project managers'') για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς- κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις) και να δοθεί εντολή σε εσωτερική επιτροπή να προχωρήσει στην ανάπτυξη, χρήση και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων για κάθε διαρθρωτική μεταρρύθμιση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει παράλληλα στην έκθεσή της ότι η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση θα είναι αυστηρά προσηλωμένη στα προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα φτάσει σε ανώτατα επίπεδα το 2012 για ν'αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια χάρη στη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει η Επιτροπή. Ωστόσο, αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αντικείμενο αρνητικών εξελίξεων οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Ειδικότερα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, κάτι που υπογραμμίζει την καθοριστική σημασία “εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα”.

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι το κόστος δανεισμού από τις αγορές παραμένει απαγορευτικό τονίζοντας ότι ο σκεπτικισμός των αγορών σχετίζεται με τις αμφιβολίες που διατυπώνονται για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας να πετύχουν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Read more...

ΤΙΜΕ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να γίνουν... Ελλάδα


newpost.gr
ΤΙΜΕ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να γίνουν... Ελλάδα
Σύγκριση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη χώρα μας, με βάση τις προοπτικές των οικονομιών, δεδομένου του υπερδιογκωμένου δημόσιου χρέους και των δύο, κάνει η ιστοσελίδα του περιοδικού Time, τονίζοντας ότι οι διαφορές είναι τεράστιες, με τις ΗΠΑ όμως να... ζηλεύουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας.


Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:

Την μη ανταγωνιστική οικονομία που δεν παράγει προϊόντα άρα δεν προχωρά και σε εξαγωγές, το ακριβό εργατικό της δυναμικό και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο εύποροι ώστε να «επεκταθούν» επενδύοντας. Εξάλλου η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ οικονομκό «μεγαθήριο».

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει μακρύ παρελθόν δανεισμών και πτωχεύσεων, αφού από τα 179 χρόνια ιστορίας της, βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, κατά το 50% των ετών. Τα χρέη της είναι τεράστια και δεν μπορούν να αποπληρωθούν σε καμία περίπτωση.

Παράλληλα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτιμήσεις των αγαθών της, ώστε να το εκμεταλλευθεί σε επίπεδο παγκόσμιων αγορών.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ διαθέτουν μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο. Βιομηχανίες, εταιρείες, κεφαλαιαγορές, παραγωγή και εξαγωγή κάθε είδους αγαθού (από αεροσκάφη ως και φάρμακα) συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες της οικονομίας της. Παράλληλα, είναι υγιής σε δημογραφικό επίπεδο, αφού θα είναι η μοναδική πλούσια χώρα που θα αυξήσει τον πληθυσμό της μέσα στην επόμενη 30ετία, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει περισσότερους εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρηματίες και φορολογουμένους. Οι ΗΠΑ, επίσης έχουν τον έλεγχο του νομίσματός τους, ενώ δεν έχουν πτωχεύσει ποτέ.
Το άρθρο τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μόνο «φρικτές» επιλογές. Για να λάβει περισσότερα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει τα δάνεια και τα χρέη της, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές, που θα «πνίξουν» την ανάπτυξη.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, αλλά οι λύσεις στην κρίση χρέους είναι σχετικά απλές. Η μεγάλη αλήθεια για τις ΗΠΑ είναι, όχι ότι δεν υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος, αλλά ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Την ίδια ώρα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να φτάσουν σε κανενός είδους συμβιβασμό.

Το Τime επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχασε την πίστη του στην αμερικανική οικονομία. Οι χρηματαγορές παραμένουν ισχυρές, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία. Στην Ουάσινγκτον όμως, οι κυβερνητικές δραστηριότητες έχουν αντικατασταθεί από τις ιδεολογίες και τις ρητορικές, ενώ η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών παίζουν με την δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από την Ελλάδα», υπογραμμίζει το Time. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας παίρνοντας δραστικά μέτρα, με υπομονή και επιμονή, χωρίς να επενδύει στον λαϊκισμό, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, επισημαίνει. Από αυτήν την οπτική γωνία, οι ΗΠΑ δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα, καταλήγει το εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Read more...

H «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά» λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Αναγγέλλει αποστολή εμπειρογνωμόνων


«Κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου με ευθύνη της Αθήνας» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup
«Κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου με ευθύνη της Αθήνας» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
Με την έγκριση της νέας βοήθειας και τις αυστηρές προϋποθέσεις στις οποίες δεσμεύεται η Αθήνα, η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά» παραδέχεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό Focus που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

O ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε επί χρόνια από την Ευρωζώνη αλλά «με δική της ευθύνη, κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου», λέγοντας πως για να αποκατασταθεί η τάξη «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως χρειάζεται μία συλλογική απάντηση».

Συγκεκριμένα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η ελληνική κρίση «είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας», λέγοντας πως μεταξύ 1999-2010 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 106,6% «χωρίς ανάλογη οικονομική ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Treuhand», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Επισήμανε επίσης πως, καθώς οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί «δεν λειτουργούν πλήρως», η Αθήνα έχει δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί «σχετική τεχνογνωσία με αποστολή εμπειρογνωμόνων» από όλη την Ευρωζώνη. «Δεν μπορεί να προσβάλει κανείς τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσει» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Το πακέτο θα φέρει τη λύση»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το πακέτο μέτρων «που συμφωνήθηκε με την Αθήνα θα οδηγήσει στη λύση του ελληνικού ζητήματος», λέγοντας επίσης πως η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση.

Για το τελευταίο, πρότεινε «την συνεισφορά επιχειρήσεων από άλλα μέρη της Ευρωζώνης» ενώ επανέλαβε τη θέση του πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επανεξετάσουν τους κανόνες συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων με τέτοιο τρόπο, ώστε «να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως να χρειαστεί να επιβαρύνεται και η Αθήνα».

Όσον αφορά γενικότερα την στάση της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογραμμίζει πως «από τους Έλληνες χρειάζεται το μέγιστο της συνέπειας και από τους Ευρωπαίους το μέγιστο της αλληλεγγύης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πυρ και μανία η Ομογένεια με τον κ. Δόλλη...«Βράζει» η Ομογένεια της Αμερικής με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη. Τον κατηγορούν για συνεχή αδιαφορία στα προβλήματά τους και τις... αιτιάσεις τους. Eχουν γίνει πολλές προσπάθειες να προσκληθεί ο Υφυπουργός στις ΗΠΑ για συναντήσεις με Ομογενείς, που θέλουν να του προτείνουν λύσεις για τα θέματα της βίζας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκουν… τοίχο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Δ. Δόλλης είναι προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με Έλληνες Ομογενείς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τον καιρό που υπηρέτησε ως πρέσβης. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, κατηγορείται για αδιαφορία.
prionokordela.grRead more...

Κατηγορούν τους βουλευτές τους οι Θρακιώτες...

http://www.thrakinea.gr/wp-content/uploads/2011/07/%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE1-225x300.jpg
Αφίσα κατά των βουλευτών της περιοχής τους τύπωσαν πολίτες στον Έβρο, οι οποίοι νιώθουν οργή για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Όπως μεταδίδει το... thrakinea.gr, oι θρακιώτες «Αγανακτισμένοι» έγραψαν συνθήματα κατά των βουλευτών στα γραφεία τους στην Αλεξανδρούπολη ενώ στην αφίσα που τοιχοκόλλησαν εικονίζονται οι Γιώργος Ντόλιος, Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση...
newsbeast.grRead more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ"Στο πρότυπο της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων θα βασιστεί και η ρύθμιση των αυθαιρέτων που ετοιμάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι. Σε συνέντευξή του...
στην "Ημερησία του Σαββάτου", ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η "ρύθμιση θα επιχειρήσει να δώσει μία κοινωνικά δίκαιη λύση, να έχει το στοιχείο της ποινής, επιδιώκοντας, παράλληλα, για όποιον θα μπορεί και για όποιον επιλέξει να μπει στη ρύθμιση να μην διαμορφωθεί ένα καθεστώς ομηρίας. Θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους". Σχετικά με την μεταφορά συντελεστών δόμησης, τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικών, αν και ξεκαθάρισε ότι σαν ρύθμιση την θεωρεί παράλογη. Iδιωτικοποιήσεις, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ τόνισε πως "για τη ΔEΠA έχει αποφασιστεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από το ΔEΣΦA και αυτή η διαδικασία προχωρεί. H ΔEΠA -το εμπορικό κομμάτι αυτού του σχήματος- θα πωληθεί, ενώ το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο των στρατηγικών υποδομών του δικτύου φυσικού αερίου, μειώνοντας, όμως, το ποσοστό του στο ΔEΣΦA". Όσον αφορά στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ τόνισε πως θα προχωρήσει το 2012, αφού έχει ανοίξει η παραγωγή λιγνίτη και σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας. Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικούς χειρισμούς, και το κατά πόσον η πώληση μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική της διάθεσης του ποσοστού 17% (σ.σ. αυτό είχε υποσχθεί η κυβέρνηση στον βουλευτή Αλ. Αθανασιάδη, όπως δήλωσε ο ίδιος αφού ψήφισε ναι στο Μεσοπρόθεσμο) ο υπουργός εμφανίστηκε λακωνικότατος και τόνισε πως "Eξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και η πώληση μονάδων είναι μία από αυτές".
Read more...

Εμπρησμοί σε τέσσερα αυτοκίνητα του Δήμου Σμύρνης

Κατεστραμμένα τα δύο

Η Ασφάλεια Αττικής διερευνά την υπόθεση (φωτ. αρχείου)
Η Ασφάλεια Αττικής διερευνά την υπόθεση (φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Τέσσερα αυτοκίνητα του δήμου Νέας Σμύρνης πυρπόλησαν άγνωστοι στη 1.45 τα ξημερώματα της Κυριακής, έξω απο το δήμο, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά στα αυτοκίνητα με εύφλεκτο υγρό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα δύο και να υποστούν σοβαρές ζημιές τα άλλα δύο.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπρηστών γίνεται έρευνα απο την Ασφάλεια Αττικής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις-εξπρές εν όψει του νέου πακέτου βοήθειας

«Αποφασιστικά τα επόμενα βήματα»


O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β.Σόιμπλε με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β.Σόιμπλε με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην «χωρίς καθυστέρηση» εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην «αποφασιστική» εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στρέφουν την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, μετά το πράσινο φως του Eurogroup στην 5η δόση του δανείου και, κυρίως, εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζεται την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολόγησαν την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του ΔΣ του ΔΝΤ –σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Ιουλίου.

Η 5η δόση είναι συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολίν Άτκινσον, χαιρέτισε τη δέσμευση του Eurogroup «να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα». Η δέσμευση ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το Κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η κυρία Άτκινσον δεν προσδιόρισε πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιουλίου, οπότε η συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα καθυστερήσει.

Μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την 5η δόση, το ενδιαφέρον στρέφεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να κινείται στο ύψος των 85 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup του Σαββάτου έδωσε και εδώ το πράσινο φως, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στην παραπάνω ανακοίνωση, τονίζει ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο». Η έκτη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Ξεκάθαρη απαίτηση από την πλευρά των πιστωτών είναι η «προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την οποία, το Eurogroup έλαβε εκ νέου «ισχυρές δεσμεύσεις» από τις ελληνικές Αρχές.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τονίζει ότι «τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Όπως σημείωσε «αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανοίγει η αγορά για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες
Ανοίγει η αγορά για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες
Το άνοιγμα της αγοράς για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΓιώργος Παπακωνσταντίνου.


Μιλώντας στην Ημερησία απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Oι αποφάσεις που θα πάρουμε πρέπει να αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα: το άνοιγμα της αγοράς δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της πολιτικής της E.E., και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, για να μπουν κεφάλαια και τεχνογνωσία. Tο πρώτο προηγείται του δεύτερου, ενώ και τα δύο πρέπει να εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική ενέργεια της χώρας μας. Eξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και η πώληση μονάδων είναι μία από αυτές».

Αναφερόμενος στην προωθούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ανέφερε πως θα επιχειρήσει να δώσει μία κοινωνικά δίκαιη λύση, κάνοντας γνωστό πως αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου στην ενεργειακή πολιτική τονίζει πως είναι η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας παράλληλα και συμπληρωματικά με την επίτευξη των στόχων του 20-20-20. Aυτό κυρίως μεταφράζεται σε αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας, δηλαδή λιγότερο πετρέλαιο και λιγνίτη και περισσότερο φυσικό αέριο και Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας. Mεταφράζεται ακόμη σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή εξοικονόμηση.
Πηγή: naftemporiki- ΑΠΕ

Read more...

Μπάτε ξένοι χτίστε Θα χτίζουν όπου θέλουν κι όσο θέλουν για 50 χρόνια !

http://img.protothema.gr/AC2D82D084E7560058BC965C26C01746.jpg
Γην και ύδωρ στους επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με σοβαρές παρεκκλίσεις από τη χωροταξία και την πολεοδομική νομοθεσία, προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που ανοίγει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων.

Η Πολιτεία έχει αποφασίσει ελέω των δανειστών μας να διαφοροποιήσει πλήρως το καθεστώς δόμησης μεταξύ των πολιτών και των μεγαλοεπενδυτών, παραχωρώντας χωρίς δισταγμό αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό και παραλία για 50 χρόνια, εξαιρώντας από την επιχειρούμενη επέλαση των επενδυτών μόνο τις περιοχές απολύτου προστασίας, τους εθνικούς δρυμούς και τα διατηρητέα μνημεία! Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να νομιμοποιούνται διά των εξπρές διαδικασιών που θα εφαρμοστούν ακόμα και καταπατημένες εκτάσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα σημεία του νόμου τα οποία θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα οι συναρμόδιοι υπουργοί να εξειδικεύσουν:

Η επιχειρούμενη παραχώΗ επιχειρούμενη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, χωρίς να διασφαλίζεται ο σεβασμός στον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, που προμηνύει το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες.

Η καθιέρωση υπερδιπλάσιων συντελεστών δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές...

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί

Read more...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ


Γράφει ο " Κοριός του ΤΕΕ"

Μετά από μεγάλη σύγκρουση στο ΤΕΕ μεταξύ της ΔΚΜ και της ΠΑΣΚ αποφασίστηκε κατόπιν πρότασης του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη (ΠΑΣΚ) η αλλάγή του τρόπου υπολογισμού των αμοιβών μελέτης , επίβλεψης , των κρατήσεων...
υπέρ ΤΕΕ , ΤΣΜΕΔΕ , ΕΜΠ κλπ η οποία θα γίνεται κατόπιν οδηγιών της τρόικας με αναλυτικό προυπολογισμό.Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι:πενταπλασιάζονται οι αμοιβές των μηχανικών , όχι όσον αφορά το τι θα εισπράτουν οι ίδιοι , που αυτή την περίοδο κυριολεκτικά πεινάνε , αλλά το τι θα ζητάει η εφορία από αυτούς
εξαπλασιάζονται οι κρατήσεις υπέρ ταμείων και δημοσίου
ξεφτιλίζεται το επάγγελμα γιατί οι μηχανικοί θα κάνουν έκπτωση πάνω από 80% επί της νόμιμης

αυξάνεται το κόστος κατασκευής ιδιωτικών έργων αφού το ελάχιστο κόστος (ΕΚΚΟ) πενταπλασιάζεται
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της στο ΤΕΕ προς την τρόικα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα όχι απλά σε ένα ακόμη επάγγελμα αλλά και σε όλα όσα ακολουθούν την οικοδομή.
¨Μπράβο¨ στους εκπροσώπους των μηχανικών που ψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση και επειδή θέλουμε να μιλάμε με ονόματα διαβάστε ποιοι ψήφισαν υπέρ:
Σπίρτζης (ΠΑΣΚ) , Δρούλιας (ΠΑΣΚ) , Ζανιάς (ΠΑΣΚ) , Μπούμης (ΠΑΣΚ) , Πρωτονωτάριος (παράταξη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ) , Τσέγκος (παράταξη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ) , Φούρκας (αντάρτης του ΠΑΣΟΚ)
Λευκό ψήφισε και ο ελεύθερος επαγγελματίας Σεραφίδης ...
Προς τιμήν του απουσιάζε ο νεότερος εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ Μήλης. (Μάλλον είναι ο μόνος που δουλέυει και καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά)
Εναντιώθηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΚΜ Αλεξιάδης , Κουρνιώτης και Μακέδος .


Read more...

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑ ΤΟ EUROGROUP


Λίγο μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ήρθε και η γραπτή επιβεβαίωση από το Eurogroup για την έγκριση της 5ης δόσης. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν αυστηρά για την τήρηση του Μεσοπρόθεσμου ενώ οι υπουργοί...
Οικονομικών της Ε.Ε. καλούν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να "υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος". Οι συζητήσεις με ιδιώτες πιστωτές είναι σε εξέλιξη, τονίζει η ανακοίνωση, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας αποφεύγοντας παράλληλα την επιλεκτική χρεοκοπία. Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι έχει ληφθεί υπόψιν η άποψη του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IIF) και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει παράγοντες των αγορών σε ορισμένα κράτη μέλη. Στις επιλογές για τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, το IIF είχε συμπεριλάβει την επαναγορά ομολόγων ή την επιμήκυνση και την επανεπένδυση των απαιτήσεων που έχουν οι κάτοχοι ομολόγων, σε εγγυημένα χρεόγραφα μακράς διάρκειας. Ειδική αναφορά έχει κάνει και στην ανάγκη αγοράς χρέους από την Ελλάδα, ώστε να μειωθεί σε μέγεθος. Τέλος, γίνεται αναφορά από το Eurogroup, στην μεγάλης διάστασης τεχνική βοήθεια που θα δώσουν τα κράτη μέλη όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.
Read more...