Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πασόκοι αλλά αγανακτισμένοι


Δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου εντός του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να δημιουργηθεί συντονισμένα εδώ και λίγο καιρό από μη κυβερνητικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους νέοι, που διαφώνησαν εξαρχής με την πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων.
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συμμετέχουν και στις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων.
Την περασμένη Τρίτη στην Καλλιθέα συγκεντρώθηκαν περίπου 200 μέλη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική (την οποία χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερη) και ότι θα αγωνιστούν για ν' αλλάξει.
«Κάνουμε μια προσπάθεια σχηματισμού αριστερής πτέρυγας, με δημοκρατική διάρθρωση και δομή και με πολιτική και οργανωτική επάρκεια, τέτοια που θα της επιτρέψει να κερδίσει την πολιτική-ιδεολογική ηγεμονία και το συσχετισμό δύναμης μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και στο κοινωνικό πεδίο, σε συνεργασία με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο Θέμης Τζήμας, μέλος του Ε.Σ.
Οσο για το στόχο τους, δεν κρύβουν ότι είναι..
«να χτυπηθούμε με τη δεξιά κλίκα που καθοδηγεί την κυβέρνηση και έχει βάλει πόδι και στο κόμμα».
Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος έχουν παρέμβει ήδη καταθέτοντας συλλογικά κείμενα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, και συνέχισαν με ανοιχτές συνελεύσεις, με χαρακτήρα αυτοοργάνωσης, αναζητώντας προοδευτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Πριν από λίγες μέρες οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με ομιλητές τον βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστο και τους καθηγητές Ν. Κοτζιά και Α. Καζάκο.
Στην προσπάθεια για τη δημιουργία της αριστερής πτέρυγας συμμετέχουν και κάποια ρεύματα, όπως αυτά του «Νέου Αγωνιστή» και των «Νέων Σοσιαλιστών».
Ο «Νέος Αγωνιστής» είναι μία κίνηση που δημιουργήθηκε το 2006 γύρω από το περιοδικό με ομώνυμο τίτλο. Ενα περιοδικό μελών του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτων σοσιαλιστών -όπως αυτοπροσδιορίστηκαν τότε-, που θέλησαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο πυρήνας του αποτελείται από 15-16 άτομα (Βασίλης Ασημακόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Κώστας Τσουκαλάς, Βαγγέλης Καραγρηγορίου, κ.ά). Πανελλαδικά είναι γύρω στα χίλια άτομα, πολλοί εκ των οποίων όμως πρόσφατα δήλωναν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
«Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει άμεσα να καταγγείλει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με άρνηση πληρωμής του απεχθούς μέρους του» αναφέρει η Νίνα Κασιμάτη, από το «Νέο Αγωνιστή», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
«Συμμετέχουμε στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους και τις πλατείες ενάντια στο μνημόνιο, μοιράζουμε προκηρύξεις και αναρτήσαμε πανό στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα "Δεν πουλάμε τη χώρα μας. Φύγετε. Λαϊκή Μεταπολίτευση". Η Νίνα Κασιμάτη αναφέρει επίσης ότι πιστεύουν «στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος, γιατί το παλιό αυτοκαταργήθηκε, όταν καταλήφθει από τους εντός και εκτός της χώρας πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους του (νέο)φιλελευθερισμού, της ολιγαρχίας και του χρηματιστικού κεφαλαίου».
Οι «Νέοι Σοσιαλιστές» είναι ένα από τα ρεύματα (αριστερής) αντιπολίτευσης με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σακελάρη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αντώνη Ελευθεριάδη. Υπάρχει εδώ και 7 χρόνια με επιρροή κυρίως στα νεότερης ηλικίας μέλη.
«Θέλουμε να συγκροτήσουμε μία πραγματική αριστερή πτέρυγα που δεν θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών, αλλά στην επικράτηση μιας σύγχρονης αριστερής πολιτικής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό» αναφέρει ο Δ. Σακελλάρης που εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ήταν εκτός λίστας και κατέβηκε κόντρα στην ηγετική γραμμή.
Κι ενώ οι «γιάφκες» των αριστερών (αλλά και των υπολοίπων) αντιπολιτευτικών τάσεων του ΠΑΣΟΚ μαζεύουν όλο και περισσότερο κόσμο, τα γραφεία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ παραμένουν κλειστά τις περισσότερες μέρες και μόνο πού και πού ανοίγει τα γραφεία ο εκάστοτε γραμματέας της οργάνωσης με δυο-τρεις φίλους του. Αλλωστε τελευταία τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν «ζώνες υψηλού κινδύνου», καθώς ενδέχεται να γίνουν στόχος αγανακτισμένων, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Απογοήτευση, οργή και αντιρήσεις όμως, εκφράζονται και από τα ίδια τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που κόβουν τους δεσμούς με το κυβερνών κόμμα.
Στην Α' Θεσσαλονίκης, που είναι η μεγαλύτερη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ (με περίπου 50.000 εγγεγραμμένα μέλη), η έλλειψη μαζικότητας στις κομματικές εκδηλώσεις είναι πρωτοφανής. Σε μια κοινή διαδικασία του πρώτου, δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και της οργάνωσης Τριανδρίας (με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη) στις αρχές Ιουνίου, προσήλθαν μόλις 25 άτομα, όταν προ μνημονίου προσέρχονταν τουλάχιστον 250, όπως αναφέρουν στελέχη της Θεσσαλονίκης. Στην οργάνωση ΠΑΣΟΚ Τούμπας και 5ου διαμερίσματος, από τις εξίσου πολύ μαζικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, προσήλθαν μόλις 35. Μετά τη φιλοκυβερνητική εισήγηση της Μαρίας Παυλίδου, μέλους του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε θύελλα αντικυβερνητικών καταγγελιών.
Στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Αργυρούπολης, όπου μιλούσε πριν από λίγο καιρό ο Γ. Πεταλωτής (και συνέβησαν τα γνωστά επεισόδια), στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «μέσα, στην ομιλία ήμασταν καμιά τριανταριά άνθρωποι -παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες- ενώ ο κόσμος ήταν απ' έξω».
«Τα μέλη δεν πατάνε πια, τα γραφεία ερημώνουν» αναφέρει στέλεχος από τη Β' Πειραιά.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Στις εκδηλώσεις είμαστε εμείς κι εμείς» δηλώνει ο γραμματέας της οργάνωσης Αγίων Αναργύρων, Α. Δημητρόπουλος. «Ο κόσμος δεν έρχεται και έχουμε και οικονομικά προβλήματα καθώς κανείς δεν πληρώνει εισφορές για το κόμμα, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μην έχουμε λεφτά για εκδηλώσεις. Ακόμα και τα μέλη μας διαμαρτύρονται για το μνημόνιο και τα αποτελέσματά του».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: