Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ανοίγει η αγορά για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες




Ανοίγει η αγορά για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες
Το άνοιγμα της αγοράς για πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΓιώργος Παπακωνσταντίνου.


Μιλώντας στην Ημερησία απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Oι αποφάσεις που θα πάρουμε πρέπει να αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα: το άνοιγμα της αγοράς δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της πολιτικής της E.E., και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, για να μπουν κεφάλαια και τεχνογνωσία. Tο πρώτο προηγείται του δεύτερου, ενώ και τα δύο πρέπει να εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική ενέργεια της χώρας μας. Eξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και η πώληση μονάδων είναι μία από αυτές».

Αναφερόμενος στην προωθούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ανέφερε πως θα επιχειρήσει να δώσει μία κοινωνικά δίκαιη λύση, κάνοντας γνωστό πως αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου στην ενεργειακή πολιτική τονίζει πως είναι η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας παράλληλα και συμπληρωματικά με την επίτευξη των στόχων του 20-20-20. Aυτό κυρίως μεταφράζεται σε αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας, δηλαδή λιγότερο πετρέλαιο και λιγνίτη και περισσότερο φυσικό αέριο και Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας. Mεταφράζεται ακόμη σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή εξοικονόμηση.




Πηγή: naftemporiki- ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: