Την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να κερδίσει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, τάζοντας και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναλύει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.
«Στη δεκαετία του 1989, ο Χρήστος Παπαδημητρίου είχε μία...
λαμπρή σταδιοδρομία εγκαθιστώντας μονάδες εντατικής θεραπείας σε ελληνικά νοσοκομεία. Τώρα, συνταξιούχος πλέον, ο γιατρός έχει βρει έναν νέο τρόπο να εξασκεί την ιατρική: ως άμισθος ιατρικός σύμβουλος στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής», επισημαίνει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα.
«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τη στιγμή που έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ιδιωτική περίθαλψη. Αυτοί (η Χρυσή Αυγή) προσπαθεί να βοηθήσει, όπως κι εγώ, εθελοντικά», επεσήμανε ο γιατρός -που έχει σπουδάσει στη Γαλλία-, από το μικρό ιατρικό εξεταστήριό του στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.
Η Χρυσή Αυγή ξεπήδησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από τα ερείπια μίας καταστροφικής οικονομικής κρίσης που έσβησε περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας για πάνω από πέντε χρόνια και εκτοξευσε την ανεργία στο 26%. Τα μέλη της έχουν γίνει γνωστά από τις μαύρες μπλούζες τους, την αντιμεταναστευτική ρητορική και τις ναζιστοειδείς πορείες τους, επισημαίνει η εφημερίδα.
«Ενώ το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας που επιδιώκει το κ.Παπαδημητρίου είναι ένα λιγότερο εκτιμημένο από όσο φαίνεται, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος βασίζονται σε αυτό, καθώς στην προσπάθειά τους να ριζώσουν στην ελληνική κοινωνία τα χρόνια που έρχονται», συνεχίζει.
Η ηπιότερη προσέγγιση είναι ήδη η εύρεση ενός δεκτικού ακροατηρίου μέσα στη μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που νιώθει εγκατάλειψη, την ώρα που η κυβέρνηση της μαστιζόμενης από την κρίση χώρας έχει εξαναγκαστεί σε περιστολή κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του διεθνούς πακέτου οικονομικής βοήθειας.
«Η κρίση έχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι αλληλεπιδρούν με τα πολιτικά κόμματα», ειπε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Έλληνας. «Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο να προσφέρει κάτι στους ψηφοφόρους της μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων και έτσι να εξασφαλίζει την υποστήριξή τους», πρόσθεσε.
Οπως και με τις ιατρικές υπηρεσίες, οι… «ακτιβιστές» της Χρυσής Αυγής συχνά διανέμουν τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, προτιμώντας αυτές των Ελλήνων και όχι των μεταναστών. Οι διανομές εχουν, ωστόσο, περιοριστεί, μετά την απόφαση της Βουλής για περικοπή των 800.000 ευρώ της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος, σημειώνει το άρθρο.
Τώρα οι 16 βουλευτές εξακολουθούν να προσφέρουν το 60% του μισθού τους στην «κοινωνική δράση πρόνοιας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων», κατά τα λεγόμενα του βουλευτή του κόμματος στην Αθήνα, Ηλία Παναγιώταρου, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα.
Η Αγγελική Παπαδοπούλου λέει ότι η οικογένειά της άρχισε να λαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα από το κόμμα αφότου ο σύζυγός της, μαραγκός στο επάγγελμα, έμεινε άνεργος πριν από δύο χρόνια.
«Συνήθιζαν να μας φέρνουν αρκετά για να γεμίζουμε το ψυγείο μας δύο φορές το μήνα… Τώρα αυτό γίνεται λιγότερο συχνά, αλλά ακόμα κάνει τη διαφορά», υπογραμμίζει η κ.Παπαδοπούλου. Η ανεργία στην περιοχή που ζει, τα Άνω Λιόσια, αγγίζει το 70%, περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.
«Ολη η οικογένειά μας θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή και το ίδιο θα κάνουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι εδώ γύρω. Ηταν εδώ για εμάς, όταν η πολιτεία βοηθούσε, όπως και κανένα άλλο πολιτικό κόμμα», λέει.
Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρεται στα δημοσκοπικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ενόψει των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι το κόμμα καταγράφει το 7-8% της προτίμησης των ψηφοφόρων και βρίσκεται στην τρίτη θέση, μαζί με το νεοσυσταθέν κεντροαριστερό «Ποτάμι», πίσω από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το αντιπολιτευτικό κόμμα της Αριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τώρα, σημειώνουν οι FT, η Χρυσή Αυγή ήταν περισσότερο συνδεδεμένη με τις βίαιες επιθέσεις στους δρόμους παρά με τη δημόσια υγεία. Ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, φυλακίστηκε μετά την επιχείρηση αποδόμησης τον περασμένο χρόνο, που ακολούθησε τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα, από μέλος της οργάνωσης. Το δημοσίευμα αναφέρθηκε και στην εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο.
Οπως τονίζει η αρθρογράφος, αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πόσους ασθενείς έχει «εξυπηρετήσει» η Χρυσή Αυγή, μεγάλο μέρος της αποδοχής της οφείλεται στο θλιβερό υγείας της Ελλάδας.
Μία διετής χαοτική ανασύσταση του συστήματος υγείας με στόχο τη μείωση του κόστους και την αντιμετώπιση της διαφθοράς έχει περιορίσει τις υπηρεσίες και έχει στρέψει δεκάδες έλληνες γιατρούς στην αγορά εργασίας άλλων χωρών της ΕΕ. Πριν από αυτό, δε, οι ασθενείς συχνά ταλαιπωρούνταν για μήνες περιμένοντας για μία χειρουργική επέμβαση ή κατέφευγαν στο λεγόμενο «φακελάκι» για να πετύχουν καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες.
Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει σε κλήσεις για να σχολιάσει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής, λέει το δημοσίευμα.
Οσο για τον δρ. Παπαδημητρίου, ανασήκωσε τους ώμους όταν ρωτήθηκε αν νιώθει (εσωτερική) σύγκρουση με το να παρέχει ιατρική εργασία για ένα πολιτικό κόμμα που έχει εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες, ακόμη και σε δολοφονία.
«Είμαι ενήμερος για τις κατηγορίες που βαρύνουν τα μέλη του κόμματος σχετικά τη βία, αλλά δεν έχω καμία προσωπική γνώση. Ο ρόλος μου είναι να παρέχω ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν βοήθεια».
Πηγή ethnos.gr