Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Προέχει η εφαρμογή της νομοθεσίας Ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ευθυγραμμισμένος με το Μνημόνιο, λέει η Κομισιόν

«Το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει κλείσει και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση τους επόμενους μήνες», τόνισε η κ. Κατσέλη
«Το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει κλείσει και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση τους επόμενους μήνες», τόνισε η κ. Κατσέλη
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Όλα τα στοιχεία του νόμου για τα εργασιακά θέματα στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένα με το Μνημόνιο, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, αυτό που προέχει τώρα, είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας από όλες τις πλευρές, διαδικασία την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι έκλεισε το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

«Το θέμα των ειδικών συλλογικών συμβάσεων έχει κλείσει. Η Βουλή ψήφισε το νέο νομοθετικό παλίσιο το οποίο είναι σε ισχύ. Οι επιταγές του μνημονίου έχουν ικανοποιηθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση για αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες», είπε

Με τη δήλωση αυτή επιχείρησε σήμερα να κλείσει το θέμα που «άνοιξε» με τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου προς «Το Βήμα on line» με τις οποίες εξφραζόταν η μη ικανοποίηση της τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας υλοποίησε το Μνημόνιο σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης τους επόμενους μήνες.

Η κ. Κατσέλη απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, επιμένοντας ότι «το θέμα έληξε». Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα είναι νόμος του κράτους, σημείωσε.

Ανέφερε μάλιστα οτι η αλλαγή στη διάταξη που προσδιόριζε το χρόνο ισχύος των συμβάσεων στο ένα έτος απαλείφθηκε, ώστε να δωθεί η δυνατότητα ισχύος των ειδικών συμβάσεων και για διάστημα μικρότερο του έτους.

Πρόσδιορίζοντας τις προτεραιότητες των επομένων μηνών, είπε ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τη διευθέτηση των όρων εργασίας και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ εκκρεμούν διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση των ρυθμίσεων που ήδη έχουν ψηφισθεί, όπως αυτές για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη

Ανησυχεί ο Στρος-Καν για ευρωκρίση χρέους



http://img.protothema.gr
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος – Καν επιμένει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει, ούτε μπορεί να τιθασευθεί από τις μέχρι στιγμής αποφάσεις και ... μη-κινήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών, την ίδια στιγμή που κορυφαίοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνουν ότι η πλέον πρόσφορη λύση για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης είναι η έξοδός τους από το ευρώ!

Ο κύριος Στρος-Καν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επανέλαβε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση και στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ είναι ορατός. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και κατέληξε λέγοντας πως οι αγορές αντιλαμβάνονται την αδυναμία της Ένωσης να καταλήξει σε μια ενιαία γραμμή και «επιτίθενται» στα αδύναμα μέλη της!

Και μπορεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η έξοδος μιας ή περισσοτέρων χωρών από το ευρώ δεν είναι η λύση για να ξεπερασθούν τα προβλήματα, αντίθετη άποψη φαίνεται να έχουν ορισμένοι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων. Με πρώτο τον Αντριου Μπόσομγουερθ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pimco, του μεγαλύτερου διεθνή «παίκτη» στην αγορά ομολόγων, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, "βλεπει" εξοδο απο το ευρω για τις χωρες του Νοτου.

Και μάλιστα τονίζει πως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει να εξετάσουν αυτή την πιθανότητα, ως την προσφορότερη λύση για να ορθοποδήσουν οι οικονομίες τους. Επεσήμανε δε πως αυτές οι χώρες «δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο του ευρώ».

Όσον αφορά τώρα στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τόσο ο ίδιος ο κορυφαίος διαχειριστής της Pimco, όσο και οι αναλυτές της μεγάλης επενδυτικής Blackrock, εκτιμούν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα εντός της νομισματικής ένωσης, αλλά μόνο «με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους». Κάτι που ενδεχομένως σημαίνει έκδοση ευρωομολόγων...

Read more...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο



(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όσο και η Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής».

Εκθέτοντας τις θέσεις του ο εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος παροχής ασύλου με διπλό στόχο: την ταχύτατη και δικαιότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών και την αποθάρρυνση όσων τελικώς δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία, είπε, χαιρετίζει την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου με τη χρησιμοποίηση πολιτικού προσωπικού, χωρίς τη συμμετοχή της Αστυνομίας, ενώ κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της στελέχωσης της νέας υπηρεσίας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό «για να μη καταλήξει σε μία νωθρή και δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία».

Θετική έκρινε επίσης τη νέα δομή των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στα σύνορα, με την έννοια ότι δεν θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά θα βάλουν τη βάση για μια άλλη προσέγγιση και κατ' αρχάς, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά το θέμα των επιστροφών και επαναπροωθήσεων, ο κ. Τσαρμπόπουλος είπε ότι ο χρόνος κράτησης του εξαμήνου που ισχύει σήμερα είναι υπερβολικός.

Ο κ. Τσαρμπόπουλος δέχθηκε κριτική από τους βουλευτές της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκο, του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου και του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη για το ρόλο που παίζουν ΜΚΟ, που ως επί το πλείστον χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και πώς ελέγχονται από τον ΟΗΕ.

Ο ίδιος απάντησε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το κράτος, αλλά εν πάση περιπτώσει το κράτος οφείλει, όπως το δικαιούται, να κάνει ελέγχους, ενώ κριτική δέχθηκε για το ότι στις μομφές που δέχεται από τα διεθνή φόρουμ η χώρα μας, δεν προστίθεται και η αντίστοιχη κριτική για το γεγονός ότι η Τουρκία έχοντας μετατραπεί σε εκκολαπτήριο δουλεμπορίου δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις υποχρεώσεις της.

Τάχθηκε, επίσης, όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα, υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», που επιβαρύνει υπέρμετρα την Ελλάδα, από την οποία εισέρχεται το 50% των μεταναστών της Ευρώπης, θέση που υποστήριξε στην πορεία της συζήτησης μιλώντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας.

Σε θετική κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, εκτίμησε, όμως, ότι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα κρίνονται ως ελλειμματικές, «παράλληλα με τη στάση υποκρισίας των διεθνών οργανισμών».

Ο κ. Φωτόπουλος παραδέχθηκε ότι απαιτείται αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά αναρωτήθηκε, πώς θα γίνει χωρίς την αύξηση των κονδυλίων και διαφορετική αντιμετώπιση των αστυνομικών που εργάζονται στους χώρους κράτησης, όπου οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει οι αστυνομικές αρμοδιότητες να χορηγηθούν σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην καταγραφεί ως το μαύρο πρόβατο στην υπόθεση εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να διεκδικήσει την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», αφού κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

«Για να πετύχουμε όμως αυτούς τους στόχους πρέπει να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, θα μπούμε στο στόχαστρο ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη συνθήκη Σένγκεν» τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Διαμαρτυρία Ιρανών και Αφγανών

Στην είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κανελλοπούλου παραμένουν περίπου εκατό Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες που εδώ και μέρες είχαν κατασκηνώσει μπροστά στο κτίριο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ψυχικό, οι πρώτοι και στα Προπύλαια οι δεύτεροι.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού και με τον υπασπιστή του.

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ΠΔ σχετικά με το άσυλο, αλλά όπως δηλώνουν άτομα από την αντιπροσωπεία «δεν δεσμεύτηκε όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των επιτροπών χορήγησης πολιτικού ασύλου».

Και τις δύο εισόδους του υπουργείου φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μείωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών ως το 2013

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013 ανακοίνωσε σήμερα o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 κι ότι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου।
tanea.gr/
Read more...

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


Δε θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλεί τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ΙΧ να προμηθευτούν έγκαιρα τα σήματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η εκτύπωση και η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας του 2011 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου...
Οικονομικών.
Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια, όπου η τελευταία παρτίδα περιλάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.
Η προθεσμία, για όσους ακόμη δεν προμηθεύτηκαν το σήμα του 2011, λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.
Read more...

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2020 ΒΛΕΠΕΙ Η ΔΕΠΑ


Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου βλέπει διπλασιασμό των οικονομικών της μεγεθών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, χάρη στην αυξανόμενη εγχώρια χρήση του καυσίμου στην Ελλάδα και στην πρόσβαση που θα αποκτήσει σε ξένες αγορές μέσω των νέων αγωγών που κατασκευάζονται στην περιοχή, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης, σε συνέντευξή του στο Reuters την Δευτέρα...


Η ΔΕΠΑ, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα αποκρατικοποιήσεων για το 2011, μπορεί να δει τις ετήσιες πωλήσεις αερίου να αυξάνονται, σταδιακά, στα 7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (bcm) έως το 2020, περίπου στο διπλάσιο του σημερινού όγκου, όπως λέει ο κ. Σαχίνης.

«Η ΔΕΠΑ δεν θα γίνει απλά μια ελληνική εταιρία που κοιτά την ελληνική αγορά. Περιμένουμε ότι θα διπλασιάσει τις ποσότητες που πουλά, διπλασιάζοντας τα έσοδα και την κερδοφορία της», εκτίμησε.

Η κυβέρνηση, που στοχεύει σε έσοδα 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2011, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσουν τις δυνατότητες πώλησης μέρους ή του συνόλου του 65% που κατέχει το Δημόσιο.

«Βλέπω την διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους (2011)», είπε ο κ. Σαχίνης.

Η εταιρία διέθεσε περίπου 3,4 δισ. κυβικά μέτρα το 2009, αντλώντας καθαρά έσοδα 61 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 975 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις και τα κέρδη του 2010 αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς ανταγωνιστές και μεγάλοι πελάτες, όπως η ΔΕΗ, άρχισαν να εισάγουν φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), φέροντας πλήγμα στο μερίδιο αγοράς της εταιρίας, που υποχώρησε από το 100% το 2009 στο 88% φέτος.

Τα μεγέθη αναμένεται να εμφανίσουν σαφή βελτίωση από το 2012 και μετά, καθώς θα αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και θα ενισχύονται οι εξαγωγές μέσω των νέων αγωγών που θα συνδέουν την Ελλάδα με την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.

«Θα περίμενα, ξεκινώντας σε 2-3 χρόνια, να έχουμε περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα προς διάθεση στη ΝΑ Ευρώπη και έως το 2017 άλλα 1,6 δισ. κυβικά μέτρα προς διάθεση στην Ιταλία», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Έως το 2020, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αναμένεται να καταναλώνουν μεταξύ 5 και 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, υπερδιπλάσιο του σημερινού όγκου, εκτιμά ο κ. Σαχίνης, με την ΔΕΠΑ να προμηθεύει μεταξύ 4,5 και 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι ενεργειακές μονάδες ήδη χρησιμοποιούν περίπου το 65% του φυσικού αερίου που εισάγεται στη χώρα. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξάνεται, καθώς η χώρα θα περιορίζει ολοένα και περισσότερο την εξάρτησή της από τον άνθρακα και το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση.

«Νομίζω ότι θα υπάρχει ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, κυρίως στον τομέα του ηλεκτρισμού, αλλά και στον κλάδο των οικιακών πελατών. Θα υπάρξει επίσης ανάπτυξη στην περιφερειακή αγορά», ανέφερε ο κ. Σαχίνης.

Ο «πόλεμος» των αγωγών

Η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η τουρκική Botas συμμετέχουν στην κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI), ένα από τα διάφορα σχέδια κατασκευής αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Δυτική Ασία στην Ευρώπη. Ανταγωνιστικά σχήματα είναι οι αγωγοί Nabucco και TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Αλλά με σχεδιαζόμενη χωρητικότητα 30 bcm τον χρόνο, ο Ναμούκο δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη.

«Δεν νομίζω ότι ο Nabucco θα κατασκευαστεί αμέσως [...] ο Nabucco μπορεί να γίνει στο μέλλον», σημείωσε, όταν η Ευρώπη θα έχει πρόσβαση και σε άλλα κοιτάσματα στο Ιράκ, το Ιράν ή το Τουρκμενιστάν. «Με τους όγκους φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμοι τώρα, αυτούς από το Αζερμπαϊτζάν, ο ITGI είναι το πιο λογικό έργο για να υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή», είπε.

Ανεξάρτητα από τι θα συμβεί τελικά με τον ΙΤGI, η ΔΕΠΑ αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές μέχρι και την Αυστρία, μέσω νέων αγωγών διασύνδεσης προς Βουλγαρία και Αλβανία.

Η ΔΕΠΑ λέει ότι μπορεί να παρέχει στις αγορές αυτές υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, χωρητικότητας 135.000 κυβικών μέτρων. Στο βαθμό που θα υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, η ΔΕΠΑ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρία θα εξετάσει ακόμα τη συμμετοχή της στα σχέδια της κυβέρνησης για την μετατροπή ενός εξαντλημένου κοιτάσματος στον Πρίνο σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου.

Read more...

ΣΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ 40% ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ


Στα 2 δισ. ευρώ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αξία του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τις τροφοδοτούν, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ...


Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, «αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ μαζί με τα σχετικά λιγνιτικά αποθέματα, το τίμημα θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κράτος ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, τα κρατικά έσοδα θα ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ».

Η μελέτη συντάχθηκε από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό τις οδηγίες του Σερβάς Ντερούζ, εκπροσώπου της ΕΕ στην «τρόικα», αν και στο προοίμιο αναφέρεται ότι δεν αντανακλά απαραίτητα τις επίσημες θέσεις της Επιτροπής.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται συνολικά στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας και βασίζεται στην προηγούμενη αξιολόγηση του προγράμματος, που έγινε το καλοκαίρι οπότε οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, ως μέλους της τρόικας, έθεσαν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το ζήτημα τίθεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη λογική να αποκτήσουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ πρόσβαση στην (φθηνότερη σε σχέση με τα άλλα καύσιμα) παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και έκτοτε αναζητώνται «ισοδύναμες λύσεις» που θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, όμως φαίνεται ότι το ζήτημα της πώλησης παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Οι εναλλακτικές λύσεις που συζητώνται περιλαμβάνουν ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιρειών (στην οποία αντιδρούν οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί εκτός ΔΕΗ) ή η μίσθωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (την οποία απορρίπτει η διοίκηση της Επιχείρησης).

Στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αναφορά πάντως και στην εναλλακτική λύση, να δοθούν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη.

Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, το κόστος για την κατασκευή μονάδων ισχύος 2000 μεγαβάτ (αντιστοιχεί στο 40% των υφιστάμενων 5000 μεγαβάτ της ΔΕΗ) είναι 4 δισ. ευρώ, άλλα 400 εκατ. υπολογίζεται η δαπάνη για τα ορυχεία, ενώ θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Βεβαιωμένα κοιτάσματα λιγνίτη, πέρα από εκείνα που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, υπάρχουν στη Δράμα και την Ελασσόνα. Με την τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου, τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση, ως το τέλος του χρόνου:

- Να παρουσιάσει τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

- Να υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή, μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος 20/20/20 (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονόμηση ενέργειας, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών).

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ακόμη ότι το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013 τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ακολουθούν τις διακυμάνσεις της αγοράς χονδρικής, δηλαδή θα αυξομειώνονται ανάλογα με το κόστος καυσίμου, εισαγωγών, το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης, κ.λπ.

Εξάλλου, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για άνοιγμα σε τρίτους της λιγνιτικής παραγωγής, θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο φορέα η διαχείριση των υδροηλεκτρικών, θα αποδεσμευτούν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχυθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Read more...

"ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"


Δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη στάση της Αριστεράς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διαρκούς ηθικής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας», ώστε «να χτιστεί μια νέα εθνική εικόνα προς τον υπόλοιπο κόσμο» και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουν και έχουν ευθύνη για αυτό».

«Δεν είναι το Μνημόνιο το πραγματικό περιεχόμενο της εθνικής προσπάθειας. Το Μνημόνιο είναι το δεκανίκι που έχουμε απόλυτη ανάγκη, μέχρι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Αν πετάγαμε αυτό το δεκανίκι σήμερα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα συνέβαινε. Οι μόνοι, ίσως, που κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι ορισμένοι συνάδελφοι της Αριστεράς που φτάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν στα σοβαρά να βγούμε αυτοβούλως από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δηλαδή, να εθνικοποιήσουμε την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
Αναφερόμενη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι με τη συζήτησή του, «όλοι έχουν την αίσθηση ότι «γράφεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας».
«Αυτή η αίσθηση δίνει σε όλους μας το μέτρο της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας, για το κατά πόσο στέκεται ή όχι, στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και ο πήχυς του εθνικού καθήκοντος. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μονής κατεύθυνσης. Είναι εθνικό στοίχημα το πόσο γρήγορα θα τον διανύσουμε για να φτάσουμε στο ξέφωτο της "μετά την κρίση" εποχής. Είναι άλλο απλά να τραβάς κουπί σε μια βάρκα προς το άγνωστο και είναι άλλο να παλεύεις για μια Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση και θα διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες τέτοιες, που θα δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία στη χώρα, με απτά οφέλη για όλους», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε έμφαση στα θέματα της παιδείας, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για «δημόσια, δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας και τονίζοντας ότι «είναι το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα αυτής της φωτεινής και ελπιδοφόρας προοπτικής».
«Αλλάζουμε Παιδεία; Αλλάζουμε την Ελλάδα! Αν η οικονομία είναι η "καρδιά" της κοινωνίας, η Παιδεία είναι το "μυαλό" της. Και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, πρέπει να έχουμε καθαρό το μυαλό μας. Αυτό σημαίνει ότι η Παιδεία δεν προσφέρεται για στρατηγικές του τύπου "Ήρθα, Είδα, Νίκησα". Ούτε προσφέρεται για πολιτικές που ασχολούνται με το κερασάκι κι αφήνουν ανέγγιχτη την τούρτα, όπως συνέβη κατά το παρελθόν», υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι κατανοεί απόλυτα «τις όποιες επιφυλάξεις της κοινωνίας», καθώς «τα αυτιά πιστεύουν πιο δύσκολα από τα μάτια, ειδικά σήμερα που η κοινωνία έχει δοκιμάσει πολλές διαψεύσεις και έχει δει πολλές απόπειρες αλλαγών να πέφτουν στο κενό».
Και η κ Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε:
«Επιδιώκουμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου αλλαγών και τομών, που αφορά και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στα πεδία της Διά Βίου Μάθησης και της Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι το εθνικό σχέδιό μας, η υλοποίηση του οποίου εκτείνεται στην τετραετία 2010-2014 και αφορά τόσο στον αναγκαίο εξορθολογισμό, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια όσο και στις βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές παιδαγωγικών μεθόδων, στόχων και διοίκησης και λειτουργίας δομών».
«Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε. Σήμερα δεν μπορεί να φαντάζει ως λύση το ότι θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, αλλά ούτε ότι θα παρέμβουμε με διορθωτικές αλλαγές και μικρά βήματα που θα ικανοποιούν όλους. Εάν συμφωνούμε σε όλα τα παραπάνω, τότε είμαστε ανοικτοί σε συγκεκριμένες προτάσεις.Τέλος εποχής, όμως, για ευχολόγια, για κενές ρητορείες, τέλος ανοχής για παιχνίδια μικρών εξουσιών και συμφερόντων. Οι προτάσεις του Υπουργείου πράγματι εμπεριέχουν μεγάλες ανατροπές. Όμως, δεν υπάρχουν τα περιθώρια για πρόχειρα μπαλώματα», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Read more...

Κερατέα: ΜΑΤωμένα Χριστούγεννα

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ


«Ζούμε μια δημοκρατική χούντα», έλεγε Σάββατο βράδυ ένας ανήλικος κάτοικος Κερατέας στα οδοφράγματα της λεωφόρου Λαυρίου, στον κόμβο Βιομηχανικού Πάρκου, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι οδομαχίες για να μην περάσει ο ΧΥΤΑ.

Για άλλη μια φορά οι διμοιρίες της ντροπής χτύπησαν ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ φώναζαν στον κόσμο «χούντα, ρε» Για άλλη μια φορά οι διμοιρίες της ντροπής χτύπησαν ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ φώναζαν στον κόσμο «χούντα, ρε» Η αστυνομία το προηγούμενο βράδυ απομακρύνθηκε από τον κόμβο. Προτού όμως αποχωρήσει, συνέβησαν τα ακόλουθα: τα εκατοντάδες μπουκάλια νερού που είχαν αφήσει κατά την άτακτη φυγή τους οι κάτοικοι, τρύπησαν. Το CD player που έπαιζε χριστουγεννιάτικα και λαϊκά τραγούδια εξαφανίστηκε, ενώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχαν στολίσει στον δρόμο, όχι απλώς αποκαθηλώθηκε, αλλά πριονίστηκε (!) στα δύο.

Κατά τ' άλλα, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών από καουτσούκ, κατέβασαν τα παντελόνια ενός συλληφθέντος, χτύπησαν γι' άλλη μια φορά ηλικιωμένους ανθρώπους και φώναζαν «χούντα, ρε» στον κόσμο που έτρεχε να σωθεί. Οι κάτοικοι τόσο της Κερατέας όσο και όμορων δήμων επιμένουν: «Οχι ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Οχι στο κράτος των εργολάβων. Οχι στο κράτος της παρανομίας».

Η Κερατέα ζει υπό καθεστώς κατοχής. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Οβριόκαστρο. Οι δυνάμεις τους αριθμούν κάπου τους 2.000 αστυνομικούς. Παντού υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα. Για να περάσεις: μίνι ανάκριση, φακοί στο πρόσωπο, επίδειξη ταυτότητας, επιβεβαίωση στοιχείων και ψάξιμο τόσο του Ι.Χ. όσο και των επιβατών. Οι κάτοικοι όμως επιμένουν. Ούτε για εορτασμό γενεθλίων δεν απομακρύνονται. Η τούρτα που έσβησε νεαρός διαδηλωτής μπροστά στα ΜΑΤ έγραφε: «Οσες πέτρες έριξες, διπλά να είναι τα χρόνια σου».

Οι πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ, που έριχνε η αστυνομία, σίγουρα πονάνε. Από κοντά μπορεί και να σκοτώσουν. Οι πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ, που έριχνε η αστυνομία, σίγουρα πονάνε. Από κοντά μπορεί και να σκοτώσουν. Κυνηγητό

Το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησαν οι διμοιρίες με τις κλούβες και την «αύρα» να κατηφορίζουν με προορισμό τον κόμβο όπου βρίσκονταν χιλιάδες κάτοικοι. Από μεγάφωνα τους φώναζαν: «Είναι εντολή εισαγγελέα να πάτε πίσω στο χωριό. Γυρίστε σπίτια σας». Μέχρι και τον κόμβο, ο κόσμος υποχωρούσε ειρηνικά, αλλά φώναζε πίσω στο μεγάφωνο... και τα φερέφωνά του: «Με περισσότερο πάθος απαιτεί ο Πάγκαλος και ο Μπόμπολας να δίνετε τα προστάγματα». Από το Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή και ο Ερυθρός Σταυρός: το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, συγκεκριμένα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Κερατέας για την περίθαλψη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Κατά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω πανικόβλητοι. Απλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάποιοι με τα κατοικίδιά τους. Ομως η αστυνομία δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Τουλάχιστον δύο διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν κρυμμένες στα χωράφια και επιτέθηκαν στους πολίτες από μπροστά. Ο κόσμος παγιδεύτηκε. Οι νεότεροι, τουλάχιστον, μπόρεσαν και πήδηξαν πάνω από τις προστατευτικές μεταλλικές μπάρες της λεωφόρου, κουτρουβάλησαν όπως όπως στην απότομη κατηφόρα και χάθηκαν στο σκοτάδι, μέσα στα χωράφια με τις ελιές. Από πάνω τους, βέβαια, βροχή τα δακρυγόνα και τα χημικά, που προκαλούν πανικό και αίσθημα εμετού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως δεν μπορούσαν ούτε να πηδήξουν ούτε να τρέξουν. Αλλά και να μπορούσαν, ήταν περικυκλωμένοι. Ασφυκτιούσαν και καλούσαν σε βοήθεια. Αλλοι πήγαιναν προς τα πίσω, άλλοι προς τα μπρος και όλη την ώρα συγκρούονταν μεταξύ τους.

Οπως ο παίκτης του μπάσκετ χτυπά τα χέρια όλων όσοι κάθονται στον πάγκο μόλις βγαίνει αλλαγή, έτσι και οι αστυνομικοί έτρεχαν χτυπώντας με δύναμη τα κεφάλια μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, που βρίσκονταν εκεί και προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Το μοναδικό τους «έγκλημα»: ότι θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, την ποιότητα της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους. «Θάβετε σαν σκουπίδι το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας αυτού του τόπου», είπε την Κυριακή το πρωί σε συγκεντρωμένο πλήθος ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

Δυο συλλήψεις

Στην αστυνομική έφοδο του Σαββάτου συνελήφθησαν ένας 15χρονος και ένας 19χρονος, από Κερατέα και Καλύβια αντίστοιχα. Οι αστυνομικοί κατέβασαν το παντελόνι του 15χρονου, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες πισώπλατα. Ο δε 19χρονος είχε στην κατοχή του μόνο τσιγάρα και κινητό τηλέφωνο. Θα τον παρέπεμπαν για πλημμέλημα, αλλά φορούσε κασκόλ (Παρασκευή βράδυ είχε -2 βαθμούς), που θεωρήθηκε απόκρυψη στοιχείων προσώπου και έτσι θα παραπεμφθεί για κακούργημα. Για τις δύο συλλήψεις, ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, είπε πως είναι «βαρύ το τίμημα για την πόλη μας. Το κράτος μάς δείχνει τα δόντια του. Πρέπει να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας». Από την πρώτη στιγμή στα οδοφράγματα βρίσκονται όλοι οι τοπικοί -απερχόμενοι και ανερχόμενοι- «καλλικρατικοί» άρχοντες καθώς και πολλοί ιερείς.

Προβληματισμένος για τη βία αλλά και αποφασισμένος εμφανίζεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Μαζί με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, και τη συμμετοχή βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής, του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, και δεκάδων ακόμα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αλλά και «το δύσκολο έργο της αναζήτησης διαλόγου με τους αρμόδιους υπουργούς».

Οσο παράξενο και να ακούγεται, ανεπίσημη «μασκότ» των κινητοποιήσεων είναι ένας αστυνομικός των ΜΑΤ που λέγεται «Ευτύχης». Ο Ευτύχης ήταν εμπροσθοφυλακή σε κάποια διμοιρία που εφορμούσε. Κάποια στιγμή, η διμοιρία άλλαξε γνώμη και υποχώρησε. Ο Ευτύχης όμως δεν το κατάλαβε και έμεινε μόνος. «Ευτύχη», φώναζαν από μακριά οι συνάδελφοί του, «γύρνα πίσω». Ολη η Κερατέα τότε άκουσε πως υπάρχει ένας άντρας των ΜΑΤ που λέγεται Ευτύχης. Μέχρι και μπλουζάκι έγινε, που γράφει: «Ευτύχη, σε αγαπάμε». Αλλού βέβαια, «Ευτύχη, θα σε κάνουμε δυστύχη...». *

Δύο «ΟΧΙ» με κεφαλαία συναντιούνται γύρω από μια φωτιά. «ΟΧΙ στη διαπλοκή στον Τύπο», η «Ε», «ΟΧΙ στο Κράτος των εργολάβων» η Κερατέα Δύο «ΟΧΙ» με κεφαλαία συναντιούνται γύρω από μια φωτιά। «ΟΧΙ στη διαπλοκή στον Τύπο», η «Ε», «ΟΧΙ στο Κράτος των εργολάβων» η Κερατέα

enet.gr
Read more...

Χριστούγεννα χωρίς συγκοινωνίες Προβλήματα στις μετακινήσεις από σήμερα λόγω νέων κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς

Την Τετάρτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα λόγω 24ωρης απεργίας
Την Τετάρτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα λόγω 24ωρης απεργίας

Εβδομάδα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό ξεκινά σήμερα Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις προτεινόμενες από το υπουργείο Υποδομών αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Την Τρίτη όλα τα Μέσα θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη, λόγω 24ωρης απεργίας.

Την Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.





Read more...

ΟΑΕΔ: Αύξηση κατά 2,96% η ανεργία το Νοέμβριο

Η ανεργία για το μήνα Νοέμβριο κατέγραψε αύξηση 2,96% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Αυξημένες κατά 4,20% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 εμφανίζονται οι απολύσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ μειωμένες κατά 20,52% είναι και οι νέες προσλήψεις.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού έφθασαν το Νοέμβριο τους 627.301, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανήλθαν σε 206.779 άτομα, αυξημένοι κατά 12,89% (23.618 άτομα) σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η μεταβολή αυτή προέρχεται αποκλειστικά από ανέργους εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (27.115 άτομα), ενώ ο αριθμός των «κοινών» επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,5%.

Οι αναγγελίες προσλήψεων διαμορφώθηκαν σε 61.870, μειωμένες κατά 20,52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.573, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 60.096 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.731.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανήλθε σε 91.669, το 65,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 4,20% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (87.971) και μειωμένο κατά 15,97% από τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο (109.091).
Read more...

Ο ρόλος της νεολαίας σήμερα...


Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ο ρόλος της νεολαίας στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ της Αριστερής Πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε αίθουσα κεντρικού Ξενοδοχείου στην Αθήνα.
Στην ομιλία του το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κάλεσε τους νεολαίους να ανατρέψουν το παλιό, να ξαναφτιάξουν το Κίνημα και να αντισταθούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον τους.
Αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική συγκυρία μιλώντας για μια ζοφερή πραγματικότητα:
«Ζούμε μια πραγματικότητα ζοφερή, γκρίζα και...
φοβική για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική είναι σε σύγκρουση με τα πιστεύω μας, είναι σε σύγκρουση με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα οράματα μας, είναι κάτι άλλο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ!
Η Κυβέρνηση δυστυχώς παραδόθηκε αμαχητί στις άγριες διαθέσεις των πιο σκληρών μονεταριστικών κύκλων της Ευρώπης με τη βοήθεια των «Δούρειων Ίππων», που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό της!
Η Κυβέρνηση τέθηκε σε κηδεμονία, προσημείωσε την Εθνική Ανεξαρτησία και ανακάλυψε με καθυστέρηση τον αδιέξοδο δρόμο που επέλεξε, αποθεώνοντας τις αγορές και αναγορεύοντας σε μονόδρομους, τις πεπατημένες των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Ο δρόμος για το σοσιαλισμό μετατράπηκε σε επικίνδυνο μονοπάτι με μόνιμα θύματα αυτούς που ποτέ δεν έφταιξαν, αυτούς που πάντοτε μας στήριξαν, αυτούς που εναπόθεσαν τις τελευταίες τους ελπίδες για μια αξιοπρεπή ζωή σε εμάς.»
Αναφερόμενος δε στη νεολαία σημείωσε:
«Έτυχε στη δική σας γενιά, να ζήσετε την τελική αναμέτρηση ενός πραγματικού πολέμου. Ενός αληθινού πολέμου, ο οποίος- προς το παρόν- δεν διεξάγεται με όπλα, αλλά είναι το ίδιο καταστρεπτικός και βίαιος. Ενός οικονομικού πολέμου που μαίνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Οι σημερινές δυνάμεις του άξονα είναι οι τραπεζίτες και οι σημερινοί σύμμαχοι είναι οι παγκόσμιοι πολίτες.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας που βλέπουν τη ζωή τους να λεηλατείται από τους επικυρίαρχους του χρήματος και τα όνειρά τους να ακυρώνονται απ' τις άπληστες αγορές.
Άνθρωποι όπως εγώ κι εσείς, που επιμένουμε να σκεφτόμαστε σοσιαλιστικά κι αρνιόμαστε την υποταγή μας σ' αυτούς που έχουν για θεό τους το χρήμα.
Τώρα είναι η ώρα, τώρα που η Πατρίδα απειλείται, είναι η ώρα να σταθούμε κι εμείς.
Αυτοί μας θέλουν να στεκόμαστε απελπισμένοι μπροστά στο γκισέ της Τράπεζας.
Εμείς θα σταθούμε στους δρόμους.
Αυτοί μας θέλουν μπροστά στη τηλεόραση τρομαγμένους απ' τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα.
Εμείς θα σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλον και θα βρούμε τη δύναμη να υπηρετήσουμε τις αλήθειες.
Αυτοί μας θέλουν κλεισμένους στον εαυτό μας, να νοιαζόμαστε μονάχα να σώσουμε την τσέπη μας.
Εμείς νοιαζόμαστε για την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί ξέρουμε καλά, πως αν χαθεί η Πατρίδα, αν δυστυχήσουν οι συνάνθρωποι, τότε θα γίνουμε περιπλανώμενοι φτωχοί σ' ένα αφιλόξενο και ανελεύθερο κόσμο.»
Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση των πολιτικών νεολαιών λέγοντας:
«Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν άφησε ανέπαφες τις πολιτικές νεολαίες. Που αργά αλλά σταθερά από μαζικές οργανώσεις με έντονες ιδεολογικές και πολιτικές αναζητήσεις μετατράπηκαν σε εκλογικούς μηχανισμούς κρούσης και αργότερα σε αποιδεολογικοποιημένους συνομιλητές του συστήματος.
Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξω ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι οργανώσεις της νεολαίας από δυναμικά κομμάτια κατάληξαν να είναι χώροι παραγωγής και ανάδειξης μικρών και μεγάλων παραγόντων, που ασχολούνται κυρίως με την προσωπική τους ανέλιξη, όχι σαν αποτέλεσμα μιας διαχρονικής παρουσίας και δράσης στους μαζικούς χώρους αλλά ως «συνεργάτες» κεντρικών στελεχών!
Είναι μια εικόνα άσχημη, μίζερη που δεν ταιριάζει στις δικές μας παρακαταθήκες.»
Από την πλευρά του, στην εισήγηση του, το μέλος του Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Γιακαλής αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα της σημερινής νεολαίας, καλώντας τους νέους να συσπειρωθούν γύρω από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.
«Όπου και αν βρεθεί ο νέος βιώνει τις συνέπειες της κρίσης αλλά και των λανθασμένων πολιτικών που αντί να λύνουν δημιουργούν επιπλέον προβλήματα!
Στους χώρους της εργασίας η γενιά των 700 ευρώ μετατρέπεται σε γενιά των 400, αν και εφόσον βρει δουλειά, αν και εφόσον εκτιμηθούν οι γνώσεις μας.
Οι νέοι επιχειρηματίες συναντούν την αδιαφορία. Κανένας σχεδιασμός για παροχή κινήτρων σε νέους επιχειρηματίες σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία κάνουν κάθε προσπάθεια για επιχειρηματική κίνηση μετέωρο βήμα .
Οι νέοι αγρότες βιώνουν την εγκατάλειψη της υπαίθρου αλλά και την αδυναμία του κράτους να τους δώσει επιπλέον κίνητρα παραμονής στα χωριά τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις όποιες περιουσίες τους. Η μετανάστευση και η ετεροαπασχόληση είναι δυστυχώς και εδώ η λύση που προκρίνεται
Στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται με τη λογική της παραγωγής μηχανών που θα βοηθήσουν αύριο το σύστημα, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, χωρίς κίνητρα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Η παιδεία εξακολουθεί να παραμένει ταξική στερώντας από τους οικονομικά ασθενέστερους και ικανούς το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τα μεταπτυχιακά τους και την εξειδίκευση.
Τα πτυχία παραμένουν άχρηστα χαρτιά για μια αγορά εργασίας που ακόμη και σήμερα δέχεται ως βασικό προτέρημα το μέσον και τις γνωριμίες.
Την ίδια στιγμή που τα καλύτερα μυαλά της χώρας επιλέγουν την μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού η ελληνική αγορά γεμίζει με πτυχία αμφιβόλου αξίας από χώρες του εξωτερικού.»
Περιγράφοντας τους στόχους για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιακαλής σημείωσε:
«Εμείς θέλουμε και πιστεύουμε σε μια νεολαία.
Υπεύθυνη, ριζοσπαστική και αυτόνομη, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.
Που έχει κριτική σκέψη και πρόταση.
Που δεν φοβάται να κατακρίνει αλλά και να επικρίνει.
Που μαθαίνει μέσα από τα λάθη της.
Που μπορεί να εκφράζεται μέσα από τη συλλογική κινηματική δράση και όχι μέσω αναφορών σε βουλευτικά ή υπουργικά πρόσωπα.
Που λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.
Που έχει πρόταση ρεαλιστική αλλά συγχρόνως μπορεί και να ονειρεύεται.
Που αμφισβητεί κάθε κομματική ‘αυθεντία’. Σεβόμαστε τους αγώνες τους όμως θέλουμε μόνοι μας να διαμορφώσουμε την κοινωνία που θα ζήσουμε.
Που δείχνει στην πράξη την απαξίωσή της στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Που διεκδικεί και προσφέρει χωρίς να ζητά ανταλλάγματα.
Που διαδίδει τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά».

Read more...

Αγωνία για έλλειμμα πάνω από 10% και φέτος...

"Καπέλο" 1,7 δισ. ευρώ για απλήρωτα χρέη του κράτους σε ιδιώτες


http://img.protothema.gr/
"Στον αέρα" απειλούν να τινάξουν τις προβλέψεις για δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ φέτος, η οικονομική κρίση και οι … "σκελετοί" που βρίσκει η Τρόικα στα κρατικά ταμεία από το παρελθόν. Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα σε 10 μέρες, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να καλύψουν όσα περισσότερα μπορούν από τα απλήρωτα χρέη του κράτους, τα οποία οι ελεγκτές προειδοποιούν πως θα τα προσθέσουν στο τρέχον έλλειμμα της χρονιάς.

Ειδικά για την είσπραξη των εσόδων, η κυβέρνηση "ποντάρει πολλά" στους ελέγχους του ΣΔΟΕ κατά την εορταστική αγορά. Ωστόσο οι αβεβαιότητες είναι πάμπολλες, αφού ο φετινός Δεκέμβριος τείνει ήδη να αποδειχθεί ως ο χειρότερος εισπρακτικά των τελευταίων ετών, για ολόκληρη την αγορά και κατ’επέκταση για το Κράτος.
Επιπλέον άδηλο παραμένει ακόμα αν θα εισρεύσουν τελικώς τα επιπλέον έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, σε "φιάσκο" κινδυνεύει να εξελιχθεί η πάγια τακτική των κυβερνήσεων, του τύπου "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"! Η πρακτική να κρύβουν χρέη του κράτους "κάτω από το χαλί", για να πείσουν πως μειώνουν το έλλειμμα δεν γίνεται πλέον δεκτό από την Τρόικα και οι ξένοι ελεγκτές απειλούν να "ρίξουν τα βιβλία" του δημοσίου για τα στοιχεία που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Οι "κουτόφραγκοι" ήσαν υποψιασμένοι από νωρίς και έθεσαν εξ αρχής τον όρο στο Μνημόνιο, να μην καθυστερεί το Κράτος να εξοφλήσει τις οφειλές του, πέραν από 90 ημέρες το πολύ. Στον τελευταίο έλεγχο επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα αυτό και ανακάλυψαν "κρυφά χρέη" πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει, για να μην επιβαρύνει το έλλειμμα.

Όλα αυτά περιγράφονται ανάγλυφα στην τελική έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές της Κομισιόν (υπό τον "σκληρό" της Τρόικα Σερβάας Ντερόουζε) και η οποία παραδόθηκε στον Επίτροπο Όλι Ρεν για να αποτελέσει τη βάση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για την έγκριση της τρίτης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τη χορήγησή της στη χώρα μας έχει μεν ληφθεί ήδη σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι ελεγκτές δεν θα κλείνουν τα μάτια στις εικονικές "μειώσεις" των ελλειμμάτων και σύντομα θα ζητήσουν να καλυφθούν αυτές με πρόσθετα μέτρα.

«Αγκάθι» η εξόφληση παλαιών οφειλών

Την ώρα που οι προμηθευτές του δημοσίου έχουν ξεσηκωθεί και το κράτος καθυστερεί για μήνες ή και χρόνια να πληρώσει πάσης φύσεως υποχρεώσεις του (από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι επιδοτήσεις) επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία στη χώρα, οι ελεγκτές της Κομισιόν έπιασαν «τον ταύρο από τα κέρατα» και, ύστερα από προσωπική έρευνα, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στην σελίδα 10 (από τις 131) της έκθεσης που συνέταξαν, τονίζουν ότι "το κλιμάκιο των ελεγκτών υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου για το ταμειακό έλλειμμα δεν πρέπει να γίνεται με επιπλέον αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών. Από τις αρχές του 2010, τα καθυστερούμενα έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010".

Σημειώνεται, ότι στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ και άνω, δεν υπολογίζονται πλέον ως "νέες" υποχρεώσεις όσες δημιουργήθηκαν μετά το τέλος Σεπτεμβρίου 2010, αφού για αυτές έχει περιθώριο η κυβέρνηση (με τον κανόνα ν+90 ημέρες για την εξόφληση) να τις μεταφέρει στον προϋπολογισμό του 2011.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η "κατά παράβαση" των όρων του Μνημονίου μείωση του ελλείμματος, μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναθεώρηση των στοιχείων που εμφανίζει η κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα, όσες οφειλές από τα 1,7 δισ. ευρώ δεν μπορέσει το Κράτος να καλύψει μέχρι τέλος του χρόνου, θα επιβαρύνουν τελικώς το έλλειμμα του 2010 που πιθανότατα θα «σκαρφαλώσει» έως και 0,8% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο του 9,4% (όσο επιβάρυνε δηλαδή το έλλειμμα του 2010 και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009), με συνέπεια να ξεπεράσει και πάλι το 10% του ΑΕΠ.

Έτσι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνουν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του 2010 για να εκμηδενισθούν –κατά το δυνατόν- οι καθυστερούμενες οφειλές του Δημοσίου προς το εσωτερικό της χώρας, ενώ έχουν θέσει και αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή συσσώρευσης νέων υποχρεώσεων, και να ανταποκριθούν στο Μνημόνιο, «καθαρίζοντας» μέσα στο 2010 τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Αν και ο στόχος για το τέλος του 2010 είναι να κλείσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μηδενικές καθυστερούμενες οφειλές, διαρκώς ανακύπτουν νέα χρέη, η ρευστότητα του δημοσίου είναι οριακή και στο υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν με δέος την καταγραφή του ελλείμματος του 2010, καθώς όλα δείχνουν ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί και η Τρόικα θα απαιτήσει νέες διασφαλίσεις για την κάλυψη των αποκλίσεων, στη νέα χρονιά.

Read more...

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΦΑΠΑΞ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία θα προβλέπει η μεταρρύθμιση Νο2 του Ασφαλιστικού που θα γίνει μέσα στο 2011 και θα εφαρμοστεί πλήρως από τις αρχές του 2012. Τη σχετική εντολή «δίνει» το...
επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέποντας την υποχρέωση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει έως τα τέλη Μαρτίου σχετικές αναλογιστικές μελέτες και να νομοθετήσει τις περικοπές έως τα τέλη Ιουνίου. Αν αυτό δεν συμβεί, η τρόικα θα επιβάλει μειώσεις από τις αρχές του 2012.
Το Μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειωθούν οι συντάξεις που χορηγούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης, αν οι αναλογιστικές μελέτες που θα παραδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου δείξουν ότι δεν συγκρατούνται οι δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) με βάση το Μνημόνιο, δεν θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.
Read more...

10 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειώσεις µισθών έως και 26% στον ιδιωτικό τοµέα καθώς και µείωση, στο 50%, των αποζηµιώσεων έπειτα από απόλυση έρχονται µετά την ψήφιση του νόµου για τα Εργασιακά. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα τις δέκα σηµαντικότερες αλλαγές που...
έρχονται µε τον νέο νόµο, οι οποίες ανατρέπουν το εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τοµέα.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
1 Καθιερώνονται οι ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις, που θαυπερισχύουν έναντι των κλαδικώνκαι των οµοιοεπαγγελµατικών. Οι επιχειρησιακές συµβάσεις µπορούν να αλλάξουν όλους τους όρους εργασίας και αµοιβής µε γνώµονα την ανάγκηπροσαρµογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά τιςαποδοχές,θα έχουν ως «πάτωµα» τα ελάχιστα όρια µισθών και ηµεροµισθίων που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ). Στο παρά πέντε στη Βουλή, κατά την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου, καταργήθηκεο γενικός χρονικός περιορισµόςισχύος των επιχειρησιακών συµβάσεων που είχεορισθεί σε έναν συν έναν χρόνο το πολύ. Πλέον θα ισχύουνγια όσο διάστηµα προβλέπει η ίδια η σύµβαση. Πάντως εφεξής ο ΟργανισµόςΜεσολάβησης και ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) θα µπορεί να εκδίδει αποφάσεις (σε περίπτωση διαφωνίας σωµατείου και εργοδότη) µόνο για τους µισθούς. Ετσι, εφόσον οι διαπραγµατεύσεις για τους όρους εργασίας (ωράρια, παροχές, κανονισµούς εργασίας, βάρδιες κ.ά.) ναυαγήσουν, τον τελικό λόγο θαέχει ο εργοδότης και οι όροι θαεπιβάλλονται µονοµερώς σε ατοµικό επίπεδο.
2 Ο εργαζόµενος σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αρνηθεί την εφαρµογή µιας ειδικής επιχειρησιακής σύµβασης, εφόσον έχει υπογραφεί ανάµεσα στον εργοδότη και τους εκπροσώπους των εργαζοµένων. Αν,µάλιστα, απολυθεί όσο διαρκεί ηεπιχειρησιακή σύµβαση, ο εργοδότηςθα του καταβάλει την αποζηµίωση µε βάση τον νέο, µειωµένο µισθό.
3 Ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας µπορεί να υπογράψει κάθε εργοδότης που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζοµένους µε το επιχειρησιακό σωµατείο και αν δεν υπάρχει, µε το αντίστοιχο κλαδικό ή την αντίστοιχη Οµοσπονδία.
4 Η ειδική επιχειρησιακή σύµβαση θα κατατίθεται µαζί µε µια «αιτιολογική έκθεση» στο Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο απλώς θα γνωµοδοτεί για τη σκοπιµότητα.
5 Στις επιχειρήσεις κάτω των 20εργαζοµένων, όπου δεν µπορεί να συσταθεί σωµατείο, δεν θα υπογράφονται ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις. Οι όροι αµοιβής και εργασίας θα είναι υποχρεωτικά αυτοί που προβλέπουν η κλαδική ή η οµοιοεπαγγελµατική σύµβαση, αφού και µε το νέο καθεστώς ο εκάστοτε υπουργός διατηρεί το δικαίωµα να επεκτείνει και νακηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τουςεργαζοµένους του κλάδου ή ενόςεπαγγέλµατος µια συλλογική σύµβαση εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί και δεσµεύει το 51% τωνεργαζοµένων του κλάδου ή τουεπαγγέλµατος. Αν δεν υπάρχει κλαδική σύµβαση, θα ισχύουν ατοµικές συµβάσεις µε τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.
6 Αν δεν υπογραφείεπιχειρησιακή σύµβαση, θα ισχύει η κλαδική εφόσον τα συνδικάτα έχουν φροντίσει να την υπογράψουν και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης να την κηρύξει ως γενικά υποχρεωτική και για τα µηµέλη τους (διατηρείται η επέκταση).
7 Σχετικά µε τις αποζηµιώσεις, σε περίπτωση απόλυσης προβλέπεται η µη πληρωµή αποζηµίωσης στον νέο που θα απασχολείται «δοκιµαστικά» για έναν χρόνο σεµια επιχείρηση (η δοκιµαστική περίοδος από 2 έως 6 µήνες που ήταν, επεκτείνεται τώρα στον έναν χρόνο). Προβλέπει, ακόµη, την καταβολή ενός µισθού (αντί των 2) σε περίπτωση απόλυσης, µε προειδοποίηση, υπαλλήλου που εργάζεται από 1 έως 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
8 Σχετικά µε την προσαύξηση ωροµισθίου για τις υπερωρίες που θα κάνει ο µερικώς απασχολούµενος, µε απόφαση του εργοδότη καταργείται η προσαύξηση 10%του ωροµισθίου που είχε ψηφιστεί πριν από µερικούς µήνες. Ο µερικώς απασχολούµενος, εφόσον του ζητηθεί ναεργαστεί επιπλέον ώρες, θα αµείβεται όπως και οι υπόλοιποι εργαζόµενοι.
9 Για τους ενοικιαζόµενους εργαζοµένους το νοµοσχέδιο επανακαθορίζει τη διάρκεια της απασχόλησης των εργαζοµένων σε έµµεσο εργοδότη (µε τυχόν παρατάσεις) στους 36 µήνες, από 18 που είναι σήµερα. Μετά την πάροδο των 36 µηνών ο εργαζόµενος θεωρείται ότι έχει σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου µε τον έµµεσο εργοδότη.
10 Αυξάνεται από τους 6 στους 9 µήνες το διάστηµα που µπορεί ο εργοδότης να επιβάλει σύστηµα εκ περιτροπής εργασίας.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα και πήρε τον δρόµο για τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως

ΟΑΕΕ: η ενίσχυση στους χαµηλοσυνταξιούχους


Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 3 Ιανουαρίου µαζί µε τη σύνταξη Ιανουαρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση χαµηλοσυνταξιούχων.

Ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ευρώ κατά το οικονοµικό έτος 2009 (χρήση 2008).

Ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ και το οικογενειακό µεταξύ 12.000 και 14.500 ευρώ.

Ενίσχυση 100 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 8.500 και 10.500 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ.

Το επίδοµα δικαιούνται όσοι έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας έως 31/12/2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Read more...

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ 4 ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΙΛΕΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η µαρίνα Βουλιαγµένης, οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κάµπινγκ) στη Σκοτίνα Πιερίας, το χιονοδροµικό κέντρο Καϊµακτσαλάν και η παρακείµενη λίµνη Βεγορίτιδα καθώς το ακίνητο της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που βρίσκεται στην πλευρά του...
Αντιρρίου θα ανοίξουν τον χορό των διαγωνισµών για την εκµετάλλευση από ιδιώτες των ακινήτων φιλέτων του ελληνικού ∆ηµοσίου.

Για τα δύο πρώτα ακίνητα, τη µαρίνα Βουλιαγµένης που αποτελεί καταφύγιο για κότερα επωνύµων και το τουριστικό συγκρότηµα Σκοτίνας, η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα έχει έτοιµα τα τεύχη δηµοπράτησης και τις αµέσως επόµενες ηµέρες θα είναι προσβάσιµα στους ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την εκµετάλλευσή τους. Για τη µαρίνα Βουλιαγµένης το ενδιαφέρον είναι µεγάλο καθώς η συγκεκριµένη µαρίνα µε 103 θέσεις ελλιµενισµού έχει πληρότητα 100%, γεγονός άλλωστε που φαίνεται και από τα αποτελέσµατα. Το 2009 η µαρίνα είχε τζίρο 2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 720.000 ευρώ.

Η εκµετάλλευση της µαρίνας από τον νέο ιδιώτη επενδυτή θα είναι διάρκειας 40 ετών και, όπως προβλέπει ο διαγωνισµός, θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν µία σειρά από επενδύσεις στη χερσαία (47 στρέµµατα) και θαλάσσια περιοχή της.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τη µαρίνα θα διεκδικήσουν ισχυρά ελληνικά επιχειρηµατικά γκρουπ, από τα οποία κάποια δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά εκµετάλλευσης µαρινών.

Ελληνοαµερικανοί για τη Σκοτίνα
Για το έργο της Σκοτίνας ο διαγωνισµός του οποίου θα βγει στον αέρα τις αµέσως επόµενες ηµέρες, υπάρχει ήδη εκδηλωµένο ενδιαφέρον και προέρχεται από κοινοπραξία ελληνοαµερικανών επενδυτών οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή.

Η έκταση είναι συνολικής επιφάνειας 427.215 τ.µ. και βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, στην οποία λειτουργεί ένα από τα µεγαλύτερα κάµπινγκ της χώρας. Θα πραγµατοποιηθούν επενδύσεις οι οποίες προβλέπουν, µεταξύ των άλλων, και την κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας 4 αστέρων και τουλάχιστον 250 κλινών.

Τα σχέδια για το Καϊµακτσαλάν
Λίγο αργότερα, και πάντως για τους πρώτους µήνες του 2011, έχει προγραµµατιστεί να αρχίσει ο διαγωνισµός για τη µακροχρόνια εκµετάλλευση τουχιονοδροµικού κέντρου του Καϊµακτσαλάν και της παραλίµνιας περιοχής της Βεγορίτιδας.

ΤασχέδιατηςΚτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου προβλέπουν την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αλλα και τη δηµιουργία πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροπλάνων. Με τις επενδύσεις αυτές αλλά και άλλες θα επιδιωχθεί να προσελκυστούν τουρίστες υψηλών εισοδηµατικών τάξεων και όχι µόνο, οι οποίοι επισκέπτονται το τουριστικό συγκρότηµα για σκι (τα χιόνια στο Καϊµακτσαλάν διατηρούνται πολλούς µήνες τον χρόνο) αλλά και ναυταθλητισµό.

Σηµειώνεται πως η πίσω πλευρά του Καϊµακτσαλάν παραχωρήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ιδιώτες επενδυτές, έναντι ποσού 200 εκατ. ευρώ. Το φιλέτο της γέφυρας
Στα πλέον ώριµα έργα περιλαµβάνεται και η εκµετάλλευση για 50 χρόνια του ακινήτου φιλέτου του πρώην εργοταξίου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, που βρίσκεται προς την πλευρά του Αντιρρίου.

Ηδη για το συγκεκριµένο ακίνητο υπάρχει µεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάµει επενδυτές συγκαταλέγεται η κοινοπραξία Γέφυρα, που έχει κατασκευάσει και εκµεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Οι µέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όµιλος (από τους µεγαλύτερους του κόσµου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&Ρ-Αναξ (12%) και Αθηνά.

Στα σχέδια της ΚΕ∆, τα οποία βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε όποιον αναλάβει την 50ετή εκµετάλλευση της έκτασης, περιλαµβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή µιας από τις µεγαλύτερες µαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εµπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.
Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ


Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. «Είναι προφανές ότι κατά τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν οι βάσεις μιας πολύ πιο ουσιαστικής αλλαγής στον...
νόμο περί ευθύνης υπουργών», τονίζει ο κ.Καστανίδης σε συνέντευξή του στα «Νέα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην κρίση λέει: «Τα δύσκολα είναι και πίσω μας και μπροστά μας». Προσθέτει ότι δεν αρκούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, αλλά ότι χρειάζεται ένα συντεταγμένο μέτωπο δυνάμεων στο εσωτερικών της ΕΕ.
Ο κ.Καστανίδης τονίζει ότι υπάρχει ένα καθαρό σχέδιο σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που στηρίζονται κυρίως στην ύπαρξη του Μνημονίου. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση συλλογικά και κάθε υπουργός μπορούν και οφείλουν να διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς ο χαρακτήρας ορισμένων ρυθμίσεων του Μνημονίου-όπως είπε-είναι αρκετά γενικός και αόριστος.
«Όλα μπορούμε να τα βελτιώσουμε, πολύ περισσότερο όταν ελέγχεις στην πράξη την επιτυχία και τη βασιμότητα μίας πολιτικής», υπογραμμίζει. Αναφέρει, επίσης, ότι μολονότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές μπορεί να σώσει την πατριωτική του ψυχή αν οδηγήσει τη χώρα στη σωτηρία.
«Κανένας δεν είναι πρόθυμος να δικαιολογήσει τη θυσία χωρίς ελπίδα, όπως κανένας δεν νιώθει την ελπίδα αν δεν αναγνωρίζει γύρω του ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειάζεται να καταβάλουμε και άλλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει ο κ.Καστανίδης.
Read more...

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ, ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ Απαιτούν δεύτερο κύμα ανατροπής εργασιακών

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τις επιθετικές δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, ζητεί το ΔΝΤ στελέχη του οποίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον ερχόμενο Μάρτιο, θεωρώντας το επόμενο δίμηνο κομβικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας.

Αργά την Παρασκευή εγκρίθηκε και τυπικά η τρίτη δόση του δανείου (σ.σ.: το ΔΝΤ παρέχει τα 30 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. που έχουν εγκρίνει μαζί με την Ε.Ε. προς την Ελλάδα) ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, το κλίμα δεν ήταν αρνητικό. Η συνεδρίαση κράτησε μόλις 50 λεπτά και, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», τη χαρακτήρισε με νόημα «ήσυχη». Η πλειονότητα των αντιπροσωπειών ζήτησε να ενημερωθεί από τον επικεφαλής των ελεγκτών, Πολ Τόμσεν, για το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν», πιθανότατα και μέσα στον Ιανουάριο.

Πιο... επιθετικά

Σε ερώτηση της «Ε» για τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, και τα οποία «κρύβονται» σε πίνακες και σε αμφίσημες διατυπώσεις στην έκθεση των ελεγκτών (σ.σ.: βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες), ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε: «Υπήρχαν μέτρα που ξέραμε πως θα ληφθούν και μέτρα που δεν γνωρίζαμε το πώς θα εφαρμοστούν».

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη μέχρι σήμερα συνολική δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο επισημαίνει πως είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει».

Το ΔΝΤ, μετά τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές, τον περασμένο Νοέμβριο, κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές μονάδες, στον τομέα της Υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.

Επίσης, θεωρεί ζωτικής σημασίας τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Εύσημα στον Παπανδρέου

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Μουρίλο Πορτουγκάλ, γενικός διευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος, αφού απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το πρόγραμμα που «συνεχίζει να αποδίδει καλώς», διαπίστωσε σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, που υποβοηθείται από τη μείωση του πληθωρισμού, και προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

«Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Οι οφειλές είναι θέμα που απαιτεί μέριμνα, αλλά η συνεχιζόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτρέψει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το τέλος του έτους.

»Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης του αρχικού στόχου του προγράμματος, για το 2011, σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του ελλείμματος από πρόσφατες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών δεδομένων θα αντισταθμιστούν πλήρως», ανέφερε ο κ. Πορτουγκάλ.

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και η διαχείριση των δημόσιων χρηματοοικονομικών παραμένουν σε προτεραιότητα και χρειάζονται συνολικά σχέδια δράσης με συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της Υγείας καθώς και σε άλλους τομείς».

Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος έκανε ειδική μνεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι «οι τράπεζες είχαν πρόσφατα κάποια επιτυχία στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους και, αν χρειαστεί, οι αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να στηρίξουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητα». *

*Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μια σειρά πολλών ετών, αν όχι δεκαετιών, είναι απαραίτητη για τη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στο 80% ή στο 60% το 2030, συμπεραίνει μελέτη του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank.

Η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2%-4% του ΑΕΠ μακροπρόσθεσμα θεωρείται απαραίτητη για τη βελτίωση των προσδοκιών των επενδυτών σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας, ώστε να μπορεί να δανείζεται στις διεθνείς αγορές.

Η μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ στο 80% το 2030 απαιτεί ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,9% του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2030। Υπενθυμίζεται ότι, στον υπολογισμό, το πρωτογενές αποτέλεσμα προκύπτει αν από τα έσοδα αφαιρεθούν οι δαπάνες εξαιρουμένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους.
enet.gr/
Read more...

ΔΝΤ Eισηγείται μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα

tovima.gr

Καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην κυβέρνηση.

Στην έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολογήσεως της εφαρμογής του Μνημονίου από την Ελλάδα, υπογραμμίζεται πως κατά την επόμενη επιθεώρηση του οικονομικού προγράμματος τον Μάρτιο θα εξετασθεί ο νέος γύρος μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα την υιοθέτηση των εξής πρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2012 –2014 :

-Για τον δημόσιο τομέα το ΔΝΤ ζητεί κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

-Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ζητεί απλούστευση του μισθολογίου, με μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (π.χ. νησιά). Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

-Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας και εξάλειψη παροχών που αποδίδονται εις διπλούν.

Τέλος, το ΔΝΤ ζητεί μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.





Read more...

Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο O Πρωθυπουργός συντονίζει της κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

tovima.gr

Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο και των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις συσκέψεις με στόχο το συντονισμό κόμματος και κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυμίσεων. Σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς τις παρατηρήσεις των βουλευτών του κόμματος. Παράλληλα για αύριο, Τρίτη, έχει προγραµµατιστεί τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αφιερωµένη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Στη διάρκεια των συναντήσεων των προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στη δυσκολότερη περίοδο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας και επανέλαβε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα έχει «ιστορικές ευθύνες». Παράλληλα, άκουσε τις απόψεις των εισηγητών για την πορεία της κυβέρνησης, αλλά και για το κλίµα που διαµορφώνεται στην κοινωνία εξαιτίας των αλλαγών που επιχειρεί.

Την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τους εισηγητές των ΚΤΕ Κατερίνα Μπατζελή, Βασ. Τόγια, ?ηµ. Καρύδη, Μιχ. Κατρίνη, Ανδρ. Μακρυπίδη, Κ. Σπηλιόπουλο, Σοφία Γιαννακά και Τ. Αντωνακόπουλο.

Σήµερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και µε άλλους εισηγητές των ΚΤΕ και θα ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών αύριο Τρίτη. Παράλληλα, όπως υποσχέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ το Σάββατο και επιβεβαίωσε στη συνάντηση που είχε µε τον γραµµατέα της ΚΟ Βασ. Εξαρχο, αµέσως µετά τις γιορτές θα πραγµατοποιηθεί ολοήµερη συνεδρίαση του οργάνου, προκειµένου οι βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της κυβέρνησης, την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική και το τι επιπτώσεις αυτή έχει τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίµου δεν δείχνει να ανησυχεί για το αποτέλεσµα της µεθαυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή επί του προϋπολογισµού, που λόγω των συνθηκών προσλαµβάνει εκ των πραγµάτων χαρακτήρα παροχής ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αντίθετα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι βουλευτές έχουν λάβει το µήνυµα για την κρισιµότητα της ψήφου τους, ενώ το ρόλο της έχει παίξει και η αναγνώριση του πρωθυπουργού –στη συνεδρία της ΚΟ– πως έχουν γίνει αστοχίες και λάθη στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται και κυρίως στο θέµα της αλληλοτροφοδότησης µεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεσµεύτηκε προσωπικά να υπάρξει καλύτερη ενηµέρωση και συντονισµός στα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας εµφανώς το έλλειµµα που έχει συµβάλει αποφασιστικά στη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών.

Σε αυτό το κλίμα, συγκαλείται σήµερα, Δευτέρα, σε άτυπη συνεδρίαση το Υπουργικό Συµβούλιο, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να «περάσει» στους υπουργούς τα σχετικά µηνύµατα της ΚΟ, ζητώντας τους να δέχονται τους βουλευτές αµέσως, να συνεργάζονται µαζί τους και να φροντίζουν να τους ενηµερώνουν πριν από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαµβάνουν, προτού επαναληφθούν φαινόµενα όπως αυτά που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές για τη στάση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου απέναντί τους.

Επισήµως η συνεδρίαση έχει να κάνει µε τον προγραµµατισµό του επόµενου χρόνου και ειδικότερα µετο χρονοδιάγραµµα των αλλαγών που προγραµµατίζει η κυβέρνηση στη βάση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει µε τηνυπογραφή του Μνηµονίου.




Read more...

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για το ευρώ

Βήμα προόδου με πολλές ουσιαστικές εκκρεμότητες «στον αέρα» συνιστά η απόφαση των «27» για τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για το ευρώ

Με την απόφασή τους αυτή και με δεδομένες τις μεγάλες διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για βασικές πτυχές του μηχανισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν την ασφαλή οδό, δηλαδή να συμφωνήσουν στα εύκολα, επιλέγοντας «να βγάλουν τα αγκάθια αργότερα».

Για την ακρίβεια, αναζητείται ελπίς, ώστε στις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τον Μάρτιο του 2011, να έχουν βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις σε μια σειρά από δυσεπίλυτα ζητήματα για τη λειτουργία του μηχανισμού. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι στάση θα κρατήσουν μέχρι τότε οι αγορές, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές με τις ασάφειες του μηχανισμού, και μάλιστα αποδεικνύουν πόσο αδίστακτες είναι με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν, εν μέσω Συνόδου, σε αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.

Θετική πάντως εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν είναι απαραίτητο» και όχι ως «ύστατη λύση», όπως επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία, προσλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερα στοιχεία έκφρασης αλληλεγγύης παρά τιμωρίας στις χώρες με προβλήματα ρευστότητας ή ακόμη και φερεγγυότητας. Στην ημιτελή συμφωνία των Βρυξελλών το ζητούμενο είναι πλέον να αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό και το τι θα συμβεί αν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης και οι πόροι δεν επαρκούν. Για την ώρα, οι «27» τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων και αυτό προφανώς σε μια προσπάθεια να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα στις αγορές.

Αύξηση πόρων
Η παραδοχή ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων θα σήμαινε για πολλούς ότι προεξοφλούνται αρνητικές εξελίξεις με την προσφυγή χωρών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, στον μηχανισμό. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την έκδοση ευρωομολόγων επιβεβαιώθηκε η διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος, ωστόσο η ιδέα καλλιεργείται, αρχίζει να ωριμάζει, και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να πάρει σάρκα και οστά.

Το «στοίχημα»
Οικονομική ενοποίηση

Στη Σύνοδο Κορυφής άρχισε να διαφαίνεται επίσης ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΕΕ θα είναι η οικονομική ενοποίηση, μετά δηλαδή τη νομισματική ενοποίηση, της οποίας τα όρια δοκιμάστηκαν έντονα στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας μάλιστα και ορισμένα θέματα -μέχρι σήμερα- ταμπού, όπως τα κοινωνικά και φορολογικά ζητήματα και αποβλέποντας τελικά στην «κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας» καθώς και στην «κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Νικολά Σαρκοζί
«Αν το ευρώ καταρρεύσει, τότε η Ευρώπη θα εκραγεί»

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε την πρόθεση της χώρας του και της Γερμανίας να υποβάλουν κοινές προτάσεις για μεγαλύτερη συνοχή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες μετά τη λήξη του, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε μάλιστα την πρόθεση της χώρας του και της Γερμανίας να υποβάλουν για το θέμα κοινές προτάσεις και τόνισε ότι μετά τις αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση και τις κυρώσεις, τις οποίες θα υφίστανται στο εξής τα κράτη-μέλη που θα παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, «η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα».

Εκανε, μάλιστα, γνωστό ότι αυτό θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει Παρίσι και Βερολίνο τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Κατά τον κ. Σαρκοζί, η οικονομική συνοχή δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά και το θέμα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών δεν σημαίνει μόνο δέσμευση των χωρών-μελών για τη σταθερότητα των δημοσιονομικών τους στοιχείων, αλλά και σύγκριση των κοινωνικών συστημάτων τους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την πλευρά του περισσότερη διαβούλευση σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμό των δημοσιονομικών και κοινωνικών συστημάτων στην ΕΕ. «Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να περιοριστούμε μόνο στον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο το θέμα της συνοχής των κοινωνικών πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να κάνει «όλα όσα είναι απαραίτητα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη» έδωσε ο πρόεδρός της, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στον σωστό δρόμο, κάτι που -όπως αναγνώρισε- προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.

«Πανοπλία» μέτρων
Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα η Ευρώπη διαθέτει «πανοπλία» μέτρων για οικονομική διακυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι ριζικές.

Ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε επίσης «παράλογη και αδιανόητη» την πιθανή έξοδο της χώρας του από το ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν ποτέ διαλυόταν το ευρώ, θα συμπαρέσυρε και την ΕΕ. «Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μία πράξη ανεύθυνη και αδιανόητη.

Το ευρώ είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «για πολλούς αιώνες η Ευρώπη ήταν η ήπειρος με τη μεγαλύτερη βία. Η Ευρώπη μάς οδήγησε στην ειρήνη και το ευρώ είναι το σύμβολο της Ευρώπης. Αν ποτέ καταρρεύσει το ευρώ, τότε η Ευρώπη θα εκραγεί».

Δηλώσεις για το ευρώ έκανε από την Ουάσιγκτον και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, υποστηρίζοντας ότι απέναντι στην κρίση που την πλήττει η ΕΕ έχει το πρόβλημα ότι απαντά με ρυθμούς βραδείς, πολύ βραδύτερους εκείνων των αγορών.

Υπήρξε πάντως κατηγορηματικός ως προς το ότι το ευρώ δεν αντιμετωπίζει σήμερα καμία απειλή: «Είναι ένα ισχυρό νόμισμα, που συμπεριφέρεται στις διεθνείς αγορές πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το γερμανικό μάρκο τη δεκαετία του '90».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ ethnos.gr
Read more...

ΟΣΕ: Άρχισε η διαδικασία μετάταξης 2.700 εργαζομένων

«Μετακομίζουν» σε άλλες θέσεις
Οι μετατάξεις 2.700 εργαζομένων του ΟΣΕ Ξεκινούν σήμερα, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους σχεδιασμού του υπουργείου Μεταφορών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2011.

Οι υπάλληλοι θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Βάσει της καταγραφής, οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 7.500 και αφορούν κυρίως νοσοκομεία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Το προσωπικό του ΟΣΕ μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, τις περιφέρειες και τα ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, ύστερα από αίτησή του.

Η μεταφορά γίνεται σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού।
tanea.gr/
Read more...

Ανοίγουν όλα τα επαγγέλµατα Αίρει όλους τους όρους το νοµοσχέδιο που συζητείται αύριο στο Υπουργικό

Ολα τα επαγγέλµατα είναι ανοιχτά, εκτός αν υπάρχει λόγος δηµοσίου συµφέροντος που επιβάλλει διαφορετικό καθεστώς. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και η βασική ρύθµιση του νοµοσχεδίου για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, που έρχεται τελικά αύριο - µε µία ηµέρα αναβολή - στο Υπουργικό Συµβούλιο.

Η γενική αυτή ρύθµιση αποτελεί το ένα τµήµα του νοµοσχεδίου που αγγίζει δεκάδες επαγγελµάτων µε διαφορετικούς τρόπους, από τους µεσίτες ακινήτων µέχριτις κοµµώτριες και από τους αρτοποιούς µέχρι τους ιδιοκτήτες ταξί.

Σύµφωνα µε αυτή, δενπρέπει να υφίσταται κανένα εµπόδιο για την πρόσβαση σε ένα επάγγελµα, µέσω π.χ. των αδειοδοτήσεων, και κανένα προνόµιο ή περιορισµός για την άσκησή του, όπως µέσω των ελάχιστων εγγυηµένων αµοιβών. Εξαιρέσεις θα γίνονται µόνο αν η ύπαρξη συγκεκριµένων προσόντων ή προϋποθέσεων άσκησης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση του δηµοσίου συµφέροντος. Ετσι, π.χ. για να ασκήσει κάποιος τοεπάγγελµα του γιατρού, προϋπόθεσηθα συνεχίσει να αποτελεί η απόκτησηεκ µέρους του πτυχίου ιατρικής σχολής πανεπιστηµίου. Τα αρµόδια υπουργεία θα προσδιορίσουν τα επαγγέλµατα του τοµέα αρµοδιότητάς τους για τα οποία πρέπει να διατηρηθούν προϋποθέσεις άσκησης, ενώ για τα υπόλοιπα θα καταργηθεί ό,τι ισχύει έως σήµερα. Εκτός από το γενικό µέρος των ρυθµίσεων, υπάρχει και το ειδικό που ανοίγει τέσσερα συγκεκριµένα επαγγέλµατα, αυτά των δικηγόρων, των µηχανικών και αρχιτεκτόνων, των συµβολαιογράφων και των ορκωτώνλογιστών. Το επάγγελµα των φαρµακοποιών θα ανοίξει µε άλλο νοµοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας.

Οι ελάχιστες αµοιβές
Πρόκειται για διατάξεις που ανατρέπουν καθεστώτα δεκαετιών και αναµένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους ενδιαφεροµένους.Η βασικότερη είναι η κατάργηση της ελάχιστης εγγυηµένης από το κράτος αµοιβής. Αφορά κυρίως τους δικηγόρους, αλλά και τουςµηχανικούς καιτους συµβολαιογράφους και τους ορκωτούς λογιστές.

Μείζον ζήτηµα για τους δικηγόρους είναι η εξασφάλιση τηςχρηµατοδότησης των ασφαλιστικών τους ταµείων και των δικηγορικών συλλόγων, η οποία σήµερα συνδέεται µε τιςκαθορισµένες αµοιβές τους. Στο µέλλον, αυτό ενδέχεται να αντιµετωπιστεί µε τη θέσπιση ενδεικτικών τιµών.

Χαρακτηριστικά, για τους δικηγόρους το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο προβλέπει «την άρση των περιττών περιορισµών για την ελάχιστη αµοιβή, της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαφηµίσεων και των γεωγραφικών περιορισµών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλµατος».

Για τους συµβολαιογράφους αναφέρεται στη «µείωση των ελάχιστων αµοιβών και την αύξηση του αριθµού των συµβολαιογράφων». Για τους µηχανικούς και αρχιτέκτονες και για τους ορκωτούς λογιστές µιλάει απλώς για «την ελάχιστη αµοιβή».

Για τους φαρµακοποιούς σηµειώνεται η ανάγκηγια «την προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων εργασίας και τη µείωση των ελάχιστωνπεριθωρίων κέρδους». Ειδικότερα, το περιθώριο πρέπει να µειωθεί είτε άµεσα στο 15%-20% (σ.σ. από 35% σήµερα) είτε έµµεσα µετη θέσπιση συστήµατος εκπτώσεων για τα φαρµακεία για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισµένο όριο.

Το νοµοσχέδιο θα τεθείσε δηµόσια διαβούλευση απότον ερχόµενο χρόνο, ενώ σύµφωνα µε το Μνηµόνιο πρέπει να υιοθετηθεί έως τατέλη Φεβρουαρίου।
tanea.gr
Read more...