(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειώσεις µισθών έως και 26% στον ιδιωτικό τοµέα καθώς και µείωση, στο 50%, των αποζηµιώσεων έπειτα από απόλυση έρχονται µετά την ψήφιση του νόµου για τα Εργασιακά. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα τις δέκα σηµαντικότερες αλλαγές που...
έρχονται µε τον νέο νόµο, οι οποίες ανατρέπουν το εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τοµέα.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
1 Καθιερώνονται οι ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις, που θαυπερισχύουν έναντι των κλαδικώνκαι των οµοιοεπαγγελµατικών. Οι επιχειρησιακές συµβάσεις µπορούν να αλλάξουν όλους τους όρους εργασίας και αµοιβής µε γνώµονα την ανάγκηπροσαρµογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά τιςαποδοχές,θα έχουν ως «πάτωµα» τα ελάχιστα όρια µισθών και ηµεροµισθίων που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ). Στο παρά πέντε στη Βουλή, κατά την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου, καταργήθηκεο γενικός χρονικός περιορισµόςισχύος των επιχειρησιακών συµβάσεων που είχεορισθεί σε έναν συν έναν χρόνο το πολύ. Πλέον θα ισχύουνγια όσο διάστηµα προβλέπει η ίδια η σύµβαση. Πάντως εφεξής ο ΟργανισµόςΜεσολάβησης και ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) θα µπορεί να εκδίδει αποφάσεις (σε περίπτωση διαφωνίας σωµατείου και εργοδότη) µόνο για τους µισθούς. Ετσι, εφόσον οι διαπραγµατεύσεις για τους όρους εργασίας (ωράρια, παροχές, κανονισµούς εργασίας, βάρδιες κ.ά.) ναυαγήσουν, τον τελικό λόγο θαέχει ο εργοδότης και οι όροι θαεπιβάλλονται µονοµερώς σε ατοµικό επίπεδο.
2 Ο εργαζόµενος σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αρνηθεί την εφαρµογή µιας ειδικής επιχειρησιακής σύµβασης, εφόσον έχει υπογραφεί ανάµεσα στον εργοδότη και τους εκπροσώπους των εργαζοµένων. Αν,µάλιστα, απολυθεί όσο διαρκεί ηεπιχειρησιακή σύµβαση, ο εργοδότηςθα του καταβάλει την αποζηµίωση µε βάση τον νέο, µειωµένο µισθό.
3 Ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας µπορεί να υπογράψει κάθε εργοδότης που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζοµένους µε το επιχειρησιακό σωµατείο και αν δεν υπάρχει, µε το αντίστοιχο κλαδικό ή την αντίστοιχη Οµοσπονδία.
4 Η ειδική επιχειρησιακή σύµβαση θα κατατίθεται µαζί µε µια «αιτιολογική έκθεση» στο Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο απλώς θα γνωµοδοτεί για τη σκοπιµότητα.
5 Στις επιχειρήσεις κάτω των 20εργαζοµένων, όπου δεν µπορεί να συσταθεί σωµατείο, δεν θα υπογράφονται ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις. Οι όροι αµοιβής και εργασίας θα είναι υποχρεωτικά αυτοί που προβλέπουν η κλαδική ή η οµοιοεπαγγελµατική σύµβαση, αφού και µε το νέο καθεστώς ο εκάστοτε υπουργός διατηρεί το δικαίωµα να επεκτείνει και νακηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τουςεργαζοµένους του κλάδου ή ενόςεπαγγέλµατος µια συλλογική σύµβαση εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί και δεσµεύει το 51% τωνεργαζοµένων του κλάδου ή τουεπαγγέλµατος. Αν δεν υπάρχει κλαδική σύµβαση, θα ισχύουν ατοµικές συµβάσεις µε τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.
6 Αν δεν υπογραφείεπιχειρησιακή σύµβαση, θα ισχύει η κλαδική εφόσον τα συνδικάτα έχουν φροντίσει να την υπογράψουν και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης να την κηρύξει ως γενικά υποχρεωτική και για τα µηµέλη τους (διατηρείται η επέκταση).
7 Σχετικά µε τις αποζηµιώσεις, σε περίπτωση απόλυσης προβλέπεται η µη πληρωµή αποζηµίωσης στον νέο που θα απασχολείται «δοκιµαστικά» για έναν χρόνο σεµια επιχείρηση (η δοκιµαστική περίοδος από 2 έως 6 µήνες που ήταν, επεκτείνεται τώρα στον έναν χρόνο). Προβλέπει, ακόµη, την καταβολή ενός µισθού (αντί των 2) σε περίπτωση απόλυσης, µε προειδοποίηση, υπαλλήλου που εργάζεται από 1 έως 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
8 Σχετικά µε την προσαύξηση ωροµισθίου για τις υπερωρίες που θα κάνει ο µερικώς απασχολούµενος, µε απόφαση του εργοδότη καταργείται η προσαύξηση 10%του ωροµισθίου που είχε ψηφιστεί πριν από µερικούς µήνες. Ο µερικώς απασχολούµενος, εφόσον του ζητηθεί ναεργαστεί επιπλέον ώρες, θα αµείβεται όπως και οι υπόλοιποι εργαζόµενοι.
9 Για τους ενοικιαζόµενους εργαζοµένους το νοµοσχέδιο επανακαθορίζει τη διάρκεια της απασχόλησης των εργαζοµένων σε έµµεσο εργοδότη (µε τυχόν παρατάσεις) στους 36 µήνες, από 18 που είναι σήµερα. Μετά την πάροδο των 36 µηνών ο εργαζόµενος θεωρείται ότι έχει σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου µε τον έµµεσο εργοδότη.
10 Αυξάνεται από τους 6 στους 9 µήνες το διάστηµα που µπορεί ο εργοδότης να επιβάλει σύστηµα εκ περιτροπής εργασίας.
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα και πήρε τον δρόµο για τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως
ΟΑΕΕ: η ενίσχυση στους χαµηλοσυνταξιούχους
Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 3 Ιανουαρίου µαζί µε τη σύνταξη Ιανουαρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση χαµηλοσυνταξιούχων.
Ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ευρώ κατά το οικονοµικό έτος 2009 (χρήση 2008).
Ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ και το οικογενειακό µεταξύ 12.000 και 14.500 ευρώ.
Ενίσχυση 100 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 8.500 και 10.500 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ.
Το επίδοµα δικαιούνται όσοι έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας έως 31/12/2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου