Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ... Δεν ζούμε σε καθεστώς φεουδαρχίας που άλλοι νόμοι ισχύουν για τους πολίτες και άλλοι για τους πολιτικούς


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ : ΔΙΚΑΙΑ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Μια ακόμη παράσταση σκανδαλολογίας έριξε αυλαία.
Επί ένα και πλέον χρόνο οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν το θέατρο σκιών του πολιτικού συστήματος να διατυμπανίζει κάθαρση αλλά να μην βρίσκει ενόχους για τιμωρία. Οι προτάσεις όλων των κομμάτων γράφτηκαν με κύριο στόχο να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Ζούμε πλέον στην αποθέωση του κομματικού λαϊκισμού και της χρήσης των κοινοβουλευτικών θεσμών. Όλοι οι πολιτικοί καμώνονται ότι ψάχνουν την αλήθεια αλλά ουσιαστικά υπεύθυνοι για τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας όπως του Βατοπεδίου και τη Ζήμενς δεν υπάρχουν.
Οι Βουλευτές-μέλη των εξεταστικών επιτροπών έσβηναν και έγραφαν για να υποδείξουν ευθύνες πολιτικών προσώπων για περαιτέρω διερεύνηση την ώρα που γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το σύνταγμα τα ποινικά ατοπήματα ή αδικήματα μπορεί να είναι ήδη παραγεγραμμένα. Οι διακηρύξεις λοιπόν για διαφάνεια, κάθαρση, άπλετο φως και μάτωμα φαίνεται εξ αποτελέσματος πως είχαν ως σκοπό να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την αδικία που υφίσταται η πλειονότητα του λαού από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που επέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Όμως με εκκωφαντικά λόγια και ανειλικρινείς προτάσεις δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε καθησυχάζεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι πολιτικοί οφείλουν να μην υποτιμούν την κρίση του λαού επειδή αρέσκονται να χαρακτηρίζονται «ανευθυνο-υπεύθυνοι». Ο πολιτικός δεν είναι ένα επάγγελμα όπου όλα επιτρέπονται αρκεί να παραγράφονται. Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δεν ζούμε σε καθεστώς φεουδαρχίας που άλλοι νόμοι ισχύουν για τους πολίτες και άλλοι για τους πολιτικούς. Αν το επάγγελμά τους δεν μπορεί να “ανοίξει” σ' όλους τους πολίτες τουλάχιστον ας εξασφαλιστεί ένα ουσιαστικό καθεστώς ισονομίας ώστε οι κανόνες να είναι κοινοί σε όλους. Χρειάζεται αρετή και τόλμη η ευθυδικία για να μην καταλήξει η δημοκρατία λέξη κενού περιεχομένου και η Ελλάδα να θεωρείται μια χώρα γεμάτη σκάνδαλα χωρίς ενόχους.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε όλοι και ιδιαίτερα οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων την σημασία και το περιεχόμενο της κρίσης και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής. Αυτό το πολιτικό σύστημα που με τους «περίφημους» νόμους του, καλύπτει τους επίορκους πολιτικούς την ίδια στιγμή απειλεί με κατασχέσεις περιουσιών και φυλακίσεις τους μικρούς και αδύναμους που δεν μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Ρήξεις και ανατροπές με τις παρακμιακές αντιλήψεις, πελατειακές συμπεριφορές και παλαιοκομματικές εκπτώσεις δεν γίνονται. Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις ώστε οι κατακτήσεις της μεταπολίτευσης να μην ακυρωθούν και η γενιά του Πολυτεχνείου να μην παραμείνει στην ιστορία ως η γενιά που ταυτόχρονα εξέθρεψε μαζί με τα άλλα και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Read more...

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση Siemens

Εν μέσω πολιτικής «θύελλας»

Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το πόρισμα για την υπόθεση Siemens
Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το πόρισμα για την υπόθεση Siemens (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εν μέσω σφοδρών πολιτικών αναταράξεων, κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.

Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα συγκλίνουν στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, καταλήγουν όμως σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες (δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής) το κυβερνών κόμμα προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.

Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.

Ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.

Από μεμονωμένους βουλευτές (Π.Οικονόμου, Ανδρ.Μακρυπίδης, Π.Καμμένος, Αν.Νεράντζης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες.

Μετά την κατάθεση του πορίσματος, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει το κατά πόσον θα ισχύουν οι κομματικές γραμμές όταν θα έλθει η ώρα των μυστικών ψηφοφοριών για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αντιδράσεις

Το πόρισμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όσων κατονομάζονται σε αυτό.

Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Για «κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρίστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.

Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου.

Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».

«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων», δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την εμπλοκή του ονόματός του.

Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.

Σχόλια

«Τα δύο φθαρμένα κόμματα απέδειξαν ότι δεν τους βαστάει ούτε το μαχαίρι στο κόκκαλο να βάλουν, ούτε να κάνουν τη Siemens να μιλήσει» δήλωσε ο Κ.Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ.

«Η συγκάλυψη και ο πολιτικός συμψηφισμός των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens προσβάλλει τους πολίτες και περιφρονεί τη διεκδίκηση της κοινωνίας για διαφάνεια και τιμωρία εκείνων που προσέβαλλαν και λεηλάτησαν το δημόσιο αγαθό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100εκατ. μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!


Από το : protothema.gr
Αστυνομικός των ΜΑΤ αυτοκτόνησε τα ξημερώματα της Κυριακής μέσα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σοκ στην ΕΛ.ΑΣ και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η αυτοκτονία 27χρονου άνδρα της ΥΜΕΤ , ο οποίος βρισκόταν με τη διμοιρία του σε υπηρεσία...
φρούρησης των γραφείων στην οδό Ιπποκράτους…

Ο νεαρός αστυφύλακας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, του είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό του πιστόλι και στις 13 Ιανουαρίου επανεξετάστηκε από ψυχιάτρους κρίθηκε ικανός και έτσι επέστρεψε οπλισμένος στην υπηρεσία του.

«Ο νεαρός αστυνομικός το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δουλεύουν πολλές ώρες συνεχόμενες (κινητοποιήσεις στην Κερατέα, μέτρα σε υπουργεία, διαδηλώσεις, γήπεδα κλπ) χωρίς ρεπό, αλλά και οι πιέσεις ορισμένων αξιωματικών έχουν τέτοια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα να ο άνθρωπος είναι αυαίσθητος…» λέει μάχιμος αστυνομικός και προσθέτει «πρέπει να εξετασθούν όλα αυτά για να μην έχουμε τέτοια τραγικά συμβάντα…».

Το τραγικό συμβάν συνέβη γύρω στις τρεις και μισή τα ξημερώματα της Κυριακής. 0 27χρονος μαζί με τη διμοιρία βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ξαφνικά ζήτησε από τον επικεφαλής να ανέβει στο κτίριο προκειμένου να πάει στην τουαλέτα. Εκεί έβγαλε το υπηρεσιακό πιστόλι το έστρεψε στο κεφάλι του και πυροβόλησε…

Λίγο αργότερα οι συνάδελφοι του που άκουσαν τον πυροβολισμό, αλλά και ανησύχησαν γιατί αργούσε, ανέβηκαν και τον βρήκαν νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος… «Ο 27χρονος, που καταγόταν από πόλη της Φθιώτιδας, και μπήκε στην Αστυνομία με Πανελλαδικές εξετάσεις είχε χρόνια στα ΜΑΤ» λέει συνάδελφος του και προσθέτει «το υπουργείο πρέπει να δώσει προσοχή σε τέτοια περιστατικά…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος είχε αποκτήσει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, καθώς η μητέρα του πάσχει από ανίατη ασθένεια.
Read more...

Μειώσεις μισθών ως 25%

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν δρομολογήσει τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας

Κατατέθηκαν 600 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων στο Πρωτοδικείο

«Τσουνάμι» ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται τους επόμενους μήνες. Εκατοντάδες κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ετοιμάζονται» να θέσουν σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα συνομολόγησης με το προσωπικό τους ενός «κουρέματος των μισθών» δίδοντας ως «αντάλλαγμα» τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανατρέψει πλήρως το καθεστώς των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα συμπαρασύροντας ομοειδείς επιχειρήσεις σε ανάλογες πρακτικές και επιφέροντας μειώσεις μισθών που ξεκινούν από 10% και φθάνουν ως και το 25%.

Την εικόνα αυτή καταγράφουν όλα τα στοιχεία που προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας αλλά και από τις δικαστικές αρχές. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται «έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων», γεγονός που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις- όπου δεν θα υπάρξουν ανάλογες συμβάσεις- ένταση των πιέσεων προς το προσωπικό για την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων με τη «σύμφωνη γνώμη» του κάθε εργαζομένου. Ενδεικτικά των όσων πρόκειται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά εργασίας είναι τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχει κατακλυσθεί από ερωτήματα εργοδοτών που ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου έτσι ώστε να αποφύγουν παρατυπίες κατά τη σύναψη των ειδικών συμβάσεων οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην ακύρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτήματα ξεπερνούν τα 1.000 και η αρμόδια υπηρεσία καλείται να παράσχει εξηγήσεις για ολόκληρο το εύρος των θεμάτων.

Ειδικά μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου του ΣΕΠΕ για την περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ τα ερωτήματα πολλαπλασιάστηκαν, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών εξέδωσε και εγκύκλιο για να διευκρινίσει πολλά σημεία του νόμου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την Ηλεία και την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Ελλάδας. Δεύτερον, έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις όπου ως τώρα δεν υπήρχε εκπροσώπηση. Η μαζική αυτή εξέλιξη ερμηνεύεται ως «προετοιμασία» της εργατικής πλευράς προκειμένου να έλθει σε «συμβιβασμό» με την εργοδοτική πλευρά και να «συμφωνήσει» στη μείωση αποδοχών. Είναι κοινό μυστικό ότι οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι αφόρητες προκειμένου να αποδεχθούν ανάλογα μέτρα μείωσης των αποδοχών. Και βεβαίως η διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιχείρησης είναι σαφώς πιο «εύκολη» για την εργοδοτική πλευρά απ΄ ό,τι με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή την ομοσπονδία. Εξ αυτού του λόγου και η αθρόα υποβολή αιτήσεων δημιουργίας σωματείων όπου δεν υπάρχουν, δηλαδή στις μικρές επιχειρήσεις.

Τρίτον, η εκδήλωση ισχυρών πιέσεων σε ατομικό επίπεδο ανά εργαζόμενο σε μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αποδεχθούν αλλαγή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Ή δέχεστε μειώσεις αμοιβών ή θα γίνουν απολύσεις» . Αυτό ακούγεται όλο και συχνότερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με καταγγελία κορυφαίου στελέχους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.


tovima.gr
Read more...

12 ΔΙΣ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρεπορτάζ: Κώστας Αντωνάκος
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Υπό την πίεση του χρόνου εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στα τέλη του μήνα, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητα για να ετοιμάσει το νέο πακέτο μέτρων με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14...
Στο οικονομικό επιτελείο περνούν από κόσκινο όλες τις δαπάνες και τους φόρους προκειμένου να εντοπίσουν νέες πηγές εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ το 2014.

Στόχος είναι μέσα στον Φεβρουάριο να έχει συνταχθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και να λάβει το πράσινο φως από την τρόικα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων βρίσκονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς, οργανισμούς και ΔΕΚΟ και αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι η αποσαφήνιση των μη καθορισμένων μέτρων που περιέχει το μνημόνιο, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής θα καλυφθεί με μέτρα που έχουν είτε υποδειχθεί είτε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Ψαλίδισμα κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου με την καθιέρωση νέου μισθολογίου

Μείωση του προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με απολύσεις συμβασιούχων και αύξηση της αναλογίας μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων που σήμερα είναι για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων μία πρόσληψη.

1. ΜΙΣΘΟΙ
Mε το νέο μισθολόγιο θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, κυρίως μέσω του ψαλιδίσματος και της κατάργησης ορισμένων επιδομάτων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 2012 τα επιδόματα ανεργίας θα περικοπούν κατά 500 εκατ. ευρώ καθώς θα χορηγούνται μόνο σε όσους ανέργους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

2. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Θα μειωθεί το προσωπικό στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με απολύσεις συμβασιούχων και αύξηση της αναλογίας μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων που σήμερα είναι για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων μία πρόσληψη.

Επίσης προβλέπονται εκτετα- μένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου

3. ΦΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση της γεωγραφικής διαφοροποίησης (νησιά) και όλων των εξαιρέσεων από τον φόρο με στόχο επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Δρομολογούνται εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και μείωση των απαλλαγών στη φορολογία ακινήτων.

Read more...

"Λουκέτο" της Άννας στον σχολικό αθλητισμό...


Από το newpost.gr, μέσω "press-gr"
Μετά την κατάργηση ουσιαστικά των αθλητικών γυμνασίων και λυκείων, το υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης επιφύλασσε ένα ακόμη πλήγμα για τον σχολικό αθλητισμό, καθώς με μία αιφνιδιαστική απόφαση προχώρησε στην αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων.
Λίγες μόλις ώρες πριν τους...
αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ σε διανομαρχιακό επίπεδο, έφτασε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εγκύκλιος που αναστέλλει τις επόμενες φάσεις των σχολικών πρωταθλημάτων και αφήνει στα «κρύα του λουτρού» τους πρωταθλητές – μαθητές των νομών, πολλοί εκ των οποίων πόνταραν και σε «μπόνους» στη βαθμολογία τους, ώστε να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποια ανώτατη σχολή ή να μπουν σε καλύτερη από αυτή στην οποία θα περνούσαν βάση της βαθμολογίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.


Read more...

Λουκέτο σε 1.000 σχολεία

Κλείνουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο από μονοθέσια έως πενταθέσια δημοτικά και γυμνάσια, ενώ ενοποιούνται σχολικά συγκροτήματα που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο

Κλείνουν από τον Σεπτέμβριο του 2011 όλα τα μονοθέσια, διθέσια, μέχρι και πενταθέσια σχολεία της χώρας. Ο σχολικός «Καλλικράτης», που βρίσκεται ήδη στα σκαριά, μετά και τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τις «Καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων», «σβήνει από τον χάρτη» περισσότερα από 1.000 ολιγοθέσια (1θ, 2θ, 3θ, 4θ) σχολεία.

Λουκέτο σε 1.000 σχολεία

Καταργούνται δεκάδες μικρά σχολεία και οι λυκειακές τάξεις, ενώ ενοποιούνται όλα τα σχολικά συγκροτήματα που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο, ως ξεχωριστές μονάδες της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Νέα δεδομένα

Λουκέτο σε 1.000 σχολεία
Περίπου 2.000 είναι τα ολιγοθέσια σχολεία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο και στα μικρονήσια. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια ήταν 2.963, ενώ στη δεκαετία του '60 έφθαναν τα 8.956.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τον νέο σχολικό χάρτη της επικράτειας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των περιφερειακών διευθυντών που καλούνται να προτείνουν τα προς... κατάργηση σχολεία.

Η συγχώνευση των σχολείων θα γίνει με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Παιδείας.

Η κατασκευή νέων δρόμων, όπως για παράδειγμα η Εγνατία ή η Ολυμπία Οδός που κατασκευάζεται, δημιουργούν νέα δεδομένα κι εκεί που κάποιες ορεινές περιοχές ήταν στο παρελθόν απομονωμένες, τώρα έρχονται πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κεφαλοχώρια. Οπου λοιπόν η πρόσβαση για τους μαθητές σε σχολεία μεγάλων χωριών καθίσταται καλύτερη, εκεί θα υπάρξει και κατάργηση του μικρού και απομονωμένου σχολείου.

Το μνημόνιο πέφτει βαρύ ακόμη και στις «πλάτες των σχολείων» και τα λουκέτα είναι πλέον κάτι περισσότερο από επιβεβλημένα, καθώς άμεσα θα πρέπει να μειωθεί το συνολικό μισθοδοτικό κόστος και να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά έξοδα αυτών των μονάδων.

Αντίθετοι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων είναι η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Μάλιστα οι καθηγητές σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων.

Η συγχώνευση σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους. Η καθημερινή αυτή ταλαιπωρία των μαθητών σαφέστατα θα επηρεάσει και τη σχολική τους επίδοση».

Μείωση μαθητών
Η αλήθεια είναι ότι από τη δεκαετία του ’60, λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, παρατηρείται σταδιακά μία μείωση των μαθητών των σχολείων στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, ενώ αυξάνονται οι μαθητές των πόλεων. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80 επιδιώκεται μια συστηματική προώθηση των συνενώσεων σχολικών μονάδων, η οποία και θεσμοθετείται με το Ν. 1566.

Με το σχέδιο Καποδίστριας (1997) για τη συνένωση των μικρών κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους, επιχειρείται μια νέα προσπάθεια για συνένωση σχολείων -όπου είναι δυνατόν-, ώστε να δημιουργηθούν εντός των νέων δήμων βιώσιμα, αναβαθμισμένα σχολεία που θα παρέχουν παιδεία ποιότητας.

Σήμερα εν έτει 2011, το μνημόνιο επιβάλλει περιορισμό του κόστους λειτουργίας, του συνόλου της εκπαίδευσης. Τα ολιγοθέσια και περισσότερο τα μονοθέσια κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, αφού τα συνολικά έξοδα λειτουργίας τους (συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά, μισθοί δασκάλων) κατανέμονται σε λιγότερους μαθητές.

Τα ολιγοθέσια, σύμφωνα με τους ερευνητές της εκπαίδευσης, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αντιοικονομικοί και αναποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αφού το υψηλό κόστος λειτουργίας τους παρέχει χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, τα «ατροφικά» κυρίως σχολεία με 5-12 μαθητές είναι πανάκριβοι δημόσιοι οργανισμοί. Για τον λόγο αυτόν πολλοί υποστηρίζουν σήμερα τη συγχώνευση των μικρών σχολείων και τη δημιουργία των σχολικών κέντρων, η λειτουργία των οποίων οπωσδήποτε θα περιορίσει το οικονομικό κόστος της παιδείας.

Ο σχεδιασμός
Τα κριτήρια συνενώσεων και οι εξαιρέσεις

Ο σχεδιασμός του υπ. Παιδείας ακολουθεί αυστηρά τα κριτήρια που θέτει η εγκύκλιος:

  • Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία πενταετία, ο ρυθμός μείωσης και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων έως το 2013.
  • Οι εγγραφές των μαθητών στην α' τάξη κάθε τύπου σχολείου λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.
  • Η χιλιομετρική απόσταση έως το προτεινόμενο σχολείο υποδοχής, καθώς και η δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών σε λογικές χιλιομετρικές αποστάσεις με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια. Προτείνεται οι μετακινήσεις των μαθητών που θα απαιτηθούν να μην ξεπερνούν, περίπου, τη μισή ώρα διαδρομής για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις στο σχολείο της μετακίνησης.
  • Από τη διαδικασία των συνενώσεων εξαιρούνται τα σχολεία Α/θμιας και Δ/θμιας των απομονωμένων και απομακρυσμένων ορεινών και νησιώτικων περιοχών της χώρας, στις οποίες οι αποστάσεις, οι καιρικές και οι συγκοινωνιακές συνθήκες δεν διασφαλίζουν τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Ε. Χριστοφιλοπούλου
Παιδαγωγικοί λόγοι επιβάλλουν τις αλλαγές

«Τη διαδικασία των συνενώσεων επιβάλλουν, κυρίως, λόγοι παιδαγωγικοί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η υφυπουργός Παιδείας, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμπληρώνοντας:

«Βασικός στόχος είναι να υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τάξη και εκπαιδευτικοί ειδικότητας για κάθε μάθημα στα δημοτικά σχολεία. Η διδασκαλία όλων των μαθημάτων ειδικοτήτων θα γίνεται, όπως προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ετσι όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες.

Οταν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών ανά τάξη, τα παιδιά έχουν περισσότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις, αναπτύσσουν πνεύμα ομαδικότητας και ευγενούς άμιλλας, κοινωνικοποιούνται. Τα νέα σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούν ευκολότερα να οργανωθούν και να λειτουργήσουν ως σχολεία που εφαρμόζουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Επίσης η ύπαρξη των 6/θεσίων και πάνω δημοτικών σχολείων επιτρέπει την ένταξη νέων μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα (ξένη γλώσσα - πρώτη και δεύτερη, θεατρική αγωγή, εικαστικά, πληροφορική και φυσική αγωγή)

Προφανώς, στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές όπου υπάρχουν λίγα παιδιά, θα παραμείνουν τα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία. Οταν, όμως, για παράδειγμα, τα χωριά είναι σε κοντινή απόσταση, λιγότερο από δέκα (10) λεπτά, είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια, που παρακολουθούν πρώτα τη Δ’ και μετά τη Γ’ δημοτικού ή παιδιά που κάνουν δώδεκα (12) ώρες μάθημα και όχι εικοσιτέσσερις (24).

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
.ethnos.gr
Read more...

Οι αγρότες "ζεσταίνουν" τα τρακτέρ για να ...ανοίγουν τους δρόμους!

Ετοιμάζονται καταλήψεις διοδίων σε όλη την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/A70CA8B40A8BE8890248E99306187CEA.jpg
Τις μηχανές των τρακτέρ τους ζεσταίνουν οι αγρότες και ετοιμάζονται να τα βγάλουν ξανά στους δρόμους. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα τους κλείσουν. Απεναντίας, θα τους ανοίξουν διάπλατα για να μπορεί να περνά ελεύθερα ο πολίτης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε καταλήψεις στους σταθμούς διοδίων, ώστε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους να διέρχονται ελεύθερα τα αυτοκίνητα.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=3252

Read more...

Τους έμπλεξε όλους το βασιλικό ρεβεγιόν του Πάγκαλου

Απέλυσαν υπάλληλο του «King George» για τη διαρροή !


http://img.protothema.gr/76EF098BE5E7411AA049A69CD5B83AB7.jpg
«Υπεράκτιες» ελλείψεις εμφανίζει το «πόθεν έσχες» του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη, σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού του τόπου δοκιμάζεται και η πολιτική ζωή σκιάζεται από «δραστήριες» offshore εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Η αποκάλυψη ότι στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Σηφουνάκη διαχρονικά δεν αναφέρονται, ως όφειλαν, όλες οι πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του, κυρίας Μάρι Δασκαλαντωνάκη, δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμό που χρήζουν πειστικών πολιτικών εξηγήσεων - τη στιγμή μάλιστα που πολύ πρόσφατα αποπέμφθηκε ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης επειδή διέθετε offshore για φορολογικούς λόγους, παρουσιάζοντας στην κοινή γνώμη την αλήστου μνήμης θεωρία περί νόμιμου και ηθικού!

Οπως επίσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση η κυρία Αντζελα Γκερέκου επειδή ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος χρωστούσε στην Εφορία ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό.

Στην περίπτωση του κ. Σηφουνάκη και της συζύγου του κυρίας Δασκαλαντωνάκη φαίνεται πως υπάρχει εταιρεία offshore που απεκρύβη. Παράλληλα υπάρχουν και χρέη προς το Δημόσιο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.

Η OFFSHORE ΤΗΣ ΜΑΡΙ
Η συμμετοχή της κυρίας Μάρι Δασκαλαντωνάκη στην κυπριακή offshore «Beltenco Ltd.» -η οποία δεν αναφέρεται στο «πόθεν έσχες» του κ. Νίκου Σηφουνάκη- αποδεικνύεται από έγγραφο της τράπεζας Societe Generale Private Banking

Γι’ αυτό η «παράλειψη» είναι μεγάλης σημασίας καθώς προβλέπεται ρητά από τον Κανονισμό της Βουλής η καταχώρηση στη δήλωση «πόθεν έσχες» των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών των μετοχών «ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, εισηγμένων ή μη σε χρηματιστήρια», τις οποίες διαθέτουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή της κυρίας Δασκαλαντωνάκη στην κυπριακή offshore «Beltenco Ltd.» έχει παραληφθεί από το σχετικό έντυπο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Οπως αποδεικνύεται από έγγραφο της τράπεζας Societe Generale Private Banking, η σύζυγος του κ. Σηφουνάκη μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια της συμμετέχει στη συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση στην Ουγγαρία, όπου και πρόκειται να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η «Beltenco» φαίνεται ότι αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική καθώς οι κινήσεις κεφαλαίων μέσω των λογαριασμών της είναι σημαντικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2006 η εταιρεία αυτή έστειλε με έμβασμα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Λουξεμβούργου. Το έμβασμα αυτό προήλθε από ισόποσο έμβασμα 516.135,50 ευρώ εκ μέρους του πατριάρχη της οικογένειας και ιδρυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και 2.495.864,50 ευρώ από λογαριασμό μιας άλλης offshore με την επωνυμία «VanQuisk Ltd.». Αν και ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη εντυπωσιάζει, το «πόθεν έσχες» του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, όσον αφορά στο σκέλος της συζύγου του, δεν περιέχει σχετική αναφορά.

Ειδικότερα, στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Σηφουνάκη που υποβλήθηκε στις 29 Ιουνίου 2007 με την τότε ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, παρότι απαριθμείται το πραγματικά πλούσιο χαρτοφυλάκιο της συζύγου του κατά το οικονομικό έτος 2006 με συμμετοχή σε δεκάδες εταιρείες του ομίλου και όχι μόνο, δεν παρέχεται η παραμικρή πληροφορία για την ανωτέρω επιχειρηματική και οικονομική της δράση. Η ίδια εικόνα απαντάται τόσο κατά το «πόθεν έσχες» της επόμενης χρονιάς όσο και κατά την τελευταία δήλωση που υπέβαλαν τα μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Οσο για τις απορίες που εύλογα ανακύπτουν από την υπόθεση αυτή και την υπεράκτια «παράλειψη» στη δήλωση του κ. Σηφουνάκη, έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο «πόθεν έσχες» βουλευτών και πολιτικών κομμάτων με στόχο να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά δεδομένα της πολιτικής μας ζωής. Παρ’ ότι έχει παρέλθει μία εβδομάδα από την πρώτη αναφορά της εφημερίδας μας στο θέμα της offshore της οικογένειας Σηφουνάκη, καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά του υπουργού ή της συζύγου του, η οποία όμως ήταν λαλίστατη και αντέδρασε άμεσα, υπερασπίζοντας τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο για τη φιλοξενία στη βασιλική σουίτα του «King George» το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!

Στενό μαρκάρισμα για να γλιτώσουν τυχόν νέα κρίση

To Μαξίμου βάζει τον αντιπρόεδρο σε καραντίνα

Σε… ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης, ουσιαστικά σε εμπάργκο, μπαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με τις δηλώσεις και την πολιτική του συμπεριφορά έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν την κατάσταση, προκειμένου να μην προκληθεί καμιά καταστροφική κρίση, όπως παραλίγο να γίνει με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και τις δηλώσεις του περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Εκτιμάται πλέον βασίμως ότι πολλές από τις κινήσεις και δηλώσεις, αλλά και η εν γένει παρουσία του βλάπτουν σοβαρά το κυβερνητικό έργο, ενώ η προσωπική επαφή του κ. Πάγκαλου με τον κ. Παπανδρέου τη δεδομένη φάση είναι σε μηδενικό σημείο, σχεδόν ανύπαρκτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν τρεις δημόσιες αποδοκιμασίες από την κυβέρνηση προς το πρόσωπο του κ. Πάγκαλου και οι δύο προέρχονταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κλειδί για τις αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε στο κράτος», κινούμενος πολύ μακριά και εντελώς σε διαφορετική κατεύθυνση από την άποψη του αντιπροέδρου ότι οι διορισμένοι στο Δημόσιο είναι «κοπρίτες ή τεμπέληδες».

Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Πάγκαλου για επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας και έκανε λόγο μάλιστα σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος για «προσωπική πολιτική άποψη» του αντιπροέδρου.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας με νόημα «πρέπει να προσέχουμε τι λέμε για τα θέματα αυτά, γιατί δίνουμε αφορμές για αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος της χώρας μας».

Οπως ξεκαθαρίζει κατ’ ιδίαν αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «αν χρειαστεί θα τον κατακρίνουμε κάθε μέρα και θα διαχωρίζουμε τη θέση της κυβέρνησης από τις απόψεις του, ώστε να μην εισπράττουμε εμείς το κόστος όσων λέει».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να ανεχθεί τις συμπεριφορές του κ. Πάγκαλου.

Ομως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιδείξει μέχρι τέλους αποφασιστικότητα. Τα στελέχη που έχουν αναλάβει να χειρίζονται το θέμα είναι σε δύσκολη θέση. Θα πρέπει κάθε φορά να εισηγούνται τρόπο αντιμετώπισης του αντιπροέδρου, γνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση, όσο επικριτέα κι αν είναι η συμπεριφορά του αντιπροέδρου.

Το ότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι τυχαίος πολιτικός και έχει ισχυρές διασυνδέσεις και υποστήριξη από υπολογίσιμα κέντρα εξουσίας και επιρροής αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο δυσάρεστη αίσθηση κι αν αφήνει αυτό σε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στην κυβέρνηση έχουν εκπλαγεί, για παράδειγμα, με το πώς καταφέρνει ο κ. Πάγκαλος να επιστρατεύει τη στήριξη κάποιων Μέσων για να τον βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες του. Επίσης, εντυπωσιάζονται με τις διασυνδέσεις που, όπως ομολογούν, διαθέτει ο αντιπρόεδρος, σε αντίθεση με το μέσο κυβερνητικό στέλεχος.

Πλήρωσε με απόλυση το ρεβεγιόν του Πάγκαλου

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, αντί να απαντήσει στις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος», έδιωξε τη διευθύντρια μάρκετινγκ μία ημέρα μετά το δημοσίευμα

Με μια περίεργη απόλυση υπαλλήλου της απάντησε η διοίκηση της «Grecotel» στις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για την πολυτελή και δωρεάν διαμονή του κ. Θόδωρου Πάγκαλου στη βασιλική σουίτα του «King George Palace» στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Την επομένη κιόλας του επίμαχου δημοσιεύματος άνθρωποι της διοίκησης ειδοποίησαν αιφνιδίως τη διευθύντρια μάρκετινγκ του ομίλου, κυρία Χριστίνα Τσιλιάκου, για να την ενημερώσουν ότι τερματίζεται η συνεργασία τους έπειτα από τριάμισι χρόνια, λόγω… περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό, όπως της εξήγησαν.

Η κυρία Τσιλιάκου, ωστόσο, η οποία πέρυσι είχε συνεργαστεί και με το ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» προσφέροντας σε εκπομπές χορηγίες των «Classical Hotels», φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη.

«Δημοσιεύσατε το ρεπορτάζ και το αμέσως επόμενο πρωινό απολύθηκα», αναφέρει η ίδια, για να προσθέσει:

«Μου είπαν ότι η απόλυσή μου έχει να κάνει με περικοπές στο προσωπικό και ότι δεν μπορούν να διώξουν τους παλιούς και θα διώξουν άτομα της ‘‘Classical’’, που είναι και πιο πρόσφατοι στον όμιλο. Με το που βγήκε δηλαδή το ρεπορτάζ σας, είπαν ‘‘ας διώξουμε και κάποιον ως αντίποινα’’. Με ενημέρωσαν ότι η απόλυσή μου έγκειται στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού. Πάντως όλα έγιναν μέσα σε λίγες ώρες. Μου έκοψαν απευθείας και το εταιρικό τηλέφωνο, την ίδια μέρα κιόλας. Ολοι το καταλάβαμε ότι περί αυτού έγινε, δηλαδή εξαιτίας του ρεπορτάζ σας».

Η πρώην διευθύντρια μάρκετινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της «Grecotel».


Read more...

Σε 50 ημέρες οι άδειες για όλα τα επαγγέλματα...



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ .
«Fast track» στην έκδοση των επαγγελματικών αδειών μετά και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων επιβάλλει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, αποδέχθηκε την απαίτηση της τρόικας για απλούστευση των διαδικασιών στην αδειοδότηση των επαγγελμάτων και στην ίδρυση των επιχειρήσεων. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2011 με την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, υποχρεούνται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες εντός 50 ημερών από την ημέρα κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών να εκδίδουν τις τελικές πράξεις για την άσκηση των επαγγελμάτων. «Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας» αναφέρεται στην απόφαση του κ. Ραγκούση «η αίτηση του ενδιαφερομένου εγκρίνεται σιωπηρώς και θεωρείται ότι η άδεια έχει εκδοθεί,σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α΄/3.5.2010)». Η απλούστευση των διαδικασιών εκτιμάται ότι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο «μαύρο χρήμα», στο «γρηγορόσημο» και εν γένει στη διαφθορά στο Δημόσιο και θα μειώσει δραστικά το κόστος της γραφειοκρατίας, που εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ τον χρόνο, αποτελώντας το δεύτερο βήμα μετά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την υιοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας της οδηγίας 2006/123/ΕΚ για την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών και την άσκησή της στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, να κωδικοποιηθούν και να αποκτήσουν ενιαία μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι ενδιαφερόμενοι για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αιτήσεις στα ΚΕΠ
Ετσι οι άδειες όχι μόνο θα χορηγούνται σε χρόνο-ρεκόρ μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) που συστήνονται σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας αλλά και θα απλουστευθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση σχετική μελέτη στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών για την άσκηση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου υπάρχουν 38 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου 67 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανουργού 9, για το επάγγελμα του υδραυλικού 15, για το επάγγελμα του χειριστή μηχανημάτων 68 κτλ. Ολοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι αδειών αναμένεται να καταργηθούν με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων και να αντικατασταθούν από νέες άδειες που θα εκδίδονται με απλές διαδικασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
«Εχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία»
Πρώτοι στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν στην κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων,όπως τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και η κληρονομική μεταβίβαση της άδειας.«Εχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία μέσω δημοψηφίσματος,είναι απίστευτο να υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα»δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» βουλευτής του ΠαΣοΚ,εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, κινούμενος στη σκληρή γραμμή που τηρεί για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε διαδοχικές 24ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα από την περασμένη Τετάρτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑΞΙ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Για το πολυσυζητημένο θέμα των ταξί της Αθήνας το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η άρση όλων των περιορισμών εκτός από αυτόν του αριθμού των αδειών.Θα επιτρέπεται επομένως η ίδρυση εταιρειών,αλλά δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των κίτρινων ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα.Αντιθέτως, απελευθερώνονται πλήρως οι άδειες για τα τουριστικά λεωφορεία και τα επιβατικά ταξί δημόσιας χρήσης (αγοραία) που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο και στα νησιά,με βασικό επιχείρημα την ενίσχυση του τουρισμού.

Εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον τους νέοι δικηγόροι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις
«Ούτε ως μαθητευόμενους δεν μας παίρνουν»
Είναι οπλισμένοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και γνώσεις ξένων γλωσσών. Τους λείπειόμως η επαγγελματική εμπειρία και η πελατείακαθώς έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αρχή της σταδιοδρομίας τους «έπεσαν» στο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους. Νέοι δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι καιφαρμακοποιοί μιλούν στο «Βήμα» για το πώς βλέπουν το μέλλον τους με βάση τις αλλαγές στον επαγγελματικό τους χώρο. «Να αλλάξουμε νοοτροπία οι νέοι»
Επέλεξε τη Φαρμακευτική γιατί είναι μια σχολή μέσα από την οποία μπορείς να γίνεις καλός επιστήμονας. Ο κ. Αντ. Δρακόπουλος, 24 ετών, στο πτυχίο σήμερα, βλέπει ότι «έτσι όπως είναι το ισχύον καθεστώς με τις άδειες λειτουργίας φαρμακείου χρειάζεσαι μεγάλο κεφάλαιο για να ανοίξεις δική σου επιχείρηση. Με την αβεβαιότητα που υπάρχει μάλιστα τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν διαθέτεις αυτό το κεφάλαιο, που εγώ δεν διαθέτω, δεν το ρισκάρεις. Πολλοί συνάδελφοί μου σκέφτονται να στραφούν προς μια καριέρα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δυστυχώς είναι λίγες στην Ελλάδα, ή προς την έρευνα. Κι εγώ κάνω αυτές τις σκέψεις» τονίζει. «Πιστεύω ότι για να επέλθει βιώσιμη αλλαγή απαιτείται να υπάρξει κατ΄ αρχάς αλλαγή στη νοοτροπία τη δική μας που είμαστε νεότεροι στο επάγγελμα. Καλό θα ήταν να στραφούμε προς τον συνεταιρισμό και να μη βλέπουμε τους συναδέλφους μας ως ανταγωνιστές. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω μόλις ολοκληρώσω τις σπουδές μου είναι να βρω άλλους δύο-τρεις συμφοιτητές μου τους οποίους γνωρίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να ανοίξουμε δηλαδή συνεταιρικά μεγάλο φαρμακείο. Αν εμείς οι νέοι φαρμακοποιοί δεν αλλάξουμε νοοτροπία, πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξουν πολλά φαρμακεία τα οποία θα αναγκαστούν να κλείσουν σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς δεν θα είναι βιώσιμα» καταλήγει.

«Η “ελεύθερη δικηγορία” πέθανε»
Απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους νέους νομικούς καθώς οι συνέπειες της απελευθέρωσης στα επαγγέλματα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου δυσχεραίνουν τις συνθήκες για όσους δεν «κληρονόμησαν» έτοιμη πελατεία. Ο 25χρονος κ. Βασίλης Αρχιμανδρίτης είναι ένας νέος δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο και δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Οπως δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα», το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος σήμανε για τον ίδιο ένα δυσάρεστο... τέλος. «Το τέλος του ονείρου για ελεύθερη δικηγορία! Ο στόχος που είχα να δημιουργήσω κάποτε το δικό μου δικηγορικό γραφείο είναι πλέον αδύνατος. Η μόνη εναλλακτική που υπάρχει πλέον για εμένα είναι να γίνω δικηγόρος-υπάλληλος σε δικηγορική εταιρεία» τονίζει.

Στην ερώτηση αν η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα ευνοήσει τους νέους δικηγόρους που θεωρούνται περισσότερο ευέλικτοι ο κ. Αρχιμανδρίτης αντιτείνει ένα παράδειγμα. «Είναι σαν να έχεις ένα μικρό μπακάλικο και να ανοίγει απέναντί σου ένα μεγάλο σουπερμάρκετ. Ποιος είναι πιο ευέλικτος; Ποιος έχει τη δυνατότητα να ρίξει περισσότερο τις τιμές και να γίνει ανταγωνιστικός;» διερωτάται. Διευκρινίζει άλλωστε ότι «το να δουλεύεις σε εταιρεία δεν είναι καθαυτό αρνητικό. Για παράδειγ μα, στις δικηγορικές εταιρείες της Αγγλίαςο πρώτος μισθός αγγίζει τα 80.000 ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδαόμωςδεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για τον υπάλληλο-δικηγόρο. Δεν έχει βασικά δικαιώματα, όπως ασφάλιση ή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Υπό αυτές τις συνθήκεςπώς να μη βλέπω το μέλλον ζοφερό;» καταλήγει ο κ. Αρχιμανδρίτης.

«Οι ελπίδες μου έπεσαν στο κενό»
Οσοι ήλπιζαν ότι το ουσιαστικό «άνοιγμα» του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος θα τους έδινε μια εναλλακτική λύση είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Ο 26χρονος κ. Αλκης Ευαγγελάτος, δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και τριετή εργασιακή εμπειρία, αντιλήφθηκε από νωρίς ότι θα έπρεπε να εργαστεί για τουλάχιστον... 10-15 χρόνια ως δικηγόρος προτού τολμήσει να ανοίξει το δικό του γραφείο. «Ετσιάρχισα να σκέφτομαι εναλλακτικά νομικά επαγγέλματα. Ενα από αυτά ήταν του συμβολαιογράφου» λέει ο ίδιος στο «Βήμα». Ωστόσο και αυτή η ελπίδα έμεινε εν τέλει κενό γράμμα. «Το νομοσχέδιο δεν άλλαξε τους γνωστούς περιορισμούς στον αριθμό των συμβολαιογράφων. Απλώς απελευθέρωσε τις αμοιβές τους. Συνεπώς, για έναν νέο που θέλει να μπει στο επάγγελμα ισχύει ό,τι πάντα ίσχυε:πρέπει να περιμένει να ελευθερωθεί μία θέση λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου!» σχολιάζει. «Εν τέλει, η μόνη βιώσιμη επιλογή θα ήταν να γίνω δικαστής ή εισαγγελέας. Βέβαια, θα χρειαστεί να περάσω ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, είναι όμως το μόνο εχέγγυο για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασιακή ασφάλεια» καταλήγει ο κ. Ευαγγελάτος. «Θα αναζητήσω την τύχη μου στο εξωτερικό» Ηταν το όνειρό της να γίνει μηχανικός. Η 24χρονη σήμερα πολιτική μηχανικός κυρία Κατερίνα Γαβρηλάκη δεν προβληματίστηκε ούτε στιγμή για το ποιες σχολές θα δηλώσει. Εξειδικεύθηκε στον δομοστατικό σχεδιασμό και σήμερα, ελεύθερος επαγγελματίας πια, η μοναδική της απασχόληση αφορά την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων. «Η οικονομική κρίση έχει ρίξει τον τομέα των κατασκευών και για εμάς τους νέους μηχανικούς είναι ακόμη χειρότερα» επισημαίνει.

Στην κρίση της οικοδομής ήρθε να προστεθεί και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την κυρία Γαβρηλάκη. «Δεν το θεωρώ κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού. Υπάρχει τεράστια “προσφορά” μηχανικών και πολύ μικρή ζήτηση» τονίζει. «Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών πλήττει μόνο τους νέους μηχανικούς. Η αμοιβή ενός έμπειρου μηχανικού είναι έτσι κι αλλιώς υψηλή. Η ελάχιστη αμοιβή διασφάλιζε εμάς. Αν καταργηθεί, τότε το επάγγελμα φοβάμαι ότι θα απαξιωθεί. Ο μηχανικός φέρει μεγάλη ευθύνη και απαξιώνοντας το επάγγελμα μπορεί να προκύψουν θέματα ασφαλείας των έργων» αναφέρει.

Η κυρία Γαβρηλάκη θα ήθελε να απορροφηθεί σε μια τεχνική εταιρεία, όμως «ούτε ως μαθητευόμενους δεν μας παίρνουν, αφού και οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν πρόβλημα. Να ανοίξω μόνη μου ένα γραφείοεν μέσω κρίσηςείναι δύσκολο» λέει απογοητευμένη. Ετσι σκέφτεται σοβαρά να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «υπάρχουν ακόμη χώρες που χρειάζονται μηχανικούς».

BHMA


Read more...

Οργή για την αδυναμία κάθαρσης...



ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οδήγησαν με την τακτική και τις επιλογές τους την υπόθεση Siemens σε αδιέξοδο....
Tη βαριά σκιά του ρίχνει εκ νέου στο πολιτικό σκηνικό το σκάνδαλο της Siemens, μετά το πλήθος των ερωτημάτων που προκάλεσαν οι επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων στο πλαίσιο της έρευνας από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Η κοινή...
γνώμη, που δικαίως αξιώνει «κάθαρση» για τα ποσά που διοχετεύθηκαν από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας σε κόμματα και πολιτικούς, διαπιστώνει με έκπληξη και οργή: Πρώτον, ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επέλεξαν να κινηθούν με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αναζήτηση της αλήθειας, όπως προκύπτει από τις προσθαφαιρέσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή, των δεκαπέντε πολιτικών προσώπων που μπήκαν στο «κάδρο» της προανακριτικής. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση επιμένει στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με τελικό προορισμό το Ειδικό Δικαστήριο, παρότι τυχόν αξιόποινες πράξεις είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα παραγεγραμμένες, όπως κατέδειξαν οι δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση Βατοπεδίου. Τρίτον, ότι οι πολύμηνες έρευνες της επιτροπής ουδέν αποκάλυψαν για «ροή» χρήματος στα κομματικά ταμεία από τη Siemens. Μένει να αποδειχθεί εάν η τροπή που προσλαμβάνει η υπόθεση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσει ένα ακόμηimerini βαρύ πλήγμα στην ήδη πληγείσα αξιοπιστία πολιτικής και πολιτικών, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, που έχει ούτως ή άλλως κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Κοινή είναι πλέον η αίσθηση ότι η αδυναμία κάθαρσης προκαλεί οργή, καθώς ο πήχυς των προσδοκιών είχε ανέβει σημαντικά, αλλά στο τέλος δεν επετεύχθη ούτε καν πολιτική κάθαρση.
kathimerini.gr



Read more...

''ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ''


Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η τύχη της πλειοψη­φίας θα κριθεί τον Μάρτιο και πως αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα χρειαστούν και άλλα επίπονα μέτρα επί δικαίους και αδίκους. Ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει τη συνέχιση των μεγάλων...
μεταρρυθμίσεων στην Υγεία με τη μείωση του κόστους και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ στο ερώτημα αν τον ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι «όποιος σήμερα σκέφτεται την επόμενη μέρα ακούει φωνές σαν τη Ζαν Ντ’ Αρκ».
-Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Πρό-σφατο παράδειγμα ο νέος νόμος κατά του καπνίσματος. Εσείς προτείνατε ένα είδος φόρου για τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ που θα επιτρέπουν το κάπνισμα, αλλά ο πρωθυπουργός το απέρριψε υιοθετώντας την καθολική απαγόρευση, που ίσως είναι και η σωστή λύση. Σωστή με την έννοια ότι ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτή ήταν η πρότασή μου. Πρότεινα διαζευκτικώς την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Υποστήριξα, επίσης, ότι είτε ως προς τη μία είτε ως προς την άλλη επιλογή κοινός παρονομαστής είναι ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος επιτέλους θα κάνει τον έλεγχο. Η Δημοτική Αστυνομία και οι ελεγκτές Υγείας των περιφερειών δεν αρκούν, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε απρόθυμη να ελέγξει, τόσο λόγω των δημοτικών εκλογών όσο και λόγω της καθημερινής τους συναναστροφής με τους δημότες. Το υπουργείο Υγείας έχει μόνο 40 επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και αυτοί δεν είχαν οριστεί αρμόδιοι για να κάνουν έλεγχο. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε στη συνεδρίαση, όπου θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τον συνεπή και έγκαιρο έλεγχο του συγκεκριμένου μέτρου που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Η γνώμη των συναρμόδιων υπουργών ήταν να επιμείνουμε στην ανεξαίρετη απαγόρευση. Με τον νόμο που κατέθεσα στη Βουλή προσθέτουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας και τους επιθεωρητές Εργασίας. Διευκρίνισα μάλιστα στη σύσκεψη ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δίνω στη δημοσιότητα τους μηχανισμούς που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Εστειλα σχετική εγκύκλιο σε όλους τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού κράτους. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσω τα πρώτα στοιχεία.
-Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους ως προς τη σχέση φαρμακείων και πληθυσμού. Υπάρχει περίπτωση να κάνετε υποχωρήσεις;
Κατά τον κοινωνικό διάλογο αποσιωπούν ορισμένοι -όχι όλοι- από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι υπήρξαν πολλά μέτρα απελευθέρωσης που δεν αποδέχτηκα. Μάλιστα έχω διευκρινίσει δημοσίως αλλά και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ότι για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή το μέτρο της χορήγησης άδειας φαρμακοποιού σε μη φαρμακοποιό ή σε φαρμακευτικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ. Οι τελικές επιλογές του υπουργείου είναι σύνθεση πολύ αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών και μέτρων. Υπό την έννοια αυτή δεν βλέπω τον λόγο να κάνω υποχωρήσεις. Δεν είναι σωστό να με καταγγέλλουν για πολιτικές που δεν ασκώ, αλλά και για αδιαλλαξία. Πιστεύω στην πρόταση που κατέθεσα στη Βουλή και θα την υπερασπιστώ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις τρεις επόμενες εβδομάδες. Εχουμε ήδη συνεδριάσει τρεις φορές με τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επί πέντε ώρες με τα κομματικά στελέχη στην Ιπποκράτους.
-Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος με την ασάφεια ως προς το ποιος έχει δικαίωμα να διαθέτει άδεια φαρμακείου ανοίγει τον δρόμο για να μπουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πράγματι μια τέτοια προοπτική;
Σε καμία περίπτωση. Το έχω αποκλείσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Στον κοινωνικό διάλογο, στα μέσα ενημέρωσης. Το έχω διατυπώσει και στο κείμενο του νόμου. Συνεπώς, η επίκληση αυτού του επιχειρήματος είναι προσχηματική και γίνεται για να στηρίξει τη συνέχιση των απεργιών. Κατά βάση πίσω από αυτό το πρόσχημα κρύβεται η ανησυχία για τη νομοθετική απαγόρευση των περιορισμών στην είσοδο των διπλωματούχων φαρμακοποιών στο επάγγελμα. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς και στην απελευθέρωση του ωραρίου και στη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπουν στο επάγγελμα νέοι φαρμακοποιοί. Επανα­λαμβάνω ότι πιστεύω στην ορθότητα των επιλογών που καταλήγουν σε φθηνότερο φάρμακο και σε περισσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
-Τι γίνεται με την περίφημη λίστα φαρμάκων;
Συντάχθηκε ήδη η αρνητική λίστα. Δηλαδή ποια φάρμακα δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία. Πρόκειται για 543 σκευάσματα (π.χ. αντιαλλεργικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά). Τη διανείμαμε, όπως ο νόμος ορίζει, στις εταιρείες για να πουν τις απόψεις τους και σε λίγο θα την εφαρμόσουμε. Πρόκειται για πολύ μεγάλη κατάκτηση, με σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό της σπατάλης.
-Θεωρείστε ένας από τους πλέον πετυχημένους υπουργούς που βάζει πλάτη. Δίνεται όμως η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός σάς κρατάει ακόμα μανιάτικη την επιλογή σας στην εσωκομματική αντιπαράθεση του 2007. Ισχύει αυτό;
Προσπαθώ να προσφέρω στον τόπο και δίνω μάχη. Οσο για τον συντονισμό μου με το κέντρο της κυβέρνησης, εκεί όπου υπάρχουν κενά προσπαθώ να βρω τον άνθρωπο που θα τα καλύψει. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός και εγώ είμαι υπουργός του. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
-Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνησή σας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι βαδίζει στην κρίση χωρίς σχέδιο και άρα εφαρμόζει άκριτα τις λύσεις που επιβάλλει η διεθνής κοινότητα. Είναι άδικη αυτή η κατηγορία;
Στην αρχή είχαμε προβλήματα ξεκάθαρου προσανατολισμού. Στη συνέχεια βρήκαμε τον δρόμο μας και τον ρυθμό μας. Καθυστερήσαμε μετά στη χάραξη των αναπτυξιακών μας πολιτικών. Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε αν αντιστρέψαμε κι αυτή την κατάσταση. Το 2011 θα είναι το έτος της ουσιαστικότερης πολιτικής παρέμβασης ελληνικής κυβέρνησης μετά το 1974.
-Η Ν.Δ. εκτιμά ότι τον Μάρτιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι διαχειρίσιμη και λόγω της αφόρητης κοινωνικής πίεσης η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε;
Η συζήτηση για τις εκλογές είναι επιζήμια για τον τόπο. Στο εσωτερικό της χώρας μάς αποπροσανατολίζει και μας απονευρώνει και στο εξωτερικό μάς δυσφημεί, κυρίως στις αγορές. Διαφωνώ και με την ίδια τη συζήτηση, γι’ αυτό και την καταγγέλλω ρητά και απερίφραστα. Και ακόμη, αρνούμαι να συμμετάσχω σε συζήτηση για τα πρελούδιά της, όπως π.χ. οι εκλογικοί νόμοι και τα τοιαύτα. Για μένα η συζήτηση περί εκλογών συνιστά λόγο σύγκρουσης και ρήξης. Οχι γιατί θέλω να κολλήσω στην καρέκλα μου, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά διότι και η συζήτηση επ’ αυτού αποτελεί τη χείριστη επιλογή για τις ημέρες μας.
-Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναβρεί μετά τον Μάρτιο καλύτερες συνθήκες για να πάει σε εκλογές;
Σας απάντησα. Με απασχολεί η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2011, για να μη χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα, επί δικαίους και αδίκους. Ολοι θα πρέπει να δίνουμε στοιχεία μήνα με τον μήνα, για να ξέρουμε τι θα συμβεί προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011. Να αγωνιούμε για να μην ξαναπροκύψουν οι εξελίξεις Απριλίου - Μαΐου 2010!
-Αρκετοί εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να σώσει τη χώρα αλλάζοντάς τη, αλλά στο τέλος θα χάσει τις εκλογές. Συμ-μερίζεστε αυτή την απαισιόδοξη προοπτική;
Ούτε καν σκέφτομαι εκλογές και αποτελέσματα.
-Υπάρχει η αίσθηση ότι στο τέλος οι Γερμανοί θα συναινέσουν στη διάσωση της Ελλάδας, το τίμημα ωστόσο θα είναι πολύ βαρύ, με την έννοια ότι η επιτήρηση του μνημονίου θα επιμηκυνθεί έως το τέλος της δεκαετίας.
Η Γερμανία, νομίζω, είναι σε καλό δρόμο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Και η ευρωπαϊκή ομπρέλα αποτελεί το σωσίβιο για την Ελλάδα, αν βέβαια συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
-Πιστεύετε ότι πρέπει να δημευτούν οι περιουσίες υπουργών που έχουν πλουτίσει από το μαύρο πολιτικό χρήμα;
Ο νέος νόμος Καστανίδη προβλέπει με σαφήνεια την κατάσχεσή τους.
- Τι φοβάστε περισσότερο;
Να αποδειχτεί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πως δεν πιάνουμε τους στόχους μας και να χρειαστεί να επιβληθούν οριζόντια μέτρα. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή της αποσταθεροποίησης. Η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δηλαδή σε πολιτική κρίση. Αρα κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη. Αγωνιζόμαστε για να πάνε όλα καλά και έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε. Για το υπουργείο Υγείας, που αποτελεί το 1/3 της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία αυτής της πορείας θα τα δίνουμε στη δημοσιότητα στο τέλος κάθε μήνα, για να ελέγχει ο πολίτης την πορεία μας.
Read more...

Αντίδοτο το... ΣΔΟΕ στις Εξεταστικές

Μετά το κοινοβουλευτικό βατερλό η κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως για διώξεις πολιτικών και δημεύσεις περιουσιών μέσω της επιχείρησης «καθαρά χέρια»

Κόκκινο στις Εξεταστικές και στην αδιέξοδη σκανδαλολογία ανάβει το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες της προανακριτικής για το Βατοπέδι και της εξεταστικής για τη Siemens οι επιτελείς του πρωθυπουργού αναζητούν τη διαδικασία ακύρωσης όλων των αντίστοιχων διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί. Χωρίς αυτό βέβαια να αλλάζει στο παραμικρό τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για φως στα πάντα.

Η άδεια και από πλευράς ουσίας αίθουσα της Εξεταστικής. Πάντως όπως τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού «η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προεκλογική της δέσμευση για διαφάνεια»
Η άδεια και από πλευράς ουσίας αίθουσα της Εξεταστικής. Πάντως όπως τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού «η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προεκλογική της δέσμευση για διαφάνεια»

Το βάρος όμως από εδώ και πέρα θα πέσει στο ΣΔΟΕ, που ελέγχει «πόθεν έσχες» και τεκμήρια διαβίωσης πολιτικών προσώπων και συγγενών τους. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό υπήρχαν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεύτερες σκέψεις για τη στρατηγική των εξεταστικών.

Η υποδοχή του πορίσματος για τη Siemens όμως από τον Τύπο και την κοινή γνώμη πραγματικά σόκαρε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το πρώτο σάλπισμα της υποχώρησης.

«Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και προσέθεσε: «Γι' αυτό και δεν θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτών των διαδικασιών από κανέναν».

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είδαν στις τελευταίες εξελίξεις τον κίνδυνο η ΝΔ να «ξεπλυθεί» μέσα από το χάος των εξεταστικών, παρότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει περάσει πως έκλεισε τη Βουλή για να πετύχει την παραγραφή και ίσως έκανε και εκλογές για αυτό τον λόγο.

Η αλλαγή στρατηγικής επιβάλλεται και από την αδήριτη ανάγκη να στραφεί το ανθρώπινο δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας. Για την ακρίβεια, σε ό,τι αφορά στους βουλευτές, στην προσπάθεια να επιστρέψει η αισιοδοξία στην κοινή γνώμη.

«Δεν γίνεται να απασχολούμε τα 3/5 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε εξεταστικές που δεν θα οδηγήσουν πουθενά» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας. Η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προεκλογική της δέσμευση για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών με δύο τρόπους.

Πρώτον, ανάβοντας το πράσινο φως για διώξεις πολιτικών και δημεύσεις περιουσιών για πρώτη φορά και, δεύτερον, προωθώντας σειρά θεσμικών αλλαγών.

Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού από τη Βουλή, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν γνώση και λόγο για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει διακομματική για την αναθεώρηση της Βουλής και να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το σενάριο
Για την ώρα βέβαια ανταλλάσσει πυρά με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Για άλλη μια φορά η ΝΔ προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να απαξιώσει με τη στάση της οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Περιμένουμε, ελπίζουμε όχι μάταια, η ΝΔ να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να συμβάλει σ' αυτή την εξαιρετικής σημασίας προσπάθεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην επικαιρότητα όμως αναμένεται να κυριαρχήσει η επιχείρηση «καθαρά χέρια».

Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να στέλνουν στον εισαγγελέα κάθε φάκελο που κρίνουν ύποπτο, όποιον κι αν αφορά. Οι πρώτες αποκαλύψεις στον συγκεκριμένο τομέα αναμένονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Νταβός και την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γιάννης Αντύπας

Τι δεν είδε η Επιτροπή
Από το «ψυγείο» του Μονάχου στον υπερατλαντικό... ντουλάπα

Μπορεί ο?εύκολος δρόμος της απόδοσης των όποιων ευθυνών σε πρώην υπουργούς να είναι τα «καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά» -και όχι τα στοιχεία που θα βρεθούν και θα πάνε την έρευνα μπροστά- ωστόσο η συγκεκριμένη οδός την οποία τελικά ακολούθησαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και ιδιαίτερα το γράψε-σβήσε σε ανθρώπους και υπολήψεις των τελευταίων ημερών, τους οδήγησε ορθώς στην απαξίωση και την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή. Παρότι θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστεί ότι κατά τη διάρκεια των 11 μηνών, των πέντε παρατάσεων και των 900 ωρών συνεδριάσεων υπήρχε κόπος και έγιναν κάποιες προσπάθειες, οι?μαύρες τρύπες που οδήγησαν την Εξεταστική Επιτροπή στο πορισματικό?φιάσκο δεν ήταν και λίγες.

Κατά πρώτο και κύριο λόγο υπήρξε άκρως αρνητική σχέση με τη Δικαιοσύνη, και αυτό φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν το σύνολο της δικογραφίας έκανε 1,5 μήνα να φτάσει από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές στη Βουλή με δικαιολογίες του τύπου δεν υπάρχει χαρτί για να βγουν φωτοτυπία οι χιλιάδες σελίδες. Κατόπιν ξεκίνησαν οι κόντρες με τους δικαστικούς που ερευνούσαν την υπόθεση (Ζαγοριανός, Σανιδάς), οι οποίες?επεκτάθηκαν και στις νυν δικαστικές αρχές (Νικολακέα), με τον πρόεδρο της επιτροπής να φτάσει να μιλήσει για «δικαστική συγκάλυψη». Το ίδιο κλίμα υπήρχε και έναντι του επικεφαλής μέχρι τον Σεπτέμβριο της Επιτροπής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, Στ. Γκρόζου, τον οποίο ο Σ. Βαλυράκης είχε χαρακτηρίσει «τροχονόμο εγγράφων».

Παράλληλα τα όποια αιτήματα για δικαστική συνδρομή, άνοιγμα λογαριασμών και offshore εταιρειών από χώρες που υπήρξε ροή «μαύρου» χρήματος της Siemens δεν ευοδώθηκαν ποτέ, ενώ στην αγωνία να φανεί το έργο της Επιτροπής δημοσιοποιήθηκαν 62 ονόματα εταιρειών και επιχειρηματιών, για τους οποίους η περαιτέρω έρευνα από το ΣΔΟΕ δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα. Κάθε ιστορία έχει και το?κερασάκι της και αυτό δεν έλειψε από την Εξεταστική Επιτροπή. Η περίφημη υπόθεση του cabinet man, ο οποίος από κυβερνητικό στέλεχος αποδείχθηκε ντουλαπάς, έδωσε μια? εύθυμη νότα στις επίπονες έρευνες. Οι τελευταίοι τρεις μήνες αναλώθηκαν στο περίφημο ταξίδι στο Μόναχο με τις καταθέσεις Χριστοφοράκου και μεγαλοστελεχών του γερμανικού κολοσσού, καθώς και στην αξιολόγηση του κατασχεθέντος υλικού από τους υπολογιστές της Siemens Ελλάς. Και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», αφού στη Γερμανία οι βουλευτές βρήκαν κλειστά στόματα, ενώ οι 200.000 σελίδες των σκληρών δίσκων κατά την πρώτη αξιολόγησή τους δεν πρόσθεσαν στην έρευνα.

Ως επιστέγασμα έρχεται η εκ των πραγμάτων διάψευση των προσδοκιών ότι οι πορισματικές θέσεις για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν πολλά κοινά σημεία.

Γιώργος Πίκουλας

ethnos.gr
Read more...

Οι μανδαρίνοι συνεχίζουν το πάρτι

Τέρατα και σημεία, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά και απαντήσεις στο αδήριτο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» έρχονται στην επιφάνεια από τα όσα εντόπισε και απέτρεψε η κυβέρνηση στο πρόγραμμα δημοσίων προμηθειών.

Οι μανδαρίνοι του κράτους συνεχίζουν το πάρτι...

Αμετανόητοι μανδαρίνοι, κάνοντας χρήση κωδικών που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν τι αφορούν, σχεδίαζαν διαγωνισμούς ακολουθώντας τις μέχρι πρότινος ασφαλείς διόδους της γραφειοκρατίας, της συνήθειας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της πανταχού παρούσας δύναμης της αδράνειας. Εκατομμύρια ευρώ, δισεκατομμύρια για την ακρίβεια, έμπαιναν σε τσέπες ιδιωτών (σ.σ. ίσως και δημόσιων λειτουργών) για την προμήθεια υλικών που τις περισσότερες φορές έμεναν στοιβαγμένα σε αποθήκες ή δεν παραλαμβάνονταν ποτέ.

Οι μανδαρίνοι του κράτους συνεχίζουν το πάρτι...

Οι συστάσεις
Οι εποχές, όμως, άλλαξαν και το πάρτι πιάστηκε στην «τσιμπίδα» του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο περνά από κόσκινο όλες τις δημόσιες προμήθειες. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ντ. Ρόβλιας σε συνεννόηση έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο να «συνετίσουν» όσους ξεχνούν ότι η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Γιατί δεν γίνεται να έχει κοπεί το δώρο των συνταξιούχων και κάποιοι να ζητούν 600.000 χιλιάδες ευρώ για? μίσθωση 30 φωτοαντιγραφικών και 2.300.000 ευρώ για μηχανήματα ασύρματης επικοινωνίας (σ.σ. κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ.). Ούτε να κοστίζει 500.000 χιλιάδες ευρώ 1 (σ.σ. μία) μηχανή κοπής χλοοτάπητα. Υπερβολικό για τις εποχές που ζούμε ήταν και το ποσό των 3.000.000 ευρώ για 2.000 κινητές μπασκέτες, το κονδύλι των 2.500.000 ευρώ για 2.000 εστίες ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε και των 3.200.000 για? μπάλες! Ακόμη, μάλλον είναι υπερβολικό να δαπανηθούν 1.190.000 ευρώ για 1 (ένα) πιλοτικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, 300.000 ευρώ για κοστούμια και ταγέρ και μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για υφάσματα? «Μπαραθέα» και «Φρέσκο». Ακριβά μας κόστιζαν στο παρελθόν και τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, καθώς οι δήμοι ζητούσαν ποσά από 80.000 ευρώ έως 110.000 ευρώ μονάχα για τα... φωτάκια.

«Τσούζουν» και οι παιδικές χαρές, με τον δήμο της Αττικής να ζητά για 1 (μία) μονάχα 280.000 ευρώ. Σε καταχρεωμένη ΔΕΚΟ της επικαιρότητας υπολόγιζαν περίπου 2.000.000 ευρώ για? γάλα, στολές και μελάνια για τους εκτυπωτές! Αμέσως, λοιπόν, ενεργοποιήθηκε η κόκκινη γραμμή επικοινωνίας των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης και το πάρτι τελείωσε. Στο οπλοστάσιο του εξορθολογισμού έχει προστεθεί από τον Νοέμβριο του 2010 το Προεδρικό Διάταγμα 113 του Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το οποίο «ουδεμία προμήθεια προκηρύσσεται αν δεν υπάρχει δέσμευση της αντίστοιχης πίστωσης».

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση κορυφαίου υπουργού, όταν ενημερώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι ζητούν από το δικό του υπουργείο μερικά εκατομμύρια για φωτεινά σηματάκια σε περιοχή ευθύνης του. «Να τους πείτε να πάρουν μπογιές και να βάψουν ό,τι χρειάζεται» απάντησε και έτσι εξοικονομήθηκαν μερικά ακόμη πολύτιμα εκατομμύρια ευρώ.

Χορός εκατ.
Στον δήμο της Αθήνας δήλωσαν πως χρειάζονται 143.000 ευρώ για εξοπλισμό αρχειοθέτησης, προφανώς για να ξέρουν πού θα βρουν αυτά που έπρεπε να πάρουν μαζί τους φεύγοντας. 4.000.000 ευρώ κοστολόγησαν τον ρουχισμό επαγγελματικής χρήσης και 2.300.000 τον εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας. Ο δήμος της Αθήνας ήθελε και το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 94.000 ευρώ για την αγορά εφημερίδων, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τις απλές εκδόσεις ή τις εκδόσεις με τις προσφορές.

Αρκετά χιλιόμετρα πιο πάνω, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος ζήτησε περίπου 600.000 για υπολογιστές και προγράμματα. Για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και τα διάφορα διακοσμητικά είδη ήθελαν ακόμη 200.000 ευρώ, πάλι στην Αθήνα.

Οι... αδυναμίες
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε υφάσματα και υποκάμισα

130.000 κοστίζει το γάλα, συμπυκνωμένο παρακαλώ, που ήθελε να προμηθευτεί άλλη ΔΕΚΟ της επικαιρότητας, που ζητούσε ακόμη 120.000 ευρώ για ρούχα και 2.520.000 ευρώ για μικροσυσκευές που δεν διευκρινίζονταν. Γάλα, αλλά παστεριωμένο, αξίας 132.000 ευρώ ήθελαν σε άλλη ΔΕΚΟ, που είχαν ανάγκη ακόμη 420.000 ευρώ για κοστούμια, γυναικεία ταγέρ και «υποκάμισα σύμμεικτα».

Αδυναμία στα ρούχα, και μάλιστα εξαιρετικά επείγουσα, σύμφωνα με το συνοδευτικό έγγραφο, είχε και φορέας του κρατικού θησαυροφυλακίου, που είναι άδειο εδώ και χρόνια, ο οποίος ζητούσε να του εγκριθεί δαπάνη περίπου 300.000 ευρώ για αγορά... υφασμάτων. Εδώ, προφανώς, ισχύει το γνωστό, στο τέλος τον ράβουν τον γαμπρό!

Από την αρχή φαίνεται πως εξόπλιζε κάθε φορά τα σχολεία μας και φορέας της εκπαίδευσης, που ζητούσε, μεταξύ άλλων, 100.000 θρανία, 200.000 καθίσματα, 2.000 ξύλινα γραφεία διευθυντών, 8.000 έδρες διδασκαλίας, 9.000 πίνακες κιμωλίας και μαρκαδόρου, 8.000 φωτοαντιγραφικά, 1.500 έγχρωμες τηλεοράσεις, 5.000 κασετόφωνα, 30.000 πετόσφαιρες, 40.000 καλαθόσφαιρες, 20.000 χειρόσφαιρες, 50.000 σφαίρες ποδοσφαίρου, 2.000 τέρματα για 5 επί 5 (σ.σ. παρότι δεν υπάρχουν τα γήπεδα), 2.000 κινητές μπασκέτες. Αυτά και μερικά ακόμη κοστολογήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες περίπου 100.000.000 ευρώ.

Πριν από λίγο καιρό ο Ντ. Ρόβλιας, φθάνοντας ένα πρωί στο γραφείο του, βρήκε επάνω δύο σελίδες να τον περιμένουν. Δύο πολύ? ακριβές σελίδες, καθώς κάτω από τον τίτλο «ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών» υπήρχαν δύο ενδείξεις: το όνομά του, για να μπει η υπογραφή και το ποσό. Μόλις? 900 εκ. ευρώ! Σε δύο σελίδες.

Το τυπικό
«Τι είναι αυτά;» ρώτησε ο υφυπουργός. «Τυπικό» του απάντησαν. «Τι αφορούν;» επέμεινε. «Είναι χιλιάδες σελίδες» του απάντησαν. «Φέρτε τες σας παρακαλώ για να τις δούμε» ζήτησε ευγενικά. «Μα οι διαγωνισμοί πρέπει να τρέξουν» του αντέτειναν. «Κονδύλια υπάρχουν;» ρώτησε. Απάντηση δεν πήρε και ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως δεν μπορεί να υπογραφεί έτσι η απόφαση. «Δεν γίνεται αυτό, έχουν περάσει από επιτροπές» επέμειναν αυτοί, καθώς δουλειά τους είναι να διεκπεραιώνουν τα σχετικά αιτήματα που συγκεντρώνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. «Δεν υπογράφω» τους είπε για μία ακόμη φορά ο υφυπουργός. «Μα υπάρχουν επείγοντα» έκαναν μία τελευταία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις παλιές διαδικασίες.

«Φέρτε τα ένα ένα να τα ελέγχουμε» τους είπε. «Δεν γίνεται, το πρόγραμμα είναι ενιαίο» του απάντησαν επικαλούμενοι τη διαδικασία. «Φέρτε τα ένα ένα, θα εγκρίνουμε όσα πρέπει εκ του ενιαίου και θα επιφυλασσόμαστε για τα υπόλοιπα», τους έδωσε τη λύση, νομικός γαρ...

ethnos.gr/
Read more...

Η Siemens στα χνάρια του Βατοπαιδίου


Η επιλογή του ΠαΣοΚ και της ΝΔ να εμπλέξουν σχεδόν όλους τους πρώην υπουργούς που χειρίστηκαν τις προμήθειες προοιωνίζεται διαρροές στις μυστικές ψηφοφορίες στη Βουλή


Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των αδικημάτων που περιγράφονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής έχει ήδη παραγραφεί,τα πολιτικά κόμματα δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν και να εντείνουν τη
διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens. O τρόπος όμως με τον οποίο επέλεξαν την περασμένη εβδομάδα το ΠαΣοΚ και η ΝΔ να συνεχίσουν την έρευνα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για ανατροπές και εκπλήξεις στις μυστικές ψηφοφορίεςστη Βουλή.Οπως παρατηρούσαν την Παρασκευή έμπειρα κοινοβουλευτικά
στελέχη,η επιλογή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να εμπλέξουν σχεδόν όλους τους πρώην υπουργούς που χειρίστηκαν προμήθειες της Siemens προκαλεί ήδη τη δυσφορία των βουλευτών και εκφράζονται ήδη ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα αντέξουν οι κομματικές γραμμές όταν θα έλθει
η ώρα των ψηφοφοριών για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής ή αν θα επαναληφθεί το χρονικό του «ξαφνικού θανάτου» που σημειώθηκε στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου,με την άρνηση των βουλευτών να παραπέμψουν τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη.
«Oταν θα έλθει η ώρα των ψηφοφοριών, θα γίνει της κακομοίρας» τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη περιγράφοντας το κωμικό σκηνικό που θα δημιουργηθεί. Το ΠαΣοΚ θα ρίξει το βάρος του στο να αντέξουν οι γραμμές κυρίως για να μην εμπλακεί ο κ. Σημίτης και για να μην «τιμωρηθεί» από συναδέλφους του στο ΠαΣοΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου για την επώδυνη πολιτική που ασκεί ως υπουργός Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές της ΝΔ θα παραμείνουν στην ψηφοφορία και δεν θα αποχωρήσουν, όπως έκαναν στις ψηφοφορίες για το Βατοπαίδι, για να μην κατηγορηθούν ότι μονίμως απουσιάζουν όταν συζητούνται σκάνδαλα. Ωστόσο θα καταψηφίσουν ομαδικά την πρόταση του ΠαΣοΚ, παρ΄ ότι η Ρηγίλλης διαβεβαιώνει από την Παρασκευή ότι θα υπερψηφίσουν για τη διερεύνηση όλων των πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ έστω κι αν το ΠαΣοΚ απορρίψει τη διερεύνηση για τον κ. Σημίτη.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ προτίθενται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή τις προτάσεις τους για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, με την οποία άλλωστε συμφωνούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο και να ξεχαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την προετοιμασία των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.

Φοβούνται αποκαλύψεις από πρώην υπουργούς
Τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΝΔ προσπαθούν από την Παρασκευή να διαχειριστούν και έναν ακόμη φόβο τους. Μη τυχόν αρχίσουν να προβαίνουν σε αποκαλύψεις σε βάρος των κομμάτων τους οι πρώην υπουργοί που αποδοκιμάστηκαν από τα ίδια τους τα κόμματα.

Στελέχη του ΠαΣοΚ εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι κκ. Α. Τσοχατζόπουλος , Ι.Παπαντωνίου και Χρ.Βερελής δεν πρόκειται να παραμείνουν σιωπηλοί αν εξακολουθήσουν να διατυπώνονται υπαινιγμοί σε βάρος τους και υπονοούμενα για προνομιακή μεταχείριση της Siemens.

Αντίστοιχοι φόβοι εκφράζονται και στη Ρηγίλλης, από βουλευτές που υποστηρίζουν ότι οι κκ. Β. Πολύδωρας, Μ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης και Ι. Παπαθανασίου εκφράζουν ήδη τη δυσφορία τους επειδή δεν τους κάλυψε ο κ. Σαμαράς, αλλά αντιθέτως τους άφησε εκτεθειμένους με τη δήλωση ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διερεύνησης των πάντων, ακόμη και στην περίπτωση που η έρευνα για τον κ. Σημίτη δεν συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα έμπειροι νομικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι από τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σχεδόν κανένα από τα αδικήματα που αποδίδονται στην πλειονότητα των εγκαλουμένων πολιτικών προσώπων, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν καμία σχέση με τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν οτι η απόφαση να συνεχιστεί η διερεύνηση της Siemens, σε συνδυασμό με τους υψηλούς τόνους που επικρατούν στην πολιτική αντιπαράθεση, αναγκάζει το ΠαΣοΚ να παγώσει και πάλι την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, που ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι μετά την απόφαση της ΝΔ να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η Εξεταστική για την οικονομία είναι αμφίβολο πλέον αν θα συγκροτηθεί ποτέ...

tovima.gr
Read more...

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ "Δεν μ΄ ενοχλεί να με λένε άπειρη ή πεισματάρα"

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών σχολιάζει την κριτική που δέχεται από βουλευτές και υπουργούς και υπερασπίζεται με πάθος τις επιλογές της

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Μέσα σε 15 ημέρες εισέπραξε δύο φορές την ειρωνεία των συναδέλφων της στο Υπουργικό Συμβούλιο για πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μπλοκ κυβερνητικών βουλευτών που την ανάγκασαν να τροποποιήσει τη βασική διάταξη για τις ζώνες προστασίας Νatura. Η σαραντάχρονη υπουργός, η οποία παιζόταν ως πρώτο φαβορί για αποπομπή στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό και παραμένει ακλόνητη στη θέση της, όχι μόνο δεν δείχνει να πτοείται από τις επιθέσεις αλλά δηλώνει και αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις δράσεις που έχει προγραμματίσει έχοντας σαφώς την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού, με τον οποίο εξήγγειλαν μαζί την Πέμπτη στην Κοζάνη τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό της Ευρώπης.

Η υπουργός, η οποία έγινε αμέσως γνωστή στο πανελλήνιο για το casual ντύσιμό της αλλά και για τα «όχι» που έχει πει κατά καιρούς στις απαιτήσεις μεγαλοστελεχών και κορυφαίων υπουργών του ΠαΣοΚ, εκπέμπει με κάθε ευκαιρία ότι δεν γνωρίζει το συναίσθημα της πολιτικής ανασφάλειας. Μπορεί για όσους δεν τη γνωρίζουν να δίνει την εντύπωση ενός «κακομαθημένου παιδιού που θέλει πάντα να γίνεται το δικό της», αλλά οι συνομιλητές της αναγνωρίζουν ότι «υπερασπίζεται με σθένος και ισχυρά επιχειρήματα τις απόψεις της».

Φτωχικό γραφείο
Το πρώτο σοκ για όποιον τη συναντά έρχεται με το που μπαίνει στο γραφείο της. Είναι σίγουρα το πιο φτωχικό και το πιο παλιό υπουργικό γραφείο που υπάρχει στην κυβέρνηση, στο οποίο δεν επιχείρησε καμία ανακαίνιση πλην της αφαίρεσης μιας κακόγουστης κουρτίνας που κληρονόμησε από τον κ. Γ.Σουφλιά. Αποφεύγει ακόμη και να καθήσει στο γραφείο της προτιμώντας συνήθως το τραπέζι συσκέψεων που βρίσκεται δίπλα του και δείχνει πάντα έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. «Δεν με ενοχλεί όταν με χαρακτηρίζουν “πεισματάρα”,“άπειρη” ή... “οικολογολάγνα”. Με ενοχλεί όταν μου βάζουν ταμπέλες» τονίζει στο «Βήμα» σχολιάζοντας τα όσα άκουσε στη Βουλή από συναδέλφους της όταν συζητήθηκε η επίμαχη διάταξη για τις ζώνες Νatura. Ομολογεί πως οι βουλευτές είχαν δίκιο και ότι ακόμη υπάρχουν αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο για ορισμένες περιοχές τις οποίες θα προσπαθήσει να διορθώσει στο τελικό κείμενο που θα καταθέσει μεθαύριο στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, υπερασπίζεται με πάθος αυτή την επιλογή της. «Μπορούμε να παραμένουμε απαθείς σε περιοχές που οικοδομούνται εντελώς άναρχα;» αναρωτιέται. «Μπορούμε να μη συνεχίζουμε να κάνουμε τίποτα για την προστασία της Σκοπέλου,της Αλοννήσου,ακόμη και της Χαλκιδικής;» προσθέτει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ίσως η σύγκρουση με τους βουλευτές να ήταν ηπιότερη αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα μια διαδικασία ενημέρωσής τους για τις πρωτοβουλίες της. Αλλά και γι΄ αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρη, ίσως επειδή έχει αντιληφθεί εγκαίρως σε τι πολιτικό περιβάλλον κινούνται.

Η ίδια είχε πει προ μηνών στον Πρωθυπουργό ότι δεν την ξενίζουν οι επιθέσεις σε βάρος της. «Οι βουλευτές ασφυκτιούν όταν αναγκάζονται να στηρίξουν με την ψήφο τους πολύ δυσάρεστα μέτρα.Είναι λογικό να εκφράζουν ευκολότερα αντιρρήσεις σε περιφερειακά ζητήματα επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν καν να εκφράσουν επιφυλάξεις για τις κορυφαίες επιλογές,όπως είναι οι χειρισμοί στην οικονομία ή στις μεταρρυθμίσεις» είχε πει τότε.

«Δεν κρίνονται όλα στο εξάμηνο...»

Οι αντιδράσεις για τις ζώνες Νatura μπορεί να προκάλεσαν τον μεγαλύτερο θόρυβο για την κυρία Μπιρμπίλη, αλλά η πιο σοβαρή κατηγορία που δέχεται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι με την πολιτική της στερεί από τη χώρα κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, οικονομικής ή τουριστικής.

«Ακόμη και για ένα κομμωτήριο χρειάζεται πλέον περιβαλλοντική άδεια» της είχε πει πρόσφατα ο κ. Κ.Σκανδαλίδης σχολιάζοντας τις ενστάσεις της για τις επενδύσεις στον Αστακό και στο Ελληνικό.

«Μα ποιος αρνείται την ανάπτυξη; Αλλά το θέμα είναι να συμφωνήσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Η ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια περίοδο που το κράτος αναζητεί επειγόντως έσοδα δημιουργεί όντως μια πίεση. Αλλά δεν κρίνονται όλα σε ένα εξάμηνο.Μπορούμε για ένα εξάμηνο να δεσμεύσουμε τις μορφές ανάπτυξης της χώρας για δεκαετίες» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν λέει κανείς να μείνει ως έχει το Ελληνικό. Να προσπαθήσουμε όμως ώστε να γίνουν τέτοιες επενδύσεις έτσι ώστε στο μέλλον ο κάθε τουρίστας που θα φθάνει στην Αθήνα να αφήνει μισή μέρα κενή για να επισκεφθεί το Ελληνικό».

«Δεν υπάρχει λύση για τα αυθαίρετα»
Μία ακόμη εστία ενδοκυβερνητικής έντασης στην οποία εμπλέκεται η κυρία Μπιρμπίλη είναι η διαχείριση των αυθαιρέτων. Με την αιτιολογία ότι έχουν διαμορφωθεί ολόκληροι οικισμοί σε εκτάσεις που δεν είναι δασικές, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για μια τακτοποίηση ανάλογη με αυτήν που εφαρμόστηκε για τους ημιυπαίθριους προσδοκώντας έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ. «Για τα αυθαίρετα δεν υπάρχει λύση» απαντά η υπουργός. «Πρώτα πρώτα,δεν θα επιτρέψει καμία ρύθμιση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεύτερον, αν υπάρξει διαδικασία νομιμοποίησης, η πολιτεία θα είναι σαν να παρακινεί τους πολίτες να συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Και, τρίτον, δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός για να αποτρέψει δόμηση αυθαιρέτων στο μέλλον» . Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αντιτείνουν ότι η αυθαίρετη δόμηση θα καταλάβει σταδιακά κάθε ελεύθερη έκταση ή αιγιαλό που το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει και απαιτούν μια οριστική ρύθμιση που θα στρέψει ακόμη κι όσους έχουν παρανομήσει σήμερα εναντίον όσων θα επιχειρήσουν να παρανομήσουν στο μέλλον. «Αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο. Αλλά δεν επιβεβαιώθηκε μετά τη νομιμοποίηση που θέσπισε ο Αντώνης Τρίτσης» υπενθυμίζει η υπουργός. Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΠΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΡΕΠΠΑ
* Η υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως είναι πλασματική η εικόνα που έχει δημιουργηθεί ότι μονίμως διαπληκτίζεται με συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Τις περισσότερες φορές κάποιοι μεταφέρουν στους δημοσιογράφους περιστατικά και διαλόγους με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνέβησαν» παρατηρεί,επικαλούμενη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες ενστάσεις Βενιζέλου στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

* Οπως τονίζει η κυρία Μπιρμπίλη, στην επιτροπή σύνταξης του νομοσχεδίου συμμετείχε και ένας...ναύαρχος από το Πεντάγωνο που είχε προτείνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας,ενώ το νομοσχέδιο δεν περιείχε τίποτε άλλο από την ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας.Η κυρία Μπιρμπίλη δεν ήταν καν παρούσα σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο και οι παρατηρήσεις του κ. Ευ.Βενιζέλου στον κ. Ν.Σηφουνάκη εμφανίστηκαν ως «άδειασμα της Τίνας» για μια διάταξη που είχε προσυμφωνηθεί,επιμένει η υπουργός. * Αντιθέτως, ο διάλογος με τον κ. Δ.Ρέππα
μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ απολύτως πιστά. «Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για δύο γυπαετούς» είπε στο Υπουργικό ο υπουργός Υποδομών στην υπουργό Περιβάλλοντος.

«Γέλασα κι εγώ πολύ με την ατάκα του Δημήτρη και περιέγραφε ένα πραγματικό περιστατικό που έχουμε συζητήσει» σημειώνει,επιμένοντας ότι και με τον κ. Ρέππα η συνεργασία είναι καλή,παρ΄ ότι υπήρξαν διαφορές απόψεων σε θέματα όπως η εκτροπή του Αχελώου ή ο σχεδιασμός των νέων μεγάλων δημοσίων έργων..tovima.gr
Read more...