Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ...


ΝΤΡΟΠΗ !!!
Απέφυγαν τη μέγγενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, σύμφωνα με Τύπο της Κυριακής, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους...
κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου, και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!
Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται ότι εξασφάλισαν έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας.
 Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο «θ» του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 4093/12, και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1-1-2013, κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30% εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η διάταξη λέει ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δυο συντάξεις, μια βουλευτική έστω 3000 ευρώ και μια εξ επαγγέλματος (γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού, κ.α), έστω 1.800 ευρώ, τότε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20%, και θα πέσει στα 2.400 ευρώ.
Αν τώρα υπάρχουν συνολικά τρείς κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ από την 1η/1/2013.
Η μείωση αυτή λοιπόν δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου που πληρώθηκαν οι κομμένες συντάξεις Φεβρουαρίου, σε όλους (σχεδόν) τους λοιπούς συνταξιούχους, και δεν θα γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά, προγραμματίζεται πλέον να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου!
Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς από τη στιγμή που δεν έγινε η μείωση κατά 20% ή 30% στη βουλευτική σύνταξη εφόσον υπάρχουν δυο ή και τρείς κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να γίνουν ούτε οι άλλες μειώσεις, δηλαδή πάει πίσω και η μείωση του ΛΑΦΚΑ όπως και η νέα μείωση κατά 5%-20%! Καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20%, ή 30%!
Ο λόγος που δεν …πρόλαβαν να κόψουν τις βουλευτικές και δημαρχιακές συντάξεις είναι ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν κατάφεραν να στείλουν και να διασταυρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτή, δημάρχου νομάρχη, και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή και τρίτη κύρια σύνταξη.
Το θέμα όμως έχει και άλλη μια εξίσου απίστευτη διάσταση. Ενώ σε όλες τις συντάξεις των απλών πολιτών, μπαίνει πρώτα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 3% ως 14% και μετά ακολουθούν όλες οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, στις συντάξεις των βουλευτών και πρώην δημάρχων νομαρχών κ.λπ, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα η μείωση 20%, ή 30% και μετά να μπεί η ΕΑΣ με τις επόμενες περικοπές. Αυτή η «λογιστική τακτοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις τελικές μειώσεις.
Μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό, να γίνεται πρώτα μείωση 20% σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αλλά στο τέλος υπάρχει κέρδος από το να επιβαλλόταν πρώτα ο ΛΑΦΚΑ (12% στην κλίμακα των  3.000 ευρώ) και στη συνέχεια οι άλλες μειώσεις.

Read more...

Στα 50.000 ευρώ το αφορολόγητο Ενιαίος φόρος για όλα τα ακίνητα από το 2014 με συντελεστές ώς 1,5%


Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων
Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνας
Στην επιβολή ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014, συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων, συμφώνησαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής».

Ο φόρος, όπως όλα δείχνουν, θα έχει -ατομικό- αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% και θα κλιμακώνονται ώς το 1,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική Επιτροπή, ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες, που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία, μικρότερη των 50.000 ευρώ.

Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη, ότι ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ διαθέτουν 27.198 φορολογούμενοι.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

Από τον πίνακα με την τελική φορολογική κλίμακα προκύπτουν τα έξης:

* Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία από 50.000 ως 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν κατά μέσο με 50 ευρώ. Ίσως όμως το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον κατά τον τελικό υπολογισμό των εσόδων προκύψει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και άρα θα πρέπει να επιβληθεί υψηλότερος φορολογικός συντελεστής.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο  225 ευρώ περίπου, ενώ σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ ο ετήσιος φόρος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 425 ευρώ.

* Στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν η ατομική περιουσία της τάξεως των 300.000-400.000 ευρώ να επιβαρύνεται με 900 ευρώ περίπου ετησίως.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Κούρεμα» προστίμων στο 20% των οφειλών Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία


«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες» τονίζει ο κ. Στουρνάρας
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες» τονίζει ο κ. Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.

«Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρίκας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Μάλιστα, το τεχνικό κλιμάκιο έχει ζητήσει εκτός από «καρότο» να υπάρχει και «μαστίγιο», προτείνοντας όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση να φυλακίζονται.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 - 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.

Χ. Θεοχάρης: Διαγραφή χρεών

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι το το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση στοχεύει να δώσει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Ήδη, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση, προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου», δηλώνει.

Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει ακόμα διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον οπλισμό των «4» της Κοζάνης




Αθήνα
Σε συνέχεια των προηγούμενων φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, η αστυνομία έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον οπλισμό τους, καθώς και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους.



12 φωτογραφίες
Πρόκειται για:
τρία πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov (το ένα φέρει εμφανή σημάδια-φθορές από πυρκαγιά που έβαλε ο δράστης στο όχημα τύπου «κλούβα» που προσομοίαζε με ασθενοφόρο)
ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion
μία επαναληπτική καραμπίνα
ένα πιστόλι zastava
ένα πιστόλι Beretta

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των «4», δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες με αλεξίσφαιρα γιλέκα, σφαίρες - φυσίγγια, γάντια, υλικά καθαρισμού, εργαλεία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...