Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

"Εχθρός δεν είναι η κοινωνία..."

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCDHJrv5BpUYeCLAleHacdAc5_0QPAtIJn1JTEoknCvJGMkElkYwΑπό την Λούκα Κατσέλη*
Βουλευτή Β’ Αθήνας

Πριν από 37 χρόνια, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ξεκίνησε έναν πολύχρονο αγώνα για την εδραίωση της δημοκρατίας, την ισότιμη συμμετοχή όλων στα κοινά, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ισότητα ευκαιριών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Μια γενιά ολόκληρη, η γενιά μου, γαλουχήθηκε με το όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η λέξη αλλαγή συμπύκνωσε το αίτημα του λαού μας για μια διαφορετική Ελλάδα, για μια θετική προοπτική στον τόπο.
37 χρόνια μετά, είναι σίγουρο ότι πολλά έχουν αλλάξει. Παγκοσμιοποίηση, νέες τεχνολογίες, Ενωμένη Ευρώπη, Ευρωζώνη έχουν αλλάξει τους όρους ένταξης της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, έχουν διευρύνει ευκαιρίες και σύνορα αλλά παράλληλα έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό και έχουν μειώσει δραματικά τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση εθνικής πολιτικής.
Η δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλ’ αυτά τα χρόνια αντλήθηκε από την ικανότητά του να...
παρακολουθεί τις εξελίξεις, να προσλαμβάνει έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών, να τα μετουσιώνει σε σύγχρονες θέσεις και πολιτική δράση, εξασφαλίζοντας πολυσυλλεκτικότητα και σύνθεση απόψεων. Κέρδισε πάντα όταν υπηρέτησε τις αρχές του, όταν έπιασε τον σφυγμό του κόσμου, όταν εκπροσώπησε αυθεντικά λαϊκές δυνάμεις, όταν διαμόρφωσε γύρω από θέσεις, προτάσεις και πολιτική δράση, ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες για τομές και μεταρρυθμίσεις. Έχασε όταν απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση, διαχειρίστηκε εξουσία και παρέκλινε από τις βασικές του αρχές.
Η πολύτιμη αυτή εμπειρία των 37 ετών, πότε στην Κυβέρνηση και πότε στην αντιπολίτευση, πρέπει να μας γίνει οδηγός και πυξίδα για το παρόν και το μέλλον.
Σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, το κίνημά μας και καθένας από εμάς έχει τεράστια ευθύνη:
Να αγωνισθούμε για την υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών ως μόνη διέξοδο από τη σημερινή βαθειά κρίση, σε αντιδιαστολή με νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, συντηρητικές επιλογές ή πελατειακές πρακτικές που αναπαράγουν αδιέξοδα.
Να κρατήσουμε ζωντανό το κίνημά μας αυτή τη δύσκολη περίοδο κινητοποιώντας και αξιοποιώντας δημιουργικά, παλαιά και νέα στελέχη, γύρω από συγκεκριμένη πολιτική δράση.
Να αποκαταστήσουμε και να κτίσουμε νέες στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου με τη Νεολαία, τους δημοσίους υπαλλήλους, τα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς, αναβαθμίζοντας τη συμμετοχή και τη λειτουργία τους και συντελώντας στην ουσιαστική αναμόρφωση ξεπερασμένων τρόπων διεκδίκησης και πολιτικής δράσης.
Να θέσουμε «κόκκινη γραμμή» στον αναχωριτισμό, στην ανέξοδη απόρριψη, στην τυφλή καταγγελία αλλά εξίσου και στην «συλλογικότητα της ευθύνης για την κρίση» που είναι μια βαθύτατα αντιδραστική προσέγγιση.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Για μας, εχθρός δεν είναι η κοινωνία. Δεν μπορούμε να της κουνάμε το χέρι απειλητικά. Εχθρός είναι συγκεκριμένες πρακτικές, συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένες αντιλήψεις που εξέθρεψαν πελατειακές λογικές και πρακτικές, κλειστά κυκλώματα εξουσίας και μια αγκυλωμένη κορπορατίστικη οικονομία, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ένα μεγάλο παραγωγικό έλλειμμα. Γι’ αυτό φτάσαμε στη σημερινή κρίση.
Θα με ρωτήσετε: είναι δυνατόν σήμερα να ανατρέψουμε το διάχυτο κλίμα αμφισβήτησης, αποδοκιμασίας, ανασφάλειας, οργής, αγωνίας και να δώσουμε στον κόσμο που μας ακούει και μας πιστεύει μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια θετική προοπτική για τα παιδιά μας;
Μπορούμε να ξαναφέρουμε τον κόσμο δίπλα μας, συμμέτοχο και αγωνιστή, στη δύσκολη και επίπονη αλλά αναγκαία πορεία εξόδου από την κρίση;
Πιστεύω ότι Ναι! Όχι με ψέματα και υπεκφυγές. Όχι φοβούμενοι την πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και μέσα στις τάξεις μας. Όχι με απόκρυψη αντιθέσεων που υπάρχουν. Όχι με ψευτοδιλήμματα που πανικοβάλουν, με εκβιασμούς που εξοργίζουν, με εκφοβισμό όσων έχουν αντίθετη άποψη ή μεθοδευμένες επιθέσεις μέσω των ΜΜΕ.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την αμφισβήτηση αν δούμε την πραγματικότητα κατάματα, αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις και υιοθετήσουμε έναν Προοδευτικό Οδικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση. Έναν Οδικό Χάρτη που λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά αναδεικνύει στρατηγικές επιλογές που υπηρετούν τις βασικές μας αρχές και τα πιστεύω.
Καταθέτω σήμερα σχετικό κείμενο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και του κόμματος, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ώστε ν’ αποτελέσει τη βάση διαβούλευσης και γόνιμης αντιπαράθεσης. Προτείνω στο Προεδρείο της Συνδιάσκεψης και στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Κινήματος να συμφωνήσουν στη σύγκλιση Ειδικής Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο με στόχο την παρουσίαση του τελικού σχεδίου και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Το σημερινό διακύβευμα δεν είναι η υιοθέτηση, απόρριψη ή/και συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τόσο το Μνημόνιο όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συγκροτούν ένα δεσμευτικό πλαίσιο αμοιβαίων υποχρεώσεων με τους διεθνείς μας εταίρους για δημοσιονομική εξυγίανση και βιώσιμη διαχείριση του χρέους. Αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αναγκαίας και απαραίτητης χρηματοδότησης από τους εταίρους μας, για όσο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με ορατό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια προσπάθεια και συμβολή του Προέδρου και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης στη διασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης μέσα από άοκνες και συνεχείς διαπραγματεύσεις, που μας επιτρέπουν σήμερα να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις και να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες.
Το διακύβευμα σήμερα, το μεγάλο στοίχημα είναι, στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, να κατορθώσουμε να βάλουμε την οικονομία το γρηγορότερο δυνατό σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ανατρέψουμε τις αδικίες, καθώς το βάρος της προσαρμογής έπεσε μονόπατα στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τίμημα της κρίσης ήταν και εξακολουθεί να είναι βαρύ:
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται απότομα από οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ οι όροι εργασίας χειροτέρεψαν.
Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώθηκε δραματικά από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των τιμών.
Οι τράπεζες περιόρισαν στο ελάχιστο τη χορήγηση δανείων και κεφαλαίου κίνησης ακόμα και προς υγιείς επιχειρήσεις.
Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να προχωρήσουν σε απολύσεις εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου στην αγορά, της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης της φορολογίας.
Η ανεργία θέριεψε και η ανασφάλεια είναι διάχυτη.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας για όσους ευθύνονται για τη σημερινή κρίση, έχουν εντείνει επικίνδυνα την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς δημοκρατικής εκπροσώπησης και διακυβέρνησης. Το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει σήμερα μια διευρυμένη κρίση αξιοπιστίας και γενικευμένης αμφισβήτησης προθέσεων και ιδεολογικού προσανατολισμού.
Η πορεία αυτή πρέπει και μπορεί να ανατραπεί το γρηγορότερο δυνατό.
Μπορεί να ανατραπεί καθώς η αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και απομείωσης του χρέους:
Δεν συνεπάγεται ούτε την κατάργηση αναγκαίων κοινωνικών μεταβιβάσεων, ούτε κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεν επιτάσσει οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδυνάμωση της δημόσιας παιδείας, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
Δεν προϋποθέτει εκποίηση της δημόσιας περιουσίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να πλουτίσουν λίγοι και να χτιστούν νέα τζάκια.
Η υλοποίηση τομών και μεταρρυθμίσεων δεν σημαίνει ενθάρρυνση κοινωνικών αυτοματισμών, περιθωριοποίηση και λοιδορία των θιγόμενων.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η κρίση δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποτελέσει άλλοθι για την αποδόμηση ή και εγκατάλειψη των προοδευτικών αναπτυξιακών και κοινωνικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και την παγίωση νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και επιλογών, με πρόσχημα την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης απαιτεί κοινωνικές συμμαχίες και συλλογικότητα για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης μετά από διάλογο και συνεννόηση.
Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο μέσα από μια ευρύτατη κινητοποίηση και συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων για διεύρυνση της παραγωγής και της παραγωγικής μας ικανότητας, τη διατήρηση και δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας.
Η ανάπτυξη δεν προέρχεται αυτόματα μέσα από τον αυτόματο πιλότο της λειτουργία των αγορών. Δεν αρκούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ιδιωτικοποιήσεις και ένα φιλικό θεσμικό πλαίσιο για να έχουμε ανάπτυξη. Η παραγωγική αναδιάρθρωση, οι τεχνολογικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί και η βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας προϋποθέτουν επιχειρησιακό σχεδιασμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κινητοποίηση και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, συνέργιες δράσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, συστηματική και αδιάκοπη υποβοήθηση σε όλα τα στάδια υλοποίησης από υπηρεσίες κατάλληλα στελεχωμένες, αποτελεσματική και γρήγορη επίλυση διαφορών και αντικρουομένων συμφερόντων. Η διαδικασία της ανάπτυξης, τέλος, επιφέρει μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις. Άλλοι μπορεί να πλουτίσουν γρήγορα και άλλοι να περιθωριοποιηθούν. Γι’ αυτό η ανάπτυξη είναι βαθύτατα πολιτική διεργασία που απαιτεί, στο πλαίσιο εθνικού και περιφερειακού δημοκρατικού προγραμματισμού, όχι μόνο ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που διαθέτει ο τόπος, αλλά και τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την επίτευξη δίκαιης κατανομής του βάρους της προσαρμογής μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Απαιτεί, επίσης, συνεχή διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με λογικούς όρους, χωρίς αθέμιτες χρεώσεις, καταχρηστικές πρακτικές και απρόσκοπτη χρηματοδότηση επενδύσεων μακροχρόνιας απόδοσης. Απαιτεί δηλαδή ενδυνάμωση των θεσμών ελέγχου και εποπτείας παράλληλα με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα.
Απαιτεί επίσης:
· Τολμηρά και αποφασιστικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα επιτρέψουν τη σταδιακή αλλά αναγκαία ανακατανομή του βάρους της προσαρμογής.
· Κατοχύρωση διαφάνειας με διασφάλιση, του δημοσίου συμφέροντος και θετικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Να μη γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις όχημα για τον πλουτισμό κάποιων.
· Απαιτεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στοχευμένη κοινωνική πολιτική και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας.
· Απαιτεί ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού για διαφάνεια, λογοδοσία και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι ανέφικτο για την Κυβέρνηση. Οφείλουμε να τα στηρίξουμε και να τα αναδείξουμε.
Για τα το πετύχουμε όμως, για να ανατρέψουμε το κακό κλίμα, πρέπει να υπάρξει ένα ζωντανό κίνημα, ένα κόμμα που λειτουργεί ως έγκυρος και αποτελεσματικός φορέας ενημέρωσης, κινητοποίησης και συλλογικής πολιτικής δράσης. Ένα κόμμα, θεματοφύλακας αρχών και αξιών, που δεν φοβάται να παρακολουθεί και να αξιολογεί θετικά, ή ακόμα και αρνητικά, κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να θέτει, αν και όπου χρειάζεται, «κόκκινες γραμμές».
Γι΄ αυτό απαιτείται η ουσιαστική αναβάθμιση και πολιτική λειτουργία όλων των οργάνων, από τις νομαρχιακές επιτροπές μέχρι το Εθνικό και το Πολιτικό Συμβούλιο και τους Τομείς του Κινήματος και οργανωμένος διάλογος με τη Νεολαία και τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στηρίζουν, με τις οποίες πρέπει να συνδιαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική συμμαχία.
Τώρα, μέσα στην κρίση, πρέπει να τολμήσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος της κατάθεσης του κειμένου διαβούλευσης «Για έναν Προοδευτικό Οδικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση» .

*Ομιλία στην Εθνική Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτεμβρίου 2011Αναρτήθηκε από το Press

Read more...

Χυτήρης: «Δεν ξέρω αν αύριο θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ…»...



«Εγώ δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και αύριο με την έννοια που υπήρχε όταν δημιουργήθηκε» ανέφερε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ανήμερα των 37ων γενεθλίων του κόμματος.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του στο ...


ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, δεν απέκλεισε ακόμη και αλλαγή του ονόματος του κόμματος, ενώ υποστήριξε πως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αν κάποιος επιλέξει να διατηρήσει ένα όνομα «δεν θα είναι πρωταγωνιστής όπως ήταν μια φορά».

«Εγώ δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και αύριο με την έννοια που υπήρχε όταν δημιουργήθηκε και όπως έδρασε τα πρώτα του χρόνια γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα. Σήμερα δεν υπάρχει η Ένωση Κέντρου όπως υπήρχε παλιά, σήμερα δεν υπάρχει η ΕΡΕ όπως υπήρχε παλιά, και την είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής, αύριο μεθαύριο δεν ξέρω αν θα υπάρχει ΝΔ, τα κόμματα δηλαδή που υπάρχουν σήμερα και τα εκφράζουν, μια νέα κατάσταση πλέον, νομίζω ότι θα αλλάξουν όλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χυτήρης.

Ερωτηθείς αν το «τέλος εποχής», έτσι όπως περιγράφεται, μπορεί να φέρει και το τέλος του ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ με αυτή την υπόσταση και με αυτό το όνομα, ο κ. Χυτήρης απάντησε θετικά, λέγοντας: «Ναι. Εγώ το πιστεύω ότι ακριβώς επειδή η κρίση θα κρατήσει, τα επόμενα χρόνια θα δούμε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα, και επομένως και στα πολιτικά κόμματα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος είπε: «Σε όλα θα γίνουν. Μπορεί κάποιος να διατηρεί ένα όνομα αν θέλει, αλλά δεν θα είναι πρωταγωνιστής όπως ήταν μια φορά. Πχ κατά την άποψή μου το ΚΚΕ δεν θα αλλάξει ποτέ το όνομά του. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, θέλει να παραμείνει πιστό στην ιστορία του αυτό το κόμμα ας πούμε και επομένως, δεν είναι υπέρ των αλλαγών». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία και τη Γαλλία, προκειμένου να δείξει πως, μπορεί ένα κόμμα, να κρατήσει το όνομά του αλλά να αντιπροσωπεύει και να καλύπτει μια μικρότερη μερίδα του πληθυσμού.

Για τις κόντρες των υπουργών

«Οι διενέξεις δείχνουν έλλειψη προεργασίας των Υπουργικών Συμβουλίων», σημείωσε ο κ. Χυτήρης, τονίζοντας πως Υπουργός σημαίνει υπηρέτης σύμφωνα με την έννοια της λέξεως και είναι κάποιος εκεί διότι τον έστειλαν κάποιοι, τον έστειλε ο ελληνικός λαός, τον έστειλε το κόμμα του και ο Πρόεδρος του και επομένως δεν πρέπει να βάζει το προσωπικό του ποτέ μπροστά.

Για εκλογές

«Πιστεύω ότι και η κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι εκλογές δεν δίνουν τη λύση. Και αυτό είναι το ουσιαστικό στην περίοδο που περνάμε. Αν δίνανε τη λύση οι εκλογές τότε μακάρι, θα ήταν το καλύτερο», υποστήριξε ο τέως Υπουργός...
www.newscode.gr



Read more...

Αλλαγή πορείας και προσώπων ζήτησαν ομιλητές στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

«Πριν να είναι πολύ αργά»

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε στις συζητήσεις στα εργαστήρια διαλόγου
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε στις συζητήσεις στα εργαστήρια διαλόγου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κριτικές παρατηρήσεις για κυβερνητικές επιλογές, διατύπωσαν ορισμένοι ομιλητές από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στην Ολομέλεια να γίνεται με περιορισμένο ακροατήριο στην κεντρική αίθουσα των συνεδριάσεων. Από το βήμα της Συνδιάσκεψης όλοι σχεδόν οι ομιλητές απευθύνθηκαν στο Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησαν να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας αλλά και προσώπων «πριν να είναι πολύ αργά».

Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εικόνα στα εργαστήρια διαλόγου και προβληματισμού που λειτουργούσαν παράλληλα σε αίθουσες του Ταε Κβο Ντο, όπου πέραν των επισημάνσεων για επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης κατατέθηκαν προτάσεις προς αξιοποίηση από τους υπουργούς.

Από το βήμα της Συνδιάσκεψης όλοι σχεδόν οι ομιλητές απευθύνθηκαν στο Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησαν να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας αλλά και προσώπων «πριν να είναι πολύ αργά».

Από την συζήτηση που διεξήχθη δεν έλειψε η έκφραση αγωνίας αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο αλλοίωσης των βασικών ιδρυτικών του αξιών και απώλειας της φυσιογνωμίας του με αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να μην έχει την πολιτική πρωτοβουλία και να ακολουθεί τα γεγονότα που επιβάλλουν οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που τις εκφράζουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε σ΄όλες τις συζητήσεις στα εργαστήρια διαλόγου και παρακολούθησε πιο εκτεταμένα την συζήτηση που έγινε για τα θέματα της ανάπτυξης, τις παρεμβάσεις που αφορούν το κέντρο της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων πόλεων καθώς και για τα ζητήματα που άπτονται της διασφάλισης του κοινωνικού κράτους, κρατώντας σημειώσεις και καταγράφοντας προτάσεις και επιχειρήματα.

Εκτενή συζήτηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, στο περιθώριο των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Οι κκ Παπανδρέου και Κουτρουμάνης συζήτησαν για την στοχευμένη αντιμετώπιση της ανεργίας και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε οι δαπάνες που γίνονται να αποφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τα πορίσματα και οι προτάσεις που κατατέθηκαν πρόκειται να παρουσιαστούν και να εγκριθούν στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

newpost.gr
Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις
Καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΠΑΣΟΚ, που φτάνει το 5,1%, καταδεικνύουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της που δημοσιεύονται την Κυριακή στις εφημερίδες Πρώτο Θέμα και Real Νews.

Συγκεκριμένα, προβάδισμα 4,8% έχει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 17,4% του δείγματος, η ΝΔ 22,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η ΔΗΣΥ 2,2%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,4%, το Άρμα Πολιτών 1,4%, άλλο κόμμα 3,4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,9%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το 6,4%.

Παράλληλα, το 55% διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πριν από τις εκλογές ενώ το 67% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Το 76% δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές.

Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αναμένουν από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μείωση της φορολογίας (78%), δέσμευση ότι δεν επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα (66%), αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του αριθμού των βουλευτών (48%), άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (30%), κατάργηση και συγχώνευση των οργανισμών του Δημοσίου (27%) και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (26%).

Στη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, ΝΔ είναι καθαρά μπροστά με 5,1%, συγκεντρώνοντας 23,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 18,6% του ΠΑΣΟΚ. Tο ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,1%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,1% , η ΔΗΜΑΡ 2,7%, η ΔΗΣΥ 2,3%, το Άρμα Πολιτών 1,3%, άλλο κόμμα 4,7% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 25,9%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 11,9%.

Παράλληλα, από τη δημοσκόπηση προκύπτει το μήνυμα των πολιτών «συγκυβέρνηση τώρα», το οποίο συνυπογράφεται από το 56,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 56,3% του ΠΑΣΟΚ.

Προβάδισμα 0,6% δίνει στη ΝΔ και η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,2%, η ΝΔ 21,8%, το ΚΚΕ 7,3% , το ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,3%, η ΔΗΣΥ2,2% , το Άρμα Πολιτών 2,1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 30,8%. Το 56,2% επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ενώ το 41,9% πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη σήμερα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Επίσης 6 στους 10 κρίνουν θετικά το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και το 68,1% συμφωνεί με την ανάγκη δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.. επίσης το 76% θεωρεί ότι το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση.Το 78,9% θεωρεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η συγχώνευση ALPHA- EUROBANK.
Read more...

Αφού πρώτα κάρφωσε τη ΝΔ, τώρα καρφώνει το ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Αφού πρώτα κάρφωσε τη ΝΔ, τώρα καρφώνει το ΠΑΣΟΚ
Στην εκτίμηση ότι «η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιορισθεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αν είχε βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα» προβαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, αφηνοντας σαφείς αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόλμη και διαχειριστική αποτελεσματικότητα».

Αναφερόμενος στη συγχώνευση ALPHA-EUROBANK, σημειώνει πως «τον δρόμο που άνοιξε ο γάμος των δυο μεγάλων τραπεζών θα τον ακολουθήσουν και άλλοι» ενώ εκτιμά ότι μετά την απομείωση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών και την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης από τη "Blackrock" «ορισμένες τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε με απολύτως διαφανείς ισολογισμούς να διασφαλίσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές». Μόνον έτσι, εκτιμά ο κ. Προβόπουλος, θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζει, επίσης, υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί κρατικοποίησης των τραπεζών και θεωρεί ότι οι διοικήσεις θα βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις μέσα από την αγορά. Δηλώνει πως είναι ενθαρρυντική η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων από τα τέλη Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι η ΤτΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω ρευστότητα εάν χρειαστεί και διαβεβαιώνει ότι «η διαγνωστική μελέτη δεν απειλεί κανέναν».

Read more...

Υπέρ των αλλαγών, κατά του μνημονίου, τάσσονται οι πολίτες

Το πρώτο γκάλοπ μετά το καλοκαίρι


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά κατά του μνημονίου που τις επιτάσσει τάσσονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι που διενήργησε η Κάπα research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Μικρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ, αλλά τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, προβάδισμα 0,6% δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,2%, η ΝΔ 21,8%, το ΚΚΕ 7,3% , ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,3%, η ΔΗΣΥ2,2% , το Άρμα Πολιτών 2,1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 30,8%.

Το 56,2% επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ενώ το 41,9% πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη σήμερα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Προβάδισμα 5,1% στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real news. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7% και το ΠΑΣΟΚ 18,6%.

Οι ερωτηθέντες συμφωνούν με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είτε πριν από τις εκλογές (52,1%), είτε μετά από εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (56,4%).

Προβάδισμα 4,8% έχει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 17,4% του δείγματος, η ΝΔ 22,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,9%.

Το 55% διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πριν από τις εκλογές ενώ το 67% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όχι στη συγκυβέρνηση, αναπόφευκτες οι εκλογές, λέει ο Αντώνης Σαμαράς

«Επιμένουμε σε επαναδιαπραγμάτευση


Οι δηλώσεις Σαμαρά δημοσιεύονται μια μέρα μετά την ομιλία Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για εκλογές το 2013
Οι δηλώσεις Σαμαρά δημοσιεύονται μια μέρα μετά την ομιλία Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για εκλογές το 2013 (Φωτογραφία: Motionteam )
Αθήνα
Οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, «έχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος», εκτιμά ο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής. Απορρίπτει επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακά τεχνάσματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς και επιμένει ότι το πρόγραμμα είναι λανθασμένο: «Ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’ αυτό δεν πιάνει τους στόχους του».

Αναφερόμενος στη «διακοπή» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. «Έκαναν ολόκληρη συνέντευξη τύπου για να διαψεύσουν αυτό που οι ίδιοι διέδιδαν» σημειώνει και προβλέπει ότι «σύντομα θα βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό επενδύοντας στο φόβο. Ότι δηλαδή κινδυνεύει η επόμενη δόση κλπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει επίσης την αγωνία του για την ανεργία και τονίζει πως το μόνο αντίδοτο είναι η ανάπτυξη.

Εκτιμά ότι η αποτυχία της πολιτικής θα θέσει εκ των πραγμάτων θέμα για αλλαγή πολιτικής και «αυτό θα γίνει με επαναδιαπραγμάτευση». Τονίζει μάλιστα πως η ΝΔ έχει εναλλακτικό σχέδιο με ολοκληρωμένη πρόταση «και δεν θα πάψουμε να επιμένουμε σε αυτό μέχρι να τους πείσουμε».

Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το σενάριο συγκυβέρνησης. «Δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις . Ο λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση κουρελού, όπου όλοι τσακώνονται για μια "θεσούλα"» λέει.

Λέει μάλιστα ότι σκέπτεται να σχηματίσει ολιγομελή κυβέρνηση και με ανθρώπους της αγοράς, αλλά δεν θέλει να το ανακοινώσει «πριν το ψάξει καλά» καθώς οι βαθιές τομές χρειάζονται καλή προετοιμασία.

Για φορολογία, εξωτερική πολιτική

Ο κ. Σαμαράς επιμένει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών τονίζοντας ότι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα που βαίνουν συνεχώς μειούμενα, λόγω της υπερ-φορολόγησης και της ύφεσης ενώ για τις περικοπές στο Δημόσιο τονίζει πως η ΝΔ με την πρότασή της και το πρόγραμμά της «ακτινογραφεί εκεί όπου υπάρχει λίπος και αληθινή σπατάλη. Δεν κόβουμε από το… πετσί και κόκαλο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει τη θέση του για ανακήρυξη της ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό. Αποφεύγει να σχολιάσει τις εξελίξεις στη δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές αλλά τονίζει ότι στα πολύ θετικά της κυβέρνησης Καραμανλή συγκαταλέγονται η πολιτική των αγωγών, η στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και η στάση στο σχέδιο Ανάν.

Επιδοκιμάζει τη συγχώνευση ALPHA-ΕURΟΒΑΝΚ, τονίζει πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ενώ θεωρεί ότι ένας κρατικός πυλώνας είναι χρήσιμος και αναπτυξιακός «όταν με τη παρέμβαση του παίζει ρυθμιστικό ρόλο και εμποδίζει τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Aντίθετο στην παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλαδα εμφανίζεται το ΔΝΤ

Τα «αγκάθια» της 21ης Ιουλίου

Οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εγγυήσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΔΝΤ διαφωνεί κατηγορηματικά με τις φινλανδικές απαιτήσεις και τη στάση της Ευρώπης
Οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εγγυήσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΔΝΤ διαφωνεί κατηγορηματικά με τις φινλανδικές απαιτήσεις και τη στάση της Ευρώπης (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Ουάσινγκτον
Αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο δεύτερο πακέτο στήριξης, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει την ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή» (priority creditor status), σύμφωνα με το οποίο κατά την αποπληρωμή των οφειλών το Ταμείο έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πιστωτών της χώρας, ενώ θα παραβιάσει τα δικαιώματα των -ιδιωτών- ομολογιούχων, είπαν οι τέσσερις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δηλώσεις ήταν ανώνυμες, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Επισήμως, το ΔΝΤ αρνείται ακόμα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Τις -όποιες- ελπίδες για συμφωνία στη συνάντηση της Τρίτης φρόντισε να διαψεύσει η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις που έκανε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και δημοσιεύθηκαν στο φύλλο του Σαββάτου.

«Δεν νομίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση», φέρεται να είπε.

Οι φινλανδικές απαιτήσεις απειλούν ευθέως την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Έτσι, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο «διόρθωσης» αυτής της συμφωνίας, ουσιαστικά δηλαδή μίας νέας συμφωνίας που δεν θα περιέχει το «αγκάθι» των εγγυήσεων.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Γ.Παπανδρέου λησμόνησε πως κυβερνά, λέει η ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλά στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλά στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Ο κ. Παπανδρέου, σε μια ανιαρή πραγματεία, που διάβασε σήμερα, μπροστά σε ένα παγωμένο ακροατήριο, λησμόνησε πως κυβερνά, εδώ και 2 χρόνια, την Ελλάδα» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης την ομιλία του πρωθυπουργού στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Σε τόσο κρίσιμες ώρες, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

«Τα λαϊκά στρώματα που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό από τη ΝΔ, πρέπει να κατανοήσουν ότι η άγρια πολιτική του κατά του λαού, δεν οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζει τις εξαγγελίες και το πρόγραμμά του αλλά στο ότι τις εφαρμόζει. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ υπηρετούν ψυχή τε και σώματι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τον καπιταλισμό που γεννά κρίση, φτώχεια, πολέμους. Γι' αυτό γίνονται διαρκώς χειρότερα για το λαό» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Κάποτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ φώναζαν, 'σήκω Ανδρέα να τους δεις'. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, ποια απογοήτευση θα αισθανόταν σήμερα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ από τους κληρονόμους του» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ.

«Δείγμα της πιο αλαζονικής και δεξιάς κυβέρνησης στη μεταπολίτευση, που έχει το θράσος μετά από όλα τα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας να μιλά για ανάπτυξη, εργασία, και δημοκρατία, κατηγορώντας την αριστερά για δογματισμό» χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο λαός, στις πλατείες και στους δρόμους, με σταθμό τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, θα δείξει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του ότι τα παραμύθια τελείωσαν» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει το 2005, το 2006, το 2007. Όχι το 2011 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης.

Αμφισβητεί δε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει για την έξοδο της χώρας από την κρίση: «Όλοι οι δείκτες μαρτυρούν δραματικά το αντίθετο. Ότι με την πολιτική τους σπρώχνουν τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία στο περιθώριο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέο εθνικό μοντέλο ανάπτυξης για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας προτείνει ο ΣΕΒ

Προτάσεις για διέξοδο από την κρίση


Ο κ. Δασκαόπουλος στην τοποθέτησή του αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, βασισμένη στη ζήτηση των άλλων κλάδων παραγωγής
Ο κ. Δασκαόπουλος στην τοποθέτησή του αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, βασισμένη στη ζήτηση των άλλων κλάδων παραγωγής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει 50 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μόλις πέντε ήδη μεγάλους και σε οκτώ μικρότερους αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας, προτείνει η μελέτη της McKinsey & Company και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, με θέμα «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά».

Οι πέντε μεγάλοι κλάδοι στους οποίος επικεντρώνεται η μελέτη είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η ενέργεια, η βιομηχανία και η γεωργία.

Οι κλάδοι αυτοί επιλέχθηκαν από τους μελετητές διότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης, Δασκαλόπουλος αναμένεται να αναφέρει στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ότι οι κλάδοι αυτοί (με προεξέχουσα τη βιομηχανία) πληρώνουν τους περισσότερους φόρους, απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους και θα ωφεληθούν περισσότερο από τις ευρύτερες επενέργειες που έχουν οι διακλαδικές επενδύσεις.

Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, βασισμένη στη ζήτηση των άλλων κλάδων παραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι, από τα 18 δισ. ευρώ που είναι η πρόσθετη παραγωγή που μπορεί να προκύψει από τον τουριστικό τομέα, σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ αφορούν στη βιομηχανία.

Η μελέτη εντοπίζει, επίσης, οκτώ κλάδους που θεωρούνται ως αναδυόμενοι (πέντε κύριους και τρεις δευτερεύοντες), σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι ακόμη σημαντικοί κλάδοι, έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» επιχειρείται να προσδιορισθεί το μοντέλο και η στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στις δύο επόμενες πενταετίες, έχοντας ως βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την τόνωση των επενδύσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο... περίμενε 300.000 συνταξιούχοι ...



Σε αναμονή βρίσκονται 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ, με αποτέλεσμα ο χρόνος απονομής να αγγίζει και τα 4 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία αντιμετωπίζουν, πέρα από διαρθρωτικά προβλήματα στην οργάνωση και την... έλλειψη προσωπικού, ζήτημα έλλειψης ρευστότητας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης ευελπιστεί ότι το σύστημα της προσωρινής σύνταξης θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Αναλυτικότερα, η απονομή σύνταξης καθυστερεί από 6 έως 14 μήνες όταν όλα τα χρόνια ασφάλισης είναι σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η καθυστέρηση αγγίζει και τα 2,5 χρόνια. Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στα επικουρικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας εμποροϋπάλληλος που υποβάλλει αίτηση για σύνταξη θα χρειαστεί από 3,5 έως 4 χρόνια για να πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το ΤΕΑΙΤ αντίστοιχα.

Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έκδοση συντάξεων σε δικαιούχους που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κύκλοι του Yπουργείου Εργασίας σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους λέγοντας ότι:

• Κανένας δικαιούχος δεν θα χάσει τη σύνταξή του
• Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι το σύστημα της προσωρινής σύνταξης θα βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Οι ασφαλιστικοί φορείς κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του Yπουργείου Εργασίας, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, υποχρεούνται, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, να εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και των δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Σε περιπτώσεις, δε, διαδοχικής ασφάλισης το παραπάνω χρονικό διάστημα επιμηκύνεται σε έξι μήνες.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός των προθεσμιών, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης στα ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Η προθεσμία φτάνει τις 75 ημέρες σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο χρόνος απονομής της σύνταξης ανά ταμείο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

• Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7 έως 9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 9-12 μήνες. Oταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.

• Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7 έως 9μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι από 12 έως 15 μήνες.

• Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη περίπου στους 8 μήνες, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής, η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.

• Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.

• Στο ΕΤΑΑ (ανεξαρτήτως απασχολουμένων) οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα:

– Η απονομή σύνταξης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3 έως 4 μήνες.
– Η απονομή σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ γίνεται σε 10 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα και μετά από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
– Η απονομή σύνταξης στο ΤΣΑΥ γίνεται σε 12 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα και από 12 έως 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.

• Στο ΤΕΑΔΥ θα χρειαστούν πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνά τα 3 χρόνια. Στο Ταμείο σήμερα εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

• Στο ΕΤΕΑΜ ο χρόνος απονομής είναι από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
real.gr



Read more...

Ήρθαμε εδώ για τα γενέθλια, ή να παρακολουθήσουμε το θάνατο του ΠΑΣΟΚ?...



Φαρμακερό βέλος που στόχευε τον πρόεδρο, τον γιο του ιδρυτή του κόμματος, από ένα ιστορικό στέλεχος . Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν... συμμερίστηκε τα επετειακά πανηγύρια και είπε έξω από τα δόντια τη πικρή αλήθεια: Ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ή να παρακολουθήσουμε το θάνατο του?...



Read more...

«Προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη


newpost.gr
«Προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη
Έναν «προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» αποτελούμενο από 14 σημεία κατέθεσε η βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Τα πρώτα επτά σημεία του «οδικού χάρτη» είναι προτάσεις προς την κυβέρνηση και ειδικότερα:

-Κατάθεση Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

-Ενεργοποίηση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

-Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού.

-Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και εξυπηρέτησή του από ένα λειτουργικό κράτος.

-Προώθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της αυστηρής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

-Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ιδιαίτερα κατά την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

-Αναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων και δεσμεύσεων με την τρόικα και προάσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τα άλλα επτά σημεία του «οδικού χάρτη» που πρότεινε η κ. Κατσέλη απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Εργασίας προτείνει:

-Ανάδειξη των στρατηγικών του επιλογών που το διαφοροποιούν από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές επιλογές.

-Κινητοποίηση όλων των στελεχών του για την υλοποίηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων.

-Διοργάνωση αποτελεσματικής υπηρεσίας πληροφόρησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης γύρω από τα πολιτικά δρώμενα.

-Αποκατάσταση επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής με παραδοσιακούς αλλά και νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

-Αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας των οργάνων του.

-Διοργάνωση έως τον Νοέμβριο του 2011 ειδικής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάρτιση ενός «Προοδευτικού Οδικού Χάρτη Εξόδου από την κρίση», ύστερα από δημόσια διαβούλευση του κειμένου που έχει καταρτίσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατσέλη.
Read more...

Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ -Θέσαμε το ερώτημα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Και βιαστήκαμε να απαντήσουμε: ΑΚΡΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2d8QQY2ErAdZ4gl8NSCQ8M4dI2oubwblSZyNHkbkGyrsNOhJ9XiiBFz24xKXIBtjTEqlCTjGPiF0S0tmm9bx_l8bTsoP40aETEUmbdiP6r74GxCUrDDIgk2jt720EJevlEQ9ZaJmT3jxl/s320/panagiotakopoulos_1-458x315.jpgΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ 3/9/2011
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα 3 του Σεπτέμβρη αναρωτιέμαι αν είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 37 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή να συνυπογράψουμε τον πολιτικό του θάνατο.Αν είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε την πίστη μας στις αρχές και τα οράματα που μας ενέπνευσαν, μας στράτευσαν, μας κινητοποίησαν ή για να καλύψουμε τη μετάλλαξη του κινήματος μας σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, χωρίς αρχές και οράματα, με μόνο συνδετικό κρίκο τη σημερινή διαχείριση της εξουσίας.
Αν είμαστε εδώ για να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε κυβερνητικές επιλογές για τις οποίες ποτέ δεν ρωτηθήκαμε, ποτέ δε συμφωνήσαμε και που ταυτόχρονα αποτελούν βίαια παραβίαση των όσων συμφωνήσαμε στο τελευταίο μας συνέδριο.

Το σίγουρο είναι ότι είμαστε εδώ γιατί αγωνιούμε, γιατί πονάμε, γιατί δεν θέλουμε να παραδώσουμε αυτό το κίνημα στην ιστορική απαξία μόνο και μόνο επειδή μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρέθηκε είτε στην κομματική είτε στην κυβερνητική εξουσία, αποφάσισε να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Λαού σε Κόμμα εξυπηρέτησης των ολίγων, των πλουσίων, των ισχυρών, των τραπεζιτών και των αγορών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και μαζί του καταρρέουν και οι ελπίδες που εναπόθεσε σε αυτό ο λαός μας στις τελευταίες εκλογές για μια καλύτερη χώρα και ένα καλύτερο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε κάτι άλλο.

Ένα ξένο σώμα προς το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε.
Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κάνουμε πράξη το αίτημα των στελεχών μας και των φίλων «να τα αλλάξουμε όλα» μόνο που τα αλλάξαμε προς την άλλη κατεύθυνση.
Το ΠΑΣΟΚ χάνει την αξιοπιστία του, χάνει την κοινωνική του αποδοχή, διαλύει τις κοινωνικές του συμμαχίες, χάνει τους φίλους και δημιουργεί κοινωνικούς εχθρούς, χάνει τα στελέχη του, χάνει τα πάντα.
Βαδίζει με γρήγορα βήματα στον πολιτικό του θάνατο και σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση για την οποία υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι υπνωτισμένοι από την εξουσία, αρνούνται να δούνε τα αυτονόητα της πολιτικής.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βάλτε το χέρι στην καρδιά και απαντήστε ο καθένας και όλοι μαζί:
Έχει καμία σχέση αυτό το ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ που μας ενέπνευσε, με το ΠΑΣΟΚ που πιστέψαμε και για το οποίο αγωνιστήκαμε;
Έχουμε καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών αγώνων, το ΠΑΣΟΚ των λαϊκών κατακτήσεων και των δημοκρατικών μας οραμάτων;
Έχει αυτή η Κυβέρνηση, καμία σχέση με αυτά που υποσχεθήκαμε, που σχεδιάσαμε προεκλογικά;

Έχουν αυτές οι πολιτικές καμία σχέση με τις πολιτικές που θα έπρεπε να υλοποιούμε αν στοιχειωδώς ήμασταν πιστοί σε αυτό που σήμερα, υποτίθεται ότι γιορτάζουμε, τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη;

Τι εκφράζουμε στην κοινωνία; Τι είμαστε σαν στελέχη ενός κόμματος που ασκεί τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων;

Τι είμαστε συντρόφισσες και σύντροφοι;

Είμαστε Σοσιαλιστές;
Είμαστε Σοσιαλδημοκράτες;
Είμαστε Νεοφιλελεύθεροι;
Είμαστε Αριστεροί;

Ή απλά είμαστε διαχειριστές μιας εξουσίας που παράγει αποτελέσματα ενάντια στο Λαό και την ίδια την κοινωνία;
Σε αυτό το κίνημα που βρεθήκαμε δημοκράτες, προοδευτικοί, άνθρωποι με συγκεκριμένες πολιτικές διαδρομές, σε αυτό το κίνημα που μίλησε για σοσιαλισμό και ισότητα σήμερα δυστυχώς όσοι βρέθηκαν στην ηγετική του ομάδα δίνουν ένα λυσσαλέο αγώνα για να το μεταλλάξουν.

Θέσαμε το ερώτημα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Και βιαστήκαμε να απαντήσουμε:
ΑΚΡΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.
Ξεθεμελιώσαμε σε χρόνο «εν μια νυκτί» όσα χτίσαμε με προσπάθειες χρόνων. Απαρνηθήκαμε τους εαυτούς μας και το χειρότερο από όλα απαρνηθήκαμε τον ίδιο το Λαό μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στην πιο δύσκολη συγκυρία της χώρας αποδειχτήκαμε λίγοι, μικροί και φοβάμαι και επικίνδυνοι.
Δειλιάσαμε όταν θα έπρεπε να δείξουμε θάρρος.
Υπογράψαμε όταν θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε σκληρά.

Συμφωνήσαμε όταν θα έπρεπε να διαφωνήσουμε.
Επιλέξαμε τα διλλήματα αντί να διαλέξουμε την αλήθεια.
Κλείσαμε τα μάτια 18 μήνες τώρα, σε αυτά που ο καθένας έβλεπε.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε πολιτική, την τακτική της απειλής, του εκφοβισμού, του κοινωνικού τρόμου.
Επιβάλλαμε κοινωνική τρομοκρατία.
Χάσαμε συμμάχους και φίλους και εφησυχάσαμε με τις λυκοφιλίες των δυνατών της Ε.Ε.

Αναζητώντας τη χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας παραδώσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία σε αυτούς που μας οδήγησαν ακόμα πιο βαθιά στον γκρεμό.
Και όταν η κοινωνία προειδοποιούσε, όταν αναρωτιόμασταν που πάμε, όταν με αγωνία επισημαίναμε το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθούσαμε, κύριοι της Κυβέρνησης κλείνατε προκλητικά τα μάτια σας και σφυρίζατε αδιάφορα.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς σκοπό, χωρίς πυξίδα δράσης οι κυβερνητικοί ιθύνοντες παίζουν με τις λέξεις και μάταια ψάχνουν να ορίσουν ως εθνικό το συμφέρον των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Χωρίς φαντασία αναζητούν τρόπους να τεθεί η οικονομία σε ανάπτυξη και προτείνουν πολιτικές της λιτότητας για πολλά χρόνια.
Νοιάζονται δήθεν για την απασχόληση και μέσα από το φρούτο των ΜΚΟ προτείνουν νέο δουλοκτητικό καθεστώς εργασίας.
Υπουργοί αυτοαναγορεύονται «μεταρρυθμιστές» και αναλαμβάνουν με τη βάση «νέων μουλάδων» να καθυποτάξουν όποια κοινωνική διεκδίκηση δεν συνάδει με το κοράνι του νεοφιλελευθερισμού.

Εξαγγέλλουν περιστολή των δαπανών του δημοσίου και συναγωνίζονται στην σπατάλη.
Γενικά η κυβέρνηση δεσμεύεται κάθε απόγευμα για να κοιμηθεί ήρεμα ο πολίτης και αποδεσμεύεται κάθε πρωί.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δύο χρόνια η κρίση αντί να περιορίζεται βαθαίνει, οι πολίτες απογοητεύονται και οργίζονται, παίρνουν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και η κριτική τους αγγίζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο.
Αφού ο Λαός μας αδυνατεί να πιστέψει ότι τα μονόπλευρα μέτρα σε βάρος του αποτελούν μονόδρομο και ότι οδηγούν τη χώρα με αποτελεσματικότητα στην έξοδο από την κρίση.

ΣΗΜΕΡΑ 3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011 ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ :

Εκχωρήσουμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία και να εγκαταστήσουμε ένα νέο είδος κατοχής, πολύ πιο σκληρής και άγριας, που διαλύει και ξεπουλά τα πάντα.

Ποιοι αποφασίζουν άραγε για αυτά που υλοποιούν οι Κυβερνώντες;

Ποιοι ρυθμίζουν τα του οίκου μας;

Ποιοι δίνουν εντολές για να εκτελεστούν από τα πειθήνια εσωτερικά όργανά τους;

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της περήφανης και ανεξάρτητης φωνής, των διεθνών συμμαχιών;
Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Καταφέραμε να οδηγήσουμε την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους στην κοινωνική μιζέρια, τους νέους να σκέφτονται το μέλλον τους εκτός της Ελλάδας.

Καταφέραμε να εκτινάξουμε την ανεργία σε πρωτοφανή νούμερα, γυρνώντας σε ποσοστά της δεκαετίας του ’60, χωρίς να έχουμε δει τα χειρότερα.

Συντρίψαμε κάθε κοινωνική κατάκτηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές με επικίνδυνες στρογγυλοποιήσεις και ακραίες τοποθετήσεις.

Ονομάσαμε τεμπέληδες και ανίκανους τους δημόσιους υπαλλήλους, καλοπληρωμένους τους φτωχούς και προκαλέσαμε τη μήνη της κοινωνίας με τα τερτίπια Υπουργών και νεοεμφανιζόμενων πολιτικών «φωστήρων».

Ακυρώσατε με τις επιλογές σας το μέλλον των παιδιών μας, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ!

Διευρύναμε τις κοινωνικές ανισότητες, συντρίψαμε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, συνθλίψαμε τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, διαλύσαμε το εμπόριο και γεμίσαμε με απογοήτευση μια ολόκληρη κοινωνία, που τρομοκρατημένη αναζητά τους «εχθρούς» της με διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού.
Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της ισότητας και της ευημερίας;
Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Καταφέραμε να οδηγήσουμε τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Αποτύχαμε όχι μόνο να μιλήσουμε πειστικά για Ανάπτυξη αλλά να σχεδιάσουμε στοιχειωδώς το παραμικρό.

Εκποιούμε τη Δημόσια Περιουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.



Βάζουμε εγγυήσεις την ίδια τη χώρα για να δανειστούμε και οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς στο ξεπούλημα της πατρίδας.

Πειθήνια όργανα των επιλογών των ισχυρών της Ε.Ε., δεν αρνηθήκαμε τίποτα από όσα μας ζητήσανε.

Αποτύχαμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και δίνουμε το τελικό χτύπημα στην αγορά και τους εργαζόμενους με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις έκτακτες εισφορές, τους κεφαλικούς φόρους, τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της Ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών, της στήριξης των μικρομεσαίων;

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζει το μέλλον της χώρας;
Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Καταφέραμε να απαξιώσουμε το ίδιο το κόμμα μας, τα στελέχη μας και τις οργανώσεις μας.

Το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εντατική με μηχανική υποστήριξη.
Διαδικασίες δεν υπάρχουν, η βάση δεν ακούγεται από κανέναν, στελέχη δεν παράγονται, αντίθετα «φυτεύονται» σε κρίσιμες θέσεις άτομα που ανακάλυψαν τελευταία το ΠΑΣΟΚ, αλεξιπτωτιστές της πολιτικής και ευνοούμενοι της ηγετικής ομάδας.
Οι αποφάσεις παίρνονται από «ολίγους και εκλεκτούς», η αξιοκρατία αφού εξαγγέλθηκε πανηγυρικά χάθηκε στους διαδρόμους των διαδικασιών επιλογής.
Η απογοήτευση κυριαρχεί, τα στελέχη μας αδρανοποιούνται και οδηγούνται στο σπίτι τους, τα γραφεία και οι οργανώσεις μας διαλύονται και όσοι ήλπιζαν στη διάλυση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ βλέπουν με έκπληξη ότι αυτό συμβαίνει με «εσωτερικές διαδικασίες».
Με απλά λόγια βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατικής διαδικασίας;
Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της Συμμετοχικής Δημοκρατίας;

Αυτό είναι το οργανωμένο, συγκροτημένο και ιδεολογικά θωρακισμένο μεγαλύτερο σοσιαλιστικό κόμμα της Ευρώπης;
Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Πανηγυρίζουμε για την συντηρητική συναίνεση με αφορμή την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση!
Είμαστε ικανοποιημένοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, για την ψήφο της ΝΔ;
Της κυρίας Μπακογιάννη και του κυρίου Καρατζαφέρη;
Αναρωτηθήκαμε γιατί;
Αναρωτηθήκαμε ποιος πήγε πιο κοντά στις θέσεις του άλλου;
Αναρωτηθήκαμε πως με συνοπτικές διαδικασίες και στο όνομα μιας καλύτερης εκπαίδευσης παραδίδουμε τα ανώτατα ιδρύματα και το μέλλον της χώρας σε μεγάλους χορηγούς και δημιουργούμε έδρες δωρητών (!), κατευθυνόμενη έρευνα που εξυπηρετεί προοπτικά μόνο τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών;
Που είναι το Πανεπιστήμιο της ισότιμης συμμετοχής όλων των φορέων του, το Πανεπιστήμιο που θα είναι συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας και του λαού;
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ανατρέπουμε μόνοι μας τις μεγάλες αλλαγές που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, διαπραγματευόμενοι την κατάργηση του ασύλου με τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ;




Στο τελευταίο μας Συνέδριο συμφωνήσαμε για:
«Αυτοτελή και αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση η οποία θα αποτελεί υπόδειγμα διαφάνειας με στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή. Επανεξέταση της χωροταξικής κατανομής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και τη ζήτηση.»
Τι σχέση έχουν αυτά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου;

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης;
Αυτό είναι ΠΑΣΟΚ;
Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει!
Γιατί το ΠΑΣΟΚ της ευθύνης, της δράσης και του οράματος είναι αντίπαλο με το ΠΑΣΟΚ της διαχείρισης των πολιτικών επιλογών του ΔΝΤ.
Επιδιώκουμε τη θεσμική συμμετοχή του Κόμματος και των μελών του στη διαμόρφωση και την άσκηση της πολιτικής και στον έλεγχο της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της.
Η διαμόρφωση και η άσκηση της πολιτικής δεν είναι προνόμιο μιας πολιτικής και τεχνοκρατικής ελίτ, είναι υπόθεση όλων των μελών του που παραμένουν έξω από τη διαμόρφωση και στην άσκηση της πολιτικής, απλοί θεατές της πολιτικής που διαμορφώνουν κλειστά συστήματα εξουσίας χωρίς θεσμική νομιμοποίηση.
Γι' αυτό σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει το Λαό και τους πολίτες σε απόσταση.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ακούω κάποια κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να υποστηρίζουν ότι «έχουμε σύμμαχο την κοινωνία».
Πραγματικά το πιστεύουν;
Πραγματικά το πιστεύετε κύριε Πρωθυπουργέ;
Πολύ φοβάμαι ότι όσοι το πιστεύουν είτε δεν έχουν σχέση με την κοινωνία είτε ζουν κάπου αλλού.
Ποια είναι η κοινωνία σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης σήμερα;
Είναι οι άνεργοι που θα ξεπεράσουν το 1 εκ., αποτέλεσμα της αδυναμίας να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να χαράξουμε τον αναπτυξιακό δρόμο της χώρας;
Είναι οι συνταξιούχοι που τους περικόψαμε τις μικρές τους συντάξεις για να «σώσουμε τη χώρα» και αποδείχθηκε ένα χρόνο μετά το μνημόνιο ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό;
Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που και τους απειλούμε και τους συκοφαντούμε και τους κόβουμε 4 μισθούς αδιαφορώντας για τη δυνατότητα επιβίωσης τους;
Είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που ζούνε πρωτοφανείς εργασιακές «εμπειρίες», με την αυξανόμενη μερική απασχόληση, την εκβιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την όποτε θέλει το αφεντικό πληρωμή, την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας;
Ένας εργασιακός, ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός μεσαίωνας σε πλήρη εξέλιξη.
Είναι οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι που τους οδηγούμε στην καταστροφή με χιλιάδες λουκέτα αλλά και επιπλέον φόρους και εισφορές;
Είναι οι οικογένειες των οποίων ανατρέψαμε βίαια τον σχεδιασμό τους και κάναμε μετά τον κρατικό και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αντίστοιχο πρόβλημα με τον τετραγωνισμό του κύκλου;
Ποια κοινωνία στηρίζει και είναι σύμμαχός μας σήμερα;

Οι αγρότες που βλέπουν να εξαφανίζονται;
Οι νέοι και οι νέες που δεν βλέπουν προοπτική παρά μόνο αποσπασματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις;

Η κοινωνία είναι απέναντι μας.

Και είναι απέναντι μας γιατί όχι μόνο δεν καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που προεκλογικά καλλιεργήσαμε αλλά ταυτόχρονα αποδεικνυόμαστε αναληθείς και αναξιόπιστοι.
Γιατί υποσχεθήκαμε δικαιοσύνη και τους πνίξαμε στην κοινωνική αδικία.
Γιατί υποσχεθήκαμε αξιοκρατία και αναδείξαμε τους κολλητούς, τους άσχετους και τους λίγους σε θέσεις ευθύνης.
Γιατί υποσχεθήκαμε τιμωρία όσων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και γίναμε περίγελοι με τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε ενώ η ατιμωρησία ζει και βασιλεύει.
Γιατί μιλήσαμε για την Ελλάδα της νέας εποχής και τους δίνουμε την Ελλάδα της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας.

Και η κοινωνία είναι οργισμένη.
Και όταν ξεσπάσει ο θυμός και η οργή της θα είναι πολύ αργά για να αναρωτηθούμε τότε τι έφταιξε, όταν σήμερα δεν θέλετε να το δείτε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα ψέματα τελείωσαν.
Ο πολιτικός μας χρόνος τελειώνει.
Υπάρχουν στην πολιτική κάποια δεδομένα:

Τα κόμματα δημιουργούνται από τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε ιστορική στιγμή.

Τα κόμματα επιβιώνουν αν και εφόσον καταφέρουν να εκφράσουν συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας και τα αιτήματά τους. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένη ιδεολογία και στρατηγική συμμαχιών, με στόχους και αρχές που παραμένουν σταθερές και προσαρμόζονται στις εκάστοτε κοινωνικές αναγκαιότητες.

Τα κόμματα γίνονται φορείς εξουσίας αν και εφόσον καταφέρουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένη στρατηγική πορείας προς την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν κοινωνικές συμμαχίες στη βάση ενός πολιτικού πλαισίου, που ενσωματώνει προτάσεις, αναγκαιότητες και πολιτικές, εκφράζουν γνήσια τα λαϊκά στρώματα και με τον οραματικό και προγραμματικό τους λόγο, εμπνέουν και καθοδηγούν αυτούς που εκφράζουν (την πλειοψηφία).

Τα κόμματα αναπτύσσονται αν και εφόσον παραμείνουν οργανωτικά και πολιτικά συγκροτημένα. Άρα οφείλουν να παράγουν ιδεολογία (πολιτικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα), λειτουργούν συγκροτημένα στη βάση του καταστατικού τους που πρέπει να προσαρμόζεται στις αναγκαιότητες της εποχής, και προσδιορίζουν τις οργανωτικές τους προτεραιότητες, προκειμένου να ΥΠΑΡΧΟΥΝ παντού και πάντοτε.

Τέλος τα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας, επιβραβεύονται ή καταδικάζονται από τους ψηφοφόρους τους για το αν υλοποιούν ή όχι τα υπεσχημένα, αν αποδεικνύουν ότι ταυτίζεται η πράξη με τα λόγια, οι υποσχέσεις με τα αποτελέσματα και κυρίως αν μπορούν να δώσουν στους ψηφοφόρους τους την προοπτική και το αίσθημα ότι οδηγούν τα πολιτικά πράγματα προς την κατεύθυνση που πρέπει.

Στη βάση αυτών των απλών και διαχρονικών δεδομένων το πολιτικό ισοζύγιο για το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από αρνητικό σε όλα τα επίπεδα.

Τι εκφράζουμε ιδεολογικά;


Απολύτως τίποτα!

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, που ένα κόμμα με την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, καταλήγει να μετατραπεί σε ένα ιδεολογικό νεφέλωμα, που καμία σχέση δεν έχει με τη δημιουργία του και τίποτα συγκεκριμένο δεν εκφράζει!
Είμαστε αριστεροί;
Γιατί;
Το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε είναι η διαδρομή μας στο παρελθόν, γιατί οι συγκεκριμένες πολιτικές μόνο πολιτικές αριστερής κατεύθυνσης δεν είναι.
Είμαστε σοσιαλιστές;
Γιατί;
Ποια από τις βασικές και διαχρονικές αρχές του σοσιαλισμού μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υλοποιούμε. Αντίθετα θα βρούμε πολλά στοιχεία πολιτικών δεξιών κομμάτων και φορέων στην Ευρώπη, ενσωματωμένα στην πολιτική του σημερινού μορφώματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε σοσιαλδημοκράτες;

Ακόμα και αν κάνουμε εκπτώσεις στη λογική μας, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη βασική αρχή της σοσιαλδημοκρατίας, σχετικά με το ρόλο του κράτους. Ένα κράτος εργαλείο, που δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας προκειμένου να αναπτυχθεί η χώρα. Αντίθετα με αυτό η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να εξαφανίσει κάθε έννοια κράτους και κυρίως κάθε έννοια κρατικής παρέμβασης ακόμα και σε τομείς που είναι απαραίτητη για την ύπαρξη μας!

Η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου αποτελεί ανάμνηση.
Οι αποφάσεις των Συνεδρίων κουρελόχαρτα.

Είμαστε το μοναδικό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα που ιδεολογικά δεν εκφράζουμε απολύτως τίποτα.
Και αυτό σημαίνει ότι ούτε προοπτική υπάρχει, ούτε μέλλον, ούτε δυνατότητα να λειτουργήσεις σαν πολιτικό κόμμα γιατί σε ένα αποιδεολογικοποιημένο κόμμα, τι ιδεολογία να παράξεις και τι να αναλύσεις και ποιους να εμπνεύσεις και άρα πώς να πράξεις;

Ποια είναι η στρατηγική μας;

Βλέποντας και κάνοντας!
Ποτέ στο παρελθόν μας δεν βρεθήκαμε σε τέτοιο σημείο αδυναμίας να συγκροτήσουμε μια στοιχειώδη στρατηγική για το μέλλον.
Ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα:
Που πάμε τη χώρα, τι κάνουμε για το Λαό;
Οι υπέρμαχοι του μνημονίου υποστηρίζουν ότι στρατηγική μας είναι η σωτηρία της χώρας.
Θα είχε βάση αν η προσπάθεια γινότανε από εμάς τους ίδιους.
Παραγνωρίζουν ηθελημένα το γεγονός ότι άλλοι καθορίζουν την πορεία των εξελίξεων στη χώρα, άλλοι σχεδιάζουν για αυτή, άλλοι προτείνουν τα μέτρα και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων και εμείς απλά εφαρμόζουμε στη χώρα τις επιλογές των ξένων δανειστών μας, άρα την στρατηγική των αγορών.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ της ΑΛΛΑΓΗΣ (1981-1989), ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (1993-1996), ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ (1996-2004), έχει μετατραπεί στο ΠΑΣΟΚ της ΔΟΥΛΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ και ΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ποια είναι η πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών;





Για όσους δεν θέλουν να ξεχάσουν το 1977 ήταν η Εθνική Λαϊκή Ενότητα, που αποτέλεσε την κυρίαρχη στρατηγική όχι απλά για να οδηγηθεί το κόμμα στην εξουσία αλλά για να εκφράσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που μετά τη μεταπολίτευση έψαχναν την πολιτική τους στέγαση. Είναι κάτι περισσότερο από επίκαιρη σήμερα και καλό θα είναι να την ξαναθυμηθούμε.
Σήμερα και μόνο η κουβέντα για κοινωνικές συμμαχίες είναι απαγορευτική καθώς το σημερινό ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να συγκρουστεί με όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες που το στήριξαν και από συμμάχους με την πολιτική του να τις έχει μετατρέψει σε εχθρούς.
Είναι τόσο βαθιά τα ρήγματα σε αυτές που είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εχθρότητα και η πολιτική αντιπαλότητα θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Δημόσιοι υπάλληλοι, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, νέοι, αγρότες και άνεργοι συγκροτούν σήμερα μια αντι- ΠΑΣΟΚ συμμαχία, πλήρως δικαιολογημένη από τις εχθρικές του πολιτικές. Μοναδικός σύμμαχος αυτής της Κυβέρνησης και δυστυχώς - γιατί έτσι είναι και του ΠΑΣΟΚ – οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και τα κάθε λογής μεγάλα συμφέροντα.
Η στρατηγική μας είναι η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι ώρα πλέον να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και όχι με τα γυαλιά του διεθνούς μυωπικού οικονομισμού. Η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση και μερική κατοχή.
Το κοινοβούλιο είναι μέσον νομιμοποίησης για να εγκατασταθούν οι ειδήμονες και τεχνοκράτες ως επιτηρητές των μέτρων που προτείνουν και όχι ως σύμβουλοι.
Το σύγχρονο προτεκτοράτο δεν απαιτεί την εγκατάσταση αρμόδιων τοποτηρητών αλλά την υποταγή του πολιτικού συστήματος της χώρας στις απαιτήσεις των δανειστών.
Η Βουλή δεν σχεδιάζει, ούτε αποφασίζει απλά νομιμοποιεί τις αποφάσεις άλλων και οι ξένοι τεχνοκράτες ελέγχουν τους υπουργούς για την εφαρμογή τους.
Όταν το πολιτικό προσωπικό μιας χώρας λειτουργεί υπό επιτήρηση τότε αργά ή γρήγορα το καθεστώς της Εθνικής Κυριαρχίας που εκχωρεί θα γίνει μόνιμη κατάσταση.
Λαός που ζει σε καθεστώς ελεγχόμενης ελευθερίας καταντάει λαός χωρίς μέλλον και προοπτική και αλλοτριωμένος αποδέχεται ως εθνικό την φιλανθρωπία των αφεντάδων.
Αν η δεξιά ήταν συνηθισμένη σ’ αυτές τις πολιτικές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ δύσκολα μπορεί να τις αποδεχθεί.

Ταυτίζονται οι πολιτικές που ασκούνται με τις ψηφισμένες από το Συνέδριο πολιτικές πλατφόρμες;

Δεν χρειάζεται απάντηση.

Απλά αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο η απαξίωση του κόμματος, άρα των στελεχών και άρα η ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΤΥΠΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, που πρέπει να υπάρχει όχι για να εξυπηρετεί το λαό αλλά την ανάγκη του πολιτικού συστήματος.
Από κόμμα ΑΛΛΑΓΗΣ σε κόμμα στυλοβάτη ενός συστήματος που εξυπηρετεί τους λίγους.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι προφανές ότι όταν στο κόμμα σου βαθαίνει η κρίση σε όλα τα επίπεδα.
Όταν ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά παραπαίεις οφείλεις να απαντήσεις με το μοναδικό τρόπο που υπάρχει.
Οφείλεις να ανοίξεις όλες τις συζητήσεις και να ακούσεις τα στελέχη σου, προσπαθώντας να διαμορφώσεις το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Οφείλεις να ανοίξεις στη διαδικασία ενός δημοκρατικού Συνεδρίου τα πάντα.
Οι απαντήσεις σε θέματα προοπτικής, στρατηγικής και ιδεολογικού προσδιορισμού δεν μπορούν να δίνονται από διαδικασίες σαν και την σημερινή.
Πολύ περισσότερο όταν η θητεία των οργάνων έληξε και κανείς δεν τα νομιμοποιεί και η θητεία του προέδρου επίσης λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ζητήσαμε Συνέδριο αλλά οι συσχετισμοί και οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί της ηγετικής ομάδας, των κυρίως υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση, λειτούργησαν αποτρεπτικά.
Είναι ένα λάθος που θα στοιχίσει.
Αλλά προφανώς λίγο κάποιοι ενδιαφέρονται για το ίδιο τους το κόμμα όταν διαπιστώνουν ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν «ενοχλητικές φωνές», κατά τη διάρκεια της άσκησης της Κυβερνητικής Εξουσίας.
Ούτε έλεγχος, ούτε κριτική.
Στο Συνέδριο όμως θα πάμε.
Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι εκεί θα οδηγηθούμε εκτός και αν επιλέξουν την πλήρη παραβίαση του καταστατικού.
Και τα θέματα θα μπούνε και όλα θα συζητηθούνε.
Απλά όσο το καθυστερείτε τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνετε στο κόμμα.
Τόσο μεγαλύτερες πληγές ανοίγετε.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ με στόχο να ανασυστήσουμε το Κόμμα μας ως σοσιαλιστικό Κίνημα της σύγχρονης εποχής, της θεσμικής λειτουργίας, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας μακριά και έξω από τις επιταγές του ΔΝΤ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ που θέλουμε είναι δημοκρατικό, με στέρεους εσωκομματικούς θεσμούς και δομή, άρα αντιγραφειοκρατικό.
Είναι λειτουργικό, άρα συντεταγμένο και συνεκτικό.
Δεν είναι κόμμα μελών μιας χρήσης, που εξυπηρετούν ιδιοτελείς στόχους διαιώνισης της νομής της εσωκομματικής εξουσίας. Δεν είναι κόμμα αξιωματούχων και επαγγελματιών της πολιτικής που ανήκουν σε «αυλές» ή ομάδες συμφερόντων.
Είναι περιφερειακό, άρα μη συγκεντρωτικό. Είναι ανοιχτό, όχι μόνο στο όνομα, αλλά στην κριτική, στον διάλογο, στη διαφορετικότητα.
Είναι συλλογικό πολιτικό υποκείμενο, με δημόσια δράση προσανατολισμού και μορφοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας με διαδικασίες αλληλοτροφοδότησης με τα κινήματα.
Γι’ αυτό είναι σοσιαλιστικό, κίνημα χειραφέτησης και σεβασμού των αγώνων του Ελληνικού Λαού και δεν μπορεί να μετατραπεί σε άκρως νεοφιλελεύθερο και νέο-συντηρητικό κόμμα παλαιού τύπου που έχει αναλάβει εργολαβικά να διαλύσει κάθε συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου και κοινωνικής συνοχής.
Και επιτέλους να μιλήσουμε για την μεταμνημόνιο εποχή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κανένας μας δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιεί και να στηρίζει πολιτικές που δεν είναι νομιμοποιημένες από το κόμμα.
Κανένας μας δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να εξαφανιστεί η κριτική και να ομοφωνήσουμε σε πολιτικές που δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις των Συνεδρίων, με τις αρχές μας.
Κανένας δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να συμφωνούμε με τους καθημερινούς αυτοσχεδιασμούς των Υπουργών και των παρατρεχάμενων τους, όταν δεν είναι ενταγμένοι σε ένα σχέδιο συνολικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, όταν δεν έχουν ούτε αρχή ούτε και τέλος.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στιγματίζει με τα λόγια και τις πράξεις του ένα ολόκληρο κίνημα και μια πολιτική ιστορία για την οποία μέχρι πριν από ένα χρονικό διάστημα ήμασταν περήφανοι και σήμερα στεκόμαστε πολιτικά ντροπιασμένοι και απογοητευμένοι.
Γιατί αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών μας δεν μπορούν και δεν θέλουν να στηρίξουν πολιτικές με τις οποίες διαφωνούν!
Για αυτό απέχουν, για αυτό οι διαδικασίες που προηγήθηκαν θύμιζαν άλλα κόμματα και όχι το ΠΑΣΟΚ, για αυτό δεν ανανεώνονται οι κάρτες μελών.
Δεν το βλέπετε σύντροφοι της ηγετικής ομάδας;


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η λύση πρέπει να δοθεί και πάλι από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει το βάρος, για μια ακόμα φορά, να δώσει προοπτική και ελπίδα στο λαό αυτής της χώρας.
Τα στελέχη του οφείλουν να κατανοήσουν τον ιστορικό τους ρόλο αυτή την περίοδο.
Η αποχή και η αποστράτευση δεν είναι λύση.
Αντίθετα μεγαλώνουν το πρόβλημα καθώς αφήνουν το πεδίο δράσης ελεύθερο για όσους σχεδιάζουν την οριστική μετάλλαξη του κινήματος.
Για όσους θέλουν ένα κόμμα σιωπηλό, φοβισμένο, αποιδεολογικοποιημένο, διαλυμένο.

Η γκρίνια και η απογοήτευση, η διαφωνία και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπούν σε δύναμη αλλαγής της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα.
Η λύση θα δοθεί μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με παγιωμένες γραφειοκρατικές δομές χρόνων.
Μπορεί λίγοι να διαχειρίζονται τις τύχες της Κυβέρνησης και του κόμματος όμως η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των πολλών, των μελών, του κάθε στελέχους που απαιτεί να ακούγεται η φωνή του, που θέλει να προσφέρει και όχι να πάρει, που θέλει να είναι περήφανο για αυτά που πιστεύει και που πρεσβεύει.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όσο καταστροφική για το κόμμα και το λαό μας είναι η άσκηση αυτών των πολιτικών τόσο καταστροφικό θα ήταν να μεταβούμε όλοι μας στη στάση της συλλογικής αδράνειας.
Για αυτό σας καλώ να βρεθούμε όλοι μας στις οργανώσεις.
Να λειτουργήσουμε το κόμμα έτσι όπως πρέπει.
Να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε διαδικασίες, αποφάσεις και προοπτική.
Να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε ένα Δημοκρατικό, Ανοιχτό και Ουσιαστικό Συνέδριο όπου θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όσο υπάρχει ακόμα ελπίδα να την κρατήσουμε ζωντανή.
Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στο λαό, απέναντι στην ιστορία του κινήματος μας, απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας.
Και αυτό θα κάνουμε.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Μοιραστείτε το στο Google Buzz
Αναρτήθηκε από Καπέλλας Δημήτρης

Read more...

Το παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα

«Ως εδώ!»

Ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ενήμερο τον πρωθυπουργό, που βρισκόταν στο Παρίσι, καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
Ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ενήμερο τον πρωθυπουργό, που βρισκόταν στο Παρίσι, καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Θα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας ό,τι έχουμε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά ξεχάστε κάθε συζήτηση για νέα εισπρακτικά μέτρα. Αυτό ήταν -σύμφωνα με Τα Νέα- το μήνυμα της κυβέρνησης, διά του κ. Βενιζέλου, προς την τρόικα τη νύχτα της Πέμπτης που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων εν όψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης των 109 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση επικαλέστηκαν τόσο την βαθιά ύφεση στην οποία έχουν οδηγήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώς τώρα, όσο και την πολιτική αναγκαιότητα της σημερινής συγκυρίας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί και άλλες θυσίες.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση της υπόθεσης είτε σε συμβούλιο κορυφής, είτε στο Eurogroup, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γενικότερη τάση να συζητηθούν οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργική.

Έντονοι διάλογοι

Η τρόικα προσήλθε στη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δικαιολογεί τη διεύρυνση του ελλείμματος μόνο κατά 0,4% του ΑΕΠ, ή έως το 8% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέτεινε ότι δικαιολογεί τη διεύρυνση του ελλείμματος λόγω ύφεσης στο 8,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο της αναμενόμενη υπέρβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το υπόλοιπο 0,6% του ΑΕΠ προέρχεται από μέτρα που δεν έχει λάβει η κυβέρνηση και ότι δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε.

«Εν μέρει έχετε δίκιο» συμφώνησε η ελληνική πλευρά, αντιτείνοντας ότι δεν προλάβαινε να κάνει πολλά πράγματα στον ένα μήνα που πέρασε από την προηγούμενη απόφαση. Επέμεινε όμως ότι η ύφεση έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόκλιση από το στόχο.

Κάπου εδώ ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να συνεχίσει την τεχνική συζήτηση και είπε: «Πάμε στο Ecofin».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διευρύνεται σε 160 ΔΕΚΟ η εργασιακή εφεδρεία


newpost.gr
Διευρύνεται σε 160 ΔΕΚΟ η εργασιακή εφεδρεία
Αναλυτικά στοιχεία από 160 φορείς ζητά έως τις 9 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητείται να αποσταλούν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων και μονίμων και την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου.

Να σημειωθεί ότι στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (όπως η ΑΤΕ) και σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Η εν λόγω επιστολή έχει σταλεί και σε όλα τα υπουργεία, αν και όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα». Με τον τρόπο αυτό, εξαίρεσε από την εργασιακή εφεδρεία τους υπαλλήλους των υπουργείων. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και πως όποιος φορέας «κρίνεται αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί, μπορεί να αναδιαρθρωθεί» με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μια πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στα στοιχεία που ζητούνται για κάθε υπάλληλο περιλαμβάνονται:

1. Η ημερομηνία γέννησης

2. Έτη προϋπηρεσίας

3. Εάν ο υπάλληλος είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου

4. Κατηγορία εκπαίδευσης (πανεπιστημιακή, δευτεροβάθμια κ.λπ.)

5. Η ειδικότητα του υπαλλήλου (εάν ανήκει στο τμήμα οικονομικού, εάν είναι τεχνικός κ.λπ.)

6. Η θέση ευθύνης, εφόσον βρίσκεται σε τέτοια

7. Η γνώση ξένων γλωσσών

8. Η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών

9. Η πόλη διαμονής

10. Ο βασικός μισθός

11. Το ύψος του επιδόματος ευθύνης (εάν έχει θέση που να το δικαιολογεί)

12. Το ύψος του οικογενειακού επιδόματος (εφόσον λαμβάνει τέτοιο)

13. Το ύψος των άλλων επιδομάτων που λαμβάνει

14. Το γενικό άθροισμα όλων των αποδοχών.

Γίνεται αντιληπτό ότι από τα αναλυτικά στοιχεία που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να υποστηριχθεί και η κατάρτιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, καθώς και το πρόγραμμα των μετατάξεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.


Πηγή: Καθημερίνη
Δημοσιεύτηκε στην κατηγορί
Read more...

Βατοπαίδι... όλη η ιστορία

newpost.gr
Βατοπαίδι... όλη η ιστορία
Η πολύκροτη υπόθεση Βατοπαιδίου έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει ήδη πραγματοποιήσει αναλυτικά ρεπορτάζ και έρευνα σε βάθος για την υπόθεση αυτή φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας άγνωστα τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τις δικαστικές αρχές στοιχεία.

Είναι γνωστό ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας δικάστηκαν και καταδίκαστηκαν τηλεοπτικά την ίδια ώρα που η Βουλή των Ελλήνων τους αθώωνε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός δικαστικών λειτουργών επηρεάστηκαν από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αλλοιωθεί η κρίση τους.

Τα στοιχεία που φέρνει ο ΣΚΑΙ στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να αλλάζουν εντελώς την εικόνα που είχε δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση.

Το τηλεοπτικό τρέιλερ ΣΚΑΙ είναι διαφωτιστικό για το τι ακριβώς θα παρουσιάσει ο τηλεοπτικός σταθμός.

«ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ... ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΣΚΑΙ ανέτρεψε την εμπεδωμένη αντίληψη που υπήρχε στην κοινή γνώμη για την υπόθεση Βατοπαιδίου

Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίστηκε και φέρνει στο φως αδημοσίευτα στοιχεία γύρω από τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν γι’ αυτό το θέμα τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο ΣΚΑΙ ετοιμάζει ειδικά ντοκυμαντέρ με τον τίτλο «Βατοπαίδι ...όλη η ιστορία», στα οποία θα προβάλλονται όλες οι πτυχές της υπόθεσης καθώς και σημαντικές λεπτομέρειες που ανατρέπουν τα ως τώρα δεδομένα. Για πρώτη φορά μιλούν πολιτικοί που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας που συγκλόνισε την κοινή γνώμη για περισσότερα από τρία χρόνια. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δίνουν την πραγματική ερμηνεία των γεγονότων.

«Βατοπαίδι ...όλη η ιστορία» .....έρχεται στο ΣΚΑΙ»
Read more...

Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»









Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»
«Η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση το 2013. Συνθήματα από μέλη της ΠΑΣΠ όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία.

«Τριάντα επτά χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. «Η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας, να ικανοποιήσει την ανάγκη εκπροσώπησης ενός τμήματος του λαού που ήταν στο περιθώριο. Παρά τις περιπέτιεες μάθαμε και καταφέραμε πολλά» είπε στην «αναδρομή» του για το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «μάχη στις πιό δύσκολες συνθήκες της ιστορίας της χώρας μας». «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας. Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Οι λύσεις δε δίνονται με μίσος, με πόλωση ή με τη βία» σημείωσε.

«Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».



Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πελατειακό κράτος και διαφθορά, οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση» δηλώνοντας έτοιμος να συγκρουστεί με με αντιλήψεις και πρακτικές. «Διαχειριζόμαστε το χρέος και το ελλειμμα που μας άφησε η ΝΔ. Θα κλείσουμε τον κύκλο μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω μας την Ελλάδα της ευνομίας και των ίσων δικαιωμάτων» είπε. «Το κίνημα "δεν πληρώνω" θα πρέπει να μετατραπεί σε "δεν λαδώνω"» τόνισε.

«Έχουν μείνει στην εποχή του διπολισμού του Ψυχρού Πολέμου όσοι μας κατηγορούν για την πολιτική μας. Δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος. Αυτό είναι που μας διαχωρίζει από την Αριστερά και από τη Δεξιά» επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση αφορά συνολικά την Ευρωζώνη και την ανάγκη για μία πιο ισχυρή δημοκρατική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που θα εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα σταματήσει τη διαρροή πόρων, προσθέτοντας ότι «εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα ευρωομόλογα. Πολλά από όσα λέγαμε ακουγονταν αιρετικά αλλά σήμερα είναι στο τραπέζι επίσημα ή άτυπα και είναι στο δρόμο της εφαρμογής».

«Από την πρώτη στιγμή μίλησα για την ανάγκη αναπτυξιακής στρατηγικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας τον φόρο Τόμπιν, τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ανάγκη προστασίας από τις αγορές παραγώγων και από τους οίκους αξιολόγησης, που σήμερα ρυθμίζουν τις τύχες των λαών χωρίς καμίας νομιμοπόιηση, όπως είπε.

Για τις τράπεζες είπε ότι «απαιτούμε μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».

Μίλησε για πρότυπο εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας, με την κοινωνία «να πρέπει να μπει πάνω από τις αγορές». «Ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Παπανδρέου.



«Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» είπε, κάνοντας λόγο για επαγγελματίες συνδικαλιστές, οι οποίοι «όσο κι αν το θέλουν, τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν». Σημειώνεται ότι μέλη της ΠΑΣΠ φώναξαν συνθήματα κατά της κατάργησης του ασύλου και υπέρ της δωρεάν Παιδείας («ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο», και «Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν») ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην αίθουσα. Κάλεσε ακόμη την νεολαία να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αλλαγή στα ΑΕΙ και την παρότρυνε : «Θέλουμε την δίπλα μας την ΠΑΣΠ για να αλλάξει η παράταξη. Να πάμε μπροστά».

Αναφορά έκανε και στην Υγεία, λέγοντας ότι εκτοξεύτηκαν τα κόστη χωρίς υπηρεσίες στον πολίτη και ότι παράλληλα μία μερίδα που είχε συνηθίσει σε προνόμια αντιδρά στις αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου με ενωτικές τάσεις, απέρριψε χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας. Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τίμησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται εν ζωή, αναφερόμενος στον Αναστάσιο Πεπονή.

Τα μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο είναι αυστηρά. Νωρίτερα, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του αθλητικού κέντρου συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη χειροκροτούμενος από τα στελέχη του κινήματος που είχαν ήδη πάρει θέση στην αίθουσα.



Χαιρέτησε αρκετούς εξ αυτών και πήρε θέση στο προεδρείο, μετά την εκλογή του οποίου άρχισε την εισήγησή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Αργότερα, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.
Οι στόχοι της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Οι στόχοι της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Ένας από τους κύριους στόχους της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως αναφέρεται σε κείμενα του Κινήματος η ουσιαστική συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων θεσμικών κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών στην διαμόρφωση των θέσεων και των δράσεών του.

«Στην παρούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία, μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πραγματοποιήσει τομές που επαναπροσδιορίζουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη» αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ, «ως σύγχρονος πολιτικός οργανισμός, στηρίζεται στο πολιτικό του όραμα και στις προγραμματικές του θέσεις, αναπτύσσοντας πολιτικές διαδικασίες που ενισχύουν την ιδεολογική και προγραμματική ανατροφοδότησή του, μέσα από τον διάλογο με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».
Read more...

Σε απολογία καλούνται 35 άτομα για το σκάνδαλο Siemens...



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens. Ύστερα από έρευνα περίπου ενάμιση χρόνου, 35 πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση καλούνται να απολογηθούν στους τρεις εφέτες ανακριτές, Μαρία Νικολακέα, Ι.Φιοράκη και Ν.Πιπιλίγκα, μέσα στον...

Σεπτέμβριο. Μεταξύ τους είναι δέκα στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία βρέθηκαν να δέχονται χρήματα μέσω των λογαριασμών του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, μέσω ελβετικής τράπεζας, αλλά και μέσω λογαριασμών άλλων πρώην στελεχών.

Η απολογία τους θα γίνει πολύ αργότερα, αφού θα απαιτήσουν να πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας, η οποία καταλαμβάνει ένα δωμάτιο του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί ότι σε ένα από τα στελέχη του ΟΤΕ έχουν καταβληθεί περίπου 900.000 γερμανικά μάρκα, κυρίως ώς τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πάντοτε μέσω ελβετικής τράπεζας.

Παράλληλα έχει εντοπιστεί και θα κληθεί ως κατηγορούμενος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και άλλο στέλεχος, οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος έχει επίσης δεχθεί αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζουν, καταβολές την επίμαχη περίοδο της υλοποίησης της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία.

Οι λογαριασμοί Καραβέλα πιστώθηκαν συνολικά με 50.024.885 ευρώ.

Προκαλεί πάντως μεγάλη εντύπωση στους ανακριτές, αλλά και σε όσους ερευνούν την υπόθεση, ότι τα χρήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί ως καταβολές σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ δεν φθάνουν ούτε το 15% των εκατομμυρίων ευρώ που περιγράφονται να έχουν κυκλοφορήσει ως μίζες.

Κατά την εκτίμηση των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση, χιλιάδες ευρώ που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας κατέληξαν σε άγνωστα ως σήμερα πρόσωπα ή και στους μεσάζοντες, που ισχυρίζονται ότι τα μοίρασαν είτε στη χώρα μας, είτε στη Γερμανία, αλλά πάντως δεν έφθασαν ποτέ στους τελικούς αποδέκτες.
ΝΕΑ.



Read more...