Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τρόικα έφυγε, αρχίζει το μεγάλο παζάρι

Μέτρα, νούμερα και …υπουργοί στο τραπέζι


http://img.protothema.gr/01FB144484A1A0D688CEB0B3955EED1B.jpg

«Αποστολή εξετελέσθη» μπορούν να λένε τώρα οι απεσταλμένοι της Τρόικας που επέστρεψαν πλέον από χθες σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον για να μεταφέρουν κατά γράμμα στους ανωτέρους τους όσα έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στις νυχθημερόν συσκέψεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι ξένοι ελεγκτές, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος, έκαναν ακριβώς αυτό που ήταν η δουλειά τους να κάνουν: να διαπιστώσουν την κατάσταση και να υποδείξουν με ποια μέτρα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση στην οικονομία. Η συζήτηση σταμάτησε γιατί ακριβώς, όπως τόνισε και ο κύριος Βενιζέλος, «τα θέματα αυτά είναι πολιτικά και όχι τεχνικά» και άρα, περιττεύει κάθε περαιτέρω παζάρι με τους τεχνοκράτες στην παρούσα φάση.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος; Ένα μεγάλο πολυεπίπεδο παζάρι εντός και εκτός Ελλάδος, μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές στις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τους πει η κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τέλος του μηνός και την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου, όπου θα αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια και τα στοιχεία για το έλλειμμα, την ύφεση κλπ αλλά –κυρίως- θα ενσωματώνει και θα αποτιμά όλα τα μέτρα του 2011 και του 2012.

Τρία καυτά μέτωπα
Επί της ουσίας όμως, ο χρόνος αυτός των 15-20 ημερών που μεσολαβεί είναι απολύτως χρήσιμος για προχωρήσει το παζάρι σε όλα τα άλλα επίπεδα, που τα περιγράφει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών περίπου ως εξής:

1ο επίπεδο: «παζάρι» στο εσωτερικό με τους υπουργούς, με το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, τους φορείς και την Κοινωνία, για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, παρόλο που αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα μετρήσει αντιδράσεις και θα ξεκαθαρίσει τι θα προχωρήσει και πώς από εδώ και μπρος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Δεν ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι για όλα φταίει η ύφεση. Όχι. Έχουμε θέματα τα οποία ανήκουν στο πεδίο της δικής μας ευθύνης, στο πεδίο της ευθύνης της Κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος, του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, της κοινωνίας της αγοράς. Είναι ψηφισμένα μέτρα τα οποία δεν έχουμε εφαρμόσει και πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της πλήρους εφαρμογής των μέτρων αυτών και ιδίως των διαρθρωτικών. Δεν οφείλονται όλα στην ύφεση και γι' αυτό ξεκινάμε από την αρχή που λέει ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ την ανταγωνιστικότητα και όχι μόνο θα ανακόψουν την ύφεση, αλλά θα αλλάξουν και το δημόσιο κλίμα


2ο επίπεδο:
«παζάρι» με τα μέτρα αυτά και τα τυχόν πρόσθετα σε υψηλό επίπεδο με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Προφανώς αυτό θα συνδυαστεί με το «παζάρι» που είναι σε εξέλιξη για τη νέα βοήθεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ αποτελεί και την "αφετηρία" των συζητήσεων με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "όλα είναι καλυμμένα. Το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο", υπονοώντας πως η Ελλάδα επιδιώκει, η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου δανειακού προγράμματος, που έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

Βασικός στόχος, να «κλειδώσει» μεταξύ 9 και 16 Σεπτεμβρίου η συμφωνία των ηγετών της 21ης Ιουλίου και να δεχτούν οι εταίροι να μην πιέζουν για άλλα εισπρακτικά μέτρα που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, έστω και αν πέφτουν έξω οι στόχοι για το έλλειμμα, αλλά να αρκεστούν στις εγγυήσεις και τις πολιτικές δεσμεύσεις που τους δίνει η Ελλάδα. Θα τους «εκβιάζει» ουσιαστικά πως, αν δεν συμφωνήσουν κράτη και ιδιώτες στη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλιώς ίσως κληθούν να μας δώσουν και περισσότερα δάνεια.
Περιμένει απαντήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «περιμένουμε τώρα τις απαντήσεις 57 Υπουργών από 57 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι διερευνούν τα τραπεζικά τους συστήματα και τα ασφαλιστικά τους συστήματα προκειμένου να δούμε πόσα ομόλογα καταγράφονται ως υποψήφια για συμμετοχή στο PSI. Άρα, θα πάρουμε τις πρώτες απαντήσεις μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, μετά θα γίνει η διαλογή και η ειδικότερη διαπραγμάτευση και αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, όπως έχουμε πει.

Αυτό έχει συζητηθεί κατά κόρον στο Eurogroup, το οποίο και συμφώνησε στη ρήτρα ότι αν δεν συγκεντρωθεί το 90% η Ελλάδα με τους θεσμικούς της εταίρους θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα. Θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να πούμε ότι όποιο επίπεδο συμμετοχής και να έχουμε από τον ιδιωτικό τομέα, θα το αποδεχτούμε. Αυτό είναι θεμελιώδες».

Οι διαβουλεύσεις αυτές, σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο, είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ενταθούν: «Δευτέρα ο κ. Ζανιάς θα μετάσχει στη συνάντηση των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία αυτή τη φορά δεν θα γίνει τηλεφωνικά αλλά θα γίνει μία συζήτηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Είμαι κι εγώ σε επαφή με τον κ. Rehn, με τον κ. Juncker και με τους ομολόγους μου των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Θα συναντηθούμε στην Πολωνία σε άτυπο ECOFIN και άτυπο Eurogroup στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός είχε χθες την ευκαιρία στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τη Λιβύη να μιλήσει με ομολόγους του για τα θέματά μας. Θα είναι σε επαφή μαζί τους. Εγώ ήμουν και είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά, σε συνεχή επαφή με όλους τους συναδέλφους μου οι οποίοι εμπλέκονται στην εφαρμογή όψεων του Μνημονίου και ιδίως στις διαρθρωτικές αλλαγές. Σήμερα κάναμε επισκόπηση τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό που ταξιδεύει τώρα από το Παρίσι επιστρέφοντας στην Αθήνα» τόνισε.


3ο επίπεδο: "παζάρι" για τα νούμερα, καθώς οι επιτελείς της κυβέρνησης θα είναι σε ανοιχτή ακρόαση και, όταν είναι όλα έτοιμα, οι έλληνες αξιωματούχοι θα δουν «πού έκατσε η μπίλια» ώστε να ανακοινώσουν μέτρα του 2011 και 2012 για να βγουν τα νούμερα, όπως θα τα καθορίσουν τότε. Ο κ.Βενιζέλος τόνισε: «Οι δέκα μέρες που μεσολαβούν είναι απολύτως χρήσιμες και για μας και για την Τρόικα προκειμένου σε τεχνικό επίπεδο να γίνει η επεξεργασία των αριθμών και να καταρτιστούν οι πίνακες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: