Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

Στην ατζέντα οι αποκρατικοποιήσεις

Ο Ντομίνικ Στρος-Καν επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ο Ντομίνικ Στρος-Καν επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν πρόκειται να συναντηθεί μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω του μπαράζ διαψεύσεων για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η πρόοδος του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και οι αποκρατικοποιήσεις. Δεν προβλέπεται σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ καμία συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, όπως μετέδωσε ο σταθμός Mega.

Αμφότεροι οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ντομινίκ Στρος-Καν έχουν διαψεύσει από την Ουάσινγκτον ότι συζητείται το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από τη μαύρη BMW στο Gulfstream μαζί με τον γιο του και τη σύμβουλό του

Το άνετο ταξίδι του Υπουργού


Ο Υπουργός Οικονομικών επιβιβάζεται στο κυβερνητικό Gulfstream V και ετοιμάζεται για ένα άνετο ταξίδι προς την Ουάσινγκτον http://img.protothema.gr/816643CA2A47716A6A7E6DF9A3EBF09F.jpg

Ο Υπουργός Οικονομικών επιβιβάζεται στο κυβερνητικό Gulfstream V και ετοιμάζεται για ένα άνετο ταξίδι προς την Ουάσινγκτον

Oκτώ ατομα εκτος απο το πλήρωμα επιβιβάστηκαν στο lear jet το απόγευμα της παρασκευής απο την ελευσίνα για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Η μαύρη BMW πέρασε σαν αστραπή μπροστά από τα μάτια αεροπόρων και φαντάρων που κάθονται στην καντίνα της Χαράς, έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ενημερωμένοι οι σκοποί άνοιξαν τις μπάρες και η BMW που μεταφέρει τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου χάνεται μέσα στο στρατόπεδο με προορισμό την πίστα απογείωσης των κυβερνητικών αεροσκαφών. Ενα άνετο ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει, χωρίς την… ταλαιπωρία των διαβατηρίων, των αποσκευών και των ελέγχων που ισχύουν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς στα πολιτικά αεροδρόμια.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου επιβιβάζεται στο κυβερνητικό αεροσκάφος Gulfstream V που βρίσκεται στο βάθος του αεροδρομίου.

Από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονταν εκεί οι κυβερνήτες, ο μηχανικός, ο φροντιστής και οι δύο ιπτάμενοι συνοδοί που θα φρόντιζαν την πτήση του αεροσκάφους προς την Ουάσινγκτον. Οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν το συγκεκριμένο -η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει άλλα δύο- αεροσκάφος μεταφέρθηκε από το σημείο όπου είναι αραγμένο εκεί όπου θα περίμενε τον κ. Παπακωνσταντίνου και τη συνοδεία του. Πέντε λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα ο κυβερνήτης άνοιξε τις τουρμπίνες του αεροσκάφους, ενώ οι ιπτάμενοι συνοδοί, ο μηχανικός και ο φροντιστής έλεγχαν για τελευταία φορά το αεροσκάφος ώστε να είναι έτοιμο για την απογείωσή του.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί!



Read more...

Στην τελική ευθεία η εξόρυξη φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου

Διαπραγματεύσεις εντός του 2011

Ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λευκωσία, Κύπρος
Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12, το οποίο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως μετέδωσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ.

Με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση της Noble Energy προβλέπει διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών. Υπολογίζεται ότι η διασωλήνωση θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.

Η Noble Energy θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους πρώτους υπολογισμούς, προκύπτει ότι στο οικόπεδο 12 υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας συνιστούν μεγάλη εξέλιξη στο θέμα της εισαγωγής του φυσικού αερίου ως πηγής ενέργειας στην Κύπρο.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου ότι δεν θα κλείσουν τα νοσοκομεία Γουμένισας και Κιλκίς

Επίσκεψη εν μέσω διαμαρτυριών

Την 1η Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων
Την 1η Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν, ούτε να κλείσουν τα νοσοκομεία της Γουμένισας και του Κιλκίς έδωσε την Κυριακή από την περιοχή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κιλκίς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε το Σάββατο και την Κυριακή τα δύο νοσοκομεία, συνομιλώντας με τις διοικήσεις και εργαζόμενους.

Υπογράμμισε ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποια άλλη δομή, ούτε και θα απολυθεί προσωπικό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την κάλυψη αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά της Βέροιας και της Νάουσας, όπου είχε νοσηλευτεί ο ίδιος στο παρελθόν.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κιλκίς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανό.

Οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεως νοσοκομειακών ιδρυμάτων θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τα 12 αμείλικτα κτυπήματα του Αντώνη Σαμαρά για τη Θράκη


Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κομοτηνή, έθεσε 12 συγκεκριμένα ερωτήματα προς το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη Θράκη. Αποτελούν 12 συγκεκριμένα και αμείλικτα κτυπήματα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
Πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τη Θράκη, που χωρίς πολλά λόγια ..... δεν υπάρχει ..... γιατί αν υπάρχει .... προκύπτει περίεργα ερμηνεύσιμη.
Το απόσπασμα της ομιλίας Σαμαρά με τα 12 συγκεκριμένα σημεία είναι το παρακάτω:
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας απαντήσει: Γιατί σταμάτησαν οι κάθετοι άξονες, παρατείνοντας έτσι .......
την απομόνωση της Θράκης από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα;
Γιατί ακυρώθηκε το αεραθλητικό κέντρο της Αιγείρου, που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης;
Γιατί μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
Γιατί ακυρώθηκε το Campus για τα ΑμΕΑ και η Διεθνής Βιβλιοθήκη Κομοτηνής;
Γιατί πάγωσαν ή ακυρώθηκαν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για νέα σχολικά κτήρια που ξεπερνούσαν τα 80 εκ. ευρώ για κάθε νομό της Θράκης;
Γιατί εγκαταλείφθηκε, για ακόμη μια φορά, το Φράγμα Ιάσμου και η υπόγεια άρδευση του ξανθιώτικου κάμπου, αν και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις τους;
Γιατί υποβαθμίστηκε σιδηροδρομικά η Θράκη;
Γιατί εγκαταλείφτηκαν στη μοίρα τους οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, ενώ ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά τους υποσχόταν ότι θα τους επιλύσουν το ζήτημα; Ως που θα φτάσει η κοροϊδία όλων αυτών των ανθρώπων;
Γιατί πάγωσε η παράδοση και η ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών σε Ξυλαγανή και Ίασμο;
Γιατί καταργήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη και καθυστερούν οι καταβολές του οφειλόμενου 12%, οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο μια σειρά από βιομηχανίες;
Πώς γίνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο να εγκαταλείπονται οι αγρότες του πλούσιου θρακικού κάμπου, να κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και να εκτινάσσεται η ανεργία σε πρωτόγνωρα νούμερα;
Πώς γίνεται η Θράκη να πρωταγωνιστεί σε διαρροή νέων επιστημόνων και να απογυμνώνεται συνεχώς δημογραφικά;

Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι περικοπές έγιναν λόγω της κρίσης. Εμείς, όμως, εγκαίρως υποδείξαμε στην κυβέρνηση, ότι θα μπορούσαν όλα αυτά τα έργα να συνεχιστούν κανονικά με κοινοτικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο εθνικός προϋπολογισμός. Αυτό όμως, δεν συνέβη.

Η Ελληνική οικονομία έχασε πόρους την στιγμή που περισσότερο τους χρειαζόταν! Κι έτσι η Ελλάδα υποχώρησε από την 5η θέση απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, όπου βρισκόταν το Σεπτέμβριο του 2009, στη 17η θέση όπου βρίσκεται σήμερα.

Αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε η Ελληνική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η ακριτική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η Θράκη. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης.


http://www.parapolitika.gr

Read more...

MIZΕΣ MADE IN USA ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου
(απο Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

MIZΕΣ MADE IN USA ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
Ενα ακόμα εισαγόμενο σκάνδαλο διαφθοράς και μιζών προστέθηκε στο «μητρώο» του ΟΤΕ, ο οποίος τελικά όποτε έβγαινε για ψώνια, εξυπακούετο ότι δρομολογούντο και... προμήθειες για τους χειριστές των συμβάσεων.Αυτή τη φορά το καμπανάκι χτύπησε από τις ΗΠΑ, με την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Comverse Techology Inc να παραδέχεται ότι δωροδόκησε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ -την περίοδο 2003-2006- προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 10 εκατ. δολαρίων που της απέφεραν κέρδη 1,2 εκατ. δολαρίων και να προβαίνει σε συμβιβασμό με το SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Την Comverse την πρόδωσαν τα βιβλία της στα οποία οι έλεγχοι του SEC αλίευσαν «προμήθειες αντιπροσώπων», αλλά διαπίστωσαν και χαλαρό εσωτερικό έλεγχο από μέρους της.
Το ψάξιμο οδήγησε σε 536.000 δολάρια «αθέμιτων πληρωμών σε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ μέσω θυγατρικής από το Ισραήλ». Με την απόφαση της 7ης Απριλίου 2011 του SEC αλλά και του αρμόδιου δικαστηρίου στην Comverse επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων υπέρ του πρώτου και 1,2 δολαρίων υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Βαρύ πρόστιμο για δωροδοκία στον ΟΤΕ που ωχριά μπροστά σ' αυτές της «μάνας» Siemens, ωστόσο αυτό προβλέπεται για τους παραβάτες του Foreign Corrupt Practices Law.
Στην καταδικαστική απόφαση επισημαίνεται με έμφαση ότι «ο ΟΤΕ έχει μέτοχο και το Δημόσιο», ενώ «η διεκπεραίωση των μιζών έγινε μέσω υπεράκτιας από την Κύπρο, με τον ενδιάμεσο να κρατά το 15% και να διαθέτει το 85% για δωροδοκίες».

*Η Comverse εμφανίζεται πρώτη φορά στον ΟΤΕ το 1999 χέρι χέρι με την Intracom. Είναι η περίοδος που εξελίσσονται πλήρως οι προγραμματικές συμφωνίες και η Intracom έχει ξεμείνει από τεχνολογικό συνεργάτη, καθώς η Ericsson αυτονομήθηκε και εμφανιζόταν αυτοτελώς με την ελληνική θυγατρική της.

Σε πανηγυρική ανακοίνωσή της η Comverse γνωστοποιεί ότι επελέγη από τον ΟΤΕ για την πλατφόρμα της με την οποία υποστηρίζονται υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (Voice mail κ.λπ.) και ότι με το συμβόλαιο αυτό θα καλύψει 1 εκατ. συνδρομητές.

*Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2004, Comverse και Cosmote ανακοίνωσαν νέα συμφωνία για πλατφόρμα διαχείρισης των SMS κ.λπ., ενώ η τελευταία διαχειριζόταν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία και στα Σκόπια τις οποίες αργότερα απέκτησε, όπως και την αντίστοιχη στη Ρουμανία.

Την είδηση για τις μίζες σε δολάρια τη δημοσιοποίησε πρώτο το Bloomberg (στην Ελλάδα αναπαρήχθη μόνο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ!), με τον ΟΤΕ να δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι έχει συμβεί. Εν προκειμένω ποιοι τα πήραν, καθώς το μόνο που λείπει είναι τα ονοματεπώνυμα των επιτήδειων του ΟΤΕ που προφανώς προώθησαν ή και υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις.

Βεβαίως ο ΟΤΕ δεν διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του σε σχέση με τις μίζες της Siemens, καθώς ουδέποτε δημοσιοποίησε αποτέλεσμα εσωτερικού ελέγχου και κυρίως δεν διεξήγαγε κοστολογικούς ελέγχους για να διαπιστώσει τα «καπέλα» στις τιμές των μαμούθ συμβάσεων. Ο ΟΤΕ στο Μόναχο αξιώνει αποζημίωση για ηθική βλάβη από τη Siemens και στην κύρια ανάκριση που διεξάγεται στην Αθήνα φέρεται να μην υποστηρίζει ότι υπέστη ζημία, πέντε χρόνια μετά τις αποκαλύψεις.

Πάντως, κάτι το σκάνδαλο Siemens, κάτι οι αμερικανικές δωροδοκίες στον ΟΤΕ που όλες ήρθαν με τη σφραγίδα και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον μοχλό εξόδου από το εκεί χρηματιστήριο γιατί ο βαθμός έκθεσης του οργανισμού σε ελέγχους ήταν μεγάλος και οι εποχές του μεγαλοϊδεατισμού είχαν παρέλθει. Ετσι κι αλλιώς τα αφεντικά του ΟΤΕ, η Deutsche Telecom, είχαν ζεματιστεί και αυτά από τα γιουρούσια των Αμερικανών ακόμα και στο σπίτι του Ρενέ Ομπερμαν (επικεφαλής) που έψαχναν το περασμένο καλοκαίρι τις μίζες της D.Τ. στα Βαλκάνια για εξαγορές οργανισμών.

Read more...

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ "ΠΝΙΓΟΥΝ" ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το σκάνδαλο στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου, με την πρόοδο της εισαγγελικής έρευνας.Οπως αποδεικνύεται, ο δήμος έχει υποστεί επί σειρά ετών ανυπολόγιστη οικονομική ζημία καθώς...
αμελούσε να εισπράξει από εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων). Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται, ορισμένοι υπάλληλοι του δήμου υπεξαίρεσαν -πάντα σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα-τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 300.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών και 100.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις. Η κατάληξη της υπόθεσης, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη - χαρακτηριστικό είναι ότι η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο Μυκόνου από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκινήσει, παρότι ζητήθηκε πριν από ένα έτος, η ανάκριση παραμένει στάσιμη, ενώ κανείς από τους βασικούς εμπλεκόμενους δεν έχει ακόμα κληθεί να καταθέσει.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα (που πλέον έχει μετατεθεί στη Νάξο) παρέδωσε τις νέες εισαγγελικές παραγγελίες για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, οι οποίες μάλιστα έχουν παραληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης άνοιξε πέρυσι, με την αποκάλυψη ενός οργίου διαφθοράς στο πιο τουριστικό νησί της χώρας και την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε βάρος δύο δημάρχων, δύο αντιδημάρχων και αρκετών υπαλλήλων του δήμου.
Με την εξέλιξή της, η εισαγγελική έρευνα έρχεται να «συμπληρώσει το παζλ» των οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, ανοίγοντας δύο ακόμα υποθέσεις: τα υπόλοιπα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων και τα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών το διάστημα 2002-2009. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την υπόθεση των παραλιών.
Τέσσερα είναι τα κακουργήματα και πλημμελήματα που ερευνώνται, με υπόπτους αιρετούς (έναν δήμαρχο και δύο αντιδημάρχους) και δύο δημοτικούς υπαλλήλους (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «Κ»).
Υπεξαίρεση από δημοτικό υπάλληλο κατ’ εξακολούθηση:
Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε, μετά από οικονομικούς ελέγχους, την υπεξαίρεση συνολικού ποσού 303.240 ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε σε διάστημα ορισμένων ετών από 11 επιχειρηματίες για τη μίσθωση γνωστών παραλιών του νησιού (λ.χ. Πλατύς Γυαλός, Ψαρού), αλλά δεν έφθασε ποτέ στα ταμεία του δήμου, ούτε εμφανίζεται ως εκκρεμής οφειλή. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από ορκωτή ελέγκτρια-λογίστρια, οι 11 επιχειρηματίες έλαβαν πλαστές αποδείξεις, οι οποίες μάλιστα φέρουν αριθμούς παραστατικού που αντιστοιχούν σε άλλες, γνήσιες αποδείξεις για άλλους οφειλέτες του δήμου και άλλα ποσά.
Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο με σκοπό αθέμιτο όφελος:
Υπόλογος είναι δημοτικός υπάλληλος που φέρεται ότι εξέδωσε 21 πλαστές βεβαιώσεις, ύψους 241.740 ευρώ.
Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο:
Υπόλογοι φέρονται ένας αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για την έκδοση 10 ψευδών βεβαιώσεων μη οφειλής στον δήμο Μυκόνου
Απιστία σχετική με την υπηρεσία:
Αφορά όλους τους ερευνώμενους και τον βαθμό ευθύνης τους στην απώλεια εσόδων ύψους 303.240 ευρώ από τον δήμο.
Ολες αυτές οι κατηγορίες θα αποτιμηθούν επακριβώς σε βάθος χρόνου και σε ακρίβεια ποσών μόλις ολοκληρωθεί ο πλήρης διαχειριστικός έλεγχος, που αφορά κάθε είδους δημοτικό έσοδο, από επιθεωρητές της γενικής διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ποσών, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις που είναι ισόποσες με τις οφειλές και να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διατρέχει βάθος δεκαετίας.

Read more...

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ : ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΕΡ ΑΝΤΩΝΗ

http://2.bp.blogspot.com/-_JW9qywOlgw/TaqKqhKqw-I/AAAAAAAB23w/1Vlo8dVHXd0/s1600/AF7A0BC6F694578595AAACC0C981F0A3.jpgΡεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)
Με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία- όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά- και λάβρος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ν. Κοτζιάς, άλλοτε... στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου. Αυτό έπραξε και προ ημερών σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νομικοί και πανεπιστημιακοί, όπως οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Κ.Μπέης κ.ά., στηλίτευσαν με σφοδρότητα το μνημόνιο, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών.

Ο κ. Κοτζιάς, με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και με πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, εξέπληξε πολλούς εντός της ΝΔ όταν προ ημερών σε άρθρο του αναφέρθηκε στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο... μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουνεπιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς,παίδες,δεν είναι τυχαία περίπτωση.Εχει συγκρότηση,πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

Και πώς να μη γίνει το θετικό σχόλιο από τον κ. Κρανιδιώτη όταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι στην αντίπερα πολιτικά όχθη, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

Η τριανδρία ΚοτζιάςΠαπανδρέου- Σαμαράς
Η σημερινή αναφορά του κ. Κοτζιά θυμίζει μια παλαιότερη- παρεμφερήφράση του για τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν από τους τακτικούς συνομιλητές. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στο παρασκήνιο που δεν θα ήθελαν να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας. Θα αποτύχουν όμως» σημείωνε.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2009 και προτού κερδίσει τις εκλογές το ΠαΣοΚ, ο κ. Κοτζιάς παρουσίαζε το βιβλίο του στην Παλαιά Βουλή. Εκεί ήταν παρόντες και μίλησαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος. «Εκτιμώ αυτό που προσπαθεί και αυτό που επιτυγχάνει,άσχετα με το αν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά του» είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του και ο κ. Κοτζιάς λίγους μήνες αργότερα είχε σχολιάσει θετικά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

Οι κκ. Σαμαράς και Κοτζιάς γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και υπάρχει αλληλεκτίμηση και σεβασμός, αν και ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά πως δεν υπάρχει πολιτική φιλία. Εξάλλου, σε όποιον τον ρωτάει λέει ευθέως ότι δεν είναι υπέρ του Σαμαρά, από τον οποίο τον χωρίζει πολιτικό χάσμα.

«Εγώ παραμένω στην ίδια όχθη»
Με τον κ. Παπανδρέου η σχέση τους ξεκίνησε το 1996, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν εκεί, από το 1993- είχε μπει στο υπουργείο με διαγωνισμό ως εμπειρογνώμων. «Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψηότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Ολα αυτάμετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χάθηκαν» είχε πει παλαιότερα, προφανώς πριν από την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του τον Απρίλιο του 2009.

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξακολουθεί και αποτελεί ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποια στελέχη εντός ΠαΣοΚ, έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πει πικρή και κακή κουβέντα προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί Γιώργο. «Εγώ έμεινα στην ίδια όχθη.Δεν άλλαξα απόψεις, άλλοι άλλαξαν. Βρέθηκα με τον Παπανδρέου στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή» είναι μία από τις εξηγήσεις του.
«Χτυπάνε τα περιβάλλοντα των αρχηγών»
Ο κ. Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι στόχος είναι τα περιβάλλοντα των αρχηγών, όπως είχε γίνει και την περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζει ότι βλέπει ακριβώς την ίδια μεθόδευση που είχε γίνει με τον κ. Παπανδρέου και η άποψή του είναι πως όταν δεν μπορούν τα συστήματα να ελέγξουν τους προέδρους των κομμάτων επιχειρούν να ελέγξουν το περιβάλλον εξοβελίζοντας τους στενούς τους συνεργάτες. Αυτό πιστεύει ότι γίνεται και σήμερα στη ΝΔ και γι΄ αυτό βάλλονται διάφοροι, όπως ο λογογράφος του κ. Σαμαρά και εκ των εμπίστων του κ.Χρυσ. Λαζαρίδης,για τον οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς ότι δεν έχει κανέναν δεσμό μαζί του, αφού από τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν σε διαφορετικά μετερίζια (αυτός στην ΚΝΕ και ο κ. Λαζαρίδης στον Ρήγα Φεραίο).

Read more...

ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


«Ως τελευταία ευκαιρία και για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση», χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τον Οδικό Χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μέχρι το 2015. Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητά να μην ...
υπάρξει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο στους Αγίους Αναργύρους, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα επισημαίνοντας πως το θέμα θα έρθει στη Βουλή, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Άλλο η διαμαρτυρία κι άλλο να πλησιάζει κάποιος έναν πολιτικό, με απόφαση να τον χτυπήσει», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος και κάνει λόγο «για αντισυγκεντρωσίες οι οποίοι, όπως στη χούντα, ήρθαν για να χτυπήσουν». Αναφερόμενος στη νέα πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομία, ο υπουργός Υγείας, εκτιμά πως μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας.
Read more...

Η ΔΕΗ προχωρά τον σταθμό στην Κορακιά και την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη...


Από express.gr
Σε αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 2.700 στρεμμάτων στην θέση Κορακιά, στο Φόδελε του Ηρακλείου προχωρεί η ΔΕΗ, με την προοπτική δημιουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικό καύσιμο ελαφρύ ντίζελ, συνολικής ισχύος 520 MW.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των...
ανακοινώσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, εξέτασε το θέμα της δαπάνης ύψους 22 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση της έκτασης στην οποία θα εγκατασταθεί ο σταθμός.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου σταθμού προβλέπεται να αποτελέσει τη βάση για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης. H ΔΕΗ διαθέτει ήδη άδειες για εγκατάσταση δύο μονάδων στην περιοχή της Κορακιάς. Eτσι ο σταθμός θα είναι συνολικής ισχύος 520 MW και για την εγκατάστασή του θα απαλλοτριωθούν 2.700 στρέμματα.
Για την τροφοδοσία του συγκεκριμένου σταθμού με καύσιμο η ΔΕΗ εξετάζει τρία σενάρια. Συγκεκριμένα:

  • Την εισαγωγή και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για καύση στον συγκεκριμένο σταθμό αλλά και για μεταφορά του καυσίμου στους σταθμούς της ΔΕΗ στα Χανιά και τον Αθερινόλακο του Nομού Λασιθίου.
  • Tην εισαγωγή συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο (CNG).
  • Tη δημιουργία κρυογενικής δεξαμενής στην ξηρά με μόνιμα ελλιμενισμένο πλοίο.
  • Εναλλακτικά προβλέπεται ότι ο σταθμός της Κορακιάς θα καίει ελαφρύ ντίζελ.
Σημειώνεται ότι η άδεια για τη δημιουργία του σταθμού έχει καταρχήν δοθεί στη ΔΕΗ από το 2001.

Read more...

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ...



«Ψαλίδι» στις δαπάνες του Δημοσίου ύψους 14,3 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η... χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων που παίρνουν ΕΚΑΣ, επίδομα για το τρίτο παιδί ή επίδομα πολυτέκνου, καθώς και άλλα επιδόματα, αλλά θα επιτρέψει να αυξηθούν οι ενισχύσεις για τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες. Το εισοδηματικό όριο για τις περικοπές των επιδομάτων για τα παιδιά αναμένεται να τεθεί στις 40.000 ευρώ. Οσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα θα χάσουν το επίδομα. Εντύπωση προκαλεί η απόφαση να επιτραπεί στους δημοσίους υπαλλήλους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο! Το σχέδιο περικοπών 14,3 δισ. ευρώ στο Δημόσιο περιλαμβάνει οκτώ κατηγορίες παρεμβάσεων: 1 Μείωση μισθολογικής δαπάνης (2 δισ. ευρώ). Εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ΄ έτος και αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα για μερική απασχόληση στο Δημόσιο.

2 Μείωση δαπανών ασφαλιστικών ταμείων (2,5 δισ. ευρώ). Κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προωθείται η ίδρυση ενιαίου φορέα παροχής κοινωνικών παροχών. 3 Μείωση λειτουργικών δαπανών (2,5 δισ. ευρώ). «Ψαλίδι» σε ενοίκια με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

4 Αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ (2,3 δισ. ευρώ). Αναδιάρθρωση σε ΕΡΤ και ΕΑΒ, την ώρα που η τρόικα πιέζει να επιταχυνθούν τα σχέδια για ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

5 Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων (1,1 δισ. ευρώ).

6 Μείωση αμυντικών δαπανών (1,2 δισ. ευρώ). Μείωση εξοπλιστικών δαπανών και κατάργηση στρατοπέδων.

7 Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας (1,2 δισ. ευρώ). Μείωση νοσοκομείων, προτίμηση γενόσημων φαρμάκων και ίδρυση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και το σύστημα κεντρικών προμηθειών.

8 Οικονομίες στα φάρμακα (1,5 δισ. ευρώ) με ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού από το 2012.
BHMA


Read more...

Έφυγε λίγο μετά τον Μανώλη...



Την τελευταία του πνοή άφησε μετά από μάχη με τον καρκίνο ο αγαπημένος μουσικός
- Νοσηλευόταν στο "Διαβαλκανικό Κέντρο" από όπου έφυγε πριν από λίγες ημέρες για το σπίτι του
- Έδωσε γενναία μάχη με την επάρατη νόσο αλλά δεν τα κατάφερε

Ο Θεσσαλονικιός σπουδαίος καλλιτέχνης, είχε γράψει μερικά από τα καλύτερα και πιο πολυτραγουδισμένα τραγούδια των τελευταίων 20 ετών και ... ξεχώριζε τόσο για το μοναδικό του στυλ – τζην και κόκκινο μαντίλι – όσο και για τον απλό του χαρακτήρα. Το κοινό τον λάτρευε και στις συναυλίες του επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να παίζει μουσική με το δικό του συγκρότημα από το 1965 ως το 1970. Για μικρό διάστημα μετακόμισε στο Άαχεν της Δυτικής Γερμανίας με το συγκρότημά του “Ζηλωτής”.

Έγραψαν έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Μιλάνο, τα οποιά σήμερα υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων. Γύρισε στην Ελλάδα και έπιασε ξανά στα χέρια το μπουζούκι με το οποίο βρήκε πια τον μουσικό του δρόμο.

Το 1977 ο Νίκος Παπάζογλου κατέβηκε στην Αθήνα, για τις ανάγκες της παράστασης “Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου, όπου έπαιζε και τραγουδούσε.

Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί “Η εκδίκηση της γυφτιάς”, στον οποίο συμμετείχαν ο Νίκος Ξυδάκης και ο αείμνηστος Μ. Ρασούλης. Το 1979 κυκλοφορούν τα “Δήθεν” που αποτελούν και μία απάντηση στους επικριτές, που αναρωτιούνται τι είδους μουσική είναι αυτή που κάνουν – λαϊκή ή ροκ-.
Από την "Εκδίκηση", το "Κυρ διευθυντά των δίσκων" σε στίχους Μ. Ρασούλη
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
"Κανείς εδώ δεν τραγουδά" από τον ίδιο δίσκο
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
"Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια" από τα "Δήθεν" (1979)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
Κάποιο βράδυ, ενώ οδηγεί με τη μηχανή του, τον πλησιάζει ένα ζευγάρι πάνω σε μηχανή επίσης και του προτείνουν να κάνει μια συναυλία στο αμφιθέατρο της Νομικής. Μαζί με γνωστό του από τα φοιτητικά χρόνια που παίζει μπουζούκι κάνουν τη συναυλία που έχει μεγάλη επιτυχία. Από τότε συνεχίζουν να παίζουν.

Το 1983 κατεβαίνει στο ZOOM όπου παίζει για σαράντα ημέρες. Ωστόσο δεν πήγε πολύ καλά με αποτέλεσμα να βάλει κι από τη τσέπη του χρήματα για να πληρωθούν οι μουσικοί που είχαν αφήσει στο μεταξύ τα μεροκάματά τους στη Θεσσαλονίκη για να έρθουν μαζί του. Έκτοτε δεν ξανάπαιξε στην Αθήνα για μεγάλα διαστήματα, εκτός από τα γνωστά live του.

"Όλοι δικοί μας είμαστε" από τον ομώνυμο δίσκο του 1984
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
Από εκεί και πέρα συμμετείχε στη “Ρεζέρβα” του Δ. Σαββόπουλου, στον δίσκο “Χειμερινοί Κολυμβητές” και το 1984 κάνει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο.

Δημιουργεί μια ορχήστρα από ερασιτέχνες μουσικούς και από κάποιους φίλους του επαγγελματίες μουσικούς. Είναι η “Λοξή Φάλαγγα” που κάθε χρόνο όλο κι αλλάζει λίγο τη σύνθεσή της γιατί ο Παπάζογλου προτιμύσε την ερασιτεχνική ειλικρίνεια από την επαγγελματική δεξιοτεχνία και τις ασφαλείς εκ των προτέρων ενορχηστρώσεις.

"Στη ρωγμή του χρόνου" σε στίχους Μ. Ρασούλη και μουσική Ν. Ξυδάκη
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
Το 1986 κυκλοφόρησε το “Μέσω νεφών” και παράλληλα συμμετείχε στο “Πότε Βούδας, Πότε Κούδας” των Ρασούλη – Βαγιόπουλου και στο “Ζήτω Το Ελληνικό Τραγούδι” του Σαββόπουλου.Το 1988 έρχεται η συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκη στην μπουάτ “Σείριος” και βεβαίως στο δίσκο “Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά”.

"Αχ Ελλάδα" σε στίχους Μανώλη Ρασούλη (1991)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο και για άλλους Θεσσαλονικείς, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Μικρές Περιπλανήσεις, ο Γιάννης Μήτσης, η Μελίνα Κανά και άλλοι.

Οι προσωπικοί του δίσκοι

* 1984 Χαράτσι (Lyra)
* 1986 Μέσω Νεφών (Lyra)
* 1990 Σύνεργα (Lyra)
* 1991 Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (Lyra)
* 1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (Lyra)
* 2005 Μά'ισσα Σελήνη
newsit


Read more...

Σαμαράς: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ


Σαμαράς: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ eurokinissi

ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της οικονομίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει και την πτώση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία".

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο των εκλογών και εκτιμά πως το κόμμα του θα καταφέρει να έχει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του και τονίζει πως αν η κυβέρνηση ζητήσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, από τη Βουλή, η ΝΔ δεν προκειται να υποκύψει στον εκβιασμό αυτό. "Τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στις ψηφοφορίες της Βουλής τον καθορίζει το Σύνταγμα. Και όχι το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμό των 180" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ύφεση. Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες που έγιναν ήδη πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς ανάκαμψη , όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση θα βρεθούμε σε βαθιά κρίση. Και εμείς αυτό δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Ούτε πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Αν θέλει να δοκιμάσει η κυβέρνηση, θα καταλάβει ότι δεν πλοφάρουμε", τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις περί αναδιάρθωσης του χρέους δεν βοηθούν, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ετοιμάζει και νέα σκληρά μέτρα τα οποία δεν αντέχει η χώρα. Κατηγορεί, μάλιστα, τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι βουλευτές του στις περιφέρειές τους.

Οσον αφορά την υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ। Σαμαράς, δηλώνει πως σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επισημαίνει όμως πως ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν αναφέρονται στην προηγούμενη ιδιότητα του νομάρχη που πλεόν έχει καταργηθεί και όχι στου περιφερειάρχη, αξίωμα στο οποίο πρόσφατα εξελέγη ο κ. Ψωμιάδης.

newpost.gr/

Read more...

Ο Μητσοτάκης δεν ψηφίζει Ντόρα!


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή για το πιο από τα δύο παιδιά του-Ντόρα ή Κυριάκο- θα υποστηρίξει στις προσεχείς εκλογές ο κ. Μητσοτάκης διαβάσαμε σήμερα. Φυσικά ο επίτιμος πρόεδρος είναι έξυπνος άνθρωπος και στέλνει με τον δικό τρόπο μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Στην υπόθεση διαβάζουμε ότι πέραν του ιδίου εμπλέκεται και η κ. Μαρίκα αλλά και ολόκληρη η οικογένεια…

Παραθέτουμε λοιπόν την είδηση από την στήλη «Φανούριος» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»:

«Εντελώς τυχαία συνάντησα έναν παλαιό πολύ στενό αλλά και έμπιστο συνεργάτη του Κώστα Μητσοτάκη. Δεν θα υποστηρίξω οτι όσα μου είπε για τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν οτι καλύτερο άκουσα τα τελευταία χρόνια. Φυσικά ξεπέρασα το σοκ γρήγορα.

Όμως ο άνθρωπος αυτός με πολύ έξυπνο τρόπο μου έδωσε πολλές απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που εδώ και καιρό με βασανίζουν. Μου μίλησε ειλικρινά για εκείνες τις...δονήσεις που φαίνεται να έχουν κλονίσει τον ψυχικό κόσμο του πρώην Πρωθυπουργού όσο αυτό και να σας φαίνεται περίεργο.

Η Ντόρα για παράδειγμα. “Δεν συμφωνεί σε όλα μαζί της...” μου είπε και συνέχισε λέγοντας οτι “δεν τον άκουσε σε πολλά, και μάλλον την πάτησε με το κόμμα που έφτιαξε”. Σκέφτηκα οτι δεν μπορεί να είναι αλήθεια κάτι τέτοιο...δεν γίνεται δηλαδή.

Αφού συνήλθα και με την συζήτηση που επακολούθησε κατάλαβα οτι στην οικογένεια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εδώ φαντάζομαι οτι εμπλέκεται ο ίδιος ο Μητσοτάκης, η κ. Μαρίκα, ο Κυριάκος, η Ντόρα φυσικά αλλά και τα άλλα τα παιδιά. Η κ. Μαρίκα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε διχασμένη την οικογένεια και απο ότι μπόρεσα να συμπεράνω το παλεύει σκληρά για να τους κρατήσει ενωμένους. Αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ο κ. Κώστας φαίνεται ανένδοτος.

Η Ντόρα έκαμε λάθος...” Φυσικά το μεγάλο πολιτικό ερώτημα στην υπόθεση αυτή είναι τι θα πράξει ο Μητσοτάκης στις εκλογές. Θα ψηφίσει το κόμμα της Ντόρας την στιγμή που είναι επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ όταν την ίδια ώρα υποψήφιος με το κόμμα του κ. Σαμαρά θα είναι και ο γιος του; Την απάντηση μου την έδωσε ο συνομιλητής μου: “Ο Μητσοτάκης ψηφίζει στην Β' Αθήνας όπου υποψήφιος είναι ο Κυριάκος...” Τρελάθηκα. Γίνονται αυτά τα πράγματα ρώτησα. “Γίνονται. Για τον Μητσοτάκη γίνονται γιατί μέσα του δεν έχει τελειώσει η Νέα Δημοκρατία” ήταν η απάντηση που πήρα.

Προσπαθώ να συνοψίσω: Η Ντόρα είναι σε κόντρα με τον πατέρα της, ο Κυριάκος αποτελεί το μέλλον της οικογένειας και τελικά ο επίτιμος κάνει σχέδια για το μέλλον....Κύριε ελέησον!»

newpost.gr

Read more...

Ιπτάμενος και… άνετος με 150.000 ευρώ


Το προεδρικό Gulfstream, το οποίο χρησιμοποίησε για να μεταβεί στις ΗΠΑ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς. Το ωριαίο πτητικό κόστος αυτού του τύπου αεροσκάφους, βάσει των επίσημων στοιχείων του Πενταγώνου ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη της πτήσης θα ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ.

Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης, αλλά ούτε και τα οδοιπορικά όπως επίσης και τα έξοδα διανυκτερεύσεων των μελών του πληρώματος.
Την ίδια στιγμή το μέσο κόστος της θέσης «Business» στις πτήσεις Αθήνα-Ουάσινγκτον τιμολογείται στα 2.200 ευρώ, ενώ η οικονομική θέση κοστίζει 1.200 ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών στο ταξίδι με το κυβερνητικό αεροσκάφος για συνομιλίες με τους επιτελείς του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, εκτός των συνεργατών συνοδευόταν και από τον μεγαλύτερό του γιο।

newpost.gr

Read more...

ΠΑΣΟΚ και δικαστές τον ψάχνουν και ο Άκης αλλάζει έπιπλα!


Οι δικαστές τον ψάχνουν, το ίδιο και ο ΣΔΟΕ. Ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την ακίνητη περιουσία του. Το ΠΑΣΟΚ τον παραπέμπει σε προανακριτική για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Αλλά ο Άκης Τσοχατζόπουλος, δείχνει να μην δίνει… δεκάρα για όλα αυτά και να συνεχίζει να ζει ανέμελος στον… δικό του κόσμο: Ανακαινίζει το σπίτι του με πανάκριβα έπιπλα!

Την Τετάρτη το μεσημέρι, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, δύο φορτηγά με έπιπλα σταμάτησαν μπροστά στο νεοκλασικό του Άκη και της Βίκυς Σταμάτη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το ένα ήταν της εταιρείας επίπλων «Κούρτης» και το δεύτερο μεταφορικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη. Για να μεταφερθούν τα έπιπλα, μεταξύ αυτών και μια δίφυλλη ντουλάπα, επιστρατεύτηκε και ένας… γερανός. Τα νέα έπιπλα τοποθετήθηκαν στο σπίτι και η μεταφορικά εταιρεία παρέλαβε τα παλιά.
Το τιμολόγιο του οίκου «Κούρτης», μιας από τις ακριβότερες εταιρείες πώλησης επίπλων, άγνωστο. Μόνον όμως το κόστος της λευκής ντουλάπας, είναι 4.190 ευρώ και με την έκπτωση, 3.390 ευρώ. Όλα τα έπιπλα πληρώθηκαν απολύτως μετρητοίς !
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η κα Σταμάτη έχει ανοικτό λογαριασμό στην εταιρεία Christoffle από την οποία εκτός των άλλων αγόρασε ένα κηροπήγιο αξίας 8.000 ευρώ !
Είναι πολλά τα κλεφτά Άκη…

newpost.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαβάσει το μυαλό του Γιώργου και… προσεύχεται


Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαβάσει το μυαλό του Γιώργου και… προσεύχεται eurokinissi

Δυσεπίλυτο γρίφο αποτελεί για τους υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην ανακοινωθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο την περασμένη Παρασκευή και όλα να μετατεθούν για ένα μήνα αργότερα.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο νέος τακτικός έλεγχος της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα οικονομικά μεγέθη δεν κινούνται στα μεγέθη που έχουν προϋπολογιστεί, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν.

Περισσότερο αιφνιδιασμένοι και προβληματισμένοι είναι οι υπουργοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα «παζάρια» που έγιναν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για να «κλειδώσουν» οι μειώσεις που πρέπει να γίνουν στους τομείς ευθύνης τους. Λογικά λοιπόν, περίμεναν ανακοινώσεις και όχι νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Η εξήγηση ότι μπορεί να κυριάρχησε η άποψη να μην γίνουν ανακοινώσεις νέων μέτρων πριν το Πάσχα, δεν πείθει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ημερομηνία της 15ης Απριλίου αποτέλεσε επιλογή και όχι λύση ανάγκης.

Επιπροσθέτως όλοι γνωρίζουν ότι η αναβολή θα επιμηκύνει την εσωστρέφεια, καθώς υπουργοί και κορυφαία στελέχη διαφωνούν με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου και δεν διστάζουν να εκφέρουν δημοσίως τη γνώμη τους.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εικάζουν ότι ο Πρωθυπουργός, τις μέρες του Πάσχα, θα ζυγίσει δύο ενδεχόμενα:
Πρώτον, τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και παράλληλα την διατήρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε άλλο κυβερνητικό πόστο για να μην δοθεί η εντύπωση της αποπομπής.

Δεύτερον, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα 2012- 2015 υπερβαίνουν τον χρόνο της κυβέρνησης, να ζητήσει για την έγκρισή τους στη Βουλή ευρεία συναίνεση 180 βουλευτών, οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές

newpost.gr

Read more...

"Δεν ακολουθώ προσωπική αλλά κυβερνητική πολιτική"

Άδειασε τον πρών πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος με παρέμβαση του στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ τοποθετήθηκε και την εσωκομματική αμφισβητήση που δέχεται.Στην συνέντευξη τύου που παρέχωρησε πριν από λίγο στην έδρα του Ταμείου και σε ερώτηση πως σχολιάζει την παρέμβαση Σημίτη ο κ. Παπκωνσταντίνου είπε σχετικά: “H δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά την χώρα».
Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και αν θα παραιτηθεί γιατί είχε δηλώσει στο παρελθόν «οτι αν χρειαστούν νέα μέτρα θα σήμαινει ότι έχω αποτύχει». Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική». Ερωτηθείς αν θέλει να δώσει ένα μήνυμα σε αυτούς που θεωρούν ότι απέτυχε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα δήλωσε: “Δεν έχω να δώσω κανένα μήνυμα σε κανένα. Ένας υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά απο τους πολίτες και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή και από τον πρωθυπουργό. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου, εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει την χώρα να πάει στον τοίχο, να μην την αφήσει να χρεωκοπήσει απέναντι σε κάθε λαικιστική φωνή που δείχνει παράδεισους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους χωρίς πόνο και χωρίς πρ'οβλημα».

Ο υπ. Οικονομκών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. “Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” φέρεται να είπε ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον Ελληνα υπ. Εξωτερικών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών:

Συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. είναι για να είμαστε βέβαιοι ότι οι στόχοι του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων. Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαίου.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ίσως από το πια φιλόδοξα πρόγραμματα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μίλησε για παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.

Με βάση αυτά πορευόμαστε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτή είναι η πορεία της κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 'Ελληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Εγώ κάνω την δουλειά μου όπως την καταλαβαίνω και δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο.

Είναι άλλο πράγμα το να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνεις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, και άλλο να επιχειρείς να διευρύνεις την φορολογική βάση του Δημοσίου χωρίς να αυξάνεις τον ΦΠΑ, ανέφερε και πρόσθεσε:

Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε αυτήν την στιγμή είναι να μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, όσο δεν μειώνονται τα ελλείμματα το χρέος θα αυξάνεται. Γι΄ αυτό όποιος θέλει να ρωτήσει εάν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει με ποιον άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις, η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.

Σχετικά με τον ρόλο τον διεθνών αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε: Αλίμονο εάν η πολιτική αυτής της κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση. Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε μας και στους 'Ελληνες πολίτες με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί. Απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε.

Πέρυσι, υπενθύμισε ο υπουργός, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την διάλυση της Ευρώζωνης και την χρεοκοπία της χώρας. Κι άλλες χώρες στο παρελθόν έχουν περάσει από αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα και μια πλειοψηφία αναλυτών έλεγαν και τότε ότι οι χώρες θα πτωχεύσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν και διαψεύσθηκαν. Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις που μπορεί να έχουμε, και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου. Εξηγώ: υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δημιουργούμε έχοντας ήδη μειώσει τα πρωτογενή ελλείμματα σχεδόν μέχρι μηδενισμού φέτος, και ξεκινώντας να αυξάνουμε και να κάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα άνευ των τόκων, από του χρόνου. Το έχουμε ξανακάνει στη χώρα και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: το έχουμε επίσης ξανακάνει. Και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε σε αυτό οδηγούν: στο να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βέβαια χαμηλότερο κόστος δανεισμού, στο οποίο οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα επίσημα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, βεβαίως βοηθούν.

Μιλώντας για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, επανέλαβε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση: Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα. Είναι άλλο πράγμα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι άλλο πράγμα ο ιδιωτικός τομέας. Στον ιδιωτικό τομέα δεν συζητάμε κάτι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, η δημόσια συζήτηση που γίνεται δυστυχώς στην Ελλάδα κάνει κακό στη χώρα, ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, δήλωσε: “Να ξαναπώ αυτό που είπα, ότι η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, σημείωσε ότι έγινε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Γκάιτνερ, τον οποίο βλέπω κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετικά θετικός για την πορεία που έχουμε τραβήξει τον τελευταίο καιρό. Τα ακριβή του λόγια ήταν «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός» και εκφράστηκε η απόλυτη συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πορεία μείωσης των ελλειμμάτων, της συγκράτησης του χρέους και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξαναφέρουν ανάπτυξη.

Σχετικά με την αντίδραση στην ανακοίνωση, από την τρόικα, του σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: Η αντίδρασή μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είχε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, γιατί αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις είχαν υπάρξει πριν βεβαίως τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν εκείνες τις ημέρες. Εναπόκειτο λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση - δεδομένου ότι ήταν δική της απόφαση και δικό της πρόγραμμα- να το ανακοινώσει με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο. Αυτό ήταν το νόημα της τότε ανακοίνωσης μας. Από κει και πέρα έχουμε επανειλημμένα πει ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη, τη στιγμή που ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό και του ζητάμε όσα του έχουμε ζητήσει τον τελευταίο χρόνο, και για αυτό επείγει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, πάντα με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και ταυτοχρόνως, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι το οποίο υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως πολιτική της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε: Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει βεβαίως μαζί με την τρόικα και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 110 δισ. ευρώ. Τις επιλογές όμως εμείς τις κάναμε και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές, όπως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων -που θα προτιμούσαμε να μην χρειαστεί να τις κάνουμε- αυτό έγινε γιατί ήμασταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ήταν ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας και να υπάρξει μια γρήγορη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αλλά είπαμε από τότε ότι θα τις είχαμε αποφύγει εάν μας είχε δοθεί ο χρόνος. Δυστυχώς δεν μας δόθηκε ο χρόνος. Τώρα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα του 'Ελληνα φορολογούμενου, να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι επίσης μεγάλη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτά κάνουμε με το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, τονίζοντας ότι ένας υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά, από τους 'Ελληνες πολίτες και βεβαίως κρίνεται να πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό.

Λοιπόν δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα και σε κανέναν, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να στηθεί στον τοίχο, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει. Και η οποία, απέναντι σε κάθε αντίσταση που υπάρχει, απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν προτειναν οι δανειστές μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος, τόνισε ότι “δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται”.newpost.gr

Read more...

Το «ντέρμπι» της αναδιάρθρωσης...

Οι υπέρ, οι εναντίον και αυτοί που περιμένουν το καλοκαίρι!


http://img.protothema.gr/8F2D4F77080E61AD02AA287B47FD20F9.jpg
Η τελευταία – χρονικά – τοποθέτηση δημόσιου προσώπου για την περιβόητη υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος, από την Ουάσινγκτον και στο περιθώριο των εργασιών της συνδιάσκεψης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκαθάρισε ότι κανενός είδους συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθά τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτό ήταν το τελευταίο … σουτ (!) στο «ντέρμπι της αναδιάρθρωσης», μιας και τα όσα έχουν διαδραματισθεί τις τελευταίες ημέρες παραπέμπουν στην περίοδο πριν την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης, με τις αγορές να πιέζουν spreads και αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τους κερδοσκόπους διαχειριστές να «στραγγαλίζουν» κάθε γραμμή ρευστότητας και τους πολιτικούς και λοιπούς «ειδικούς» να επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά των «προτεινόμενων λύσεων» για το ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο. Με τις «λύσεις» να είναι δύο, η μία ακραία: αναδιάρθρωση ΤΩΡΑ.
Και μέρες τώρα πίσω από την κάθε άποψη στοιχίζονται πολλοί.
ΟΙ ΥΠΕΡ:

Σε αυτούς που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται επιφανείς οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων, πολιτικοί (με πρώτους τους Γερμανούς υπουργούς ) και θεωρητικοί πανεπιστημιακοί!

Ενδεικτικά μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε αρχικώς πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί τον Ιούνιο, στην ενδιάμεση έκθεση προόδου που θα δείξει κατά πόσον το «ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής» δουλεύει! Σε αντίθετη περίπτωση ο χερ Σόιμπλε δήλωνε πως θα εξεταζόταν μια ‘ήπια’ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να αναδιπλώθηκε κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του, όμως καμία παρερμηνεία δεν χωρά στην παρόμοια τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ορθά-κοφτά πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν καταστροφή» για να συμπληρώσει πως «η Γερμανία θα στήριζε την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»!

Εμμέσως πλην σαφώς θέση προς αυτή την κατεύθυνση πήρε και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας ο οποίος και παλαιότερα είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα στήριζε τυχόν αίτημα εκ μέρους της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους της. Τώρα επανέρχεται και λέει πως η Ρωσία θεωρεί ότι «θα ήταν λάθος να περιγραφεί ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ως χρεοκοπία από την ελληνική κυβέρνηση».

Ακριβώς τα συγκεκριμένα πολιτικά «παιχνίδια» αποκάλυψαν τα τελευταία 24ωρα και δημοσιεύματα του Economist και των Financial Times που ούτε λίγο, ούτε πολύ έλεγαν ότι η γερμανική κυβέρνηση από καιρό προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση γιατί πολύ απλά αυτή είναι που ώθησε τη χώρα μας στο αδιέξοδο και στις αγκάλες του μηχανισμού διάσωσης (των συμφερόντων των γερμανικών τραπεζών!!!).

Κινδύνους στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων βλέπει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Klaus Regling για να συμπληρώσει πως ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια αναδιάρθρωση αργότερα, γεγονός που εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομοίως υπέρ της αναδιάρθρωσης τάσσονται επιφανείς οικονομολόγοι όπως οι εξ’ Αμερικής ορμώμενοι κύριοι Νουριέλ Ρουμπινί και, Λόρενς Σάμερς, αλλά και ο κορυφαίος διαχειριστής Μοχάμεντ ελ Εριάν της Pimco

Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, θεωρητικά άπαντες είναι κατά του σεναρίου της αναδιάρθρωσης πλην βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος, ως γνωστόν, διατείνεται πως «η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις» …
ΟΙ ΚΑΤΑ:

Πρώτος όλων ο Ντομινίκ Στρος Καν: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της», λέει και πάλι ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιμένει πως η προσπάθεια της χώρας μας να ανταπεξέλθει της κρίσης θα τελεσφορήσει χωρίς άλλες «θυσίες» (Σ.Σ: για τους πιστωτές μας).

Εκ μέρους του ΔΝΤ τελευταίος χρονικά τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες. Ο οποίος κινήθηκε και αυτός στη «γραμμή Στρος-Καν» και απέκλεισε κάθε θέμα αναδιάρθρωσης, λέγοντας απλώς πως εάν η χώρα μας δεν χαλαρώσει τις προσπάθειές της σε εύθετο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.

Ανάλογη άποψη και για τον έτερο εκπρόσωπο των δανειστών μας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Ο οποίος πάντως ενώ μέχρι πρότινος απέκλεισε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση ή νέα μέτρα, χθες εμφανίστηκε περίπου ως … Σόιμπλε (!), λέγοντας πως «η τριμηνιαία έκθεση του καλοκαιριού θα κρίνει αν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και εάν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα»!

Πιο ξεκάθαρη όλων πάντως ήταν η φράου Γκερτρούντε Τούμπελ- Γκούγκερελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Ερωτηθείσα σχετικά από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υπήρξε λακωνική: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της»!
Read more...

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου

Έχασε τη μάχη...

Συγκίνηση για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου
Συγκίνηση για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Θεσσαλονίκη
Ένας από τους πλέον αγαπημένους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, ο Νίκος Παπάζογλου έχασε την Κυριακή τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 63 ετών.

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου ξεκίνησε την πορεία του στο μουσικό στερέωμα της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα ο αγαπημένος ερμηνευτής υποβάλλονταν σε χημειοθεραπείες. Ο Ν.Παπάζογλου απεβίωσε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας από νωρίς την πορεία του στη μουσική, στα τέλη της δεκαετία του '60, ο Ν.Παπάζογλου έγινε γνωστός μετά τη συνεργασία του με τον Μανώλη Ρασούλη και το Nίκο Ξυδάκη, επηρέαζοντας με τη σειρά του πλήθος Ελλήνων μουσικών της επόμενης γενιάς.

Ο Ν.Παπάζογλου είχε βρεθεί στο Άαχεν με τους Zealot, και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Μιλάνο, επέστρεψε στη Ελλάδα, για να βάλει την υπογραφή του σε δίσκους όπως την «Εκδίκηση της Γυφτιάς», «Τα Δήθεν», το «Χαράτσι», το «Μέσω Νεφών» και, εσχάτως, τη «Μάισσα Σελήνη.

Eκφράζοντας τα συλληπητήριά στους οικείους του Ν.Παπάζογλου, ο υπουργός Πολιτισμού Π.Γερουλάνος ανέφερε πως η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού και πως τα τραγούδια και η φωνή του Νίκου Παπάζογλου είναι «πολύτιμος θησαυρός της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης»

Η κηδεία του Νίκου Παπάζογλου θα γίνει στις 16:00 τη Μ.Δευτέρα από τον ναό του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...