Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ο Τσίπρας δεν μας εγκατέλειψε…


Το μήνυμα Σουλτς, για τη σημερινή συνάντηση…

Την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα σχολίασε ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ο...
Σουλτς είπε πως ο πρωθυπουργός δεν παρέκκλινε από την κοινή γραμμή της Ε.Ε. κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε τη γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον».

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επεσήμανε, ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Read more...

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1, τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και μπλοκάκια


Σημαντικές αλλαγές επιφέρει η νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος (2014).
forolofiki
Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς που παράλληλα διατηρούν «μπλοκάκι» καθώς και για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν παροχές σε είδος. Αντίθετα ευνοϊκότερη θα είναι η
φορολογική μεταχείριση για φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα, ανέργους και όσους αποκτούν μικρά εισοδήματα από τόκους και ακίνητα.
Στο βασικό έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 νέοι κωδικοί που αφορούν κυρίως εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα (royalties) και μερίσματα. Ορισμένοι από τους νέους κωδικούς του εντύπου Ε1 αφορούν στη φορολόγηση:
- Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή.
- Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης
- Υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κλπ)
- Εισοδήματα από δικαιώματα
- Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες.
- Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τη σύσταση, αγορά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας
Τι πρέπει να δηλώσουμε.
1. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν το 2014 από τους φορολογούμενους για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος
2. Φέτος πιθανόν να ισχύσουν για τελευταία φορά οι φοροαπαλλαγές όπως τις γνωρίζουμε. Από το επόμενο έτος και σύμφωνα με τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Στη φετινή δήλωση οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους για τις ιατρικές δαπάνες, τα νοσήλια, τα φάρμακα, τις δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:
α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67% .
β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ
- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.
Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.
γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ. Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3.Πισίνες. Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει προστεθεί νέος κωδικός στον πίνακα 5 των τεκμηρίων στον οποίο θα αναγράφονται οι μήνες κυριότητας της πισίνας.
4.Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα μόνο από «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και ταυτόχρονα έχει εισοδήματα από το «μπλοκάκι» τότε τα έσοδα από μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ.
Όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εάν καλύπτουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,
- τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμο. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.
- δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με την διεύθυνση κατοικίας τους.
5.Παροχές σε είδος. Οι κάθε είδους παροχές σε είδος οι οποίες δίδονται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή σε συγγενικό του πρόσωπο θεωρούνται μισθός και προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άθροισμα των παροχών αυτών να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά έτος. Ο νόμος ορίζει 4 κατηγορίες παροχών σε είδος, οι οποίες αθροιζόμενες και εφόσον ξεπεράσουν τα 300 ευρώ αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο:
- Παραχώρηση οχήματος: Το 30% του κόστους ενός αυτοκινήτου, που εγγράφεται στα βιβλία μιας επιχείρησης, είναι τεκμαρτό εισόδημα που αναφέρεται στη βεβαίωση αποδοχών. Το κόστος αυτό συνίσταται στην απόσβεση του αυτοκινήτου, στα τέλη κυκλοφορίας, στα ασφάλιστρα, στις επισκευές και συντηρήσεις, αλλά και στο μίσθωμα σε περίπτωση leasing ή στη δόση αγοράς του.
- Δάνεια ή προκαταβολή μισθού. Οποιοδήποτε δάνειο δίδεται στον εργαζόμενο, πρέπει να περιβάλλεται με τη μορφή έγγραφης συμφωνίας, να φέρει βέβαιη ημερομηνία (από Κ.Ε.Π.) και να έχει αποδοθεί το αναλογούν χαρτόσημο στη Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία, το σύνολο του δανείου λογίζεται ως παροχή σε είδος και φορολογείται. Αν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία και το επιτόκιο του δανείου είναι μικρότερο σε σχέση με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε η διαφορά των τόκων θεωρείται παροχή σε είδος. Προκαταβολή μισθού άνω των
τριών μηνών θεωρείται δάνειο και εφόσον εξοφλείται ατόκως, τότε ο εργαζόμενος θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα σε είδος κατά το μέρος της ωφέλειας του τόκου που δεν πληρώνει.
- Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options). Παροχή σε είδος θεωρείται η ωφέλεια που προκύπτει από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Πιο συγκεκριμένα η ωφέλεια αυτή προκύπτει όταν ο δικαιούχος (εργαζόμενος, εταίρος ή μέτοχος ) επωφελείται από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο και αγοράζει το δικαίωμα προαίρεσης των μετοχών σε χαμηλότερη τιμή. Η εταιρεία υποχρεούται να αναγράψει το παραπάνω ποσό στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζομένου χωρίς παρακράτηση φόρου, αφού δεν
καταβάλλει κάποιο ποσό.
- Παραχώρηση κατοικίας. Η παραχώρηση κατοικίας από την επιχείρηση προς τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο θεωρείται παροχή σε είδος και συνίσταται είτε στο μίσθωμα που καταβάλλει η επιχείρηση για τον εργαζόμενο, είτε σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Οι παροχές έως 27 ευρώ δεν θεωρούνται εισόδημα, όμως πάνω από αυτό το ποσό οτιδήποτε δοθεί στον εργαζόμενο (π.χ. δωροεπιταγές ) θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.
6.Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού. Οι κάτοικοι Ελλάδας Θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από την αλλοδαπή στη δήλωσή τους και στο βαθμό που δεν τους έχουν εισάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων , με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
7. Εισοδήματα από ενοίκια. Αυξήθηκε από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Επίσης καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.
8.Αποδείξεις: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος λαμβάνει ετησίως το ποσό των 8.000 ευρώ. Οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).
Ωστόσο, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Δείτε έδω το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών
Δείτε εδώ το Ε1 του φορολογικού έτους 2014
Δείτε εδώ το Ε2 του φορολογικού έτους 2014
Δείτε εδώ το Ε3 του φορολογικού έτους 2014
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κατάλογο με ονόματα πελατών του υποσχέθηκε στους ανακριτές ο Οσβαλντ


21324491_EV_EU_060415_DIKASTHRIA_OSBALD25.limghandler
Κατάλογο με ονόματα και στοιχείο πελατών υποσχέθηκε να αναζητήσει και να δώσει στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου, ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN.
Πιστός στην υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε την Μ. Τρίτη καταθέτοντας ως μάρτυρας στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε τίποτα για μίζες ή γενικότερα για την προέλευση των χρημάτων.
Αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στους χαλαρούς κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας οτι ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των πελατών καθώς θα μπορούσαν να βρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ελβετός τραπεζίτης φέρεται να επανέλαβε ότι ο συνεργάτης του Φάνης Λυγινός είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες και υποσχέθηκε στον ανακριτή ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα ονόματα των πελατών του και στοιχεία για τους λογαριασμούς τους, τα οποία θα καταθέσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Αυτή την ώρα ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ απολογείται στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη για τις μίζες από την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson. Μετά το πέρας και της δεύτερης απολογίας του οι δυο ανακριτές και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί.

Read more...

Ένα «λάφυρο» των Ναζί, το δώρο του Πούτιν…


Χαρακτηριστικό και με ιδιαίτερη σημασία ήταν το δώρο του Βλάντιμιρ Πούτιν, στον Αλέξη Τσίπρα. 

Του χάρισε την...
εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις Ελληνικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς του με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος...

Read more...

Ποια φράση του Τσίπρα «τρόμαξε» τη Δύση…


Πως σχολιάζουν οι New York Times τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν...

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times,, μία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, η...
δημόσια κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.

Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν οι New York Times. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν.

Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει...

parapolitika.gr

Read more...

Xωρίς «καπνό» η συνεδρίαση του Euroworking Group...


Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ...

Λίγο μετά τις 17.00 ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα, που τελείωσε έπειτα από 2,5 περίπου ώρες, χωρίς όμως να...
καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά σε γεύμα εργασίας των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και από τη μεριά της Ελλάδας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαου Θεοχάρακη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η «σαλαμοποίηση» ελέγχων και δόσεων, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αρωγός των προσπαθειών της κυβέρνησης στέκεται η Κομισιόν αλλά και η Ουάσιγκτον, με στόχο να αρχίσουν να έρχονται έστω και με υποδόσεις κάποια χρήματα έως την τελική συμφωνία του Ιουνίου, όποτε διαπιστώνεται πως τα λεφτά τελείωνουν στη χώρα μας.

Το ελληνικό ζήτημα εξετάζεται σήμερα διεξοδικά, στην πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Euroworking group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφηναν ανοικτό να υπάρξει μία πρόοδος των διαβουλεύσεων, καθώς εξαντλούνται επικίνδυνα πλέον ο χρόνος και τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι να φτάσει η οικονομική στήριξη το αργότερο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Πολλά εξαρτώνται όμως και από την πρόοδο των τεχνικών διαβουλεύσεων. Στην Αθήνα έχουν πάρει φωτιά από χθες οι συναντήσεις ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών του άτυπου «Athens group». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα αλλά και το ασφαλιστικό. Έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μόνον θεωρητικά «κείμενα εργασίας» και όχι «κείμενα διαπραγμάτευσης», αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζει και πακέτο προτάσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ...

Read more...

Ανακοίνωση για το ενδεχόμενο μίας εξόδου από το ευρώ ΙΟΒΕ: Δραματικές οι συνέπειες ενός Grexit


Την εκτίμηση πως «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες για τη χώρα» διατυπώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε σχετική ανακοίνωση για τις οικονομικές εξελίξεις.
draxma
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πρόβλεψη για επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μια διετία δεν είναι παρακινδυνευμένη. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, στις επόμενες γενιές, θα ήταν βαριές. Η βλάβη για την ευρωζώνη θα ήταν επίσης σημαντική, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκαλούνταν επίσης η στενότερη ένωση ανάμεσα μόνο στις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ηπείρου. Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού αυτού κόστους, αποτελεί παράδοξο να γίνεται επίκληση από οποιαδήποτε πλευρά του ενδεχόμενου μιας εξόδου, ακόμη και ως διαπραγματευτική απειλή.
Η επιλογή για την επίτευξη συμφωνίας είναι αυτονόητη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Κάθε εναλλακτική καλώς απορρίπτεται ως ανεύθυνη και καταστροφική.
Ταυτόχρονα, κάθε άλλη ρωγμή στην ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος στη χώρα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να αποτραπεί. Η εμπειρία δείχνει ότι όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, λόγω μη προβλεπόμενων περιορισμών και άλλων μη ομαλών εξελίξεων, οι συνέπειες έχουν αντίκτυπο στην οικονομία για δεκαετίες.
Η διαπραγμάτευση που εξελίσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σε ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα μόνο αν τεθεί από όλους ως αδιαπραγμάτευτος στόχος η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο. Αποτελεί προϋπόθεση να κεφαλαιοποιήσουν όλες οι πλευρές την πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή κατά τα τελευταία χρόνια όπως και την καταγραφή θετικής ανάπτυξης το περασμένο έτος, ακόμη και αν η τελευταία στηρίχτηκε περισσότερο σε βελτίωση των προσδοκιών και λιγότερο σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς παραγωγής. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση, τονίζει το ΙΟΒΕ, είναι να διορθωθούν οι αστοχίες που υπήρξαν και κυρίως οι αμφισημίες στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, η έλλειψη ευρείας συναίνεσης και η κλιμακούμενη επιβάρυνση όσων προσφέρουν την παραγωγή, εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
Η βαθιά ύφεση που έχει διανύσει η οικονομία οφείλεται κυρίως στην καταβύθιση των επενδύσεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΟΒΕ. Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών αποτελεί συνθήκη για την αύξησή τους. Με επίπεδο περίπου στο μισό από το απαραίτητο και με την εγχώρια αποταμίευση να έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, κάθε μορφής και είδους, από το εξωτερικό. Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά αύξησή τους, είναι συνεπώς μονόδρομος η βελτίωση των δομικών όρων λειτουργίας της οικονομίας. Πρέπει άμεσα να γίνει ουσιαστική άρση εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης. Οι ίδιες ακριβώς παρεμβάσεις θα επιτρέψουν, ως επείγουσα προτεραιότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ουσιαστική προστασία των πραγματικά αδυνάμων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας είναι απαραίτητη και για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Βραχυπρόθεσμα, θα ωφεληθεί από την αναπτυξιακή στροφή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, θα αποτελέσει μέρος μιας οικογένειας κρατών που εφαρμόζουν πολιτικές μεταξύ τους σύγκλισης και έχουν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως. Η απόφαση είναι απόλυτα κρίσιμη όσο και προφανής, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Read more...

Τσίπρας: Πως θα μας διώξουν από το καράβι της Ε.Ε;...


Είμαστε συνεπιβάτες (ΒΙΝΤΕΟ)...

"Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν,  αναφερόμενος στην...
παρατήρηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο οι εταίροι να πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι και πρόσθεσε: «Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού, ισότιμοι. Και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί κάποιοι επιβάτες να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα με κίνδυνο μάλιστα να πέσουν και στη θάλασσα. Αν αρχίσει να ρίχνει ο ένας τον άλλον, το καράβι θα πέσει στα βράχια».

 Δείτε το βίντεο:

enikos.gr

Read more...

Όταν βιάστηκε ο Τσίπρας...


Ο Τσίπρας βιάστηκε να κάτσει στην καρέκλα και ο Πούτιν τον τράβηξε από το χέρι [βίντεο]
ΒΙΝΤΕΟ...


Αρκετές ήταν οι στιγμές αμηχανίας κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός "βιάστηκε" να...
κάτσει στην καρέκλα και εκείνη τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος τον τράβηξε ευγενικά για να του υπενθυμίσει ότι πρέπει πρώτα να κάτσουν οι υπουργοί Εξωτερικών για να υπογράψουν τις συμφωνίες.

Λίγη ώρα αργότερα, όταν οι δύο ηγέτες έκατσαν στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός έψαχνε το στυλό του για να υπογράψει τις κοινές διακηρύξεις μέχρι ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους να του προσφέρει έναν.
Δείτε το βίντεο εδώ...
iefimerida.gr

Read more...

Η Ελλάδα στη γκρίζα ζώνη του παράλληλου νομίσματος


eyro
Το παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα επανέρχεται το προσκήνιο όσο μένουν σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές.
Όπως γράφουν οι Financial Times, ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο των 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη, θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους την στην ευρωζώνη, ανοίγοντας την πόρτα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Το «Grexit» είναι ένας συνοπτικός όρος για μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι καθόλου γρήγορη και ξεκάθαρη.
«Ακούγονται πολλές εύκολες κουβέντες, αλλά δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και δεν φαίνεται πως θέλουν να προχωρήσουν σε οικειοθελή έξοδο» υποστηρίζει ο Benedict James, στέλεχος στην νομική εταιρεία Linklaters.
Ένα πιθανό σενάριο κατά την εφημερίδα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε μια γκρίζα ζώνη που θα δοκιμάσει τις αντοχές των κανονισμών του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση θα επέβαλλε κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει την εκροή καταθέσεων και θα εξέδιδε υποσχετικούς τίτλους (IOUs) στους πιστωτές και στους δημοσίους υπαλλήλους για να καλύψει την δημοσιονομική τρύπα.
Μια επιλογή είναι η εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής φυγής καταθέσεων και να αναχαιτιστεί η έξοδος χρημάτων από την χώρα.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Ελλάδα σύντομα μπορεί να πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα στην τήρηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τους διεθνείς πιστωτές και την πληρωμή προμηθευτών και συνταξιούχων.
«Η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο αυτήν την στιγμή πρέπει να είναι αυτή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών», υποστηρίζει ο Reinhard Cluse, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, επί της αρχής, να αποφασίσει σε ποιες πληρωμές θα δώσει προτεραιότητα.
«Ένα κράτος είναι κυρίαρχο γιατί μπορεί να αποφασίσει ποιον θα πληρώσει πρώτο» σημειώνει ο Guntram Wolf, επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, Bruegel. «Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι πλήρως κυρίαρχο κράτος, επειδή η ΕΚΤ έχει λόγο στο τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» προσθέτει.
«Οποιαδήποτε χαμένη αποπληρωμή από το κράτος θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών. Αναπόφευκτα, αυτό θα προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων» εκτιμάει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, οικονομολόγος στην Bank of America Merrill Lynch. «H κυβέρνηση θα αναγκαστεί τότε να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να κηρύξει τραπεζική αργία».
Μια λύση – κατά την εφημερίδα – είναι να συνεχίσει να πληρώνει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκδίδοντας παράλληλα υποσχετικούς τίτλους (IOUs) για την κάλυψη των εγχώριων υποχρεώσεων. «Οι υποσχετικοί τίτλοι δεν συνιστούν έξοδο» λέει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, προσθέτοντας πως η Καλιφόρνια εξέδωσε υποσχετικούς τίτλους κατά την διάρκεια της δικής της οικονομικής κρίσης το 2009 χωρίς να εγκαταλείψει το δολάριο.
«Μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο αυτό κρατάει για κάποιο διάστημα» υποστηρίζει ο κ. Nielsen. «Οι υποσχετικοί τίτλοι θα ανταλλάσσονται στο δρόμο για 10 σεντς το ευρώ, οι άνθρωποι θα έχουν σταματήσει να εργάζονται, αλλά η κυβέρνηση δεν θα εκδίδει νέο χρήμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χάους. Στο τέλος όλα αποτελούν πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης...


Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης"Δεν είμαστε αποικία χρέους, είμαστε χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες"...


"Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να...
δώσουμε τη λύση γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, κατανοούμε απολύτως ότι τα αντίμετρα ήρθαν ως απάντηση σε κυρώσεις. Είμαστε αντίθετοι στις κυρώσεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα ο οικονομικός πόλεμος. Στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας και για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. 

"Στο ευρωπαϊκό καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί πως κάποιοι πρέπει να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα.  Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ασκούμε το δικαίωμα μας στο να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Νομίζω λοιπόν πως θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είμαστε μια χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συμφωνίες προς όφελος του λαού της. Οι συμφωνίες με τη Ρωσία συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρώπης", τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "τουρκικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, ελληνικός θα είναι ο αγωγός. Στόχος η αυτονομία και η ενεργειακή ασφάλεια"...
newsbeast.gr

Read more...

Με συμβόλαια… μελλοντικής εκπλήρωσης επιστρέφει ο Τσίπρας από την Μόσχα


tsipras-poutin
Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Τσίπρας από την Μόσχα, αφού παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για Ρωσική οικονομική βοήθεια στο κομμάτι του χρέους αλλά και στο “καυτό” θέμα της άρσης του Ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Αυτό που “κέρδισε” ο Τσίπρας είναι κάποια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που έχουν κάνουν με τα οφέλη μιας πιθανής συμμετοχή της Ελλάδας στον Τουρκικό Αγωγό φυσικού αερίου.
Μια πολιτική επιλογή όμως, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, που πάντα έβλεπαν με αρνητικό μάτι την πιθανότητα η Ρωσία να βάλει ( και ενεργειακά) “πόδι” στην Ελλάδα.
Πάμε τώρα στο ρεπορτάζ: 
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σεβασμό στους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε. ανέφερε προ ολίγου ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τις ιδιαίτερες συνομιλίες του με τον Βλαντίμρ Πούτιν στη Μόσχα, που ολοκληρώθηκαν προ ολίγου, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή 9 κυβερνητικών στελεχών από κάθε πλευρά.
«Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες είχαν γνωρίσει ύφεση τα τελευταία χρόνια” πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Απαντώντας δε στα σχόλια που διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές ενόψει του ταξιδιού του στη Μόσχα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αντικείμενο των σημερινών συνομιλιών, πρόσθεσε, είναι η βελτίωση του αρνητικού για την Ελλάδα ισοζυγίου των διμερών εμπορικών σχέσεων, η προοπτική άρσης των ρωσικών αντιμέτρων σε προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος και η προσέλκυση επενδύσεων.
Από την πλευρά του, στάθηκε στα θέματα ενεργειακή συνεργασίας ο Ρώσος πρόεδρος εκδήλωσε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για τον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Οι δύο ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας υπέγραψαν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του πολιτιστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 καθώς και Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.
Ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Ερώτηση: Συζητήσατε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Σε ποιούς τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;
Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια. Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς.
Ερώτηση: Ετέθη θέμα άρσης κυρώσεων και συνεργασίας στον αγροτικό τομέα;
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας επίλυση του οικονομικού της προβλήματος. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Και θα δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, βρίσκεται σε κρίση, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική. Αυτή αξιοποιεί για να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα βοηθήσουν τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση.
Ερώτηση: Η Ελλάδα και η Ρωσία εμβαθύνουν τη σχέση τους γιατί η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «Δούρειο Ιππο» για να διασπάσει την Ευρώπη.
Δεύτερη ερώτηση: Θα στραφεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν;
Πούτιν: Το ερώτημα για τον Δούρειο Ιππο. Δεν προσπαθούμε να αναγκάσουμε κάποιον. Είμαστε θετικοί προς μια συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τα δικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θεωρείται παράδοξο. Δεν είναι κάτι παράλογο και παράδοξο αυτό που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός καιθα το υποστηρίζουμε.
Τσίπρας: Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού και κάποιοι δεν είναι στην πρώτη θέση και άλλοι στο κατάστρωμα. Αν αρχίσει κάποιος να ρίχνει κάποιον άλλο στην θάλασσα θα πέσει το καράβι στα βράχια.
Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά προχωράμε και σε συμφωνίες επωφελείς σεβόμενοι το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από αυτή την κρίση.
Πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινησεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους.
Δεν είναι. Εχει οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συνεργασίες προς όφελος του λαού της.
Αυτά που συμφωνησαμε δίνουν προοπτική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Ερώτηση: Ενεργειακή συνεργασία, υπάρχει συμφωνία και απόφαση για τον ενεργειακό Turkish Stream:
Πούτιν: Το συζητήσαμε, δύσκολο να πω τώρα κάτι συγκεκριμένο, χρειάζεται προεργασία σε επίπεδο Gazprom. Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη από τη μεταφορά του αερίου. Οι Ελληνες εταίροι πρέπει να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρεις.
Τσίπρας: Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Ο Turkish Stream θα είναι σε τουρκικό έδαφος. Με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας αλλά μεγάλα έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσαμε και θα τις ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το πρόγραμμα δράσης που υπέγραψαν Τσίπρας και Πούτιν...


BINTEO...

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν...
κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015-2016.

Επίσης υπέγραψαν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε το βίντεο...

enikos.gr

Read more...

"Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη"...


«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη»Πούτιν: Καταβάλλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο...


"Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, αφού...
πέρσι λόγω και του εμπάργκο υπήρξε μία μείωση. Θα καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο. Θα υπάρξει κοινό σχέδιο δράσης για το 2015-2016 σε αυτόν τον τομέα, ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει τα ζητήματα της ενέργειας. Η Ρωσία θα εξασφαλίσει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο", τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Η νέα διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων στα καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά σημεία διανομής φυσικού αερίου. Με την εξέλιξη αυτή θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας. Οι χώρες μας συνεργάζονται ήδη στον τομέα και της βιομηχανίας, όπως οι σιδηρόδρομοι. Επίσης στην κουβέντα με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας», τόνισε ο κ. Πούτιν, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού αναφέροντας πως «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και στον τομέα του τουρισμού, αφού οι ρώσοι πολίτες προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. 

Με τον κ. Τσίπρα ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε όσον αφορά τα γεγονότα και στην Ουκρανία. Θα ήθελα ν α ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε»...
newsbeast.gr

Read more...

LIVE η συνέντευξη Τύπου,Τσίπρα - Πούτιν...


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν,στο Κρεμλίνο.Οι δυο πλευρές υπέγραψαν... 
πριν από λίγο το κοινό πρόγραμμα δράσης 2015-2016.Δείτε τη συνέντευξη Τύπου εδώ...
enikos.gr

Read more...

Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group...


... για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων...


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του EurοWorking Group στις Βρυξέλλες, με την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων να...
μπαίνει στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Το Euro Working Group συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, αλλά και αύριο το πρωί, όπως έχει ανακοινωθεί από την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.

Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να συζητήσει το θέμα του Μεσοπρόθεσμου στο σημερινό EuroWorking Group, στην διάρκεια του οποίου αναμένεται να γίνει κι ένας πρώτος απολογσιμός των συζητήσεων που έχουν διεξαχθεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα για το μεταρρυθμιστικό «πακέτο».

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο Euro Working Group με όπλο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13% τον Μάρτιο και την εισροή 300 εκατ. ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων.

Ο νέος κύκλος επαφών της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα...
left.gr

Read more...