Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Την Κυριακή το απόγευμα ο ανασχηματισμός;...


Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινώνονται αύριο το απόγευμα.  Ο πρωθυπουργός ήταν και σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου και όλα δείχνουν ότι...
λίστα με τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί την Κυριακή το απόγευμα και την Δευτέρα το μεσημέρι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία, προκειμένου την Τρίτη το πρωί όλοι οι νέοι υπουργοί να είναι στις θέσεις τους.

Για την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών δύο είναι αυτή την στιγμή τα φαβορί. Ο Ν. Δένδιας και ο Χρ. Σταικούρας με τον τελευταίο να έχει περισσότερες πιθανότητες καθώς γνωρίζει ως αναπληρωτής τα θέματα, είναι ένας από τα κυβερνητικά στελέχη που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός και επίσης δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Στουρνάρας αποχωρεί μετά από δύο χρόνια από την Νίκης και πηγαίνει μερικά μέτρα πιο κάτω και συγκεκριμένα στην Πανεπιστημίου για να αναλάβει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Α. Λοβέρδος μπαίνει στην κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο απομακρύνεται ο Αθ. Τσαυτάρης. Θέση στο κυβερνητικό σχήμα σε θέση υφυπουργού αναμένεται να πάρει και η Νίκη Τζαβέλα.

Το δίδυμο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο. Δ. Αβραμόπουλος και Φ. Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ποιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και ακούγεται η μετακίνηση του στο υπουργείο Ανάπτυξης ή Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης δύσκολη θεωρείται να είναι μαζί στην κυβέρνηση Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει αμετακίνητος στο υπουργείο Υποδομών, όπως και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. ..
real.gr

Read more...

Όταν ο Λοβέρδος έλεγε "έχω περάσει απέναντι"...


...και καταψήφιζε τον προϋπολογισμό του 2014 -που θα εφαρμόσει ως υπουργός-(BINTEO)...

Απολύτως σίγουρη θεωρείται εδώ και μήνες η υπουργοποίηση του σπουδαίου πολιτικού αρχηγού Ανδρέα Λοβέρδο καθώς η συμβολή του στο θριαμβευτικό 8% της Ελιάς έχει εκτιμηθεί δεόντως από τον...
Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και από το Mega Channel.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Λοβέρδος θα κληθεί ως υπουργός να υπηρετήσει τον εθνικό προϋπολογισμό της χώρας, τον οποίο είχε με πάθος καταψηφίσει στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.

Να μερικά από όσα έλεγε τότε:

-Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως η καθημερινή συμπεριφορά των κυβερνώντων, έτσι και ο τρέχων προϋπολογισμός, έτσι και ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε σχετίζεται αποκλειστικά με τους εθνικούς λογαριασμούς και αδιαφορεί για την ιδιωτική οικονομία, για την οικονομία των ανθρώπων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, που είναι όμως η πηγή των δημοσίων οικονομικών.

-Όπου τα στοιχεία του προϋπολογισμού που καλούμαστε να ψηφίσουμε στηρίζονται στην ιδιωτική οικονομία, σχεδόν πάντα, κύριε Υπουργέ, θεμελιώνονται σε ένα μεγαλοπρεπές «θα», που είναι όμως «θα» ψεύδους, αδεξιότητας, δημαγωγίας και αοριστίας. Η κορωνίδα των «θα» βρίσκεται στη σελίδα 38 του προϋπολογισμού, όπου διαβάζουμε για το στόχο ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος που το υποσχεθήκατε, όπως το υποσχεθήκαμε και εμείς, όπως και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, όπως και τώρα το υπόσχεται με τις αοριστίες του λόγου του ο κ. Παπαδημούλης. Μα εσείς που κυβερνάτε δεν το κάνατε.

-Το μόνο που κάνατε μετά από έξι μήνες αποτυχίας –βγαίνατε στα κανάλια μετά την 25η Απριλίου και λέγατε «ανακουφίζουμε τον κόσμο», επειδή δεν μαζέψατε τα χρήματα που υπολογίζατε, γιατί έτσι ήταν βέβαιο και σας το λέγαμε- είναι αναγγελίες για καλύτερες ρυθμίσεις. Διαβάζουμε δε –μας ενημερώνετε διά του Τύπου- ότι το 8,5% του επιτοκίου θα γίνει 8,2%. Τοκογλυφία είναι και το ένα, τοκογλυφία είναι και το άλλο. Τα ασφαλιστικά ταμεία στερεύουν από χρήματα και φταίτε εσείς.

-Κι όμως επικαλούμαστε όλοι –ο κόσμος ακούει και μας γυρίζει την πλάτη- τον πρωτογενή τομέα ως πηγή απορρόφησης της ανεργίας. Δεν θα είναι. Φταίτε εσείς. Φταίτε από πάνω μέχρι κάτω.

-Συνεννοηθήκαμε με Υπουργούς, αποπειραθήκαμε να συνεννοηθούμε, χτυπήσαμε τηλέφωνα, κάναμε συναντήσεις με αρκετούς και καταλήγουμε ότι πεδίο συνεννόησης μαζί σας δεν υπάρχει. Δεν έχει νόημα πια η προσπάθεια. Έχουμε περάσει απέναντι. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό κι αυτή μας η πράξη είναι μία πράξη πολιτικής ευθύνης.Δείτε το βίντεο...


parapolitiki.com

Read more...

Περικύκλωσαν τη γερμανική πρεσβεία...


Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.

Σε συγκέντρωση και πορεία προς την γερμανική πρεσβεία, εις μνήμην της ...
σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944, προχώρησαν και εφέτος το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και την «Ομάδα Εργασίας: Επίθεση ενάντια στην παράδοση των βετεράνων».

Πρόκειται για δυο από τις δεκάδες αντιφασιστικές οργανώσεις Γερμανών διανοουμένων που δρουν υπέρ της απόδοσης Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελούνται στην πλειονότητά τους από δικηγόρους και ιστορικούς.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» που εκπροσωπεί νομικά στη Γερμανία τις οικογένειες του Διστόμου και έχει εκπροσωπήσει τον Αργύρη Σφουντούρη κατά την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι πλέον είναι πολύ αργά και ότι οι δυο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συγχρόνως, επισημαίνει ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ έως τώρα δεν έχουν υποστηρίξει στην πραγματικότητα ένα τέτοιο αίτημα, αν και θα όφειλαν. Η Ομάδα, σημειώνει, από το 2001 εργάζεται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γερμανία, συνδιοργανώνει με άλλες Ομάδες στη χώρα επιστημονικά συνέδρια και δρα υποστηρικτικά υπέρ των θυμάτων σε δικαστικές διαμάχες με το γερμανικό κράτος. Την ίδια στιγμή, επιδεικνύει εδώ και χρόνια την αλληλεγγύη της σε χωριά που γνώρισαν τη γερμανική θηριωδία, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, οι Λιγκιάδες, το Κομμένο, η Κλεισούρα κ.α..


Ο Γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος Στέφαν Στράκε, από την «Ομάδα Εργασίας: Επίθεση ενάντια στην παράδοση των βετεράνων», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις έρευνες που διεξάγει συστηματικά η Ομάδα από το 2002 για δολοφόνους -όπως εμφατικά σημειώνει- του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ομάδα διεξάγει συστηματικά ιστορική αναδίφηση στα Γερμανικά Αρχεία προκειμένου να ανασύρει στοιχεία για την εγκληματική δράση υπευθύνων κατά τη διάρκεια του Πολέμου και στη συνέχεια προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει την καταδίκη και φυλάκιση ενός Γερμανού βετεράνου των Ορεινών Καταδρομών και ενός βετεράνου των Ταγμάτων Εφόδου (SS) και την καταδίκη ενός τρίτου Γερμανού των SS. Όπως επισημάνει ο Στέφαν Στράκε, στα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για την ευθύνη χιλιάδων βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ να τα αξιοποιήσουν. Πρέπει, λοιπόν, οι αντιφασιστικές ομάδες να τα ανασύρουν και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε δίκες. Οι καταδίκες, προσθέτει, συνιστούν ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν λειτουργούν όμως δυστυχώς, όπως επισημάνει, ως στοιχείο ενοχής ή ψόγου για τις οικογένειες των θυτών στη γερμανική κοινωνία.

Ο αγώνας για την καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, την πληρωμή των επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου προς την Ελλάδα και την επιστροφή των Πολιτιστικών Θησαυρών, είναι στην πραγματικότητα αγώνας κατά του νεοναζισμού, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης και προσθέτει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνιστά ένα ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει πάντα τιμωρία για τα ναζιστικά φαινόμενα.

Ο αγώνας, εξηγεί, ξεκίνησε το 1946 με την ίδρυση της «Ένωσης Θυμάτων Φοίνικας». Όμως ένα χρόνο αργότερα η Ένωση τέθηκε εκτός Νόμου. Ο αγώνας επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση το 1995, όταν ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λειβαδιάς αγωγή για τα θύματα του Διστόμου. Το 1996 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο. Το 1997 το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς εξέδωσε απόφαση υπέρ των θυμάτων που επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2000. Ακολούθησαν μακρές δικαστικές διαμάχες σε Ελλάδα και Ιταλία μέχρι την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2012 που ικανοποίησε τη θέση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις.



Οι δικαστικές διεκδικήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα με νέα προσφυγή στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η απόφαση της Χάγης, ενώ όπως επισημαίνει το ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ιγνάτιος Αξιώτης ο αγώνας πλέον θα συνεχισθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού με τις πρόσφατες εκλογές εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Μανώλης Γλέζος και ο Νότης Μαριάς...
news247.gr

Read more...

Τόμσεν σε Θεοχάρη: Πες μου τι έγινε...




... να πάρω την Μέρκελ να το λύσω...
Η στήριξη της Τρόικα στο πρόσωπο του Χάρη Θεοχάρη φάνηκε και από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ημέρα της παραίτησης του πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, με την οποία εκφραζόταν ανησυχία έπειτα από την απομάκρυνσή του.
Υπάρχει όμως κι ένα άγνωστο περιστατικό, το οποίο δείχνει...
σε μεγαλύτερο βαθμό τη σχέση των δύο πλευρών.

Πρόκειται για κάτι που συνέβη πριν από αρκετούς μήνες, όταν είχε προκύψει ξανά μία- άγνωστη στους πολλούς- κρίση στις σχέσεις του   Θεοχάρη με τα κυβερνητικά στελέχη και το αποκαλύπτει το «Βήμα» και ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Θεοχάρης φέρεται να επικοινώνησε τότε με τον επικεφαλής της Τρόικα, Πολ Τόμσεν. Μόλις του μετέφερε το κλίμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ του απάντησε ότι αν το επιθυμεί, θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να μιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να λήξει το θέμα και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο που είχε αναλάβει.

 iefimerida.gr

Read more...

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον...





Κάθε πέρυσι και… καλύτερα, ενώ τα χειρότερα έπονται! Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πανέμορφες παραλίες σερβίρονται για πεντάστερα ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που...
προωθούνται παρά την πλήρη αποτυχία του ισπανικού μοντέλου. Τα δάση παραμένουν απροστάτευτα και ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για «επενδύσεις» σε δασικές εκτάσεις. Τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται με τρόπο που ανοίγουν δρόμοι για νέα γενιά πολεοδομικών παραβάσεων και ετοιμάζεται η πλήρης ανατροπή των πολεοδομικών κανόνων για να τακτοποιηθούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και αγοραστές μεγάλων εκτάσεων που σήμερα δεν επιτρέπεται να δομηθούν ή δεν δικαιούνται τα τετραγωνικά που επιθυμούν τα νέα αφεντικά.

Αλλη μια Ημέρα Περιβάλλοντος πέρασε με τα συνήθη «θα» και την οικολογική κρίση να συμβαδίζει με το οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να είναι το σωστό «εργαλείο» για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε νέες βάσεις. Με πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι «αρπαχτές» που θα μείνουν στα χαρτιά…

Τιμώντας την Ημέρα, οι ΝΗΣΙΔΕΣ καταγράφουν τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά «αγκάθια».

 *ΑΚΤΕΣ 
Μετά τους καταπατητές ήρθε ο Στουρνάρας

Η ελληνική ακτογραμμή έχει μήκος 15.500 χλμ. αλλά ώς τώρα έχει οριοθετηθεί μόνον το 6% με αποτέλεσμα οι υπέροχες παραλίες μας να είναι ανυπεράσπιστες απέναντι σε καταπατήσεις ιδιωτών και κυρίως τουριστικών επιχειρήσεων. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών που «πάγωσε» λόγω των εκλογών, προβλέπει συλλήβδην νομιμοποίηση όλων των παρανομιών που έχουν γίνει πάνω στο κύμα, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου 4178/2013 που απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη. Πρωτοφανής και η… ποσόστωση που επιτρέπει σε επενδυτικά σχήματα να μπαζώνουν πέντε τετραγωνικά θάλασσας για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη! Είναι ενδεικτικό ότι το επίμαχο νομοθέτημα, που «μακιγιάρεται» σε επιμέρους τομείς και ετοιμάζεται να πάρει μέσα στο καλοκαίρι τον δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει ειδική μεταχείριση για τη δόμηση ακινήτων του Δημοσίου που θα αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρχικό σχέδιο υιοθέτησε με θέρμη ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που αντέτεινε ότι δεν πειράζει να γίνουν… Ισπανία 200 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών για να κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία 250.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Τα άδεια κουφάρια στην ισπανική Κόστα ντελ Σολ δεν τους δίδαξαν τίποτα. Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ και η νεοσύστατη κρατική εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» συνεχώς «προικοδοτούνται» με παραλιακά φιλέτα τα οποία προβλέπεται να γίνουν «τσιμέντο».

* ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ 
Η νέα απειλή-βόμβα

Είναι η νέα απειλή για τις ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Περίπου 700 τόνοι χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας προβλέπεται να φορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού και να υποστούν διαδικασία υδρόλυσης για 90 ημέρες στα ανοικτά της νότιας Κρήτης. Στο επικίνδυνο «μπάρκο» θα υπάρχουν αέρια μουστάρδας και μεθυλοφωσφορικό διχλωρίδιο, χημικό από το οποίο παράγεται το επικίνδυνο σαρίν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Κρητικοί ανησυχούν γιʹ αυτό και οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις πιέζοντας την κυβέρνηση να μην επιτρέψει το νέο οικολογικό έγκλημα.

Διαβάστε ολόκληρο, ΕΔΩ...

Read more...

Το Σάββατο του Λαζάρου στο ...ΠΑΣΟΚ...


giannis kapsis
«Το ΠΑΣΟΚ ζει το Σάββατο του Λαζάρου». Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, στο ραδιόφωνο του Alpha και τον Σπύρο Χαριτάτο, σημειώνοντας με πικρία ότι «ξαφνικά άνοιξαν οι ...
ντουλάπες και βγήκαν όλοι οι σκελετοί».


Ο ίδιος πάντως, στέλνει σαφές μήνυμα ένθεν κακείθεν στο εσωτερικό του κόμματος, προβλέποντας πως «δεν θα χαθεί το ΠΑΣΟΚ αλλά όλοι αυτοί που το σφετερίζονται». Ζήτησε και εκείνος πάντως να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ...σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως τώρα δεν λειτουργεί ως τέτοιο.

«Το πρώτο που πρέπει να νικήσει το ΠΑΣΟΚ είναι τον κακό εαυτό του και δυστυχώς δεν το έχει πετύχει ακόμα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι για να επιδιώξει συνεργασίες θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει τη δική του ξεκάθαρη ιδεολογία...

matrix24.gr

Read more...

Αλλαγές στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό

Αλλαγές στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό
Μηχανισμό αυτόματων περικοπών όταν υπάρχουν ελλείμματα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις και το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουν και τα ταμεία κύριας σύνταξης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δε θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο τμήμα της μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι ανάλογο των εισφορών και τουσυνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη του κάθε Ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελέυθερος Τύπος», αυτή είναι μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.
Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.
Σημαντικό σημείο αποτελούν οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε 3 μεγάλους φορείς (ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες) εντός του 2015.
egiakoumis.gr

Read more...

Λοβέρδος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλιάτσικο»

Λοβέρδος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλιάτσικο»
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, στο πλαίσιο έρευνας της εφημερίδας για τις προοπτικές μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο οποίος θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα αναλάβει κάποιο υπουργείο στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:
"Εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι καταφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει "πλιάτσικο" σε όσους παλεύουν να διαχειριστούν τη δραματικότερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Ακόμη και τώρα, αρνείται να συμμετάσχει στην προσπάθεια.
Υπάρχει γραμμική συνέχεια στη δημαγωγία και τον καιροσκοπισμόι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και ως εκ τούτου, θέμα μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας μαζί του, δεν υπάρχει".
egiakoumis.gr

Read more...

«Κλείδωσε» της Ντόρας για Βρυξέλλες...


samaras-mpakogianni
Στο πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται πως καταλήγει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη θέση του επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την Μαρία Δαμανάκη στις Βρυξέλλες.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με την πρώην υπουργό, η οποία έγινε...
κάτω από άκρα μυστικότητα στο πατρικό διαμέρισμα του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη, ενώ οι επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εστίασε και στα θέματα της οικονομίας, με την πρώην υπουργό να θέτει ξανά το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, κάτι που όπως τόνισε μπορεί να επιτευχθεί με σωστή διαπραγμάτευση.
Ωστόσο όπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη, οι δύο πλευρές δεν αναφέρθηκαν στον επερχόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Συνάντηση Σαμαρά με Κώστα Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυτή έγινε σε δείπνο στο σπίτι του Αχιλλέα Καραμανλή, έπειτα από την ομιλία του Τζέιμς Σταυρίδη με θέμα τη Διεθνή Ασφάλεια στον 21ο αιώνα στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Πέμπτη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συζητήθηκε τίποτα μεταξύ τους, ωστόσο κάποιοι αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι ο κ. Στουρνάρας θα μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
efsyn.gr


Read more...

Μαργαρίτης: Δεν συμφωνώ με την παραίτηση Κουβέλη...


 Μαργαρίτης: Δεν συμφωνώ με την παραίτηση Κουβέλη
Δεν είναι σύμφωνος με την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, δήλωσε πριν από λίγο στον REAL FM, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Και...
ανέφερε επίσης ότι τέσσερα βασικά στοιχεία συγκροτούν την ανασύνταξη των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ.

Ακούστε ΕΔΩ, το ηχητικό...

Read more...

Κουτσαυγάκια στη Βουλή...


Εβρισαν. Τραμπούκισαν. Λασπολόγησαν.
Τη δημοκρατία, που τη μισούν βαθύτατα, όπως έμαθαν από τους ιδεολογικούς πατεράδες τους, χιτλερίσκους και δικτάτορες κάθε μορφής. Τη δημοκρατία, που πολύ θα ήθελαν να...
την ποδοπατήσουν με τα άρβυλά τους και να τη διαλύσουν με τα τεθωρακισμένα που στοιχειώνουν τη μονοκαλλιεργημένη φαντασία τους. Τη δημοκρατία, που τη σιχαίνονται, την υπονομεύουν, την περιγελούν, την καταλύουν. Τη δημοκρατία ακριβώς εκμεταλλεύονται συνεχώς τα κουτσαβάκια της Χρυσής Αυγής. Τα κουτσαυγάκια μονολεκτικώς. Και την εκμεταλλεύτηκαν και προχθές. Εξω από τη Βουλή έψαλαν ναζιστικούς ύμνους μπροστά στον Αγνωστο, μιαίνοντας τη μνήμη του. Και στο εσωτερικό της μετέφρασαν σε βαναυσότητα κάθε είδους τη δύναμη που τους πρόσφεραν όσοι εκλογείς συμμερίστηκαν τη μισαλλοδοξία τους.

Εβρισαν. Τραμπούκισαν. Λασπολόγησαν. Παρέστησαν τους πολιτικά διωκόμενους, ενώ κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για φονική παραστρατιωτική δράση. Απείλησαν. Ούρλιαξαν «σκάστε ρε», τη δεύτερη προστακτική που λατρεύουν μετά το «εγέρθητος». Ο,τι ξέρει ο καθένας, ό,τι μπορεί κι ό,τι αγαπάει, αυτό κάνει. Και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου φώναξαν τα αιμοβόρα συνθήματά τους υπόδικοι βουλευτές από κοινού με τους υπαλλήλους τους και όσους σωματοφύλακες-οπαδούς είχαν φτάσει μάλλον εύκολα έως εκεί· παραδόξως, η φρουρά είχε προτιμήσει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην απομάκρυνση των δημοσιογράφων.

Σε μια τέτοια συνεδρίαση, που ήταν βέβαιο εκ προοιμίου ότι οι χρυσαυγίτες, εξαντλώντας όλη την ανοχή της δημοκρατίας αλλά και πυροβολώντας με το νέο όπλο που τους έδωσε η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, θα τη χρησιμοποιούσαν σαν ευκαιρία να εκδιπλώσουν όλα τα ταλέντα τους στις κάκιστες τέχνες, ο πρόεδρος της Βουλής απουσίαζε. Οταν είχε εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης, αρκετοί έγραφαν κι έλεγαν πως η επιλογή του οφειλόταν στον «δυναμικό του χαρακτήρα», που θα του επέτρεπε «να ανακαλεί στην τάξη τους χρυσαυγίτες». Αλλος ένας αστικός μύθος.

Για να μην αδικήσουμε τον κ. πρόεδρο (που άλλωστε ακολουθεί το πρωθυπουργικό πρότυπο, της περιφρονητικής απουσίας από τη Βουλή), μπορούμε να υποθέσουμε πως ήταν απασχολημένος με άλλη εργασία, πιο σοβαρή. Με την ετοιμασία και θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος που κήρυξε την πρόωρη λήξη των εργασιών της ολομέλειας, όταν πολλοί λόγοι θα επέβαλλαν να παραμείνει εν λειτουργία και το καλοκαίρι. Ποιοι λόγοι; Η λίστα Λαγκάρντ και η πιθανή παραγραφή· τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα υποβρύχια (και η επίσης πιθανή παραγραφή)· η συζήτηση για το «φλερτ» του κ. Μπαλτάκου (που πλέον θα συζητηθεί «σε τρία τέρμινα»)· η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη (κι εδώ τρία είναι τα τέρμινα)...

Είτε αστόχαστη χαρακτηριστεί είτε δόλια, η απόφαση για πρώιμο κλείσιμο της Βουλής είναι ο χειρότερος τρόπος για να απαντήσουν η Βουλή και η Δημοκρατία στη βαρύτατη προσβολή τους από τη Χ.Α...
Καθημερινή

Read more...

Τι αλλάζει στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό...

Μοντέλο παρόμοιο με αυτό που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή μηχανισμός αυτόματων περικοπών όταν υπάρχουν ελλείμματα, θα ακολουθήσουν και τα...
ταμεία κύριας σύνταξης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δε θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο τμήμα της μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι ανάλογο των εισφορών και τουσυνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη του κάθε Ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελέυθερος Τύπος", αυτή είναι μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.

Στο τραπέζει όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.

Κομβικό σημείο είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε 3 μεγάλους φορείς (ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες) εντός του 2015.
Ελεύθερος Τύπος


Read more...

Ο Ζήγρας έγραψε βιβλίο για τον Ακη...



Βιβλίο για τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο έγραψε ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας.
Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε μέσα στη φυλακή και ...
σύμφωνα με την «Καθημερινή», που προδημοσιεύει αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο στην κυριακάτικη έκδοσή της, στο κελί νούμερο επτά της έκτης πτέρυγας, ξεκίνησε να γράφει σε λευκές κόλλες χαρτί ιστορίες με πηγή έμπνευσης όσα έζησε.

Με την παρακίνηση του δικηγόρου του, Στέλιου Γκαρίπη, άρχισε να βάζει σε μια σειρά τις ιστορίες και προσφάτως οι δύο άνδρες αποφάσισαν από κοινού να το εκδώσουν.

«Ανήκω σε ένα παρελθόν που αποδεχόταν τη διαφθορά, τη θεωρούσε μάλιστα μαγκιά», φέρεται να παραδέχεται ο Ζήγρας.

Το βιβλίο του ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως τη «συνειδησιακή συνέχεια της πρώτης ειλικρινούς μαραθώνιας απολογίας του», όταν αισθάνθηκε προδομένος από τη στάση του ξαδέρφου του και πείστηκε από το δικηγόρο του να ομολογήσει τα όσα παράνομα είχαν γίνει εν γνώσει του.

«Έβγαλα την αλήθεια από μέσα μου, ελευθερώθηκα... Τώρα θέλω να γράψω μια ιστορία φανταστική, χωρίς να πρέπει κάτι να θυμηθώ, χωρίς να πρέπει να εξηγήσω, χωρίς να πρέπει να απολογηθώ», ξεκαθαρίζει στην εισαγωγή.

Ο ήρωας του διηγήματος αποφεύγει να χρησιμοποιεί το όνομά του στις παρανομίες του. Τα ονόματα των υπόλοιπων ηρώων είναι περιγραφικά, είτε προερχόμενα από άλλες γλώσσες και εποχές, αποκαλύπτοντας πολλές φορές χιουμοριστική διάθεση: η «Αγκέλα» είναι η πρώην Γερμανίδα σύζυγος και η «Αντουανέτα» η νυν, ο πρόεδρος της παράταξης και μετέπειτα πρωθυπουργός είναι ο «Μίμης», ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο «Γερμανός», ενώ υπουργοί είναι μεταξύ άλλων: ο «Λόλας», που «δε θα διαπρέψει ως οδοντίατρος, αλλά ως υπουργός Κατασκευών», ο «σεβάσμιος και αξιοσέβαστος» κ. «Μπόρνας» με το μαύρο μούσι, ο «Σκαρπίνης» και άλλοι.

Σήμερα, ο Ζήγρας ισχυρίζεται πως οι σχέσεις του με τον Τσοχατζόπουλο είχαν περάσει την πρώτη «δοκιμασία» τους, όχι κατά τη διάρκεια κάποιας από τις εκατοντάδες παράνομες δοσοληψίες στις οποίες είχε συμμετάσχει, αλλά όταν ο εξάδελφός του τού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παντρευτεί στο Παρίσι.

«Είσαι τρελός;», λέει ότι του είχε πει.

«Πάμε στη Θεσσαλονίκη να σουβλίσουμε 300 αρνιά και να φέρουμε νταούλια και μια ζωή θα βγαίνεις βουλευτής», του είχε προτείνει.

Ο Τσοχατζόπουλος, όμως, ήταν ανένδοτος: «Είναι επιθυμία ζωής».

«Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά το γάμο αυτό», φέρεται να ομολογεί ο Ζήγρας.

Read more...

Σαχινίδης: «Ηγέτης της Κεντροαριστεράς από τη βάση»...





Θέμα ηγεσίας στην Κεντροαριστερά και εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ, θέτει ο κ. Σαχινίδης.
«Το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα το θέσω εγώ. Θα το θέσει η...
κοινωνική βάση, που θα αντιπροσωπευθεί στο Συνέδριο, όπου θα αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα πρόσωπα, ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα. Και ο ηγέτης πρέπει να προκύψει από τη βάση με ανοικτή διαδικασία, που αποτελεί κεκτημένο του χώρου μας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».
Τονίζει ότι πρέπει να γίνει ξανά πλειοψηφική δύναμη ο χώρος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προτείνει τον διχασμό και όχι τη συναίνεση που είναι προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση. Πεποίθησή μου είναι ότι η κρίσιμη συμμαχία για την επανένωση της κοινωνίας, η συμμαχία "δημιουργών και αδυνάτων", μπορεί να γίνει μόνο από την αναγεννημένη ελληνική σοσιαλδημοκρατία».
Για τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σαχινίδης λέει πως «ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει τις απόψεις του, όπως αυτός δημοσίως τις διατυπώνει».
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό «Βήμα» δήλωσε πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «εκλέγεται από τη βάση και όχι από το συνέδριο. Θα πρέπει το συνέδριο να αποφασίσει και στη συνέχεια να προσφύγουμε στη βάση».
Σημείωσε δε πως «σε στρατηγική συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει την υπέρβαση να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δεν την κάνει, τότε αυτή δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Υπάρχουν δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά σοσιαλδημοκρατικές και θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σοσιαλδημοκρατία... Και στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλήσουν».

Read more...

Εντολή ΔΝΤ: Μειώστε κι άλλο τις εισφορές...


DNT
Tι αναφέρει η έκθεση-φάντασμα...

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμό των προγραμμάτων κατάρτισης και κίνητρα για απασχόληση σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, είναι η εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση.
 Στην...
έκθεση-φάντασμα του ΔΝΤ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα μας εκτιμούν ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα επιδράσει θετικά στους μισθούς, στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά.

Θεωρούν μάλιστα ότι εάν το μέτρο τρέξει και έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούν, θα πρέπει, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 να επανεξετασθεί το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9%, σε συνδυασμό με τη μείωση 1,1% στις αρχές του 2012 (μέσω της διάλυσης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας και κατά συνέπεια της κατάργησης της εισφοράς των εργοδοτών προς τους οργανισμούς αυτούς), οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους από 800 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μικτές αποδοχές και τα 7,13 δισ. ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές.

Τα μικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση εκτιμώνται σε 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως προσεγγίζει τα 2,36 δισ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές τα 509,28 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου, θα μειωθεί η εργοδοτική εισφορά κατά 2,9% όπως επίσης θα μειωθεί κατά 1% και η εισφορά των εργαζομένων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση των μισθών. Άλλωστε, ο εργαζόμενος, λόγω της αύξησης των καθαρών αποδοχών θα δει να του παρακρατείται μεγαλύτερος φόρος.

Η μείωση ωστόσο των ασφαλιστικών εισφορών, έχει και σημαντικές... παράπλευρες απώλειες, όπως για παράδειγμα η άμεση μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντιδιαστολή με -την όποια- αύξηση της απασχόλησης, που θα είναι μεσομακροπρόθεσμη.

Εκτιμάται ότι η «τρύπα» στα ταμεία θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να... κρέμεται πάνω από τα ταμεία δημιουργείται ένας επιπρόσθετος λόγος μείωσης των συντάξεων.

Read more...

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τον φόρο ιδιοκατοίκησης...



Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης.

Η ανακοίνωση:

«Διαψεύδεται κατηγορηματικά η ...
επιβολή φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. Η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής.

Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.»

Read more...

Στο επίκεντρο η οικονομία Ανασχηματισμός: Μετακινήσεις, σταθερές αξίες και ο γρίφος του ΥΠΟΙΚ


Ανασχηματισμός: Μετακινήσεις, σταθερές αξίες και ο γρίφος του ΥΠΟΙΚ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού επιτελείου θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα. Τα ονόματα που ακούγονται για την καυτή καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, οι σταθερές υπουργικές αξίες και οι ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, το «γαλλικό κλειδί» του ανασχηματισμού είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραμένει πιθανός αντικαταστάτης του Γιώργου Προβόπουλου στην ΤτΕ.

Το υπουργείο δεν αναμένεται να αναλάβει ούτε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ούτε ο στενός του συνεργάτης Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πάντως ήταν παρών στη συνάντηση Στουρνάρα-Λαγκάρντ στο Παρίσι.

Ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κ.Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Σταθερές αξίες στην κυβέρνηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται επίσης ότι παραμένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τους Π.Παναγιωτόπουλο (Πολιτισμού), Κ.Αρβανιτόπουλο (Παιδείας), Γ.Μιχελάκη (Εσωτερικών), Μ.Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας) και Άδ.Γεωργιάδη (Υγείας).

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Κ.Μαρκόπουλος.

Συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Π.Κουκουλόπουλος, Οδ.Κωνσταντινόπουλος και Γ.Κουτρουμάνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυρ.Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Π.Καψής.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος μιλώντας στην Real News καλεί το ΠΑΣΟΚ «να καταλάβει πως δεν θα γίνεται ό,τι το βολεύει, αλλά ό,τι έχει ανάγκη ο τόπος».

Για το μήνυμα του ανασχηματισμού ο ίδιος αναφέρει ότι «στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Συνεπώς, χρειάζεται μήνυμα σκληρής δουλειάς, ανανέωσης και αποφασιστικότητας για περισσότερες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό.»
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διήμερο κρίσιμων αποφάσεων Αιχμές Κουβέλη για ελλιπή στήριξη της ΔΗΜΑΡ από στελέχη της


Αιχμές Κουβέλη για ελλιπή στήριξη της ΔΗΜΑΡ από στελέχη της
Ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αιχμές για τη στάση στελεχών της ΔΗΜΑΡ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άφησε ο Φώτης Κουβέλης ανοίγοντας ένα κρίσιμο διήμερο εξελίξεων στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε απο το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι.

» Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη» διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη οσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;».

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ «βρίσκεται στην καμπή μιας εξαιρετικά αρνητικής εκλογικής εμφάνισης που απογοητεύει τα μέλη μας και δείχνει να περιορίζει δραστικά την εμβέλειά μας».

Για τον Φώτη Κουβέλη κύρια αιτία των χαμηλών ποσοστών που έλαβε το κόμμα είναι ότι «δεν μπορέσαμε να καταδείξουμε το κυβερνητικό μοντέλο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και επανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση των μελών της ΚΕ. «Προσωπικά από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε, επίσης, τους άξονες της πολιτικής του κόμματός του το επόμενο διάστημα ως εξής:

  • «Επιμένουμε στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία μας
  • Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας που να εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση.
  • Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
  • Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ».
Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του πρότεινε την πραγματοποίηση συνεδρίου το φθινόπωρο «το χαρακτήρα του οποίου πρέπει να τον συναποφασίσουμε» όπως είπε, κάνοντας λόγο για συνέδριο συνθέσεων και ενότητας.

«Οι Κασσάνδρες προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας. Το τέλος της ΔΗΜΑΡ, για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν. Η ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...