Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

“Για πρώτη φορά δεν ήμασταν στο επίκεντρο”!

Ικανοποίηση Γιώργου από την Σύνοδο Κορυφής, αφού…

protothema.gr
Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, ίσως επειδή όπως ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε δύο φορές «πρώτη φορά δεν ήμασταν στο επίκεντρο των συζητήσεων»!

Το γεγονός ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες δεν ασχολήθηκαν με την Ελλάδα, τα greek statistics και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, συνδέεται ευθέως με τις τελευταίες θετικές εκτιμήσεις της Tρόικας για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων» τόνισε ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στους πολίτες ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Σχεδόν αμέσως όμως, ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο εφησυχασμού επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, πολλά να κάνουμε, πολλές αλλαγές που αφορούν και στο πολιτικό σύστημα και στην ανάπτυξη που έχουμε να κάνουμε», ενώ δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις «μεγάλες αλλαγές στον τομέα της υγείας και της παιδείας».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, το ζήτημα της Ελλάδας ανέδειξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «την πολύ μεγάλη διαπίστωση ότι χρειάζεται συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση – συντονισμένη πολιτική ώστε να αντιμετωπίζονται πιθανές κρίσεις και προβλήματα που προκύπτουν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα που θα πλήττουν το εισόδημα του μέσου πολίτη», αναφερόμενος όμως στις μεταρρυθμίσεις και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έκανε λόγο για αλλαγές που «πρέπει να γίνουν» και έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις που πρέπει να προσελκύσει η χώρα για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

«Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των αλλαγών που θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνησή του δεν είχε λάβει τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων».


Πονάνε τα μέτρα, αλλά πρέπει να τα λάβουμε…

«Πονάνε αλλά πρέπει να τα λάβουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για «μέτρα έκτακτης οικονομικής ανάγκης».

Σε ερώτηση του protothema.gr για την αύξηση του ορίου των απολύσεων και την πρόβλεψη για μισθούς που μοιάζουν με έκτακτα βοηθήματα στους νεοπροσλαμβανομένους, ο κ. Παπανδρέου απάντησε επικαλούμενος την ανάγκη «να μπαίνει ένας νέος στην αγορά εργασίας πιο γρήγορα και πιο εύκολα».

Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τους ανέργους και προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

«Αν δεν ήμασταν μπροστά στη χρεοκοπία δεν θα χρειαζόμασταν το Μνημόνιο» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα δεσμευτικά κείμενα που η κυβέρνηση έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Κομισιόν.

«Έχουμε δώσει μάχη και με την Τρόικα να μη θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά τουλάχιστον στο δημόσιο υπάρχει η μονιμότητα, η σιγουριά» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών σε διάλογο για την επίτευξη λύσεων με συναίνεση.

Read more...

Ανοίγουν οι λογαριασμοί πρώην υπουργών για τη Siemens

Ομόφωνη απόφαση στην Εξεταστική

protothema.gr
Το άνοιγμα των προσωπικών λογαριασμών των πρώην υπουργών κ.κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Χριστοδουλάκη, Γιώργου Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Τάσου Μαντέλη, Χρίστου Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργου Αλογοσκούφη και Γιώργου Βουλγαράκη θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε από τον κ. Κώστα Τζαβάρα ο οποίος ζήτησε τον σχετικό έλεγχο όλων των πρώην υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που υπέγραψαν προγραμματικές συμβάσεις με την γερμανική εταιρεία.

Η πρότασή του έγινε ομοφώνως δεκτή, με αποτέλεσμα ο κ. Τζαβάρας, εκ μέρους της ΝΔ και ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, εκ μέρους ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν την κατάρτιση της λίστας με τους υπό εξέταση πρώην υπουργούς.
Να σημειωθεί πως στην λίστα θα προστίθενται συνεχώς και νέα πρόσωπα ενώ στόχος των μελών της εξεταστικής είναι να διασταυρώσουν τους λογαριασμούς των πρώην πολιτικών με κινήσεις λογαριασμών από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 'ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ'


Περισσότερες και πιο προνοητικές οικονομικές πολιτικές για την Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας τους εταίρους μας ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει βιώσιμη, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση...

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ζήτησε τη «θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», που θα συμπληρώνεται από τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και χάραξη πανευρωπαϊκών πολιτικών, λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας».

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παραδείγματα την επιβολή φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει «να συζητηθούν και να αποφασιστούν τώρα», κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Κι αυτό, όπως διευκρίνισε, προκειμένου «να μας επιτρέψουν στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μια
πράσινη οικονομία, να κάνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές, να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να σχεδιάσουμε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες μας».

Read more...

Ικανοποιημένη η τρόικα από τον πρώτο έλεγχο

nooz.gr
Την ικανοποίηση του από την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα εξέφρασε το κλιμάκιο των ελεγκτών της "τρόικας", που ολοκλήρωσε τον ενδιάμεσο έλεγχο στη χώρα.

Οι ελεγκτές, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσαν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα υλοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

"Αν και η αποστολή δεν έκανε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο αυτή τη φορά, οι συζητήσεις της υποδηλώνουν ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά και πως οι πολιτικές εφαρμόζονται όπως συμφωνήθηκε", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ανησυχία εξέφρασαν για το ύψος του πληθωρισμού. Τόνισαν, δε, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ύφεση να είναι μικρότερη του 4%.

Πρόσθεσαν ότι ότι οι δαπάνες βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα τέλη Μαΐου ήταν μικρότερο από όσο είχε προβλεφθεί.

Αναφορικά με τις τράπεζες, επισήμαναν ότι διαθέτουν σταθερά θεμέλια, ενώ η ενεργοποίηση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα.

Το κλιμάκιο θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα για την τελική αξιολόγησή του στα τέλη Ιουλίου.

Read more...

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου κατατίθεται το Ασφαλιστικό στη Βουλή


ΣΤΟ 63 ΜΕ 64% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, εξασφάλισε σήμερα την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές και πήρε το δρόμο για τη Βουλή.
Δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.



Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ορισμός εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών


Ανακοίνωση σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, στα πλαίσια του νόμου 3723/2008:

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ορίζονται...




... ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (3723/2008), οι εξής:

" Στην Alpha Bank: Σαράντης Λώλος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

" Στην EFG Eurobank: Δημήτρης Γεωργούτσος, Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

" Στην Αγροτική Τράπεζα: Στράτος Γουδινάκος, οικονομολόγος.

" Στην Πανελλήνια Τράπεζα: Άρης Σπηλιώτης, οικονομολόγος.

" Στην Τράπεζα Αττικής: Γεώργιος Χορταρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

" Στην Τράπεζα Πειραιώς: Αθανάσιος Τσούμας, οικονομολόγος.

" Στην Proton Bank: Μανώλης Τσιριτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

" Στην FBB Bank: Αντώνης Ζαΐρης, οικονομολόγος.

" Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Γεώργιος Μούζουλας, νομικός.

" Στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αλέξανδρος Μακρίδης, επιχειρηματίας.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 29 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ



Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.



Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Τι είπε ο Παπανδρέου για τη νίκη της Εθνικής



ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Απο τις Βρυξέλλες που βρίκσεται ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νίκη της εθνικής στο Μουντιάλ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Tελειώνουν τα ελληνικά κόμματα!



ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ

Το λέμε και το φωνάζουμε, όχι επειδή είμαστε έξυπνοι, όχι δεν είμαστε, είμαστε όμως παντού, και βλέπουμε ότι το μαύρο πάει σύννεφο για τους πολιτικούς. Μην φοβάστε, θα αλλά κάποια στιγμή...



...θα μιλάμε για ΠαΣοΚ, Ν.Δ και όλους αυτούς και θα γελάμε...

Το πολιτικό σύστημα τελειώνει! Πάμε για άλλα!

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Τον Φ. Κουβέλη προτίμησε η Ντ. Μπακογιάννη...


...για εκπρόσωπο των ανεξαρτήτων στη Βουλή

Από τον Χρήστο Μπουκάτη

Tελικά ο Φώτης Κουβέλης θα είναι ο εκπρόσωπος των 9 ανεξαρτήτων βουλευτών στη Διάκσεψη των Προέδρων της Βουλής. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί τον ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τον Κώστα Κιλτίδη έναντι της Σοφίας Σακοράφα που πρότειναν οι 3 διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αποκαλύψαμε πρώτοι (διαβάστε εδώ) το θέμα δεν είναι μόνο διαδικαστικό αλλά και πολιτικό καθώς έχει σημασία και τι "μηνύματα" θα δοθούν. Είχαμε αποκαλύψει επίσης ότι...
οι τρεις του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν για εκπρόσωπο Σοφία Σακοράφα αλλά από την άλλη πλευρά, ο Φ. Κουβέλης θέλει να είναι αυτός επικαλούμενος την εμπειρία που έχει καθώς μέχρι τώρα μετείχε στη Διάσκεψη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι έγινε ρυθμιστικός ο ρόλος της Ντ. Μπακογιάννη και του Κ. Κιλτίδη που ήταν βέβαιο ότι θα ευθυγραμμιζόταν μαζί της.

Read more...

Ετοιμη για λύση στο Σκοπιανό η Ελλάδα

«Η διαδικασία δε μπορεί να πηγαίνει επ’ αόριστον»

protothema.gr
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει και να συζητήσει κάθε πρόταση για τη λύση του Σκοπιανού η οποία θα είναι σοβαρή και θα προβλέπει μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στις Βρυξέλλες.

Η τετ α τετ συνάντηση που είχε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου διήρκεσε 35 λεπτά. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε για τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με το Σκοπιανό ομόλογό του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη λέγοντας ότι δεν πρόκειται για πρόταση αλλά για άρθρο και ότι παρόμοια εισήγηση είχε υποβληθεί παλαιότερα.

Ο κ. Δρούτσας έστειλε το μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα είναι εδώ με εποικοδομητικό πνεύμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εκτίμησε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της FYROM δεν είναι ενθαρρυντικές -«δεν είναι στην κατεύθυνση που θα επιθυμούσαμε» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να πηγαίνει η διαδικασία επ’ αόριστον.

«Εάν δε λυθεί το Σκοπιανό, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ ούτε και την ένταξη στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το θέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι απογοητεύεται αλλά δεν αποθαρρύνεται από την αντιπαραγωγική στάση της FYROM και προέβαλλε το επιχείρημα ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι τα Σκόπια που δέχονται την πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Ανακοίνωση από το γραφείο του Ν. Γκρούεφσκι για τη συνάντηση

«Κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας των πρωθυπουργών της Μακεδονίας και της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, συνάντηση των κκ. Ν. Γκρούεφσκι και Γ.Παπανδρέου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για αρκετά ζητήματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

«Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν -μεταξύ άλλων- για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, καθώς και για αρκετά ζητήματα διμερούς χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο εξέφρασαν την απαρέγκλιτη υποστήριξή τους στην διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Στην συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετομότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.


Read more...

“Θα πάρετε τη 2η δόση μόνο εάν…”

Η Τρόικα “διαψεύδει” Παπακωνσταντίνου

protothema.gr
Η δεύτερη δόση του δανείου από την Τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξασφαλιστεί μόνο εφόσον ο έλεγχος που θα κάνουμε τον Ιούλιο θα είναι επιτυχής.

Η επισήμανση αυτή έγινε προς τους έλληνες δημοσιογράφους από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Paul Thomsen.

Ο κύριος Thomsen εξήγησε ότι εφόσον ο νέος έλεγχος που θα γίνει σε ενάμιση μήνα
θα αποδείξει ότι πιάνονται οι στόχοι του σταθεροποιητικού προγράμματος τότε και μόνο θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου που έχει εγκριθεί για την χώρα μας.

Η δήλωση αυτή των εκπροσώπων της Tρόικας πάντως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι επόμενες δόσεις του δανείου είναι εξασφαλισμένες.

Πάντως, οι ελεγκτές της Τρόικας εξέφρασαν την άποψη ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προχωράει σε σταθερή βάση και ότι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά προβλέπονται θετικές…
Read more...

Παραπέμπονται 4 από τους 6 κατηγορουμένους



ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Την παραπόμπή σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, των τεσσάρων από τους έξι κατηγορούμενους, στην υπόθεση Ζαχόπουλου,αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Οι δικαστές παραπέμπουν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων την βασική κατηγορουμένη Εύη Τσέκου,τον εργατολόγο Χρήστο Νικολιτσόπουλο, τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη, ενώ απαλλάσσουν των κατηγοριών,τους δικηγόρους Δημήτρη Μπαλέρμπα και Ηρακλή Κουτελίδα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η κα Τσέκου πρέπει να δικαστεί για τις κατηγορίες της εκβίασης και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ο κ. Αναστασιάδης για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ενώ ο εργατολόγος και ο δημοσιογράφος για συνέργεια στην παραβίαση.

Και οι τέσσερις απαλλάσσονται από την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές δέχονται ότι η κα Τσέκου είχε σκοπό να εκβίασει τον κ. Χρήστο Ζαχόπουλο γνωστοποιώντας του την ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού με ερωτικές στιγμές και συζητήσεις τους που είχε συλλέξει κρυφά, ώστε να τον πιέσει να την μονιμοποιήσει στο Υπουργείο Πολτισμού.

Όπως τονίζεται στο βούλευμα, η κατηγορουμένη δεν πέτυχε τον στόχο της όχι από δική της βούληση, αλλά διότι ο κ. Ζαχόπουλος δεν ενέδωσε και προτίμησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο τον Δεκέμβριο του 2007.

Ο εργατολόγος, όπως αναφέρεται στο βούλευμα , παρέσχε συνδρομή στην κα Τσέκου όταν αυτή παρέδωσε το παράνομο υλικό στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", ενώ ο κ. Αναστασιάδης υπέκλεψε το εν λόγω υλικό από την 37χρονη.

Οι δικαστές αναφέρουν πως ο εκδότης παρέδωσε στις 14/12/2007 στον κ. Γιάννη Ανδριανό, εκπρόσωπο Τύπου του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, CD με επεξεργασμένο τμήμα του όλου υλικού που υπέκλεψε από την κα Τσέκου.

Το βούλευμα διατάσσει την επιστροφή των χρηματικών εγγυήσεων που επιβλήθηκαν σε κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών στον κ. Αναστασιάδη 300 χιλιάδες ευρώ και στον κ. Νικολιτσόπουλο 50 χιλιάδες ευρώ.


Read more...

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ



Για την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας

Παρ΄όλο που στην παρούσα φάση η αποστολή δεν προέβη σε ενδελεχή έλεγχο στο πλαίσιο των συζητήσεων διεφάνη ότι το πρόγραμμα τριετούς οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προχωράει βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα 14 με 17 Ιουνίου προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι θετικές καθώς τα δημόσια έσοδα προκύπτουν σχεδόν όπως αναμένονταν, ενώ παρατηρείται αυστηρός έλεγχος δαπανών στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, μέχρι τα τέλη Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.

Τα στελέχη ανέφεραν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.

Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις απαιτούμενες προβλέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τη συνεισφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται επίσης ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ότι οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ανέφεραν τα στελέχη.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς το καλύτερο.

Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Poul Thomsen, την ΕΚΤ ο Klaus Masuch και Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσώπησε ο Servaas Deroose.


Read more...

Πρόκληση των Γερμανών με το Βουρλούμη...



Ο Παναγής Βουρλούμης συνεχίζει ακάθεκτος. Ανανεώθηκε η θητεία του. Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom (στην οποία η Ν.Δ. πούλησε τον ΟΤΕ) έδειξαν προκλητικά ότι τον στηρίζουν. Τον άνθρωπο, που μόλις προχθές η ελληνική Δικαιοσύνη τον παραπέμπει να δικαστεί για κακούργημα.
Τόσα χρόνια τους στήριζε ο άνθρωπος, τους Γερμαναράδες και παίρναν έργα εδώ. Να μην τον στηρίξουν και αυτοί τώρα!...


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στο υπουργείο Υγείας η τρόικα

Το υπουργείο Υγείας θα επισκεφτεί το πρωί αντιπροσωπεία της τρόικας. Στο μεταξύ, έληξε το εμπάργκο ιατρικών υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία, όπως αποφάσισαν τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου επιστημών, προμηθευτών και υγείας, οι οποίοι εκτιμούν ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Για σήμερα έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ορθοπαιδικού Υλικού και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, αποδέχτηκαν την πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Υγείας για το διακανονισμό, που αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου 2007-2009,συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

.i-reportergr
Read more...

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο Μετρό


Τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισαν διαδοχικές στάσεις εργασίας, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τρίτη. Συνεπώς, από την Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη (όχι όμως το Σαββατοκύριακο) θα πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας: 5:30 - 11:00 Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, 11:00 - 16:00 Σωματείο Οδηγών, 16:00 - 00:30 Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα κινείται το Μετρό

Η ακινησία του Μετρό προακλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο λεκανοπέδιο.
Οι βασικοί άξονες της Αθήνας έχουν υποστεί έμφραγμα, ενώ σύμφωνα με την τροχαία, η κίνηση οχημάτων στην Αθήνα είναι αυξημένη κατά 50%.

Για σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.


Στον ΟΣΕ η στάση θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4.
Read more...

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ...

Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε...
ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλείς της «τρόικας» θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.
Για τις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, θα υπάρξουν προεδρικά διατάγματα. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με στελέχη της «τρόικας» για τη διευθέτηση κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

Read more...

ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τέλος στις εξαιρέσεις από την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων βάζει από την 1η Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών. Επαγγελματίες ταξί, περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που έως σήμερα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το... παραθυράκι του νόμου, σύμφωνα με το οποίο εφόσον είχαν ετήσια έσοδα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και να κόβουν αποδείξεις, είναι πλέον υποχρεωμένοι να σεβαστούν τις αλλαγές αν δεν θέλουν να εισπράξουν τσουχτερά πρόστιμα.
Με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που εστάλη χθες στις εφορίες, ενεργοποιούνται από την 1η Ιουλίου οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου βάσει των οποίων υποχρεώνονται σε τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και έκδοση αποδείξεων:
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν.
Ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων.
Πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.).
Υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών Εφημεριδοπώλες Ασφαλιστικοί σύμβουλοι Ταξιτζήδες Εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζόμενων δωματίων Φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ Πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τους αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2010.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει σε λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εκμεταλλευτές φορτηγών δημοσίας χρήσης που μέχρι τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς και είχαν ειδική ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων. Από την 1-1-2011 θα εντάσσονται με βάση το ύψος των εσόδων τους στην αντίστοιχη κατηγορία βιβλίων. Ειδικά για φέτος, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες οι οποίοι από τις αρχές του έτους τηρούν βιβλίο εσόδων- εξόδων θα συνεχίσουν την τήρησή του έως και τις 31-12-2010 ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων χρήσης 2009.
Στην ίδια εγκύκλιο εξειδικεύονται και οι αλλαγές αναφορικά με την εξόφληση λογαριασμών μέσω επιταγών ή τραπεζικών συναλλαγών. Ετσι, από την 1η Ιουνίου 2010, μειώθηκε το όριο πάνω από το οποίο υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης τιμολογίων με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού από τα 15.000 στα 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση επιταγής δεν χρειάζεται πια να είναι δίγραμμη.

Read more...

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Μείωση των αποζημιώσεων έως και 50% σε περίπτωση προειδοποίησης, αύξηση του ορίου των απολύσεων και.... παράκαμψη του κατώτερου μισθού για τους νέους προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, καθώς ο...
υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν μέχρι τις 23 του μήνα τις απόψεις τους.Στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα θα μειωθεί και η αμοιβή των υπερωριών.

Αναλυτικά το νέο «τοπίο» στην αγορά εργασίας προβλέπει τα ακόλουθα:
1. Μειώνεται έως και 50% το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση προειδοποίησης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει στον έναν έως τέσσερις μήνες, ενώ σήμερα μπορεί να φτάνει έως και τα δύο χρόνια. Αυτό συμπαρασύρει προς τα κάτω και την αποζημίωση σε περίπτωση που η απόλυση γίνεται μετά από προειδοποίηση.
2. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν 6 άτομα (σήμερα στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 εργαζόμενους επιτρέπεται η απόλυση 4 ατόμων).
Οι επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα μπορούν να απολύουν το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους (σήμερα το ποσοστό των απολύσεων είναι 2% στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζόμενους).
3. Αλλάζει η διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις. Στη μεσολάβηση θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς εργοδότες ή συνδικάτα αλλά και για τη διαιτησία μπαίνουν όροι.
Συγκεκριμένα θα απαιτείται συμφωνία των δύο μερών, ενώ μονομερής προσφυγή θα γίνεται μόνο όταν το ένα μέρος αρνηθεί τη μεσολάβηση. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αυτό μπορεί να ακυρώσει τον ρόλο της διαιτησίας, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να πηγαίνουν στη μεσολάβηση αλλά να αρνούνται τη διαιτησία και να μην εκδίδεται οριστική απόφαση.
4. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, που χάνουν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης. Στην αυτασφάλιση υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με:
Το 50% του κόστους για ασφαλισμένους από 57 έως 60 ετών
Το 80% για ασφαλισμένους από 60 έως 64 ετών.
Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καλύπτει το λοιπό κόστος της αυτασφάλισης των απολυμένων αλλά και να επιδοτεί έως 20% το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
5. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους, καταβάλλοντας το 70% έως 85% του κατώτερου μισθού (δηλαδή από 518 έως 629 ευρώ). Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού.
Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του κατώτερου μισθού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατώτατου ορίου μισθού και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ».
Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα «γκρίζα» σημεία, καθώς ο τρόπος καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μένει να καθοριστούν. Ειδικά για τους νέους από 15 έως 18 ετών προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών συμβάσεων μαθητείας μέχρι ενός έτους. Στη συγκεκριμένη ομάδα η αμοιβή διαμορφώνεται στο 70% του κατώτερου μισθού.

Read more...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από το Βήμα)

Η μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης, η αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων, χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβές για τις προσλήψεις νέων έως 25 ετών, η κατάργηση της προσφυγής στη...
διαιτησία κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών και η έμμεση κατάργηση της σύμβασης της ΓΣΕΕ με την παροχή δυνατότητας επί τα χείρω ρυθμίσεων σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις συνιστούν το νέο εφιαλτικό εργασιακό τοπίο της χώρας.
Η πλήρης κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων επέρχεται με τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές σε ό,τι αφορά τον τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Οι νέες ρυθμίσεις θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα εστάλη στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους εντός δέκα ημερών, στη συνέχεια θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και θα ξεκινήσει η ισχύ του με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η αμοιβή των υπερωριών θα επέλθει με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι ρυθμίσεις για τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις περιέχονται στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο για τη δανειοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
«Εκτρωμα» χειρότερο και από αυτό καθαυτό το μνημόνιο χαρακτηρίζει το Προεδρικό Διάταγμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος , σημειώνοντας: «Οσα δεν κατάφεραν επί δεκαετίες οι βιομήχανοι το πετυχαίνουν σήμερα με την αρωγή κυβέρνησης και τρόικας». Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το διάταγμα και προαναγγέλλει την προσφυγή της στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, καθώς σημειώνει ότι «οι ρυθμίσεις είναι αντεργατικές, αντικοινωνικές, εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες».
Οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνουν τα εξής:
Αποζημιώσεις. Το ποσό μειώνεται κατά 50%, θέτοντας σε εφαρμογή το τρικ της προειδοποίησης. Εως τώρα ίσχυε η χορήγηση της μισής αποζημίωσης εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει γραπτώς τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει. Η προειδοποίηση έπρεπε να γίνει τόσους μήνες πριν όσοι είναι οι μηνιαίοι μισθοί αποζημίωσης που δικαιούται ο απολυόμενος. Τότε θα λάμβανε τη μισή αποζημίωση. Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνονται στο ελάχιστο οι μήνες προειδοποίησης. Γίνονται από ένας έως τέσσερις, αντί από ένας έως 24 μήνες που ίσχυε έως τώρα. Ως εκ τούτου οι εργοδότες θα μπορούν κάλλιστα να επιλέγουν την οικονομικότερη λύση προκειμένου να απολύσουν.
Οριο απολύσεων. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων, καθώς στις επιχειρήσεις με λιγότερο προσωπικό οι απολύσεις είναι ελεύθερες. Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζομένους μπορούν να απολύουν έξι άτομα τον μήνα και οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων μπορούν να απολύουν το 5% του προσωπικού με οροφή τους 30 εργαζομένους τον μήνα.
Διαιτησία. Ουσιαστικά καταργείται η διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε «μόνιμη εκκρεμότητα» οι συμβάσεις όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία και απαιτείται είτε συμφωνία των δύο μερών είτε μονομερής προσφυγή μόνο στην περίπτωση που ένα μέρος αρνηθεί τη μεσολάβηση.
Απολυμένοι μεγάλης ηλικίας. Δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης σε απολυμένους μεγάλης ηλικίας για το διάστημα της επιδότησής τους από τον ΟΑΕΔ. Το 50% του κόστους της αυτασφάλισης πληρώνει ο εργοδότης για απολυμένους ηλικίας από 57 έως 60 ετών και το 80% για ασφαλισμένους από 60 έως 64 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καλύψει το υπόλοιπο κόστος. Ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των απολυμένων.
Αμοιβές νέων. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους καταβάλλοντας το 70% έως 85% του κατώτερου μισθού (δηλαδή από 518 έως 629 ευρώ). Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού. Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του κατώτερου μισθού, ενώ οι μαθητευόμενοι από 15 έως 18 ετών το 70% του κατώτερου μισθού ή ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Read more...

«Μισές» οι αποζημιώσεις!


Κατεδαφίσεις- σοκ στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα (και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές) φέρνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (κατ΄ εντολήν της τρόικας) που στάλθηκε χθες στους κοινωνικούς φορείς και έχει στόχο να γίνονται φθηνότερες και ευκολότερες οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα...



Με το σχέδιο- φωτιά μειώνονται μέχρι και 50% οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης υπαλλήλων, αυξάνονται οι ομαδικές απολύσεις, καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δημιουργείται η γενιά των 592 ευρώ, αφού θα προσλαμβάνονται νέοι με αμοιβές κάτω από τον βασικό μισθό! Τα νέα μέτρα, τα οποία προκαλούν θύελλα αντιδράσεων- ήδη η ΓΣΕΕ τα χαρακτήρισε αντεργατικά, αντικοινωνικά και αντισυνταγματικά-, είναι τα παρακάτω:

Υψος και τρόπος καταβολής αποζημίωσης: Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διάρκειας πέραν των δύο μηνών δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 μήνες έως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μηνός πριν από την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα έως 15, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν από την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 χρόνια συμπληρωμένα έως 20, απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών πριν από την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν από τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

Σε διμηνιαίες δόσεις
Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/20 και 3198/55. Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποιήσεως. Οταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές 2 μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές 2 μηνών. Το υπόλοιπο καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσης είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με την παρούσα καταργείται.

Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων: Οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και καθορίζονται ως εξής:

α) Μέχρι 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους.

β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Χειρόφρενο την Πέμπτη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εν μέσω καύσωνα...

.protothema.gr
Απίστευτη αναμένεται να είναι και την Πέμπτη, η ταλαιπωρία χιλιάδων αθηναίων, καθώς σε νέα κινητοποίηση προχωρούν όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα δεν θα λειτουργήσει κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς (Μετρο, ηλεκτρικός, προαστιακός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα ΟΣΕ), λόγω πεντάωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι.

Το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το νέο Ασφαλιστικό και τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Να συνεχίσουν την απεργία τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους περίπου 285 συμβασιούχους συναδέλφους τους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται, καθώς κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως αποφάσισαν την Τετάρτη, τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό θα προχωρούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας τις επόμενες ημέρες.

Οι συμβασιούχοι προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης, σε κατάληψη των γραφείων της ΑΜΕΛ (Εταιρείας Λειτουργίας του Μετρό) στην Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων και παρέμειναν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.
Read more...

Παπανδρέου με Γκρουέφσκι για το όνομα

Συνάντηση την Πέμπτη στις Βρυξέλες

protothema.gr
Αμέσως μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε μέσω της διπλωματικής οδού, από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να συναντηθούν, για να συζητήσουν.

Οι Σκοπιανοί απάντησαν θετικά και το ραντεβού κλείστηκε, για τις 9.15 ώρα Ελλάδος το πρωί της Πέμπτης, πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο κ. Παπανδρέου, δημιουργεί συνθήκες κινητικότητας, στο «σκοπιανό» και στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επίτευξη λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, εφόσον η FYROM, αποφασίσει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, με εποικοδομητική διάθεση.

Read more...