«Η διαδικασία δε μπορεί να πηγαίνει επ’ αόριστον»
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει και να συζητήσει κάθε πρόταση για τη λύση του Σκοπιανού η οποία θα είναι σοβαρή και θα προβλέπει μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στις Βρυξέλλες.
Η τετ α τετ συνάντηση που είχε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου διήρκεσε 35 λεπτά. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε για τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με το Σκοπιανό ομόλογό του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη λέγοντας ότι δεν πρόκειται για πρόταση αλλά για άρθρο και ότι παρόμοια εισήγηση είχε υποβληθεί παλαιότερα.
Ο κ. Δρούτσας έστειλε το μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα είναι εδώ με εποικοδομητικό πνεύμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εκτίμησε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της FYROM δεν είναι ενθαρρυντικές -«δεν είναι στην κατεύθυνση που θα επιθυμούσαμε» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να πηγαίνει η διαδικασία επ’ αόριστον.
«Εάν δε λυθεί το Σκοπιανό, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ ούτε και την ένταξη στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το θέμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι απογοητεύεται αλλά δεν αποθαρρύνεται από την αντιπαραγωγική στάση της FYROM και προέβαλλε το επιχείρημα ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι τα Σκόπια που δέχονται την πίεση της διεθνούς κοινότητας.
Ανακοίνωση από το γραφείο του Ν. Γκρούεφσκι για τη συνάντηση
«Κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας των πρωθυπουργών της Μακεδονίας και της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, συνάντηση των κκ. Ν. Γκρούεφσκι και Γ.Παπανδρέου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για αρκετά ζητήματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
«Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν -μεταξύ άλλων- για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, καθώς και για αρκετά ζητήματα διμερούς χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο εξέφρασαν την απαρέγκλιτη υποστήριξή τους στην διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
«Στην συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετομότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου