Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο για διαπραγματεύσεις...


Λόγο για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα έκανε λόγο η Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας υποδέχθηκε τον...
Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και στις κοινές τους δηλώσεις ανέφερε ότι συζήτησαν και για το ελληνικό ζήτημα επαναλαμβάνοντας, όπως είπε και το πρωί μιλώνστας στο Ράιχσταγκ, ότι οι θύρες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτές. Η Άγκελα Μέρκελ όμως τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προωθηθούν και στην Ελλάδα ευρείες μεταρρυθμίσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης...
real.gr

Read more...

Διάγγελμα του πρωθυπουργού: Κανονικά το δημοψήφισμα της Κυριακής


Αλ. Τσίπρας: Το «όχι» στο δημοψήφισμα αποτελεί ισχυρή πίεση για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη

Nέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απευθύνει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα της Κυριακής θα διενεργηθεί κανονικά.
diagelma
Το δημοψήφισμα δεν είναι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, πως ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν κατατεθεί καλύτερες προτάσεις για το χρέος.
Εάν το  Eurogroup τις κάνει αποδεκτές, τότε θα ανταποκριθούμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους εταίρους.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα είναι και τη Δευτέρα με καλύτερους όρους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, σε αυτή την Ευρώπη να έχουμε εικόνες ντροπής με κλειστές τράπεζες. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων, που όπως είπε έκλεισαν τις τράπεζες, επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στο λαό.
Το «όχι», τόνισε, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως οι δυσκολίες είναι προσωρινές. Το «όχι», συμπλήρωσε, σημαίνει ισχυρή πίεση για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.
Η επικράτηση ακραίων κύκλων είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συνταξιούχους «για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται».
Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας ζητούν να πείτε ναι σε όλα είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία».
Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές. Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση δύσκολη και διαβεβαίωσε, πως οι καταθέσεις δεν θα χαθούν στο βωμό των εκβιαστών. Η Δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, επισήμανε και πρόσθεσε, πως οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε  τους πολίτες για την ψυχραιμία που επιδεικνύουν και τους κάλεσε να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι είναι η ευθύνη μας απέναντι στους γονείς μας και στα παιδιά μας, είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία.
Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που αναφέρονταν σε έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τσίπρας: Οι σειρήνες τις καταστροφής οργιάζουν...


"Αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα. Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Σε συνέχιση στη...
διαιώνιση του μνημονίου", ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τετάρτης. 
"Το ΟΧΙ αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη μέρα. ΟΧΙ σημαίνει ισχυρή πίεση για λύση. ΟΧΙ σημαίνει ισχυρή πίεση για συμφωνία δίκαιη", τόνισε...
thepressproject.gr

Read more...

Άρθρο γνώμης Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ


«Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Κλάιβ Κρουκ στο πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των 30 ετών και πλέον που αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα, δεν έχει ξαναδεί μία τέτοια επανάληψη διαρκούς, αυτάρεσκης, καταστροφικής και συγκαλυπτόμενης ανικανότητας.
bloomberg
«Δεν αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει, προσθέτοντας ότι «καθώς η ζημιά κορυφώνεται, μία προσπάθεια είναι σε εξέλιξη να ξαναγραφεί η ιστορία της ντροπιαστικής αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα».
Εδώ και πέντε μήνες, που άρχισαν οι συζητήσεις, σημειώνει ο αρθρογράφος, και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά ο Τσίπρας υποχώρησε περισσότερο απ' ό,τι οι πιστωτές. Είναι αλήθεια, σημειώνει, ότι η τελευταία προσφορά των πιστωτών προβλέπει λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που ζητούσαν αρχικά, αλλά και αυτά απαιτούν πολύ (και παράλογα) σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Αντίθετα, προσθέτει ο Κρουκ, οι πιστωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και να περιλάβουν στις τρέχουσες συζητήσεις το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επιμένοντας παράλογα ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα.
«Την Τρίτη, ο Τσίπρας έκανε την πιο κρίσιμη προσπάθεια να προωθήσει το θέμα (σ.σ.: της συμφωνίας). Αντί να εκφρασθεί οποιαδήποτε επιθυμία συμβιβασμού από την πλευρά των πιστωτών, οι κυρίαρχες φωνές τους - ιδιαίτερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συχνά θεωρείται ότι παίρνει τις αποφάσεις - σημείωναν ότι δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Το πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Δεν θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι εντελώς χωρίς νόημα να μειώνεται και άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», σημειώνει ο Κρουκ.
«Ο Γιούνκερ λέει ότι η τελευταία προσφορά δεν απαιτούσε μειώσεις μισθών. Αλήθεια; Η πρόταση (σ.σ.: των πιστωτών) αναφέρει ότι το μισθολόγιο πρέπει να εκσυγχρονισθεί, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης των μισθολογικών διαφορών. Με την έννοια αυτή, η διεύρυνση των διαφορών συνεπάγεται μειώσεις μισθών», σημειώνει ο Κρουκ, προσθέτοντας: «Όσον αφορά το ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων (σ.σ.: που υποστήριξε ο Γιούνκερ), οι πιστωτές ζητούν για τη σταδιακή επιβολή νέων μειώσεων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το ΕΚΑΣ που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά είναι μειώσεις».
Οι πιστωτές, συνεχίζει ο Κρουκ, ζητούν πολλά ακόμη, ενώ η ελληνική οικονομία είναι γονατισμένη, με μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου και την ανεργία στο 25%, ενώ προτρέπει τους αναγνώστες να διαβάσουν την πρόταση των πιστωτών για να δουν αν προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο Γιούνκερ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Κρουκ θεωρεί ως τη μεγαλύτερη στρέβλωση το γεγονός ότι ο Γιούνκερ απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες για το θέμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, για να τους πει ότι το «όχι» θα σήμαινε όχι στην Ευρώπη. Και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτει, διευκρίνισε ότι η ψήφος θα καθορίσει «αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη». Αυτά είναι «ανοησίες», λέει ο αρθρογράφος. «Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρωσύστημα, δεν θα είναι επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν να φύγουν, αλλά επειδή η Ευρώπη θα αποφασίσει να τους διώξει». Μία πραγματικά ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει ανακοινώσει ότι θα συνέχιζε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο Κρουκ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ολάντ: Η συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να γίνει αμέσως...


 Ολάντ: Η συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να γίνει αμέσωςΟ Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να υπάρξει "αμέσως" μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους Eυρωπαίους πιστωτές της.

"Πρέπει να... είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως!", τόνισε ο Ολάντ προσθέτοντας πως δεν μπορεί πλέον να "αναβάλλεται" ένας συμβιβασμός. "Πάει καιρός που μιλάμε γι' αυτή τη συμφωνία, ας γίνει!", επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος. "Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Δεν είναι ώρα τώρα για «βέτο» είπε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «ως Ευρωπαίος» δεν θέλει την διάλυση της Ευρωζώνης, δεν θέλω αδιάλλακτα σχόλια, βάναυσες ρήξεις». 

«Δεν είναι σαφές το πού αναφέρεται», σημειώνει το Reuters, «όμως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα είχε στο μυαλό του Γερμανούς πολιτικούς που έχουν κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα». 

Read more...

Ιερώνυμος: Η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία της...


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή οικογένεια
... στην ευρωπαϊκή οικογένεια...
«Στα παιδιά μας οφείλουμε να εγγυηθούμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου. Μια Ελλάδα που θα προχωρά με...
αυτοπεποίθηση και σιγουριά μπροστά, σάρκα από τη σάρκα του στενού πυρήνα της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας», δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Τόνισε, μάλιστα, την αναγκαιότητα να παραμείνουμε ενωμένοι διότι «Πάνω από το καθετί και από τον καθένα υπάρχει η πατρίδα. Μας ενώνει όλους η αγάπη γι' αυτόν τον τόπο. Η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του. Δεν μας χωρίζει τίποτε. Γι' αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε το δηλητήριο του διχασμού να στάξει στις ψυχές μας. Θα πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενεών».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες τις οποίες χαρακτήρισε τις κρισιμότερες στην πορεία του έθνους μας, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Για κάθε θεσμό σε αυτή τη χώρα, για τα κόμματα, για την Εκκλησία, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα χωριστά», σημείωσε.

Τέλος, συνέστησε «Ας μην διακινδυνεύσουμε κατακτήσεις που με μόχθο οι οραματιστές αυτού του τόπου κέρδισαν. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Read more...

Λίγος χρόνος, ασαφές ερώτημα Συμβούλιο της Ευρώπης: Το δημοψήφισμα δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα


Συμβούλιο της Ευρώπης: Το δημοψήφισμα δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τσίπρα δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι βάσει των διεθνών στάνταρτ το δημοψήφισμα πρέπει να προκηρύσσεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του και να θέτει ξεκάθαρο ερώτημα.

Ο γενικός γραμματέας Τόριμπγιορν Γιάνγκλαντ ανέφερε ότι συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» το γεγονός ότι μεσολαβεί τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας επίσης το γεγονός ότι «το ερώτημα που τίθεται στον λαό δεν είναι πολύ σαφές».

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press από την Λισαβόνα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε πως τα διεθνή πρότυπα ορίζουν να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μεταξύ προκήρυξης και διεξαγωγής, να τίθεται σαφές ερώτημα στους πολίτες και να παρακολουθούν την ψηφοφορία διεθνείς παρατηρητές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Άφρονες επιλογές οδηγούν τη χώρα μας σε περιπέτειες» Κατά του δημοψηφίσματος η ΓΣΕΕ: Είναι ψευδεπίγραφο και διχαστικό


Η μεγαλύτερη εργατική οργάνωση της Ελλάδας, η ΓΣΕΕ ζητεί την ακύρωση του δημοψηφίσματος και μάλιστα επικαλείται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
gsee ergodotes synantisi
Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης κρίθηκε πως για τη ΓΣΕΕ  το συγκεκριμένο    δημοψήφισμα, ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του «καίγεται» μέσα σ’ ένα πλαίσιο «τεχνητών διλημμάτων» και «χρονικών ασφυξιών», που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας.
«Η Συνομοσπονδία είναι αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Ελληνικού Λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της Κυβέρνησης. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο Ευρώ.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ και ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας.
«ΑΦΡΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΞΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ! Ως Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
- Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!
- ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ & ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!!
- ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ & ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΕΥΡΩΠΗ!!!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βρυξέλλες: Ανεδαφικές οι προτάσεις Τσίπρα, δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης


tsipras junker
Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Η πρώτη αντίδραση των δανειστών στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εκροσώπους των θεσμών είναι αρνητική.
Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο «και πέντε».
Κύκλοι των θεσμών αναρωτιούνται αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ο κ. Τσίπρας. Εις ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που τώρα λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τους πιστωτές, εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι θα τις εξετάσουν.
Οι θεσμοί τονίζουν ωστόσο ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, δεδομένου του νέου δημοσιονομικού κενού που έχει δημιουργήσει το bank run, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και γενικώς η αναγγελία του δημοψηφίσματος.
Διερωτώνται δε κατά πόσο είναι ειλικρινής η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού την στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες «υπέρ του όχι».
Μήπως ο κ.Τσίπρας παίζει ακόμη παιγνίδια ή θα γυρίσει να πει τώρα «ναι» συνεχίζουν εκπρόσωποι των θεσμών παρατηρώντας ότι αν μη τι άλλο η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση με την οποία υποτίθεται ότι αναζητά συμβιβασμό είναι ασυνεπής με την επιμονή του να τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.
Ντάισελμπλουμ: Το πρόβλημα είναι η στάση της κυβέρνησης
Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Κουτσούμπας: Χειρότερο μνημόνιο η πρόταση Τσίπρα...


O Δημήτρης Κουτσούμπας
Σε δηλώσεις του για την πρόταση Τσίπρα προς τους δανειστές, ο Δ. Κουτσούμπας είπε τα εξής:
 Η νέα πρόταση Τσίπρα προς την τρόικα είναι ακόμα χειρότερο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα. Κοροϊδεύουν αισχρά τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται...
ότι τα «όχι» τους είναι «ναι» σε νέες δανειακές συμβάσεις - αντιλαϊκές συμφωνίες - «ναι» στις λυκοσυμμαχίες τους. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ τα ακυρώνουμε όλα αυτά. Λέμε «όχι» στα μνημόνια, «ναι» στην αντίσταση.

Read more...

Αποφυλακίζεται με όρους, ο Κασιδιάρης...


Ένα χρόνο μετά την προφυλάκισή του το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την αποφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με περιοριστικούς όρους της μη συμμετοχής σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής σε όλη την επικράτεια πλην του ελληνικού κοινοβουλίου, της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και...
απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την αποφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών που έκρινε την παράταση ή μη της προσωρινής του κράτησης για ακόμη ένα εξάμηνο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο ένα χρόνο μετά την προφυλάκιση του βουλευτή για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής αποφάσισε πως «η κατά νόμον βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης» και παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών διέταξε την αποφυλάκισή του. Αυτή μπορεί να γίνει και σήμερα.

Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι της μη συμμετοχής σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής σε όλη την επικράτεια πλην του ελληνικού κοινοβουλίου, της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι δικαστές, σε αντίθεση με τον εισαγγελέα, έκριναν πως «αν και διώκεται για κακούργημα δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων».
efsyn.gr

Read more...

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Το Eurogroup θα αποφασίσει...



... για την πρόταση της Αθήνας...
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup κατά τη συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη.
«Το πόσο θα υποστηριχθούν τα ελληνικά αιτήματα θα δείξει, καθώς...
αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ούτε όρους στη βάση να συζητήσουμε κάτι που θα μπορούσε πλαίσιο να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις

Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή κάνει την προκαταρκτική αξιολόγηση, εξέταση αυτού του αιτήματος, θα παρουσιάσει την ανάλυσή της αργότερα στο Eurogroup μέσα στην ημέρα και εναπόκειται στο Eurogroup να πάρει την απόφαση για περαιτέρω βήματα».

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για τη δημιουργία ενός μοντέλου (μηχανισμού) προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Read more...

Μέρκελ: Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ...


ΜΕΡΚΕΛ
Το μέλλον της Ευρώπης δεν θα παιχτεί στα ζάρια...
Η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να είναι, είπε η Γερμανίδα καγκελάριο, μιλώντας στην Γερμανική βουλή, υπογραμμίζοντας...
ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα η Ελλάδα εγκατέλειψε μονομερώς τις διαβουλεύσεις».

Η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος είναι μια πράξη δημοκρατική και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει αυτό το πράγμα. Ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης το δικαίωμα να αντιδράσουν και δεν χρειάζεται να φοβούνται οικονομική καταστροφή από την αναταραχή στην Ελλάδα, σημείωσε η Μερκελ
«Χθες το βράδυ λάβαμε μια αίτηση του κ. Τσίπρα με την παράκληση για ένα νέο βοηθητικό πρόγραμμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώθηκε», ανέφερε, αλλά δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση χωρίς νέα εντολή της γερμανικής Βουλής.

«Είμαστε ισχυροί λόγω της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει και με τη στάση της Γερμανίας. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας, τον Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν αυτά. Για εμάς υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση αλλά βασανιστήριο είναι αυτή η υπόθεση κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα», ανέφερε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

Όπως τόνισε επίσης, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ευρώπη χάσει τη δυνατότητα για συμβιβασμό τότε θα χαθεί η Ευρώπη. Αλλά ένας καλός ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που θέλει μια συμφωνία ανεξάρτητα του τι θα στοιχίσει».

«Αποφασίσαμε να έχουμε μία ένωση σταθερότητας γιατί πρόκειται για ένωση ως σύνολο Αποφασίσαμε να έχουμε ένωση σταθερότητας γιατί πρόκειται για την θέση μας στον κόσμο. Για να το πω με σαφήνεια. Και στη Γερμανία θα υπάρξει μακροπρόθεσμη ευημερία εάν υπάρξει ευημερία στην Ευρώπη. Φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν και μικρότεροι στόχοι, αλλά η μακροπρόθεσμη ευημερία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αλλιώς. Για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό πρέπει να μπορούμε να υποστηρίξουμε τις αξίες μας ως Ευρώπη. Αυτό είναι το θέμα, όχι εάν έχουμε διαφορά 400 εκατ. ευρώ ή 2 δισ.», τόνισε.

«Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε νέες συζητήσεις με τη συμμετοχή τριών Θεσμών μετά το δημοψήφισμα. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όπου τα πλεονεκτήματα θα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Βεβαίως πρόκειται για μέρες με αναταράξεις. Παίζονται πολλά πράγματα. Το μέλλον της Ευρώπης δεν θα παιχτεί στα ζάρια. Θα γινόταν αν ξεχνούσαμε ποιοι είμαστε, κοινότητα δικαίου και ευθύνης. Εάν το ξεχάσουμε αυτό θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Θα στηρίζω τα πράγματα ώστε πάντα η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή».

Read more...

Μέρκελ: Πριν από το δημοψήφισμα, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση...


Live οι δηλώσεις Μέρκελ για την Ελλάδα
Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας...
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας για την Ελλάδα στη Γερμανική Βουλή, είπε ότι πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για μια νέα λύση.
 Η Ευρώπη είναι...
ισχυρή. Πολύ πιο ισχυρή από πριν από 5 χρόνια που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Σήμερα και οι άλλοι 18 δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας», πρόσθεσε...

Read more...

Live οι δηλώσεις Γιούνκερ και Μόντι για την Ελλάδα...


ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη λήξη του μνημονίου και την αποστολή πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές για νέο πρόγραμμα.

Δείτε τις δηλώσεις που κάνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και και ο Μ. Μόντι...

Δείτε ΕΔΩ LIVE BINTEO...

Read more...

Ολόκληρη η νέα πρόταση Τσίπρα στους θεσμούς...


ΤΣΙΠΡΑΣΟλόκληρη η νέα πρόταση Τσίπρα στους θεσμούς
Δείτε τη δισέλιδη επιστολή...
Δείτε ολόκληρη τη δισέλιδη επιστολή Τσίπρα προς τους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, για νέο πρόγραμμα στήριξης, το τρίτο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.

Η επιστολή του Α. Τσίπρα λέει πως...
η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μια αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά.

Για το κρίσιμο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο Α. Τσίπρας ζητά η αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Επίσης συμφωνεί στη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά να γίνει με βραδύτερο ρυθμό.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο κ. Τσίπρας.

«Όπως θα παρατηρήσετε», συμπληρώνει, «οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».


Δείτε εδώ τη νέα πρόταση Τσίπρα στους θεσμούς





Read more...

Παπανδρέου: Ελπίζω στο «Nαι» ...


Παπανδρέου:  Ελπίζω στο «ναι» και αμέσως μετά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας
...και αμέσως μετά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας...
Συνέντευξη για το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, στην...
ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου, «αν υπερισχύσουν οι συγκινήσεις και η ρομαντική ιδέα της μάχης του Δαβίδ κατά του Γολιάθ θα κερδίσει το "όχι". Αν στηριχθούν το συμφέρον της χώρας και η λογική, θα κερδίσει το "ναι"».

«Δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, και οι δύο επιλογές έχουν μειονεκτήματα. Εγώ, ασφαλώς, ελπίζω να κερδίσει το "ναι" και αμέσως μετά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Νέα Δημοκρατία, για να εγκριθεί στη Βουλή ο συμβιβασμός. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, όταν θα έχουν ξαναρχίσει οι χρηματοδοτήσεις, θα έχουν ανοίξει οι τράπεζες και με τη χώρα σε κανονική τροχιά, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές» προσθέτει.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κερδίσει το «όχι», ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας απαντά: «Θα καταλήξουμε σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Με την οικονομία να ασφυκτιά, χωρίς χρήματα στις τράπεζες, τους πολίτες που δεν θα πληρώνουν πια τους φόρους και την οικονομία να βυθίζεται. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να κόψει παράλληλο νόμισμα ή να γυρίσει στη δραχμή. Καταστροφή. Κανείς δεν θα μας έδιωχνε από την Ευρώπη, θα αναγκαζόμασταν εμείς να βγούμε χωρίς καν να το πάρουμε είδηση, βήμα βήμα. Και τον πιο υψηλό λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ασθενέστεροι».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις έτυχαν κακών χειρισμών και από τις δυο πλευρές» και εξηγεί ότι «ο Τσίπρας έχασε χρόνο με το να αλλάζει όνομα στην τρόικα και να αποφασίζει αν έπρεπε να διαπραγματευθεί στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες. Έδειξε ένα πρόσωπο στην Αθήνα και ένα άλλο στις Βρυξέλλες, αλλάζοντας στάση πάρα πολλές φορές». Εκτιμά, δε, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της φοροδιαφυγής.

Για την Ευρώπη θεωρεί πως «δεν έδειξε την αναγκαία αλληλεγγύη και δεν είχε όραμα και προσδοκίες» διότι «αν είχε δεχθεί να μπει νωρίτερα στο τραπέζι η μείωση του χρέους, τα πράγματα θα είχαν πάει καλύτερα από πιο νωρίς».

Ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε προηγμένη χώρα και το να την πετά κανείς στην θάλασσα, επιμένοντας υπερβολικά στις περικοπές και στους φορολογικούς στόχους, είναι λάθος».

Τέλος, σχετικά με την προσπάθεια να διενεργηθεί δημοψήφισμα το 2011 και με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα «η κατάσταση ωθείται στα άκρα από τους θεσμούς για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έγινε, κατά κάποιο τρόπο, και με τη δική του» ο πρώην πρωθυουργός αναφέρει: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ είχα διαπραγματευθεί συμφωνία και την είχα πετύχει. Όταν προκήρυξα δημοψήφισμα για να δώσω τον λόγο στους Έλληνες, η Μέρκελ έφτασε ακόμη και στο να με ενθαρρύνει προσωπικά. Αλλά ο Σαρκοζί, στη συνέχεια, υπέσκαψε το έδαφος στο οποίο πατούσα. Ήταν, όμως, ένας πόλεμος κατά του δημοψηφίσματος, όχι εναντίον μου. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Τσίπρας έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Δεν μπορείς να κάνεις ολομέτωπη επίθεση στον Ντράγκι και μετά να του ζητάς και άλλα χρήματα. Δεν μπορεί να λέει ότι εκβιάζεται από την ΕΚΤ, όταν ξέρει καλά ότι από τις 30 Ιουνίου δεν θα μπορούσε να του προσφέρει άλλη έκτακτη ρευστότητα. Δεν μπορείς να προκηρύσσεις δημοψήφισμα, όταν απέχεις, πλέον, μόνο ένα βήμα από μία έντιμη συμφωνία. Και όπως και να πάει το δημοψήφισμα θα συναντήσει δυσκολίες στην επαναδημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες».

Read more...

Παυλόπουλος: Παρακαλούμε πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες να... ενισχύσουν την Ελλάδα...


Νέα παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας με μήνυμα προς τις ΗΠΑ.
BINTEO...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση με ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών και αφού διαβεβαίωσε ότι η πορεία της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, πρόσθεσε με νόημα: "Παρακαλούμε πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη μεγάλη χώρα, να...
ενισχύσει την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ώστε αυτή η πορεία της να διασφαλιστεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, αλλά και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα"

Δείτε το βίντεo (ΜΕGA):

Read more...

Ο Τσίπρας αποδέχθηκε ολόκληρο το σχέδιο Γιούνκερ...


Αλέξης Τσίπρας
Αποκαλυπτική επιστολή του πρωθυπουργού δημοσιεύουν οι Financial Times...
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται όλους τους όρους, ολόκληρο το πακέτο που ήταν πάνω στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο με μόνο μια χούφτα μικρές αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός αργά το βράδυ της Τρίτης και έχουν στα χέρια τους οι Financial Times.

Η...
επιστολή των δύο σελίδων, αποστέλλεται στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν το τρίτο πρόγραμμα των 29,1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τη λήξη της διάσωσης κατά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Τρίτης σημαίνει ότι η επέκταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με εξαίρεση την έκπτωση στα νησιά αλλά και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη από το 2022.

Read more...

Welt: Ο Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος...


Welt: Ο Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό φέρεται να είπε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.

Εντούτοις, σύμφωνα με...
τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Σέλινγκ, που μίλησε στην αυστριακή τηλεόραση, ο κ. Βαρουφάκης δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αλλά απλώς το να υπάρξει σύσταση υπέρ του «ΝΑΙ», σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις.

Από την πλευρά του, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργούνται νέα δεδομένα και όσον αφορά στην παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Όπως είπαν συμμετέχοντες, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να προειδοποίησε τον Μάριο Ντράγκι να μην προχωρήσει σε αύξηση του σχετικού ορίου του ELA.

Πηγή: Deutsche Welle

Read more...

Κινδυνεύουν να ξεμείνουν από χαρτονομίσματα τράπεζες...


ΤΡΑΠΕΖΑ ATM ΑΤΜΣε οριακό σημείο βρίσκεται το ρευστό στις τράπεζες και η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να δίνουν τα 60 ευρώ την ημέρα μέσω των ATM.

Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται κανονικά και...
χθες μέσω των ATM βγήκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εντελώς οριακή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσες μέρες ακόμη οι τράπεζες θα μπορούν να δίνουν το ρευστό.

Ήδη το όριο των 60 ευρώ μειώνεται στην πράξη στα 50 ευρώ, καθώς τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ εξαντλούνται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στα ATM, οι πολίτες παίρνουν 40 ευρώ, καθώς βλέπουν στην οθόνη δύο επιλογές. Μία για ανάληψη 40 ευρώ και μία για ανάληψη 50 ευρώ. Οπότε μοιραία στην πράξη το όριο αναλήψεων μειώνεται.

Η δραματική κατάσταση με τα χαρτονομίσματα και ο κίνδυνος να στερέψουν οι τράπεζες κούρεψαν δύο φορές το ποσό που μπορούν να σηκώσουν από τα γκισέ οι συνταξιούχοι. Από τα 360 ευρώ αρχικά, έφτασε στα 240 ευρώ και τελικά έπεσε στα 120 ευρώ για την πρώτη εβδομάδα...
newsbeast.gr

Read more...

Μεγάλες ουρές και στα Τρίκαλα...


pouran1
ΦΩΤΟ...
Από τα ξημερώματα έχουν στηθεί στις ουρές των τραπεζών οι συνταξιούχοι των Τρικάλων.

Οι ουρές, όπως κατέγραψε ο...
φακός του trikalavoice.gr, ήταν δεκάδες μέτρων στις 8 το πρωί, ενώ οι συνταξιούχοι περίμεναν ενημέρωση από τους διευθυντές των τραπεζών αν και πως θα πληρωθούν, καθώς σε ορισμένες εξ αυτών θα ακολουθηθεί αλφαβητική σειρά.
pouran1pouran2pouran3pouran4

Read more...

Τι σημαίνει το νέο δάνειο...


 
Με ποιούς όρους θα δοθεί...
Tρίτο πακέτο, με νέο δάνειο και conditionalities, δηλαδή, αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις,  σημαίνει το αίτημα Τσίπρα για διετή συμφωνία με τον ESM (Εuropean Stability Mechanism) - ένα αίτημα, που φαίνεται να...
παίρνει, κατ' αρχάς, το «πράσινο φως» του Eurogroup.


Η διετής συμφωνία που ζητά η Ελλάδα, με βάση το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορεί να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ, η τελική όμως ή όχι συμμετοχή του Ταμείου συνιστά θέμα πολιτικής απόφασης. Τον ισχυρότερο ρόλο στις αποφάσεις του ESM έχει η Γερμανία η οποία έχει ποσοστό 27,6% στο Μηχανισμό - ποσοστό το οποίο συνιστά blocking minority, δηλαδή αναστέλουσα μειοψηφία.

Στην επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρωθυπουργός επικαλείται τα άρθρα 2, 12, 13 και 16 του καταστατικού του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Tα συγκεκριμένα άρθρα προβλέπουν ότι το αίτημα πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τόσο ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όσο και από τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ «εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό η εν λόγω εκτίμηση μπορεί να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ».

Εάν εκδοθεί απόφαση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα πρέπει να διαπραγματευθούν με το ενδιαφερόμενο μέλος Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding, σύμφωνα με το άρθρο 13), στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι της οικονομικής στήριξης. Η εν λόγω συμφωνία, με τους όρους της οικονομικής στήριξης, υπογράφεται από την Κομισιόν εξ ονόματος του ESM, ενώ επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αναλαμβάνει την παρακολούθηση τήρησης των όρων του προγράμματος.

Αναλυτικά, τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού του  ESM προβλέπουν:

ΑΡΘΡΟ 12 Αρχές

Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, η στήριξη σταθερότητας του ΕΜΣ μπορεί να παρέχεται με τα μέσα που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως 18.

3. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, σε όλα τα νέα κρατικά χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ με προθεσμία λήξης άνω του έτους θα περιλαμβάνονται ρήτρες συλλογικής δράσης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι νομικές τους συνέπειες είναι απαράλλακτες.

ΑΡΘΡΟ 13 Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας

1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών. Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν. Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα:

α) να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών μελών της, εκτός εάν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2,
β) να εκτιμήσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ,
γ) να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου
μέλους του ΕΜΣ

2. Βάσει της αίτησης του κράτους μέλους του ΕΜΣ και της κατά την παράγραφο 1 εκτίμησης, το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει, κατ' αρχήν, στήριξη σταθερότητας στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ με τη μορφή διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

3. Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση. Το ΜΚ συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το ΜΚ εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.

5. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.

6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας.

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

ΑΡΘΡΟ 16 Δανειοδότηση

1. Το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει χρηματοπιστωτική συνδρομή με τη μορφή δανείου σε μέλος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 12.

2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στο ΜΚ, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3.

3. Οι χρηματοοικονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις κάθε δανείου ΕΜΣ καθορίζονται σε συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, που πρέπει να υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο.

4. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τις αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των δανείων ΕΜΣ.

5. Το συμβούλιο διευθυντών αποφασίζει με αμοιβαία συμφωνία, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου και αφού λάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7, την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έπονται της πρώτης δόσης.

tvxs.gr

Read more...