Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Φαρμακερά» σχόλια Καρχιμάκη για το πόθεν έσχες των δικαστών



«Φαρμακερά» σχόλια Καρχιμάκη για το πόθεν έσχες των δικαστών
Με «φαρμακερά» σχόλια στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter υποδέχθηκε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, το αίτημα των εισαγγελέων να μην δημοσιοποιείται το «πόθεν έσχες» τους στο διαδίκτυο.


Συγκεκριμένα, ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε ότι οι «δικαστές/θεματοφύλακες της διαφάνειας δεν μπορούν να ζητούν την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων, και των καταθέσεων τους».

Μάλιστα, ζήτησε από τον Άρειο Πάγο «να πάρει θέση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των καταθέσεων των δικαστικών που αντιδρούν»

Αλλά και στο λογαριασμό του στο Facebook, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε εάν έχουν κάτι να κρύψουν όσοι ζητούν τη μη δημοσίευση του πόθεν έσχες, ή εάν θεωρούν ότι είναι πολίτες που δεν κρίνονται.

Read more...

«Ήπια» αναδίπλωση από τη Φινλανδία

Δεν είναι φετίχ για το Ελσίνκι το ευρώ



 



Η Φινλανδία θα εξέταζε την έξοδο της από την ευρωζώνη, αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kauppalehti η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jutta Urpilainen, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, νεότερο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires μεταδίδει ότι τα παραπάνω αποτελούν ερμηνεία που έδωσε η φιλανδική εφημερίδα και όχι αυτούσιες δηλώσεις της Φινλανδής υπουργού.

"Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί στο να είναι μέλος της ευρωζώνης, και θεωρούμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία" φέρεται να δήλωσε η Urpilainen.

Υπογράμμισει ωστόσο ότι "η Φινλανδία δεν θα κρέμεται από το ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια".

Νωρίτερα την Παρασκευή, η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας έπεσε σαν κεραυνός στην έδρα της ΕΕ, αλλά και στις αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί κάτω απο το 1,24 δολάρια. 

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1550941

Read more...

Προς κατώτατο μισθό στα 860 ευρώ στο εμπόριο

Κοντά στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας



 



Σε συμφωνία για το ύψος του κατώτατου μισθού στα 860 ευρώ φαίνεται να καταλήγουν εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, είναι κοντά στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.
Βασική θέση της ΕΣΕΕ στις συζητήσεις με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ ήταν ο επαναπροσδιορισμός του μισθού του εμποροϋπαλλήλου, από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα και η διατήρηση του σε σταθερά επίπεδα μέχρι να βγει η χώρα από την παρούσα δύσκολη συγκυρία.
«Κύρια επιδίωξη της συνομοσπονδίας, με ειλικρινείς προθέσεις είναι να υπογραφεί μια κλαδική σύμβαση εμπορίου η οποία θα αποτρέψει με τη λήξη του χρόνου της μετενέργειας να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δεν έχουν καταγγείλει την ισχύουσα σύμβαση, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση, ενώ, ήδη, τρέχει, έως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, ο χρόνος της μετενέργειας, λόγω της μονομερούς καταγγελίας στην οποία προέβη ο ΣΕΛΠΕ.
Στο κείμενο θέσεων και προτάσεων που κατέθεσε προς επεξεργασία ο κ.Κορκίδης, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι, σε ένα υποθετικό σενάριο λύσης της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, μετά την λήξη του τριμήνου και την εισαγωγή της μετενέργειας, οι μειώσεις των μισθών με διευθυντικό δικαίωμα (βασικός μισθός της κλαδικής συν τα 4 επιδόματα) θα κυμανθούν κατά προσέγγιση από 12% έως 23%-25%.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, με την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, η κατάσταση εκτρέπεται εκτός ελέγχου, προσθέτοντας ότι: «Ο ΣΕΛΠΕ, ήδη, κατήγγειλε την σύμβαση, ενώ, ακόμη και στο χώρο των ΜμΕ, πολλές επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας, δεν καταβάλλουν μισθούς εδώ και 3 μήνες ή καταφεύγουν σε κατάρτιση ατομικών συμβάσεων. Παράλληλα, τα μέλη μας από όλη την επικράτεια πιέζουν για μειώσεις από 22% και άνω και για κατάργηση όλων των επιδομάτων, εκτός των τεσσάρων που προβλέπει η ΠΥΣ 6/2012. Στα παραπάνω πλαίσια, η μετρημένη και στο μέτρο του απολύτως απαραίτητου μείωση του μισθολογικού κόστους στα επίπεδα της προ κρίσης μισθών καθίσταται πλέον αναγκαία. Συγκεκριμένα, πρότασή μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ. Πιστεύουμε ότι, κύριος σκοπός μας πρέπει να είναι να κρατήσουμε την σύμβασή μας στην ζωή και να εξασφαλίσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

Κατά τον κ. Κορκίδη, επιβάλλεται ένας νέος σχεδιασμός της σύμβασης «σε λευκό χαρτί» και «εφ' όλης της ύλης», που θα περιλαμβάνει μία κοινωνική συμφωνία, με ρεαλιστικές επιλογές και όρους επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Συνακόλουθα, θέτει προς συζήτηση τη μεσοσταθμική μείωση 11% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης, με διατήρηση όλων των επιδομάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμβάσεις. Το προτεινόμενο ποσοστό, όπως τονίζεται, βρίσκεται στο μέσο όρο ανάμεσα στις μειώσεις που επιφέρει η ΠΥΣ και στις απαιτήσεις των μελών μας, οπότε η πρότασή μας έχει απόλυτα ρεαλιστική βάση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση για την απάλειψη συγκεκριμένων κανονιστικών όρων της σύμβασης, οι οποίοι θα κατατείνουν σε ονομαστική μείωση των αποδοχών κατά 11%, η οποία μεταφράζεται σε πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 15%.
Με την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, οι εργοδότες εκτιμούν πως θα έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια τους, ώστε να διεκδικήσουν την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Ακόμη, θεωρούν ότι μπορούν, άμεσα, να συμφωνήσουν και να συντάξουν ένα παράρτημα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στην κλαδική σύμβαση του εμπορίου και θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις περί ορισμού των ελαστικών μορφών εργασίας στο εμπόριο, αλλά και δημόσιας αναγγελίας των εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν τη σύμβαση, είτε με την μέθοδο της πινακίδας, είτε με άλλο τρόπο στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων.
Εκτός των εργασιακών θεμάτων, ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και η τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές. Το Δημόσιο δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, πλήττοντας την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ενώ υποσχέθηκε ουσιαστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αυτή, όπως υπογραμμίζεται, έχει μείνει μόνο στα χαρτιά. Επειδή, όμως, η τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους είναι άμεσα συνυφασμένη με την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, άρα, με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητείται η ανάλογη υποστήριξη της εργατικής πλευράς για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας.
Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει γενική μείωση 10% και για τους συνεπείς εργοδότες άμεση μείωση 5%. Παράλληλα και προκειμένου να μην έχουν απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, προτάθηκε η επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.

Read more...

Κοντομάνικα, πηγαδάκια και... αγκαλιές στο ΠΑΣΟΚ (εκτενές φωτορεπορτάζ)

ΜΕ ΧΑΛΑΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ


http://newpost.gr
Κοντομάνικα, πηγαδάκια και... αγκαλιές στο ΠΑΣΟΚ (εκτενές φωτορεπορτάζ)
Με χαλαρή διάθεση και τον καφέ ανά χείρας νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν σήμερα στην συνδιάσκεψη του Κινήματος έστησαν «πηγαδάκια» στους διαδρόμους του ΣΕΦ πριν και μετά την ομιλία του προέδρου τους, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Έχοντας ανοίξει την πόρτα της εξόδου σε βουλευτές που για μια ακόμη φορά δεν κατονόμασε ο κ. Βενιζέλος, δεν ήταν λίγα τα στελέχη του κόμματος που χωρίστηκαν σε ομάδες και βγήκαν είτε για το... τσιγάρο της παρηγοριάς είτε για έναν χαλαρό καφέ που συνοδεύτηκε από πολιτικό κουτσομπολιό.

Ανάμεσά τους, ο Κώστας Γείτονας που επιδόθηκε σε χαλαρά χαμόγελα και εναγκαλισμούς με συναδέλφους του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από την μεριά του (που τόσος ντόρος έγινε για το αν θα εμφανιστεί τελικά ή όχι) έφτασε στο ΣΕΦ με εμφανώς χαλαρή διάθεση φορώντας ένα μαύρο κοντομάνικο και κρατώντας μια εφημερίδα, ενώ ο Κώστας Λαλιώτης για αρκετή ώρα χαιρετούσε στελέχη του Κινήματος καταλήγωντας σε «πηγαδάκι» με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Πιο «αθόρυβες» παρουσίες αποδείχθηκαν εκείνες του Γιώργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Πεταλωτή που προτίμησαν την... βόρεια πτέρυγα του γηπέδου μακριά από τους υπόλοιπους βουλευτές και μάλλον δεν είχαν όρεξη για συζητήσεις. Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και η Φώφη Γεννηματά εθεάθησαν να μιλούν περισσότερο στο κινητό τους τηλέφωνο παρά με τα στελέχη του κόμματος, ενώ ο Νίκος Σηφουνάκης προτίμησε να ανοίξει συζήτησεις στο κυλικείο του σταδίου με τον καφέ ανά χείρας.

Άξιο λόγου πάντως είναι και η «επίσημη πρώτη» της διαφανούς... κάλπης του κόμματος, όπου οι βουλευτές που ενδιαφέρονται να ανέβουν στο βήμα άφηναν το ονομά τους καθώς και η «νέα φανέλα» του ΠΑΣΟΚ με το λογότυπο «ανασύσταση» που φορούσαν μέλη της νεολαίας του Κινήματος.

Α.Γ. 


Σχετικές φωτογραφίες:



1814410.jpg1814411.jpg1814400.jpg1814388.jpg1814391.jpg1814419.jpg1814468.jpg1814468.jpg1814473.jpg1814471.jpg1814473.jpg1814459.jpg1814412.jpg1814418.jpg1814417.jpg1814416.jpg

Read more...

Αντίθετοι στη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» οι εισαγγελείς...



Να μην αναρτώνται στο Διαδίκτυο για λόγους ασφαλείας οι δηλώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων για το «πόθεν έσχες» ζητεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη.

Συγκεκριμένα η Ένωση υπογραμμίζει ότι η έκθεση σε «δημόσια θέα» των... ονομάτων των συγγενικών προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας και των τραπεζικών μας λογαριασμών δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις οικογένειές τους και επιπλέον δίνει την «ευκαιρία τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο».

Παράλληλα, η Ένωση τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας, κάτι όμως που είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, όπως η ίδια επισημαίνει.

Για το λόγο αυτό οι εισαγγελείς προτείνουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να δημιουργηθούν δύο ειδικά προανακριτικά τμήματα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία θα στελεχωθούν με αστυνομικούς και εξειδικευμένους υπαλλήλους με απόσπαση από κρατικές υπηρεσίες.

Τέλος ζητεί να αυξηθούν κατά 11 οι θέσεις των αντεισαγγελέων Εφετών στις μεγαλύτερες Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά), όπως επίσης να αυξηθεί κατά 16 και ο αριθμός των εισακτέων υποψηφίων εισαγγελέων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι ν’ αντεπιτεθούν ...



Προκλητική χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την ικανοποίηση της συγκυβέρνησης για την «πορεία σφαγής των μισθών σε μια σειρά εργασιακούς χώρους έως και 40% με την εφαρμογή του νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς και για τη συμφωνία τους να προχωρήσουν πιο... αποφασιστικά στην ισοπέδωση μισθών, εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιδομάτων».
Με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να τους αντιμετωπίσει μόνο «με τη δύναμη της οργάνωσης, αλληλεγγύης και μαζικής αντεπίθεσης, παραμερίζοντας τα κάθε είδους χρεοκοπημένα ιδεολογήματα περί μονόδρομου της ΕΕ και του καπιταλισμού». ..


Read more...

Κεδίκογλου:"Αδιόρθωτοι κάποιοι"


Με μία "λακωνική" δήλωση απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου,  στις ανακοινώσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
"Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Παραμένουν αδιόρθωτοι", τονίζει.

Read more...

Παναγιωτακόπουλος: “Είστε ανίκανοι”...



Σκληρότατη κριτική στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς ενώ η κοινωνία φώναζε, η ... ηγετική ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του 2009 σε κυβερνητικό επίπεδο, κώφευε! Περί άλλων τύρβαζε! Αυλοκόλακες, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές στο ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν μια πραγματικότητα ζοφερή και για την κοινωνία και για το κόμμα» είπε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Συνεχίζοντας την κριτική του στην ηγετική ομάδα ο κ Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι «Ανίκανοι και λίγοι, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική, παραδόθηκαν στις ορέξεις των ισχυρών. Θυσίασαν τις αρχές και τις αξίες μας στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης σωτηρίας που δεν ήρθε ποτέ! Ακύρωσαν κάθε δεσμό με τις κοινωνικές ομάδες που μας στήριξαν. Τις έστρεψαν εναντίον μας».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος συνεχίζοντας την κριτική στην ηγετική ομάδα τόνισε ότι: «Μετατραπήκαμε σε οδοστρωτήρα κάθε κοινωνικής κατάκτησης. Συντρίψαμε την ελληνική οικογένεια, τον επαγγελματία, τους νέους. Εξαφανίσαμε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα και επιβάλλαμε κανόνες άναρχης φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και μαζικής απογοήτευσης. Απαρνηθήκαμε το δικό μας έργο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς αναιρέσαμε κατακτήσεις του λαού που εμείς είχαμε κατοχυρώσει. Μοιράσαμε απλόχερα την απογοήτευση, το φόβο για το αύριο, την ανασφάλεια σε όλους. Αλλά δεν έφτασε μόνο αυτό! Απειλήσαμε, εξυβρίσαμε, τα βάλαμε με όλους, προκαλέσαμε με δηλώσεις που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχαν οδηγήσει σε αποβίβαση από το τρένο όσων τις εκστόμιζαν. Δυστυχώς τολμούν ακόμη και σήμερα».

«Είναι ιστορικές οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες της Κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του 2009 και τις τύχες του κόμματος. Το λέω με πόνο ψυχής. Αποδειχθήκατε λίγοι και ανίκανοι. Και αυτό σας στερεί το ηθικό δικαίωμα να επιζητείτε ρόλους και αξιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Παναγιωτακόπουλος προειδοποίησε ότι θα βρεθούν απέναντι με όσους σκέφτονται να αλλάξουν τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας «Για εμένα αλλά και για πολλούς ακόμα - αυτή είναι κόκκινη γραμμή. Και προειδοποιούμε τους εραστές του νέου πολιτικού αναθεωρητισμού ότι θα μας βρουν απέναντί τους με όλες μας τις δυνάμεις. Η απαξίωση και η εκλογική συρρίκνωση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το όνομα και τα σύμβολα».


Read more...

Ούτε ευρώ στην Ελλάδα μέχρι να κρίνει το Eurogroup ότι το μνημόνιο ξανακυλάει

(Ξανα)άρχισαν τα όργανα...


Μέχρι το Eurogroup να ανάψει πράσινο, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Μέχρι το Eurogroup να ανάψει πράσινο, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί όταν το Eurogroup αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει επιστρέψει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά» είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, διατηρώντας την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Πριν τις εκλογές, η υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση είχε πει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα εξαντλούνταν προς τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, υπενθυμίζει το Reuters, αναμένεται η εκταμίευση του «κουρεμένου» ενός δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση.

Αποφάσεις τον Αύγουστο

Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας στη διάθεσή του και τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από το τέλος Αυγούστου, καθώς όπως τόνισαν «οι συζητήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται».

Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου θα αποτελέσει το «βάπτισμα του πυρός» για τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνησή του.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του νέου Έλληνα ομολόγου τους, Γιάννη Στουρνάρα», ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης.

Προσέθεταν δε ότι «δεν θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκλίνει από τους στόχους. Αυτό δεν είναι δραματικό [...] γνωρίζουμε ότι πολλά έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους 4 μήνες και δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τώρα όμως πρέπει να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων (π.χ. φορολογία) είναι συζητήσιμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, πηγές της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο μικροσκόπιο τα εργασιακά...



Την ικανοποίησή τους για το έργο που έχει συντελεστεί έως σήμερα και την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, εξέφρασαν οι... εκπρόσωποι των δανειστών, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ έδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις που εντοπίστηκαν και οφείλονται στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Κατά τη σημερινή δίωρη συνάντηση, έγινε κυρίως ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση, ενώ η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο τέλος του Ιουλίου.

Στην τρόικα, δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, δόθηκαν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος, ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος, μέχρι το 2014 είναι 15%. Κατατέθηκαν επίσης τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο, έχουν συναφθεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.

Σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται. Για το ασφαλιστικό δόθηκαν στην τρόικα από πλευράς υπουργείου στοιχεία για την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, με δεδομένο ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη του εξορθολογισμού και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια. «Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που ήταν εμφανώς ικανοποιημένος.

«Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «έδειξαν ικανοποίηση από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα και από την πλευρά τους οι δανειστές επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Σαμαράς εγκαταλείπει την υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης, λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Ξέχασε τις δεσμεύσεις του»


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας, τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Όλι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας.

»Η πιο χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά είναι ότι δεν εκλιπαρεί για ελαφρύνσεις. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε την απόλυτη έγκριση του πρωθυπουργού όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση.

»Ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε το θάρρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποφεύγοντας ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκ των βασικών συντελεστών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα».

Ο κ. Ζώης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για το πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στο ΔΝΤ και στα μνημόνια. «Ξέχασε πλήρως τις κατ’ επανάληψιν δημόσιες δεσμεύσεις του».

«Παρέπεμψε σε βάθος τετραετίας την υλοποίηση των σημείων εκείνων πάνω στα οποία εδραιώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

»Εξάντλησε την ομιλία του στην παράθεση μιας λίστας ευχών, γεγονός που προκύπτει από την συντριπτική εμφάνιση της φράσης "πρέπει να"».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «από τα περίφημα 18 μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας που παρουσίασε στις 31 Μαΐου 2012 επανέλαβε ή έκανε έμμεση αναφορά σε αυτά σε λιγότερα από τα μισά με χαρακτηριστική την παντελή απουσία κάθε αναφοράς στην αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, των ειδικών επιδομάτων, την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, είπε: «Άκουσα τον κ. πρωθυπουργό ο οποίος δεν δεσμεύθηκε για τίποτε. Δεν άκουσα για διαπραγμάτευση, ήταν κατηγορίας φτερού και την πήρε μάλλον ο αέρας. Δεν άκουσα για ισοδύναμα που θα αντιμετωπίσουν τις περικοπές. Δεν άκουσα τίποτε για Παιδεία, για Υγεία, για Ένοπλες Δυνάμεις, για τον αγροτικό κόσμο. Δεν άκουσα τίποτε για τους οφειλέτες του δημοσίου που αυτοκτονούν. Ανησυχώ βαθιά».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βράβευση Γ.Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στην προώθηση του ψηφιακού σχολείου...



Για τη συνεισφορά του στον τομέα της προώθησης καινοτόμων και νέων τεχνολογιών στην παιδεία και το ψηφιακό σχολείο, τιμήθηκε σε διεθνές συνέδριο πληροφορικής που διεξάγεται στη Ρόδο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η... τιμητική διάκριση του απονεμήθηκε από το ICICTE 2012: International Conference on Information Communication Technologies in Education, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Solent του Σαουθάμπτον στη Βρετανία και τον οργανισμό Justice Institute of British Columbia, στον Καναδά, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν αύριο στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν από τους εισηγητές του συνεδρίου- το οποίο παρακολουθεί από το 2006- και στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία συζήτησε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία του κόμματος, χωρίς όμως να προβεί σε δηλώσεις.


Read more...

Με «προγραμματικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης» η απάντηση Τσίπρα

Σφοδρή κριτική στην πολιτική του Μνημονίου και στις αποκρατικοποιήσεις



 




Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζει να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένου να αποδομήσει πλήρως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αργά το απόγευμα του Σαββάτου την πρωτολογία του, στο πλαίσιο του τριημέρου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ η δευτερολογία θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, πριν την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την έναρξη της ψηφοφορίας.

Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα, αλλά και το γενικό πνεύμα των τοποθετήσεων των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, έχουν διπλό στόχο: να αποδυναμώσουν τα κυβερνητικά σχέδια και να παρουσιάσουν τις «προγραμματικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης».

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο να επισημάνει ότι η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι ασυνεπής ως προς τη δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Όπως αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου, παρόλο που προεκλογικά τα κόμματα που την στηρίζουν μιλούσαν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσής του. Ο κ. Στουρνάρας όμως δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού, δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν. Οι εκτροχιασμοί αυτοί οφείλονταν στο γεγονός ότι η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε, όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, καταστροφική και κοινωνικά και οικονομικά».

Εξηγούν δε, ότι «αναφορικά με την εν λόγω ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων, επισημαίνουμε δύο ζητήματα κομβικής σημασίας:

(α) η ασυνέπεια αυτή συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού η λαϊκή ετυμηγορία ήταν ξεκάθαρη. Αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου

(β) η συνέχιση της αποδεδειγμένα καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου θα διατηρήσει βαθιά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση, παροξύνει την ανθρωπιστική κρίση».

Πέραν αυτών, θα υπερτονίσουν τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που έχει επιφέρει το Μνημόνιο, τις δεκάδες πλέον αυτοκτονίες, τους χιλιάδες ανέργους, αστέγους και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Ειδική αναφορά θα γίνει και για θέματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η λαθρομετανάστευση, καθώς και η Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσουν και οι κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις. Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής στηρίζεται στο ό,τι με τις ιδιωτικοποιήσεις «α) στερούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Δημόσιες επιχειρήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως πχ η ενέργεια και δημόσιες υποδομές μπορούν να διευκολύνουν την αναγκαία προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αντ’ αυτού, κυβέρνηση και Τρόικα προτείνουν να αφεθεί το ζήτημα αυτό στην αγορά παρόλο που αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική έχει αποτύχει παντού όπου εφαρμόστηκε (πχ ιδιωτικές τράπεζες)

(β) στερούν πολύτιμα δημόσια έσοδα διαρκείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων

(γ) αποτελούν εστία διαφθοράς και μήτρα σκανδάλων, για την οποία δηλώνουμε απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ατιμώρητη».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου και μιλούν για «για την άμεση υλική ανακούφιση των πιο αδύναμων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών  και με προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγικότητα, τη δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση …».

Όπως εξηγούν στην Κουμουνδούρου, «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα:

(α)  ο αγροτικός τομέας όπου πρέπει να στηριχτεί παντοιοτρόπως πχ με ειδικές τράπεζες και με επιτυχημένα επιχειρηματικά πρότυπα όπως πχ αυτό της Δωδώνης η οποία δεν πρέπει να εκποιηθεί (όπως σχεδιάζεται) αλλά να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα ανάπτυξης,

(β) ο τουριστικός τομέας όπου το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές - πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων (αγροτο-διατροφικό-πολιτισμικο-τουριστικό σύμπλεγμα)».

Read more...

O Mπένυ πάλι κατέπληξε τα πλήθη..





Δεν τον δελεάζει (!!!!!) λέει, η εξουσία...

Ξεκάθαρη επίθεση σε όσους τον αμφισβητούν εντός του κινήματος εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω ν’ αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Αναφέρομαι στη ... βάση της παράταξης και στον ελληνικό λαό. Δε με δελεάζει τίποτα που συνδέεται με την εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος ο οποίος όπως είπε: «δε συνηθίζω να μιλάω σε προσωπικό τόνο, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να το κάνω». Παρόντες, μεταξύ άλλων στο ΣΕΦ, ο Θ. Πάγκαλος, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος, ο Φ. Πετσάλνικος και ο Κ. Λαλιώτης.

Read more...

Αντώνης Σαμαράς: Θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν τη χώρα

«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ»



Αντώνης Σαμαράς: Θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν τη χώρα
«Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα αποφύγει τις γενικολογίες και τις εύκολες υποθέσεις, αφού «ο λαός δεν έχει ανάγκη από ψεύτικα συνθήματα» αλλά, όπως είπε, «από τέσσερα πραγματα: Ελπίδα, προοπτική, κουράγιο και αλήθεια».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση», σημείωσε και υποσχέθηκε ότι «θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν την Ελλάδα».

Προτεραίοτητα της νέας κυβέρνησης είναι «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού με όπλο μας την αποφασιστικότητα και με στήριγμα την ενότητα του λαού».

Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επανέλαβε ότι έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ξεφύγει από τους στόχους του τόνισε ότι «αυτή η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Όπως είπε «η Ελλάδα βρέθηκε κατά το παρελθόν σε πολύ πιο σκληρές δοκιμασίες και τις ξεπέρασε». «Το τι θα κάνουμε αναλυτικά θα το πουν οι υπουργοί μας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει με αποφασιστικά βήματα».

Κύρια επιδίωξη, σημείωσε, είναι να συγκρατησουμε την ύφεση.

Όσον αφορά στο Μνημόνιο, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως η κυβέρνηση μιλά για επαναδιαπραγμάτευση «για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας».

«Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες, ζητάμε τροποποιήσεις του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του» είπε, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου, υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν».


ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις», είπε και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, η απελευθέρωση της ενέργειας και η αποκρατικοποιήση των εταιρειών υδάτων θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή.  Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Όπως εξήγησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά αλλά αναπτυξιακά.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λεγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό». «Δεν μπορεί να μιλούν οι ξένοι για πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή υπονομεύοντας αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Δημόσιο ανακοίνωσε το κλείσιμο και τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων.

Σε ό,τι αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή του σχεδιασμού της με στόχο την καταπολέμηση  της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσει παράλληλα με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Η νοσηρή γραφειοκρατία είναι ο νούμερο ένα εχθρός του τόπου» τόνισε και ανακοίνωσε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, όπως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τηνανακούφιση των δανειοληπτών με τη δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στην αντικατάσταση κάθε μέτρου που οδηγεί σε απολύσεις.
«Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα σε ανάκαμψη της οικονομίας το έλλειμμα μειώνεται κατά 1μιση δισεκατομμύριο», υπογράμμισε και συνέχισε «Πρόθεσή μας να αλλάξουμε». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν οι συντάξεις σε λιγότερο από ένα χρόνο.

ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

Ο κ. Σαμαράς σκιαγράφησε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και την δημόσια διοικηση. Πρώτον, ανακοίνωσε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και δεύτερον, τη σύσταση σώματος ελέγχου πόθεν έσχες βουλευτών από το 1974 και μετά. Παράλληλα έδωσε έμφαση στον περιορισμό χρηματοδότησης των κομμάτων, σε περικοπές μη απαραίτητων βουλευτικών προνομίων. Ανακοίνωσε την ίδια στιγμή, πρωτοβουλία για τροποποίηση της βουλευτικής ασυλίας.http://newpost.gr

Read more...

Η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντίδραση


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, επίσης, ότι οι προεκλογικές «εξαγγελίες» για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν «συνειδητό ψέμα», ενώ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση «στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση».

Εκτιμούν, επίσης, ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε μεταρρυθμιστικές τομές, «που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια», δείχνει την μνημονιακή κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ύφεση και η ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα οποία ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι θα καταπολεμηθούν με ένα μαγικό τρόπο, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας, με την οποία θα επιδεινωθεί η κατάσταση».

Εξίσου αιχμηρή κριτική ασκούν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποιήσεις, «ακόμα και του νερού και μάλιστα πρόσθετα από τις δεσμεύσεις των μνημονίων» που τελικά «δείχνουν τον ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και την πρόθεσή της για πλήρη παράδοση του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες».

Απαντώντας στα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρει: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Παραμένουν αδιόρθωτοι».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα, αυτοί που βλάπτουν την παράταξη δεν θα την βλάψουν άλλο, αρκετά!»

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ «ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ



«Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα, αυτοί που βλάπτουν την παράταξη δεν θα την βλάψουν άλλο, αρκετά!»
Tην διαδικασία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία συνεχίζεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που περίσσεψε αλλά αυτό που αναγεννιέται», δίνοντας τους άξονες του δικού του οράματος για ένα «κόμμα σύγχρονο και μαζικό». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην αλλάξουν το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως τόνισε «είμαστε περήφανοι για τα σύμβολα αυτά».

Αν και τόνισε «σας θέλω όλους δίπλα μου», έδειξε την «πόρτα» σε αυτούς που τον αμφισβητούν, λέγοντας σε υψηλούς τόνους: «Αυτοί που βλάπτουν την παράταξη δεν θα συνεχίσουν να την βλάπτουν. Φτάνει! Αρκετά!».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα και ότι απευθύνεται στη βάση του κόμματος και το λαό.

Μιλώντας σε προσωπικο επίπεδο, είπε πως «τόσο καιρό προστατεύαμε μικρόψυχες πρακτικές και συμπεριφορές ανθρώπων που λειτουργούν με θράσος» και υπογράμμισε ότι πλέον «Το μόνο αντίδοτο είναι η αλήθεια».

Ο ίδιος τόνισε πως παρά την ήττα του το 2007 στάθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου με μοναδικό γνώμονα το καλό του Κινήματος. «Δεν με δελεάζει τίποτα και δεν με κάμπτει τίποτα», επεσήμανε με αιχμηρό ύφος.

«Αρχίζει η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ άντεξε άθλιες πολιτικές πρακτικές που πλήγωσαν την παράταξη», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974 ενώ πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ο αμνός, ο αίρων την αμαρτία».

«Ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με ιστορικά διλήμματα», είπε, συμπληρώνοντας πως η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έδωσε μια ελπιδοφόρα απάντηση αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

«Το αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων δεν ήταν μια μεγάλη πολιτική ήττα αλλά η διάρρηξη μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που άρχισε το 1977 και κυρίως από το 1981».

«Είμαστε περήφανοι για τα σύμβολα και το όνομα της παράταξής μας», τόνισε και πρόσθεσε πως «μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το περιεχόμενό τους».

«Σύμβολα μας ο Ανδρέας, η Μελίνα, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Σάκης Πεπονής», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινάμε σήμερα με την ανασύσταση της παράταξης και αρχίζουμε με την αυτοοργάνωση», είπε και τόνισε πως «το κόμμα που οραματίζομαι είναι μαζικό, σύγχρονο, θεσμικό, παρεμβατικό και καινοτόμο».

«Το κόμμα θα είναι οργανωτικά διαφανές που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες πρακτικές και συμπληρώνει σε καίρια σημεία το κοινωνικό κράτος», είπε και συμπλήρωσε πως «στόχος είναι να ξαναγνωριστούμε όλοι σαν πρόσωπα».

Και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με προβλήματα, στους εργαζόμενους, στους επιστήμονες, στους νέους που επιστρέφουν στην ύπαιθρο και φυσικά σε κάθε άνεργο προσωπικά».

«Η Ελλάδα που εμείς οραματιζόμαστε δεν είναι ουτοπία. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτοδύναμη, ισχυρή, ανταγωνιστική, που παραγάγει, που εξάγει, που καινοτομεί», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας πως «αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την φτιάξουμε αλλά κάποιοι την αντιμάχονται».

«To μέλλον της Ευρώπης είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και το αντίστροφο».

Κάλεσε να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του νέου ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και όσους ψήφισαν άλλο κόμμα για τους οποίους, είπε ότι «συναισθηματικά δεν έχουν φύγει από το κόμμα που ανήκαν».

«Δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ»

Νωρίτερα, αναφερόμενος στη ΝΔ, τόνισε πως «δεν λησμονούμε τις ιστορικές της ευθύνες». «Συνεργαζόμαστε, δεν ταυτιζόμαστε πολιτικά και αξιακά», επανέλαβε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ευνοεί το λόμπι της δραχμής συγκαλύπτοντας εμμονές», ενώ αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε πως ουσιαστικά ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καιροφυλακτεί για να κερδίσει πολιτικά από την καταστροφή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Read more...

Προγραμματικές: Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Πρωθυπουργό...



Στις 7 το απόγευμα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η διαδικασία θα αρχίσει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με... τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για αποτελεσματική προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και θα αναπτύξει τους στόχους της κυβέρνησης του, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στις μακρές διαβουλεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των τριών κυβερνητικών εταίρων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, η Βουλή θα διακόψει και θα επαναλάβει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα στις 18:00. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τοποθετηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής αναμένεται να ανέλθουν στο βήμα το βράδυ της Κυριακής, πριν κορυφωθεί η διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία.

Της σημερινής διαδικασίας θα προηγηθεί η τελετή ορκωμοσίας (18:30) του κ. Σαμαρά (μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο μάτι) και των υπόλοιπων βουλευτών που δεν ορκίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη λόγω της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Tη Δευτέρα η ενημέρωση Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά», του είπαν χαριτολογώντας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά ότι γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Όπως εξάλλου είπε ο υπουργός Οικονομικών, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα», για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση....
Naftemporiki.gr


Read more...

Επιστρέφει 200 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων το Δημόσιο

Εξετάζουν δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες οφειλές



 
 




Στην επιστροφή 200 εκατ. ευρώ σε φορολογουμένους που κατέβαλαν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) αν και έπρεπε να τύχουν απαλλαγής, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τους δικαιούχους (βιοτεχνίες, κοινόχρηστοι χώροι, ανάπηροι, άνεργοι κλπ) επιστροφής του ειδικού τέλους ακινήτων, οι οποίοι υπακούοντας στις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών πλήρωσαν το τέλος- υπό την απειλή και της διακοπής της ηλεκτροδότησης- και τώρα θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις και για συμψηφισμό του προς επιστροφή ποσού στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν χρέη προς το δημόσιο από την πλευρά των δικαιούχων έτσι ώστε να περιοριστεί η «ζημιά» στον προϋπολογισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πορεία εκτροχιασμού.

Το χαράτσι επιβλήθηκε στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ωστόσο, τέθηκαν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, απαλλάχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, τα βιοτεχνικά κτίρια καθώς και ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως είναι οι άνεργοι χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επίσης, απαλλάχθηκαν και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση στην εφορία επειδή διαβιούσαν σε μειονεκτικές οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες και η καταβολή του χαρατσιού θα έθετε την επιβίωσή τους σε κίνδυνο.

Read more...

Έκλεισε το εστιατόριο στο Μαξίμου ...




Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κλείνει το εστιατόριο του Μεγάρου Μαξίμου που... κόστιζε 63.000 ευρώ τον χρόνο...

Read more...

Παραλήρημα της Χρυσής Αυγής που καλεί τα μέλη της κόντρα σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Εμφυλιοπολεμική ρητορική


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Βρίζοντας σκαιότατα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερών οργανώσεων με χαρακτηρισμούς, όπως «εγχώριοι άπλυτοι εθνοπροδότες», και προαναγγέλοντας σύγκρουση, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία καλεί τα μέλη της σε αντισυλλαλητήριο στην Νίκαια, με αφορμή τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου αριστερές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών και σύλλογοι της περιοχής.

Στη συγκέντρωση μίλησαν μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, εργαζόμενοι του δήμου Νίκαιας-Ρέντη καθώς και εκπρόσωποι αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα Νίκαιας και πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται με την Χρυσή Αυγή και συγκαλύπτει τις επιθέσεις εις βάρος μεταναστών.

Την ίδια ώρα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του κόμματός τους στην οδό Καισαρείας, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν με το συλλαλητήριο, παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί σύμφωνα με την οποία θα το εμπόδιζαν.
Η αντιφασιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται ύστερα από τις απειλές μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών καταστηματαρχών στην περιοχή, στους οποίους και έδωσαν «τελεσίγραφο» να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να φύγουν από την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής αναφέρει ότι «έφτασε η μεγάλη στιγμή να δείξουμε τι αξίζουμε και πόσο ενωμένοι είμαστε», ενώ καλεί τα μέλη της να επικοινωνήσουν με τον τομέα της Νίκαιας γιατί, όπως τονίζεται, «για ευνόητους λογούς ασφαλείας οι οδηγίες δεν θα δοθούν δημόσια».

Στην υβριστική ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «λαθρομετανάστες από το Πακιστάν, την Αλβανία, την Αφρική και άλλα σκουπίδια», που -όπως αναφέρεται- «στοιβάχτηκαν στην πατρίδα μας σε συνεργασία με εγχώριους άπλυτους εθνοπροδότες του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ και άλλων 'προοδευτικών'»,  

Καλώντας τα μέλη της στο αντισυλλαλητήριο προειδοποιούν: «Έλληνες πατριώτες εθνικιστές, αυτό δεν θα περάσει, όχι τα γραφεία δεν θα κλείσουμε, αλλά ούτε να πλησιάσουν στα 500 μέτρα δεν θα τους αφήσουμε. Πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι κάτω από τα γραφεία μας να βροντοφωνάζουν για τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και εμείς οι νεότεροι ως δύναμη περιφρούρησης, σε συνεργασία με τοπικές από όλη την Αττική να αποτρέψουμε τον εχθρό και να διασφαλίσουμε την σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων της Νικαίας αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που θα γίνει στόχος των αναρχομπολσεβίκων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μανιτάκης: Στόχος ένα κράτος αποτελεσματικό και οικονομικό



Μανιτάκης: Στόχος ένα κράτος αποτελεσματικό και οικονομικό
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, στην οποία συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων και τέθηκαν οι προτεραιότητες ανά τομέα. Οι αποφάσεις για την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με αιχμή το θέμα των απολύσεων θα ληφθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης των κομμάτων που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, συζητήθηκαν ζητήματα μεθόδου εργασίας και από αύριο θα ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις τους οι ομάδες εργασίας του υπουργείου με την Task Force.
 
Στόχος σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, είναι η προετοιμασία της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης για ένα «κράτος αποτελεσματικό και οικονομικό, διότι αυτό ζητάνε οι Έλληνες πολίτες» είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της σε σχέση με τις δεσμεύσεις της με τα μέσα που διαθέτει και την κατάσταση που υπάρχει».

Η τρόικα από την πλευρά της σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη στατιστική ενημέρωση και σημείωσε τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει στους στόχους που έχουν τεθεί από την Task Force. 

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση πήραν μέρος, επίσης, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης και η Γ.Γ. Ε. Μπεργελέ.

Read more...

O Βενιζέλος μίλησε για γλύφτες και υπονομευτές στο ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ο.



O Βενιζέλος μίλησε για γλύφτες και υπονομευτές στο ΠΑΣΟΚ
«Είναι γνωστή η συνομωσία στλεχών, που είναι δίπλα στους αρχηγούς, και γλείφουν αλλά ταυτόχρονα τους υπονομεύουν και επιβιώνουν». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη δευτερολογία του στην σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έστειλε σκληρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και «άνοιξε» μέτωπα χωρίς φυσικά να κατονομάσει τους βουλευτές στους οποίους αναφέρεται. 
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κόμματος κάνει λόγο για διπροσωπίες στα στελέχη του, ενώ μιλά με τόσο αιχμηρές εκφράσεις. Είναι προφανές πως ορισμένοι έχουν ενοχλήσει με την διφορούμενη συμπεριφορά τους τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο είναι πιθανό τέτοιου τύπου δηλώσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της γενικότερης προσπάθειας για αποκοπή από τις κομματικές παθογένειες του παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλουυποδεικνύει μια διάθεση να υπάρξουν συγκρούσεις με κομματικά στελέχη, τις οποίες μάλλον θεωρεί αναπόφευκτες, καθώς στόχος είναι στο συνέδριο του κόμματος να προκύψει ένα ΠΑΣΟΚ διαφορετικό και «καθαρό».http://newpost.gr

Read more...

Στρώνουν χαλί για νέες μειώσεις μισθών...



Την ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα επεσήμανε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στο...συνέδριο «Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι «η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών και γι' αυτή την προσπάθεια ήδη εργάζονται τεχνικά κλιμάκια.

Όπως ανέφερε, η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από την Ομάδα Δράσης και από Μάρτη του 2012 εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία εργάζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο ενώ και η Ολλανδία ήδη έχει συμφωνήσει να δώσει τεχνική βοήθεια με εμπειρογνώμονες από τις εξαγωγικές ομοσπονδίες.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 σχεδιάζεται να προστεθούν νέες υπηρεσίες για να βελτιωθεί η εικόνα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές.

Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές και ότι οι εκθέσεις που συντάχθηκαν το Απρίλιο του 2012 προς το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης τόνιζαν τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και πρέπει να εξαλειφθούν, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία υπάρχει εστίαση είναι τα εξής:

- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα.

- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ).

voria.gr .


Read more...

18.350 Ευρώ για υπερωρίες ...πριν γίνουν...



Οι αποφάσεις που δημοσιεύει το agroschannel αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο περίπου τις ίδιες ώρες όταν έγινε γνωστή η απόφαση για το επίδομα που θα έπαιρναν οι υπάλληλοι της Βουλής για τις εκλογές. Αποφάσεις που προκαλούν... 

το δημόσιο αίσθημα όταν 1,2 εκατομμύρια Έλληνες ζούν με το επίδομα ανεργίας χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δεν είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Έτσι όπως γίνεται στο Δημόσιο πριν ακόμη περάσει καλά καλά το πρώτο δεκαήμερο ΄΄μπαίνουν΄΄ στην άκρη τα 8.100 για τις υπερωρίες που θα!!!! κάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία της Πολιτικής ηγεσίας για τον μήνα Ιούλιο , δηλαδή τον μήνα που ακόμη δεν έχουμε διανύσει. Κοινό σημείο με την ΄΄παλιά ΄΄ τακτική . Είναι σχεδόν το ίδιο ποσό . Επίσης όπως όλα δείχνουν μάλλον αυτοί οι υπάλληλοι δεν θα πάρουν άδεια Καλοκαιριού. Και το ερώτημα που τίθεται εάν αυτοί οι υπάλληλοι δουλέψουν περισσότερο πως θα πάρουν τα επιπλέον χρήματα που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν; Μήπως θα έπρεπε λοιπόν πρώτα να δουλεύουμε και μετά να υπάρχουν οι αποφάσεις για να πληρωθούμε; Η το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι απο αυτούς που πρόκειται να μείνουν...άνεργοι;

Και ενω κάποιος θα σπεύσει να πει οτι εντάξει μιλάμε για Υπουργικά γραφεία τα οποία έχουν αρκετή δουλειά μια !!!! ακόμη απόφαση βγάζει εκτός ρούχων και τον πιο καλόπιστο . Ετσι λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε οτι θα πρέπει να να υπάρξει ΄΄δέσμευση΄΄ 10.250 Ευρώ για την πληρωμή των υπερωριών τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες. Μήπως κα ι εδώ θα πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, όπως έκανε και στην Βουλή ;
Για να δούμε ....
agroschannel.com


Read more...

Δεκτές οι παλιές συνταγές

Δεκτές θα γίνονται από τα φαρμακεία οι συνταγές, οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και για τις οποίες έχει παρέλθει το, εκ του νόμου, οριζόμενο πενθήμερο, με χειρόγραφη διόρθωση της ημερομηνίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Read more...

Στουρνάρας στους FT: Είμαστε εκτός στόχων, δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές



Στουρνάρας στους FT: Είμαστε εκτός στόχων, δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές
«Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά»,  δήλωσε ουπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάραςσύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας τωνFinancial Times.
Ο υπουργός Οικονομικών ακόμη τονίζει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ.

Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου των Financial Times στην Αθήνα κυρίας Κέριν Χόουπ.

Την ίδια στιγμή, την Κυριακή θα συνεχιστεί ο εκτενέστερος έλεγχος επί των δημοσιονομικών, αφού έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα.

Τα στελέχη της θέλουν να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών.

Read more...

Πρώτο βήμα για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ η Εθνική Συνδιάσκεψη της Παρασκευής

Έναρξη στις 10:00


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ICON )
Αθήνα
Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή με την Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όπως λένε πηγές της Ιπποκράτους, πρόκειται για την έναρξη μιας πολύμηνης ενδοκομματικής διαδικασίας που θα οδηγήσει το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Νοεμβρίου, σε Συντακτικό Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για τη μελλοντική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί, με βιντεοπροβολή μηνύματος εκ μέρους του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, καθώς επίσης και με χαιρετισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με χαιρετισμό που θα απευθύνουν εκπρόσωποι εκ μέρους κομμάτων που έχουν κληθεί στη Συνδιάσκεψη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε απευθύνει πρόσκληση να λάβουν το λόγο τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που, όπως είχε πει, «κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», απευθύνοντας πρόσκληση συγκεκριμένα στη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα παρέμενε η απόφαση των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με την παρουσία τους στη Συνδιάσκεψη.

Αμέσως μετά ακολουθεί η κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να αναφερθεί στη νέα φυσιογνωμία που οραματίζεται και έχει περιγράψει στις τελευταίες ομιλίες του για το Κίνημα.

Στη Συνδιάσκεψη δεν θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διότι θα παραβρίσκεται σε διεθνές συνέδριο στη Ρόδο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό και έχει προγραμματιστεί να του απονεμηθεί τιμητική διάκριση για την προσφορά του στη διεθνοποίηση της Παιδείας.

Ποιοι κλήθηκαν στη Συνδιάσκεψη


Το σώμα της Συνδιάσκεψης συγκροτούν οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα που μετεξελίσσονται σε Επιτροπές Ανασύστασης, καθώς και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και τα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, θεσμικοί φορείς στους οποίους συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους του, όπως από τους χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, θα ακολουθήσει σειρά εισηγήσεων από γραμματείς των Επιτροπών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το απόγευμα της Παρασκευής

Την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης


Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας
Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που εξελέγη από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα είναι πιο σύντομη από το σύνηθες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με τους νέους υπουργούς και αναμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πριν αρχίσει να μοιράζει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστερήσεις σε πολλά σημεία του οικονομικού προγράμματος.

Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων έχει γίνει αντικείμενο εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης, οι οποίοι συμφώνησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών -ακόμη κι εντός του Αυγούστου- για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).

Παράλληλα, θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.
Μέσα από εκατέρωθεν πολιτικούς συμβιβασμούς έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και σε μια σειρά από κοινές επιδιώξεις που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...