Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ είναι... με τον Γιώργο...



" ... δεν περίμεναν ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είχε τόσο θερμή ανταπόκριση σε ένα κοινό που το θεωρούσαν δικό τους... " ... 

Το «παρών», έστω και καθυστερημένα, αφού είχε αρχίσει η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 38 έτη από την ίδρυσή του, κατάφερε να δώσει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που...

πρόλαβε την ενδιάμεση πτήση από το Κέιπ Τάουν, ειδικά για να βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη.

Το συγκινητικό είναι ότι μπαίνοντας στην αίθουσα και παρά την εν εξελίξει ομιλία του προέδρου του κόμματος, το πλήθος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»… Δεν ξέρω για τον ίδιο τον Βενιζέλο, αλλά ορισμένοι στενοί συνεργάτες του εκνευρίστηκαν πολύ από την είσοδο Παπανδρέου. Και γιατί διεκόπη η ομιλία του Βενιζέλου από τον ζεστό τρόπο με τον οποίον έγινε δεκτός ο Γιώργος από τους συγκεντρωμένους. Και γιατί το γεγονός αποτυπώθηκε στην τηλεόραση, αφού εκείνη τη στιγμή η ομιλία Βενιζέλου μεταδίδονται live από τη ΝΕΤ. Και γιατί δεν περίμεναν ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είχε τόσο θερμή ανταπόκριση σε ένα κοινό που το θεωρούσαν δικό τους…Από το βήμα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσόρισε τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε όσα είχε πει στην αρχή της ομιλίας του, συγχαίροντάς τον και από εκεί για την ομόφωνη επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς…



matrix24.gr


Read more...

Τι κόβουν και από ποιούς Μέχρι 35% οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

 

Μειώσεις από 6% έως και 35% προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ και δικαστικών.

Στους ένστολους οι μειώσεις αναμένεται να είναι από 6% έως 7,5% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και 12% από το νέο έτος. Στους πανεπιστημιακούς οι περικοπές θα είναι κατά μέσο όρο 17%, για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση των αποδοχών που μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 13% ενώ για τους δικαστικούς οι περικοπές θα φτάσουν το 25%.

Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά μειώσεων να επιβάλλονται στους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς. Μάλιστα “κλείδωσε” και η αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2012 σύμφωνα με την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο πακέτο των μέτρων έχουν εγγραφεί 360 εκ. ευρώ ως όφελος του δημοσίου από τις μειώσεις στα ειδικά αυτά μισθολόγια.

Όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές 6% ή 7,5% για όλους τους ένστολους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς σε στρατό και αστυνομία οι μέσες ετήσιες αποδοχές θα έχουν “ταβάνι” τα 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο πακέτο των περικοπών περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας γεγονός που θα προκαλέσει νέες εισοδηματικές απώλειες. Απώλειες που οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12% 

Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φθάνοντας έως και το 35% για τους υψηλόμισθους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τους καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από το 5% για αποδοχές έως 1000 ευρώ τον μήνα και θα φθάνουν το 30% για όσους πανεπιστημιακούς λαμβάνουν άνω των 2500 ευρώ τον μήνα. Κατά μέσο όρο οι απώλειες υπολογίζονται στο 17,5%.

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ οι μισθοί τους θα κοπούν 13% κατά μέσο όρο, ενώ για διπλωμάτες και αρχιερείς οι μειώσεις “κλειδώνουν” κοντά στο  20% .

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι 200.000 υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα χάσουν από τον επόμενο χρόνο (όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι)τα δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα και το επίδομα αδείας . Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.

Read more...

Στη Βουλή το σκάνδαλο της υφυπουργού Υγείας Χωρίς απάντηση για 4η μέρα οι αναθέσεις της Φ. Σκοπούλη

 


Ως «ξένο σώμα» αντιμετωπίζεται πλέον στην κυβέρνηση η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, μετά το σάλο, που ξεσήκωσε η προσπάθειά της να αναθέσει απευθείας το μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου (έργο ύψους 300.000 ευρώ αρχικά) στη φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την τελευταία 6ετία το ερευνητικό έργο του συζύγου της, καθηγητή Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, με 365.000 ευρώ!!! 

Την αποκάλυψη έκανε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα», χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση από την κυρία Σκοπούλη, η οποία επιβεβαίωσε πλήρως τις στενές σχέσεις του συζύγου της με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.

Νέα αποδοκιμασία από τον Α. Λυκουρέντζο

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος «άδειασε» πολιτικά για μία ακόμη φορά την κυρία Σκοπούλη. Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στον Real FM, τόνισε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε εντολή για να ελέγξουμε το αίμα μέσω της διαδικασίας του μοριακού ελέγχου. Ουδέποτε μετακίνησε το ποσό αυτό και ουδέποτε έλαβε χώρα η διαδικασία απευθείας ανάθεσης. Δεν χρειάστηκε να γίνει η κίνηση του ποσού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΕΚΕΑ και εκεί τελειώνουν όλα». Συμπλήρωσε δε με νόημα, αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες της υφυπουργού του ότι «εάν είχε υπάρξει αυτή η διαδικασία να ξέρετε ότι πρώτος εγώ θα είχα θέσει το θέμα».

Ο κ. Λυκουρέντζος είχε από την Κυριακή διαχωρίσει τη θέση του ξεκάθαρα από τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και γι’ αυτό το λόγο η εντολή της υφυπουργού προς το ΚΕΕΛΠΝΟ να πληρώσει με το ποσό των 300.000 της εταιρία Roche για μοριακούς ελέγχους του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, έμεινε ανεκτέλεστη.

Άλλωστε από τον Ιούνιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, που ελέγχει τη νομιμότητα στις δημόσιες συμβάσεις, είχε κρίνει παράνομη τη διαδικασία της απευθείας ανάθεση, που επέλεξε να εφαρμόσει η κυρία Σκοπούλη. Πολύ περισσότερο, που λίγο πριν την εντολή της κυρίας Σκοπούλη προς το ΚΕΕΛΠΝΟ το υπουργείο Υγείας είχε εξασφαλίσει δωρεάν 20.000 μοριακούς ελέγχους και δεν υπήρχε η παραμικρή ανάγκη για επιπλέον προμήθεια.

Ούτε καν στο site του υπουργείου η απάντησή της!

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση για την κυρία Σκοπούλη είναι το γεγονός ότι η γραπτή απάντηση προς που απέστειλε το Δευτέρα το απόγευμα προς τα μέσα ενημέρωσης, για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» δεν αναρτήθηκε καν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, όπως παγίως γίνεται με τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα έγινε και για την απάντηση, που είχε δώσει προ εβδομάδας για το πρώτο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα οι ΑΝΕΛ
Το θέμα της κυρίας Σκοπούλη θα απασχολήσει και τη Βουλή μετά την ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα.

Επιβεβαιώνοντας ότι το «σκάνδαλο Σκοπούλη» εξελίσσεται σε γάγγραινα για την κυβέρνηση, η κυρία Γιαταγάνα ζητεί να δοθούν απαντήσεις στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για την απευθείας ανάθεση των μοριακών ελέγχων. Τίτλος της ερώτησης της κυρίας Γιαταγάνα είναι «ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;».

Δήλωση Κεδίκογλου στο protothema.gr

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, με δήλωσή του στο protothema.gr και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της κυρίας Σκοπούλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απάντησε: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που βρίσκεται η χώρα, θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με έμφαση στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος και στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας, χωρίς να μένουν σκιές». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο αφήνει ακάλυπτη πολιτικά την κυρία Σκοπούλη, αλλά την παραδίδει στην κρίση της κοινής γνώμης πολλαπλά εκτεθειμένη. Η αποστροφή του κ. Κεδίκογλου για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, συνιστά σαφώς αποδοκιμασία προς την ενέργεια της υφυπουργού να ζητήσει απευθείας ανάθεση ενός έργου, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η επισήμανσή του «χωρίς σκιές» καταλογίζει εμμέσως πλην σαφέστατα ευθύνες στην κυρία Σκοπούλη για τα τεράστια ερωτηματικά που προκάλεσαν οι κινήσεις της.

Βαρίδι για τη ΔΗΜΑΡ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το Μέγαρο Μαξίμου η κυρία Σκοπούλη είναι «τελειωμένη» πολιτικά, όμως οι ισορροπίες εντός της κυβέρνησης και οι λεπτές σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι ωστόσο θέμα χρόνου να «διευθετηθεί» το θέμα χωρίς να μένει εκτεθειμένη η κυβέρνηση σε υποψίες για σκιές ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη διαφάνεια, που πρέπει να υπάρχει στις αποφάσεις της. Η υφυπουργός είναι πλέον πολιτικό βαρίδι για την Δημοκρατική Αριστερά, η οποία την πρότεινε για κυβερνητική θέση και η παραμονή της στο υπουργείο Υγείας εκθέτει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.protothema.gr

Read more...

Με δέκα άγνωστες ώς τώρα εταιρείες φαίνεται πως συνδέεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών


Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου από δέκα άγνωστες μέχρι σήμερα εταιρείες έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα στοιχεία για τις εννέα εταιρείες έφθασαν στη Δικαιοσύνη ύστερα από άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία της γνωστής εταιρείας Ντρουμίλαν.

Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί, που φέρονται να έχουν διακινήσει 8,7 εκατ. ευρώ, έχουν δεχθεί εμβάσματα τα οποία οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με το σκάνδαλο των ΤΟR - Μ1.

Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως οχήματα, σύμφωνα με αρμόδιες δικαστικές πηγές, για τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος και οι υπεύθυνοι των ερευνών τις συνδέουν με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η δέκατη εταιρεία, που φέρει την επωνυμία S.D.G και εμφανίζεται ως ιταλική, ανήκει στον κατηγορούμενο, επίσης προφυλακισμένο επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, και ασχολείται με real estate.
Και αυτή η εταιρεία συνδέεται με τον πρώην υπουργό, καθώς έγγραφα νομιμοποίησής της βρέθηκαν τόσο στο γραφείο του Γιώργου Σαχπατζίδη, όσο και στα αρχεία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δυο εμβάσματα εντοπίζονται να έχουν σταλεί από την πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, το 2008. Σύμφωνα, μάλιστα, με δήλωση του Γιώργου Σαχπατζίδη, τα εμβάσματα της κ. Τσοχατζοπούλου εστάλησαν για την παραγγελία επίπλων από την Ιταλία.

Με βάση τα νέα στοιχεία, αναμένεται να κληθεί από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για συμπληρωματική απολογία τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν κλήσεις και άλλων κατηγορουμένων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χαράτσι ακόμη και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα...



Μόνο οι αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται δεν θα υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο φέρεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σ ότι αφορά στον νέο φόρο ακινήτων ο οποίος θα...
επιβληθεί από το 2013 και θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους υπάρχοντες φόρους και τέλη.

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, κάθε είδους ακίνητο οικόπεδο και αγροτεμάχιο είτε εντός είτε εκτός σχεδίου θα υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα υπόκειται σε φορολόγηση με βάση το όριο των αντικειμενικών κριτηρίων, τις κλίμακες και το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο άτομα που έως τώρα εξαιρούντο από αυτή την υποχρέωση.

Όπως υπολογίζεται η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει επιπλέον έσοδα που θα φτάνουν τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

iefimerida.gr


Read more...

Νόμιμη η υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ...



Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ η υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να το υπογράψει και ...ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ειδικότερα, το Πυροσβεστικό Σώμα μετατάσσεται από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Τάξης στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράλληλα επέρχεται ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο αυτών γενικών γραμματειών.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος συνδέεται άρρηκτα με το σκοπό της πολιτικής προστασίας της χώρας, δηλαδή την προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, καθώς και τη μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την ένταξη του Πυροσβεστικού Σώματος στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιδιώκεται η ακόμη πιο συντονισμένη και οργανωμένη συνεργασία των δύο φορέων προς όφελος τού πολίτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ


Ζόρια για το Μαξίμου οι περικοπές στους ένστολους


Ζόρια για το Μαξίμου οι περικοπές στους ένστολους
Σε διαδικασία έντονης αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να πειραχθούν κατά το δυνατόν λιγότερο τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, βρίσκονται Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο ΟικονομικώνΟι επικείμενες περικοπές σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις προκαλούν οξύ προβληματισμό, κυρίως λόγω των πολιτικών επιπτώσεων που θα προκληθούν από τις σχετικές αποφάσεις. Το ζήτημα απασχολεί ισότιμα και τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συναποτελούν την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς ακουμπούν σε μείζονα προβλήματα της ελληνικής καθημερινότητας, που οξύνονται λόγω της οικονομικής ύφεσης. Το «ψαλίδισμα» των αποδοχών των ένστολων, εκτιμάται από το Μαξίμου αλλά και από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι θα επιφέρει μία σειρά από συνέπειες με τη διαδικασία του ντόμινο.

Στο πρώτο επίπεδο, γίνεται αντιληπτό ότι, κοινωνικά, θα περιοριστείίσως και δραστικά η αντιμετώπιση φαινομένων εγκληματικότητας τα οποία, με βασική αιτία την οικονομική κρίση, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Συναφώς, πιθανολογείται ότι θα ατονήσει και η αστυνόμευση των συνόρων –ηπειρωτικών και θαλασσίων- που θα έχει ως συνεπακόλουθο την αύξηση των ποσοστών εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. 

Τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιη, ανεξάρτητα και από το αίσθημα ευθύνης των ενστόλων, δεδομένης της επομείωσης του βιοτικού τους επιπέδου.  Σε δεύτερο επίπεδο, το πολιτικό, τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης των κομμάτων με ακραία ιδεολογία, ενδυναμώνοντας επί της ουσίας την «Χρυσή Αυγή» και διαμορφώνοντας εκ νέου τον πολιτικό χάρτη της χώρας. 

Ήδη άλλωστε, το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου έχει επιχειρήσει να αποδομήσει την προσπάθεια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιες περικοπές στα μισθολόγια των ένστολων, θα προσφέρουν προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στους Χρυσαυγίτες. 

Πάνος Ρασσιάς

Read more...

«Η Αθήνα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της» Ολάντ: Λύση για την Ελλάδα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

 

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη. 

Ακόμη, ο κ. Ολάντ τάχθηκε υπέρ του να δοθεί χρονική παράταση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την Τρόικα, στο πλαίσιο δανειακής της σύμβασης.

Ο Ολάντ είπε ότι «εάν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική, επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προσεχείς κινήσεις της ΕΚΤ, ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε να τονίσει ότι η θέση του είναι πως οφείλεται να εφαρμοστούν οι αποφάσεις τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: δηλαδή η Τράπεζα, «μέσω μηχανισμών σταθερότητας, να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα ύστερα από μια σαφή αίτηση κράτους-μέλους» ώστε να μειώνεται το κόστος δανεισμού της. «Συμφωνώ απολύτως σε όλα» είπε από την πλευρά του ο Μόντι.

Η συνάντηση των δύο ηγετών που εντάσσεται σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε την κοινή γραμμή Γαλλίας - Ιταλίας υπέρ της συνοχής της Νομισματικής Ένωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι συζήτησαν επίσης για τις επερχόμενες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως ενόψει της 12ης Σεπτεμβρίου, ημέρα όπου αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον ESM και οι εκλογές στην Ολλανδία.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης και για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης όπως την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και μια πιο σταθερή αρχή που θα ασχολείται με τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών της Νομισματικής Ένωσης.

Read more...

«Δίχτυο» εταιριών του Άκη στο εξωτερικό...



Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο έφτασαν στην ελληνική δικαιοσύνη από έρευνες των ιταλικών και ελβετικών αρχών.
Πρόκειται για συνολικά εννέα εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για να... διακινηθούν εκατομμύρια ευρώ από τις μίζες για τα υποβρύχια και τα -ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων- ΤΟΡ ΜΙ 1.

Τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία επιβεβαιώνονται από σωρεία εγγράφων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο αρχείο του πρώην υπουργού, αλλά και στο σπίτι του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για την εμπλοκή του στην υπόθεση για τις μίζες...
skai.gr


Read more...

Επίσκεψη-αστραπή του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ούτε ομιλία, ούτε συνέντευξη Τύπου


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Επίσκεψη-αστραπή θα κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, ούτε και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ.Σαμαράς θα τελέσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ.

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιριών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος το απόγευμα της επομένης αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ.Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου (15 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων («Ι.Βελλίδης»), ενώ την στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε δεν υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην 77η ΔΕΘ.

Σε κλοιό ασφαλείας η Θεσσαλονίκη

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί εν όψει της ΔΕΘ.

Επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, από νομούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, αλλά και από την Αθήνα. Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.

Ήδη στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής 140 μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. από την Αθήνα που περιπολούν στους δρόμους, ενώ έως την Παρασκευή θα φτάσουν και ενισχύσεις με διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και θα πάρετε τα χρήματα»


«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και θα πάρετε τα χρήματα»
Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών,Γιάννη Στουρνάρα με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη Γερμανία να διαμηνύει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «κλειδί» για τη συνέχιση της χρηματοδότησης να είναι η προώθηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ο γερμανός υπουργός ξεκαθάρισε στον κ. Στουρνάρα ότι η επόμενη δόσηγια την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μετά την έκθεση της τρόικα, η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο. Βασικό θέμα στο οποίο κινήθηκε η γερμανική πλευρά είναι η πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα καθώς και για τα προωθούμενα μέτρα, του πακέτου των 11,5 δισ.

Read more...

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα οι πανεπιστημιακοί

Στον αέρα η εξεταστική


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πρόταση για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, κατέθεσε η ΠΟΣΔΕΠ στη συνεδρίαση των πανεπιστημιακών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ως αντίδραση στο ενδεχόμενο περικοπών.

Η πρόταση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ προβλέπει ακόμα ότι την επομένη της απεργίας, δηλαδή την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για παράταση των κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν όμως και οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα.

Τι λέει η ΠΟΣΔΕΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νέες μειώσεις τη στιγμή που ήδη έχουν υποστεί από το 2008 μειώσεις της τάξης του 25%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις αυτές «είναι άδικες, δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Οδηγούν σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και αναντίστοιχες των άλλων ειδικών μισθολογίων.

Τονίζουν ακόμη ότι «είναι αναποτελεσματικές, κινούνται στο αδιέξοδο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά με περιοριστικές πολιτικές λιτότητας».

Επίσης, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αντιπροτείνει την επιστροφή, για όλα τα ειδικά μισθολόγια, στο επίπεδο των αποδοχών του 2001 και την άμεση έναρξη της συζήτησης για ενιαίο ειδικό μισθολόγιο όλων των λειτουργών του δημοσίου, που, όμως, δεν έγιναν αποδεκτά από τον υπουργό Οικονομικών. Τονίζει δε, ότι ο εξευτελισμός και η απαξίωση πανεπιστημιακών πρέπει να σταματήσει από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Οι πανεπιστημιακοί καλούν σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη για να εξετάσει και να προτείνει τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Την ίδια ημέρα στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη συνεδριάζουν οι πρυτάνεις με φόντο τις επικείμενες περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών.

Στη συνεδρίαση των πρυτάνεων θα συζητηθούν, επίσης, τα λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων, τα οποία προέκυψαν λόγω της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Επίσης, η εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για το ενδεχόμενο της κατάργησης των εντύπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Ελλάδα σε επιτήρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αδράνεια κατά της διαφθοράς

Δεν εφαρμόστηκαν οι συστάσεις


Η Ελλάδα δεν κατάργησε την προθεσμία παραγραφής για ποινικές διώξεις σε μέλη νυν και πρώην κυβερνήσεων
Η Ελλάδα δεν κατάργησε την προθεσμία παραγραφής για ποινικές διώξεις σε μέλη νυν και πρώην κυβερνήσεων   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Παρίσι
Σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι τέλους του 2012 θέτει την Ελλάδα η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO ), καταγράφοντας «πλήρη ανεπάρκεια στην πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».

Η έκθεση της επιτροπής, η οποία έχει παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τις 22 Ιουνίου, προβλέπει ότι μετά το τέλος της περιόδου επιτήρησης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει υποβάλλουν έκθεση προόδου.

Οφείλουν επίσης να να μεταφράσουν στα ελληνικά το πόρισμα της GRECO, ένα κείμενο 52 σελίδων, και να του δώσουν ευρεία δημοσιότητα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι:

  • Η Ελλάδα υλοποίησε μόνο μία από τις 27 συστάσεις που της είχαν γίνει από τη GRECO πριν από δύο χρόνια. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί πρόοδος ούτε για τις λίγες προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν, κατ ανάγκη, την αλλαγή του νόμου».
  • Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάργησε την προθεσμία παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων.
  • Δεν κατάργησε επίσης τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι για την άρση αυτής της διάταξης απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2013. Υποστήριξαν επίσης πολλοί εισαγγελείς έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν το εμπόδιο της ειδικής παραγραφής, κατηγορώντας πρώην υπουργούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.
  • Η Ελλάδα δεν θεσμοθέτησε ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τις οποία δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
  • Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν διασφάλισε μέσω της νομοθεσίας τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.
  • Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση εσόδων-εξόδων των πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα «κουπόνια» ενίσχυσης των κομμάτων πρέπει να είναι ονομαστικά και οι ενισχύσεις και οι πάσης φύσεως δωρεές να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Η Ελλάδα υποστήριξε ότι όλες οι ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που καταρτίζεται αλλά δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι «η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Γιαννακά!

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίαζε το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Σοφία Γιαννακά, προτίμησε να πάει στην ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Νίκαια.
"Ήρθαμε εδώ για να δώσουμε το παρών", είπε προσερχόμενη στην εκδήλωση.

Read more...

«ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80»


Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την «αλλαγή» λάφυρο στην τρόικα των δανειστών


Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την «αλλαγή» λάφυρο στην τρόικα των δανειστών
«Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το πολιτικό του τέκνο, την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του ’81 ως λαφύρο στην τρόικα των δανειστών», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην εκδήλωση του Νέου Αγωνιστή για την 3η Σεπτεμβρίου, στη Νίκαια.Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και τουΕυάγγελου Βενιζέλου στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του ’80».


Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώνεται τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν «θέλουμε να οικειοποιηθούμε μια διακήρυξη αρχών που δεν ήταν η αφήγηση της δικής μας Αριστεράς. Παρόλο που η ίδια η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αντλεί από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής Αριστεράς».

Kατηγόρησε δε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι μετά τις εκλογές δεν αξιοποίησαν τις μεγάλες δυνατότητες διαπραγμάτευσης που είχε η χώρα για την αντικατάσταση του «αποτυχημένου» όπως το χαρακτήρισε Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το μνημόνιο, απαξιώνει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του τόπου, όχι μόνο με τη βαθιά και παρατεταμμένη ύφεση και με με την άμεση απαξίωση των νέων αναπτυξιακών κοιτασμάτων. 

Παράλληλα, φέρνει τη «γενική εκποίηση της χώρας με ιδιωτικοποιήσεις και τις ειδικές οικονομικές ζώνες», γεγονός που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  «θα φέρει πρόσθετα οφέλη στους δανειστές και στη διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μεταφορά εισοδήματος και πλούτου από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην μικρή και άπληστη ολιγαρχία του «λόμπι της χρεοκοπίας», δηλαδή, όπως είπε, σε επιχειρηματικούς κύκλους που έδωσαν λυσσαλέα μάχη, λάσπης και φόβου για να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην εξουσία.

Καταφερόμενος και κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσθεσε πως αυτοί οι κύκλοι «έδωσαν λυσσαλέα μάχη υπέρ του παλιού πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα υπέρ κυρίου Σαμαρά, που τώρα τους ανταποδίδει την προστασία ρίχνοντας ο ίδιος λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προσπαθώντας να σκεπάσει από κάτω της αυτήν την εύγλωττη σύμπτωση συμφερόντων».

Ο κ Τσίπρας παράλληλα, υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τη λαϊκή κυριαρχία, να ξαναφέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο» για να συμπληρώσει ότι «οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο, όσο ποτέ άλλοτε από το ’74, το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και αλλαγή».

Read more...

Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ, είπε ο Αλ.Τσίπρας

Μετωπική σύγκρουση με την Ιπποκράτους


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το σχέδιό του για τη συγκρότηση «μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο» παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» (μιας ομάδας στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) στη Νίκαια, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ιδεολογική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με βάση τα ίδια τα συνθήματα που υιοθέτησε με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Ο Αλ.Τσίπρας αποσαφήνισε εξαρχής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ «όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής», ούτε θέλει και να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε και να οικειοποιηθεί μια διακήρυξη αρχών «που δεν ήταν αφήγηση της δικής μας αριστεράς», παρόλο που όπως είπε, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αντλούσε από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής αριστεράς.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» έχει την σημασία της ισχυρής δέσμευσης, στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας και γιατί «μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στην προγραμματική και πολιτική ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».

Η οξύτατη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην ανάλυση των συνθημάτων του Κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την κριτική του, αναλύοντας έργα και ημέρες του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών στην κυβέρνηση σημειώνοντας τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στις αξίες και τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λαθροχειρία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ την επίκληση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, επιλέγοντας προφανώς την συνέχεια της μετωπικής σύγκρουσης με την Ιπποκράτους.

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του αναρωτήθηκε: «ποια είναι άραγε λαθροχειρία; Να συζητά η αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ή να προσπαθεί το ΠαΣοΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του προσπαθεί να συνδέσει την 3η του Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο;» και σημείωσε: «Αυτό κι αν είναι μεθοδευμένη πολιτική λαθροχειρία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «την επικαιρότητα της 3ης του Σεπτέμβρη ανέδειξε - όσο παράξενο κι αν ακούγεται - το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του '81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών» .

» Γιατί το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του '80», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι δική του υπόθεση. Αυτό είναι δική μας υπόθεση».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη, αλλά ορόσημο του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010. «Είναι εκείνη η αποφράδα μέρα, που από το ακριτικό Καστελόριζο, ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την παράδοση του λαού και του τόπου στο ΔΝΤ και τους δανειστές».

Η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, είπε ο κ. Τσίπρας και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε, αλλά είναι κτήμα του ελληνικού λαού.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «έχει φτάσει η ώρα για την Αριστερά, χωρίς τα συμπλέγματα και τις υπεραπλουστεύσεις του παρελθόντος, να αποτιμήσει τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ του '74 και της 3ης του Σεπτέμβρη», ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, σ' ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, Εθνική Ανεξαρτησία σημαίνει άρση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις. Επίσης εξέφρασε την σφοδρή αντίθεσή του στην δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και -απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς- είπε ότι «ενημερώνουμε κι εμείς τον κύριο Σουλτς ότι η Ελλάδα δεν τεμαχίζεται και δεν εκχωρείται. Σε οποιονδήποτε. Με οποιοδήποτε πρόσχημα. Και για οποιοδήποτε τίμημα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η επικαιρότητα της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι αυτονόητη όταν βιώνουμε την αποδυνάμωσή της και αυτό γιατί παραβιάζουν την δημοκρατική αρχή και το Σύνταγμα κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή που δεν εφαρμόζουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης, αναδύεται αυτούσιο, καθώς οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο, όσο ποτέ άλλοτε από το '74, το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και αλλαγή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...