Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Και ο Σκανδαλίδης κατά του Παπανδρέου

Και ο Σκανδαλίδης κατά του Παπανδρέου
Σημαντικό πολιτικό λάθος χαρακτήρισε ο Κώστας Σκανδαλίδης τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, καλώντας μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του, «ώστε όλοι να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στο εξής».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σκανδαλίδης άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Παπανδρέου για το «όχι» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία του πολυνοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τόνισε πάντως ότι δεν πρέπει να γίνεται καν συζήτηση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του επί του πολυνομοσχεδίου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδρίασε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Π. Γερουλάνος ο κ. Βενιζέλος να δείξει πραγματική διάθεση για σύνθεση

Π. Γερουλάνος ο κ. Βενιζέλος να δείξει πραγματική διάθεση για σύνθεση
«Είναι ώρα να ακολουθήσουμε άλλη πορεία. Πορεία διαλόγου και σύνθεσης. Πορεία που δημιουργεί σχέδιο για τον τόπο και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινήσει μια τέτοια πορεία και αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση, τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε.
Πρωτίστως όσοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ή έχουν δημιουργήσει «ομάδες σκέψης» για να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους ώστε να γίνουμε έμπρακτα παραδείγματα της σύνθεσης σε μία κοινωνία που το έχει αποκλειστικά ανάγκη.
Αν δεν το κάνουμε, τότε το βράδυ των εκλογών ενώ εμείς θα αναλύουμε τα ποσοστά μας η κοινωνία θα μας έχει γυρίσει ξανά την πλάτη».

το σχετικό απόσπασμα είναι απο αρθρο του πρώην υπουργού πολιτισμού στην εφημερίδα τα νεα 
http://egiakoumis.com/

Read more...

Τριπλές εκλογές το Μάιο ;

Τριπλές εκλογές το Μάιο ;
Σενάρια τριπλών εκλογών το Μάιο, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή, αλλά και τη σημερινή διπλή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επισήμως, η συνάντηση έχει να κάνει σε σχέση με την διευθέτηση των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, της συνάντηση ακολούθησε έντονη φημολογία ότι θα ανοίξει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις εθνικές κάλπες, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, έσπευσαν να βάλουν τέλος στο σενάριο, λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο δεν υπάρχει». Όμως, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Παρασκευο-σαββατο-κύριακο


ΠΣΚ


http://papaioannou-giannis.net/

Read more...

Κάθισε στη θέση του πρωθυπουργού ο Βενιζέλος!...


 
Το γέλιο που έπεσε από την Ολομέλεια δεν περιγράφεται …
Έτριβαν τα μάτια τους οι βουλευτές μόλις είδαν τον Βενιζέλο να μετακινείται χθες το απόγευμα από την καρέκλα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε εκείνη του πρωθυπουργού για να...
απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες του parapolitika.gr ανέφεραν ότι άλλος υπουργός θα έπαιρνε τον λόγο να απαντήσει στον Τσίπρα , ο Βενιζέλος κάλεσε τον Σαμαρά στο τηλέφωνο και του ζήτησε να μιλήσει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Σαμαράς ακολούθως είπε στον Μεϊμαράκη να αφήσει τον Βενιζέλο να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση , δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού πήρε το ΟΚ πήγε και κάθισε στη θέση του πρωθυπουργού από όπου και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ! Το γέλιο που έπεσε από την Ολομέλεια δεν περιγράφεται …

Read more...

''ΠΡΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ''...


Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον φόβο των πολιτών για τυχόν αποχώρηση από την Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ως «προκάλυψη και φύλλο συκής»...
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή,  ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση, «εκμεταλλευόμενη τον φόβο της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του Ευρώ, προτάσσει συνεχώς το μνημόνιο ως προκάλυψη και ως "φύλλο συκής" για να κρύψει πίσω από αυτό την εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής, κατάφωρης παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος καθώς και προκλητικής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες φτωχαίνουν και υποβαθμίζεται η ζωή τους «φτιάχνονται» ολιγαρχίες τραπεζιτών και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

«Δεν είναι δυνατόν η κρίση να είναι κρίση για τους πολλούς και ευκαιρία  αρπαχτής για λίγους», αναφέρει και προσθέτει ότι στο τέλος του μνημονίου, «δεν είναι δυνατόν εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών να είναι χαμένοι και μόνον οι Έλληνες κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες της μεταπολίτευσης να είναι κερδισμένο».

«Αυτοί δηλαδή που από παροιμιώδη επιχειρηματική ανικανότητα βούλιαξαν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζές τους. Αυτοί δηλαδή στους οποίους, αποκλειστικά, οφείλει την μιντιακή και πολιτική του ισχύ το κατεστημένο που κυβερνά», καταλήγει.
Πηγή : protothema.gr

Read more...

Χυδαία "επίθεση" Βενιζέλου κατά Κακλαμάνη...





Εκτός εαυτού ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και με τον πρώην πρόεδρο της Βουλης Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισε τη σχετική με τις τράπεζες διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτήκοοες μάρτυρες αμέσως μετά την...
καταψήφιση του δεύτερου άρθρου από τον κ. Κακλαμάνη, και ενώ είχε προηγουμένως είχε δηλώσει «παρών» ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος πλησίασε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας και του είπε αγανακτισμένος: «Είσαι το ίδιο πο...όγερος όπως ο συνονόματός σου».

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναζαν πίσω από τον κ. Κακλαμάνη «Ως εδώ ήταν!». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις «κλειστές» συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, αλλά και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο και ουσιαστικά με την στάση του στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής αιφνιδίασε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

protothema.gr

Read more...

Αναστέλλουν την απεργία από την Τρίτη οι φαρμακοποιοί της Αττικής...


Αναστέλλουν την απεργία από την Τρίτη οι φαρμακοποιοί της Αττικής
Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους από αύριο, Τρίτη, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί ύστερα από μάχη στη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μετά τις ...
14:00 αναμένεται να διεξαχθεί και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στη συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έχουν κατατεθεί αντικρουόμενες εισηγήσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Η εικόνα από τη συνεδρίαση δεν δείχνει κάποια σαφή προτίμηση σε κάποια από τις εισηγήσεις αυτές και το αποτέλεσμα θα κριθεί ψήφο με ψήφο.

Πολλοί αλλά και ο νυν πρόεδρος του συλλόγου εισηγούνται τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά με διαφορετική μορφή και όχι συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών.

Μερικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του συλλόγου Κ. Λουράντος, προτείνουν να μένουν κλειστά τα φαρμακεία κάποιες ημέρες, δύο-τρεις, της εβδομάδας και να ανοίγουν τις υπόλοιπες, ενώ άλλοι φαρμακοποιοί εισηγούνται να κλείσουν τα καταστήματά τους την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Από την άλλη μεριά από τις αριστερές παρατάξεις οι εισηγήσεις είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων με την ίδια μορφή δηλαδή κατεβασμένα ρολά με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

in.gr

Read more...

Διεγράφη και από το κόμμα, ο Κακλαμάνης...


ΤΩΡΑ-Διεγράφη και από το κόμμα ο Κακλαμάνης
Μετά την διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη από την Κ.Ο. της ΝΔ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Γιάννης Τραγάκης, μετά από...
εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά, διέγραψε τον βουλευτή και από το κόμμα...

Read more...

Η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει την Τρίτη και την Τετάρτη συγκεντρώσεις και πορείες...


Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπετονται, λόγω της...
πραγματοποίησης την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Απριλίου, των εργασιών της «Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων» στο Ζάππειο Μέγαρο από 06:00 ώρα μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 02 Απριλίου 2014, οι υπαίθριες συγκεντρώσεις ή πορείες στην περιοχή του κέντρου.

Συγκεκριμένα στις οδούς:

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπύρου Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σταδίου...
iefimerida.gr

Read more...

Κομισιόν: Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 23,7% των Ελλήνων...


H κατάσταση της φτώχειας έχει επιδεινωθεί στην Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την...
απασχόληση στην ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια.

Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.

Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%.

Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες.

Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία πλήττει 3,1 εκατ. νέους, ηλικίας 15-24 ετών, στην ΕΕ, με μεγάλες διαφορές όμως να παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών. Σε χώρες οι οποίες δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας, όπως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ήταν της τάξης του 10%, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου η κατάσταση είναι η χειρότερη στην ΕΕ, τα ποσοστά ανεργίας των νέων τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013, αναφέρει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα».

«Η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία»...
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin στην Αθήνα


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin στην Αθήνα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας θα διεξαχθούν αύριο, Τρίτη, στο Ζάππειο Μέγαρο το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Η άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στο Eurogroup προσδιορίζεται για τις 8 το πρωί και μια ώρα αργότερα (9 π.μ.) ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12.30, οπότε και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του οργάνου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων.

Στις 1.15 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας του Ecofin στο οποίο θα παραβρεθούν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Στις 3.30 θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προοπτικές και σε θέματα δημοσιονομική σταθερότητας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 6.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει η13η Υπουργική Συνάντηση Ecofin με τον Ευρω-Μεσογειακό Φορέα Επενδύσεων (FEMIP) η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ξανά με συνέντευξη Τύπου.

Στις 8.30 τα μέλη του Ecofin θα μεταβούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Την Τετάρτη στις 9 ώρα το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση και οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν έχουν την εμπιστοσύνη του λαού"...

"Δικαιωμένος" αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής που κατέθεσε, μετά τις...
διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη ΔΗΜΑΡ, έστω και αν οι Βασ. Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός διαφοροποιήθηκαν προς την πλευρά της κυβέρνησης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, δηλώνει «δικαιωμένος» για την επιλογή του, παρότι η κυβέρνηση-μέχρι να δημιουργηθούν τα προβλήματα στην ψηφοφορία-έκανε λόγο για «δώρο του Τσίπρα» προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του Κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

«Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού»...
real.gr

Read more...

Με 0,4 μονάδες Δημοσκόπηση Alco: Πώς πέρασε μπροστά η ΝΔ


Δημοσκόπηση Alco: Πώς πέρασε μπροστά η ΝΔ

Δείτε όλους τους πίνακες -Τα επιτελεία των δύο κομμάτων μελετούν τα αποτελέσματα - Ικανοποίηση στη ΝΔ, προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τους λόγους που έφεραν την αλλαγή στην πρωτιά

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με ανατροπή στη σειρά κατάταξης των κομμάτων, φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ μειώνεται η αποδοχή της κοινής γνώμης για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πρώτη στη στροφή προς τις ευρωεκλογές, καθώς προσπερνά, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκτά, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», προβάδισμα της τάξης του 0,4%.

Αν και οι επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι χαμηλές και η μεταξύ τους διαφορά μικρή, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτυπώνουν μια πολύ αρνητική εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που το νεοσύστατο «Ποτάμι» σταθεροποιείται στην περιοχή του 8% και το ΚΚΕ παρουσιάζει σημαντική άνοδο, συγκεντρώνοντας ψήφους διαμαρτυρίας.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι, ενώ οι κρίσεις για την κυβέρνηση και την απόδοσή της κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, αφού μόλις το 22% των πολιτών θεωρεί επιτυχία την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα και το 58% αμφισβητεί ότι το πλεόνασμα θα οδηγήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος, ο κ. Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο διατηρεί, αλλά ενισχύει σημαντικά τη θέση του απέναντι στον βασικό αντίπαλό του, τον κ. Aλέξη Τσίπρα, καθώς σε όλους τους δείκτες της μέτρησης ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του νυν πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Σαμαρά αυξάνονται στο 33% από 31% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco και τον επαναφέρουν στην πρώτη θέση, ενώ υποχωρεί στη δεύτερη θέση με 28% ο ιδρυτής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Τσίπρας είναι στην τρίτη θέση, υποχωρώντας στο 25% από το 29% που είχε πριν από δύο εβδομάδες.
Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, διευρύνει στις 12 μονάδες τη διαφορά του από τον κ. Τσίπρα στο ερώτημα για τον πιο αξιόπιστο πρωθυπουργό, φθάνοντας στο 31%, έναντι του 19% στο οποίο υποχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η υπεροχή του νυν πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιο εμφανής στο ερώτημα για το ποιος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, πιστεύουν ότι δικαιώνεται για τα όσα έλεγε, καθώς το 27% των πολιτών απαντά «ο κ. Σαμαράς» και το 20% «ο κ. Τσίπρας».



Πώς έχασε τον αέρα νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογικοί αναλυτές που επεξεργάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία της δημοσκόπησης εκτιμούν ότι «αν και το παιχνίδι για την πρωτιά στις ευρωεκλογές είναι ακόμη ανοιχτό», η τάση που τείνει να δημιουργηθεί είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να χάνει τον αέρα νίκης που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα, παρόλο που, όπως φαίνεται στο γράφημα με τη διαχρονική εξέλιξη των δημοσκοπικών επιδόσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ξεφύγει πολύ μπροστά ακόμη και όταν η κυβέρνηση βρέθηκε στον ασφυκτικό κλοιό της μνημονιακής μέγγενης. Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου και έφτασε στο 1,4% σε μια περίοδο που οι τροϊκανοί είχαν στυλώσει τα πόδια και καθυστερούσαν τις διαπραγματεύσεις και τη συνομολόγηση της συμφωνίας που θα εκταμίευε τις επόμενες δόσεις.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στο εντεινόμενο κλίμα αποσυσπείρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρατηρείται συνέβαλαν καθοριστικά οι επιλογές που έκανε το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με την αμφισβήτηση αφενός της δυνατότητας να βγει η χώρα στις αγορές, αφετέρου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι αστοχίες αυτού του είδους φαίνεται να πλήττουν καίρια πρωτίστως την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται αποδυναμωμένος.

Εξάλλου, η Βαβέλ των απόψεων που εκφράζονται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αντιπαραθέσεις παλαιότερα γύρω από τις θέσεις του υπεύθυνου για τα οικονομικά κ. Γιώργου Σταθάκη και πιο πρόσφατα του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Δραγασάκη, περιορίζουν την απήχηση του κόμματος. Απήχηση, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι σαφές ότι επηρεάζεται και από την προφανή αδυναμία των επιλογών της Κουμουνδούρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές -με εξαίρεση την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου- να δημιουργήσουν νικηφόρα προοπτική και ατμόσφαιρα πολιτικής ανατροπής υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με μεγάλη δόση έκπληξης, έμπειρος περί τα εκλογικά αναλυτής σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά την τελευταία 25ετία που, παραμονές εκλογών, παρατηρείται ανατροπή του προβαδίσματος που κατείχε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προηγούμενη ήταν το 1996, όταν μετά την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το τότε κυβερνών κόμμα με την εκλογή του κ. Κώστα Σημίτη ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Εβερτ.



Τα ευρήματα της έρευνας της Alco στην πρόθεση ψήφου προοιωνίζονται, πάντως, μεγάλο κατακερματισμό της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Το σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει έντονα το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 18,9%, αυξάνοντας ελαφρώς τη δύναμή της από το 18% που είχε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 18,5% από το 19,1% που είχε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να εδραιώνεται το «Ποτάμι» με 8,2% ( -0,6% από πριν) και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7,2% (+0,3%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, που παρουσιάζει τη σημαντικότερη άνοδο ( +1,8%). Χαμηλή πτήση κάνει η «Ελιά» με 4,8% (-0,3%), που πάντως βελτιώνει ελαφρώς τα ποσοστά που είχε μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ. Χαμηλότερα κινούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που υποχωρούν στο 3,9% (-0,6%), ενώ κάτω από το όριο του 3% παραμένει η ΔΗΜ.ΑΡ. με 2,4% (+0,2%). Από όσους επιλέγουν άλλο κόμμα και αθροιστικά φτάνουν στο 4,6% (-0,6%), κανείς σχηματισμός δεν ξεπερνά το 1%, το οποίο προσεγγίζει μόνον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το οριακό 0,9%. 



Σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει στο 11,8%, ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι επιλογές του λευκού, που ανέρχεται στο 3,5%, και της αποχής που εκτινάσσεται στο 9,4%, δημιουργώντας στους ειδικούς την πεποίθηση ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς δηλαδή το λευκό και την αποχή), η Ν.Δ. συγκεντρώνει 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, το «Ποτάμι» 9,4%, η Χρυσή Αυγή 8,2%, το ΚΚΕ 7,8%, η «Ελιά» 5,5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 4,5%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 2,8%, «άλλο κόμμα» 5,3% και οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 13,6%.




Το «Ποτάμι» και οι μετακινήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, που δείχνουν ότι ένας από τους παράγοντες που επιδρούν στο νέο σκηνικό είναι το «Ποτάμι» και η πολυσυλλεκτική κοίτη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ψηφοφόρους του Ιουνίου του 2012 στο νεοεμφανιζόμενο σχήμα του Σταύρου Θεοδωράκη κατευθύνεται το 22% όσων είχαν επιλέξει τη ΔΗΜ.ΑΡ., το 14% του ΠΑΣΟΚ, το 8% του ΣΥΡΙΖΑ και το 5% της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν, όμως, του διόλου ευκαταφρόνητου ποσοστού των απευθείας μετακινήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το «Ποτάμι», καταλυτικός είναι και ο ρόλος του «αναχώματος» που φαίνεται να έχει στη ροή ψηφοφόρων από άλλους χώρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, ενώ σε παλαιότερες το 5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. μετακινούνταν προς την αξιωματική αντιπολίτευση, το ποσοστό αυτό περιορίζεται πλέον στο 2%, που είναι το ίδιο ακριβώς με όσους φαίνεται να ακολουθούν την αντίστροφη πορεία, δηλαδή είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχη συγκράτηση εκτροπής παρατηρείται και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που παλαιότερα κινούνταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γίνεται πλέον αποδέκτης του 11% των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του 8% όσων είχαν ψηφίσει ΔΗΜ.ΑΡ.

«Γαλάζια» μονομαχία στην Κεντρική Μακεδονία Πρωτιά Τζιτζικώστα - Τρίτη και… καταϊδρωμένη η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου


Αποκαλυπτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει πλειοψηφικό ρεύμα είναι μια δεύτερη έρευνα που διενήργησε η Alco σε δείγμα 800 ατόμων και αφορά την πρόθεση ψήφου για τις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία.



Τα δημοσκοπικά ευρήματα προοιωνίζονται «γαλάζιο» εμφύλιο ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, που προηγείται με 23,9%, αν και κατεβαίνει χωρίς επίσημο χρίσμα, και τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., βουλευτή κ. Γιάννη Ιωαννίδη, που συγκεντρώνει ποσοστό 17,9%. Το προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη διευρύνεται στον δεύτερο γύρο, αφού στην απευθείας αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων από τον συντηρητικό χώρο  ο κ. Τζιτζικώστας, που στηρίζεται και από τους ΑΝ.ΕΛ., φθάνει στο 37% και ο κ. Ιωαννίδης περιορίζεται στο 20%.
Τρίτη και… καταϊδρωμένη ακολουθεί η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία αποσπά μόλις το 9,6% του εκλογικού σώματος. Η εκλεκτή της Κουμουνδούρου προηγείται με βραχεία κεφαλή του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος στηρίζεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και φθάνει στο 9,5%.
Σε χαμηλά ποσοστά κινούνται οι υπόλοιποι διεκδικητές της περιφέρειας, με πιο χαρακτηριστικό το 1,8% που συγκεντρώνει η υποψήφια της «Ελιάς» κυρία Νιόβη Παυλίδου και την κατατάσσει στην όγδοη θέση, μετά τον κ. Γιάννη Ζιώγα του ΚΚΕ (4%), τον κ. Νίκο Χρυσομάλλη της Χρυσής Αυγής (3,5%) και τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων (2,1%).
Σε ό,τι αφορά την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώνει μόλις το 41% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κινούνται και προς άλλες κατευθύνσεις, καθώς το 10% εξ αυτών επιλέγουν τον κ. Τζιτζικώστα, άλλο ένα 10% επιλέγει τον κ. Μπόλαρη, ενώ στο 9% φθάνουν όσοι προτιμούν για περιφερειάρχη τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. κ. Ιωαννίδη.
protothema.gr

Read more...

Μετά το «όχι» στο άρθρο 2 Βενιζέλος σε Γιώργο: «Ντροπή σου»


Βενιζέλος σε Γιώργο: «Ντροπή σου»

Σκληρή αποδοκιμασία, όχι διαγραφή - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι έξω 

Με ιδιαίτερα προσβλητικό και αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δεύτερου να καταψηφίσει το κρίσιμο άρθρο 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.

Αντί της διαγραφής το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε, με εντολή του κ. Βενιζέλου μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για τους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος σε έξαλλη κατάσταση και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε «ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες», με τον πρώην πρωθυπουργό να τον κοιτάζει, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με απορημένος βλέμμα και αιφνιδιασμένος για το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».

Το χρονικό της σύγκρουσης
Αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά της καταψήφιση του δεύτερου άρθρου που αφορά στις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Οι φωνές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ακούγονταν από το διάδρομο που συνδέει το γραφείο του ίδιου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.

Λίγο πριν είχε βρει στον προθάλαμο του δικού του γραφείου να κάθονται με σκωπτικό ύφος οι στενοί του συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, κ Δημήτρης Καρύδης και κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις είχε βγει από την Ολομέλεια της Βουλής και είχε κατευθυνθεί προς το γραφείο του, χωρίς όμως διάθεση να μιλήσει με τους στενούς του συνεργάτες.

Εκεί έμεινε μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Βγήκε έξω και μπήκε στη διπλανή πόρτα, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν από νωρίς στον χώρο της πρωθυπουργικής πτέρυγας, όπου διατηρεί γραφείο, και μαζί του ήταν οι συνεργάτες του κ. Γιώργος Ελενόπουλος και Νίκος Ζιώγας.

Μπαίνοντας μέσα ο κ. Βενιζέλος τους προσπέρασε, ενώ ο κ. Παπανδρέου βγήκε στον προθάλαμο να τον συναντήσει. Ο κ. Βενιζέλος φανερά εκνευρισμένος εισήλθε στο ιδιαίτερο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου τον ακολούθησε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε να μην μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα. Του μιλούσε ευθέως σε δεύτερο πρόσωπο. Στο διάδρομο ακούγονταν οι λέξεις «κυβέρνηση» και «Σαμαράς».

Η φρουρά των δύο ανδρών λειτούργησε άμεσα. Όσοι περνούσαν εκείνη τη στιγμή απ' έξω απομακρύνθηκαν. Ήταν φανερό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών μόλις επιβαρύνονταν ακόμα περισσότερο...
protothema.gr

Read more...

Οι πρώτοι υποψήφιοι του Στ. Θεοδωράκη

Οι πρώτοι υποψήφιοι του Στ. Θεοδωράκη
Τη στιγμή που αρκετοί περιμένουν με ενδιαφέρον να συμπληρωθεί το «παζλ» των υποψηφίων ευρωβουλευτών για την νέα κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη, το «Ποτάμι» φαίνεται πως προσανατολίζεται να στηριχθεί σε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κάποια «κομματική» ταμπέλα.
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει να θεωρεί ότι η απευθείας συζήτηση και επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι το βασικό «όπλο» της κίνησης αυτή και για το λόγο αυτό παραμένει μακριά από τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και την αντιπαράθεση με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», τα πρώτα ονόματα που θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο είναι περίπου γνωστά και σε αυτά συγκαταλέγονται ηθοποιοί, ολυμπιονίκες και επιφανείς πανεπιστημιακοί.
Στην «ευρωλίστα του Σταύρου» θα είναι πιθανότατα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και συνονόματός του Σταύρος Τσακυράκης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον κεντροαριστερό χώρο.
Εκ των «πρωταγωνιστών» του ψηφοδελτίου θα είναι, εκτός απροόπτου πάντα, ο Ολυμπιονίκης και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς. Στην πρώτη γραμμή και ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει ότι θέλει να δώσει μια μάχη και να αποχωρεί στην κρίσιμη στιγμή.
Στη λίστα θα βρεθεί και ο έχων έντονη κοινωνική δράση, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Αρωμα γυναίκας στις υποψηφιότητες προσδίδουν η δημοσιογράφος και αρθρογράφος Χριστίνα Ταχιάου αλλά και η Μαρία Δημητρίου, επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας, τσιγγάνα από την Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αττικής.
Ενας βασικός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, που έχει τα ηνία της προεκλογικής καμπάνιας του Ποταμιού, με λαμπρές σπουδές στην Αμερική και την Ελλάδα, είναι ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος θα βρεθεί μεταξύ των 42 υποψηφίων για την Ευρωβουλή.
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται η κάθοδός τους με το Ποτάμι, είναι της Ελενας Αντωνιάδου, της νεαρής επιστήμονος από τη Θεσσαλονίκη που διαπρέπει στη NASA, όπως και ενός γνωστού δημοσιογράφου – ερευνητή.
Στον... δρόμο για το ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται ότι βρίσκεται και ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Πρωτέας που έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία «Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά», στον Νέο Κόσμο. Πρόκειται για τον νεαρό επιστήμονα Δημήτρη Κυριακόπουλο, μέλος του στενού επιτελείου του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα για τις περιοδείες του Ποταμιού ανά την Ελλάδα, οδηγεί ο ίδιος το... βανάκι και επιβλέπει τις προετοιμασίες πριν από κάθε εμφάνιση-ομιλία του αρχηγού του.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Θεοδωράκης επιφυλάσσεται για την ανακοίνωση των 42 υποψηφίων, καθώς δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το σύνολο των προσώπων που έχει βάλει στο στόχαστρο.
 http://egiakoumis.com/

Read more...

Η ανακοίνωση του Β. Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου και Απ. Κακαλαμάνη

Η ανακοίνωση του Β. Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου και Απ. Κακαλαμάνη
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αρνητική ψήφο που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάταξη για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για τη δήλωση «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο, δήλωσε τα εξής:
H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Βόμβα! Για Δήμαρχος Πειραιά ο Μαρινάκης...


Πειραιάς ίσον Ολυμπιακός. Ακόμη και για όσους έχουν ελάχιστη σχέση με την αθλητική πραγματικότητα της χώρας, είναι δύσκολο να μην έχουν ακούσει ότι ο...
ιστορικότερος σύλλογος της Ελλάδας, με τους περισσότερους και πιο φανατικούς οπαδούς, συνιστά ουσιαστικά συνώνυμο του μεγάλου λιμανιού.

Ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς περπάτησαν για δεκαετίες μαζί, με τους “ερυθρολεύκους” να έχουν παγίως διευρυμένη επιρροή και παρέμβαση στα κοινά της πόλης. Ενόψει λοιπόν και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ομάδα που υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε… περίπατο στο πρωτάθλημα, και έφτασε μια ανάσα από μια ιστορική πρόκριση στο Champions League έχει… λόγο. Και με το παραπάνω.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, βρισκόμαστε στο “παραένα” μιας εξέλιξης-βόμβα, καθώς ισχυροί τοπικοί παράγοντες του Πειραιά, από τον χώρο της Εκκλησίας, της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και κοινωνικών φορέων, πιέζουν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης, στις εκλογές του Μαϊου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο Δευτέρα αναμένεται να εκδηλωθεί και επίσημα η παραπάνω… πίεση, με τη δημοσιοποίηση σχετικής παρέμβασης από “ηχηρούς” φορείς του Πειραιά, που θα καλούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να βγει μπροστά, και να σχηματίσει συνδυασμό του οποίου θα ηγηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια αφορά το ποιά θα είναι η τελική απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο γνωστός εφοπλιστής έχει αποδείξει ότι δεν γυρίζει την πλάτη στις προκλήσεις, ενώ είναι μαθημένος να δίνει μάχες, και τις περισσότερες φορές να τις κερδίζει.

Η πρόκληση του Δήμου Πειραιά για τα επόμενα πέντε χρόνια λοιπόν, προφανώς και δεν… παρακάμπτεται εύκολα...

ysterografa.gr

Read more...

Το non paper του ΣΥΡΙΖΑ για "την απουσία Σαμάρα", "τον πρωθυπουργεύοντα Βενιζέλο" και "τα ατοπήματα Μεϊμαράκη"



Καυτηριάζεται η απουσία του πρωθυπουργού και η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας
Με non paper που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγω για πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, λόγω της απόφασης του πρόεδρου της Βουλής να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Μάλιστα δίνεται στη δημοσιότητα η γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Κώστα Χρυσόγονου, σύμφωνα με την οποία παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής. 
Παράλληλα καυτηριάζεται η απουσία του πρωθυπουργού και η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας.
Αναλυτικά το non paper του ΣΥΡΙΖΑ:
"Σήμερα συνετελέσθη ένα πρωτόγνωρο Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Η πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης, αποτελεί σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής , νόμιμο δικαίωμα του 1/6 της Βουλής.
Η επίκληση χρονικού ορίου εξαμήνου από προηγούμενη πρόταση, είναι απολύτως σαφές από την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου του κανονισμού, ότι αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς, σε όμοια πρόταση δυσπιστίας.
Είναι απολύτως σαφές ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης και η πρόταση κατά μέλους, δεν έχουν καμία ομοιότητα.
Η αποδοχή αρχικά από τον κύριο Σταμάτη της πρότασης, εκ μέρους της κυβέρνησης, και ειδικότερα η επισήμανσή του ότι δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της πρότασης, αποτελεί περίτρανη απόδειξη.
Η ετεροχρονισμένη διαφοροποίηση από τον πρωθυπουργεύοντα κ. Βενιζέλο, αφού το Προεδρείο είχε διακόψει προκειμένου να ξεκινήσει, με βάση τον κανονισμό, η τριήμερη συζήτηση, αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
Η απουσία του κ. Σαμαρά από τη Βουλή και η διεκπεραίωση του ρόλου του από τον κο Βενιζέλο, αποτελεί ένα ανοιχτό άδειασμα του πρωθυπουργού προς τον στενό συνεργάτη του και υπουργό Επικρατείας, κ. Σταμάτη.
Ο κανονισμός της βουλής παραβιάστηκε κατάφωρα, και η πρόταση μομφής δεν συζητήθηκε, μετά από παρέμβαση του «έγκριτου» Συνταγματολόγου κ. Βενιζέλου και μετά την επίκληση μιας γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας η οποία ποτέ δεν παρουσιάστηκε γιατί πολύ απλά ποτέ δεν υπήρξε.
Την ίδια στιγμή άλλες γνωμοδοτήσεις και νομικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο και επισημάνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ,  δεν έγιναν αποδεκτές . (Χρυσόγονος, Καμτσίδου)
Κατόπιν αυτών, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε και σε τρία ακόμα ατοπήματα, διεκπεραιώνοντας την εκτροπή, καθ’ υπαγόρευσιν Βενιζέλου, ως μη όφειλε:
Πρώτον αρνήθηκε την έναρξη της συζήτησης για τη πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, κατά παράβαση των υποχρεώσεών του. Και αρνήθηκε την τελική κρίση επί της εγκυρότητας ή μη από το σώμα, στο τέλος της 3ήμερης διαδικασίας, όπως προβλέπει σαφώς ο Κανονισμός (άρθρο 142 ΚτΒ) και δέχονται όλες οι επιστημονικές απόψεις, ακόμη και αυτές με διαφορετική ως προς το δια ταύτα εκτίμηση, όπως η αναφερόμενη από τον κο Βορίδη, άποψη Παραρά.
Δεύτερον, ενώ δήλωσε ότι θα θέσει στο σώμα, έστω και πριν την έναρξη της συζήτησης, την εγκυρότητα ή μη της πρότασης, τελικά ούτε αυτό έκανε, αφού μετά την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Βενιζέλου δεν έθεσε καν το θέμα σε έγκριση του σώματος.
Τρίτον, ενώ όφειλε να διακόψει και να κατέλθει της έδρας μετά τη κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, συνέχισε σα να μη συμβαίνει τίποτα να προεδρεύει και ερμήνευσε κατά το δοκούν το άρθρο 150 του κανονισμού, σε σχέση με τη μη διακοπή της διαδικασίας.
Μετά από όλα αυτά ένα και μόνο ερώτημα παραμένει : ποιος είναι αυτός που σέβεται και ποιος αυτός που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα και το Κανονισμό της Βουλής.
Τα συμπεράσματα δικά σας."
http://news247.gr/

Read more...

Επίθεση στον Σαμαρά…


Κακλαμάνης: Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς…

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της διαγραφής, με δήλωση του επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει πως δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς. Το…
«παρών» αφορούσε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.

Η δήλωσή του:

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας.
 

Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
 

Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
 

Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς»...

Read more...

Σε εχθρικό κλίμα, συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου…


Ετοιμάζουν σκληρή δήλωση αποδοκιμασίας για τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τον Απόστολο Κακλαμάνη…

Μετά την ψηφοφορία, ο Βενιζέλος επισκέφτηκε τον Παπανδρέου στο γραφείο του, που είναι δίπλα στο δικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε μια…
έντονη στιχομυθία, σε ηλεκτρισμένο κλίμα.

Ο Βενιζέλος είχε στη συνέχεια συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη σκέψη ήταν να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλάνε για μια σκληρή ανακοίνωση, που θα αποδοκιμάζει την στάση του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην Προέδρου της Βουλής και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη…

Read more...

Μετά το «παρών» στο άρθρο 1 Διαγράφηκε από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο Νικήτας Κακλαμάνης


Διαγράφηκε από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ψήφισε τα μέτρα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ανακοίνωσε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Ο υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

Μετά την ψήφο του βουλευτή Α΄Αθήνας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατευθύνθηκε προς το προεδρείο, έγραψε εκείνη την ώρα την δήλωση διαγραφής, και την παρέδωσε για να αναγνωστεί στην Ολομέλεια.

Μετά τη διαγραφή Κακλαμάνη η κυβερνητική πλειοψηφία περιορίζεται στους 152 βουλευτές.

Σχεδόν αμέσως μετά, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας».

Όπως είπε, «το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών -πλεόνασμα- με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ηχηρές διαφοροποιήσεις Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο, με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθεί το «πράσινο φως» από το Eurogroup, την Τρίτη, στην δόση των 10 δισ. ευρώ.

Σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο 1 που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 για τις τράπεζες. Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 135. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Ν.Κακλαμάνης). Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Απ.Κακλαμάνης).

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για τις τράπεζες, προκαλώντας την αντίδραση του Ευ.Βενιζέλου.

«Παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ψήφισε «ναι» στο άρθρο 2. Αντίθετα, «ναι» στο άρθρο 1 ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και «παρών» δήλωσε στο άρθρο 2.

Με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Κατόπιν της διαγραφής του Ν.Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης, με παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης, προειδοποίησε ότι δεν θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθούν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάποιες από τις τροπολογίες αποσύρθηκαν (συγχώνευση νοσοκομείων), ενώ άλλες όχι (για τους δικηγόρους).

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρ.Λοβέδος, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, η ΧΑ και οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρ.Ψαριανός και Β.Οικονόμου, κάτι που ερμηνεύθηκε ως διαφοροποίηση από τη στάση του κόμματος, που καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν επίσης οι βουλευτές Ανδρ.Ψυχάρης και Αντζ.Γκερέκου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Σώμα ότι θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν -το είδατε όλοι- να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ.
»Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό.Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».
Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, τονίζει με ανακοίνωσή του, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών.
»Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση μομφής

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πήρε «φωτιά» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Ακολούθησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής, που κατέληξε σε πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής και αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία είχε ζητήσει η ΚΟ του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάραςδήλωσε ότι «χαρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία [...] Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση», εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή τηςγια διανομή κοινωνικού μερίσματος ίσου με το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί  με ξένες εντολές και παραδίδει τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί σε ξένες πολυεθνικές.

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο γιαπαραπλανητικά διλήμματα και βομβαρδισμό του λαού από πρωτόγνωρες έννοιες τις οποίες δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες. Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο με εξαιρετική περηφάνια διότι περιέχει όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια».

Ηλένα Κρητικού, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...