Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Καταγγελίες – φωτιά κατά του Π. Καμμένου...


Με σημαντικές καταγγελίες προσωπικά κατά του Π. Καμμένου απαντά ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Γ. Νταβρής στη διαγραφή του από τους ΑΝ.ΕΛ., γεγονός που κάθε άλλο παρά ενισχύει την εικόνα ενότητας που επιχείρησε να...
φιλοτεχνήσει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Καταγγελίες - φωτιά κατά του Π. Καμμένου

Ο κ. Νταβρής με σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του χθες εξήγησε τους λόγους της απουσίας του από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Καμμένο, θέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- και θέμα διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του (ρ/ς Βήμα), αφού επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί των ΑΝ.ΕΛ., υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν ο ίδιος αλλά και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των οικονομικών του κόμματος, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. «Θέλαμε να πούμε για τα χρήματα και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα.

Συναίνεσε ο ίδιος ο πρόεδρος, πλην όμως είναι ένα από τα θέματα που δεν έχουν λυθεί. Θα πρέπει να μάθουμε πού πάει ακόμα και το τελευταίο ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επετέθη στον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «τραβεστί αντιμνημονιακό» και προσέθεσε ότι «προσπάθησαν να τον βάλουν από την πίσω πόρτα». Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής του στο κόμμα, λέγοντας (ρ/ς Αλφα): «Πάνο, γεια και καλούς πολιτικούς απογόνους με τον φίλο σου τον κ. Νικολόπουλο».

Ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει στον κ. Νταβρή και επέμεινε ότι το κόμμα του παραμένει ενωμένο. «Δεν απαντώ στον βουλευτή. Διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα λόγω αυτής του της συμπεριφοράς και θα διαγραφεί και από το κίνημα», σημείωσε. «Το θέμα και το σενάριο των λεγόμενων εσωκομματικών τελείωσε. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα βγήκε ενωμένη», κατέληξε (ρ/ς Αλφα)...
Έθνος

Read more...

Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας της Αραμπατζή...


Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή αίτημα για άρση ή μη της ασυλίας της βουλευτού Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή.

Η εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία, σύμφωνα με...
την οποία, σε βάρος της κας Αραμπατζή εκκρεμεί ποινική δίωξη για εκπρόθεσμη καταβολή αποδοχών, κατ΄ εξακολούθηση, ύψους 19.490 ευρώ, κατά τη διετία 2009-2011.

Σχετική μηνυτήρια αναφορά έχουν καταθέσει δύο εργαζόμενοι κατά των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας "Σερραϊκά ΜΜΕ - Τηλεοπτικός Σταθμός Δίκτυο"...

Read more...

"Ξαφνικός θάνατος" για 19 δημόσιους οργανισμούς...


Κλείνουν οριστικά, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δώδεκα φορείς, τέσσερα νομικά πρόσωπα και τρία κλαδικά ερευνητικά κέντρα. Στα παραπάνω απασχολούνταν 200 με 250 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ απολύονται, ενώ οι...
υπάλληλοι των ΝΠΔΔ μπαίνουν σε πρόγραμμα Κινητικότητας.

Από το υπουργείο εκτός των φορέων που κλείνουν, γνωστοποιήθηκε επίσης το σκεπτικό της απόφασης.

Συγκεκριμένα κλείνουν:


Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», ενώ προσδιορίζονται ρητώς και οι υπηρεσίες/φορείς που αναλαμβάνουν πλέον την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη μέριμνα για τη μεταβίβαση σε συναφείς υπηρεσίες/φορείς, πέραν της αρμοδιότητας είσπραξης των διοδίων τελών στους σταθμούς των Μαλγάρων και του Ακτίου και του συνόλου των λοιπών αρμοδιοτήτων και εξουσιών που κατά διαστήματα εκχωρήθηκαν στην ΤΕΟ Α.Ε. Μέρος των παραπάνω αρμοδιοτήτων μεταβιβάζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, μαζί με την αποκλειστική χρήση και διαχείριση κάθε στοιχείου της κινητής περιουσίας της εταιρίας.

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητές της θα ασκούνται εφεξής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ειδικότερα από Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών. Το αντικείμενο της παραπάνω οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, όπως αυτό καταγράφηκε κατά την αξιολόγηση των δομών του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζει συνάφεια, επικαλύψεις και ευκαιρίες για συνέργειες με το αντικείμενο και τις δράσεις της ΕΑΧΑ ΑΕ. Τα έργα και οι δράσεις της εταιρίας θα ενταχθούν στον συνολικό στρατηγικό και επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου με άμεσα οφέλη και συνέργειες.

Το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται εφεξής κάποιες από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι λοιπές από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς τόσο το ΥΕΚΑΠ όσο και ο ΟΑΕΔ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα απαιτούμενα θεσμικά εργαλεία.

Το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται εφεξής από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο κρίθηκε, λόγω συνάφειας αντικειμένου, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη συνέχιση άσκησης των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει και σημαντική δημοσιονομική εξοικονόμηση και αποφεύγεται η διασπορά διαθέσιμων δυνάμεων και ο κατακερματισμός ομοειδών αρμοδιοτήτων προαγωγής του πολιτισμού σε πλείονες φορείς.

Δύο Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών. Τα δύο Ινστιτούτα από καιρού στερούνται παντελώς οικονομικών πόρων – δεν λαμβάνουν καμίας μορφής επιχορήγηση ούτε έχουν ίδια έσοδα – και προσωπικού, βαρύνονται δε με υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας και ως αποτελούντα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητοι η βιβλιοθήκη τους και ο εξοπλισμός τους και να μπορέσουν, υπό άλλη νομική μορφή, τα δύο προς κατάργηση Ινστιτούτα να έχουν ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα, προβλέπεται η μετατροπή τους σε Εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δεν θα βαρύνονται παρά με ελάχιστες με δαπάνες λειτουργίας και δεν θα διαθέτουν ίδιο προϋπολογισμό.

Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ), με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε αντιστοίχως συνιστώμενα Τμήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Επίσης, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:

Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα.

Η «Κεντρική Αγορά Πατρών» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα. Η ενέργεια αυτή παρέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη δυνατότητα, ασκώντας απευθείας τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, να διασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και έλεγχο επί των σχετικών λειτουργιών όπως π.χ. στη διακίνηση των προϊόντων χονδρικού εμπορίου.
Επίσης, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου α. «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», β. «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και γ. «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας» καθώς και η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», χωρίς πρόβλεψη περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους, καθότι πρόκειται για φορείς που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή τους, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου. Η εν λόγω ενέργεια κρίθηκε αναγκαία και σκόπιμη προς χάριν αφενός της εξοικονόμησης κονδυλίων και αφετέρου της ανάγκης εξορθολογισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας των καταργούμενων υπηρεσιών με στόχο την μέγιστη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη αξιοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα, συγχωνευόμενα σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.), κατάργηση η οποία ειδικότερα συντελείται από τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού Λειτουργίας του νέου Φορέα.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων. Αυτό αφορά τόσο στους πολίτες, όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες και με τους φορείς, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος.

Καταργείται, επίσης, από 1η Ιουλίου 2014 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αντ' αυτού, η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Τέλος αλλάζει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αξιολογείται με βαθμούς 9 και 10. Πλέον τίθεται όριο στη βαθμολόγηση ως εξείς:

α. Με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων.
β. Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.
γ. Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται, επίσης, τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση:

α. Η παραγωγικότητα των μονάδων
β. Οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής
γ. Η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα...
protothema.gr

Read more...

Παρατηρητές οι αστυνομικοί στη δολοφονία Φύσσα...


Τον παθητικό ρόλο, τον οποίο είχαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκε ο Παύλος Φύσσας από τους χρυσαυγίτες και κατέληξε με τη δολοφονία του από τον Γιώργο Ρουπακιά, επιβεβαιώνουν οι...
απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ της ΔΙΑΣ και του κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Υπενθυμίζεται πως πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει πως οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν, αν και βρίσκονταν στο σημείο, παρά μόνο μετά το μαχαίρωμα του Φύσσα από τον Ρουπακιά.

Όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που δημοσιεύει το Βήμα, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου λίγο πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τους νεοναζί, ενημερώθηκαν από «άτομα της Χρυσής Αυγής» πως υπήρχε «διαμάχη με άτομα του γνωστού χώρου». Για την «διαμάχη» οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ενημέρωσαν το κέντρο και ανέφεραν ότι είναι «πλησίον» και «προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα». «Πάντως να γνωρίζετε, απ' ότι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές με όπλα…», τόνισε προς το κέντρο.

Εκτός των άλλων από τα παραπάνω προκύπτει πως η αστυνομία είχε ενημερωθεί από την αρχή πως δεν πρόκειται για μια «ποδοσφαιρική αντιπαράθεση» όπως αρχικά διέρρεε. Από την πλευρά του το κέντρο μετά την αναφορά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ τους δίνει εντολή «να μείνουν σε απόσταση προκειμένου να δίνουν εικόνα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ».

Επιπλέον σε τέσσερις φάσεις της επίθεσης οι αστυνομικοί που βρίσκονταν επί τόπου ζητούν ενισχύσεις από Νίκαια και Πέραμα, ωστόσο το κέντρο δεν ανταποκρίνεται. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, σε κάποιο σημείο ρωτά μάλιστα «αν στο επεισόδιο συμμετέχουν αλλοδαποί».

Αμέσως μετά το μαχαίρωμα του Π. Φύσσα αστυνομικός αναφέρει στο κέντρο: «Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει... είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο».

tvxs.gr

Read more...

Παρουσιάστηκε το «Νέο Κόμμα»…


Όλα τα ονόματα που υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη...

Παρουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος που ονομάζεται Νέο Κόμμα. Τα Ιδρυτικά Μέλη θα...
συναντηθούν στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 όπου διαμορφώσουν τις πολιτικές θέσεις και το κατασταστικό του Κόμματος. Στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα εκλεγεί η πρώτη, προσωρινή, ηγεσία, δηλαδή ο/η Πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή. Μετά την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη τα ιδρυτικά μέλη θα υπογράψουν την Ιδρυτική

Δήλωση του Νέου Κόμματος στον Άρειο Πάγο σύμφωνα με την νομοθεσία.

Στην ομάδα ίδρυσης του κόμματος που κινεί τις διαδικασίες ιδρυτικής συνδιάσκεψης μετέχουν οι:
Ιωάννης ΑΛΕΞΑΚΗΣ, Δημόσιος Υπάλληλος
Αλέξανδρος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παύλος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Στάθης ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ, Δημόσιος Υπάλληλος
Γλυκερία ΚΑΡΡΑ, Οικονομολόγος
Γιάννης ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, Στέλεχος Επενδυτικών Τραπεζών
Γιάννης ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ, Σκηνοθέτης και Παραγωγός
Ανδρέας ΚΟΥΤΡΑΣ, Οικονομικός Αναλυτής
Αλέξανδρος ΚΩΤΣΗΣ, Δικηγόρος
Νίκος ΛΑΑΡΗΣ, Μουσικός
Μαρία ΜΕΞΗ, Ειδικός Επιστήμονας-Εμεπιρογνώμονας Κοινωνικής Πολιτικής
Θεόδωρος ΝΙΚΛΑΝΟΒΙΤΣ, Χημικός Μηχανικός
Στέλιος ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου
Μαρίνα ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗ, Οικονομολόγος και Blogger

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στόχος του νέου κόμματος είναι να σταματήσει το πολιτικό κατεστημένο να καθορίζει τις τύχες της χώρας. Στην διακήρυξη τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Δεν ζητάμε κάτι που δεν υπάρχει. Ξέρουμε ότι η καλύτερη Ελλάδα υπάρχει παντού, σε γραφεία, εργοστάσια, χωράφια, ξενοδοχεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αμφιθέατρα, καράβια, δρόμους, λιμάνια και οπουδήποτε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό οι έλληνες μοχθούν και δημιουργούν με τιμιότητα, ευθύτητα και αλληλεγγύη.

Η καλύτερη Ελλάδα έδινε εδώ και χρόνια άνισο αγώνα με τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και ένα ολιγαρχικό πελατειακό σύστημα. Η μάχη αυτή χάθηκε. Η χώρα χρεοκόπησε. Σήμερα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά που πετύχαμε με τεράστιες θυσίες, η χώρα δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι ολιγαρχικές δομές παραμένουν σχεδόν άθικτες.

Εμείς λέμε, αρκετά!

Ήρθε η ώρα μια καλύτερη Ελλάδα να βγει μπροστά. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια χώρα της απομόνωσης, της χρεοκοπίας και του λαϊκισμού. Ξέρουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τις ολιγαρχικές δομές τους με συνειδητή προσπάθεια και θάρρος για αναμέτρηση με το παλιό.
Προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να απαλλαγούν από το πελατειακό κράτος, όλους όσους θέλουν να κτίσουν μια κοινωνία αξιοπρέπειας, ισότητας και αλληλεγγύης να το δείξουν με τις πράξεις τους».

Η χώρα θέλει να αλλάξει και ήδη αλλάζει. Καιρός είναι να αλλάξει και το πολιτικό της σύστημα και από εμπόδιο να γίνει αρωγός της αλλαγής»
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της ιδρυτικής ομάδας ανέπτυξε το πρώτο πλαίσιο προτάσεων που προβλέπουν

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για Παιδιά
2. Δημόσια Χρηματοδότηση της Υγείας
3. Εθνικό Πρόγραμμα Τεχνικής Κατάρτισης
4. Περιφερειακά Πρότυπα Σχολεία
5. Διεθνής Διαγωνισμός για τις Ραδιοτηλεοπτικές Συχνότητες
6. Επιτελική Δημόσια Διοίκηση

parapolitika.gr

Read more...

Τα Αρπάτσι και τα Μιζάζ...


Μιράζ οι Γάλλοι; Μιζάζ εμείς. Απάτσι και Φάντομ οι Αμερικανοί; Αρπάτσι και Αφαντομ εμείς. Για να πάρουν επιτέλους το μάθημά τους όσοι μηρυκάζουν το γνωστό τροπάριο. Οτι...
δηλαδή μοναδική βαριά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός, άντε και ο πολιτισμός, όπως λέμε στις γιορτινές μέρες. Οχι βέβαια. Διαθέτουμε κι εμείς τα όπλα μας. Ικανά να διαλύσουν οποιαδήποτε ψυχική άμυνα, να κατατροπώσουν κάθε αντίσταση – εκτός και έχουμε να κάνουμε με δύστροπους ανθρώπους που δεν ασπάζονται το διάσημο τομπουλόγλειο δόγμα: «Τι δηλαδή, εγώ είμαι ο τριαάλφας;».

Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν κι αυτοί. Αλλιώς το όλο οικοδόμημα θα είχε σωριαστεί. Ενώ προς το παρόν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι έπαθε μεν σοβαρές ζημιές, αλλά αντέχει, να, όπως η όπερα στη Βαλένθια, έργο του αρχιτέκτονα με τα τέσσερα άλφα, του κ. Καλατράβα. Το δικό μας το καλατράβειο στέγαστρο, πάντως, στην Καλογρέζα, δείχνει να κρατάει ακόμα. Για να μνημειώνει έτσι την «εποχή του μέτρου». Τουλάχιστον ώσπου να βρεθεί κάποιος άλλος Κάντας, ειδήμων στα ολυμπιακά, και να αρχίσει να τραγουδάει για το πώς και υπέρ ποίων διασπαθίστηκαν, με «μέτρο» πάντα, τα ολυμπιακά κονδύλια.

Θυμάται κανείς έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων χρόνων, που έφερναν πολύ ψηλά τον στρατό στην κλίμακα της αξιοπιστίας. Και εικάζει ότι μάλλον θα έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι αριθμοί, έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μίζες δεν περιορίστηκαν στο πολιτικό προσωπικό, αλλά επεκτάθηκαν και στο στρατιωτικό· σε αξιωματικούς δηλαδή, ακόμα και κάποιους με πολλά γαλόνια και υψηλή θέση. Μένει να αποδειχθεί φυσικά και στο δικαστήριο, αλλά το κύρος ετρώθη ήδη.

Θυμάται επίσης ο απλός πολίτης αυτής της χώρας πόσες μάχες γίνονταν στη Βουλή και στον Τύπο πριν από κάθε «Αγορά του Αιώνα». Θυμάται δηλαδή ότι, με την υπερβολή που μας δέρνει, ο αιώνας είχε χωρέσει μια ντουζίνα τέτοιες αγορές. «Για να καλυφθούν οι αμυντικές μας ανάγκες», αυτό ήταν το απολυτίκιο που έψελνε κάθε κυβέρνηση. Οι οποίες ανάγκες είχαν το μοναδικό γνώρισμα να διευρύνονται με κάθε αγορά. Και παίρναμε έτσι πανάκριβα όπλα που δεν τα χρειαζόμασταν, υποβρύχια παράλληλα του πύργου της Πίζας, αεροσκάφη ακατάλληλα για τους δικούς μας ανέμους, κι άλλα, κι άλλα όπλα, «επειδή τα αγόρασαν και οι Τούρκοι»· οι οποίοι τα αγόραζαν «επειδή τα πήραν και οι Ελληνες». Σκοινί κορδόνι.

Και πορευόταν έτσι η πατρίς αιμορραγούσα, πλην υπερήφανη. Υπερήφανη που διέθετε μερικά τεθωρακισμένα ή μαχητικά παραπάνω, για να φωτογραφίζεται μπροστά τους, υπερηφανότατος αυτός, ο εκάστοτε υπουργός Αμυνας, με ημιστρατιωτική στολή. Υπερήφανη που συναγωνιζόταν το Ισραήλ σε εξοπλιστικές δαπάνες, θαρρείς και βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με αυτό, γεωγραφικά και πολιτικά. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια χώρα βαριά αρματωμένη αλλά, οικονομικά, δεμένη χειροπόδαρα. Εξαιτίας και των εξοπλισμών.

Παντελής Μπουκάλας

Read more...

Νέοι κανόνες για MiFID Επί της αρχής συμφωνία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων


Επί της αρχής συμφωνία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις 14 Ιανουαρίου η ελληνική Προεδρία πέτυχε επί της αρχής συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αναθεώρηση κανόνων για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«Η συμφωνία επί της αρχής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό σύστηµα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (ECOFIN).
«Με το νέο αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, την εξασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την επαρκή προστασία των επενδυτών», πρόσθεσε.
Στην κατ' αρχήν συμφωνία αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Σε ανταπόκριση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στην «αυστηροποίηση των απαιτήσεων» και στη «διόρθωση των ελλείψεων» που προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και στην κερδοσκοπία μέσω προθεσμιακών συναλλαγών και παραγώγων, όπως και μέτρα για την ενίσχυση της δραστηριότητας σε ρυθμισμένα πεδία. Η συμφωνία επετεύχθη δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, όπως επισημαίνεται.
«Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση ενός πιο ασφαλούς, πιο ανοιχτού και πιο υπεύθυνου χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και Έλληνες αξιωματούχοι επίλυσαν χθες διάφορα εκκρεμή ζητήματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ξεπέρασαν τις επτά ώρες. Η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων.
Σε μια άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο που δημοσιεύουν ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος για «αδιέξοδο» στις συνομιλίες για μια ευρωπαϊκή αρχή εξυγίανσης των τραπεζών, καθώς οι διαπραγματευτές αναζητούν την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύπτει τα έξοδα για τη διάσωση ή το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών.
«Δεν υπήρξε πρόοδος από τις αρχικές θέσεις, που έχουν διατυπώσει οι διάφοροι θεσμοί, όπως δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα» επισημαίνεται στο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συνοψίζει τις συνομιλίες της 8ης Ιανουαρίου μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και Ελλήνων Αξιωματούχων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως σημειώνεται.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει τη δημιουργία μιας «ισχυρής κεντρικής αρχής» που θα διαθέτει κοινό ταμείο, τροφοδοτούμενο από την φορολόγηση των τραπεζών, ανάλογο με αυτό που περιέχονταν στην πρόταση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, που εκπροσωπούνται στις συνομιλίες από την Ελλάδα, επιθυμούν τη θέσπιση ενός «κλιμακωτού συστήματος», που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών τον Δεκέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Η ΕΕ και η ΕΚΤ το απέρριψαν» Γ.Παπανδρέου: Γιατί δεν υπήρξε αναδιάρθρωση του χρέους το 2010


Γ.Παπανδρέου: Γιατί δεν υπήρξε αναδιάρθρωση του χρέους το 2010
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκείνες που απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση, αναφέρει ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, με αφορμή αναφορές του Όλι Ρεν στο θέμα, σε απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές "κούρεμα" του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία "κουρέματος"» αναφέρει ο κ. Ελενόπουλος.

«Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν. Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων. Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας. Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα.
»Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!
»Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για "κούρεμα" του χρέους το 2010. Γι' αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;» καταλήγει το σχόλιο του κ. Ελενόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, είχε δηλώσει:
«Προχτές το βράδυ, κ. Πρωθυπουργέ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρεν, δήλωσε ότι: "στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη".

»Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Αυτή είναι η μεγάλη ομολογία. Θυσιάστηκε η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για να σωθεί το ευρώ. Για να σωθεί ένα σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που λειτουργούσε και λειτουργεί σαν καζίνο.

»Η αλήθεια είναι ότι δεν έσωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, κ. Πρωθυπουργέ. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες πολιτικές ηγεσίες ψήφισαν και δέχτηκαν τα Μνημόνια και την Τρόικα και τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εγγύηση-μαμούθ 5 εκατ. ευρώ Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Κοντομηνάς


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Κοντομηνάς
O επιχειρηματίας Δ.Κοντομηνάς   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Να αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και με την καταβολή εγγύησης-μαμούθ 5 εκατ. ευρώ αποφάσισε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, το Δικαστικό Συμβούλιο που είχε κληθεί να λύσει τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία.

Η ψηφοφορία ήταν 2-1 καθώς ένας δικαστής είχε την άποψη ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να προφυλακιστεί.

Οι περιοριστικοί όροι είναι αυτοί που είχε προτείνει ο ανακριτής της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμείου, στην οποία εμπλέκεται ο Δημήτρης Κοντομηνάς, δηλαδή εγγύηση 5.000.000 ευρώ και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Για δικαίωση του πελάτη τους, έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, να αφεθεί ο επιχειρηματίας ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
«Επικράτησαν ο νόμος και η λογική. Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων» δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ενώ ο Γρηγόρης Τσόλιας είπε: «Αναμένουμε το σκεπτικό των δικαστών, αν και κατά πλειοψηφία για μας είναι μεγάλη δικαίωση».
Το σκεπτικό της απόφασης θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Η υπεράσπιση
Οι συνήγοροι του κ. Κοντομηνά αντέκρουσαν το βασικό επιχείρημα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που θεωρεί τον Δ. Κοντομηνά ύποπτο φυγής τονίζοντας πως η προκαταρκτική εξέταση δεν είναι σημερινή, αλλά διεξάγεται από καιρό, κι έτσι θα μπορούσε ο ίδιος να διοργανώσει τη διαφυγή, αν είχε τέτοια πρόθεση. Εξάλλου, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 επέστρεψε από προσωπικό ταξίδι που είχε κάνει στις ΗΠΑ.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε και τη συνέπεια που έχει επιδείξει ο επιχειρηματίας απέναντι στη δικαιοσύνη σε σχέση με ανοικτές υποθέσεις που είχε στο παρελθόν. Εξάλλου, το γεγονός πως ο κ. Κοντομηνάς είναι επικεφαλής ενός προσωποπαγούς ομίλου που απασχολεί περίπου 1.400 εργαζομένους χρησιμοποιήθηκε επίσης ως επιχείρημα από την υπεράσπιση.

Ενισχύθηκε μάλιστα από το ότι η βάση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων είναι στην Ελλάδα.

Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων του επιχιερηματία ήταν ότι οι εξασφαλίσεις που παρέχει ο κ. Κοντομηνάς ανέρχονται, περίπου, στα 62.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτά προσθέτει τα 32.000.000 που του έχει εκδικάσει σχετική απόφαση δικαστηρίου ύστερα από σχετική αγωγή διαιτησίας που είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας εναντίον του ΤΤ.

Εντούτοις, στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο, η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου θεωρεί αυτά τα χρήματα «προϊόν εγκλήματος».

Οι συνήγοροι εστίασαν και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας, δηλαδή τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και την κήλη στο διάφραγμα, παθήσεις που σε συνδυασμό μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Θεωρείται άλλωστε διαρκής ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής, όπως σημειώνεται, καθώς ο επιχειρήματίας κοιμάται το βράδυ με οξυγόνο. Μάλιστα προσκόμισε πιστοποιητικό από την κλινική Μayo για τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τα δάνεια τής οικογένειας Βενιζέλου στό Τ.Τ.


Το 2011 και, ενώ οι τραπεζικές στρόφιγγες ήταν ερμητικά κλειστές για τους κοινούς θνητούς, μία προβληματική εταιρεία πήρε αυθημερόν δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 1 εκατ. ευρώ
Στα τέλη του 2011 οι ελληνικές τράπεζες –ειδικά όσες τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου- μετρούν ήδη τις «πληγές» που άφησε πίσω του το πρώτο κούρεμα που είχε γίνει το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Παράλληλα, εν όψει του δεύτερου Μνημονίου που περιλάμβανε ακόμα σκληρότερα μέτρα, αποφασίζουν να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, ακόμα και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ειδικά οι διοικήσεις της ΑΤΕ και του Τ.Τ. έκαναν γνωστό στους πελάτες τους ότι, λόγω των μεταβολών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους από το κούρεμα των ομολόγων αφενός, και του ελέγχου της Black Rock αφετέρου, θα παρέπεμπαν τα αιτήματα δανειοδότησης μετά την άνοιξη του 2012.
Αυτά βέβαια ίσχυαν για τους «κοινούς» πελάτες που δεν είχαν το κατάλληλο background που θα μπορούσε να «σπρώξει» το αίτημά τους.
Αντιθέτως, όσοι είχαν «πλάτες» μπορούσαν στο άψε σβήσε να δανειοδοτηθούν, ακόμα και αν δεν πληρούσαν ούτε στο ελάχιστο τους όρους και τα κριτήρια.
βενιζελος
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, την περίοδο εκείνη εξετάζεται και αυτομάτως εγκρίνεται, κατόπιν εντολής του προέδρου του Τ.Τ. Κλ. Παπαδόπουλου ομολογιακό δάνειο, ενός εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.), συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου από την πλευρά της συζύγου του.
Τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους χρηματοδότησης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εγκρίνει και εκταμιεύει την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που όχι μόνο δεν πληροί τους όρους αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου 2011 το Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους. Το δάνειο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Τ. είναι ομολογιακό και την ίδια ημέρα οι επιταγές εκδίδονται από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιχείρηση, η οποία ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα της δραματικής κάμψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οικοδομής, βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, όπως και πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.
Όμως η συγγένεια των ιδιοκτητών με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να έκανε τη ...διαφορά, με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία, αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων που διέπει τη λειτουργία του.
tt
Μάλιστα, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούσαν κατά κανόνα στη δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών, η επιχείρηση δανειοδοτήθηκε κανονικά, παρόλο που το ποσό δεν αφορούσε σε κάποιον από τους παραπάνω σκοπούς. Αντιθέτως, η εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της, τόσο προς άλλες τράπεζες, όσο και προς προμηθευτές. «Λεπτομέρειες» που και πάλι δεν επηρέασαν την τελική απόφαση της διοίκησης του ΤΤ.
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και τα περισσότερα δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.
Καταρχάς γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στη χορήγηση δανείου το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ομολογιακό, με περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%, σε μία επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας;
Γιατί η διοίκηση του ιδρύματος μεταχειρίστηκε διαφορετικά την εν λόγω επιχείρηση και ενώ είχε διακόψει την περίοδο εκείνη εντελώς τη γραμμή χρηματοδότησης;
daneia
Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω γενικά το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες χορήγησης δανείων την περίοδο εκείνη.
Άραγε, σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις δανειοδότησης έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποιο είναι το σύνολο των ομολογιακών δανείων που είχε δώσει σε επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια;
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση, παρά την άμεση ανταπόκριση του Τ.Τ., δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο απανωτές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που υπέβαλε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.
Αλλά φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν τελείως απροσδόκητη για τα στελέχη του ΤΤ...

Read more...

Οι 21 επιβαρύνσεις του νέου φορολογικού...

Δείτε αναλυτικά τις 21 επιβαρύνσεις του νέου φορολογικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: 1. Καταργείται το ... αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων και θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστή από 22% έως 42%. Στο φόρο που προκύπτει γίνεται έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε αύξηση κατά 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να μηδενιστεί στα 42.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται με συντελεστές 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Πρακτικά όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ χάνουν εντελώς το αφορολόγητο, αλλά για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ στα 9.545 ευρώ. Από τις παραπάνω τροποποιήσεις «χαμένοι» είναι, ακόμα κι αν συνυπολογιστεί το νέο επίδομα τέκνων, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με 1 παιδί και εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ και οι αντίστοιχοι με 2 παιδιά και εισόδημα πάνω από 22.000 ευρώ. 2. Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους πρώην "ελεύθερους επαγγελματίες" και θεσπίζεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκει πεδίο εφαρμογής και για τις προσωπικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμές – ετερόρρυθμες) που τηρούν απλογραφικά βιβλία, με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να εκπίπτουν το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών. 3. Θεσπίζεται αυτοτελής φορολόγηση για το εισόδημα από ενοίκια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυε. Για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής ορίστηκε στο 11% και για υψηλότερο εισόδημα στο 33%. Με την αλλαγή αυτή επιβαρύνονται όσοι φορολογούμενοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μισθώματα ακινήτων, ενώ αντίθετα ελαφρύνονται όσοι έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, με τον συντελεστή φορολόγησής να μειώνεται από το 45% στο 33%. 4. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτουν νομική μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, ανωνύμων και περιορισμένης ευθύνης εταιρειών (τήρηση διπλογραφικών βιβλίων), από το 20% στο 26% ενώ αντισταθμιστικά μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 25% σε 10%. Φοροδιαφυγή θεωρείται η μη καταβολή φόρου τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά έτος για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (και για τα φυσικά πρόσωπα) και 60.000 ευρώ για όσους τηρούν αντίστοιχα διπλογραφικά. 5. Θεσπίζεται η υποχρέωση των αγροτών να φορολογούνται με συντελεστή 13% και υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να εκδίδουν παραστατικά πώλησης των προϊόντων, αλλά και να λαμβάνουν τιμολόγια για τις αγορές τους, σε περίπτωση πραγματοποίησης ετήσιου τζίρου άνω των 10.000 ευρώ ή λήψης επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ ετησίως. 6. Θεσπίζεται φόρος υπεραξίας των μετοχών. Ο φόρος υπεραξίας μετοχών θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των μετοχών. Ο φόρος υπεραξίας θα εφαρμοστεί σε κάθε είδους επενδυτική αξία. 7. Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας ακινήτων με συντελεστή 15% και αφορολόγητο όριο υπεραξίας τα 25.000 €. Ο φόρος από 1/1/2014 υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης του ακινήτου. Ως τιμή κτήσης και τιμή πώλησης ορίζεται αυτή που έχει αναγραφεί στα σχετικά συμβόλαια. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των δύο τιμών αποπληθωρίζεται και εφαρμόζεται ένας μειωτικός συντελεστής έως και 40%, ανάλογα με τα έτη κατοχής του ακινήτου πριν πωληθεί. 8. Επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων, τη σύσταση εταιρειών και την απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικώς, ώστε θεωρητικά να κλείσουν όλες οι «τρύπες» για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. 9. Μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας όλες οι τραπεζικές καταθέσεις, οι συναλλαγές με μετρητά, οι δαπάνες και τα έσοδα από κινητά και ακίνητα, με εφαρμογή του αμερικάνικου συστήματος (έμμεσες τεχνικές ελέγχου), για προσδιορισμό εισοδημάτων των φορολογουμένων. Το ΥΠΟΙΚ μελετά σοβαρά νέες τεχνικές ελέγχου για διαμόρφωση φορολογικών «προφίλ». 10. Όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων πέφτουν από φέτος στα δίχτυα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος αντικατέστησε το «χαράτσι» της ΔΕΗ+4,82% και τον ΦΑΠ, με στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Με βάση το νέο καθεστώς θα απαιτείται πιστοποιητικό "καθαρότητας" ακινήτων την τελευταία πενταετία για τη μεταβίβασή τους. 11. Επιβάλλεται φόρος ανά τετραγωνικό για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα και κτίσματα χωρίς αφορολόγητο όριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται μια μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το υφιστάμενο «χαράτσι» κατά 4% έως 21% ανάλογα με τη περιοχή. 12. Επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος, τύπου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, στους φορολογουμένους που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1%. Στο φόρο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κτίσματα και οι εντός σχεδίου εκτάσεις και απαλλάσσονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. 13. Διευρύνεται η φορολογική βάση, καθώς εφαρμόζεται φόρος ακινήτων, κατ’ αποκοπήν ανά στρέμμα, και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, όπως είναι τα χωράφια, τα αγροτεμάχια και οι δασικές εκτάσεις. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη χρήση κάθε έκτασης. 14. Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα η οποία θα ξεκινά από τα 0,003 ευρώ έως και τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με βάση αυτή την κλίμακα ένα στρέμμα εντός σχεδίου εκτάσεων θα βαρύνεται με φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Απαλλάσσονται τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, μαντριά, αγροτικές αποθήκες και στάνες. 15. Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 8,76% για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, ενώ για οφειλές του Δημοσίου το επιτόκιο είναι 6% μετά από καθυστέρηση 90 ημερών. Καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το Δημόσιο θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων, ενώ έχει δικαίωμα κατάσχεσης καταθέσεων για χρέη και δέσμευση περιεχομένου θυρίδων για επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. 16. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση αποδοχών σε φορολογούμενο με μισθό ή σύνταξη χαμηλότερο των 1.500 € το μήνα. Ταυτόχρονα διευρύνεται χρονικά η κατάσχεση των μισθοδοτικών λογαριασμών από ένα 24ωρο σε μία εβδομάδα, ενώ δεν θα προχωρά όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ. 17. Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση 13%, ενώ αυξάνεται ο φόρος στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα, πούρα και πουράκια) ως ισοδύναμο αντισταθμιστικό μέτρο της κατάργησης υποχρεωτικής καταβολής των 25 € από ασθενείς, προκειμένου να εισαχθούν σε δημόσιο νοσοκομείο. 18. Μειώνεται το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων επί του εισοδήματος, από το 25% (2013) στο 10%, με το μέτρο να εξακολουθεί να έχει ισχύ μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. 19. Το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών μειώνεται στα 500 ευρώ δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο χονδρικό εμπόριο και στην αγορά. Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται μεταξύ επιτηδευματιών για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (χονδρικό εμπόριο), θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές. Διατηρείται το υφιστάμενο πλαίσιο των 1.500 €, όσον αφορά στις λιανικές συναλλαγές για την πώληση αγαθών όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Α.Σ.. Καταργείται το δελτίο αποστολής και η διακίνηση μπορεί να γίνεται με το τιμολόγιο ή με δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων. 20. Η "λογική" των εξωπραγματικών προστίμων συνεχίζεται ακάθεκτη. Σύμφωνα με το νόμο 4174/13 οι καθυστερήσεις καταβολής φόρων εκ μέρους των επιχειρήσεων για ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκαλούν βαρύτατες ποινές. Έτσι η αμέλεια καταβολής υποχρέωσης, έστω και για μια ημέρα, οδηγεί σε πρόστιμο 1.000 ευρώ σε εταιρίες, που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε όσες τηρούν διπλογραφικό 2.500 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής (πάλι εντός πέντε ετών) ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου. Τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης ή εντοπισμού ανακριβειών σε αυτή ανέρχονται σε 10%, 30% και 100% του ποσού της διαφοράς, εάν αυτή κυμαίνεται αντίστοιχα από 5-20%, 20-50% και άνω του 50% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση, ενώ εάν οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) αρνηθούν τους ελέγχους των αρμόδιων κλιμακίων του Υπουργείου Οικονομικών, απειλούνται με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων που κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ. 21. Ως προς τα φυσικά πρόσωπα, συμπληρωματικές διατάξεις του νόμου 4174/13 αναφέρουν ότι οποιοδήποτε ποσό φόρου αν δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής (εκπρόθεσμη καταβολή), υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε 30% του φόρου, ενώ ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τις προσαυξήσεις λόγω καθυστερήσεων με επιτόκιο 0,73% το μήνα ή 8,76% τον χρόνο... Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Εγκύκλιος της Ζέττας Μακρή Το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί τον αντικαπνιστικό νόμο από 1η Φεβρουαρίου


Το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί τον αντικαπνιστικό νόμο από 1η Φεβρουαρίου

Απαγορεύονται τα... τασάκια - Τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συστήσουν οι Προϊσταμένοι  των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειών

Το χρονοδιάγραμμα της νέας… αντικαπνιστικής εκστρατείας καταρτίζει το υπουργείο Υγείας σε μία ύστατη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Συστήνονται ειδικά κλιμάκια ελέγχου από τις Περιφέρειες και μπαίνουν στο στόχαστρο, καπνιστές, τασάκια, ταμπέλες, σήμανση και βιβλία αναφοράς των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να διαλύσει την… αιθαλομίχλη από τους καπνούς των τσιγάρων που πυκνώνει σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Καταληκτική περίοδος για την προετοιμασία της εκστρατείας είναι η 31η Ιανουαρίου, οπότε κάθε  Περιφέρεια πρέπει να έχει ορίσει το κλιμάκιο, τον επικεφαλής και τα σχέδια ελέγχου.

Με εγκύκλιό της η αρμόδια υφυπουργός, κυρία Ζέττα Μακρή, «κηρύσσει» και επίσημα την εφαρμογή των αντικαπνιστικών ελέγχων ζητώντας «να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 65 του Ν. 3918/2011».

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο, το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό αποτελούσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί που πλέον δεν υφίστανται ως σώμα.

Στην θέση τους και στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα βρίσκονται εφεξής, και σύμφωνα με τις εντολές της υφυπουργού, τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που υποχρεούνται να συστήσουν οι Προϊσταμένοι  των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειών.
Μάλιστα, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι σχετικές αποφάσεις των Περιφερειαρχών πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στη Δ/νση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία ελέγχου, το έγγραφο του υπουργείου Υγείας παραπέμπει και πάλι στην υπουργική απόφαση 104720/2010, η οποία ορίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σχετική σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Στην ίδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας θα κοινοποιούνται  τα σχέδια των τακτικών – περιοδικών ελέγχων κάθε Περιφέρειας  με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, δηλαδή τις Διευθύνσεις Υγείας και  κοινωνικής Μέριμνας, τις Διευθύνσεις  Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, τη Λιμενική Αστυνομία, την Αστυνομία, τον ΕΟΤ και το ΣΕΠΕ.
protothema.gr

Read more...

Ανατροπή σκηνικού στις εγχώριες αερομεταφορές - Επιθετικά ‘’ποντάρει’’ η Ryanair, πώς απαντά η Aegean


O CEO της Ryanair, Michael O' Leary και ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης

Της Στεφανίας Σούκη
Μεγάλες ανακατατάξεις στις αεροπορικές συνδέσεις σε προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας φέρνουν οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με τις ξένες εταιρείες να δημιουργούν συνεχώς νέα δρομολόγια και τον ελληνικό ''πόλο'' της Aegean - Οlympic, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ίδια η διοίκησή της, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Κάπως έτσι ερμηνεύει η αγορά τη χθεσινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, με τη δημιουργία αεροπορικών βάσεων τον ερχόμενο Απρίλιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Οι επιτελείς της ιρλανδικής εταιρείας χθες δε δίστασαν να κάνουν λόγο για «εγχώριο μονοπώλιο το οποίο βλάπτει την Ελλάδα», υποστηρίζοντας επιπλέον ότι «η Αθήνα δεν εξυπηρετείται επαρκώς» κι ότι η ζήτηση «πιέζεται προς τα κάτω λόγω των υψηλών τιμών των εισιτηρίων και της μείωσης της χωρητικότητας». Παραθέτοντας, μάλιστα, έναν πίνακα σύγκρισης της Αθήνας σε σχέση με  άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι επικεφαλής της Ryanair ανέφεραν ότι η μέση τιμή στις πτήσεις εσωτερικού (με μία αεροπορική εταιρεία) στην Αθήνα είναι στα 70 ευρώ, όταν στη Μαδρίτη (με έναν αριθμό από 3- 5 εταιρείες) αντιστοιχεί σε 42 ευρώ, στη Βαρκελώνη (3-4 εταιρείες) στα 30 ευρώ, στη Ρώμη (3-4 εταιρείες) στα 38 ευρώ και στο Μιλάνο (3-5 εταιρείες) στα 29 ευρώ.  
Η Ryanair ‘’ποντάρει’’ αυτή τη στιγμή επιθετικά για τη χώρα μας, με πολύ φθηνά εισιτήρια και τιμές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 12 ευρώ (για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο για την Αθήνα και Φεβρουάριο-Μάρτιο για τη Θεσσαλονίκη). Σημειωτέον ότι οι θέσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20/1 για την Αθήνα (οι κρατήσεις ξεκινούν από σήμερα), ενώ για τη Θεσσαλονίκη, οι θέσεις θα είναι διαθέσιμες από αύριο έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16/1.
Οι σχέσεις με το ΔΑΑ
Η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους αλλάζει στην παρούσα φάση την πολιτική της απέναντι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με το οποίο μάλιστα βρέθηκε σε διαμάχη προ ολίγων μηνών με... πινγκ πονγκ κατηγοριών, με επίκεντρο, από πλευράς του ιρλανδικού αερομεταφορέα, τις υψηλές τιμές του ελληνικού αεροδρομίου. Μάλιστα το αεροδρόμιο της Αθήνας δεν φαίνεται να γνώριζε τις προθέσεις της εταιρείας, στελέχη της οποίας συναντήθηκαν τελικά χθες, πριν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, με στελέχη του ΔΑΑ, ως μία πρώτη κίνηση γνωριμίας.
Ακόμη πάντως και τώρα που η απόφαση της ιρλανδικής εταιρείας είναι να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας, η διοικητική της ομάδα εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Ελ. Βενιζέλος είναι ακριβό για τις εταιρείες, γεγονός το οποίο, όπως αναφέρθηκε χθες, επηρεάζει και τις επιδόσεις του με μεγάλη μείωση της κίνησης κατά την περίοδο 2008- 2013, από τα 16,5 εκατ. επισκέπτες του 2008 στα 12,5 εκατομμύρια το 2013.  “Το να υποστηρίζεται ότι η κρίση και η οικονομία φταίει για τη μειωμένη κίνηση είναι μία τεμπέλικη απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair κ. Ντέιβιντ Ο' Μπράιαν, υποστηρίζοντας ότι για το 2014 και μόνο για το Ελ. Βενιζέλος, θα προστεθούν σε ετήσια βάση 1,2 εκατομμύρια επιβάτες από τη νέα αεροπορική βάση που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Απρίλιο η Ryanair, δημιουργώντας 1.200 θέσεις απασχόλησης, έμμεσες και άμεσες. Αντίστοιχα, από τη νέα βάση της Θεσσαλονίκης, θα εξυπηρετούνται συνολικά 16 προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού με 212 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση, στοχεύοντας στη διακίνηση άνω του 1,6 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως και δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας.
Με ορίζοντα το 2015 και δεδομένου ότι η εταιρεία θα έχει διευρύνει τον στόλο της διεθνώς, στο πλαίσιο των νέων παραγγελιών για 175 νέα αεροσκάφη, μπορεί να αυξήσει τους επιβάτες της στα 4 εκατομμύρια στην ελληνική αγορά. Η συνολική επένδυση της Ryanair στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης των Χανίων, αντιστοιχεί στα 280 εκατ. δολάρια, με μία συνολική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, όπως ανέφεραν οι επιτελείς της στα 500 εκατ. ευρώ/ ετησίως.
Η στάση της Aegean
Από την πλευρά της, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις περί μονοπωλίου, η Aegean υποστήριξε σε σχετική ανακοίνωσή της χθες ότι οι πρωτοβουλίες της Ryanair «με τη δημιουργία βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, γεγονός που πάντοτε ισχυριζόταν η AEGEAN. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η συνένωση δυνάμεων των 2 ελληνικών αερομεταφορέων, της AEGEAN με την Olympic Air, ήταν απαραίτητη ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού αερομεταφορέα, που θα εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή αγορά».
Η διοίκηση του κ. Βασιλάκη επισημαίνει ότι έχει επενδύσει πολύ πριν και συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια, με 8 βάσεις στο κέντρο και την περιφέρεια της χώρας. «Παράλληλα, τόσο πριν όσο και μετά τη συνένωση με την Olympic Air, η AEGEAN έχει προσφέρει νέες πολιτικές χαμηλότερων ναύλων, όπως τις GoLight και Flex, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 και βελτίωσαν σημαντικά το κόστος εισιτηρίου για τον Έλληνα καταναλωτή, τόσο στα κύρια δρομολόγια εσωτερικού, όσο και στις μικρές άγονες γραμμές. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό, η σωρευτική κίνηση των δύο εταιρειών στο εσωτερικό παρουσίασε σημαντική αύξηση 15% το δίμηνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης και μείωσης», αναφέρει η εταιρεία.
newmoney.gr

Read more...

Νέα ντοκουμέντα "καίνε" τη Χρυση Αυγη...




 Δειτε τις φωτογραφίες...
Δύο νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος», από διαφορετικές «ακτιβιστικές» εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Στην πρώτη φωτογραφία εικονίζεται ο...
ανθυπολοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων, Αλέξανδρος Κασιδιάρης, να κρατά τη γνωστή καραμπίνα-καλάσνικοφ.
Μάλιστα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την αμφίεση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Χ.Α., το στιγμιότυπο δεν απαθανατίστηκε από κυνηγετική εξόρμηση, αλλά τα δύο άτομα φαίνεται να βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από εκπαίδευση που είχε πραγματοποιήσει ο Πυρήνας Νίκαιας σε δασική περιοχή της Σαλαμίνας. Οι χρυσαυγίτες φορούν παραλλαγές στρατιωτικού τύπου, full face μάσκες, κουκούλες, και κρατούν τα εμβλήματα της Χρυσής Αυγής.


 ΕΘΝΟΣ

Read more...

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναλλαγές πολιτών - εφορίας


Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναλλαγές πολιτών - εφορίας

Ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης, το ποσό φόρου που θα προκύπτει θα βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο - Με «ταυτότητα οφειλής» θα μπορεί άμεσα να πληρώνει το ποσό είτε με δόσεις, είτε ολικά

Να…ξεχάσουν όσα ήξεραν για τον τρόπο εκκαθάρισης και πληρωμής των φόρων και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ζητά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών από τους πολίτες. Προς αποφυγή λαθών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

«Αγαπητέ Φορολογούμενε,
Από την 01/01/2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α'/26-07-2013). Η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο Νόμος και επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι το γεγονός ότι από 01/01/2014 αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου (ολικά ή σε δόσεις όπου προβλέπεται), δεδομένου της παρ. 1 του άρθρου 31 που αναφέρει, ότι: «άμεσος προσδιορισμός φόρου είναι ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης (εκτελεστός τίτλος), το ποσό φόρου που προκύπτει βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης εκδίδεται το σημείωμα για την πληρωμή του φόρου στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της «Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.)», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την υποβολή - οριστικοποίηση της δήλωσης - εφόσον είναι χρεωστική - βεβαιώνεται ο φόρος που προκύπτει από αυτή, χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή του.



Επομένως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων - μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης, ότι αυτή είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσής της με την μη καταβολή του φόρου, αλλά ο φορολογούμενος οφείλει να προβεί εκ νέου σε υποβολή δήλωσης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων για τις οποίες δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής και η πληρωμή τους γίνεται με την υποβολή. Η ταυτότητα οφειλής εκδίδεται με ημερομηνία λήξης της δόσης την τρέχουσα ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που η υποβολή είναι εμπρόθεσμη, αν η καταβολή δε γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια λειτουργίας των εναλλακτικών δικτύων (όπως web-bαnking) τότε θεωρείται πως έχει καταβληθεί την επόμενη ημέρα και συντρέχει περίπτωση τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Προσοχή! 
Για δηλώσεις Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Παρακρατούμενων Φόρων, Ειδικών Φόρων και Τελών, που υποβάλλονται από 1.1.2014, η πληρωμή γίνεται μέσω Τ.Ο. (Βεβαιωμένες Οφειλές)».
protothema.gr

Read more...

Εισβολή ΜΑΤ στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι (Νομισματοκοπείο) ...




Μια διμοιρία των ΜΑΤ μαζί με εισαγγελέα εισέβαλετο πρωί στο καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι πραγματοποιώντας έρευνα για...
τυχόν παρανομίες και ναρκωτικά αλλά και την ταυτοποίηση προσώπων και οικείων για να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι διαμένουν στον καταυλισμό. Η έρευνα για παρανομίες αποδείχτηκε άκαρπη και η αστυνομία αποχώρησε.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει απόφαση της Πολεοδομίας για κατεδάφιση του καταυλισμού για τις 25 Φεβρουαρίου, η οποία όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς ο δήμαρχος Μεγάρων έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης, για να αποτρέψει την μετεγκατάσταση τους.

Επιπλέον, όπως μας ενημέρωσε ο Σ. Ρούσος, πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου», τα εντάλματα προς κατεδάφιση μπορούν να εφαρμοστούν μόνο για 16 από τις 42 «παράγκες» που αυτά αφορούν, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πολλοί δηλαδή από τους ανθρώπους που έμεναν, είτε απεβίωσαν, είτε έφυγαν από τον καταυλισμό και κατοικούν άλλοι. Θα πρέπει λοιπόν να εκδοθούν νέα.


avgi.gr

Read more...