Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Λουκάς Παπαδήμος: Ποιος είναι ο πιθανός πρωθυπουργός


Ποιος ειναι όμως ο Λουκάς Παπαδήμος που ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ λένε πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;...


Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι οικονομολόγος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών.


Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ'όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.


Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσειμέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.


Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Είναι από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν για την θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα το όνομα του είχε ακουστεί και από ξένα ΜΜΕ।
http://troktiko-blog

Read more...

Σύσκεψη των οικονομικών επιτελείων κυβέρνησης-ΝΔ


Μετά την συμφωνία Παπανδρέου -Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στελέχη των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...


Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ Φ. Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ Γ. Ζανιάς.

Από την πλευρά της ΝΔ θα μετάσχουν, συμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ. Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταϊκούρας

Read more...

Δημοκρατική Συμμαχία: «Σήμερα υπήρξε θετική εξέλιξη»


«Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη, για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία...


«Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Read more...

ΛΑΟΣ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος









ΛΑΟΣ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ για τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Κάρολου Παπούλια.

«Με τα καπρίτσια των κ। Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
http://newpost.gr

Read more...

Χωρίς Παπαρήγα και Τσίπρα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών









Χωρίς Παπαρήγα και Τσίπρα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Να απέχουν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια αποφάσισαν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ δεν προτείθεται με κανένα τρόπο να βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και θα απευθυνθεί στο λαό.

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα προσέλθει στη συνάντηση, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει από τις συνομιλίες।


Read more...

Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση για την κυβέρνηση συνεργασίας

Σύνδεση με την Αθήνα

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Με έκτακτα τηλεγραφήματα και ζωντανές συνδέσεις μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα την κατ' αρχήν συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η επίτευξη συμφωνίας για νέα κυβέρνηση και η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου κυριαρχούν στους δικτυακούς τόπους των μεγάλων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.

Η είδηση μεταδόθηκε από τα πρακτορεία Reuters και Associated Press με συνεχή ροή έκτακτων τηλεγραφημάτων: «ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συμφωνούν σε νέα κυβέρνηση συνεργασίας» - «ο Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, οι συνομιλίες συνεχίζονται τη Δευτέρα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται, χωρίς να είναι σαφές» πότε μετέδωσε ζωντανά από την Αθήνα το BBC διακόπτοντας το πρόγραμμά του. Την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών μετέδωσε άμεσα και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Οι Έλληνες συμφωνούν σε κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου» ήταν την ίδια στιγμή ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Al Jazeera.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπαδήμος πρωθυπουργός, Βενιζέλος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών...


Β' αντιπρόεδρος, πρόσωπο από τη Ν.Δ. , μάλλον ο Δήμας...
Όπως αποκάλυψε το nonews-NEWS, συμφώνησαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι αυτός. Ο Σαμαράς φαίνεται πως απέσυρε τις όποιες ενστάσεις είχε για το πρόσωπό του.
Στη νέα κυβέρνηση θα υπάρξουν δύο αντιπρόεδροι. Ο ένας θα είναι ο Βενιζέλος, ο οποίος θα διατηρήσει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και ο δεύτερος ένα πρόσωπο από τη Ν.Δ. , μάλλον ο Δήμας.
Αύριο θα διευκρινιστεί επίσης αν στη νέα κυβέρνηση θα πάρουν μέρος και ποιοι από...

τα άλλα κόμματα.
Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας, δε θα πάνε αύριο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους...



Read more...

Κατ' αρχήν συμφωνία...



Συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αύριο θα γίνει δεύτερος κύκλος συζήτησης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει αύριο συμβούλιο πολτικών αρχηγών. Οι...

εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα κουβεντιάσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Η κυβέρνηση αυτή θα αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα σύντομα σε εκλογές.
Στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει πως δε θα 'ναι επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης.
Πλήρης επιβέβαιωση όλων των πληροφοριών που μέχρι τώρα έχουμε αναρτήσει...



Read more...

Παπανδρέου: Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης









Παπανδρέου: Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης
«Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μία άλλη κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής. Θα ήταν καλό σήμερα να βρεθεί κάποια λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου στο κρισιμότερο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες συνεδρίασης. Λίγο μετά τις οκτώ και μισή άρχισε η κρίσιμη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην οποία παρουσίασε επτά σημεία της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου
δήλωσε προς τους υπουργούς ότι «έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».

Το Προεδρικό Μέγαρο με ανακοίνωσή του αν και αρχικώς δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία του αίτηματος για συνάντηση απόψε το βράδυ με επίσημη ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τελικά ότι η κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και μισή το βράδυ.

«Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς ασφαλώς και θα ανταποκριθεί» ανακοίνωσε νωρίτερα η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μιχελάκης, που υπογράφει την ανακοίνωση είχε προσθέσει ότι «γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημεία από την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό.

Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά, συνταγματικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά να τίθεται ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η παραίτηση του πρωθυπουργού, η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των υπουργών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Το πρόσωπο που θα αναλάβει πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και όχι χαμηλού παρονομαστή», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει έκκληση να επέλθει συμφωνία συνεργασίας, γιατί αν δεν επέλθει, θα γίνουν εκλογές και ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής.

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι «εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει».


Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διαννοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δε θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση» και πρόσθεσε «η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό που θα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό».

«Η κυβερνηση ολοκλήρωσε ένα τεράστιο έργο» επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είπε «να μην πάμε σε πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», σχολιάζοντας την επιλογή του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης ευρύτατης συναίνεσης. Ο κ. Ρέππας στην ομιλία του επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα μας πει τι θα κάνουμε στα εσωτερικά μας» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας».

Επτά βασικά σημεία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Αναλυτικά:

1. Εκταμίευση της έκτης δόσης.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προύποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα

7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Δηλώσεις υπουργών πριν το υπουργικό

Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως σημείωσε ο υπουργός οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης γιατί όπως είπε «είμαστε συνεργάτες και φίλοι, οπότε μπορούμε να συνομιλουμε». Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για θέματα που όπως τόνισε έπρεπε να γνωρίζει.

«Η πρόταση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα είναι καθαρή και έντιμη» τόνισε εισερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ο οποίος επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. «Θα περιμέναμε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας από τη νέα δημοκρατία», δήλωσε και συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στις νωπές αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Εύχομαι από βάθος καρδιάς να πετύχει το εγχείρημα της εθνικής συννενόησης», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης και συμπληρωσε λέγοντας ότι αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναφερόμενος στο αίτημα Σαμαρά για παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Καστανίδης, υποστήριξε ότι είναι «σαν να λέμε εμείς στον κ. Σαμαρά ότι για να συννενοηθούμε θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί αυτός». Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί μόλις προκύψει καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Από τη μεριά του ο Σωκράτης Ξυνίδης, υποστήριξε «όλα μπορούν να γίνουν για να σωθεί η χώρα».

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι χρειάζεται «ψυχραιμία και υπευθυνότητα». «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε λεπτό» δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΤ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δηλώνοντας ότι είναι αισιόδοξος εύχεται όλα τα κόμματα να βρουν σημεία συγκλίσης αφού «αυτή τη λύση χρειάζεται η Ελλάδα και τη χρειάζεται τώρα». Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει η χώρα να μείνει χωρίς πρωθυπουργο ούτε μία ημέρα,ούτε ένα λεπτό. Θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιολας».

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.
http://newpost.gr
Read more...

«Έξοδος από το ευρώ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις πολιτικές διαβουλεύσεις»

Νέα βόμβα από το “Spiegel”:


http://img.protothema.gr/9FC61333493B099B921E8671A5A68EE9.jpg

«Το κράτος της κρίσης» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό ”Der Speigel” την Ελλάδα, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το χαοτικό πολιτικό σκηνικό που παρατηρείται στη χώρα μας την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα.

Το γερμανικό περιοδικό που έχει ασχοληθεί όσο ελάχιστα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με την Ελλάδα και που ήταν το μοναδικό που αποκάλυψε τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο όπου ετέθη από ελληνικής πλευράς μια ακόμα αποτυχημένη μπλόφα, αυτή της εξόδου μας από το ευρώ, αναφέρεται σε ένα «σκληρό πόκερ της ελληνικής πολιτικής ελίτ» που εκτυλίσσεται εδώ και μερικά 24ωρα για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Το γερμανικό περιοδικό προδιαγράφει ουσιαστικά την πλήρη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις σημερινές πολιτικές διαβουλεύσεις και χαρακτηριστικά γράφει: «Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της Ελλάδας, που οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο και στην έξοδο από το ευρώ, η πολιτική ελίτ παζαρεύει για την εναλλαγή στην εξουσία».

Το κείμενο συνεχίζει: «Το Δεκέμβριο η Ελλάδα δεν θα έχει λεφτά να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κράτος – μέλος της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει».

Και το έγκριτο γερμανικό περιοδικό συμπληρώνει: «Θα είναι μια λύση η σημερινή νύχτα; Όχι. Βραχυπρόθεσμα πρόκειται για μια ανησυχία για το κοινό νόμισμα. Μακροπρόθεσμα πρόκειται για την επιβίωση του ευρώ, του δεύτερου σημαντικότερου νομίσματος στον κόσμο»…

Read more...

Συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά για νέα κυβέρνηση Αύριο η απόφαση για τον πρωθυπουργό









Συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά για νέα κυβέρνηση Αύριο η απόφαση για τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί άμεσα νέα κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Για την υλοποιήση αυτών των αποφάσεων θα συγκροτηθεί άμεσα κοινή επιτροπή και από τις δύο πλευρές.

Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Αύριο επίσης θα υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με μία πρώτη ανάγνωση εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην ανακοίνωση της Προεδρίας υπάρχει συγκερασμός και των δύο απόψεων κι αυτό γιατί υπάρχει αναφορά και στη διεξαγωγή εκλογών άμεσα αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά ενώπιον του Κάρολου Παπούλια άρχισε στις 20:33 χωρίς δήλωση ενώπιον του Τύπου και ολοκληρώθηκε στις 21:45. Στην αίθουσα, εκτός από τους τρεις αξιωματούχους βρίσκονταν μόνο δύο πρακτικογράφοι.

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς έφτασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τους Γ.Μιχελάκη και Κ.Αρβανιτόπουλο και ακολούθησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τους Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Ν।Ζιώγα.

http://newpost.gr

Read more...

Πάντως, πρακτικογράφος υπάρχει...


Πρακτικογράφοι, παρά την ανησυχία του Ντερμπεντέρη και της παρέας του, υπάρχουν. Αλίμονο!
Τα, περί άτυπης συνάντησης, που λέγαν οι κομπογιαννίτες-συνταγματολόγοι του MEGA, είναι αστεία.
Ούτε το κλίμα ήταν τόσο ψυχρό, όπως...

περιέγραψε η Τρέμη (ο ένας καθόταν στη μία γωνία και ο άλλος στην άλλη) .
Προφανώς, δεν πρόσεξε το πρώτο πλάνο, πριν κλείσει η πόρτα, που ο Σαμαράς, χαμογελώντας χαιρέτισε τον επίσης χαμογελαστό και "επικίνδυνο και τυχοδιώκτη" , όπως τον χαρακτήριζε αυτές τις μέρες, Παπανδρέου.
Αν και αυτά είναι λεπτομέρειες, χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Στο δια ταύτα, τώρα, κρίνονται τα πάντα: στο χρόνο παραμονής της κυβέρνησης και στη συμφωνία πάνω στα πρόσωπα-του πρωθυπουργού και των υπουργών-που θα στελεχώσουν αυτή την κυβέρνηση...



Read more...

Δεν θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα η Δημοκρατική Αριστερά

Δήλωση του Φώτη Κουβέλη

Η ευθύνη της Δημοκρατικής Αριστεράς αφορά τις θέσεις της, λέει ο Φώτης Κουβέλης
Η ευθύνη της Δημοκρατικής Αριστεράς αφορά τις θέσεις της, λέει ο Φώτης Κουβέλης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Δημοκρατική αριστερά δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

«Τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση το χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει», αναφέρει σε δήλωση του το κρίσιμο βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης.

«Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση» αναφέρει ο κ. Κουβέλης και συνεχίζει: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αναζητούν τη "μεταβατική" λύση και το μεταβατικό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των δικών τους παλινωδιών, της δικής τους πολιτικής διελκυστίνδας και των δικών τους πολιτικών επιλογών. Εξαντλούν την υπομονή της κοινωνίας».

«Η δική μας ευθύνη», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, «έναντι της χώρας και της κοινωνίας, βρίσκεται στο περιεχομένο των θέσεων και προτάσεών μας για τη διέξοδο από την κρίση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Καθοριστικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Κάρολου Παπούλια.

Η σύσκεψη των τριών ανδρών πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Στη διάρκεια των περίπου 3' που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ ανέμεναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έναρξη της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν φάνηκε να συνομιλούν.

Επίσης, αφού οι τρεις άνδρες έλαβαν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών δεν έγινε καμία δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, όπως συμβαίνει συνήθως.

Ο Γ.Παπανδρέου έφθασε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενους από τους Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Ν.Ζιώγα, ενώ ο Αντ.Σαμαράς από τους Γ.Μιχελάκη και Κ.Αρβανιτόπουλο.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά, κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών θα κρατηθούν πρακτικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ριχνει λάδι στη φωτιά ο καραγκιόζης Γκιουλέκας...



Εκεί που όλοι περιμένουν με αγωνία να τελειώσει αυτό το μαρτύριο των συνεννοήσεων, ο Γκιουλέκας από τα παράθυρα του ΜΕGΑ άρχισε να βρίζει το πρωθυπουργό σαν γνήσιος κάφρος:
- Είναι τυχοδιώκτης, είναι επικίνδυνος , είναι ανήμπορος , είναι γαντζωμένος στη καρέκλα του...
Ο... βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας που βρισκόταν κι αυτός στο τηλέφωνο του είπε:
- Σας τους επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Να ανακαλέσετε. Είστε εκτός τόπου και χρόνου.
Μόνο?....



Read more...

Οι θέσεις των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ στο Yπουργικό

«O πρωθυπουργός να προέρχεται από την πλειοψηφία» ζήτησε ο Δ. Ρέππας


http://img.protothema.gr/9247BE247EB1BC73038598FF935C30DD.jpg

Ο κ. Δημήτρης Ρέππας ζήτησε ο πρωθυπουργός να προέρχεται από την πλειοψηφία και επισήμανε πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλει στο ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι κρίνεται η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ και ξεκαθάρισε πως πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης... Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως οι εκλογές έχουν ρίσκο να εκλεγεί πρωθυπουργός της... δραχμής. Τότε, είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, θα επιβεβαιωθεί το δόγμα «ανήκομεν στην ανατολή».

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε πως ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων και δεν έχει σημασία αν θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ, όπως «είπαν κάποιοι συνάδελφοι».

Ο κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου είπε πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δεν θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς, για μια διαδικασία που τη χαρακτηρίζει η διαφάνεια. Επίσης επισήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παραιτηθεί και έκανε επίθεση στα «οργανωμένα συμφέροντα».

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως «αν δεν τα βρούμε θα μας πάρουνε με τις ντομάτες».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η βάση της συμφωνίας θα είναι η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, η οποία είναι επιτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Read more...

Μας απείλησαν με την 6η δόση και με έξοδο από το ευρώ

Το παρασκήνιο που επιτάχυνε τις εξελίξεις


http://img.protothema.gr/830070F7059470825FC6217481F22144.jpg
Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν εντολή από τις κυβερνήσεις τους να ακολουθήσουν "γραμμή ΔΝΤ" στο αυριανό Εurogroup, απειλώντας να ανακαλέσουν την έγκριση που παρείχαν προ δεκαπενθημέρου για να δοθεί η 6η δόση στην Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρα πολιτική συναίνεση για τη νέα δανειακή σύμβαση –και στα μέτρα που τη συνοδεύουν ίσως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που δέχεται η Αθήνα δείχνουν πως αύριο οι ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την Έλληνα εκπρόσωπο «πολιτικές δεσμεύσεις», ακολουθώντας το «δόγμα Λαγκάρντ» η οποία συνδέει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και δηλώνει στη συνέντευξή της στη Le Monde ότι «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική σαφήνεια από την Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί η 6η δόση» από πλευράς του ΔΝΤ.

Την ανησυχία του αυτή άφησε να διαφανεί μιλώντας χθες στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, περιγράφοντας ουσιαστικά την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή εκπροσώπηση της χώρας στο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, για να … «ξεμπλοκάρει» η χορήγηση της 6ης δόσης, μετά την εμπλοκή που προκάλεσε η εξαγγελία δημοψηφίσματος, το οποίο άνοιξε «παράθυρο» και για έξοδο της χώρας από το ευρώ.



Read more...

Για δύο οικογένειες που «κατέστρεψαν» την Ελλάδα κάνει λόγο Αυστριακή υπουργός

Δηλώσεις της Μαρία Φέκτερ

H Μαρία Φέκτερ μίλησε για την Ελλάδα σε γερμανική οικονομική εφημερίδα
H Μαρία Φέκτερ μίλησε για την Ελλάδα σε γερμανική οικονομική εφημερίδα (Φωτογραφία: Reuters )


Βιέννη
Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα κυβερνάται από δύο οικογένειες και είναι δύσκολο να πει κανείς ποια από τις δύο ευθύνεται περισσότερο για την καταστροφή, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ (OVP, συντηρητικοί).

Προειδοποίησε ακόμα ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει «εβδομάδες» για τις ελληνικές αποφάσεις.

«Οι [ελληνικές] πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου. Γι΄αυτό δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή» δήλωσε η Φέκτερ στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche, η οποία θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιτρέψει [να περάσουν] πολλές εβδομάδες» μέχρι η Ελλάδα να καταλήξει στις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις, είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Στις 20:30 η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο

Έκλεισε το ραντεβού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Για τις 20:30 την Κυριακή έκλεισε το ραντεβού για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψε, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι επίκειται το ραντεβού.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας ζητά από τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής και πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί λύση απόψε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός πρόσωπο από άλλο πολιτικό χώρο, κάτι που αντέκρουσε ο Γ.Ραγκούσης.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε πρόγραμμα 7 σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις και διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Εκταμίευση της 6ης δόσης.
    Η εκταμίευση αποφασίζεται στο Ecofin της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου, και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου. Πριν όμως την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Ecofin και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η υλοποίηση των ενεργειών αυτών πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
  2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
    Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημονίου που δεν θα απέχει πολύ από την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση με το EFSF και η νέα απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  3. Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
  4. Πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
  5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
  6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
  7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε: «Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

»"Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα"».

Οι πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ αναφέρουν ότι -τουλάχιστον όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο- δεν είχε σημειωθεί επικοινωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Γ.Παπανδρέου για την κοινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπό αυτήν την έννοια -και με δεδομένο το προαπαιτούμενο της παραίτησης του πρωθυπουργού που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς- εκτιμάται ότι ο Γ.Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η ΝΔ επιμένει στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει: «Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στο Mega: «Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν, όσον αφορά στην υπόσταση της χώρας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ταυτόχρονη παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ανακοινωθεί ότι σχηματίζεται νέα κυβέρνηση. Αυτό αρκεί και πρέπει να γίνει έως τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Γιατί αλλιώς θα είναι εις βάρος της χώρας και εις βάρος της Ευρώπης.

»Είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός θα το πράξει αυτό. Είναι προφανές, για μένα. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ της παραιτούμενης κυβέρνησης και της νέας κυβέρνησης. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Με τις απόψεις του κ. Χυτήρη, συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των προθέσεων του πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε δεν έχει ακουστεί ακόμη η λέξη «παραίτηση» από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο μυστικός δείπνος Βενιζέλου- Καρατζαφέρη- Παμπούκη









Ο μυστικός δείπνος Βενιζέλου- Καρατζαφέρη- Παμπούκη
Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 24 ώρες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης, γύρω από το ίδιο τραπέζι, βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρώην υπουργός Χάρης Παμπούκης.

Δεν γνωρίζουμε τι ψάρια φάγανε, όπως δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησαν. Δεν χρειάζονται όμως και μαντικές ικανότητες για να πει κανείς ότι τα ψάρια ήταν φρέσκα και το «μενού» η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.


Ο Ευ. Βενιζέλος- λέγεται, είχε πάρει το μήνυμα ότι θα «έπαιζε» για επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας και έκανε… διερευνητικές επαφές.

Συνομιλία με τον Γ. Καρατζαφέρη είχε και την Παρασκευή, στην Βουλή- ήταν η ημέρα που φούντωσαν η φημολογία για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΛΑΟΣ- Ντόρας- Φ. Κουβέλη, φημολογία που στη συνέχεια διαψεύστηκε.

ΥΓ: Μην αναρωτηθείτε τι γύρευε στον μυστικό δείπνο ο Χάρης Παμπούκης. Ο πρώην υπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βενιζέλο, αλλά και με τον Καρατζαφέρη. Με τον δεύτερο μάλιστα, είχε παρασκηνιακές επαφές και πριν ένα χρόνο, τις παραμονές των δημοτικών εκλογών।
http://newpost.gr

Read more...

Πραξικόπημα σε εξέλιξη ...



...φιμώνει τον λαό η χούντα των νταβατζήδων! ...
O Σταύρος Ψυχάρης επέβαλλε τη δήλωση Σαμαρά για παραίτηση Παπανδρέου. Εκλογές τώρα...
kourdistoportocali

Ο συντοπίτης και παιδικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Ψυχάρης, επέβαλλε τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ζήτησε με τσαμπουκά να... παραιτηθεί ο Παπανδρέου.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο γιος του Ψυχάρη ακούστηκε ότι είναι διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ψυχάρης τρέμοντας την κρατικοποίηση του ΔΟΛ και του Mega, μέσω του φαλιμέντο των τραπεζών επιχειρεί να εξοντώσει με κάθε τρόπο τον Παπανδρέου και να τοποθετήσει επικεφαλής τον Βενιζέλο.

Eπικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.

Μιλάμε για "χουντικό" πραξικόπημα σε εξέλιξη...



Read more...

Νέο τελεσίγραφο Ρεν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ..



Το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους εταίρους της, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

"Ζητήσαμε μία... κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

Ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχτεί η συναίνεση να περιοριστεί στην υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά απαιτεί να αφορά και στη λήψη μέτρων. "Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του", υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα διερράγη η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει "από μόνη της" σε ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρωζώνης.

"Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ", τόνισε.



Read more...

Διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το βρετανικό δίκτυο Sky News και το αμερικανικό CNN, αλλά και το πρακτορείο Reuters, μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί. Στις 4 το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

To Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία για τη συμμαχική κυβέρνηση, πιθανώς εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το Reuters, πριν από την παραίτηση του πρωθυπουργού πρέπει να υπάρχει συμφωνία στους στόχους, στον επικεφαλής και τη διάρκεια της συμμαχικής κυβέρνησης.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών. «Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία σήμερα, αλλιώς αύριο θα είναι κόλαση» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters.

Το Sky News, μιλώντας για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού, βάσει ανώνυμων πηγών στο ΠΑΣΟΚ, προσθέτει ότι αυτήν την ώρα συζητείται το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Παπανδρέου.

Το CNN επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του Υπουργικού Συμβουλίου. Το αμερικανικό δίκτυο προσθέτει, όμως, ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί όταν σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε πλήρη σύνθεση, είναι προγραμματισμένη στις 4:00 μ.μ. στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει ήδη ο ίδιος. Προφανώς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου.

Το ουσιαστικό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Χθες, Σάββατο, ο κ. Παπανδρέου είχε πει απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε. «Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά» είχε προσθέτει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενόψει, πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας

Ίσως στις 18:00, το αργότερο αύριο


http://img.protothema.gr/02DC96A8C5C7F1A00892942A3D5BA62F.jpg

Με αγωνία αναμένεται το δραματικό υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του.

Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να συγκληθεί αύριο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Κατά μία εκδοχή και σήμερα το βράδυ, προκειμένου, με την τήρηση πρακτικών τα οποία ενδέχεται και να δημοσιοποιηθούν τα κόμματα, να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με νεότερες πληροφορείς βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο το πρόσωπο του συμβούλου του Πρωθυπουργού, πρών αντιπροέδρου της ΕΚΤ και πρώην διοικητή της ΤτΕ, κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι όμως διατεθειμένος να προσφέρει την παραίτησή του και για να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση από μία ευρύτερη πλειοψηφία. Το τελικό deal με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων από εδώ και πέρα (σύγκληση ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κτλ) και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Read more...

Προς κυβέρνηση Παπαδήμου με αντιπροέδρους Βενιζέλο - Δήμα









Προς κυβέρνηση Παπαδήμου με αντιπροέδρους Βενιζέλο - Δήμα
Πληθαίνουν οι πληροφορίες για κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο και με αντιπροέδρους τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Δήμα. Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται να δέχεται να αναλάβει ως επικεφαλής πολιτικής κυβέρνησης. Μεταξύ των ονομάτων των οποίων συζητιούνται για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι και το όνομα του Πέτρου Μολυβιάτη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μολυβιάτης ήταν ένας εκ των ανθρώπων που είχα στηρίξει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα δεύτερο όνομα το οποίο του έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος

Σε κάθε περίπτωση επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο σημερινός υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.
http://newpost.gr
Read more...

Έκκληση από τον Ιερώνυμο στις πολιτικές δυνάμεις να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον

«Ο τόπος διέρχεται κρίσιμες ώρες»

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Παρέμβαση, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, μέσω της ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρεται στις κρίσιμες ώρες, που περνά ο τόπος, και ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον.

Η δήλωση του αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

«Τις κρίσιμες τούτες ώρες, που διέρχεται ο τόπος, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη. Ούτε για λογισμούς, που δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον το εθνικό συμφέρον. Παρακαλώ, τις
υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. Αναλαμβάνοντας τώρα τις ιστορικές τους ευθύνες προς όφελος του λαού μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πεδίο συνεννόησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όρος για τον Σαμαρά η παραίτηση Παπανδρέου

Σε θετική τροχιά οι διεργασίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κοντά στη συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται να βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα. «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά την καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την σύντομη, μόλις 17', συνάντηση με τον κ. Παπούλια.

Κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που βασανίζει τον ελληνικό λαό: πού πάμε, τι κάνουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σε αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

Το βρετανικό δίκτυο Sky News και το αμερικανικό CNN μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα στις 4:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, όπυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, Σάββατο, ο κ. Παπανδρέου είχε πει απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε. «Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά» είχε προσθέτει.

«Πυρετός» διεργασιών

Νωρίτερα, την άμεση ολοκλήρωση των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ζητούσαν κυβερνητικά στελέχη.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΗλίας Μόσιαλος είπε ότι εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις, επίσης, στη ΝΕΤ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο».

Την ίδια ώρα, τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος (ΑΝΤ1), όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Ιωάννης Βρούτσης (ΝΕΤ), έδειξαν ότι δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο χρονικός ορίζοντας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ελπίζω ο πατριωτισμός του Αντώνη Σαμαρά να νικήσει τον ιδιότυπο εγωισμό του που είναι ο μόνο που μπορεί να αναστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στο Βήμα 99,5, αναφορικά με τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο ζήτημα της κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η ΝΔ ΔΕΝ είναι κτήμα κανενός», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος στον Βήμα 99,5 στα περί διαγραφών ή μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια για όσους βουλευτές υπέγραψαν το non paper για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...