Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πεδίο συνεννόησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όρος για τον Σαμαρά η παραίτηση Παπανδρέου

Σε θετική τροχιά οι διεργασίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κοντά στη συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται να βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα. «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά την καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την σύντομη, μόλις 17', συνάντηση με τον κ. Παπούλια.

Κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που βασανίζει τον ελληνικό λαό: πού πάμε, τι κάνουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σε αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

Το βρετανικό δίκτυο Sky News και το αμερικανικό CNN μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα στις 4:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, όπυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, Σάββατο, ο κ. Παπανδρέου είχε πει απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε. «Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά» είχε προσθέτει.

«Πυρετός» διεργασιών

Νωρίτερα, την άμεση ολοκλήρωση των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ζητούσαν κυβερνητικά στελέχη.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΗλίας Μόσιαλος είπε ότι εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις, επίσης, στη ΝΕΤ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο».

Την ίδια ώρα, τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος (ΑΝΤ1), όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Ιωάννης Βρούτσης (ΝΕΤ), έδειξαν ότι δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο χρονικός ορίζοντας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ελπίζω ο πατριωτισμός του Αντώνη Σαμαρά να νικήσει τον ιδιότυπο εγωισμό του που είναι ο μόνο που μπορεί να αναστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στο Βήμα 99,5, αναφορικά με τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο ζήτημα της κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η ΝΔ ΔΕΝ είναι κτήμα κανενός», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος στον Βήμα 99,5 στα περί διαγραφών ή μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια για όσους βουλευτές υπέγραψαν το non paper για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: